Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Гігієна праці це розділ профілактичної медицини який вивчає вплив на організм людини трудової діяльност

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Завддання 1

1. Гігієна праці — це розділ профілактичної медицини, який вивчає вплив на організм людини трудової діяльності і чинників виробничого середовища з метою наукового обґрунтування гігієнічних нормативів і засобів профілактики професійних захворювань та інших несприятливих наслідків впливу трудового процесу та умов праці на робітника.

2. Гігієна вміщує ряд розділів, кожен з яких охоплює самостійну галузь науки і практики: комунальну гігієну (гігієну населених місць), гігієну навколишнього середовища, гігієну (медицину) праці, гігієну дітей і підлітків, гігієну харчування, радіаційну гігієну, гігієну лікувально-профілактичних закладів, а також військову, особисту, морську, авіаційну, спортивну, космічну та багато інших.

Завдання 2

1. Забезпечення санітарного благополуччя населення України досягається такими основними заходами (закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».):

  1.  гігієнічною регламентацією та державної реєстрацією небезпечних факторів навколишнього та виробничого середовища;
  2.  державною санітарно-гігієнічною експертизою проектів, технологічних регламентів, інвестиційних програм та діючих об'єктів і обумовлених ними небезпечних факторів на відповідність вимогам санітарних норм;
  3.  включенням вимог безпеки для здоров'я та життя в державні стандарти та іншу нормативно-технічну документацію;
  4.  ліцензуванням видів діяльності, пов'язаних із потенційною небезпекою для здоров'я людей;
  5.  пред'явленням гігієнічно обґрунтованих вимог до проектування, будівництва, розробки, виготовлення та використання нових засобів виробництва та технологій;
  6.  до умов увезення продукції з-за кордону, її реалізації та використання;
  7.  до всіх об'єктів навколишнього середовища (продукти харчування, питна вода, атмосферне повітря та повітря виробничих приміщень), які впливають на здоров'я людини, до умов навчання та виховання;
  8.  до житлових та виробничих приміщень, територій, засобів виробництва та технологій;
  9.  спеціальною регламентацією вимог із радіаційної безпеки;
  10.  обов'язковими медичними оглядами певних категорій населення.

2. Гігієнічний норматив - це чітко визначений діапазон параметрів чинника навколишнього середовища, який є оптимальним або безпечним з точки зору збереження нормальної життєдіяльності і здоров’я людини і виду в цілому.

Завдання 3

1. Виробнича санітарія — це система організаційних, гігієнічних, санітарно-технічних та інших практичних заходів та засобів, яка спрямована на запобігання виробничої небезпеки, обумовленій шкідливими чинниками.

2. 1 Принцип першочерговості медичних показань, коли беруть до уваги тільки особливості впливу шкідливого чинника на організм людини і санітарні умови життя.

2 Принцип диференціації біологічних відповідей, коли враховується спектр можливих реакцій організму за видами біологічних відповідей на вплив одного чинника, тобто гігієнічний норматив встановлюється з урахуванням найчутливіших груп населення і повинен бути нижчим за їх захисно-пристосувальні реакції.

3 Принцип розподілу об’єктів санітарної безпеки, коли гігієнічні нормативи встановлюють окремо для кожного об’єкта.

4 Принцип урахування всіх можливих несприятливих впливів, коли для кожного об’єкта або чинника навколишнього середовища, для якого встановлюється норматив, враховуються всі можливі види несприятливого впливу на середовище і організм людини.

5 Принцип пороговості, що враховує межі пристосування організму.

6 Принцип залежності ефекту від концентрації (дози) і часу, що базується на засадах математичного опису закономірностей впливу чинників залежно від концентрації (дози) і часу.

7 Принцип лабораторного експерименту, коли дослідження для визначення порога впливу чинника проводять у лабораторних умовах.

8 Принцип агравації, коли проводять вибір найвпливовіших на організм людини чинників навколишнього середовища.

9 Принцип відносності гранично допустимих концентрацій (ГДК), що передбачає перегляд ГДК.

Завдання 4

  1.  Конвенція служби гігієни праці МОП (№161) характеризує "службу гігієнічної праці" як комплекс обов'язкових превентивних функцій, відповідальну за інструктаж роботодавця, працівників і їх представників по відношенню вимог організації та підтримки гігієни навколишнього виробничого середовища, яка повинна сприяти оптимальному фізичному та розумовому здоров'ю у процесі праці та адаптації до робочих умов, а також розкривати здібності робітників у міру їх фізичного стану та розумового здоров'я.
  2.  Основні об’єкти гігієнічного нормування можуть бути умовно поділені на дві групи: до першої належать чинники антропогенного походження, які впливають головним чином негативно і не є обов’язковими для нормальної життєдіяльності (пил, шум, вібрація, ультрафіолетове та іонізуюче випромінювання). Для них встановлюють тільки ГДК, ГДР і ГДД. До другої групи належать чинники, які певної мірою необхідні для нормальної життєдіяльності (харчові речовини, сонячна радіація, мікроклімат і таке інше) - для них розробляють оптимально, мінімально і максимально допустимі параметри.

Завдання 5

1. Забезпечення безпеки і гігієни праці — це проведення заходів на робочому місці з метою захисту та підтримки безпеки, здоров'я та доброго самопочуття працівника, його добробут, а також передбачає покращення умов праці та гігієни навколишнього виробничого середовища.

2. Якщо чинник має на організм людини не тільки безпосередню (фізіологічну) дію, але й впливає через навколишнє середовище, то при розробленні гігієнічних нормативів вивчають усі види можливої дії. Так, при нормуванні шкідливої речовини у воді визначають порогові концентрації, які погіршують органолептичні властивості води, токсичну дію (санітарно-токсична ознака) і порушення процесів самоочищення водоймища (загальносанітарна ознака). ГДК встановлюють за тим шкідливим показником, який має найменший поріг. Такий показник називається лімітуючим.

Завдання 6

1. Якщо говорити з наукової точки зору, то Гігієна – це наука про збереження і покращення здоров’я. А санітарія – це практична діяльність за допомогою якої ця діяльність досягається.

Практичне перетворення в життя гігієнічних нормативів і заходів називають санітарією.

  1.  При розробленні гігієнічних нормативів виникають деякі методологічні проблеми. Перша з них стосується можливості екстраполяції даних, отриманих в експериментах на тваринах, на людину. Добре відомо, що різні види лабораторних тварин, особливо дрібних, мають значні відмінності у анатомії, біохімії, фізіології від людини і тому дуже важко віднести до людини отримані у модельних експериментах результати. Найкращою моделлю є, як відомо, мавпа, особливо людиноподібна. Але експерименти на вищих мавпах заборонені, а на інших – дуже дорогі. Друга методологічна проблема - це поняття про поріг шкідливої дії, оскільки ГДК або ГДР повинні бути нижче нього. Тому при встановленні гігієнічних нормативів використовують коефіцієнт запасу або коефіцієнт екстраполяції.

Завдання 7

1. Основні завдання гігієни праці:

  1.  Вивчати вплив на людину метеорологічних умов і розробляє засоби і способи забезпечення комфортних умов праці.
  2.  Вивчати вплив на організм людини небезпечних і токсичних речовин, що виділяються в навколишнє середовище, і розробляє засоби захисту.
  3.  Вивчати вплив шуму, вібрації, іонізуючого випромінювання на організм людини і розробляє засоби захисту від цих чинників.
  4.  Займатися питаннями освітлення робочих місць.
  5.  Давати обґрунтування санітарним нормам.
  6.  Займатися створенням індивідуальних засобів захисту.
  7.  Розробляти засоби і методи контролю умов праці.
  8.  Організовувати санітарно-побутове забезпечення.

2. Поріг біологічної дії - це така концентрація речовини в навколишньому середовищі, яка призводить до змін фізіологічних показників організму, але у межах, характерних для цього показника. Поріг шкідливої дії - це концентрація речовини у середовищі, коли показник виходить за межі фізіологічної норми.

Завдання 8

1. Найбільш важливі положення міжнародного консенсусу в області гігієни праці такі:

  1.  поставити до центру уваги проблеми гігієни та безпеки праці для всіх працюючих, не дивлячись на сектор економіки, тип найму, розмір підприємства або компанії (промисловість), державний сектор підприємства, сфери обслуговування, сільське господарство тощо;
  2.  відповідальність Уряду за розвиток політики охорони праці і здоров'я, створення відповідної інфраструктури служби гігієни праці за допомогою юридичного механізму, розробленого сумісно з організаціями, які представляють роботодавця і працівників;
  3.  відповідальність роботодавців за забезпечення служби гігієни праці на рівні підприємств, які повинні призвати компетентних професіоналів у цій області для здійснення умов, передбачених національним законодавством або колективною угодою;
  4.  головна мета служби гігієни праці попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, ліквідація шкідливих виробничих чинників та покращення обстановки на виробництві, що сприятиме збереженню здоров'я працюючих.

2. У ході вивчення факторів виробничого середовища i трудового процесу необхідно визначити:

- характерні для конкретного робочого місця виробничі фактори, які підлягають дослідженням.

- нормативне значення (ГДК,ГДР) параметрів виробничого середовища i трудового процесу, використовуючи Державні міжгалузеві i галузеві нормативні акти про охорону праці (ДНАОП ), НПАОП (нормативно-правові акти з охорони праці) та міждержавні стандарти України (ДСТУ) - стандарти (системи стандартів безпеки працi), правила, норми, положення i статути, інструкції, керівництва або вказівки, вимоги, рекомендації, технічні умови безпеки, переліки та інші нормативнi акти.

Завдання 9

1. У системі заходів із забезпечення безпеки праці важливе місце займають заходи щодо запобіжного і поточного санітарних наглядів. На етапі запобіжного санітарного нагляду можна досягти значного покращення умов і безпеки праці шляхом заборони виробництва і використання на підприємствах усіх форм власності високотоксичних речовин та матеріалів, недосконалого з гігієнічної та ергономічної точок зору обладнання та технологічних процесів, впровадження найбільш досконалих процесів, виробничого устаткування, засобів захисту.

Поточний санітарний нагляд полягає у контролі за дотриманням чинних санітарних правил та норм при експлуатації різних об'єктів, у тому числі і промислових підприємств.

Державний санітарний нагляд (запобіжний (попереджувальний) і поточний) здійснюють установи та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби системи Міністерства охорони здоров'я України.

2. Основна мета атестації полягає в регулюванні відносин між власником або вповноваженним органом i працюючим у сфері реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення ,пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Завдання 10

1. Законодавство про охорону праці ґрунтується на положеннях, які відповідають Конституції України. Статті 43,45,46,49,50,53,56 і 64 Конституції України гарантують право громадян України на працю, відпочинок, охорону здоров'я, медичну допомогу та страхування, а також у випадку повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, у старості та в інших випадках.

2. Атестацiя робочих мiсць передбачає:

- виявлення шкідливих та небезпечних факторів i причин формування несприятливих умов працi;

- санітарно-гігієнічне дослідження факторiв виробничого середовища, важкості й напруженостi трудового процесу на робочому місці;

- комплексну оцінку факторiв виробничого середовища i характеру працi на відповідність їх характеристик стандартам безпеки працi, будівельним та санітарним нормам i правилам;

- визначення ступеню шкідливості і небезпечності працi та її характеру за гігієнічною класифікацією;

- обгрунтування віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими (особливо шкiдливими), важкими (особливо важкими) умовами праці;

- визначення права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах;

- визначення i реалізацію технічних i організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію умов та характеру працi.

Завдання 11

1. Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є наявність професії (посади) та виробництва у відповідному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менш ніж 80%), установленого для такого виробництва, робіт, професій та посад.

2. Методи дослідження, за допомогою яких можна виявити вплив на організм чинників виробництва. До них належать епідеміологічні, санітарно-статистичні, клінічні методи, а також гігієнічний експеримент.

Завдання 12

1. Складовою частиною законодавства в галузі гігієни праці є постанови та положення (норми) затверджені Міністерством охорони здоров'я України (наприклад «Положення про медичний огляд працівників певних категорій», «Перелік важких робіт і робіт з шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх»), сукупність санітарних правил і норм (СанПіН) стосовно окремих факторів виробничого середовища, певних технологічних процесів і конкретних виробництв, затверджені в установленому порядку гігієнічні нормативи (оптимальні і/чи допустимі) на вміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони та засоби їх визначення, мікроклімату, шуму, загальної та місцевої вібрації, рівнів радіоактивного опромінювання, інтенсивності магнітних і електричних полів, освітленості. Складовою частиною законодавства в галузі гігієни праці є «Перелік професійних захворювань», а також Наказ № 555 від 29.09.89 р. «Про вдосконалення системи медичних оглядів робітників і водіїв індивідуальних транспортних засобів» і Наказ № 387 від 10.04.81 р. «Про заходи щодо вдосконалення медико-санітарної допомоги підліткам».

А також постанови, положення, санітарні правила і норми затверджені Міністерством охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, Міністерством соціальної політики, Держспоживстандартом України (наприклад, закони «Про охорону атмосферного повітря», санітарні правила ДСП 173-96 «Охорона атмосферного повітря населених місць», ДСН 3.3.6.042-99, «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень», Державний стандарт України ДСТУ ISO 14011-97 «Настанови щодо здійснення екологічного аудиту» і т. ін.)

2. Статистичні дослідження містять чотири етапи: складання програм і плану дослідження, збір матеріалу, розроблення даних, аналіз матеріалу, складання висновків і пропозицій для впровадження результатів дослідження в практику.

Завдання 13

1. Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.

Закон України “Про охорону праці” передбачає, що за порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці, створення перешкод у діяльності посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці, а також представників профспілок, їх організацій та об'єднань винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності.

Дисциплінарна відповідальність полягає в тому, що на винного працівника накладається дисциплінарне стягнення.

Адміністративна відповідальність настає за будь-які посягання на загальні умови пpaцi у вигляді накладання штрафу на працівників та посадових ociб.

Матеріальна відповідальність робітників i службовців регламентується КЗпПУ та іншими нормативними актами, які торкаються цієї відповідальності у трудових відносинах.

Кримінальна відповідальність за порушення правил охорони пpaцi передбачена ст.ст. 271 - 275 КК України, що об`єднані в розділ Х “Злочини проти безпеки виробництва”.

Притягнення працівника до кримінальної, адміністративної i дисциплінарної відповідальності за дії, якими нанесена шкода, не звільнює його від матеріальної відповідальності.

2. Порушення санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до дванадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від шести до двадцяти п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.( ст. 42 КпАПУ).

Завдання 14

1. . Основні завдання гігієни праці:

  1.  Вивчати вплив на людину метеорологічних умов і розробляє засоби і способи забезпечення комфортних умов праці.
  2.  Вивчати вплив на організм людини небезпечних і токсичних речовин, що виділяються в навколишнє середовище, і розробляє засоби захисту.
  3.  Вивчати вплив шуму, вібрації, іонізуючого випромінювання на організм людини і розробляє засоби захисту від цих чинників.
  4.  Займатися питаннями освітлення робочих місць.
  5.  Давати обґрунтування санітарним нормам.
  6.  Займатися створенням індивідуальних засобів захисту.
  7.  Розробляти засоби і методи контролю умов праці.
  8.  Організовувати санітарно-побутове забезпечення.

2. 1 Принцип першочерговості медичних показань, коли беруть до уваги тільки особливості впливу шкідливого чинника на організм людини і санітарні умови життя.

2 Принцип диференціації біологічних відповідей, коли враховується спектр можливих реакцій організму за видами біологічних відповідей на вплив одного чинника, тобто гігієнічний норматив встановлюється з урахуванням найчутливіших груп населення і повинен бути нижчим за їх захисно-пристосувальні реакції.

3 Принцип розподілу об’єктів санітарної безпеки, коли гігієнічні нормативи встановлюють окремо для кожного об’єкта.

4 Принцип урахування всіх можливих несприятливих впливів, коли для кожного об’єкта або чинника навколишнього середовища, для якого встановлюється норматив, враховуються всі можливі види несприятливого впливу на середовище і організм людини.

5 Принцип пороговості, що враховує межі пристосування організму.

6 Принцип залежності ефекту від концентрації (дози) і часу, що базується на засадах математичного опису закономірностей впливу чинників залежно від концентрації (дози) і часу.

7 Принцип лабораторного експерименту, коли дослідження для визначення порога впливу чинника проводять у лабораторних умовах.

8 Принцип агравації, коли проводять вибір найвпливовіших на організм людини чинників навколишнього середовища.

9 Принцип відносності гранично допустимих концентрацій (ГДК), що передбачає перегляд ГДК.

Завдання 15

1. Якщо говорити з наукової точки зору, то Гігієна – це наука про збереження і покращення здоров’я. А санітарія – це практична діяльність за допомогою якої ця діяльність досягається.

2. Основні об’єкти гігієнічного нормування можуть бути умовно поділені на дві групи: до першої належать чинники антропогенного походження, які впливають головним чином негативно і не є обов’язковими для нормальної життєдіяльності (пил, шум, вібрація, ультрафіолетове та іонізуюче випромінювання). Для них встановлюють тільки ГДК, ГДР і ГДД. До другої групи належать чинники, які певної мірою необхідні для нормальної життєдіяльності (харчові речовини, сонячна радіація, мікроклімат і таке інше) - для них розробляють оптимально, мінімально і максимально допустимі параметри.




1. РЕФЕРАТ РАНЫ ЛИЦА Группа 644
2. ФИЛОСОФИЯ Астана 2013 Разработали- д.html
3. Бухгалтерський облік в галузях економіки для студентів заочної форми навчання галузь знань 0305 Еконо
4. в неделю Иванов И
5. амілаза мг-сл 20 1050 Висновок-
6. Контрольная работа- Международные риски
7. БЕЛОРУССКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ИНФОРМАТИКИ И РАДИОЭЛЕКТРОНИКИ
8. Михаил Фёдорович
9. Субъектный подход к изучению личности
10. то был сделан неслучайно
11. Гистограмма
12. Офшорний бізнес
13. Управління фінансовими ресурсами комерційного банку.html
14. Тема- Створення запитів мовою SQL в системи керування базами даних MS ccess
15. У нас же каждый житель своего рода Аутсайдер
16. і. Переважноутворення протромбінази за зовнішнім шляхом Для капілярної крові 35 хв для веноз.
17. Арбитражный процессуальный кодекс Российской Федерации
18. Для того чтобы определить стоимость оборудования необходимы строительные чертежи планов этажей крыши и
19. Строение поверхностных слоев твердых тел Поверхностью твердого тела называют границу раздела фаз на кото
20. Контрольная работа СТРУКТУРА И МЕТОДЫ СИНТЕЗА ПОЛИМЕРОВ Содержание 1