Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ ~

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

27

НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Вдовенко Наталія Михайлівна

         УДК 657.44:631.162

 

 

ОБЛІК ТА АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

(на прикладі рибницьких господарств внутрішніх водойм України)

08.06.04 –бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ –

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Київському національному економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник кандидат економічних наук, професор

     Добровський Василь Миколайович, 

     Київський національний економічний університет,

    професор кафедри обліку підприємницької діяльності

    

Офіційні опоненти:   доктор економічних наук, професор, академік УААН

Саблук Петро Трохимович,

Національний науковий центр

“Інститут аграрної економіки” УААН,

директор

кандидат економічних наук, доцент

Шатковська Людмила Станіславівна,

Національний аграрний університет,

доцент кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

 

Провідна установа Львівська комерційна академія Укоопспілки,

кафедра аудиту, м. Львів

Захист відбудеться “20” травня 2004 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.004.01 у Національному аграрному університеті за адресою: 03041,           м. Київ-41, вул. Героїв оборони, 15, навчальний корпус 3, аудиторія 65

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного аграрного університету за адресою: вул. Героїв оборони, 13, навчальний корпус 4, к. 41

Автореферат розісланий “19”квітня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради      Т.І. Балановська

 

 

  

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В економіці України рибне господарство як постачальник цінних продовольчих ресурсів зумовлює зацікавленість держави в ефективності його господарювання. У зв’язку з цим актуальним є відбір, теоретичне обґрунтування і практична реалізація концепцій, перевірених бухгалтерською практикою, які б сприяли удосконаленню обліку та аналізу фінансових результатів діяльності в поєднанні з технологічними особливостями рибництва.

Фінансовий результат є узагальнюючим показником, який характеризує ефективність діяльності суб’єкта господарювання. У фінансових результатах знаходять пряме відображення всі аспекти діяльності підприємства: рівень використання виробничих засобів, трудових, матеріальних і фінансових ресурсів; особливості технології та організації виробництва; собівартість реалізованої продукції, її якість; обсяг реалізації, реалізаційні ціни; продуктивність праці; державне регулювання розвитку цієї галузі тощо.

Дослідженню проблем обліку та аналізу фінансових результатів приділяли увагу такі вчені: М.Т.Білуха, Ф.Ф.Бутинець, Б.І.Валуєв, В.І.Єфіменко, С.Ф.Голов, Г.Г.Кірейцев, М.В.Кужельний, В.Г.Лінник, В.Б.Моссаковський, В.О.Мурін, В.М.Пархоменко, П.Т.Саблук, В.В.Сопко, Л.К.Сук, М.Г.Чумаченко, Л.С.Шатковська та інші. Серед зарубіжних авторів ці проблеми знайшли висвітлення в наукових працях П.С.Безруких, Л.Бенеша, К.Друрі, І.Душанової, А.Нечитайло, В.Палія, Дж.Фостера, Ч.Хорнгерна, А.Шеремета, А.Яругової та інших.

Водночас слід зазначити, що в публікаціях зазначених авторів проблеми обліку та аналізу фінансових результатів розглядалися, як правило, в цілому по промисловості без висвітлення проблем окремих галузей, зокрема, і рибного господарства внутрішніх водойм України. Крім того, в нормативних документах з обліку спостерігаються протиріччя, які викликають спірне тлумачення тих або інших положень щодо формування та обліку фінансових результатів діяльності на практиці. Запровадження національних стандартів бухгалтерського обліку не завжди відповідає новим вимогам виробництва. Залишаються нез’ясованими питання обліку витрат, доходів і фінансових результатів, має місце неузгодженість фінансового, управлінського та податкового обліку на рівні рибницького господарства.

Недостатність нормативного, методичного забезпечення процесу обліку та аналізу фінансових результатів діяльності рибницьких господарств і викликана цим складність в обліку обумовили вибір теми дисертаційної роботи, мету, завдання, основні напрями, актуальність проведеного дослідження та його загальноекономічне значення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження визначається Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 та планом науково-дослідних робіт Київського національного економічного університету “Організація та методологія обліку, аналізу і контролю в галузях народного господарства” (номер державної реєстрації 0198U000785). Роль автора у виконанні цих робіт полягає в обґрунтуванні особливостей сучасної системи обліку та аналізу фінансових результатів діяльності і розробці пропозицій щодо її удосконалення в рибницьких господарствах внутрішніх водойм України.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є теоретичне обґрунтування формування фінансових результатів, методики їх визначення, обліку та аналізу з урахуванням вимог національних стандартів, розробка практичних рекомендацій щодо поліпшення облікового процесу та методики аналізу в рибницьких господарствах.

Реалізація поставленої мети досягається через послідовне вирішення завдань теоретичного та практичного характеру:

дослідити вплив організаційно-технологічних, біотехнічних особливостей рибництва на побудову обліку та аналізу фінансових результатів і уточнити сутність трактування фінансового результату в ринкових умовах;

розробити пропозиції щодо вдосконалення діючої класифікації витрат з урахуванням специфіки рибництва;

визначити напрями удосконалення форм первинної документації для рибницьких господарств внутрішніх водойм;

оцінити порядок формування та основні елементи облікової політики щодо обліку фінансових результатів діяльності підприємства;

обґрунтувати відповідні методи організації обліку та аналізу фінансових результатів за центрами відповідальності на господарствах рибної галузі;

–вибрати найбільш доцільні комп’ютерні технології обробки і формування облікової інформації;

–запропонувати методику аналізу фінансових результатів для рибницьких господарств, яка б сприяла зростанню ефективності виробництва.

 Об’єктом дослідження є система обліку та аналізу фінансових результатів діяльності в рибницьких господарствах внутрішніх водойм України.

Предметом дослідження є теоретичні засади, методика та організація  обліку, аналізу фінансових результатів діяльності на рибницьких господарствах в умовах використання сучасної комп’ютерної техніки та адаптації економіки України до ринкового середовища.

Методи дослідження. В основу дисертаційного дослідження на етапі збору, систематизації і обробки інформації покладено основні принципи діалектичного методу. У його межах використано два базових методи –індукція і дедукція. Під час дослідження сучасного стану проблем обліку та аналізу фінансових результатів було використано методи спостереження, деталізації, графічний, балансовий, статистичного і порівняльного аналізу, синтезу. При стратегічному плануванні обсягів виробництва продукції рибництва –методи моделювання та прогнозування.

Для вивчення окремих облікових об’єктів господарської діяльності застосовувався монографічний метод.

Інформаційною базою виконаного дослідження є офіційні матеріали Верховної Ради, Кабінету Міністрів; галузеві інструкції та нормативні документи; матеріали науково-практичних конференцій; наукові праці, публікації в періодичній пресі вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, практиків за напрямом дисертаційної роботи. Фактографічна інформація, використана у дисертації, складається з офіційних даних Держкомстату України, Державного департаменту рибного господарства Міністерства аграрної політики України, а також облікових документів і звітності Об’єднання рибницьких господарств внутрішніх водойм України “Укррибгосп”. Усього досліджено фінансову звітність 125 господарств.

Обробка інформації здійснювалась за допомогою засобів комп’ютерної техніки із використанням програм електронних таблиць Excel для Windows 2000.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційному дослідженні наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, яка виявляється в розробці конкретних рекомендацій і пропозицій щодо вдосконалення обліку та аналізу фінансових результатів діяльності в рибницьких господарствах.

За підсумками дослідження отримано такі наукові результати:

–систематизовано організаційно-технологічні та біотехнічні особливості рибництва з метою визначення їх впливу на побудову обліку та аналізу фінансових результатів діяльності;

уточнено теоретичні основи поняття фінансових результатів господарської діяльності, що створює умови підвищення рівня інформації цього об’єкта обліку та правильного використання її для прийняття рішень з управління прибутковістю підприємств (С. 6);

–дістала подальшого розвитку класифікація витрат, що дозволяє поглибити аналітичний облік та забезпечити єдність методології обліку і калькулювання собівартості продукції, створити системи інформації для управління витратами з урахуванням узагальненого передового досвіду та специфіки роботи рибницьких господарств внутрішніх водойм;

–обґрунтовано доцільність застосування на господарствах рибної галузі попередільного методу обліку витрат на виробництво з використанням елементів нормативного методу, що передбачає використання удосконалених форм первинної документації для рибницьких господарств відповідно до сучасних вимог формування облікової інформації і здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю;

–визначено елементи облікової політики підприємства щодо обліку фінансових результатів та розкрито вплив найбільш вагомих елементів облікової політики на величину фінансових результатів діяльності рибницьких господарств;

–вперше запропоновано методичні підходи щодо організації обліку фінансових результатів за центрами відповідальності на господарствах рибної галузі з використанням обчислювальної техніки;

конкретизовано методику аналізу фінансових результатів для рибницьких господарств із застосуванням фінансових показників та взаємозв’язку “витрати–обсяг–прибуток” (С. 14).

Практичне значення одержаних результатів. Одержані результати спрямовані на підвищення оперативності та аналітичності інформації для прийняття рішень з метою покращання фінансових результатів діяльності. Впровадження запропонованих рекомендацій дасть необхідний імпульс і сприятиме зростанню ефективності виробництва на рибницьких господарствах та їх виробничих підрозділах. Результати дисертаційного дослідження можуть бути використані при розробці галузевих інструкцій і рекомендацій з ведення бухгалтерського обліку та аналізу в рибному господарстві України.

Результати дисертаційного дослідження апробовані, оцінені та застосовуються у практичній діяльності СВАТ “Вінницярибгосп” (довідка №117 від 31.10.03 р.), ВАТ “Забір’я” (довідка №57/Н від 17.11.03 р.), ВАТ “Київрибгосп” (акт №7 від 14.04.04 р.), а також використовуються у роботі Державного департаменту рибного господарства (довідка №30-1-1-10/523 від 1.03.04 р.).

Окремі результати дисертаційної роботи знайшли застосування в навчальному процесі Національного аграрного університету при викладанні курсів “Бухгалтерський облік в рибництві”, “Економіка галузей агропромислового комплексу”, “Фінансова діяльність рибогосподарських підприємств” (довідка №535/1461 від 1.04.04 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Усі розробки та пропозиції, що містяться в роботі, виконані особисто автором.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та висновки дисертаційного дослідження доповідались і отримали позитивні відгуки на науково-практичній конференції “Бюджетно-податкова політика в Україні (проблеми та перспективи розвитку)” (м. Ірпінь, Академія державної податкової служби України, 2022 грудня 2001 р.) та третій міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці” (м. Ірпінь, Академія державної податкової служби України, травень, 2002 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 10 наукових праць, загальним обсягом 3,7 д.а. (частка автора –,3 д.а.), із них шість у наукових фахових виданнях (2,9 д.а.), а також навчальний посібник загальним обсягом 16,9 д.а.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Основний обсяг дисертаційної роботи становить 157 сторінок комп’ютерного тексту, робота містить 32 таблиці, 21 рисунок, а також 24 додатки. Список використаних джерел налічує 188 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтувано актуальність теми дисертаційного дослідження, сформульовано його мету, задачі, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, висвітлено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні засади формування та обліку фінансових результатів діяльності рибницьких господарств у сучасних умовах” всебічно досліджуються характер і причини занепаду рибного господарства, економічні проблеми та шляхи їх вирішення. Розкрито взаємозв’язок між організаційно-технологічними, біотехнічними особливостями рибництва й побудовою системи обліку та аналізу фінансових результатів; уточнено теоретичні основи понять “витрати” і “доходи”. 

Дослідження показали, що нині становлення рибного господарства, як і всього агропромислового комплексу, відбувається в умовах перехідної економіки, що все ще несе наслідки ігнорування об’єктивних економічних законів, порушення стійкості господарських зв’язків, впливу певних стереотипів суспільної свідомості.  Втім, на сучасному етапі розвиток рибопродуктивного підкомплексу є одним із важливих стратегічних напрямів, який сприяє виходу України з кризового стану, стабілізації виробництва та подальшому нарощуванню його обсягів, а також інтеграції країни у світове господарство.

За результатами досліджень встановлено, що починаючи з 1990 р. обсяги вилову риби в Україні почали поступово зменшуватись і в 1998 р. становили лише 30,6 тис. тонн (36,3 % від рівня 1990 р.). З 1998 р. падіння обсягів виробництва припинилось і стабілізувалось завдяки розробці заходів, спрямованих на підвищення економічної ефективності на основі інтенсифікації розвитку виробництва аквакультури, оптимізації витрат на виробництво, створення умов для відтворення водних біоресурсів, які безпосередньо впливають на фінансові результати діяльності (рис. 1).

Рис. 1. Динаміка вилову риби рибницькими господарствами Об’єднання “Укррибгосп”

На основі проведених досліджень основних проблем рибної галузі, автор прийшов до висновку, що підприємства мають як об’єктивні, так і суб’єктивні перешкоди розвитку, а значить, і приховані резерви для підвищення ефективності господарської діяльності. Механізм формування та обліку фінансових результатів діяльності складається з трьох ланок: інституціональної, функціональної, нормативно-правової. При цьому підкреслюється, що посилюючи взаємозв’язок між ними можна зменшити витрати, збільшити доходи підприємств і тим самим вирішити актуальні проблеми, які стоять перед рибницькими господарствами внутрішніх водойм України.

Як показали дослідження, характерні особливості рибної галузі –безперервний цикл технологічного процесу, складність організаційної структури виробництва, сезонність, значні розміри незавершеного виробництва, спеціалізація –суттєво впливають на методику обліку та аналізу фінансових результатів діяльності підприємства.

Проблеми термінології в економічній теорії та бухгалтерському обліку є досить відчутними, тому вимагається їх постійне вивчення і уточнення. Чітке визначення понять дозволяє не тільки уникнути плутанини в літературі з питань сутності витрат, доходів і фінансових результатів діяльності, але й виключити такі факти як застосування одним автором різних термінів в своїх роботах для визначення одного і того ж поняття. Тому виникає необхідність стандартизації ключових понять для рибницьких господарств внутрішніх водойм.

У процесі реформування бухгалтерського обліку вітчизняна теорія обліку наповнюється новими економічними поняттями і переосмислює відомі трактування. Поняття “дохід” регулюється Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку        № 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, пункт 3, Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку № 3 “Звіт про фінансові результати” пункт 4, а також Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку № 15 “Дохід”, де втілені сучасні концепції щодо питань визнання та класифікації доходів та зазначено, що “доходи –збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників)”.

Питання визначення витрат врегульовано пунктом 3 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”. Відповідно до нього витратами вважається зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів, або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власником). Визнання витрат та їх склад регулюється Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку № 16 “Витрати”.

Аналіз наукових праць, предметом яких є фінансові результати діяльності, дозволяє зробити висновок про відсутність системного підходу до їх вивчення. Традиційно фінансові результати діяльності виступали об’єктом бухгалтерського обліку. Перебудова облікової системи не зменшила значення цього показника, а навіть збільшила: дослідження суті фінансового, внутрішньогосподарського (управлінського) та податкового обліку показало, що фінансові результати є головним об’єктом спостереження усіх цих видів обліку. Інформація фінансового обліку про отримані фінансові результати діяльності дозволяє зовнішнім користувачам, зокрема, інвесторам, приймати рішення про можливість здійснення інвестицій в дане підприємство. Інформація управлінського обліку про фінансові результати діяльності, яка надається менеджерам, спрямована на прийняття рішень, пов’язаних з контролем за матеріальними ресурсами, ціноутворенням, визначенням напрямів розвитку рибницького господарства у майбутньому тощо. Дані податкового обліку дозволяють визначити суму податку на прибуток. Разом з тим установлені необґрунтовані відмінності між фінансовим і податковим обліком, що ускладнює облік фінансових результатів діяльності в рибницьких господарствах.

На основі критичного аналізу в дисертаційній роботі робиться висновок, що спільним для всіх підсистем обліку є єдність інформаційної бази, на основі якої здійснюється трансформація даних відповідно до запитів користувачів. При цьому збір первинної інформації для всіх типів обліку здійснюється за єдиними правилами, що дозволяє уникнути дублювання даних, і тим самим підвищити оперативність надання інформації для потреб управління.

В дисертації доведено, що поняття “витрати”, “доходи” і “фінансові результати” з позиції системи бухгалтерського обліку мають конкретно-сумовий зміст. Для такої системи пріоритетним є визначення показника через алгоритм розрахунку, а не через описові характеристики, які розкривають зміст витрат, доходів, фінансових результатів як економічних понять.

У другому розділі “Методика обліку витрат, доходів і фінансових результа-тів у рибницьких господарствах внутрішніх водойм України” зосереджено увагу на порядку обліку витрат, доходів та фінансових результатів діяльності відповідно до чинної законодавчо-нормативної бази України та облікової практики рибницьких господарств, досліджено вплив елементів облікової політики на розмір фінансових результатів, сформульовано основні критерії їх вибору; обґрунтовано доцільність впровадження методики обліку фінансових результатів за центрами відповідальності. 

Основною метою діяльності кожного підприємства в ринковому середовищі є одержання прибутку. Саме таку мету переслідують і рибницькі господарства. Одним із основних факторів, від якого залежить успішне досягнення цієї мети, є налагоджена система обліку витрат. Неправильно обрана та налагоджена система обліку витрат може призвести господарство до банкрутства. Встановлено, що особливості синтетичного і аналітичного обліку витрат рибної галузі визначаються комплексом біотехнічних процесів, що обумовлює послідовне формування витрат на вирощування рибопосадкового матеріалу до посадки у нагульні стави для одержання товарної риби.

Останнім часом в економічній літературі все більше уваги приділяється класифікації витрат, які орієнтовані на галузеві особливості підприємства. Різний характер витрат, їх безпосередній вплив на порядок і умови формування та обліку фінансових результатів діяльності зумовлює необхідність розробки науково-обґрунтованої класифікації витрат з урахуванням специфіки рибництва. Запропоновано класифікувати витрати за етапами виробничого процесу (вирощування рибопосадкового матеріалу, вирощування товарної риби, переробка риби-сирцю).

Дослідження облікової діяльності підприємств показали, що більшість із них не складають калькуляції на окремі види продукції рибництва. З метою усунення цього недоліку на ВАТ “Забір’я” (рибцех “Бобриця”) на основі запропонованої класифікації витрат удосконалено номенклатуру статей витрат і рекомендовано до застосування. Розроблено методику планової калькуляції на вирощування товарної риби (короп, товстолобики), до складу яких включено статтю “Витрати щодо управління якістю рибної продукції”. У роботі доведено, що застосування цієї статті сприяє підвищенню рентабельності продукції рибницьких господарств, зміцненню їх економічних позицій на українському і світовому ринках.

Доведено, що використання елементів нормативного методу обліку витрат в рибницьких господарствах сприяє своєчасному виявленню економії або додаткових витрат з причин відхилень від встановленого технологічного процесу, змін складу витраченої сировини, напівфабрикатів і матеріалів, асортименту продукції, її сортності.

У ході аналізу і пошуку напрямів удосконалення діючих форм первинних документів запропоновано кормові відомості, лімітно-забірні картки, акти про облов зимувальних ставів, акти про зарибнення нагульних ставів, зведена відомість актів про зарибнення нагульних ставів, які придатні для використання із застосуванням комп’ютерних технологій і значно спрощують облік та документальне оформлення руху сировини, матеріалів, конкретизацію відповідальних осіб, складання оперативної звітності, визначення обсягів виробництва. У кормовій відомості та лімітно-забірній картці рекомендовано відображати коди витрачених матеріалів та коди структурних підрозділів. Саме такий підхід дасть можливість чітко визначити причини, відповідальних осіб за відхилення від норм витрат на сировину і матеріали. Запропоновано до акта облову зимувальних ставів ввести код  (номенклатурний номер) рибної продукції та формувати його з семи знаків: перші три –це номер виробничої дільниці, наступні два відображають вид риб (короп, товстолобики, білий амур, форель), останні –об’єкт розведення (теплолюбні, холодолюбні). Зазначено, що в змістовній частині в одному полі згруповані такі показники: якість продукції, відходи у період зимівлі, група дефектів. Для відображення усіх цих показників в акті облову зимувальних ставів доцільно передбачити три поля замість одного.

Надійний спосіб підвищення ефективності селекційно-племінної роботи, удокосконалення системи обліку та контролю фінансових результатів в рибництвіце ідентифікація риб за допомогою електронних мікрочіпів. Доведено, що чіпування риб сприяє приросту товарної продукції на 10 –% за однакових умов господарювання, збільшенню дохідності підприємств. Тому, при розвантаженні зимових маточних ставів, під час бонітування риб або проведенні інших заходів до актів облову рекомендовано ввести показники, які дадуть можливість оперативно облічувати рух племінного стада в рибницькому господарстві та слідкувати за рівнем витрат на виробництво продукції рибництва.

Внесені пропозиції щодо доцільності застосування технологічних карт вирощування рибопосадкового матеріалу і товарної риби. Аналіз показує: використання технологічних карт супроводжується економією сировини, основних матеріалів, напівфабрикатів, електроенергії на усьому ланцюжку виробництва; значна частина заощаджених коштів при цьому розподіляється між працівниками підприємства залежно від трудової участі та виробничих результатів.

Доведено, що облік у рибницьких господарствах доцільно здійснювати в єдиній системі бухгалтерського обліку за двома напрямами –фінансовому та внутрішньогосподарському (управлінському) –з урахуванням організаційно-технологічних та біотехнічних особливостей рибництва. Запропоновано уточнений робочий план рахунків, який дасть змогу істотно підвищити оперативність облікових даних, а в результаті змінити підходи до управління рибницьким господарством (рис. 2).

З’ясовано, що в сучасних умовах провідне місце в обліковій політиці рибницьких господарств внутрішніх водойм приділено питанням вибору альтернативних варіантів обліку за найбільш впливовими на величину фінансових результатів діяльності елементами із зазначенням переваг і недоліків їх застосування. Дисертант дотримується розширеного підходу до змісту облікової політики підприємства. Лише розгляд системи у взаємозв’язку її організаційно-технологічних, біотехнічних і методологічних аспектів зможе забезпечити одержання позитивного фінансового результату діяльності.

Для регулювання впливу окремих елементів облікової політики на фінансові результати розглянуто основні критерії їх вибору у процесі формування наказу про облікову політику підприємства. Доведено, що для застосування в господарствах рибної галузі, доцільною є оцінка запасів на складах та у виробництві за методом ФІФО. Цей метод враховує ритмічне надходження сировини і матеріалів на склади, їх витрачання, стимулює швидше обертання матеріальних ресурсів у виробничому процесі.

Як показали дослідження, методи амортизації по-різному впливають на динаміку залишкової вартості та величину фінансового результату. Встановлено, що більшість рибницьких господарств є збитковими, темпи відновлення і вибуття основних засобів скоротилися, відсоток їх зносу є високим (понад 80 %). Близько половини устаткування перевищило нормативні терміни експлуатації. У роботі доведено, що в умовах невідповідності оподатковуваного і балансового прибутку головна ідея прискореної амортизації втрачає зміст. Підприємства не одержать від неї економічних переваг, а лише зазнають штучно підвищених збитків. Тому на сучасному етапі, в рибницьких господарствах внутрішніх водойм доцільно застосовувати прямолінійний метод, а методи прискореної амортизації лише на рентабельних підприємствах.

Рис. 2. Структура рахунку 23 “Виробництво” у рибництві

Однією з особливостей технологічного процесу та характеру виробництва у рибницьких господарствах є постійна наявність значних розмірів незавершеного виробництва.

Аналіз облікової практики рибницьких господарств і застосування нормативного методу обліку дозволяє оцінити і запропонувати варіанти розрахунку собівартості кінцевих залишків незавершеного виробництва, які впливають на фінансові результати діяльності.

У дисертації розглянуто основні підходи до створення резервів на забезпечення майбутніх витрат і платежів. Практичне значення мають проведені розрахунки, що дали змогу проаналізувати економічну доцільність їх створення, сформувати резерв на виплату премій за виконання плану вирощування товарної риби і рибопосадкового матеріалу.

Зазначені варіанти облікової політики мають суттєвий вплив на методику обліку та аналізу фінансових результатів діяльності в рибницькому господарстві. Зроблений висновок, що вибір певного варіанта обліку повинен здійснюватись не за бажанням керівництва, а лише після ґрунтовного проведення розрахунків та оцінки фінансових наслідків.

Проведений аналіз нової інформаційної системи обліку фінансових результатів показує, що вирішальний вплив на розмір фінансових результатів діяльності рибницьких господарств внутрішніх водойм має дохід (виручка) від реалізації продукції (робіт, послуг). В зв’язку з цим необхідна детальна інформація про доходи. У дисертації запропоновано відкрити до субрахунка 701 “Дохід від реалізації готової продукції” такі субрахунки другого порядку: 7011 “Дохід від реалізації товарної риби”; 7012 “Дохід від реалізації рибопосадкового матеріалу”; 7013 “Дохід від реалізації копченої продукції”; 7014 “Дохід від реалізації в’яленої рибної продукції”; 7015 “Дохід від реалізації іншої продукції”. До субрахунку 7013 “Дохід від реалізації копченої продукції” доцільно відкрити такі аналітичні рахунки: 701301 “Дохід від реалізації копченого коропа”; 701302 “Дохід від реалізації копченого товстолоба”; 701303 “Дохід від реалізації іншої риби”.

Дослідження підтверджують, що аналітичний облік доходів від реалізації за видами риб надасть можливість не тільки підвищити якість облікових даних, але й оперативно визначати фінансовий результат від основної діяльності за ринками збуту (каналами реалізації).

Доведено, що підвищення ефективності діяльності можна досягти за допомогою обліку фінансових результатів за центрами відповідальності, тобто при встановленні відповідного взаємозв’язку витрат і доходів з діями конкретних осіб, відповідальних за здійснені витрати. За таких обставин розроблено схему організаційної структури рибницького господарства внутрішніх водойм з виділенням центрів відповідальності та узагальнення напрямів локалізації витрат за місцем їх виникнення, яка продемонстрована на рис. 3.

Дослідженням встановлено, що аналітичність обліку підвищується через деталізацію витрат за економічними елементами (сировина, матеріали, паливо, енергія тощо) та структурними підрозділами (інкубаційно-селекційний цех, коптильний цех, виробничі дільниці). Вивчення особливостей функціонування рибницьких господарств дозволило розробити і апробувати систему підконтрольних показників за центрами відповідальності, сформувати внутрішню документацію виробничих підрозділів.

Отримані результати свідчать про підвищення аналітичності, оперативності та точності облікових даних, що дозволить перейти на новий рівень побудови системи обліку та аналізу фінансових результатів діяльності в рибницьких господарствах.

Вивчення питань обліку фінансових результатів за центрами відповідальності показало, що в сучасних умовах відсутня методика організації та програмне забезпечення цього обліку. Не описані принципи його формування і в нормативно-правовій базі організації обліку. Враховуючи потребу рибницьких господарств у інформації у розрізі місць її виникнення, запропоновано алгоритм обліку фінансових результатів за центрами відповідальності з застосуванням обчислю-вальної техніки.

Облік фінансових результатів діяльності повинен здійснюватись з одночасним додержанням вимог податкового, фінансового та управлінського обліку в автоматизованому режимі. Це зумовило необхідність побудови облікової системи відповідно до: а) принципу однократної фіксації всієї первинної інформації і багаторазового використання проміжних та підсумкових показників в поточному управлінні; б) принципу спадкоємності і поповнення інформації. Зроблений висновок, що інтеграція автоматизованих систем обробки інформації в систему управління рибницького господарства внутрішніх водойм є ефективним способом підвищення якості обліково-аналітичної інформації.

Рис. 3. Схема організаційної структури рибницького господарства

внутрішніх водойм і центри його відповідальності

Третій розділ “Аналіз фінансових результатів діяльності рибницьких господарств внутрішніх водойм України” присвячений науковій розробці сучасної методики аналізу фінансових результатів діяльності для рибницьких господарств внутрішніх водойм України, вивченню й оцінці фінансових показників, які відображають безпосередній вплив окремих факторів на формування фінансових результатів, встановленню залежності фінансових результатів діяльності від витрат і обсягів виробництва та реалізації, аналізу взаємозв’язку “витрати-обсяг-прибуток”.

У дисертації узагальнено визначення сутності фінансового та управлінського аналізу, яке, на нашу думку, найбільш повно розкриває зміст цих понять у ринкових умовах господарювання. Сутність фінансового аналізу полягає у тому, що він є методом пізнання фінансового механізму підприємства, процесів формування і використання ресурсів з метою одержання інформації, яка відображає фінансові результати діяльності раніше прийнятих рішень. Метою управлінського аналізу є пошук шляхів отримання максимального прибутку, дослідження фінансового стану, ефективності використання основних засобів підприємства.

У ході систематизації принципових особливостей у змісті і організації фінансового та управлінського аналізу з’ясовано, що взаємодія між ними досягається на основі єдності нормативно-довідкової інформації, наближення інформації до місць прийняття рішень, доповнення інформації одного виду аналізу даними іншого, єдиного підходу до вдосконалення автоматизованого управління виробництвом.

У роботі з’ясовано, що рибницьке господарство може самостійно вибрати склад фінансових показників, які дозволяють кількісно й якісно оцінювати діяльність у такому вигляді, щоб можна було визначити залежність між цією діяльністю і кінцевими результатами господарювання. У процесі дослідження, визначена система показників для вивчення ефективності витрат та ефективності ресурсів, які відображають безпосередній вплив окремих факторів на величину фінансового результату діяльності. Запропонований підхід до вибору фінансових показників для рибницьких господарств внутрішніх водойм України сприятиме позитивному впливу не тільки на величину витрат, але й залишок запасів,  а також величину чистого прибутку.

Внесено пропозиції щодо проведення експертного аналізу складу витрат рибницького господарства з метою виділення постійних і змінних витрат. Згідно з цією методикою наведено результати розподілу витрат на ВАТ “Дашівський рибцех”. Прикладне значення такого поділу полягає у його необхідності для аналізу витрат в структурних підрозділах, оскільки це групування покладене в основу розрахунків показників рентабельності; визначення точки беззбитковості для товарної (живої) риби, рибопосадкового матеріалу, копченої рибної продукції тощо; забезпечення прогнозування асортименту та обсягу виробництва рибної продукції. Визначення структури такого складу витрат дозволяє визначити статті, на які керівництво підприємства може безпосередньо впливати, що передбачає досягнення рибницьким господарством комерційного ефекту.

Практика показує, що основною перевагою запропонованих аналітичних методик є їх використання як інструмента для порівняння і передбачення. У процесі дослідження значну увагу приділено питанням впровадження методів аналітичної роботи на рибницьких господарствах внутрішніх водойм, зокрема застосування методики аналізу взаємозв’язку “витрати–обсяг–прибуток” на прикладі ВАТ “Київрибгосп”, яка має профілактичний, упереджуючий імовірне банкрутство характер. У дисертації доведено, що така методика дозволяє своєчасно відкорегувати вплив різних факторів на величину фінансового результату діяльності рибницького господарства, а також оцінити економічні наслідки прийнятих рішень.

Запропоновані методики аналізу фінансових результатів дозволяють рибницьким господарствам внутрішніх водойм ефективно управляти як витратами, доходами так і фінансовими результатами діяльності загалом.

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення і практичні рекомендації щодо удосконалення обліку та аналізу фінансових результатів діяльності на рибницьких господарствах внутрішніх водойм. Отримані результати свідчать про досягнення поставленої мети та завдань дослідження і дають змогу зробити такі висновки:

  1.   Рибництво –одна з важливих складових агропромислового комплексу України. Дослідження показали, що економічна криза останніх років загострила труднощі, пов’язані з формуванням соціально-економічних основ розвитку суспільного виробництва ринкового типу. Функціонування рибницьких господарств внутрішніх водойм передбачає удосконалення напрямів економічної діяльності, зокрема обліку та аналізу фінансових результатів діяльності, як важливих функцій управління.

За таких обставин переглянуто суть і структуру механізму формування та обліку фінансових результатів у рибництві та встановлено, що методика і організація обліку та аналізу фінансових результатів діяльності рибницьких господарств залежить від організаційно-технологічних, біотехнічних особливостей основного виробництва, в яких найбільш точно проявляється галузева специфіка. 

  1.  Традиційно фінансові результати діяльності виступали об’єктом бухгал-терського обліку. На основі переосмислення трактувань вченими-економістами фінансового результату діяльності встановлено, що перебудова облікової системи не лише не зменшила значення цього показника, а навіть, збільшила: дослідження сутності фінансового, внутрішньогосподарського (управлінського) та податкового обліку показало, що фінансові результати є об’єктом усіх цих видів обліку.
  2.   Важливим завданням для рибницьких господарств внутрішніх водойм є подальший розвиток напрямів класифікації витрат. З урахуванням вітчизняного та зарубіжного досвіду розроблено номенклатуру статей витрат і рекомендовано до використання у обліковій практиці підприємств. Доведено, що використання статті “Витрати щодо управління якістю рибної продукції” сприятиме підвищенню рентабельності продукції господарств галузі, зміцненню їх економічних позицій на українському і світовому ринках. Внесені пропозиції щодо використання елементів нормативного методу обліку витрат в рибницьких господарствах. Це сприяє своєчасному виявленню необґрунтованих перевитрат за рахунок відхилень від встановленого технологічного процесу, змін складу витраченої сировини, напівфабрикатів і матеріалів, асортименту виробленої рибної продукції, її сортності та, як наслідок, підвищенню ефективності виробництва.
  3.  Запропоновані модернізовані акти облову зимувальних ставів, акти зарибнення нагульних ставів, зведені відомості актів про зарибнення нагульних ставів, які пристосовані для використання на практиці із застосуванням комп’ютерних технологій, а також дають можливість покращити накопичення, узагальнення інформації для оперативного прийняття рішень з метою одержання прибутку. Доведено необхідність використання технологічних карт для вирощування рибопосадкового матеріалу і товарної риби, яке супроводжується економією сировини, основних матеріалів, напівфабрикатів, електроенергії на усьому ланцюжку виробництва; заощаджені кошти при цьому розподіляються між працівниками рибницького господарства залежно від трудової участі та виробничих результатів.
  4.  Значний вплив на фінансові результати діяльності рибницьких господарств має облікова політика. На підставі проведеного дослідження запропоновано у складі облікової політики підприємства альтернативні варіанти обліку за найбільш впливовими на величину фінансового результату елементами із зазначенням їх переваг і недоліків. Впровадження в практику роботи рибницьких господарств уточненого робочого плану рахунків дозволило створити обґрунтовану базу для раціональної організації обліку витрат, доходів та фінансових результатів діяльності.
  5.  У дисертації доведено, що покращання інформаційного забезпечення управління фінансовими результатами досягається за допомогою організації обліку за центрами відповідальності, тобто встановлення відповідного взаємозв’язку витрат і доходів з діями конкретних відповідальних осіб. У межах виробництва продукції рибництва рекомендовано визначати місця виникнення витрат і центри відповідальності за окремими стадіями виробничого процесу. На основі проведеного аналізу розроблено систему підконтрольних показників за центрами відповідальності (інкубаційно-селекційний цех, коптильний цех, виробничі дільниці), сформовано внутрішню документацію підрозділів.
  6.   Аналіз діючої практики автоматизації обліку на підприємствах і програмного забезпечення, які є на ринку програмних продуктів, показав, що вони не забезпечують поетапне формування кінцевих результатів для задоволення запитів різних економічних служб. З цією метою розроблено алгоритм обліку фінансових результатів із застосуванням обчислювальної техніки. Використання можливостей комп’ютерних технологій дозволило ввести в дію та розширити систему внутрішньої звітності, розвинути її до діалогової системи запитів необхідної інформації.
  7.   З урахуванням досвіду міжнародної практики обрано і рекомендовано до впровадження на господарствах рибної галузі оптимальну кількість показників, які відображають вплив окремих факторів на фінансові результати діяльності. Запропонований підхід до вибору фінансових показників для рибницьких господарств сприятиме визначенню позитивного впливу не тільки на величину витрат, але й залишок запасів, а також величину чистого прибутку.
  8.   Для регулювання величини прибутку від окремих видів рибної продукції запропоновано витрати поділяти на постійні та змінні. Прикладне значення такого поділу полягає у його необхідності для аналізу витрат структурних підрозділів, оскільки це групування покладене в основу розрахунків показників рентабельності; визначення точки беззбитковості для товарної (живої) риби, рибопосадкового матеріалу, копченої рибної продукції; забезпечення прогнозування асортименту та обсягів виробництва рибної продукції. 
  9.   Розроблено та апробовано на рибницьких господарствах експериментальну методику аналізу “витрати–обсяг–прибуток”. Впровадження такої методики на рибницьких господарствах внутрішніх водойм України дозволило: а) виявити оптимальні пропорції між змінними та постійними витратами; б) врахувати рівень цін, обсяг виробництва рибної продукції для отримання запланованого прибутку; в) визначити фінансові можливості у процесі вибору асортименту рибної продукції;                ґ) виявити нерентабельні види рибної продукції та знизити їх собівартість; г) визначити, що вирощувати рибопосадковий матеріал економічно доцільніше, ніж його купувати; д) обґрунтувати вибір оптимальних обсягів реалізації рибної продукції; е) оцінити економічні наслідки прийнятих рішень і мінімізувати підприємницький ризик.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях:

  1.  Вдовенко Н.М. Проблеми податкового та бухгалтерського обліку податку на прибуток підприємств // Науковий вісник: Збірник наукових праць Академії державної податкової служби України, 2001. –№ 2 (12).–С. 121–.
  2.  Вдовенко Н.М. Методичні підходи до обліку витрат підприємств рибної промисловості // Науковий вісник: Збірник наукових праць Академії державної податкової служби України, 2001. –№ 3 (13). –С. 139–с.
  3.  Вдовенко Н.М. Економічні проблеми розвитку рибних господарств внутрішніх водойм України в сучасних умовах // Науковий вісник: Збірник наукових праць Академії державної податкової служби України, 2001. –№ 4 (14).–С. 5–.
  4.  Вдовенко Н.М. Розрахунок показників рентабельності на основі фінансової звітності // Науковий вісник: Збірник наукових праць Академії державної податкової служби України, 2002. –№ 2 (16). –С. 152–.
  5.  Вдовенко Н.М., Дмитришин А.М. Теоретико-методологічні аспекти становлення управлінського обліку на сільськогосподарських підприємствах України // Збірник наукових праць Вінницького державного аграрного університету. –.–№ 12. –С.153–. (Особисто автору належать рекомендації щодо визначення місць виникнення витрат і центрів відповідальності в рибницьких господарствах внутрішніх водойм).
  6.  Вдовенко Н.М., Дмитришин А.М. Удосконалення аналітичного обліку витрат як один із факторів покращання фінансових результатів діяльності // Науковий вісник: Збірник наукових праць Академії державної податкової служби України, 2003. –№ 2 (20). –С. 128–. (Особисто здобувачу належать пропозиції щодо вдосконалення діючої класифікації витрат та робочого плану рахунків із урахуванням специфіки рибництва).

В інших виданнях:

  1.  Вдовенко Н.М. Деякі аспекти обліку фінансових результатів діяльності підприємства // Бухгалтерія в сільському господарстві. –. –№ 12. –С. 6–.
  2.  Вдовенко Н.М. Поєднання різних підходів щодо обліку й аналізу фінансових результатів діяльності з використанням комп’ютерної техніки // Тези доповідей ІІІ міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці”. –Ірпінь: Академія державної податкової служби України. –. – С. 213–.
  3.  Вдовенко Н.М. Облікова політика та її вплив на фінансові результати діяльності // Бухгалтерія в сільському господарстві. –. –№ 21 (102). –С. 18 –. 
  4.  Вдовенко Н.М. Оподаткування прибутку підприємств у період реформування економіки України // Збірник наукових праць за матеріалами науково-практичної конференції “Бюджетно-податкова політика в Україні (проблеми та перспективи розвитку). –Ірпінь: Академія державної податкової служби України, 2002. –С. 583–.

Навчальні посібники:

1. Вдовенко Н.М. Основи формування та обліку фінансових результатів діяльності ставових господарств у перехідній економіці України. –К.: “МП Леся”, 2003. –с.

Вдовенко Н.М. Облік та аналіз фінансових результатів діяльності підпри-ємства (на прикладі рибницьких господарств внутрішніх водойм України). –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 –бухгалтерський облік, аналіз та аудит. –Національний аграрний університет, Київ, 2004.

Дисертація присвячена актуальним питанням удосконалення обліку та аналізу фінансових результатів діяльності підприємства.

Об’єктом дослідження обрано систему обліку та аналізу фінансових результатів діяльності підприємств рибного господарства України. Досліджуються тенденції розвитку та проблеми обліку в рибницьких господарствах внутрішніх водойм, вплив їх організаційно-технологічних і біотехнологічних особливостей на побудову обліку та аналізу фінансових результатів. Запропоновано поглиблену класифікацію витрат для господарств галузі. Обґрунтувано і окреслено шляхи удосконалення обліку та аналізу фінансових результатів діяльності на теоретичному та методологічному рівнях, які полягають у визначенні елементів облікової політики. Визначено напрями удосконалення обліку фінансових результатів за центрами відповідальності з використанням комп’ютерної техніки. Ефективність цих заходів підтверджено на реальних прикладах. Враховуючи особливості сучасного стану галузі, конкретизовано методику аналізу “витрати–обсяг–прибуток” для рибницьких господарств. Основні результати дослідження впроваджені у практичну діяльність рибницьких господарств внутрішніх водойм України.

Ключові слова: рибницьке господарство, фінансові результати, прибуток, збиток, система бухгалтерського обліку, облікова політика, центри відповідальності, аналіз витрат.

Вдовенко Н.М. Учет и анализ финансовых результатов деяльности предприя-тия (на примере рыбных хозяйств внутренних водоемов Украины). –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 –бухгалтерский учет, анализ и аудит. –Национальный аграрный университет, Киев, 2004.

В ряду ключевых проблем, от решения которых зависит эффективное развитие и экономический рост рыбных хозяйств внутренних водоемов Украины, лежит усовершенствование системы учета и анализа финансовых результатов их деятельности.

Исследование научных трудов, предметом которых выступают финансовые результаты деятельности, привело к выводу об отсутствии системного подхода к их изучению. Проблема усиливается обособлением в пределах учетной системы ее составляющих: финансового, внутрихозяйственного (управленческого) и налогового учета. На основании переосмысления толкований современными учеными финансового результата деятельности предприятий определено его сущность, место и роль для различных видов учета.

Автором обосновано, что методология и организация учета и анализа финансовых результатов деятельности рыбных хозяйств внутренних водоемов Украины зависит от влияния организационно-технологических, биотехнических особенностей основного производства, так как на стадии производства наиболее четко отражена специфика рыбной отрасли. С учетом специфики ведения рыбоводства и необходимости рационального построения учетно-аналитической системы усовершенствовано номенклатуру статей затрат на основании предложенной классификации затрат и даны рекомендации для внедрения их на предприятиях рыбной отрасли Украины. Обосновано, что использование статьи затрат на улучшение качества рыбной продукции будет способствовать повышению рентабельности продукции предприятий, укреплению их экономических позиций на украинском и мировом рынках. В диссертационном исследовании доказано, что особенности синтетического и аналитического учета затрат рыбных хозяйств определяются комплексом биотехнических процессов, которые обуславливают последовательное образование затрат на выращивание (вылов) рыбопосадочного материала до пересаживания в нагульные пруды для получения товарной рыбы.

Соответственно автором разработаны и предложены конкретные рекомендации по улучшению первичных документов. Определено перечень вариантов учета по элементам учетной политики предприятия. Для регулирования влияния определенных вариантов на финансовые результаты деятельности, рассмотрено основные критерии их выбора. Обосновано, что выбор варианта учета осуществляется не по желанию руководства, а только после проведения расчетов и оценки финансовых последствий.

В диссертации определено, что улучшение информационного обеспечения управления финансовыми результатами можно обеспечить в результате организации учета по центрам ответственности. Рекомендуется определять места возникновения затрат и центры ответственности по отдельным стадиям технологического процесса с целью производства высококачественной рыбной продукции. Спроектировано организационную структуру рыбохозяйственного предприятия. Разработано систему подконтрольных показателей по центрах ответственности, внутреннюю документацию подразделений. Определено ряд вопросов, связанных с тем, что учет на рыбных хозяйствах внутренних водоемов целесообразно проводить в системе бухгалтерского учета по двум направлениям–финансовом и внутрихозяйственном (управленческом)–с учетом требований организационно-технологических и биотехнических особенностей рыбоводства.

Изучение вопросов учета финансовых результатов по центрам ответственности показало, что в современных условиях отсутствует методика организации и программное обеспечение этого учета. Не описаны принципы формирования этой информации и в нормативно-правовой базе организации учета. Учитывая потребность рыбных хозяйств внутренних водоемов в оперативной информации, разработано алгоритм технологии реализации диалога при решении заданий учета финансовых результатов деятельности по центрам ответственности в условиях использования вычислительной техники. Значительное внимание в работе уделено построению рабочего плана счетов для рыбных хозяйств внутренних водоемов. Предложено разукрупнение затрат по экономическим элементам (сырье, материалы, топливо, энергия) и структурным подразделениям (инкубационно-селекционный цех, коптильный цех, производственные участки).

Обобщено определение сути финансового и управленческого анализа, которое наиболее полно раскрывает содержание этих понятий в рыночных условиях хозяйствования. Применение рекомендаций по выбору состава финансовых показателей для изучения эффективности затрат и ресурсов позитивно влияет не только на величину затрат, остатки запасов, но и на величину прибыли. Сформирован перечень постоянных и переменных затрат предприятия. Предложена и апробирована на предприятиях экспериментальная методика анализа “затраты–объем–прибыль”, которая дает возможность определять оптимальные пропорции между переменными и постоянными затратами; ценою, объемом производства и реализации для получения запланированной прибыли; финансовые возможности при выборе ассортимента рыбной продукции; нерентабельные виды продукции и снижение их себестоимости; учитывать ограничения на ресурсы; выбирать оптимальные объемы реализации рыбной продукции.

Внедрение в практическую деятельность предложенных рекомендаций даст возможность рыбным хозяйствам внутренних водоемов Украины упростить процесс определения и отражения в учете финансовых результатов, позволит своевременно получать необходимую для управления информацию, наиболее полно определять внутрипроизводственные резервы предприятия и эффективно использовать результаты своей деятельности.

Ключевые слова: рыбное хозяйство, финансовые результаты, прибыль, убыток, система бухгалтерского учета, учетная политика, центры ответственности, анализ затрат.

Vdovenko N. The accounting and the analysis of financial results (on example of fishing enterprises of Ukraine). –Manuscript.

The thesis for obtaining the academic degree of candidate of economic sciences for speciality 08.06.04. –Accounting, analysis and audit. –National agricultural University. –Kyiv, 2004.

The thesis is dedicated to the actual questions of improvement of accounting and analysis of financial results of activity enterprise.

The object of research is existing accounting and analysis of financial results of enterprises of fishing industry of Ukraine. Tendency of the development and problems of the fishing enterprises, the influence of its organizational and technological features on the structure of accounting and analysis of financial results is investigated. Offer deep classification of composition of expenses of enterprises, conduct their structures and systematization. These improvements grounding of theoretical and methodological levels and defining elements of accounting policy. The directions of improvement of accounting and analysis of financial results by the centres of responsibility in computer system environment are determined. The efficiency of these directions is confirmed in real examples. Taking into peculiarities of the fishing enterprises the methods of the “expenses–volume–profit” is offered. The basic results of the research are instilled into the practic activity of the fishing enterprises of Ukraine.

Key words: fishing enterprises, financial results, profit, loss, accounting system, accounting policy, centers of responsibility, the analysis of expenses.




1. вариант 22 группа 232 Шлыкова М.
2. тематические методы и модели исследования операцийООП- 080116
3. варианты перевода- Юность Поллианны Поллианна вырастает и их маленькой героиней но уже успели полюбить
4. клинический узкий таз 2
5. Тема- Постановка звука [Л] Цель- постановка звука [Л]
6. дать читателям в доступной форме и достаточно полном объеме представление об основных юридических понятиях
7. Фонтанный и газлифтный способы добычи нефти
8. Дети под музыку входят в зал в руках держат ветки - мальчики в левой руке девочки в правой руке
9. ПРИНЦИПЫ И СПОСОБЫ ЗАЩИТЫ
10. экономическую ситуацию и глубину экономических реформ возникают скрытые каналы территориального перерасп
11. ФОТОТУРИЗМ Курсовая работа Студентка 4 курса Очной формы обучения
12. Пищевая аллергия
13. Реферат- История развития инженерного образования в России
14. Основные типы финансирования
15. і Таким чином скасування кріпацтва в Західній Україні практично не полегшило становища селян
16. 1 Техникотехнологический разделстр
17. Различают производственный и торговый ассортимент
18. Инфоратика~~ымыны~аны~тамасы
19. Лабораторная работа 1 Статическая модель системы частотной автоподстройки частоты Вы
20. то считанные минуты разгорится битва