Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

практичних робіт та семінарських занять студентів агрономічного факультету денної та заочної форми навчанн

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Міністерство аграрної політики та продовольства України

ВІНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Агрономічний факультет

Кафедра екології та охорони навколишнього середовища

Утилізація та поводження з відходами

                    

                     Методичні рекомендації

для організації лабораторно-практичних робіт та семінарських занять студентів агрономічного факультету денної та заочної форми навчання з напрямку підготовки 6.040106 Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування.

                                               Вінниця • 2013

Е.М.Кавун, Н.Г.Вітер «Утилізація та поводження з відходами». Методичні рекомендації для організації лабораторно-практичних занять студентів агрономічного факультету денної та заочної форми навчання з напрямку підготовки 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування».

Вінницький національний аграрний університет, - 2013. – 42 с.

 

Розглянуто і схвалено:

Кафедрою екології та охорони навколишнього середовища

      (Протокол № 7 від 04.11.2013 р.)

Науково-методичною комісією агрономічного факультету

     (Протокол № 4 від19.11.2023 р.)

Науково-методичною комісією

Вінницького національного аграрного університету

    (Протокол № 3 від 27.11.2013 р.)

Рецензенти:

1.Мудрак О.В.- доктор с-г. наук. Інститут післядипломної освіти педагогічних працівників.

2.Разанов С.Ф.- доктор с-г. наук ,професор, зав. кафедрою «Екології та охорони

навколишнього середовища.

Методичні рекомендації розроблено відповідно до навчального плану та робочої програми з дисципліни «Утилізація та поводження з відходами» з урахуванням вимог кредитно – модульної системи організації навчального процесу (КМСОНП).

                         Актуальність предмету

         «Утилізація та поводження з відходами».

Утилізація та поводження з відходами –це наука, що вивчає діяльність людини у довкіллі, природні та техногенно зумовлені стани та процеси,на предмет їх прямого чи опосередкованого впливу на навколишнє середовище,окремих людей, та їх спільнот, на предмет загрози життєво важливих втрат.

Це наука про комплекс станів, явищ та дій ,які забезпечують екологічний баланс на Землі на рівні, до якого фізично,соціально-економічно, техногенно і політично готове людство, є складовою частиною національної безпеки країни та визначається як забезпечення екологічно та техногенно безпечних умов життєдіяльності громадян і суспільства, збереження навколишнього природного середовища та раціональне використання природних ресурсів.

Сучасні екологічні проблеми стану грунтів, води, повітря, космічного простору визначають екологічну безпеку як невід’ємну частину сталого розвитку людства та глобальної екосистеми, збереження та відтворення навколишнього природного середовища для майбутніх поколінь. Проблема безпеки-одна з глобальних проблем людства, безпосередньо пов’язана з його виживанням. Їй властивий системний характер, вона потребує розгляду під кутом зору різних наук.

Предметом вивчення цієї дисципліни є  природні та антропогенні чинники активізації стихійних лих та техногенних катастроф, причинно –наслідкові зв’язки, а також прогноз, попередження, захист, поведінка в умовах надзвичайних ситуацій та ліквідація їх наслідків. Тому наука «Утилізація та поводження з відходами» є однією з найактуальніших екологічних наук, яка допоможе попередити або вирішити екологічні та техногенні загрози.

 1.1Мета вивчення дисципліни

Головна мета курсу “Утилізація та поводження з відходами ”засвоєння і формування знань про основні закономірності взаємодії людини, суспільства і природи, особливості впливу антропогенних чинників на природне середовище та його зворотну дію, методи управління процесами природокористування.

Мета дисципліни  на базі традиційної екології сформувати знання з сучасної екології України, галузі знань, присвяченої вивченню екологічних проблем, які ґрунтуються на міждисциплінарних знаннях, що охоплюють усі сфери життєдіяльності, у нерозривному зв’язку з абіотичним, соціальним та іншими середовищами. Оволодіння цим курсом повинне виробити у студентів навички практичного використання методів екологічного моніторінгу. Ця дисципліна належить до фундаментальних наук які формують світогляд майбутніх екологів.

Засвоєння студентами знань з основних екологічних питань, які  дозволять пояснити закономірності взаємодії суспільства та природи; основні природоохоронні проблеми, що виникають в умовах сучасного промислового виробництва; вплив зміненого середовища на людину; засоби захисту, відновлення  і раціонального використання природних ресурсів; управління якістю навколишнього середовища на базі сучасних досягнень науки, техніки та технології з захисту навколишнього природного середовища.

                        1.2 Вимоги до вивчення дисципліни

- оцінювання умов організації навколишнього природного середовища       України та вплив на його стан природних і техногенних чинників;

- визначення стану й ступеня природних і техноприродних екологічних змін навколишнього природного середовища України в межах різних територіальних та функціональних рангів (створення техноприродної системи “людина-природне середовище ”);

- методологію і методику розрахунків із збирання платежів за використання природних ресурсів і правильний їх розподіл у випадках техногенних катастроф;

- організувати екологічний моніторинг у діяльності підприємств і організацій;

- визначення головних техногенних чинників, які призводять до зміни стану навколишнього природного середовища та всіх його складових у межах різних зон і економічних районів України;

-.визначення оптимального комплексу досліджень, необхідних для розробки методики прогнозування (створення моделі навколишнього середовища, визначення просторових закономірностей механізму й динаміки різноманітних процесів, які розвинуті в межах об’єму простору, який досліджують);

-.сертифікація прогнозів і розробка стратегії, тактики, технології та методів управління навколишнім середовищем окремих регіонів України;

-.коректування методики спостережень за станом навколишнього природного середовища, а також вірогідності прогнозів та ефективності управлінських рішень.

               1.3 Вимоги до проведення практичних занять

Практичні роботи виконуються в аудиторії під керівництвом викладача, який проводить заняття.

Питання мають бути записані, а відповіді розгорнуті відповідно за вимогами завдання.

Від студента вимагається розуміння матеріалу, що вивчається на практичних заняттях.

При оцінці якості  виконаних робіт викладач враховує акуратність, чіткість роботи, відсутність помилок. Слідкує за відповідністю вимогам конкретних практичних робіт.

Мета проведення практичних занять полягає у тому, щоб виробити у студентів практичні навички економічного аналізу природозахисної діяльності.

Завдання проведення практичних занять:

– навчитися розраховувати збитки нанесені за нераціональне використання природних ресурсів, за забруднення навколишнього середовища;

–.навчитись оцінювати соціально-економічну ефективність природоохоронних заходів;

– засвоїти методику оцінювання збитків від негативного господарського впливи на навколишнє середовище;

– глибше засвоїти та закріпити теоретичні знання, одержані на лекціях.

3. Вимоги до виконання самостійної роботи

   Зміст СРС з дисципліни «Утилізація та поводження з відходами» ” складається з таких видів роботи:

  1.  підготовка до аудиторних занять – лекцій і практичних занять;
  2.  самостійне опрацювання матеріалу навчальної дисципліни, запропонованого викладачем, згідно з навчально-тематичним планом;
  3.  підготовка та виконання рефератів;
  4.  виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань;
  5.  підготовка доповідей на наукові конференції;
  6.  підготовка до модульних тестувань та іспиту.

 

   Самостійні роботи виконуються в поза аудиторний час і мають бути закінченні до початку наступного практичного заняття.

   Якщо самостійна робота пов’язана з підготовкою реферату чи доповіді, то студент має знати всі терміни, які присутні в тексті  та вміти правильно інтерпретувати ті положення про які іде мова.

   Для виконання самостійних робіт студенту необхідно вміти користуватися ресурсами Інтернет, робити розрахунки, обробляти числові данні та представляти їх у графічному вигляді у редакторі Microsoft Word, використовувати електронні таблиці Microsoft Office Excel, а також вміти робити презентації в Microsoft Office  Power Point.

   Якість виконання студентом самостійних робіт оцінюється, виходячи з уміння студента розкривати ті положення, які висвітлюються в розгорнутій  ним темі, а також повною мірою володіти тією інформацією,  яка ним представляється.

   Для пошуку в Інтернеті пропонуємо також використовувати наступні      пошукові системи: Яндекс, Апорт, Мета, а також міжнародні пошукові системи Google, Adwords, Yahoo, Alltheweb, Altavista, Inktoms, Ask, Teoma, Fast, Aol, Hotbot, Lycos, Gigablast, Looksmart, Netscape.

4. Індивідуальне науково-дослідне завдання

Індивідуальні завдання з дисципліни “Утилізація та поводження з відходами” виконуються самостійно кожним студентом на основі вільного вибору теми завдання. ІНДЗ охоплює усі основні теми дисципліни. Метою виконання ІНДЗ є поглиблення знань студентів у тих темах курсу, що найменш розглядаються у лекційних і практичних заняттях. При виконанні та оформленні ІНДЗ студент може використати комп’ютерну техніку, інформацію з Інтернету, статистичний, довідковий та інші необхідні матеріали. Виконання ІНДЗ вимагає від студентів навичок опрацювання статистичних показників, вміння робити еколого-економічні розрахунки, аналізувати і систематизувати використану інформацію, робити висновки та рекомендації щодо вирішення поставлених екологічних проблем. ІНДЗ оцінюється за 100-бальною шкалою з наступним її переведенням у середньозважену величину в залежності від питомої ваги відповідної складової залікового кредиту.

5. Програма навчальної дисципліни “Утилізація та поводження з відходами”

1-й Змістовний модуль.

Наукові основи знань з предмету «Утилізація  та поводження з відходами».

Тема1. Поняття відходами та їх класифікація. Паспорт відходів підприємства.2 год.

Розглядаються питання, що пов’язані знайомством з основними властивостями твердих побутових відходів та їх морфологічним складом.

Тема 2. Методи поводження з відходами. 2 год.

Розглядаються питання,що пов’язані з методами поводження з відходами , та класифікацією методів знешкодження й утилізації твердих відходів.

Тема 3. Норми накопичення ТПВ. Джерела і причини утворення газоподібних, рідких і твердих відходів. Токсичність відходів. 2 год.

Розглядається питання норм накопичення ТПВ, джерела та причини утворення газоподібних, рідких і твердих відходів та їх токсичність.

  

Тема 4. Законодавчі та нормо-правові аспекти управління відходами. 2 год.

Розглядаються законодавчі нормативні документи у сфері поводження з відходами .

  

Тема 5. Будівельні відходи, їх утворення та шляхи утилізації. 2 год.

Розглядаються питання характеристики основних будівельних матеріалів та методів їх утилізації.

 

Тема 6.Утилазація відходів лісової та деревообробної промисловості.

2 год.

Розглядаються питання характеристики основних методів утилізації відходів переробки деревини.

 

Тема 7. Утилізація відходів сільськогосподарського виробництва та харчової промисловості. 2 год.

Розглядаються питання методів утилізації відходів сільського господарства та харчової промисловості.

Змістовний модуль 2.

Основні методи утилізації відходів промисловості.

Тема 8. Утилізація відходів вугледобувної, коксохімічної та чорної металургії. 2год.

Розглядаються питання основних методів утилізації відходів вугледобувної коксохімічної та чорної металургії.

Тема  9. Утилізація відходів кольорової металургії. 2год.

Розглядаються питання методів утилізації відходів кольорової металургії, утворення та утилізація шлаків.

Тема 10. Утилізація шламів нафтовидобутку, гальванічного виробництва та ртутьвмісних відходів. 2 год.

Розглядаються питання методів утилізації шламів нафтовидобутку, гальванічного виробництва та ртутьвмісних відходів.

Тема 11. Утилізація відходів збагачення уранових руд, ядерного

пального та радіоактивних відходів. 2 год.

Розглядаються методами утилізації відходів збагачення уранових руд,

ядерного палива та радіаційних відходів.

Тем 12. Утилізація гуми, полімерів, композиційних матеріалів та

пластмас.2 год.

Розглядаються питання методів утилізації гуми,композиційних матеріалів

та пластмас.

Тема 13. Утилізація відходів машинобудівного комплексу. 2 год.

Розглядаються питання утилізації відходів машинобудівного комплексу.

Тема:14. Утилізація відходів теплових електростанцій. 2 год.

Розглядаються питання про утилізацію відходів теплових електростанцій.

Тема, 15. Утилізація відходів хімічного виробництва. 2 год.

Розглядаються питання методів утилізації відходів хімічного виробництва.

6.Теми для самостійної роботи студентів

1.Перерахуйте основних забруднювачів навколишнього середовища.

2.Яка існує система класифікації відходів?

3.Як впливають виробництва на склад та накопичення відходів?

4.Поясніть чи відповідають якісні характеристики відходів розвитку сучасних технологій.

5.Охарактризуйте методи утилізації відходів: чорної металургії, кольорової та коксохімічної промисловості.

6.Які існують джерела утворення відходів.

7.Відходи та викиди автомобільного транспорту.

8.Сучасні технології і нові типи відходів.

9.Назвіть джерела утворення промислових відходів і дайте узагальнену характеристику відходів цих джерел.

10.За якими класифікують відходи.

11.Перерахуйте і охарактеризуйте основні методи підготовки і переробки відходів.

12.охарактеризуйте методи розміщення твердих відходів і їх вплив на оточуюче  природне середовище.

13.Наведіть основні напрямки поводження з промисловими відходами.

14.Дайте загальну характеристику основним відходам паливно енергетичного комплексу і наведіть основні напрями їх утилізації.

15.Наведіть причини самозаймання порідних відвалів вугільних шахт і заходи щодо попередження цього явища.

16.Дайте загальну характеристику основних відходів металургійного комплексу і приведіть основні напрями їх утилізації.

17.Дайте загальну характеристику основних відходів машинобудівного комплексу і наведіть основні напрями їх утилізації.

18.Дайте загальну характеристику основних відходів хімічного промислового

Комплексу і наведіть основні напрямки їх утилізації.

19.Назвіть відходи,які можна використати виготовленні керамічних виробів.

20.Наведіть відходи, які можна використати виробництві автоклавних виробів.

21.Наведіть відходи, з яких рекомендують вилучати кольорові метали.

22.Назвіть відходи, які можна використовувати при виробництві пористих заповнювачів.

23.Назвіть відходи ,які можна використати при виробництві різних видів цементу.

24.Назвіть відходи,які можна використати при виробництві бетону.

25.Назвіть відходи при зберіганні яких можливе засолення довкілля.

26.Назвіть основні методи поводження з відходами, які містять нафтопродукти.

27.Назвіть відходи переробки деревини і наведіть напрямки їх утилізації.

28.Поясніть переваги централізованого знешкодження токсичних промислових на полігонах.

Змістовний модуль 1

Наукові основи знань з предмету «Утилізація  та поводження з відходами».

 Тема 1. Поняття відходів,  їх класифікація. Паспортизація відходів підприємства. 2 год.

1.Тверді побутові відходи та їх походження.

2.Класифікація твердих побутових відходів. Принцип систематизації відходів

3.Основні властивості і морфологічний склад твердих побутових відходів.

4.Методика заповнення паспорта відходів підприємства.

                                 Лабораторно- практична робота №1

                                           Тривалість 2год

Мета: ознайомитись з основними властивостями твердих побутових відходів та їх морфологічним складом.

План

1.Тверді побутові відходи та їх походження.

2.Класифікація твердих побутових відходів. Принцип систематизації відходів

3.Основні властивості і морфологічний склад твердих побутових відходів.

4.Методика заповнення паспорта відходів підприємства.

Питання до виконання роботи.

1.Принцип систематизації відходів за сукупністю пріоритетних ознак згідно

з класифікаційним каталогом.

2.Дайте визначення поняттю «відходи виробництва».

3.Дайте визначення поняттю «відходи споживання».

4.Наведіть приклади найпоширеніших відходів споживання.

5.Класифікація відходів відповідно до небезпеки впливу на людину та навколишнє середовище.

6.Наведіть основні властивості ТПВ.

7.Проаналізуйте санітарно-бактеріологічні властивості ТПВ.

8.Наведіть типовий морфологічний склад ТПВ.

9.Які необхідні данні для заповнення паспорта відходів підприємства.

Рекомендовані питання для презентацій

1.Відходи виробництва їх класифікація.

2.Відходи споживання,найпоширеніші з них.

3.Класифікація за небезпекою впливу.

4.Властивості ТПВ.

5.Санітарно-бактереологічні властивості ТПВ.

6.Морфологічний склад ТПВ.

Самостійна робота

1.Які відходи виробництва переважають у нашому регіоні і які методи їх утилізації ?

2.Утилізація відходів споживання  мешканців м. Вінниці.

Тема 2. Методи поводження з відходами. 2 год.

1.Методи поводження з відходами.

2.Методи знешкодження й утилізації твердих відходів.

3Термічні методи знешкодження відходів.

4.Біологічні методи знешкодження відходів.

5.Біологічні методи знешкодження відходів.

6.Фізико-хімічні методи знешкодження відходів.

                                     

                                  Лабораторно практична робота №2

                                           Тривалість 2 год

Мета:Ознайомитись з методами поводження з відходами, та класифікацією методів знешкодження й утилізації твердих відходів.

План

1.Методи поводження з відходами.

2.Методи знешкодження й утилізації твердих відходів.

3Термічні методи знешкодження відходів.

4.Біологічні методи знешкодження відходів.

5.Біологічні методи знешкодження відходів.

6.Фізико-хімічні методи знешкодження відходів

Питання до виконання роботи.

1.Перерахуйте методи поводження з відходами.

2.Як знешкоджуються і утилізуються тверді відходи.

3.Методика знешкодження відходів термічними методами.

4.Які існують хімічні методи знешкодження відходів.

5.Опишіть біологічні методи знешкодження відходів.

6.В чому сутність знешкодження відходів фізико- хімічними методами.

Рекомендовані питання для презентацій

1.Методи поводження з відходами.

2.Характеристика твердих побутових відходів.

3.Закон України про відходи.

Самостійна робота

1.Характеристика основних методів поводження з відходами.

2.Як знешкоджуються та утилізуються тверді побутові відходи у Вінниці.

Тема 3. Норми накопичення ТПВ. Джерела та причини утворення газоподібних,рідких і твердих відходів. Токсичність відходів. 2 год.

1.Норми накопичення ТПВ.

2.Токсичні відходи.

3.Основні методи утилізації відходів.

                                 

                             Лабораторно- практична робота №3

                                    Тривалість 2 год

План

1.Норми накопичення ТПВ.

2.Токсичні відходи.

3.Основні методи утилізації відходів.

Питання до виконання роботи.

1.Дайте визначення поняттю «норми накопичення ТПВ.

2.Згідно з яким документом загальні норми накопичення ТПВ. диференціюються за кількістю населення?

3.Проаналізуйте залежність норми накопичення ТПВ від ступеню благоустрою будинків Наведіть приклад.

4.Проведіть порівняльний аналіз річного обсягу ТПВ в різних країнах,зробіть висновки.

5.Перелічіть джерела утворення ТПВ.

6.Дайте визначення токсичним відходам.

7.Наведіть класифікацію токсичних відходів.

8.Наведіть шляхи утилізації біологічних матеріалів.

9.Наведіть основні методи утилізації токсичних відходів,назвіть їх переваги та недоліки.

Рекомендовані питання для презентацій

1.Річний об’єм ТПВ в різних країнах.

2.Класифікація токсичних відходів.

3.Джерела утворення ТПВ.

4.Методи утилізації біологічних матеріалів.

Самостійна робота

1.Основні методи утилізації токсичних відходів.

Тема 4. Законодавчі та нормо-правові аспекти управління відходами. 2 год. 

1.Законодавча та нормативно-правова бази у сфері поводження з відходами.

2.Закон України  «Про відходи».Міжнародна торгівля відходами.

3.Сучасні проблеми,які пов’язані з промисловими відходами.

4.Джерела утворення відходів та їх класифікація.

5.Методи переробки відходів.

                              Лабораторно –практична робота № 4

                                          Тривалість 2 год

Мета: Ознайомитись з законодавчими нормативними документами у сфері поводження з відходами.

План

1.Законодавча та нормативно-правова бази у сфері поводження з відходами.

2.Закон України  «Про відходи».Міжнародна торгівля відходами.

3.Сучасні проблеми,які пов’язані з промисловими відходами.

4.Джерела утворення відходів та їх класифікація.

5.Методи переробки відходів.

Питання до виконання роботи.

1.На підставі якого документа відбувається  поводження з відходами?

2.Назвіть основні цілі документів по поводженню з відходами.

3.Назвітьб пріоритетні напрямки Закону України «Про поводження з відходами».

4.Згідно якого документа відбувається контроль за трансграничним перевезенням відходів ?

5.Проаналізуйте принцип дії «Кіотського протоколу».

6.Назвіть проблеми пов’язані з промисловими відходами.

7.Назвіть основні джерела утворення відходів та який принцип їх класифікації.

8.Які існують методи підготовки та переробки твердих відходів.

Рекомендовані питання до презентацій

1.Джерела утворення твердих побутових відходів.

2.Методи підготовки відходів для переробки.

3.Методи знешкодження відходів.

Самостійна робота

Методи переробки і знешкодження відходів у вінницькій області.

Тема 5. Будівельні  відходи, їх  утворення  та шляхи утилізації. 2 год

1.Коротка характеристика основних будівельних матеріалів,для виробництва яких використовуються відходи.

1.1.Керамічні матеріали і вироби.

1.2.В’яжуччі речовини.

1.3.Штучні кам’яні матеріали на основі в’яжучих речовин.

2.Утилізація відходів виробництва будівельних матеріалів.

                      Лабораторно- практична робота №5

                                    Тривалість 2год

Мета: Ознайомитись з основними будівельними матеріалами та методами їх утилізації.

                                               План

1.Коротка характеристика основних будівельних матеріалів,для виробництва яких використовуються відходи.

1.1.Керамічні матеріали і вироби.

1.2.В’яжуччі речовини.

1.3.Штучні кам’яні матеріали на основі в’яжучих речовин.

2.Утилізація відходів виробництва будівельних матеріалів.

Питання до виконання роботи.

1.Охарактеризуйте основні будівельні матеріали.

2.Які керамічні вироби та матеріали вам відомі?

3.Які в’яжучі речовини вам відомі на які групи вони поділяються?

4.Охарактеризуйте штучні кам’яні матеріали які утворюються на основі в’яжучих речовин.

5.Назвіть відходи. які можна використати при виробництві пористих заповнювачів.

6.Назвіть відходи ,які можна використати при виробництві цементів та бетону.

5.Шляхи утилізації відходів виробництва будівельних матеріалів.

Рекомендовані питання для презентацій

1.Керамічні вироби іх різноманітність та застосування.

2.Різноманітність в’яжучих речовин.

3.Штучні кам’яні матеріали та їх різноманітність.

Самостійна робота

Як утилізуються відходи виробництва цегляних заводів .

Тема 6. Утилізація відходів лісової та деревообробної   промисловості. 2 год.

1.Матеріали з відходів деревини на основі мінеральних .

2.Матеріали з відходів деревини на основі органічних сполучних і без застосування сполучних.

3.Використання відходів деревини в різних напрямках.

Лабораторна робота №6

Тривалість 2 год

Мета:Ознайомитись з основними методами  утилізації відходів переробки деревини.

План

1.Матеріали з відходів деревини на основі мінеральних .

2.Матеріали з відходів деревини на основі органічних сполучних і без застосування сполучних.

3.Використання відходів деревини в різних напрямках.

Питання до виконання роботи

1.На яких стадіях утворюються відходи при переробці деревини.

2.Які відходи деревини відносяться до мінеральних в’яжучих,які їх властивості та їх застосування?

3.Перерахуйте матеріали деревини отримані  на основі органічних сполучних і без застосування сполучних.

4.Приведіть приклади використання відходів деревини в різноманітних напрямках.

Рекомендовані питання для презентацій

1.Приклади використання деревини в народному господарстві.

2.Використання відходів деревини в будівництві .

3.Використання відходів деревини при виготовленні предметів домашнього вжитку.

3.Охорона лісових масивів найголовніше завдання сьогодення.

Самостійна робота

Утилізація відходів лісової та деревообробної промисловості.

Тема 7 Утилізація відходів сільськогосподарського виробництва та харчової промисловості. 2 год. 

1.Методи утилізації відходів сільськогосподарського виробництва.

2.Методи утилізації відходів харчової промисловості.

3.Пироліз.

4.Виробницство активованого вугілля.

5.Використання відходів рослинної сировини як паливо.

6.Утилізація відходів тваринництва.

Лабораторно –практична робота № 7

                                         Тривалість 2 год

Мета: Ознайомитись з методами утилізації відходів сільського господарства та харчової промисловості.

План

1.Методи утилізації відходів сільськогосподарського виробництва.

2.Методи утилізації відходів харчової промисловості.

3.Пироліз.

4.Виробницство активованого вугілля.

5.Використання відходів рослинної сировини як паливо.

6.Утилізація відходів тваринництва.

Питання до виконання роботи

1.Перерахуйте методи утилізації відходів сільськогосподарського виробництва.

2.Опишіть методи утилізації харчової промисловості.

3.Що таке піроліз його характерні особливості.

4.Опишіть методи отримання та використання активованого вугілля.

5.Опишіть різні види перетворення біомаси у паливо.

6.Шляхи утилізації відходів тваринництва.

Рекомендовані питання до презентацій

1.Галузі сільського господарства.

2.Відходи сільськогосподарського виробництва.

3.Методи утилізації сільськогосподарського виробництва.

4.Харчова промисловість та її значення.

5.Альтернативні джерела енергетики,використання відходів тваринництва та рослинництва.

Самостійна робота

Шляхи утилізації відходів сільського господарства.


Змістовний модуль 2

Основні методи утилізації відходів промисловості

Тема 8 Утилізація відходів вугледобувної, коксохімічної та чорної металургії. 2 год.

1.Відходи виробництва вугілля.

2.Відходи збагачення вугілля.

3.Золошлакові відходи.

4.Відходи коксохімічного виробництва.

                    Лабораторно практична робота №8

                                   Тривалість 2 год

                                                План

1.Відходи виробництва вугілля.

2.Відходи збагачення вугілля.

3.Золошлакові відходи.

4.Відходи коксохімічного виробництва.

Питання до виконання самостійної роботи.

1.Охарактеризуйте відходи видобування вугілля.

2.Приведіть приклади використання твердих відходів вугледобування.

3.Опишіть властивості відходів збагачення вугілля.

4.Приведіть приклади використання цих відходів.

5.Що являють собою золошлакові відходи?

6.Перехуйте методи їх використання.

7.Охарактеризуйте відходи коксохімічного виробництва та методи їх утилізації.

Рекомендовані питання до презентацій

1.Вугльно-добувна промисловість України.

2.Тверді відходи вугільнодобувної промисловості.

3.Використання золошлакових відході.

4.Коксохімічна промисловість.

Самостійна робота

Значення вугільної промисловості в паливно-енергетичному комплексі України.

Тема 9. Утилізація відходів металургійного комплексу, 2 год.

1.Відходи видобування залізної руди.

2.Відходи збагачення залізної руди.

3.Металургійні шлаки чорної та кольорової металургії.

4.Пил і шлами металургії.

                    Лабораторно - практична робота №9

                                  Тривалість 2 год

                                              План

1.Відходи видобування залізної руди.

2.Відходи збагачення залізної руди.

3.Металургійні шлаки чорної та кольорової металургії.

4.Пил і шлами металургії.

Питання до виконання роботи

1.Які існують способи видобування залізної руди.

2.Як утворюються і використовуються відходи збагачення залізної руди?

3.Утворення та використання шлаків чорної та кольорової металургії.

4.Опишіть шляхи утворення залізовмісного та графітного пилу.

5.Опишіть утворення сірковмісних шламів і шламів,що утворюються при очищенні стічних вод.

 Рекомендовані питання до презентацій

1.Видобування залізної руди та утилізація їх відходів.

2.Основні напрямки утилізації шлаків чорної та кольорової металургії.

3.Шляхи утворення та утилізація пилу та шламів чорної та кольорової металургії.

Самостійна робота

Металургійна промисловість утилізація її відходів.

Тема 10 Утилізація шламів нафтовидобутку,гальванічного виробництва та ртутьвмісних відходів. 2 год.

1.Відходи які містять нафтопродукти.

2.Відходи гальванічних виробництв.

3.Ртутновмісні відходи.

                     Лабораторно-практична робота №10

                                  Тривалість 2 год

Мета:Ознайомитись з основними методами  утилізації та  поводження з відходами шламів нафтовидобутку гальванічного виробництва та ртутьвмісних  відходів.

План

1.Відходи які містять нафтопродукти.

2.Відходи гальванічних виробництв.

3.Ртутновмісні відходи.

Питання до виконання роботи

1.Опишіть шляхи утворення відходів нафтопродуктів.

2.Як відбувається утилізація нафтових відходів ?

3.Яві ви знаєте види відходів гальванічних виробництв.

4.Методи поводження з гальванічними шламами.

5.Небезпека ртутьвмісних відходів та їх утилізація.

Рекомендовані питання до презентацій

1.Нафтодобувна промисловість її значення.

2.Використання нафтопродуктів в різних галузях нагородного господарства.

3.Різновид гальванічних виробництв.

4.Галузі використання ртуті та її утилізація.

Самостійна робота

Характеристика нафтодобувної промисловості та використання нафтопродуктів у народному господарстві.

Тема 11 Утилізація відходів збагачення уранових руд,ядерного пального та радіаційних відходів. 2 год. 

1.Утилізація відходів збагачення уранових руд.

2.Перспективи захоронення і утилізації відпрацьованого ядерного палива на атомних електростанціях.

3.Поводження з радіоактивними відходами.

4.Накопичення радіоактивних відходів.

5.Державне об’єднення поводження з радіоактивними відходами.

6.Методи утилізації радіоактивних відходів.

                          Лабораторно-практична робота №11

                                        Тривалість2год

Мета: Ознайомитись з методами утилізації відходів збагачення уранових руд,ядерного палива радіаційних відходів.

План

1.Утилізація відходів збагачення уранових руд.

2.Перспективи захоронення і утилізації відпрацьованого ядерного палива на атомних електростанціях.

3.Поводження з радіоактивними відходами.

4.Накопичення радіоактивних відходів.

5.Державне об’єднення з поводження з радіоактивними відходами.

6.Методи утилізації радіоактивних відходів.

Питання до виконання роботи

1.Опишіть методи утилізації відходів від збагачення уранових руд.

2.Опишіть перспективи захоронення відпрацьованого ядерного палива на атомних електростанціях.

3.Опишіть перспективи утилізації відпрацьованого ядерного палива на атомних електростанціях.

4.Які існують проблеми з накопиченням радіоактивних відходів.

5.Які функції виконує державне об’єднення з поводження радіоактивними відходами.

6.Опишіть методи утилізації радіоактивних відходів.

Рекомендовані питання до презентацій

1.Виробницство по збагаченню уранових руд.

2.Атомна енергетика України.

3.Методи утилізації ядерного палива.

4.Радіоактивні відходи їх характеристика.

5.Методи утилізації радіоактивних відходів.

Самостійна робота

Сучасні методики безпечної утилізації радіоактивних відходів.

Тема 12. Утилізація гуми, полімерів, композиційних матеріалів та пластмас. 2 год. 

1.Відходи виробництва і споживання  гуми та її утилізація.

2.Виробницство полімерів та їх утилізація.

3.Використання композиційних матеріалів і їх утилізація.

4.Відходи виробництва і споживання  пластмас та їх утилізація.

                       Лабораторно-практична робота№12

                                       Тривалість 2 год

Мета:Ознайомитись з основними методами утилізації гуми, полімерів, композиційних матеріалів та  пластмас.

План

1.Відходи виробництва і споживання  гуми та її утилізація.

2.Виробницство полімерів та їх утилізація.

3.Використання композиційних матеріалів і їх утилізація.

4.Відходи виробництва і споживання  пластмас та їх утилізація.

Питання до виконання роботи

1.Шляхи отримання гуми.

2.Утворення відходів гуми та шляхи їх переробки.

3.Полімерне виробництво та переробка відходів використаних полімерів.

4.Значення композиційних матеріалів та їх утилізація.

5.Виробницсво пластмаси та її переробка після використання.

Рекомендовані питання до презентацій

1.Виробницство гуми та її використання в народному господарстві.

2.Методи утилізації гуми.

3.Виготовлення полімерних виробів та їх використання.

4.Виробницство гуми та використання гумових виробів.

5.Виробницство пластмаси та використання в різних галузях господарства.

Самостійна робота

Методи утилізації гуми,полімерів,композиційних матеріалів та пластмаси.

Тема 13. Утилізація відходів машинобудівного комплексу. 2 год.

1.Горіла формована земля.

2.Лом і відходи чорних та кольорових металів.

                   Лабораторно-практична робота №13

                                  Тривалість 2 год

Мета: Ознайомитись з основними методами утилізації та поподження з відходами машинобудівного комплексу.

План

1.Горіла формована земля.

2.Лом і відходи чорних та кольорових металів.

Питання до виконання роботи

1.Особливості утворення формувальних сумішей .

2.Утилізація горілої формувальної землі.

3.Шляхи утворення вторинної сировини металургійної промисловості

4.Переробка лому та відходів кольорових металів.

Рекомендовані питання до презентацій

1.Процеси виготовлення виливань з чавуну.

2.Виливання сталі та використання в промислових галузях.

3.Кольорові метали отримання та використання.

Самостійна робота

Машинобудівний комплекс України розвиток та стратегічне значення.

Тема 14. Утилізація відходів теплових електростанцій. 2 год. 

1.Характеристика і склад відходів теплових електростанцій.

2.Використання відходів теплових електростанцій.

3.Утилізація відходів теплових електростанцій.

                     Лабораторно-практична робота №14

                                     Тривалість 2 год

Мета:Ознайомитись з методами утилізації та поводження відходами теплових електростанцій.

План

1.Характеристика і склад відходів теплових електростанцій.

2.Використання відходів теплових електростанцій.

3.Утилізація відходів теплових електростанцій.

Питання до виконання роботи

1.Перерахуйте який склад відходів теплових електростанцій.

2.В яких галузях використовуються відходи теплових електростанцій.

3.Назвіть шляхи утилізації відходів теплових електростанцій.

Рекомендовані питання до презентацій

1.Характеристика українських ТЕС.

2.Забруднення атмосфери газовими і пиловими викидами ТЕС.

3.Негативний вплив на довкілля ТЕС.

4.Забруднення земної поверхні відвалами шлаків,золою та кар’єрами.

Самостійна робота

Розвиток теплоенергетики на Україні.

Негативний вплив ТЕС на природу.

Тема 15. Утилізація відходів хімічного виробництва.4 год. 

1.Утилізізація відходів виробництва фосфору,фосфорної кислоти і фосфорних добрив.

2.Утилізація відходів виробництва кальцинованої соди.

3.Утилізація відходів виробництва сірчаної кислоти.

                   Лабораторно-практична робота №15

                                  Тривалість 2 год

Мета:з’ясувати методи утилізації та поводження з відходами хімічного виробництва.

План

1.Утилізізація відходів виробництва фосфору,фосфорної кислоти і фосфорних добрив.

2.Утилізація відходів виробництва кальцинованої соди.

3.Утилізація відходів виробництва сірчаної кислоти.

Питання до виконання роботи.

1.Опишіть методи утилізації відходів виробництва фосфору.

2.Які існують методи утилізації фосфорної кислоти.

3.З’ясуйте методи утилізації виробництва фосфорних добрив.

4.Перерахуйте методи утилізації виробництва калійних добрів.

5.Опишіть методи утилізації виробництва сірчаної кислоти.

Рекомендовані питання до презентацій.

1.Виробницство фосфору і його використання.

2.Виробницство фосфорної кислоти та її використання.

3.Виробницствофосфорних добрив та їх використання.

4.Виробницство калійних добрив та їх використання.

5.Використання фосфорної кислоти.

Самостійна робота.

Хімічна промисловість України її значення для народного господарства.

Контрольні питання для семінарських занять

1. Антропогенний вплив на довкілля гірничодобувної галузі.

2. Порядок проведення екологічної експертизи гірничого підприємства

(шахти, кар’єра).

3. Складання екологічного паспорта гірничого підприємства (шахти,

кар’єра).

4. Біотична роль заповідників в охороні довкілля.

5. Поширені в Україні види водокористування та водоспоживання, їхні

масштаби, динаміка розвитку.

6. Характеристика напрямів охорони поверхневих і підземних вод.

7. Основні глобальні та локальні ефекти забруднення атмосфери.

8. Характеристика джерел забруднення водоймищ.

9. Аналіз наслідків впливу на природне середовище підприємств-

забруднювачів.

10. Класифікація шкідливих твердих викидів в атмосферу, структура та

методи їх переробки.

11. Основнізасади екологічного законодавства в Україні.

12. Оцінювання природних ресурсів і збитків від господарської діяльності

людини.

13.Характеристика структури земельних ресурсів України та причини її змін.

14. Причини зниження родючості ґрунтів на території України. Етапи й

види рекультиваціїземель.

15. Основнізавдання стратегії виживання людства.

16. Характеристика сировинних проблем людства.

17. Аналіз енергетичних проблем людства та шляхи їх подолання.

18. Основні напрями застосування альтернативних джерел енергії.

19. Характеристика екологічних проблем урбанізації та шляхи їх

вирішення.

20. Основні напрями екологізації промислових процесів.

21. Методи розробки критеріїв екологічної експертизи підприємств.

22. Обґрунтування екологічної доцільності природоохоронних заходів.

23. Еколого-економічні показники оцінювання шкоди, якої завдають

живим природним об’єктам промислові підприємства.

24. Основні принципи й методи проведення екологічного моніторингу.

25. Характеристика методів захисту атмосфери від негативного

антропогенного впливу.

26. Методи захисту навколишнього середовища від негативного впливу

промислових та побутових відходів.

27. Основні стратегічні напрями вирішення еколого-економічних проблем.

28. Принципи екологічного районування техногенно навантажених

територій.

29. Аналіззагальних ознак сталого розвитку екосистем.

30. Виявлення, причини й наслідки антропогенної деградації біосфери.

31. Виявлення джерел і факторів екологічної кризи ХХ ст. та

характеристика їх впливу на біосферу.

32. Особливості радіоактивного забруднення навколишнього середовища.

33. Характеристика джерел і наслідків забруднення довкілля важкими

металами.

34. Екологічна конверсія – актуальна проблема цивілізованого людства.

35. Досягнення науково-технічного прогресу та їхній вплив на стан

довкілля.

36. Шляхи реалізації природоохоронних заходів на державному та

міждержавному рівнях.

37. Сучасна екологія як наукова база для розробки стратегії й тактики

поведінки людства.

38. Аналіз екологічної ситуації в Україні.

39. Характеристика екологічного стану гірничої галузі в Україні.

40. Принципи екологічного нормування, його мета й завдання.

41. Аналіз економічних та комерційних аспектів екології. 28

42.Основні методи утилізації та поводження з відходами промисловості.

43.Методи утилізації і поводження з відходами сільського господарства.

44.Основні методи утилізації та поводження з відходами АЕС,ТЄС,ГЄС.

45.Методи утилізації та поводження з відходами хімічної промисловості.

                                   

                                  11.Методи контролю

Опитування, захист теми, тестування, перевірка конспектів, захист розрахункових робіт, модульна контрольна робота, залік, екзамен.

12. Розподіл балів, які отримують студенти

В процесі навчання дисципліни “Утилізація та поводження з відходами ” використовуються наступні методи оцінювання навчальної роботи студента:

  •  поточне тестування та опитування;
  •  підсумкове тестування по кожному змістовному модулю;
  •  ректорська контрольна робота;
  •  оцінювання виконання ІНДЗ.

Підсумковий бал (за 100-бальною шкалою) з дисципліни «Утилізація та поводження з відходами» визначається як середньозважена величина, в залежності від питомої ваги кожної складової залікового кредиту Шкала оцінювання: національна та ECTS

Сума балів за всі види навчальної діяльності

Оцінка ECTS

Оцінка за національною шкалою

для екзамену, курсового проекту (роботи), практики

для заліку

90 – 100

А

відмінно

зараховано

82-89

В

добре

74-81

С

64-73

D

задовільно

60-63

Е

35-59

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано з можливістю повторного складання

0-34

F

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Салов, В.О. СВО НГУ НМЗ-05. Нормативно-методичне забезпечення

навчального процесу / В.О. Салов, Т.В. Журавльова, О.М. Кузьменко

Д.: Національний гірничий університет, 2005. – 138 с.

2. Білявський, Г.О. Основи екології : підруч. / Г.О. Білявський,

Р.С. Фурдуй, І.Ю. Костиков. – К.: Либідь, 2004. – 408 с.

3. Корсак, К.В. Основи екології : навч. посібник / К.В., Корсак

О.В. Плахотник. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: МАУП, 2002. – 296 с.

4. Кучерявий, В.П. Екологія / В.П. Кучерявий. – Л.: Світ, 2001.

5. Акимова, Т.А. Экология: учеб. для вузов / Т.А. Акимова,

В.В. Хаскин. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ЮНИТИ, 2001. – 566 с.

6. Руденко, С.С. Загальна екологія : практич. курс. – Ч. 1 /

C.С. Руденко. – Чернівці: Рута, 2003. – 320 с.

7. Кононенко, В.Г. Основы экологии: учеб. пособие для студ. вузов

/ В.Г. Кононенко, Г.Т. Головченко. – Х.: ИВМО ХК, 2001. – 339 с. 32

8. Коробкин, В.И. Экология: учеб. для вузов / В.И. Коробкин,

Л.В. Передельский. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2001. – 576 с.

9. Сухарев, С.М. Техноекологія та охорона навколишнього середовища

: навч. посібник / C.М. Сухарев. – Л.: Новий світ-2000, 2004. – 256 с.

10. Дикань, В.Д. Основы экологии и природопользования: учеб.

пособие / В.Д. Дикань. – Х.: Олант, 2002. – 384 с.

11. Бродский, А.К. Общая екология: учеб. для студ. высш. учеб.

завед. / А.К. Бродский. – М.: Академия, 2006.– 256 с.

12. Стадницкий, Г.В. Экология: учеб. для вузов / Г.В. Стадницкий.

– 8-е изд. – С.Пб.: Химиздат, 2004. – 288 с.

13. Білявський, Г.О. Основи екології: теорія та практикум: навч.

посібник / Г.О. Білявський, Л.І. Бутченко. – К.: Лібра, 2004. – 368 с.

14. Назарук, М.М. Практикум із основ екології та соціоекології /

М.М. Назарук, Б.В. Сенчина. – Л.: Афіша, 2000. – 184 с.

15. Авраменко, С.Х. Приклади й задачі з основ промислової екології

/ С.Х. Авраменко. – Д.: Наука і освіта, 2000. – 182 с.

16. Голубкина, Н.А. Лабораторный практикум по экологии /

Н.А. Голубкина, М.А. Шамина. – М.: Форум  ИНФРА-М, 2004. – 56 с.

17. Федорова, А.И. Практикум по экологии и охране окружающей среды: учеб. пособие для вузов / А.И. Федорова, А.Н. Никольская. – М.:

Владос, 2001. – 288 с.

18. Джигирей, В.С. Екологія та охорона навколишнього природного

середовища: навч. посібник. / В.С. Джигирей. – 2-ге вид. стер. – К.:

Знання, 2002. – 203 с.

19. Андрейцев, В.І. Екологія і закон. Екологічне законодавство України / В.І. Андрейцев. – К.: Юрінком інтер, 1998. – 158 с.

20. Апостолюк, С.О. Промислова екологія: навч. посібник /

С.О. Апостолюк. – К.: Знання, 2005. – 474 с.

21. Мусієнко, М.М. Екологія: Тлумачний словник / М.М. Мусієнко.

– К.: Либідь, 2004.– 376 с. 33


Основні терміни і поняття з навчального предмету«Екологія»

Автотрофи - організми, які синтезують із неорганічних сполук органічні речовини з використанням енергії Сонця.

Агробіоценоз - штучно створювані угруповання організмів у вигляді посівів чи насаджень культурних рослин.

Адаптація - пристосування живих організмів і видів, їх будови й функцій до умов зовнішнього середовища

Акліматизація - пристосування організмів до нових умов існування.

Анаероби - організми, здатні існувати в безкисневому середовищі.

Ареал - частина земної поверхні в межах якої поширений певний вид тварин чи рослин.

Аутекологія - розділ екології, що вивчає видові особливості реагування живих організмів на чинники середовища їх існування.

Біогаз - суміш газів, яка утворюється в процесі розкладу органічних відходів целюлозними анаеробними організмами, за участі бактерій метанового бродіння

Біогеохімічні цикли - обмін речовини й енергії між різними компонентами біосфери, який зумовлений життєдіяльністю організмів і має циклічний характер.

Біогеоценоз - еволюційно сформована однорідна ділянка земної поверхні з певним складом живих організмів і неживих компонентів.

Біоліти-гірські породи й мінерали, що утворилися внаслідок життєдіяльності тварин і рослин (крейда, вапняк).

Біом - велика регіональна чи субконтинентальна система, що характеризується певним типом рослинності або іншою характерною особливістю ландшафту.

Біота - сукупність флори і фауни певної території.

Біотоп - однорідне за абіотичними факторами середовище існування біоценозу (угруповання організмів).

Біоценоз - стала система разом існуючих на певній ділянці суші або водойми організмів (біоти) і створеного ними біоценотичного середовища.

Викиди - короткочасне або довготривале (протягом певного часу) надходження в повітряне середовище будь-яких забруднювачів.

Витіснення - заміщення одного екологічно близького виду іншим внаслідок виникнення умов.

Відновлювані джерела енергії - джерела енергії, що постійно відновлюються за рахунок природного її надходження.

Відходи виробництва - залишки сировини, матеріалів і напівфабрикатів, що утворюються в процесі виробництва.

Геліофіти-екологічна група рослини, оптимальна життєдіяльність яких проходить лише при повному сонячному освітленні.

Ген - молекулярний носій спадкових властивостей організму.

Генна інженерія-створення нових видів організмів або їх нових властивостей шляхом маніпуляцій з їх генетичним апаратом.

Геоботаніка-наука про рослинний покрив Землі як сукупність рослинних угруповань (фітоценозів).

Геоекологія - розділ географії, який вивчає геосистеми різних ієрархічних рангів - до біосфери включно.

Гомеостаз - стан внутрішньої динамічної рівноваги природної системи.

Деградація середовища-погіршення природних умов і соціального середовища життя людини.

Дезактивація - зняття радіоактивного забруднення з поверхні предметів і грунту.

Демекологія - екологія популяцій, яка вивчає прямі й зворотні зв’язки популяцій із середовищем та внутрішньо популяційні процеси.

Динаміка популяцій - зміна чисельності, статевого та вікового складу популяцій. .

Дистанційні методи досліджень - дослідження природних об’єктів за допомогою засобів, що знаходяться на відстані від цих об’єктів.

Добсон - одиниця кількості озону над певним місцем Землі, що дорівнює товщині шару озону 10 мкм.

Дренаж - спосіб осушення, вентиляції чи зрошення ґрунту й видалення солей через систему підземних або відкритих дрен (труб, каналів тощо)

Еврибіонти - організми з великим діапазоном пристосувань до факторів середовища.

Евритерми – організми, здатні жити в умовах значних коливань температури навколишнього середовища.

Еврифаги-всеїдні тварини, що живляться різноманітним за складом кормом рослинного й тваринного походження.

Еврифоти - організми, що витримують значні зміни світлового режиму.

Едафотопи - екологічні групи рослинності, сформовані на грунтах різних типів.

Едифікатори - домінантні види, що становлять основу біоценозу.

Екологізація - процес неухильного й послідовного впровадження системі - технологічних, управлінських та інших рішень

Екологічна безпека - ступінь захищеності територіального комплексу екосистеми, людини від можливих екологічних уражень

Екологічна експертиза - вид науково-практичної діяльності спеціальних уповноважених державних органів

Екологічна катастрофа - широкомасштабна зміна екологічної та економічної ситуації.

Екологічна криза - порушення взаємозв’язків в системі географічної оболонки або незворотних явищ у біосфер, що викликані антропогенною діяльністю і загрожують існуванню людини як виду.

Екологічна паспортизація - функція державного обліку об’єктів людської діяльності з метою їх класифікації та інвентаризації.

Екологічна політика - система заходів, направлених на забезпечення якості навколишнього середовища.

Екологічний моніторинг - система спостережень, збирання, обробки, оцінки й аналізу інформації про стан навколишнього середовища.

Екологічний ризик - усвідомлена небезпека виникнення небажаних негативних змін екологічної ситуації в певному місці й часі з врахованими величинами ймовірних збитків.

Екологічні нормативи - нормативи, покликані забезпечувати екологічно сприятливі умови життєдіяльності людини

Екологічні товари - товари, що є економічно ефективними й екологічно безпечними при їх виробництві, споживанні й утилізації.

Екологічно чистий продукт - продукт найвищої споживчої якості.

Екологія динамічна - який досліджує основні сучасні закономірності взаємовідношення організмів та їх популяцій з природним середовищем.

Екологія людини - інтегративна наука, яка вивчає загальні закономірності взаємодії людини, популяції людей з довкіллям.

Екологія міських систем (урбоекологія) - вивчення процесів формування середовища проживання людини.

Екологія промислова - вивчає вплив промисловості  вплив умов природного середовища на функціонування підприємств та їхніх комплексів.

Екологія сільськогосподарська (агроекологія) - вивчає особливості екологічних процесів у агросфері.

Екологія соціальна (соціоекологія) - розділ сучасної екології, яка вивчає специфічну роль людини в довкіллі

Екран озоновий - шар атмосфери (стратосфери на висоті 20-25 км), в межах якого концентрація молекул озону (03)в 10 разів вища, між біля поверхні Землі.

Елімінація - зникнення популяції чи виду в результаті дії абіотичних і біотичних факторів середовища.

Стік забруднений - стічні води, які містять домішки в кількості, що перевищують ГДК.

Субстрат - основа, до якої прикріплюються нерухомі організми (наприклад, дно моря чи корабля).

Сукцесія - послідовна зміна біоценозів, що виникає на одній і тій же території (біотопі) під впливом природних або антропогенних факторів.

Таксон - група організмів, пов’язана певним ступенем спорідненості й достатньо відособлена, щоб їй можна було присвоїти категорію того чи іншого рангу - вид, рід, ряд, родина.

Термофіл - організм, який надає перевагу високим температурам довкілля.

Техноекологія - найбільший за обсягом блок прикладних екологічних напрямів, пов’язаних з такими об’єктами людської діяльності, як енергетика, транспорт, промисловість, військова справа, сільське господарство, космос.

Угруповання-сукупність видів, об’єднаних певними взаємовідносинами між собою

Утилізація - використання енергії і речовини, вилучення корисних компонентів з побутових і промислових відходів, стічних вод, викидів в атмосферу.

Фауна - еволюційно сформована сукупність видів тварин і мікроорганізмів певної території (акваторії).

Індекси забруднення - кількісна і якісна характеристика забруднювача

Індикація-кількісне і якісне визначення хімічних речовин в об’єктах навколишнього середовища, біоті, в тому числі в організмі тварини і людини.

Кадастр природних ресурсів - зведення даних, що відображають якісний і кількісний опис природних ресурсів з їх економічною оцінкою.

Канцероген - речовина або фізичний агент який пригнічує дію на

еритроцити крові і сприяє розвитку злоякісних утворень (пухлин).

Клімакс-завершальна фаза біогеоценотичної сукцесії

Консорція - сукупність різнорідних організмів, тісно пов’язаних між собою, життєдіяльність яких залежить від центрального члена чи ядра.

Контроль за навколишнім середовищем - спостереження за станом і змінами важливих для людини та біоценозу характеристик: складу повітря.

Концентрація граничнодопустима (норматив) - кількість шкідливої речовини в середовищі, яка практично не впливає на здоров’я людини. . Космічна екологія - вивчає особливості життєдіяльності організмів у практично повністю замкнутих мікросистемах космічних кораблів і станцій.

Ксерофіли-тварини, які пристосувалися до життя в безводних місцевостях.

Культура екологічна – складова загальнолюдської культури, яка характеризується гармонійним взаєморозвитком суспільства і природи

Ландшафт-однорідна ділянка географічної оболонки, що відрізняється від інших ділянок своєю структурою.

Леротоп - однотипно забруднені ділянки.

Лімітуючі фактории - нестача чи надмір якогось фактора, що обмежує можливість нормального існування виду чи популяції.

Літомезофіти – рослини, що ростуть на кам’янистих субстратах в умовах середнього зволоження.

Літофіли - нерухомі чи малорухомі морські тварини.

Мезоксилофіти – рослини , що ростуть на кислих грунтах в умовах середнього зволоження.

Мезотерми – організми , які надають перевагу помірним температурам середовища.

Мезофіли-тварини, пристосовані до життя в умовах середньої вологості повітря й грунту.

Меліорація - штучна зміна ландшафтів з метою оптимального використання потенціалу земель, вод, клімату та рослинності.

Метаболіти - продукти обміну речовин у живому організмі.

Мутагенні фактори, мутагени - фізичні явища та хімічні речовини, що діють на спадковий апарат організмів, викликаючи мутації в їх поколіннях.

Навантаження антропогенне - ступінь прямого і опосередкованого впливу людей.

Натуралізація-здатність рослин і тварин приживатися й давати потомство в нових природних біоценозах.

Нейтрофільні рослини - що віддають перевагу нейтральному середовищу для свого розвитку.

Некроз - змертвіння частини живого організму.

Ноосфера - соціоприродна система, в якій мають бути забезпечені пріоритети розумного співіснування суспільства і природи

Норма забруднення - гранично-допустима концентрація речовин, які надходять або містяться в середовищі; допускається нормативними актами.

Норма санітарно-гігієнічна - якісно-кількісний показник, дотримання якого гарантує безпечні або оптимальні умови існування людини.

Озеленення - культивування на незайманих ділянках території населених місць дикорослих або окультурених рослин.

Озонування - обробіток води чи повітря озоном для знищення мікроорганізмів й усунення неприємних запахів.

Опади радіоактивні-продукти радіоактивного розпаду, які випадають на Землю у вигляді пилу або з дощем (снігом).

Опустелювання - пониження природно-ресурсного потенціалу території нижче умовного (допустимого) рівня.

Орнітохорія - поширення плодів і насіння рослин за допомогою птахів.

Орнітофілія - запилення квіток за допомогою птахів.

Охорона природи - сукупність науково обгрунтованих заходів, спрямованих на раціональне використання природних ресурсів

Охорона середовища життя - система заходів, спрямованих на збереження природи Землі в стані, який би відповідав еволюційним потребам біосфери та людини.

Оцінка впливу на навколишнє середовище - процес ідентифікації, прогнозування і кількісної оцінки ймовірного впливу на природне середовище.

Оцінка природних ресурсів - визначення їх екологічної, гігієнічної, соціально- психологічної і інших цінностей природного об’єкта.

Планктон - сукупність мікроскопічних рослинних і тваринних організмів, що живуть у товщі води й пасивно переносяться водними течіями.

Плата за забруднення середовища - грошове покриття підприємством соціально-економічної шкоди

Пойкілотермія - неспроможність організмів регулювати свій термічний режим й підтримувати постійну температуру тіла.

Полікарпіки - багаторічні квіткові рослини, що квітують і плодоносять кілька разів за життя.

Поліфаги - організми, що живляться кормами різних біологічних груп чи пристосувались до різних джерел живлення.

Поліценоз - угруповання до складу якого входить велика кількість видів.

Полютант -  хімічний забруднювач (повітря, води, харчових продуктів.

Природокористування-сукупність всіх форм використання природного ресурсного потенціалу і заходів по його збереженню.

Пропіанти - рослини, що цвітуть до розпускання листків на початку вегетаційного періоду.

Радіоекологія-наука, що вивчає вплив радіоактивних речовин на організм.

Радіонукліди - радіоактивні елементи, продукти поділу інших радіоактивних елементів (урану, торію).

Радіочутливість - чутливість біологічних об’єктів на дію йонізуючих випромінювань.

Режим заповідний - повне невтручання людей в природні процеси або обмеження їх втручання, спрямоване на збереження видів живих організмів.

Резистентність - стійкість організму, його несприйнятливість до будь-яких фізичних, хімічних і біологічних агентів.

Рекреація - відновлення здоров’я і працездатності шляхом відпочинку на лоні природи.

Рекультивація - штучне відновлення родючості грунтів і рослинного покриву після техногенного порушення.

Релікти - рослинні й тваринні організми, які збереглися на певній території з минулих геологічних часів.

Ризобіонти - організми, що існують у прикореневій зоні рослин.

Рівновага природна - первинна екологічна рівновага, що формується в незмінених або слабо змінених людською діяльністю природних комплексах.

Самоорганізація - сувора послідовність фізико-хімічних і біологічних явищ в природних системах.

Самоочищення - природне знешкодження забруднення в середовищі.

Саморегуляція - властивість природної системи до відновлення внутрішніх властивостей і структур після природних або антропогенних змін.

Селекція - створення нових сортів гібридів рослин і порід тварин, штамів мікроорганізмів з потрібними для людини властивостями.

Сель (опливина) -  бурхливий руйнівний потік.

Синантроп - вид, який знайшов поблизу людських поселень особливо сприятливі для себе умови життя (ластівки, миші).

Система державного екологічного управління - складова національної системи екологічного управління і загальної системи державного управління.

Смог - сукупність частинок пилу і крапель туману.

Сорбент - речовина, активно поглинає речовини.

Стенотерми - організми,що не витримують коливань температури середовища.

Стік забруднений - стічні води, які містять домішки в кількості, що перевищують ГДК.

Субстрат - основа, до якої прикріплюються нерухомі організми (наприклад, дно моря чи корабля).

Сукцесія - послідовна зміна біоценозів, що виникає на одній і тій же території (біотопі) під впливом природних або антропогенних факторів.

Таксон - група організмів, пов’язана певним ступенем спорідненості й достатньо відособлена.

Телеметрія -дистанційне одержання інформації про екосистеми

Тератогенний (ембріотоксичний) фактор- - викликає появу патологій у потомстві людей, тварин чи рослин.

Термофіл - організм, що надає перевагу високим температурам довкілля.

Терофіти-однорічні рослини, що переживають несприятливу пору року у формі насіння.

Техноекологія - найбільший за обсягом блок прикладних екологічних нарямів, пов’язаних з такими об’єктами людської діяльності, як енергетика, транспорт, промисловість, військова справа, сільське господарство, космос.

Троглофіли - організми, що віддають перевагу існуванню в печерах.

Тропофіти - рослини, що пристосувалися до існування в місцевостях з регулярним чергуванням вологої.

Трофність  -абсолютне й відносне багатство екотопів на поживні речовини.

Угруповання - сукупність видів, об’єднаних певними взаємовідносинами між собою, територією проживання і впливом комплексу умов існування

Утилізація - використання енергії і речовини, вилучення корисних компонентів з побутових і промислових відходів, стічних вод, викидів в атмосферу.

Фауна - еволюційно сформована сукупність видів тварин і мікроорганізмів певної території (акваторії).

Фітоерони - організми, що існують у повітрі.

Фітомаса - загальна маса рослинних організмів, віднесена до одиниці площі або об’єму (складова частина біомаси).

Фітонциди - летючі хімічно активні речовини.

Фітопланктон - сукупність мікроскопічних рослинних організмів (здебільшого одноклітинних водоростей), складова частина планктону.

Фітоценоз - сукупність рослинних організмів, що населяють ділянку суші або водойму, складова частина біоценозу.

Фотосинтез - окислювально-відновлювальна реакція синтезу органічних речовин з допомогою сонячної енергії. Щорічно в процесі фотосинтезу засвоюється близько 200 млрд. т вуглекислого газу і виділяється 145 млрд. т кисню.

Фреони - група галогеноміських речовин, які киплять при кімнатній температурі.

Фторування води - додавання у водопровідну систему фтору для запобігання карієсу зубів у районах, де у воді його мало.

Футурологія-наука про майбутній розвиток людського суспільства.

Хвостосховище - ділянка, де складуються й зберігаються відходи гірничо- збагачувальних фабрик (“хвости”).

Хемосинтез - процес синтезу органічних речовин з вуглекислого газу за рахунок енергії окислення аміаку, сірководню і інших речовин, який здійснюється мікроорганізмами в процесі їх життєдіяльності.

Ценопопуляція - сукупність особин одного виду в межах угруповання.

Цикл біогеохімічний - система незамкнутих і незворотних колообігів хімічних речовин в неорганічній природі через рослини і тварини в органічну природу.

Штам - культура мікроорганізмів одного виду, виділена або одержана в лабораторії шляхом селекції.

Шум - неприємний або небажаний звук чи сукупність звуків.

                         

ДЛЯ НОТАТОК


Е.М.Кавун, Н.Г.Вітер «Утилізація та поводження з відходами». Методичні рекомендації для студентів агрономічного факультету денної і заочної форми навчання за спеціальністю 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування».

Вінницький національний аграрний університет, - 2013. – 40 с.

 

Комп’ютерний набір та верстка – Кавун Е.М., Вітер Н.Г.

Здано в набір  04.11.2013 р.    Підписано до друку  08.11 2013 р.

Формат 60х84/16. Папір офісний.

Тираж 20 прим.

Віддруковано у видавничому центрі

Вінницького державного аграрного університету

PAGE  45




1. Введение В процессе своей деятельности любой банк вступает в контакт с различными типами аудиторий кон
2. Реферат Азиатский стиль менеджмента
3. Школа дорожного движения Цели мероприятия- познакомить учащихся с видами светофоров и дорожн
4. Ситно управляющая компания она руководит несколькими предприятиями производящими продукты питания под е
5. разбивка рабочих поверхностей на дорожки; 2 формирование на дорожках стандартных 512байтовых секторов; 3
6. Субъект управления в регионе
7. Расчет коллекторной установки
8. Характеристика различных видов кровотечений
9. х классов 14 декабря 2013 года Предмет Класс Груп.html
10. интеллектуальная собственность охраняется законом
11. Берлинское восстание 1953 года
12. брейкбит техно эмбиент саунд
13. древний и logos знание
14. 5 Векселя Коносамент
15. предпринимательское право обозначает главным образом ту совокупность норм права которую в наиболее общем
16. область психологии структурирующая знания касающиеся проблем исследований в различных психологических
17. докладов по специальности ldquo;Менеджментrdquo; по Теории менеджмента Организация и функционирование ма
18. Тема 8. Культура незалежної України.html
19. Тема ’18. Общества как предмет философского анализа 1.html
20. бегства Глава 6. Психология нацизма Глава 7