Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Львів 2005 Дисертацією є руко

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 11.5.2024

33

Національна академія наук України
Інститут регіональних досліджень

Другов Олексій Олександрович

УДК 330.322:332.1:339.92 (477+438)

Інвестиційне забезпечення розвитку економіки регіону
(на прикладі західних прикордонних областей)

Спеціальність: 08.10.01 –
Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка

АВТОРЕФЕРАТ
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Львів 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор
Бєлєнький Петро Юхимович,
Інститут регіональних досліджень НАН України,
завідувач відділу.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор
Пила Василь Іванович,
Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, заступник директора

кандидат економічних наук Кардаш Вікторія Іванівна
Інститут регіональних досліджень НАН України,
старший науковий співробітник

Провідна установа: Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, відділ проблем розвитку і розміщення будівельно-виробничого комплексу, м. Київ.

Захист відбудеться 24 березня 2005 року о 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий  22 лютого 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук  В.І. Жовтанецький

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Інвестиційна діяльність є джерелом та основною передумовою розвитку економіки регіонів. Саме тому розробленню та реалізації механізмів упровадження інвестиційної діяльності на регіональному рівні відводиться істотне місце серед інших напрямів регіональних досліджень.

Цей напрям досліджень є важливий та складний. Важливий, оскільки від результатів його розробки буде залежати подальший розвиток економіки регіонів. Складний, через низку причин: по-перше, кожен регіон України має свої специфічні особливості, як сфері функціонування інвестиційних механізмів, так і щодо тенденцій соціально-економічного розвитку; по-друге, на розробку дієвих рекомендацій та їх реалізацію немає багато часу, якщо не зможемо в найкоротші строки активізувати інвестиційну діяльність, досягти високих темпів приросту економіки, ми програємо конкурентну боротьбу на товарних ринках і станемо лише “сировинним придатком Європи”, куди  прагнемо інтегруватись; по-третє, необхідно розробити саме комплекс заходів щодо активізації інвестиційної діяльності, який дозволить також, при його впровадженні, збалансувати розвиток окремих регіонів, оскільки, коли сильні регіони –тоді сильна і держава, коли половина регіонів –депресивні, інша половина приймає на себе тягар забезпечення їх соціальних потреб, стримуючи тим самим свій розвиток, а держава в цілому є слабкою.

Однією зі специфічних особливостей регіонів, що накладають свій відбиток і на інвестиційну діяльність, є транскордонне співробітництво. Особливого значення воно набуває враховуючи курс України на зближення та подальший вступ до ЄС. Це фактично той фактор, що сприяє адаптації частини регіонів України (західних прикордонних областей) до європейських умов. Відповідно особливої ваги і набувають дослідження інвестиційної діяльності як джерела соціально-економічного розвитку в умовах наявності транскордонних зв’язків.

Теоретичні, методичні та прикладні аспекти регіональної інвестиційної діяльності, регулювання інвестиційних процесів та формування привабливого інвестиційного клімату в регіонах висвітлені в наукових працях таких українських вчених, як О. Амоша, О. Бланк, Є. Бойко, В. Войцехівський, В. Геєць, Б. Данилишин, М. Долішній, О. Дьомін, В. Загорський, Є. Крикавський,  М. Козоріз, О. Кузьмін, С. Писаренко, Я. Побурко, Т. Смовженко, І. Тивончук.

Особливості транскордонних відносин та шляхи активізації соціально-економічного розвитку регіону в умовах наявності транскордонних зв’язків досліджено у працях П. Бєлєнького, Б. Буркинського, В. Демченка, А. Єпіфанова, Б. Карпінського,  Н. Мікули, В. Пили, Р. Федана, С. Харічкова, О. Чмир. Однак особливості, що накладаються транскордонними відносинами на розвиток інвестиційної діяльності в регіоні, шляхи її активізації з урахуванням їх переваг, залишаються фактично не розкритими. Цей напрям потребує подальшого ґрунтовного дослідження та розробки дієвих рекомендацій. Це і зумовило вибір теми, формування мети і завдань дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.Дисертаційна робота є результатом наукових досліджень, проведених автором згідно з плановими науково-дослідними роботами відділу “Ринкової інфраструктури та транскордонного співробітництва”Інституту регіональних досліджень НАН України “Розвиток ринкової інфраструктури (РІС) в умовах глобалізації і регіоналізації економіки (номер державної реєстрації 0102U000426) та “Стратегічні фактори і механізми забезпечення конкурентоспроможності регіону”(номер державної реєстрації 0104U010043), а також  Львівського банківського інституту НБУ –“Роль малих та середніх банків у розвитку підприємництва регіону і держави в цілому”(номер державної реєстрації 0103U000693).

Мета і завдання дослідження.Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методологічних та прикладних аспектів інвестиційного забезпечення розвитку економіки прикордонного регіону в умовах наявності кордону з ЄС та визначення шляхів його вдосконалення.

Для досягнення поставленої мети необхідно було виконати такі завдання:

  •  уточнити понятійно-термінологічний апарат із теми дослідження;
  •  дослідити специфіку інвестиційної діяльності на регіональному рівні та фактори, що справляють на неї вплив;
  •  визначити роль транскордонного співробітництва в розвитку інвестиційної діяльності в прикордонному регіоні;
  •  проаналізувати  особливості соціально-економічного розвитку та інвестиційної активності в західних прикордонних областях (шляхом порівняння з іншими регіонами України);
  •  дослідити основні напрями активізації регіональної інвестиційної діяльності в умовах наявності кордону з ЄС;
  •  визначити шляхи вдосконалення інвестиційного забезпечення потреб економіки регіону, які будуть враховувати специфіку, що накладається транскордонним співробітництвом.

Об’єктом дослідженняє економічні процеси в західних прикордонних областях України.

Предметом дослідженнявиступає розробка шляхів активізації регіональної інвестиційної діяльності в умовах наявності транскордонних зв’язків.

Методи дослідження.Теоретико-методологічною основою дисертаційної роботи є положення економічної теорії, регіональної економіки, наукові публікації вітчизняних та зарубіжних дослідників у сфері регіональної інвестиційної діяльності та транскордонних відносин, чинні законодавчі та нормативно-правові акти України в цих галузях. Для дослідження закономірностей та особливостей регіональної інвестиційної діяльності в умовах транскордонного співробітництва використано методи порівняльного, ретроспективного, статистичного, просторового аналізу, наукового абстрагування. Як інформаційну бази для дослідження використано статистичні дані, аналітичні розрахунки автора, дані з Інтернету.

Наукова новизна одержаних результатів.Відповідно до мети і завдань проведеного дослідження одержано такі теоретико-методологічні результати, що мають елементи наукової новизни:

  •  удосконалено класифікацію факторів, що справлять вплив на інвестиційну діяльність у регіоні. Стосовно прикордонних регіонів, зокрема, запропоновано нову групу факторів –транскордонні. До них віднесено: рівень розвитку транскордонних зв’язків; ступінь їх організованості; цілеспрямованість; юридичне та документальне забезпечення; наявність транскордонних утворень (єврорегіонів). Це дозволило врахувати особливості транскордонних зв’язків при розробленні шляхів активізації інвестиційної діяльності на регіональному рівні та підвищити її дієвість;
  •  розроблено схему інфраструктури фінансового ринку регіону (в умовах транскордонного співробітництва) шляхом доповнення її новими учасниками фінансового ринку –органами з координації транскордонної співпраці та органами управління транскордонними утвореннями (єврорегіонами);
  •  отримало подальший розвиток визначення поняття інвестицій як вкладення коштів, матеріальних чи нематеріальних цінностей (згідно з їх ринковою вартістю), як правило, довгострокове, у реальний сектор економіки з метою отримання прибутків чи досягнення іншого ефекту. Де під іншим ефектом розуміється підвищення рівня життя та соціального обслуговування населення, поліпшення умов праці, приріст економічних показників тощо, а реальний сектор економіки –це виробнича сфера, комунікаційна та соціальна інфраструктура;
  •  доведено явище значного переміщення фінансових ресурсів з низько інвестиційно привабливих регіонів зі слаборозвиненою банківською системою в промислово розвинені та більш інвестиційно привабливі. І оскільки це явище набуло значних масштабів (наприклад, зі Львівської області на 1 липня 2004 р. вилучено понад мільярд гривень, а до м. Києва надійшло понад п’ять мільярдів), запропоновано рекомендації щодо його обмеження. Зокрема, Національному банку України рекомендовано ввести новий норматив, згідно з яким банківські установи повинні будуть вкладати в регіоні їх розташування не менше ніж 80 відсотків від залучених там коштів. Це дозволить значно зменшити вилучення фінансових ресурсів з деяких регіонів, а відтак посилити у них інвестиційні процеси;
  •  обґрунтовано доцільність концентрації фінансових ресурсів, що спрямовуються на розвиток транскордонного співробітництва в одній установі. Для цього пропонується створити нову фінансову інституцію –Банк розвитку транскордонного співробітництва. Це дасть можливість: посилити контроль за коштами, виділеними європейськими та вітчизняними установами на розвиток транскордонного співробітництва; значно зменшити витрати на проведення фінансових операцій (Банк має здійснювати фінансові операції з обслуговування транскордонних взаємовідносин за нижчою ніж в інших установах ставкою); отримати джерело постійного фінансування та кредитування прикордонних проектів за відносно невисокими процентними ставками;
  •  удосконалено методику визначення рівня соціально-економічного розвитку регіонів на теренах України. Сучасна методика передбачає визначення рівня розвитку регіону за  показником валової доданої вартості, що не показує об’єктивної картини щодо рівня розвитку соціально-економічної сфери регіону (в регіоні може бути відносно високий рівень ВДВ, але низький рівень середньої заробітної плати).  Рекомендується визначати рівень розвитку регіону за значенням трьох показників соціально-економічного розвитку: рівень середньої заробітної плати, виробництво товарів народного споживання та рівень капітальних інвестицій на душу населення. Відповідно за значенням кожного з них регіони поділяються на три групи: перша –високорозвинені –значення показника в яких є більшим за 125 відсотків від середнього по Україні. Друга група –середньорозвинені (75–%). Третя –слаборозвинені –(менше за 75 %). Регіони, котрі потрапили у третю групу, у два і більше разів визнаються слаборозвиненими в соціально-економічному плані. На основі цієї методики та зарубіжного досвіду рекомендовано пропозиції щодо зменшення ступеня диференціації соціально-економічного розвитку регіонів України шляхом створення Фонду розвитку регіонів, обґрунтовано джерела його наповнення та запропоновано пріоритетні напрями використання його ресурсів.

Практичне значення одержаних результатів дослідженняполягає у розробленні теоретико-методологічних підходів до формування дієвих організаційно-економічних механізмів регіональної інвестиційної діяльності в умовах транскордонного співробітництва, перш за все у західних прикордонних областях України. Основні положення та висновки дисертації використано Львівською обласною державною адміністрацією при розробленні Регіональної програми розвитку малого підприємництва на 2003-2004 роки та Програми соціально-економічного розвитку Львівської області (лист № 5/7 –/7-10 від 18.09.2003р.). Розроблені науково-методичні положення дисертації використовуються в навчальному процесі Львівського банківського інституту Національного банку України при викладанні дисциплін “Банківські операції”, “Центральний банк і грошово-кредитна політика”, “Інвестиційне кредитування”, “Інвестування”, “Основи банківської справи”, “Фінансові інвестиції банків”(лист № 01-15/83 від 27.01.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові положення, розробки, висновки та результати, що викладено в дисертації і винесено на захист, виконані та отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертаційній роботі використано лише ті ідеї та положення, які є результатом досліджень здобувача.

Апробація результатів роботи.Основні результати дослідження протягом 2002–рр. обговорювалися і отримали позитивні відгуки на п’яти міжнародних науково-практичних конференціях: “Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період”(м. Хмельницький, 2004 р.); “Проблеми і перспективи економічного і соціального розвитку регіонів України”(м. Феодосія, 2004 р.); “Маркетинг та логістика в системі менеджменту”(м. Львів, 2004 р.); “Фінансові механізми активізації підприємництва в Україні”(м. Львів, 2004 р.); “Стратегія розвитку малих та середніх банків в умовах активізації глобалізаційних та євроінтеграційних процесів”(м. Львів, 2004 р.). На трьох всеукраїнських науково-практичних конференціях: “Економічні проблеми ринкової трансформації України”(м. Львів, 2002 р.); “Розвиток ринкової економіки на Поділлі: здобутки, проблеми, перспективи”(м. Хмельницький, 2003 р.); “Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України”(м. Суми, 2003 р.).

Положення дисертації протягом 2003-2004 рр. також обговорювались на двох спільних постійно діючих науково-практичних семінарах ІРД НАН України та ЛБІ НБУ і на науково-практичному семінарі “Регіональна економіка та транскордонне співробітництво”, який відбувся 18 березня 2003 р. в Інституті регіональних досліджень.

Положення дисертації, які стосуються шляхів стимулювання інвестиційної активності фінансових установ, було викладено в науковій роботі “Розвиток банківської системи України в умовах глобалізації та регіоналізації”, яка посіла перше місце на Всеукраїнському конкурсі наукових робіт аспірантів за напрямом “Банківська справа”, що проводився у Харківській філії Української академії банківської справи в листопаді 2004 р.

Публікації.Основні положення, висновки і рекомендації дисертаційного дослідження опубліковано в 17 наукових працях, загальним обсягом 10,8 д.а., у тому числі 7,0 д.а. належать особисто авторові. У фахових наукових виданнях опубліковано 13 статей, обсягом 3,4 д.а. –особисто автора.

Структура і обсяг роботи.Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку зі 135 використаних літературних джерел. Загальний обсяг дисертації становить 175 сторінок комп’ютерного тексту, 18 рисунків, 22 таблиці, 2 додатки.    

Основний зміст дисертації

У першому розділі “Теоретико-методологічні засади регіональної інвестиційної діяльності в умовах наявності транскордонних зв’язків” розглянуто сутність інвестиційної діяльності, механізми її реалізації на регіональному рівні та вплив на соціально-економічний розвиток регіону в умовах наявності транскордонних зв’язків.

Показано, що інвестиційна діяльність є фактором який, справляє суттєвий вплив на соціально-економічний розвиток регіону. Без інвестиційної підтримки економіка регіону не отримає достатньої кількості необхідних для її розвитку ресурсів, що, у свою чергу негативно відобразиться і на соціальному становищі в регіоні, що підтверджує наведений огляд наукових публікацій.

Проведене дослідження виявило, що чинна нормативно-правова база інвестиційної діяльності є недосконалою. Згідно із Законом України “Про інвестиційну діяльність”майже всі фінансові та господарські операції  підпадають під визначення “інвестицій”. Ураховуючи це, ми рекомендували використовувати таке трактування:  інвестиції –це вкладення коштів, матеріальних чи нематеріальних цінностей (згідно з їх ринковою вартістю), як правило довгострокове, у реальний сектор економіки з метою отримання прибутків чи досягнення іншого ефекту. Під іншим ефектом розуміється підвищення рівня життя та соціального обслуговування населення, поліпшити умов праці, приріст економічних показників тощо. Реальний сектор економіки –це виробнича сфера, комунікаційна та соціальна інфраструктура.

Регіональний інвестиційний ринок має свої специфічні особливості, серед них: державу тут представлено місцевими органами влади, які не мають права зміни законодавчої бази, а відповідно й істотного впливу на інвестиційні процеси; обмеженість такого джерела інвестицій, як ресурси фінансових посередників; можливості транскордонної співпраці (у прикордонних регіонах).

Розроблено класифікацію факторів, що справляють вплив на регіональну інвестиційну діяльність, до якої входить дванадцять груп (рис. 1). У тому числі, запропоновано нову (не описану в наукових роботах) групу транскордонних факторів. До її складу увійшли: рівень розвитку транскордонних зв’язків; ступінь їх організованості; цілеспрямованість; юридичне та документальне забезпечення; наявність транскордонних утворень (єврорегіонів). Зразу дається уточнення, що інвестиційна діяльність не є сферою транскордонних відносин. Однак,  є потужним стимулом до залучення іноземних інвестицій в економіку регіону.

Рис. 1. Фактори, що впливають на інвестиційну діяльність в регіоні.

Результати аналізу регіональної структури інвестицій Львівської області (рис. 2) показали, що 68,6 відсотка інвестиційних проектів фінансується за рахунок власних коштів підприємств, майже вісім –іноземних інвесторів, 7,2 відсотка –за кошти, виділені з бюджетів різних рівнів, 16,3 відсотка –вкладення вітчизняних інвесторів, причому лише 6,8% з них –банківських установ.

На основі цього зроблено висновок про низький рівень розвитку та слабку активність таких традиційних у всьому світі джерел інвестування, як кошти фінансових установ та закордонних інвесторів. Відповідно, аргументується необхідність пошуку шляхів стимулювання цих суб’єктів інвестиційної діяльності.

Дослідження зовнішнього інвестування в прикордонних регіонах (на прикладі західних прикордонних областей) показало, що Закарпатська та Львівська області, за показником –обсяг іноземних інвестицій на одну особу, знаходяться в групі лідерів (шосте та сьоме місця на тлі України). Волинська область є тринадцятою. Оскільки ці області не належать до промислово розвинутих, можна зробити припущення про наявність фактора (групи факторів), який стимулює розвиток у них іноземного інвестування. На нашу думку, таким фактором є транскордонні зв’язки з країнами –новими членами ЄС. Одним із наслідків цих зв’язків і є активізація інвестиційної діяльності.

Рис. 2. Структура інвестицій в основний капітал за джерелами фінансування
у Львівській області в 2003 р.

Аналіз географічної структури іноземних інвестицій в економіку Львівщини за 2003 рік (рис. 3) підтвердив цей факт: найактивнішим зовнішнім інвестором є Польща (18,2% від загальної кількості інвестицій).

Рис. 3.Географічна структура іноземних інвестицій в економіку Львівщини

Досліджено суть і значення транскордонних зв’язків для розвитку економіки прикордонних регіонів. При цьому трактується поняття “транскордонність”як зв’язок, який накладається на прикордонні регіони сусідніх країн їх геополітичним розташуванням. Під цим зв’язком розуміється сукупність політичних, економічних та соціальних чинників, які виникають у процесі транскордонного співробітництва як особливої сфери зовнішньоекономічної, політичної, екологічної, культурно-освітньої та інших видів діяльності.

Аналіз основних організаційних форм транскордонних відносин та їх розвитку в регіонах країни дозволив виділити основні проблеми, що перешкоджають розвиткові транскордонного співробітництва в Україні. До них віднесено: недосконалість чинної нормативно-правової бази; неефективну структуру управління транскордонними утвореннями; відсутність цілеспрямованості відносин на залучення іноземних інвестицій.

У другому розділі “Аналіз інвестиційної діяльності та оцінка її впливу на розвиток економіки західних прикордонних областей” проведено аналіз соціально-економічного розвитку західних прикордонних областей на тлі України та рівень розвитку в них інвестиційної діяльності (проводячи аналіз ми не досліджували Чернівецьку область, хоча вона належить до західних прикордонних, оскільки вона не має безпосереднього кордону з ЄС, а це накладає на розвиток регіону певні специфічні особливості, котрі ми хотіли виділити). За результатами аналізу складено рейтинг соціально-економічного розвитку регіонів України (табл. 1). У ньому регіони поділено на чотири групи.

  1.  Група І –регіони, соціально-економічний розвиток котрих характеризується як найвищий в Україні.
  2.  Група ІІ –регіони котрі характеризуються доволі стабільним і високим рівнем соціально-економічного розвитку.
  3.  Група ІІІ –середньорозвинені регіони.
  4.  Група ІV –регіони, котрі увійшли в цю групу, є слаборозвинутими в соціально-економічному плані, навіть за мірками України.

Саме регіони четвертої групи потребують першочергової державної  підтримки їх економічної та соціальної сфер, і якщо ці механізми не будуть ефективно використані найближчим часом, це призведе до перетворення їх у депресивні території.

Підсумки економіко-географічної складової результатів рейтингового дослідження показали, що до найрозвиненіших регіонів в Україні належать промислово розвинені регіони Східної України, місто Київ та область. До групи регіонів з високим рівнем соціально-економічного розвитку –південні регіони (крім Херсонської області), частина центральних та Львівська область.

Середньорозвиненими є решта центральних областей (крім Кіровоградської) та частина західних. Слаборозвинуті –решта областей Західної України та Кіровоградська область.

Той факт, що жодна із західних прикордонних областей не належить до групи найвищого соціально-економічного розвитку, а Закарпатська та Волинська входять у третю та четверту групи, свідчить про загальний невисокий  рівень їх розвитку. Причинами цього є їх прикордонне розташування, низький рівень промислового розвитку та агропромисловий профіль Волинської і Закарпатської областей; слабкий розвиток співпраці з прикордонними територіями західних країн, особливо це стосується залучення іноземних інвестицій та спеціалістів.

Проаналізувавши показники західних прикордонних областей за рівнем капітальних інвестицій на душу населення (табл. 2), зазначимо, що найбільше коштів тут було інвестовано у Львівській області –184,81 грн (десяте в Україні значення), Закарпатській –,52 грн (14-те), Волинській –,82 грн (20-те). На основі цього зроблено висновок про низький, навіть, по українським міркам, рівень інвестиційного забезпечення економіки досліджуваних областей, що і є основною причиною відносно невисокого рівня їх соціально-економічного розвитку. Відповідно виникає необхідність пошуку шляхів  активізації інвестиційних процесів у західних прикордонних областях.

Таблиця 1

Рейтинг соціально-економічного розвитку регіонів України за 2003 р.

                                   Показник

    

Регіон (область)

Чисельність
населення

Середній розмір
заробітної плати

Виробництво товарів народного споживання
на душу населення

Фінансові результати від звичайної діяльності

Сума балів

Місце

Група

м. Київ

8

І

Запорізька

9

І

Донецька

1

І

Дніпропетровська

2

І

Харківська

3

І

Київська

10

5

І

Одеська

7

ІІ

Полтавська

12

ІІ

Львівська

5

ІІ

Миколаївська

19

ІІ

Автономна Республіка Крим

8

ІІ

Вінницька

11

ІІ

Чернігівська

20

ІІ

Черкаська

15

ІІ

Луганська

6

ІІІ

Закарпатська

18

ІІІ

Сумська

17

ІІІ

Житомирська

16

72

ІІІ

Хмельницька

13

ІІІ

Рівненська

21

ІІІ

Івано-Франківська

14

ІІІ

Волинська 

25

21

ІV

Херсонська

22

ІV

Чернівецька

26

ІV

Тернопільська

23

ІV

Кіровоградська

24

ІV

Таблиця 2

Капітальні інвестиції на душу населення за 2003 р

Регіон

Освоєно (використано) капітальних інвестицій,  тис. грн.

Населення, чол.

Освоєно (використано) капітальних інвестицій, на душу населення, грн.

У відсотках
до середнього
по Україні значення

Україна

59 899 318

254,55

,00

Автономна Республіка Крим

2 282 661

2009822

135,75

,53

Вінницька

1 039 628

1743218

,38

,54

Волинська

821 114

1051605

,82

,24

Дніпропетровська

4 780 739

3511781

361,34

,51

Донецька

6 111 224

4739535

289,41

,78

Житомирська

754 181

1366137

,05

,00

Закарпатська

1 180 001

1251965

,52

,13

Запорізька

2 479 831

1898135

306,46

,14

Івано-Франківська

1 412 752

1400362

008,85

,42

Київська

3 363 819

1800002

868,79

,96

Кіровоградська

880 643

1106401

,95

,45

Луганська

2 260 862

2485471

,63

,51

Львівська

3 082 580

2601743

184,81

,44

Миколаївська

1 526 047

1245013

225,73

,70

Одеська

3 737 658

2434622

535,21

,37

Полтавська

2 480 680

1597660

552,70

,77

Рівненська

1 203 420

1165670

032,38

,29

Сумська

1 082 998

1268890

,50

,03

Тернопільська

538 688

1129250

,03

,02

Харківська

4 058 629

2867968

415,16

,80

Херсонська

667 167

1154753

,76

,05

Хмельницька

1 062 549

1407160

,10

,19

Черкаська

1 142 679

1378615

,86

,07

Чернівецька

603 438

915287

,29

,55

Чернігівська

968 797

1214141

,93

,60

м.Київ

9 921 701

2622296

758, 59

,59

Дослідивши регіональну структуру банківської системи України, доходимо висновку про істотні диспропорції у її розвитку. Так 85 з 157 діючих на 1.07.2004 року банків (54,14%) розташовано у м. Києві , 41 банк –у Східній Україні (26,11%).

На решті території України (Західна, Південна, Північна та Центральна (без м. Києва) функціонує лише 31 банк (19,75%), при чому в 11 областях не було жодного банку –юридичної особи. Логічно припустити, що такі диспропорції у розвитку банківської системи не можуть не позначиться на розподілі фінансових ресурсів між регіонами (табл. 3).

За показником залучення (вилучення) через банківську систему фінансових ресурсів у регіонах усі регіони України було розділено на дві групи:

  1.  регіони-донори,  з яких через банки вилучаються фінансові ресурси;
  2.  регіони-отримувачі, котрі залучають фінансові ресурси з інших регіонів.

Найбільшими “донорами”в Україні є Донеччина (вилучено 1 537 млн. грн.), але це є, очевидно, тимчасовим явищем, пов’язаним з політичною ситуацією, Львівщина (вилучено 1 180 млн. грн.) та Луганщина (530 млн. грн.).

Найбільшим отримувачем коштів в Україні є м. Київ, який залучив у свою економіку з інших регіонів 5 537 млн. грн. Серед західних прикордонних областей регіоном-донором є лише Львівська область. Волинська та Закарпатська, навпаки, отримують більше коштів з банківської системи ніж вкладають (на 198 та 199 млн. грн. відповідно).

Явище вилучення фінансових ресурсів з регіону –дуже небезпечне для економіки, оскільки в результаті виникає брак коштів, необхідних для інвестиційної діяльності, а це, у свою чергу, призводить до збільшення ціни на ресурси та загального колапсу інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання. Отож, ідеться про необхідність пошуку шляхів регулювання руху фінансових ресурсів між регіонами через мережу банківської системи з метою зменшення та оптимізації їх перерозподілу.

Таблиця 3

Залучення (вилучення) фінансових ресурсів у регіон (з регіону) через банківську систему станом на 1.10.2004 р.

(млн. грн.)

Регіон

Зобов’язання банків      за рахунками суб’єктів господарювання             та фізичних осіб

Вимоги банків              за кредитами                  в економіку України

Залучення (вилучення) фінансових ресурсів     у регіон (з регіону) через банківську систему

усього

з них довгострокових

усього

з них довгострокових

усього

з них довгострокових

Автономна Республіка Крим

2 414

919

090

-495

Вінницька

862

Волинська

711

Дніпропетровська

8 244

505

9 920

423

676

918

Донецька

7 754

195

217

300

-1 537

-895

Житомирська

742

230

651

-91

Закарпатська

522

Запорізька

2 608

848

360

Івано-Франківська

1 120

017

-103

Київська

741

-195

Кіровоградська

595

Луганська

1 983

453

-530

Львівська

3 709

531

529

189

-1 180

-342

Миколаївська

1 088

431

Одеська

3 497

278

3 780

152

Полтавська

1 918

958

Рівненська

672

Сумська

710

Тернопільська

731

-196

-15

Харківська

4 152

059

049

168

Херсонська

778

Хмельницька

960

-326

-40

Черкаська

1 108

-148

Чернівецька

490

Чернігівська

885

-37

м. Київ

27 066

659

32 603

16 495

537

836

У третьому розділі “Вдосконалення інвестиційного забезпечення економіки прикордонного регіону”наведено рекомендації щодо шляхів активізації інвестиційної діяльності в західних прикордонних областях України, з урахуванням особливостей, що накладаються на їх розвиток транскордонними відносинами. Основними напрямами для цього були обрані: залучення коштів іноземних інвесторів та удосконалення роботи фінансової інфраструктури регіону.

Першочергове значення для активізації інвестиційної діяльності в західних прикордонних областях має посилення транскордонної співпраці. Стратегічно важливою є розробка “Програми співпраці західних прикордонних областей з прикордонними регіонами сусідніх країн ЄС”. Необхідність прийняття спільної програми випливає із спільної мети для цих областей –налагодження відносин з регіонами Європейського співтовариства.

Сприяти залученню іноземних інвестицій у західні прикордонні області має також низка заходів:

  •  проведення інвестиційних форумів та ярмарків;
  •  розміщення рекламної інформації про інвестиційні проекти в Інтернеті;
  •  публікація списку об’єктів пріоритетного інвестування іноземною мовою та розсилання його у прикордонні регіони сусідніх країн.

Зважаючи на зарубіжний досвід, доцільною є концентрація фінансових ресурсів, що спрямовуються на розвиток транскордонного співробітництва в одній фінансовій установі. До таких фінансових ресурсів віднесемо кошти європейських фінансових установ (Європейського інвестиційного банку), що виділяються на фінансування інвестиційних проектів щодо розвитку прикордонної інфраструктури, кошти місцевих та державного бюджету України, кошти, що скеровуються українськими та закордонними інвесторами на реалізацію спільних проектів тощо.

Для цього пропонується створити нову фінансову інституцію –Банк розвитку транскордонного співробітництва. Потенційними перевагами для засновників банку є: акумуляція коштів, пов’язаних із транскордонними проектами; прозорість і контрольованість використання виділених ЄС та Україною коштів на облаштування кордону (оскільки у складі Ради банку будуть представники як від ЄС, так і від уряду України); високий рівень спеціалізації працівників банку в галузі транскордонних проектів, а відповідно і вища ефективність фінансових операцій та краща якість обслуговування; наявність конкретного джерела фінансування спільних прикордонних проектів; можливість отримання кредитів на реалізацію визначеного кола проектів за ставкою нижчою від ринкової.

Засновниками такого банку можуть виступити: Європейський інвестиційний банк (або інша європейська фінансова установа); місцеві органи влади Львівської, Закарпатської та Волинської областей; регіональні органи влади прикордонних до України територій Польщі, Словаччини та Угорщини; уряд України; українські та зарубіжні фінансові установи.

Важливою щодо посилення інвестиційної активності банківських установ у забезпеченні регіону інвестиційними ресурсами є реформа структури банківської системи. Основним її напрямом має стати створення в Україні нової ланки банківських установ –спеціалізованих регіональних банків (іпотечних, лізингових, трастових, факторингових тощо), які  виконуватимуть вузький спектр операцій і обслуговуватимуть визначене коло клієнтів у конкретному регіоні. З проведенням запропонованих змін банківська система України матиме таку структуру:

  •  універсальні загальнодержавні банки, які здійснюють широке коло операцій на території всієї країни;
  •  регіональні універсальні банки, які здійснюють широке коло операцій, але на території однієї області;
  •  регіональні спеціалізовані банки, які здійснюють вузьке коло операцій на території однієї області;
  •  місцеві кооперативні банки.

Вважаємо, що для реалізації такої схеми необхідно, по-перше, підвищити вимоги Національного банку до капіталізації банків і встановити їх у розмірі:

  1.  10 млн. євро для універсальних загальнодержавних банків;
  2.  5,5 млн. євро для регіональних універсальних банків;
  3.  3,5 млн. євро для регіональних спеціалізованих банків;
  4.  1,15 млн. євро для місцевих кооперативних банків.

По-друге, для здійснення структурних змін потрібно створити відповідну законодавчу базу. У Законі “Про банки та банківську діяльність”передбачено можливість існування в Україні спеціалізованих банків (де більше ніж 50% активів є однорідними), але не обумовлено жодних особливостей у підходах до таких  установ і фактично їх діяльність не є регламентованою. Таку регламентацію слід розробити.

Основними перевагами створення спеціалізованих банків в Україні є: більш дешеве та якісне задоволення потреб клієнтів, підвищення конкурентоспроможності цих банків на регіональному ринку та банківської системи України в цілому; можливість для малих та інших банківських установ підвищити ефективність своєї діяльності та  зайняти свою нішу на ринку.

Явище переміщення фінансових ресурсів між регіонами через мережу банківської системи вимагає уваги з боку Національного банку України, оскільки воно набуло значних масштабів (для прикладу, із Львівської області відійшло понад мільярд гривень).  Подальше їх збільшення може призвести до виснаження фінансових ресурсів частини регіонів України та, як наслідок, до погіршення функціонування їх економіки.  Для цього необхідно встановити норматив щодо залучення / вилучення фінансових ресурсів у регіонах установами банків (показник 1), які розташовані за межами регіону реєстрації головного банку, на рівні, не більшому ніж 0,8, або 80%. Тобто сума всіх вкладених в регіоні банком коштів не має бути меншою за 80% від усіх залучених в регіоні фінансових ресурсів.

При виконанні цих вимог банківська ланка регіонів з краще розвинутою фінансовою інфраструктурою буде обслуговувати економічні процеси регіонів з менш розвинутою фінансовою інфраструктурою (а як правило –гірше розвинутих у соціально-економічному плані), тим самим стабілізуючи та стимулюючи процеси в них, не породжуючи негативних наслідків на зразок “вимивання”коштів, що негативно впливає на інвестиційну діяльність, зменшуючи її джерела, та створює дефіцит фінансових ресурсів:

 . (1)

де d – відносна зміна кількості фінансових ресурсів;

 Σ K – сума кредитних вкладень банків в економіку регіону.

 Σ S – сума  зобов’язань банків за рахунками СГД та фізичних осіб.

Розрахувавши значення показника відносного залучення / вилучення фінансових ресурсів для українських регіонів станом на 1 липня 2004 року можна зробити такі висновки:

  1.  найбільше значення цього показника зафіксовано на Волині – 1,361;
  2.  найменше значення зафіксовано у Хмельницькій (0,660) та у Львівській (0,682) областях.

Введення запропонованого показника дозволить суттєво поліпшити інвестиційне забезпечення потреб Львівської, Хмельницької та деяких інших областей.

Важливим для західних прикордонних областей, зважаючи на відносно низький рівень розвитку їх економіки, є впровадження в життя державної регіональної політики, яка би скеровувалась на зменшення ступеня диференціації соціально-економічного розвитку окремих регіонів. Зрозуміло, що досягнути абсолютно однакових показників неможливо, та ми і не ставимо це за мету дослідження, оскільки кожен регіон має свій потенціал, природні ресурси, сформовану виробничо-технічну базу, певні традиції. Це зумовлює певну об’єктивну диференціацію в рівні їх соціально-економічного розвитку, однак її ступінь має знаходитись у певних межах, достатніх для повного забезпечення соціальних потреб регіону. А у випадку, коли основні показники розвитку економіки регіону є значно (у 1,5 і більше разів) нижчими за середні по країні, стає неможливим належне виконання усіх соціальних програм та підтримання прийнятного рівня середньої заробітної плати. В Європі регіон вважається слаборозвиненим, якщо значення основних показників його соціально-економічного розвитку є нижчим за 75% від середнього по країні значення. Ми вважаємо, що дана методика цілком прийнятна для застосування і в Україні.

Шляхом до зменшення ступеня диференціації соціально-економічного розвитку регіонів України має стати створення Фонду розвитку регіонів (такі фонди створено у Франції та Італії). Дискусійним є питання щодо формування його коштів. Одним із шляхів для цього є введення відповідної статті витрат в Державний бюджет, іншим запровадження відрахувань із більш розвинених регіонів. Однак, ці відрахування мають здійснюватись або на засадах пайової участі регіону в реалізації інвестиційних проектів у слаборозвинених регіонах, або на засадах довгострокового кредитування під мінімальну відсоткову ставку (на рівні індексу інфляції в країні). Також у випадку подальшого занепаду частини українських регіонів і відповідного погіршення у них економічної ситуації, видатки їх соціальної сфери в майбутньому доведеться фінансувати за рахунок бюджетних коштів, тобто коштів, зібраних у вигляді податків з тих самих краще розвинених регіонів.

Важливим є механізм оптимального розподілу його коштів підтримки слаборозвинених регіонів. Для цього необхідно вкладати кошти Фонду в об’єкти інфраструктури та розвиток транскордонного співробітництва (рис. 4).

Рис. 4.Пріоритети державної політики стимулювання розвитку слаборозвинених регіонів

Другий стратегічно важливий принцип реалізації державної регіональної політики збалансування розвитку регіонів –урахування індивідуальних особливостей регіонів при реалізації інвестиційної підтримки їх соціально-економічного розвитку. Він реалізовуватиметься шляхом розроблення регіональних інвестиційних пріоритетів. Їх необхідно визначати з урахуванням природно-географічних, організаційно-економічних та історичних особливостей розвитку регіонів України.

Пропонуємо таку класифікацію економіко-географічних переваг регіонів України:

  •  східні області  є промисловим та вугільним центром держави;
  •  південні мають доступ до моря;
  •  місто Київ –фінансове серце держави, він акумулює більшість грошових потоків;
  •  центральні області мають розвинене сільське господарство, родючі землі;
  •  західні області мають кордон з Європейським співтовариством.

Виходячи з цих переваг, держава за інвестиційної підтримки регіонів має виходити з таких регіональних пріоритетів:

  •  у східних областях необхідно всіляко підтримувати промисловість, виробничу та транспортну інфраструктуру стимулювати експортну скерованість виробництва;
  •  у південних розвивати приморську інфраструктуру, в тому числі  комунікаційну, транспортну, портову та рекреаційну її складові;
  •  у центральних областях сприяти розвиткові сільського господарства, стимулювати інноваційні проекти, поліпшувати шляхову інфраструктуру;
  •  на теренах західних областей потрібно вкладати кошти в розвиток транскордонних відносин, прикордонної та комунікаційної інфраструктури, запроваджувати спільні проекти з інвесторами з ЄС.

Наступний етап розвитку регіонів полягатиме в наданні їм більшої фінансової незалежності шляхом перерозподілу податкових надходжень у напрямі від державного бюджету до регіональних (обласних та республіканського –АР Крим). Це дозволить регіональним органам влади самостійно запроваджувати інвестиційну політику, без підтримки “зверху”, а відповідно і перерозподілити відповідальність за її реалізацію.

Однак реалізовувати цей принцип необхідно тільки після досягнення прийнятного рівня диференціації соціально-економічного розвитку регіонів. Під прийнятним рівнем ми розуміємо відсутність регіонів, основні показники соціально-економічного розвитку яких були би нижчими за порогове значення (75 відсотків від середнього по країні). У протилежному випадку запровадження механізмів більшої фінансової децентралізації регіонів призведе до суттєвого збільшення диспропорцій в їх розвитку, що суперечить цілям та принципам державної регіональної політики.

Висновки

1. Розвиток економіки будь-якого регіону неможливий без відповідного інвестиційного забезпечення. Зважаючи на недостатність інвестиційних ресурсів у регіонах України, на перший план виходить необхідність розроблення дієвих механізмів їх залучення та розміщення. Особливо актуальною є розробка та застосування таких механізмів у прикордонних регіонах, які через своє розташування мають певну специфіку економічного розвитку. Вона пов’язана з історичним особливостями і проявляється у відсутності великих промислових комплексів,  наявності великої кількості військових об’єктів тощо. Наслідком цього є порівняно низький рівень соціально-економічного розвитку прикордонних регіонів.

. Для забезпечення обґрунтованості підходів до формування механізмів реалізації інвестиційної діяльності уточнено зміст поняття “інвестиції”, яке трактується як вкладення коштів, матеріальних чи нематеріальних цінностей (згідно з їх ринковою вартістю), як правило, довгострокове, у реальний сектор економіки з метою отримання прибутків чи досягнення іншого ефекту. Де під іншим ефектом розуміється підвищення рівня життя та соціального обслуговування населення, поліпшення умов праці, приріст економічних показників тощо, а реальний сектор економіки –це виробнича сфера, комунікаційна та соціальна інфраструктура.

Виділено особливості побудови регіонального інвестиційного ринку, що відображається і на механізмах реалізації інвестиційної діяльності. До них відносять: представництво держави місцевими органами самоврядування, які не можуть самостійно змінювати законодавчу та нормативно-правову базу інвестиційної діяльності; обмеженість такого джерела інвестицій, як ресурси фінансових посередників; наявність транскордонних зв’язків.

. Інвестиційна діяльність є передумовою розвитку економіки регіону. Дослідження розвитку інвестиційної діяльності в Україні та в регіонах привело до висновку про поступову її активізацію, однак темпи її приросту не в стані повністю задовольнити потреби економіки у фінансових ресурсах. Незадовільною є регіональна структура джерел інвестиційної діяльності –більше ніж 68 відсотків інвестицій фінансується за власні кошти підприємств і лише 7,9 та 6,8 відсотка за кошти іноземних інвесторів та фінансових установ відповідно.

У прикордонному регіоні нами виділено нову групу факторів, що впливають на інвестиційну діяльність, –транскордонні. До неї віднесено: рівень розвитку транскордонних зв’язків; ступінь їх організованості; цілеспрямованість; юридичне та документальне забезпечення; наявність транскордонних утворень (єврорегіонів). Самі по собі вони участі в інвестиційній діяльності не беруть, але є потужним стимулом до залучення іноземних інвестицій в економіку регіону.

. Для теоретичного обґрунтування проведення аналізу та розробки рекомендацій уточнено зміст поняття “транскордонність”, яка трактується як зв’язок, який накладається на прикордонні регіони сусідніх країн їх геополітичним розташуванням. Під цим зв’язком розуміється сукупність політичних, економічних та соціальних чинників, які виникають у процесі транскордонного співробітництва як особливої сфери зовнішньоекономічної, політичної, екологічної, культурно-освітньої та інших видів діяльності.

Досліджено вплив транскордонного співробітництва на регіональну інвестиційну діяльність. Доведено існуючий між ними зв’язок, який проявляється у підвищеній активності інвесторів з території сусідньої країни.

. Західні прикордонні області різняться за рівнем соціально-економічного розвитку. Найкраще розвинена Львівська, середньорозвинена –Закарпатська, слаборозвинена –Волинська. Пов’язано це, перш за все, з  їх прикордонним розташуванням, різним рівнем промислового розвитку та агропромисловим профілем Волинської та Закарпатської областей. Ще однією причиною є низький рівень співпраці з прикордонними територіями західних країн, особливо це стосується залучення іноземних інвестицій та спеціалістів. Для посилення розвитку західних прикордонних областей потрібно стимулювати інвестиційну діяльність. Причому залучати необхідно як внутрішні, так і зовнішні інвестиційні ресурси.  

. За результатами аналізу інвестиційної активності в досліджуваних областях виявлено відносно невисокий її рівень. Найбільше інвестицій 2003 року було вкладено у Львівській області –приблизно 3 083 млн. грн. (сьоме по країні значення). Ситуація в Закарпатській та Волинській областях –гірша. На Закарпатті інвестовано 1 180 млн. грн. (15-й показник), на Волині 821 млн. (22-й). На основі цього зроблено висновок про необхідність активізації інвестиційних процесів у досліджуваних областях. 

7. Фінансові посередники в регіоні представлені, в основному, банківськими установами. Міжрегіональний аналіз функціонування банківської системи засвідчив значні її регіональні диспропорції. Так більш як половина банків –юридичних осіб функціонує в м. Києві. Це призвело до значного перерозподілу фінансових ресурсів між регіонами через банківську систему. Щодо західних прикордонних областей, то із Львівської області вимито понад мільярд гривень. Таке явище негативно впливає на розвиток у ній інвестиційній діяльності, а відповідно й на розвиток економіки. Для його обмеження запропоновано державі в особі Національного банку України встановити норматив щодо залучення / вилучення фінансових ресурсів у регіонах установами банків, які розташовані за межами регіону реєстрації Головного банку, на рівні не більшому ніж 0,8, або 80%. Тобто сума всіх вкладених у регіоні банком коштів не має бути меншою за 80% від усіх залучених у регіоні фінансових ресурсів. При виконанні цих вимог банківська ланка регіонів із краще розвинутою фінансовою інфраструктурою буде обслуговувати економічні процеси регіонів з менш розвинутою фінансовою інфраструктурою (а як правило –гірше розвинутих у соціально-економічному плані), тим самим стабілізуючи та стимулюючи процеси у них, не породжуючи негативних наслідків на зразок “вимивання”коштів.

8. Основними напрямами активізації інвестиційної діяльності у прикордонних регіонах є: посилення транскордонної співпраці з регіонами країн-сусідів; удосконалення діяльності регіональної фінансової інфраструктури; запровадження державної політики збалансування соціально-економічного розвитку регіонів; стимулювання банківської інвестиційної діяльності; розбудова прикордонної та транспортної інфраструктури. 

9. Основними заходами щодо удосконалення діяльності фінансової інфраструктури прикордонного регіону є: заснування Банку розвитку транскордонного співробітництва;  проведення реформи банківської системи, яка передбачає створення нової ланки банківських установ –регіональних спеціалізованих банків, упровадження гнучкої політики щодо оподаткування доходів банків та інших фінансових установ від інвестування проектів з розбудови прикордонної інфраструктури; залучення іноземного капіталу у вітчизняну банківську систему.

. В останні роки зростають темпи приросту іноземних інвестицій в економіку прикордонних регіонів, але, попри це, суми їх є незначними у порівнянні навіть із прикордонними регіонами Польщі. Як висновок необхідно активізувати механізми залучення іноземних інвестицій, особливо з прикордонних територій сусідніх країн ЄС, для чого потрібно використовувати фактор транскордонного співробітництва.

Шляхом до залучення іноземних інвестицій має стати активізація презентаційних та інформаційних заходів у рамках налагодження транскордонної співпраці. Важливим тут є формування списку обєктів пріоритетного інвестування прикордонного регіону, причому пропозиції в ньому мають бути декількома мовами. Цей список необхідно передавати регіональним органам влади, зацікавленим та потенційним закордонним інвесторам. Також цей список потрібно помістити в Інтернет.

Зазначений комплекс заходів у разі своєчасного та повного його застосування сприятиме активізації інвестиційних процесів у прикордонних регіонах та позитивно вплине на розвиток їхньої економіки.

Список опублікованих праць за темою дисертації

Статті у фахових виданнях:

  1.  Другов О.О. Особливості банківського інвестування в сучасних економічних умовах // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Транскордонне співробітництво, ринкова інфраструктура та фінансово-інвестиційна діяльність (Збірник наукових праць) / НАН України. Інститут регіональних досліджень. –Львів,  2002. –Вип. 6 (ХXXVII). –С. 270–(0,3 д.а.).
  2.  Другов О.О. Перспективи розвитку регіональних банків в Україні (на прикладі банків Львівської області)  // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Механізми реалізації регіональної політики (Збірник наукових праць) / НАН України. Інститут регіональних досліджень. –Львів,  2003. –Вип. 2 (ХL). –С. 163–(0,3 д.а.).
  3.  Шевченко-Марсель В.І., Другов О.О. Шляхи активізації фінансово-інвестиційної діяльності в транскордонному регіоні // Регіональна економіка. –Львів, 2003. –№ 3. –С. 55–
    (особистий внесок автора: аналіз інвестиційної діяльності у Львівській області, пропозиції стосовно активізації фінансово-інноваційної діяльності на регіональному рівні –,2 д.а.).
  4.  Другов О.О. Регіональні банки та їх інвестиційна політика (стан та шляхи удосконалення) // Регіональна економіка. –Львів, 2003. –№ 4. –С. 116–(0,3 д.а.).
  5.  Другов О.О. Місце банків в інвестиційному процесі.// Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Економічні проблеми ринкової трансформації України (Збірник наукових праць)./ НАН України. Інститут регіональних досліджень. –Львів,  2003. –Випуск 1 (ХХХІX). –С. 408–(0,2 д.а.).
  6.  Шевченко-Марсель В.І., Другов О.О. Оцінювання соціально-економічного розвитку західних областей України. Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Статистичне оцінювання соціально-економічних явищ у регіоні: методологічні підходи (Збірник наукових праць) / НАН України. Інститут регіональних досліджень. –Львів, 2004. –Вип. 4 (ХLVIII). –С. 119–
    (особистий внесок автора: аналіз соціально-економічного розвитку західних прикордонних областей –,2 д.а.).
  7.  Другов О.О. Роль процесів глобалізації та регіоналізації у розвитку економіки України // Теорії мікро-макроекономіки. Збірник наукових праць. Випуск 17. –Київ: Академія муніципального управління, 2004. –С. 150– (0,3 д.а.).
  8.  Другов О.О. Статистичний аналіз інвестиційного забезпечення соціально-економічного розвитку регіонів // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Статистичне оцінювання соціально-економічних явищ у регіоні: методологічні підходи (Збірник наукових праць) / НАН України. Інститут регіональних досліджень. –Львів,  2004. –Вип. 4 (ХLVIII). –С. 241–(0,5 д.а.).
  9.  Другов О.О. Регіональні аспекти функціонування банківської системи України // Вісник Національного банку України. –. –№ 10. –С. 66–(0,2 д.а.).
  10.  Другов О.О. Основні напрямки реформування банківської системи України // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України: Збірник наукових праць.–Суми: ВВП “Мрія-1”ЛТД, УАБС, 2004. –Т. 9. –С. 287–(0,2 д.а.).
  11.  Другов О.О. Сучасні аспекти інноваційно-інвестиційної діяльності банків // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Інноваційний розвиток економіки (Збірник наукових праць) / НАН України. Інститут регіональних досліджень. –Львів,  2004. –Вип. 6 (XLIV). –Ч. 2. –C. 304–(0,3 д.а.).
  12.  Другов О.О. Розвиток фінансової системи регіону в умовах транскордонності // Вісник Української академії банківської справи. –Суми, 2004. –№ 2 (17). –С. 41–45 (0,2 д.а.).
  13.  Шевченко-Марсель В.І., Другов О.О. Реформування банківської системи –стратегічний напрям активізації інноваційних перетворень // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Інноваційний розвиток економіки (Збірник наукових праць) / НАН України. Інститут регіональних досліджень. –Львів,  2004. –Вип. 6 (XLIV). –Ч. 3. –С. 29–
    (
    Особистий внесок автора: аналіз сучасного стану інноваційної діяльності та рекомендації стосовно шляхів її активізації –,2 д.а.).

Монографії:

  1.  Бєлєнький П.Ю., Шевченко-Марсель В.І., Другов О.О. Інфраструктура фінансового ринку в системі соціально-економічного розвитку регіону:  Монографія / Відп. ред.
    д-р.е.н., проф. П.Ю. Бєлєнький. –Львів, 2004. –с.  
    (особистий внесок автора: міжрегіональний аналіз соціально-економічного розвитку регіонів, банківських установ. Пропозиції стосовно підвищення ролі банків та недержавних пенсійних фондів у розвитку економіки регіонів –,5 д.а.).

Інші видання:

  1.  Бєлєнький П.Ю., Шевченко-Марсель В.І., Другов О.О. Фінансовий ринок та його інфраструктура в умовах глобалізації (проблеми, перспективи, регіональні аспекти): Препр. / НАН України. Інститут регіональних досліджень; Відп. ред. П. Ю. Бєлєнький. –Львів, 2003. –с. (особистий внесок автора –дослідження регіонального ринку фінансових послуг, аналіз діяльності регіональних банків (на прикладі банків Львівської області –,0 д.а).
  2.  Другов О.О. Регіональні аспекти розвитку інвестиційного потенціалу України // Матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. “Розвиток ринкової економіки на Поділлі: здобутки, проблеми, перспективи”. –Хмельницький, 2003. –С. 156–(0,2 д.а.).
  3.  Другов О. Основні проблеми регіональної діяльності банківської системи // Матеріали Міжн. наук.-практ. конф. “Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період”. –Хмельницький, 2004. –С. 71–74 (0,1 д.а.).

Анотація

Другов О.О. Інвестиційне забезпечення розвитку економіки регіону (на прикладі західних прикордонних областей). –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.10.01 –Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка / Інститут регіональних досліджень НАН України. –Львів, 2005.

Дисертація присвячена дослідженню теоретико-методологічних особливостей інвестиційної підтримки розвитку економіки регіону в умовах наявності кордону з Європейським співтовариством.

Доведено вплив транскордонних відносин на реалізацію інвестиційної діяльності в регіоні. Виділено окрему групу факторів, що на неї впливають, а саме –транскордонні. Проаналізовано особливості розвитку економіки західних прикордонних областей, специфіку інвестиційної діяльності на їх теренах. Особливо яскраво вона проявилась при аналізі показників закордонного інвестування (підвищена активність інвесторів із сусідніх країн).

Запропоновано комплекс заходів щодо активізації інвестиційної діяльності у прикордонних з ЄС областях на основі посилення транскордонних зв’язків, удосконалення роботи фінансових інституцій та стимулювання залучення іноземних інвестицій.

Ключові слова:інвестиції, інвестиційна діяльність, регіональний інвестиційний механізм, прикордонна інфраструктура, регіон, економіка регіону, транскордонне співробітництво.

Аннотация

Другов А.А. Инвестиционное обеспечение развития экономики региона (на примере западных приграничных областей. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.10.01 –Размещение производительных сил и региональная экономика / Институт региональных исследований НАН Украины. –Львов, 2005.  

Диссертация посвящена исследованию теоретико-методологических особенностей инвестиционной поддержки развития региона в условиях наличия границы с Европейским сообществом.   

Доказано влияние трансграничных отношений на реализацию инвестиционной деятельности в регионе. Выделены особенности развития экономики приграничных областей, специфику инвестиционной деятельности в приграничных с ЕС областях.  Особенно ярко она проявилась при анализе показателей заграничного инвестирования (повышенная активность инвесторов из соседних стран).

Проанализировано деятельность финансовых посредников региона, в особенности банковских учреждений. Исследовано их роль в инвестировании региональной экономики.

Исследовано уровень дифференциации социально-экономического развития регионов Украины на основании системы показателей. Сделано вывод про необходимость принятия мер для уменьшения уровня дифференциации развития регионов, для чего рекомендовано создание фонда социально-экономического развития слаборазвитых регионов. Разработано механизм его наполнения финансовыми ресурсами и систему региональных приоритетов для их размещения.

Предложен комплекс мер по активизации инвестиционной деятельности в приграничных с ЕС областях на основе усиления трансграничных связей, усовершенствования работы финансовых посредников и стимулирования получения заграничных инвестиций. Для этого рекомендуется проводить представительские инвестиционные мероприятия, создать список объектов приоритетного инвестирования на нескольких языках и передать его соответствующим органам соседних стран, разместить в Интернете, усилить региональную банковскую систему путем создания большего количества региональных банков, в том числе и специализированных, ограничить явление масштабного перемещения средств через банковскую систему из приграничных и слаборазвитых регионов, создать льготные условия для банковского инвестирования, усилить развитие инновационной деятельности путем создания финансово-научных групп.   

Ключевые слова: инвестиции, региональная инвестиционная деятельность, инвестиционный механизм, приграничная инфраструктура, регион, экономика региона, трансграничное сотрудничество.

The summary

Drugov O.O. Investment security of the economical region development (on the example of western frontier regions).

Thesis on competition of scientific degree of candidate of economic sciences by specialty 08.10.01 – The arrangement of productive forces and regional economy / The Regional Research Institute of the National Academy of Science of Ukraine. –Lviv, 2005.

The thesis is dedicated to the research of theoretic-methodological peculiarities of investment support to economical development of frontier regions to European union.

Influence of transborder cooperation on realization of investment activity in region are proved. The individual group of factors, witch influence on it – transborder factors are separated.  Also economic peculiarities  of the development of western frontier regions are analyzed. A conclusion is drawn that some differences are available in the region. They are clearly seen while analyzing indicators of foreign investments (increased activity of neighboring countries investors).

Complex of ways for activation of investment activity in frontier to EU regions are suggested on basement of strengthening of transborder cooperation, improving activity of financial institutions and foreign investment stimulation.

Key words: investment, regional investment activity, investment mechanism, frontier infrastructure, region, region economy, transborder cooperation.

Інвестиції та будівельна діяльність на Львівщині у 2003 році. Стат. збірник Головного управління статистики у Львівській області.

При побудові графіка використано дані Львівського обласного управління статистики. Львівщина в цифрах за 2003 р.

Розрахунки - автора, бал за кожним показником означає місце області за ним на тлі України, джерело даних - Державний комітет статистики України (www.ukrstat.gov.ua).

У разі рівної кількості балів вище місце займає та область, у якій вищий рівень середньої заробітної плати.

Дані Державного комітету статистики України (www.ukrstat.gov.ua).

При побудові таблиці використано дані Бюлетеня НБУ № 9 за 2004 рік.




1. Формы государства
2. политическая ментальность стал использоваться не только в научном но и в политическом языке средств масс
3. НТС16 21 Общая организационноэкономическая характеристика16 2
4. Клімактеричні розлади у жінок та їх профілактика.html
5. Планетарный разум ответ на вызов времени. Первые шаги
6. Краков
7. тема векторов а1
8. Уральский федеральный университет имени первого Президента России Б5
9. которая выдержала много изданий и была переведена на несколько языков
10. Статья 1. Определение терминов В данном Законе употребление терминов имеет следующее значение- животные
11. ; - преобразование ключа шифрования выравнивание его длины с длиной магической строки - ifstrlen
12. ll chrcters nd events in this publiction other thn those clerly in the public domin re fictitious nd ny resemblnce to rel persons living or ded is purely coinc
13. Плебисцитарная теория демократии Макса Вебера
14. Использование статистического способа познания в политологии
15. CTRLX Удаление выделенного текста в буфер обмена
16. Кредитная система Р
17. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук Чернівці ~ 2001
18. качество продукции и услуг философский социальный технический экономический правовой аспекты
19. Тема Программирование на языке QBsic
20. Эндокринные клетки желудка