Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Тому це в свою чергу обмежує при реальній конкуренції втручання державних органів у фінансову діяльність

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

PAGE  53

Вступ

Розвиток ринкових відносин в Україні передбачає створення багатьох суб’єктів господарювання недержавної форми власності. Тому це, в свою чергу, обмежує при реальній конкуренції втручання державних органів у фінансову діяльність підприємств. У зв’язку з цим виникає необхідність застосування аудиту, який передбачає не лише перевірку діяльності суб’єктів підприємницької діяльності і прогнозування їх економічної активності, а й надання підприємствам широкого спектру консультативно-експертних послуг.

Аудит установчих документів - це перевірка ключових документів, на основі яких підприємство було створене та здійснює свою діяльність.

Актуальність даної теми обумовлена тим, що в зв’язку з встановленням ринкових відносин, виникненням акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю, комерційних банків та інших фінансових інститутів, в основі яких лежить приватний капітал, в Україні об’єктивно постала необхідність більш детально звернути увагу аудиторів на факти структуризації суспільства. Дана потреба ринку в аудиті установчих документів і розрахунків з засновниками зумовлена фактами активізації процесів реструктуризації підприємств. І на сьогодні ця потреба не втратила своєї актуальності в зв’язку з проблемою неплатоспроможності підприємств, що обумовлена фінансовою нестабільністю, підвищенням інвестиційних ризиків, розвитком конкурентної боротьби, кризою, що спіткала економіку України, та іншими причинами.

Метою даної роботи є теоретичне обґрунтування та розробка напрямків ефективного здійснення аудиту установчих документів підприємства. Наявність поставленої мети дослідження дозволяє визначати основні завдання:

  •  визначити мету, законодавчо-нормативне та інформаційне забезпечення аудиту установчих документів;
  •  вивчити особливості аудиторської перевірки установчих документів підприємства;
  •  всебічно дослідити практику з обраного напрямку дослідження, виявити його сучасний стан, недоліки, труднощі, досвід;
  •  обґрунтувати напрямки підвищення ефективності діяльності досліджуваного підприємства.

Предметом дослідження виступає теоретичне обґрунтування та практика аудиту установчих документів підприємства.

В процесі дослідження використовувались різні методи для досягнення поставленої мети, такі як збір інформації, аналіз, синтез, індукція, дедукція, абстрагування, спостереження, порівняння, моделювання та інші.

Об’єктом дослідження виступає Спілка приватних сільськогосподарських товаровиробників „Колос” с. Терешпіль, Хмільницького району, Вінницької області, скорочено - СПСТ „Колос”.

Також при написанні даної роботи були використані праці таких авторів – Бутинець Ф.Ф., Савченко В.Я., Платонов О., Подольський В.І., Білик М.Д., Усач Б.Ф. і т.д. та нормативно-правова база.

Слід зазначити, що в сучасній економічній літературі, присвяченій дослідженню методики аудиту установчих документів та облікової політики, деякі автори або взагалі не висвітлюють методику аудиту цих об’єктів, або торкаються доволі опосередковано (при розгляді аудиту формування і використання власного капіталу). Найбільшу увагу цьому питанню приділили науковці Б. Валуєв та Н.О. Бондаренко, В.Я. Амбросов, М.Я.Дем’яненко, С.І.Дем’яненко, М.Й. Малік, О.М. Онищенко, В.В. Юрчишин, але в їхніх дослідженнях не розглянуті чітко всі складові методики аудиту статутної діяльності та облікової політики.

Робота складається з чотирьох розділів, у яких послідовно розглядається методологія аудиту активів на підприємстві.

1. Теоретичні аспекти аудиту установчих документів та облікової політики підприємства

1.1. Огляд літературних джерел

Для перевірки законності діяльності господарюючих суб’єктів аудиторами здійснюється аудит установчих документів.

Предметом аудиторської перевірки установчих документів є дотримання законності створення сільськогосподарських підприємств різних організаційних форм, їх установчих документів та юридичних засад на право функціонування підприємства відповідно до чинного законодавства.

Таблиця 1

Огляд літератури з аудиту установчих документів та облікової політики підприємства

№ п/п

Літературне джерело

Короткий зміст

Цитата, коментар

1

2

3

4

1.

Білоусова А.   Основи функціонування підприємства // Бухгалтерський облік і аудит. – 2009. – №6. – С.22 – 27.

Розглянуто основні види установчих документів, надана детальна їх характеристика.

До установчих документів належать: статут, установчий договір; протокол зборів засновників; свідоцтво про державну реєстрацію;

документи, пов’язані з приватизацією та акціонуванням сільськогосподарського підприємства.

2.

Вачевська Н.  Зміст і призначення контролю в механізмі управління.

// Актуальні проблеми економіки. -  2005. - №1. - 77-88.

У статті висвітлено питання про суть та зміст аудиторської діяльності в Україні.

Аудит - це перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам.

3.

Волошина О.  Методичні вказівки Проблеми розвитку аудиту //  Облік і фінанси АПК. – 2011. -  1. – С. 6 -62.

Проаналізовано використання положень чинного законодавства з питань аудиту підприємств АПК на практиці.

Під суб’єктом аудиту розуміють носіїв прав та обов’язків – особи та органи, що мають повноваження на здійснення аудиту виробничої та фінансової діяльності підприємства без

Продовження таблиці 1

1

2

3

4

права втручатись в його оперативну діяльність та самостійного притягувати винних до відповідальності.

4.

Гамова О. Аудит як економічна категорія //  Держава і регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2007. - №3. – С. 60-63.

Розглянуто процес становлення аудиту в Україні.

У ринкових умовах господарювання аудит є важливим чинником  ефективного управління виробничими і комерційними структурами, здійснюваного отримання максимального прибутку.

5.

Деркач О. Установчі документи: аудит, аналіз, облік // Бухгалтерія в сільському господарстві. -2010. - № 26. – С. 25-26.

Основним питанням на якому було зупинено увагу в даній статті це порядок проведення аудиту установчих документів. 

Метою аудиту установчих документів підприємства є встановлення відповідності правових основ функціонування підприємства, зазначених у Статуті та інших документах, законодавчо-нормативним актам, що регулюють створення та господарсько-фінансову діяльність підприємства.

6.

Дієсперов В. Формування статуного капіталу підприємства // Україна: аспекти праці. – 2007. - №5. – С. 22-28.

Відображено порядок формування статутного капіталу на сільськогосподарських підприємствах 

Розмір статутного капіталу, а також рішення про його збільшення або зменшення обов'язково реєструється в Державному реєстрі господарських одиниць. Сума статутного капіталу за балансом підприємства та сума, зареєстрована в Державному реєстрі, повинні бути тотожними.

7.

Дубяга Г.  Концептуальні проблеми аудиту установчих документів // Держава і регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2009. - №3. – С. 74-76.

Проаналізовано проблеми якості проведення аудиту в Україні. Досліджено механізм аудиторського процесу установчих документів. 

Завдання цього аудиту полягають в тому, що аудитор повинен так спланувати і провести перевірку, щоби забезпечити обґрунтовану впевненість у тому, що:

– підприємство зареєстроване згідно з чинним законодавством;

– установчі документи складені відповідно до чинного законодавства;

– діяльність підприємства здійснюється за вимогами установчих документів і не суперечить чинним законодавчо-нормативним актам;

– в діяльності підприємства відсутні такі види діяльності, які б наносили йому та 

Продовження таблиці 1

1

2

3

4

навколишньому середовищу значну шкоду;

– статутний капітал підприємства сформований відповідно до чинного законодавства.

8.

Замозій С. Корпоративні права // Податки та бухгалтерський облік.  – 2009. - № 29. – С.41 – 50.

Розглянуто суть поняття "корпоративні права".

Сума власного капіталу, відображена у фінансовій звітності, показує лише облікову, а не ринкову вартість прав власників підприємства, оскільки цілком залежить від законом порядку та закріплений в установчих документах грошовий еквівалент майна, яке повинно бути передане підприємству у власність (повне господарське відання, оперативне управління) у вигляді внесків для забезпечення його господарської діяльності та як сплата його учасниками отримуваних ними майнових прав.

9.

Іванченко А. Особливості аудиту облікової політики підприємства // Податки та бухгалтерський облік. – 2010. – № 15. – С. 53-55.

Розглядаються питання аудиторської перевірки облікової політики підприємства, проведено роз’яснення практичних та теоретичних питань його проведення.

Основними завданнями аудиту облікової політики  підприємства є:  встановлення наявності облікової політики,

встановлення дотримання підприємством принципу безперервності обліку,

 розробка пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення облікової політики.

10.

Крищенко К. Удосконалення організаційно-економічного механізму аудиту установчих документів // Право України. – 2009. - № 6. – С. 9-16.

Розроблення напрямків вдосконалення організаційно-економічного механізму аудиту установчих документів.

Аудит установчих документів доцільно проводити за такими трьома напрямами:

Перевірку документів слід здійснювати за формальними ознаками, вивчення змісту статуту, перегляд статуту та засновницької угоди на предмет відповідності їх змісту вимогам чинного законодавства.

11.

Лаптій І. Облікова політика як об’єкт аудиту // Право України. - №1. - 2010. – С. 106-109.

Визначається сутність, особливості аудиту облікової політики підприємства.

Вивчення аудитором правових засад функціонування господарського суб’єкта здійснюється з одночасною перевіркою дотримання останнім принципу незмінності методології відображення

Продовження таблиці 1

1

2

3

4

окремих господарських операцій і оцінки майна в обліку, тобто облікової політики. Це дає змогу швидко визначити особливості обліку цього суб'єкта, скласти точний план перевірки з врахуванням специфіки діяльності стану підприємства.

12.

Матійчук О.  Удосконалення облікової політики підприємтсва // Податки та бухгалтерський облік . – 2009. - № 1. – С. 9-13.

Викладено загальні методичні підходи до покращення стану обліку в сільськогосподарському виробництві.

Мета аудиту облікової політики підприємства - це встановлення її відповідності чиним нормативним та законодавчим датам, а також характеру і масштабу діяльності підприємства.

13.

Онищенко Т. Облікова політика підприємства //  Податки та бухгалтерський облік. – 2011. - № 4. – С. 4-10.

Загальні питання, що стосуються облікової політики.

З метою дотримання зіставності даних при веденні бухгалтерського обліку підприємство повинно забезпечити незмінність протягом поточного року прийнятої методології відображення окремих господарських операцій та оцінки майна.

14.

Онищенко Т.  Планування в аудиті // Баланс. – 2011. -.№ 8. – С. 17-21

Наведено та розглянуто процес планування при проведені аудиторської перевірки.

Однією з найважливіших вимог до сучасного аудиту є його обов’язкове планування, яке забезпечує своєчасне і ефективне виконання робіт.

15.

Скрипкіна К. Проблеми розвитку аудиту // Регіональні перспективи. – 2008. - №4. – С.18.

Проведено аналіз основних проблем розвитку аудиту в Україні.

Програма аудитудокумент, що містить завдання аудиту для конкретного об’єкта, процедури, необхідні для виконання поставлених завдань, обсяг та термін їх виконання.

16.

Соломонов С. Облік при створенні підприємства // Податки та бухгалтерський облік. – 2007. – № 77. – С. 51-54.

Дана стаття присвячена відображенню в обліку створення підприємства.

Для обліку і узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу призначено рахунок 40 „Статутний капітал”.

17.

Тематична добірка: власний капітал // Податки та бухгалтерський облік. –. 2007. - № 44. – С. 11-40.

Відображений матеріал щодо формування статутного капіталу при створенні підприємства.

Оцінка об'єктів основних засобів, що надходять як внесок у статутний капітал, здійснюється через визначення їх первісної, переоціненої та залишкової вартості. Первісна вартість будівель, машин, устаткування,

Продовження таблиці 1

1

2

3

4

транспортних засобів визначається за даними бухгалтерського обліку, що характеризують витрати на їх придбання, будівництво, виготовлення, доставку, монтаж.

18.

Шенченко О. Робоча документація аудитора  // Баланс. – 2010. - № 31. – С. 17-19.

Розглянуті питання ведення робочої документації при проведенні аудиту.

Робоча документація – це записи, за допомогою яких аудитор фіксує проведені процедури перевірки, тести, отриману інформацію і відповідні висновки, які здійснюються під час проведення аудиторської перевірки.

19.

Шелемкова С. Етапи аудиту //Баланс. – 2007. - № 2. – С. 9–16.

Розглянуто послідовність аудиторської перевірки діяльності підприємства.

Послідовність аудиторської перевірки діяльності підприємства складається з цілого ряду дій: збір і аналіз інформації; визначення профілю та обсягу діяльності підприємства за установчими документами, за статутом, характером і змістом його роботи; шляхом порівняння фактичної діяльності підприємства зі статутною, встановлення невідповідності між ними; планування аудиту і наступний контроль аудиторської перевірки; оцінювання внутрішнього аудиторського контролю; перевірка відповідності даних бухгалтерського фінансового обліку і фінансової звітності вимогам чинного законодавства і нормам облікової політики тощо.

20.

Давидов Г. М. Аудит. Підручник. – К.: Знання, 2004. – 514  с.

Питання організації та методики аудиту і контролю із застосуванням загально – наукових та інших методичних прийомів.

Узагальнення результатів аудиту служить головним засобом оцінювання того, чи є фактичні дані, перевірені аудитором, підтвердженням, що всі документи представлені відповідним чином за всіма суттєвими аспектами і відповідно до законодавства.

21.

Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: Видання 2006 року / пер. з

Опис міжнародних стандартів аудиту, мета, завдання, сфера застосування.надання впевненості та правила

Аудиторським висновком є офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою суб’єкта аудиторської діяльності, який складається у встановленому

Продовження таблиці 1

1

2

3

4

англ. мови О.В. Селезньов, О.Л. Ольховікова, О.В. Гик, Т.Ц. Шарашидзе, Л.Й. Юрківська, С.О. Куликов. – К.: ТОВ „ІАМЦ АУ „Статус”, 2006. – 987 с.

професійної етики аудиторів професіоналів.

порядку за результатами проведеного аудиту і містить думку аудитора про достовірність досліджених ним фактів.

22.

Савкова С.  Аудиторські процедури // Справочник экономиста. –. 2007. - №1. – С. 83 -90.

Методичні рекомендації щодо правильного підбору та ефективного здійснення аудиторських процедур.

Аудиторські процедури - це сукупність відповідних дій аудитора щодо перевірки фінансово-господарської діяльності, стану обліку і фінансової звітності юридичних і фізичних осіб, зайнятих підприємництвом

Отже, аудит установчих документів та облікової політики - це перевірка ключових документів, на основі яких підприємство було створене та здійснює свою діяльність.

1.2. Нормативно-правове забезпечення аудиту установчих документів та облікової політики підприємства

Готуючись до проведення аудиту установчих документів і облікової політики, аудитору необхідно добре вивчити нормативну базу з цього питання, яка є досить значною за обсягом, тому для зручності її можна згрупувати таким чином:

1. Нормативні документи, що регламентують порядок створення в Україні підприємства, його реєстрації, ліквідації, реорганізації, ведення підприємницької діяльності тощо.

2. Нормативні документи, що регламентують порядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності з питань власного капіталу.

3. Нормативні документи, які регламентують порядок проведення аудиторської перевірки.

4. Внутрішні нормативні документи підприємства.

Таблиця 2

Нормативні документи з організації аудиту установчих документів та облікової політики

№ п/п

Документ

Зміст документа

Сфера використання

1

2

3

4

1.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-ІV.

Встановлює обмеження щодо статуту акціонерного товариства, розміру статутного капіталу, а також обмеження щодо випуску цінних паперів та щодо виплати дивідендів. Крім того регламентує діяльність загальних зборів засновників, наглядової ради, виконавчого органу підприємства.

Забезпечення діяльності підприємства.

2.

Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні: Закон України від 30.10.1996р. № 448/96-ВР.

Цей Закон визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні.

Для забезпечення дііяльності акціонерних товариств.

3.

Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні: Закон України від 10.12.1997р. № 710/87-ВР.

Цей Закон визначає правові основи обігу цінних паперів у Національній депозитарній системі та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні.

Для забезпечення діяльності акціонерних товариств.

4.

Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України від 23.02.2006р. № 3480-ІV.

Цей Закон регулює відносини, що виникають під час розміщення, обігу цінних паперів і провадження професійної діяльності на фондовому ринку, з метою забезпечення відкритості та ефективності функціонування фондового ринку.

Для організації обліку власного капіталу.

5.

Про затвердження регістрів та Методичних рекомендацій з організації та ведення бухгалтерського обліку за журнально-ордерною формою на підприємствах агропромислового комплексу: наказ Міністерства фінансів України від 7 березня 2001 року N 49.

Згідно цього наказу відповідальність за забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює

Для організації аналітичного обліку власного капіталу.

Продовження таблиці 2

1

2

3

4

керівництво підприємством) відповідно до законодавства та установчих документів.

6.

Про затвердження Методичних рекомендацій щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з формування власного капіталу та залучення майна колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств новоствореними сільськогосподарськими підприємств: наказ Міністерства фінансів України від 2 липня 2001 року N 190.

Методичні рекомендації застосовуються при відображенні в обліку операцій з:

- паювання майна і реорганізації колективних сільськогосподарських підприємств;

- формування власного капіталу в сільськогосподарських підприємствах різних організаційно-правових форм;

- залучення майна колишніх членів КСП новоствореними сільськогосподарськими підприємствами за цивільно-правовими угодами;

- врегулювання майнових відносин у реорганізованих підприємствах.

Для організації аудиту установчих документів.

7.

Конституція України: Закон від 28 червня 1996 р.

Проголошуються права, обов’язки органів управління, суб’єктів підприємницької діяльності і громадян в Україні.

Забезпечення діяльності підприємства.

8.

Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди: Закон України від 15.03.2001 р. № 2299-ІІІ.

Встановлює, що початковий статутний капітал формується за рахунок грошових коштів, державних цінних паперів, цінних паперів інших емітентів, що допущені до торгів на фондовій біржі, та об’єктів нерухомості, необхідних для забезпечення статутної діяльності.

Забезпечення діяльності підприємства.

9.

Про господарські товариства: Закон України ВР-1577-12 від 19.09.91р.

Визначає, що установчі документи господарського товариства повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів.

Для аудиту установчих документів.

10.

Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року       № 436-ІV.

Цей Кодекс визначає, що  капітал підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному

Організація діяльності на підприємстві.

Продовження таблиці 2

1

2

3

4

балансі підприємства.

11.

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Організація податкового обліку.

12.

Про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій: наказ Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291.

Інструкція із застосуванням Плану рахунків спрямована на забезпечення єдності відображення однорідних за змістом господарських операцій на відповідних синтетичних рахунках і субрахунках.

Ведення бухгалтерського обліку та проведення аудиту установчих документів та облікової політики.

13.

П(С)БО 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

Визначає мету складання, вимоги щодо оформлення, склад і елементи фінансової звітності.

Бухгалтерський облік, складання фінансової звітності.

14.

П(С)БО 2 „Баланс”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

Регулює зміст, форму балансу та загальні вимоги до розкриття його статей.

Бухгалтерський облік, складання фінансової звітності.

15.

П(С)БО 3 „Звіт про фінансові результати”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

Регулює зміст, форму звіту про фінансові результати та загальні вимоги до розкриття його статей.

Бухгалтерський облік, складання фінансової звітності.

16.

П(С)БО 4 „Звіт про рух грошових коштів”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

Регулює зміст, форму звіту про рух грошових коштів та загальні вимоги до розкриття його статей.

Бухгалтерський облік, складання фінансової звітності.

17.

П(С)БО 5 „Звіт про власний капітал”: Наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

Регулює зміст, форму звіту про власний капітал та загальні вимоги до розкриття його статей.

Бухгалтерський облік, складання фінансової звітності.

18.

П(С)БО 6 „Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

Визначає порядок виправлення помилок, внесення і розкриття інших змін у фінансовій звітності.

Бухгалтерський облік.

Продовження таблиці 2

1

2

3

4

19.

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні:

Закон України від 16.07.1999 р. № 996-ХІV.

Цей Закон визначає правові засади регулювання, організації

ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні.

Система бухгалтерського

обліку.

20.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 „Основні засоби": наказ Міністерства фінансів України від 27.04.2000р. № 92.

Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби та інші необоротні активи, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності.

Організація бухгалтерського обліку основних засобів.

21.

Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 "Запаси": Наказ Міністерства фінансів України від 20 жовтня 1999 року N 246.

Це Положення (стандарт) визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про запаси і розкриття її у фінансовій звітності.

Організація бухгалтерського обліку запасів.

22.

Про організацію ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в системі Міністерства аграрної політики України: наказ Міністерства аграрної політики України від 1 листопада 2000 року N 216.

Згідно цього наказу бухгалтерський облік, складання та подання фінансової звітності підприємств та організацій, що входять до сфери управління Міністерства аграрної політики проводиться відповідно до вимог діючих нормативно-правових актів.

Організація обліку на аграрних підприємствах.

23.

Положення Про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку: наказ Міністерства фінансів України від 24.05.95р. № 88.

Регламентує порядок запису господарських операцій в облікових реєстрах.

Організація документування операцій з обліку власного капіталу.

24.

Про затвердження Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку: наказ Міністерства фінансів України від 29.12.2000 р. № 356.

Ці Методичні рекомендації спрямовані на узагальнення у регістрах бухгалтерського обліку методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов'язань та факти фінансово-господарської діяльності підприємств.

Організація аналітичного та синтетичного обліку власного капіталу.

25.

Про аудиторську діяльність: Закон України від 22.04.1993р. №3125 - XII.

Цей Закон визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні і спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів власника.

Для організації аудиту установчих документів.

Продовження таблиці 2

1

2

3

4

26.

Про Національну концептуальну основу забезпечення якості аудиторських послуг в Україні: Рішення Аудиторської палати України від 26 травня 2005 року N 149/5.1.

Цим Рішенням затверджується Кодекс професійної етики аудиторів. Характерною рисою професії незалежного аудитора є прийняття відповідальності перед громадськістю.

Для організації аудиту установчих документів.

27.

Міжнародні стандарти аудиту.

Визначають поняття та значення для аудитора помилок та шахрайства, установлення стандартів і надання керівництва відносно кількості і якості аудиторських доказів, необхідних у ході аудиту фінансової звітності, установлення стандартів і надання керівництва відносно аудиту оцінних значень, які втримуються у фінансовій звітності,  встановлюють положення і рекомендації у зв'язку з аудиторськими завданнями спеціального призначення.

Для організації аудиту установчих документів.

Таким чином, в першому розділі роботи нами розглянуто теоретичні засади проведення аудиту установчих документів та облікової політики підприємства.

2. Аудиторська оцінка фінансового стану СПСТ "Колос" та його облікової політики

Обєктом дослідження даної роботи виступає Спілка приватних сільськогосподарських товаровиробників „Колос”, скорочене найменування – СПСТ „Колос”. Діяльність підприємства здійснюється відповідно Статуту та чинного законодавства України.

Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банківських установах, печатку, кутовий штамп, бланки із своєю назвою, може від свого імені укладати договори, набувати майнових і немайнових прав і нести обов'язки. Місцезнаходження підприємства: Вінницька область, Хмільницький район,   с. Терешпіль.

Підприємство здійснює діяльність з метою задоволення потреб споживачів в його послугах (роботах) та реалізації на основі отриманого прибутку інтересів його учасників, а також економічних та соціальних інтересів трудового колективу підприємства.

Як відомо, кожному суб’єкту господарювання АПК властива багатогранна і різнопланова виробнича, комерційна і фінансова діяльність: виробництво основної та допоміжної продукції, реалізація, виконання робіт та надання різноманітних послуг. Тому необхідним елементом аналізу є вивчення основних економічних показників, які характеризують діяльність СПСТ „Колос”.

Таблиця 3

Основні показники розміру СПСТ „Колос”

Показники

2007р.

2009р.

2010р.

Відхилення

2010р. до

2008р.

+/-

%

1

2

3

4

5

6

Площа сільськогосподарських угідь, га

2222

2475

2466,2

246,2

11,1

Площа ріллі, га

2089

2346

2336,6

247,6

11,9

Продовження таблиці 3

1

2

3

4

5

6

Середньорічна чисельність працюючих, чол.:

128

107

90

-38

-29,7

- основні працівники рослинництва

77

49

38

-39

450,6

- основні працівники тваринництва

51

47

52

1

1,9

Середньорічна вартість основних засобів, тис. грн.

1596

1274

1173,5

-422,5

-26,5

Середньорічна вартість оборотних засобів, тис. грн.

4549,5

4858,5

5283

733,5

16,1

Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

2873

3930

3604

731

25,4

Валовий прибуток (збиток) по підприємству, тис. грн.

594

477

578

-16

-3,2

Матеріальні затрати на виробництво, тис. грн.

3081,5

6055,9

4547

1465,5

47,6

Провівши аналіз основних показників, що характеризують розмір підприємства, ми можемо зробити наступні висновки. Площа сільськогосподарських угідь СПСТ „Колос” протягом останніх років практично не змінилась (зміна склала в бік збільшення на 11,1 %). Аналогічною є ситуація і по площі ріллі. Щодо працюючих, то протягом останніх трьох років їх кількість зменшилассь на 38 чоловік (29,7 %).

В 2010 році вартість основних засобів зменшилась порівняно із 2008 роком на 26,5 % або на 422,5 тис. грн. Середньорічна вартість оборотних засобі в звітному році зріс на 733,5 тис. грн. або на 16,1 % порівняно із 2008 роком. Також в 2010 році значно зріс чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), що, на перший погляд, є позитивним явищем. Проте, проаналізувавши динаміку  матеріальних витрат, видно, що темпи росту даного показника перевищують темпи росту чистого доходу від реалізації продукції, робіт, послуг. На нашу думку, керівництву підприємства потрібно провести аналіз структури собівартості продукції, переглянути норми витрачання ресурсів, застосування енергозберігаючих технологій.

Наступним етапом аналізу фінасово-економічного стану підприємства є дослідження економічної ефективності сільськогосподарського виробництва.

Таблиця 4

Економічна ефективність сільськогосподарського виробництва СПСТ „Колос”

Показники

2008р.

2009р.

2010р.

Відхилення

2010р. до

2008р.

+/-

%

1

2

3

4

5

6

Рівень рентабельності по підприємству, %

18,6

4,24

5,27

-13,33

-71,67

в т.ч. по галузі рослинництва

33,7

4,35

6,97

-26,73

-79,32

- галузі тваринництва

3,92

3,98

0,87

-3,05

-77,81

Рентабельність продажу по підприємству, %

15,68

4,07

5,01

-10,67

-68,05

в т.ч. по продукції рослинництва

25,19

4,17

6,52

-18,67

-74,12

- по продукції тваринництва

3,77

3,83

0,87

-2,90

-76,92

Норма прибутку по підприємству, %

9,67

7,78

8,95

-0,72

-7,45

Розрахувавши показники економічної ефективності сільськогосподарського виробництва в СПСТ „Колос” можна зробити наступні висновки. Вартісні показники економічної ефективності виробництва, то у 2010 році порівняно із 2008 роком на підприємстві погіршились.

В СПСТ „Колос” в 2010 році порівняно із 2008 роком значно зменшились показники рентабельності. Так, рівень рентабельності по підприємству зменшився на 13,33 % та становив у звітному періоді 5,27 % тобто на 1 гривню понесених затрат підприємство отримало 0,0527 грн. збитку.

Щодо норми прибутку, то даний показник в 2010 році порівняно із 2008 роком, також зменшився на 0,72 %, тобто ефективність використання основних та оборотних фондів підприємства погіршилась.

В цілому, на підприємстві не дуже ефективно використовуються всі види ресурсів, рівень рентабельності є дуже малим, проте з року в рік йде нарощування потужностей, обсягу виробництва та реалізації.

Заключним етапом аналізу фінансово-економічної діяльності СПСТ „Колос” є дослідження фінансового стану підприємства.

Таблиця 5

Показники фінансової стійкості СПСТ „Колос”

Показники

2008р.

2009р.

2010р.

Відхилення

2010 р. до 2008 р.

+/-

1

2

3

4

5

Коефіцієнт автономії

0,97

0,98

0,99

0,02

Коефіцієнт забезпечення боргів

35,96

61,01

135,32

99,36

Коефіцієнт загальної ліквідності

0,36

0,68

1,93

1,57

Коефіцієнт термінової ліквідності

7,38

6,62

4,05

-3,33

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

24,53

42,06

96,05

71,52

Коефіцієнт оборотності активів

0,48

0,64

0,58

0,10

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів

4,84

5,23

4,11

-0,70

Середній термін обороту дебіторської заборгованості

152

61

19

-133

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

2,40

5,99

19,42

17,02

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

33,25

94,39

288,00

254,75

Середній термін обороту кредиторської заборгованості, днів

11

4

2

-9

Коефіцієнт оборотності основних засобів

2,06

3,59

3,68

1,62

Коефіцієнт оборотності власного капіталу

0,49

0,65

0,58

0,09

Коефіцієнт рентабельності активів

0,05

0,06

0,05

-

Продовження таблиці 5

1

2

3

4

5

Коефіцієнт рентабельності продажів

0,10

0,01

0,08

-0,02

Розрахувавши показники фінансової стійкості СПСТ „Колос”, ми можемо зробити наступні висновки. Коефіцієнт оборотності активів збільшився на 0,10, тобто активи на підприємстві в 2010 році порівняно із 2008 роком використовується більш ефективніше. Позитивним є зростання коефіцієнтів оборотності дебіторської заборгованості та кредиторської заборгованості, в наслідок чого зменшився термін їх оборотності, що дає можливість СПСТ „Колос” не вилучати з обігу кошти та в меншій мірі залежати від своїх кредиторів. Щодо коефіцієнту оборотності матеріальних оборотних активів, то даний показник зменшився на 0,70, тобто дещо зменшилась швидкість обертання оборотних коштів підприємства, що є негативним явищем.

Позитивним є ріст коефіцієнту автономії, який в 2010 році становив 0,99. Це означає, що досліджуване підприємство на 99 % не залежить від своїх кредиторів.

Крім того, досліджуване підприємство є платоспроможним. Так,  коефіцієнти ліквідності мають доволі високе значення. За рахунок своїх оборотних коштів підприємство зможе погасити 4,05 разів своїх поточних зобовязань, нормативне значення цього показника – 2. Негайно СПСТ „Колос” може погасити всі свої поточні зобовязання, що є позитивним явищем.

В загальному ж, можна сказати, що СПСТ „Колос” є доволі фінансово стійким підприємством, причому протягом останніх трьох років практично всі показники фінансової стійкості покращились.

Ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової і статистичної звітності на кожному підприємстві здійснюється на підставі нормативно-правових документів, що розробляються органами, на які покладено обов'язки регулювання у країні питань обліку і звітності. Це дає змогу вести бухгалтерський облік і складати фінансову звітність за єдиними принципами й формою і таким чином забезпечувати порівнянність облікової інформації. Однак це не означає, що підприємство, виходячи з конкретних умов господарювання, не може вибирати найбільш прийнятні для нього форми ведення обліку.

Термін "облікова політика", визначений Законом України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні", означає сукупність принципів, методів і процедур, що використовується підприємством для складання та подання фінансової звітності. Однак облікова політика визначає також способи організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, з урахуванням конкретних умов його діяльності.

Облікову політику можна розглядати, з одного боку, як сукупність прийомів і методів, за допомогою яких здійснюється керівництво бухгалтерським обліком в Україні в особі уповноважених на те законодавчих та виконавчих органів влади, з іншого - як сукупність конкретних методів і способів організації та форм бухгалтерського обліку, прийнятих підприємством на підставі загальних правил і особливостей господарської діяльності.

Облікова політика на рівні країни має враховувати такі обставини: рівень розвитку ринкової економіки та ступінь демократизації суспільства, поширення процесу інтеграції економіки країни у світовий економічний простір та вимоги міжнародних інституцій щодо стандартизації та гармонізації обліку. З цією метою держава розробляє й приймає законодавчі акти та інші нормативні документи, що регулюють питання бухгалтерського та статистичного обліку і звітності. Прикладом може бути чинний Закон України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні".

Облікова політика підприємства має враховувати такі важливі фактори: форму власності та організаційно-правову структуру підприємства; вид економічної діяльності, що зумовлює особливості та умови облікової роботи; параметри підприємства за обсягами діяльності, номенклатури продукції, чисельності працюючих тощо; відносини з податкового системою, наявність пільг та умови їх отримання; умови забезпечення підприємства ресурсами та умови реалізації готової продукції; матеріально-технічне забезпечення обліково-аналітичної роботи підприємства та рівень забезпеченості кваліфікованими обліковими працівниками; умови організації та стимулювання праці, відповідальності тощо.

Облікову політику підприємство визначає самостійно в особі його керівника та головного бухгалтера відповідним наказом чи розпорядженням з обов'язковим розкриттям в окремих розділах методичних принципів побудови бухгалтерського обліку, техніки його ведення та складання фінансової і статистичної звітності, організації роботи бухгалтерської служби. Чинне законодавство надає широкі права стосовно формування облікової політики.

Підприємство самостійно визначає параметри та напрями облікової політики; обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з дотриманням єдиних методологічних засад та з урахуванням особливостей господарської діяльності й наявної технології обробки облікових даних; розробляє систему і форми управлінського обліку, звітності й контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів; затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку.

Бухгалтерський  облік СПСТ "Колос" будується  відповідно до чинного господарського механізму, відбиваючи  економічні, правові, фінансові, кредитні та інші  відносини. Організація ведення бухгалтерського обліку на підприємстві здійснюється відповідно до Наказу „Про облікову політику підприємства” (додаток 2).

Основними положеннями облікової політики СПСТ "Колос" є:

- бухгалтерський облік на підприємстві ведеться згідно Закону України „про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, національних Положень (Стандартів) бухгалтерського обліку, Плану рахунків, затвердженого Міністерством фінансів України наказом № 291 від 30.11.1999 р.;

- обов’язки щодо ведення обліку на підприємстві покладено на бухгалтерію господарства зі штатом працівників 4 чоловік;

- основні засоби беруться на облік за початковою вартістю придбання чи виготовлення або за справедливою вартістю в інших випадках надходження;

- нарахування амортизації основних засобів здійснюється виходячи з нормативного строку експлуатації за прямолінійним методом;

- до малоцінних предметів відносяться об’єкти вартістю до 500 грн., нарахування зносу на малоцінні та швидкозношувані предмети здійснюється при передачі їх в експлуатацію  в розмірі 100% вартості;

- облік матеріальних цінностей ведеться за загальноприйнятою методикою, використовуючи сальдовий метод та середньозважені ціни. При складанні річної фінансової звітності матеріали переоцінюються за меншою з оцінок (собівартістю придбання чи поточними цінами), те ж саме стосується готової продукції;

- загальновиробничі та інші непрямі витрати розподіляються між окремими об’єктами виробництва пропорційно всім прямим витратам без вартості основних матеріалів.

Головним завданням облікової політики СПСТ "Колос" є організація бухгалтерського обліку, який би забезпечив контроль за використанням матеріальних і фінансових ресурсів, своєчасно запобігав негативним факторам у фінансово-господарській діяльності, формував цілковито достовірну інформації про результати діяльності підприємства, необхідної для оперативного керівництва й управління, а також для її використання фінансовими, податковими, статистичними і банківськими установами.

3. Аудит установчих документів та облікової політики СПСТ "Колос"

3.1. Мета, завдання та інформаційне забезпечення аудиту

Умовою проведення будь-якої аудиторської перевірки, незалежно від її тематики, є оцінювання правомірності функціонування об’єкта підприємницької діяльності.

Метою аудиту установчих документів СПСТ "Колос" є встановлення відповідності правових основ функціонування підприємства, зазначених у Статуті та інших документах, законодавчо-нормативним актам, що регулюють створення та господарсько-фінансову діяльність підприємства.

Завдання цього аудиту полягають в тому, що аудитор повинен так спланувати і провести перевірку, щоби забезпечити обґрунтовану впевненість у тому, що:

– підприємство зареєстроване згідно з чинним законодавством;

– установчі документи складені відповідно до чинного законодавства і в них відображений потенціал всебічного розвитку підприємства згідно з предметом і цілями діяльності;

– діяльність підприємства здійснюється за вимогами установчих документів і не суперечить чинним законодавчо-нормативним актам;

– в діяльності підприємства відсутні такі види діяльності, які б наносили йому та навколишньому середовищу значну шкоду;

– статутний капітал підприємства сформований відповідно до чинного законодавства.

Для виконання поставлених вище завдань, на нашу думку, аудитору слід застосовувати такі методичні прийоми, як документальні (дослідження документів, прийоми нормативно-правового регулювання), розрахунково-аналітичні та узагальнення і реалізації результатів аудиту. Кожний методичний прийом, своєю чергою, ґрунтується на певних аудиторських процедурах, які представляють систему методичних дій аудитора на об’єкт дослідження. В цьому випадку як процедури, які відповідають обраним методичним прийомам аудиту, доцільно застосовувати нормативно-правові, лічильно-обчислювальні, логічні, опитування, порівняльно-зіставлювальні та узагальнення.

Основними джерелами інформації при даному виді аудиту є, насамперед, установчі документи: статут (якщо засновник – одна особа) або статут і установчий (засновницький) договір у випадку, коли засновників більше двох, а також відповідні законодавчо-нормативні акти, патенти, ліцензії, звітні форми тощо.

Аудит установчих документів доцільно проводити за такими трьома напрямами:

1. Перевірку документів слід здійснювати за формальними ознаками: чи прошито статут і договір, чия печатка стоїть (і чи взагалі є) на останній сторінці, чи нема в них виправлень від руки. Попри всю елементарність цих вимог, вони надзвичайно важливі і вимагають знань законів України та інших правових актів.

На жаль, нині не існує єдиних правил затвердження статуту. В більшості випадків його затверджують печаткою органу реєстрації. Ставлять її зі зворотного боку статуту на місце, де заклеєно кінці нитки, якою прошито і скріплено документ. Однак окремі органи реєстрації вимагають, окрім того, щоб підписи засновників були ще завірені нотаріально, хоча суттєвого значення це не має. Головне, щоб статут не був завірений печаткою підприємства, діяльність якого регламентує. Наявність такого факту зобов'язує аудитора зустрітися з усіма засновниками і звірити їх екземпляри статуту із примірником, який знаходиться на підприємстві. Дуже ймовірно, що там можуть бути розбіжності, які мають суттєве значення. Практика свідчить, що засновники з числа керівництва підприємства нерідко вносять до статуту зміни стосовно розподілу прибутку, самочинно приймають інші рішення. Ідентифікацію всіх екземплярів статуту необхідно проводити і в тому випадку, коли в текст внесено зміни, доповнення від руки.

2. Наступним етапом перевірки правових основ функціонування підприємства є вивчення змісту статуту. Насамперед вивчають:

а) вид підприємницької діяльності: приватне, спільне, мале підприємство, товариство з обмеженою відповідальністю, акціонерне товариство тощо. Адже для функціонування господарських товариств необхідне дотримання певних умов. Зокрема, перед їх реєстрацією кожен із засновників зобов’язаний внести мінімум 30% суми статутного фонду. Решта коштів сплачується протягом року. Якщо ж цю умову не виконано, то діяльність товариств взагалі не є правочинною;

б) аналізують задекларовані у статуті види діяльності. Приміром, з’ясовують, чи нема серед них таких, здійснення яких заборонене чинним законодавством або ж вимагає ліцензування чи торгового патенту;

в) окремо уточнюють (як із засновницьких документів, так і з опитування засновників): чи протягом періоду функціонування підприємства були факти виходу зі складу засновників або ж введення в їх число нових людей. Якщо так, то як оформлено ці зміни. Треба мати на увазі, що всі зміни, які сталися в установчих документах, повинні бути обов’язково подані до органу державної реєстрації, оскільки вони вносяться до реєстру.

3. І на завершення аудиторові корисно ще раз переглянути статут та засновницьку угоду на предмет відповідності їх змісту вимогам чинного законодавства. Зокрема, з’ясувати, чи у них вказано власник(и) та найменування підприємства, його місцезнаходження, мета діяльності, порядок формування та повноваження органів управління, компетенція та право трудового колективу тощо.

Для більшої конкретизації та наочності основних елементів методики аудиту установчих документів, представимо вищевикладене у вигляді таблиці 6.

Вивчення аудитором правових засад функціонування господарського суб’єкта здійснюється з одночасною перевіркою дотримання останнім принципу незмінності методології відображення окремих господарських операцій і оцінки майна в обліку, тобто облікової політики. Це дає змогу швидко визначити особливості обліку цього суб'єкта, скласти точний план перевірки з врахуванням специфіки діяльності стану підприємства.

Таблиця 6

Основні елементи методики аудиту правових основ функціонування підприємства

№ з/п

Етап перевірки

Джерело інформації

Процедури аудиту

1

2

3

4

1.

Перевірка фактів

Статут; засновницький договір;

Перевірка фактів державної реєстрації

реєстрації

свідоцтво про державну

підприємства, наявності: свідоцтва про

підприємства та

реєстрацію суб’єкта підприєм ницької

державну реєстрацію (оригінал), статуту (оригінал),

установчих документів

діяльності; довідка про

засновницького договору (оригінал),

за формальними

включення до Єдиного держав ного реєстру

довідки про внесення до

ознаками

підприємств і організацій;

Єдиного державного реєстру

свідоцтво про

підприємств та організацій (оригінал),

реєстрацію платника ПДВ;

свідоцтва про реєстрацію платником

ліцензії; патенти; протоколи

ПДВ (оригінал), банківських рахунків,

зборів засновників

форми власності, органів управління

2.

Перевірка змісту установчих документів

2.1.

Перевірка видів і

Форма № 1 - баланс; форма № 2 - звіт про фінансові

З’ясування відповідності фактичної діяльності

обсягів діяльності

результати;

підприємства видам діяльності,

форма № 3 – звіт про рух

що зареєстровані у статуті,

грошових коштів;

форма № 4 – звіт про

засновницькому договорі, на яку видані

власний капітал;

відповідні патенти і ліцензії. У випадку

журнали-ордери 1,2,3,4,6,11,12

невідповідності – запропонувати засновникам внести відповідні зміни до статуту і засновницького договору, придбати ліцензії, патенти, інші дозволи

2.2

Аудит головних подій і

Регістри синтетичного і

На підставі статутних та інших документів з’ясування

учасників створення

аналітичного обліку № 8, 13;

ключових подій створення

Продовження таблиці 6

1

2

3

4

підприємства

первинні документи з обліку

підприємства (придбання,

рішення

статутного фонду і учасників

засновників тощо), порядку формування статутного фонду

(засновників), розрахунків з

підприємства;

учасниками

обґрунтованості його змін; виконання засновниками своїх обов'язків; центрів контролю за діяльністю підприємства; доцільності такої системи

3.

Перевірка установчих

Статут, засновницький договір,

З’ясування наявності на установчих документах

документів на

законодавчі акти

всіх необхідних реквізитів

відповідність чинному

юридичної адреси, а також мети,

законодавству

органів управління, прав трудового колективу, тощо

Можливості стабільного ефективного функціонування підприємства у зовнішньому ринковому середовищі та його подальший соціально-економічний розвиток у багатьох аспектах залежить від концептуальних засад, покладених в основу організації бухгалтерського обліку на цьому підприємстві. Однією з концепцій є розв’язання завдань бухгалтерською службою суто інформаційного скерування, тобто облік в основному націлений на спостереження і відображення руху та стану активів і пасивів та надання звітності. За сучасних умов господарювання більшого значення, а отже, і втілення набуває інша концепція, згідно з якою облік як функція є невід’ємною складовою цілісної системи управління діяльністю підприємства. В цьому випадку облік є основою бізнесу, оскільки облікова інформація готується у такій формі і показниках, що може активно впливати на процеси прийняття управлінських рішень і сприяти удосконаленню не тільки самої системи управління, а й роботи всього підприємства. Реалізація цієї чи іншої концепції організації обліку на підприємстві втілюється в прийнятій обліковій політиці.

Мета аудиту облікової політики підприємства - це встановлення її відповідності чиним нормативним та законодавчим датам, а також характеру і масштабу діяльності підприємства.

Джерелами інформації і одночасно об’єктом є всі внутрішні документи, що охоплюють питання організації і ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Завдання аудиту облікової політики:

– встановити наявність наказу (розпорядження) керівника про прийняття облікової політики на підприємстві;

– визначити відповідність прийнятої облікової політики вимогам законодавства та П(С)БО;

– вивчити порядок дотримання під час розроблення Наказу про облікову політику припущень і вимог, встановлених нормативними документами;

– дослідити повноту розкриття вибраних при формуванні облікової політики способів ведення бухгалтерського обліку, що істотно впливають на оцінку і прийняття рішень користувачами бухгалтерської звітності;

– перевірити наявність посадових інструкцій, наявність та ефективність затвердженої системи документообігу, вибір форми ведення бухгалтерського обліку, встановлений порядок проведення інвентаризації майна та зобов'язань, затверджений робочий план рахунків бухгалтерського обліку;

– проаналізувати та оцінити загальні та конкретні елементи облікової політики.

Слід зазначити, що з метою дотримання зіставності даних при веденні бухгалтерського обліку підприємство повинно забезпечити незмінність протягом поточного року прийнятої методології відображення окремих господарських операцій та оцінки майна. Зміна положень облікової політики на наступний звітний рік повинна бути відображена у Примітках до фінансової звітності і можлива лише у випадках, передбачених затвердженим Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 6 "Виправлення помилок і змін у фінансових звітах".

Недотримання підприємством вимог щодо законодавчої регламентації облікової політики, навіть при несуттєвому впливі на фінансові результати діяльності підприємства, і достовірності фінансової звітності може привести до негативних наслідків з боку уповноважених державних контролюючих органів.

Наступним важливим елементом методики аудиту облікової політики є виокремлення відповідних напрямків перевірки.

1. Перевірка дотримання порядку оформлення наказу про облікову політику: чи наявні на підприємстві необхідні внутрішні документи, положення, інструкції, які затверджуються одночасно з обліковою політикою.

2. З’ясування, наскільки ефективний облік на підприємстві, що перевіряється, як вирішені питання на складних ділянках облікової роботи. Встановлення, наскільки звільнений обліковий персонал від виконання невластивих йому облікових функцій, які раціональні прийоми застосовуються для запобігання дублюванню даних.

3. Перевірка, чи є облік дієвим, оперативним, чи використовуються облікові дані для безпосередньої та швидкої допомоги керівництву, адміністративно-управлінському та інженерно-технічному персоналу у вирішенні завдань, поставлених перед ним. Чи своєчасно надаються необхідні довідки, пояснення, матеріали для аналізу, обґрунтовані рекомендації, розрахунки тощо.

4. Встановлення, як організована облікова робота на підприємстві: чи встановлений твердий графік, що передбачає терміни виконання всього комплексу облікових робіт не тільки працівниками бухгалтерії, але й обліково-зобов'язаними особами; чи правильно розподілені обов'язки між всіма обліковими працівниками відповідно до посад та кваліфікації, чи розроблені для них посадові інструкції, що визначають їх обов'язки та відповідальність за доручену ділянку роботи; чи проводиться систематичний інструктаж щодо порядку заповнення, проходження документації і ведення обліку; чи перевіряється в процесі інструктажу виконання окремих робіт з одночасним виправленням виявлених недоліків та помилок. Такий інструктаж також доцільно проводити при проведенні ревізії.

5. З’ясування, які форми документації застосовуються на підприємстві, як використовуються типові форми первинного обліку, чи не виготовляє підприємство спеціальних форм при можливості і доцільності застосування типових. Які є недоліки в застосуванні на підприємстві спеціальних форм, чи дотримуються правил користування бланками суворої звітності, чи не випускаються зайві примірники документів.

6. Перевірка, чи забезпечена на підприємстві єдність та порівнянність облікових і планових показників, а також чи дотримуються одноманітності в методах їх розрахунку, необхідної для контролю виконання плану та встановлення їх динаміки.

Аналіз представлених у наукових працях деяких вчених варіантів структури наказу про облікову політику дав змогу їх узагальнити і рекомендувати аудитору при вивченні облікової політики підприємства звернути увагу на те, щоб у Наказі про облікову політику підприємства були передбачені такі основні елементи організації та ведення бухгалтерського обліку (таблиця 7).

Таблиця 7

Структурні елементи наказу про облікову політику на підприємстві

п/п

Розділи наказу

Структурні елементи розділів наказу

1

2

3

1

Принципи обліку

2

Організація облікових робіт

2.1

Вибір суб’єкта, що здійснює облік (обов’язки, права і відповідальність)

2.2

Організація роботи облікового персоналу

2.3

Технологія обробки облікової інформації

2.4

Форма бухгалтерського обліку (вибирає бухгалтер)

2.5

Форми первинних облікових документів

2.6

Правила документообігу і технологій обробки облікової документації

2.7

Робочий план рахунків

2.8

Порядок організування аналітичного обліку

Продовження таблиці 7

1

2

3

2.9

Структурні підрозділи, виділені на окремий баланс

2.10

Порядок організації і періодичність проведення інвентаризації активів та зобов’язань підприємства

3

Методика облікових робіт

3.1

Метод нарахування амортизації основних засобів

3.2

Зміна вартості основних засобів

3.3

Об’єкти основних засобів, надані та прийняті в оренду

3.4

Методи нарахування амортизації інших необоротних матеріальних активів

3.5

Метод нарахування амортизації нематеріальних активів

3.6

Метод списання запасів при їх вибутті

3.7

Оцінка незавершеного виробництва

3.8

Оцінка готової продукції

3.9

Варіант обліку витрат діяльності

3.10

Резерви майбутніх витрат та платежів

3.11

Порядок створення та метод формування резерву сумнівних боргів

3.12

Метод визначення доходу від надання послуг

3.13

Метод визначення доходу від надання послуг

3.14

Порядок розподілу і використання чистого прибутку

3.15

Порядок формування забезпеченості резервного капіталу тощо

За наслідками перевірки установчих документів та облікової політики аудитором складається аудиторський висновок, у якому фіксуються виявлені недоліки, обґрунтовуються можливі негативні наслідки і даються конкретні пропозиції щодо їх усунення в подальшій діяльності підприємства, що перевіряється.

3.2. Програма та процедури аудиту установчих документів

Однією з найважливіших вимог до сучасного аудиту є його обов’язкове планування, яке забезпечує своєчасне і ефективне виконання робіт. Планування аудиторських робіт допомагає звернути  необхідну увагу аудитора на найважливіші  напрямки  аудиту,  на  виявлення проблем,  які  слід  перевірити  найбільш   ретельно, допомагає належним чином організувати свою роботу,  та  здійснювати нагляд за роботою асистентів, які беруть  участь  в  перевірці,  а також координувати роботу, яка здійснюється  іншими  аудиторами  і фахівцями інших професій.

На стадії попереднього планування аудитор вивчав наявну та доступну йому інформація про СПСТ "Колос", погоджувались з керівництвом підпримства основні організаційні питання з аудиту, формувалась робоча бригада для його проведення.

У процесі попереднього планування аудитор ознайомився зі становленням і розвитком підприємства, його організаційно-управлінською структурою, видами діяльності, структурою статутного капіталу тощо. Зібрана інформація про діяльність господарюючого суб'єкта дозволяє визначити коло проблем, вирішенню яких буде присвячено проведення перевірки.

Одержавши в процесі попереднього планування дані про підприємство, аудитор приступив до розробки загального плану аудиту (додаток 3).

Згідно з МСА 300 "Планування" план аудиту – це документ організаційно-методологічного характеру, що включає природу, час та обсяг аудиторських процедур, які будуть виконуватися членами групи з виконання завдання з метою отримання достатніх та відповідних аудиторських доказів для зменшення аудиторського ризику до прийнятно низького рівня.

Займаючись розробкою плану, аудитору необхідно визначити аудиторський ризик і рівень суттєвості, які дозволяють вважати фінансову звітність підприємства достовірною. Рівень даних показників значно впливає на особливості підбору прийомів і способів аудиту.

Для якісного складання плану і більш реального обліку очікуваного обсягу робіт аудитор повинен:

  •  вивчити умови договору на проведення аудиту і встановлену законом відповідальність аудитора;
  •  уточнити зміст звіту або іншої інформації, що передається аудитором замовнику відповідно до укладеного договору;
  •  вивчити вплив на аудит нових облікових або аудиторських стандартів, законів, положень, інструкцій і нормативних актів державних органів;
  •  виділити найбільш важливі питання аудиту, що проводиться;
  •  виявити найбільш складні ділянки бухгалтерського обліку;
  •  вивчити і проаналізувати особливості господарської діяльності, фінансових показників, та їх вплив на вимоги до складання бухгалтерської (фінансової) звітності;
  •  з’ясувати можливість матеріальних помилок, обману або залучення інших підприємств, організацій до сфери зловживання тощо.

Загальний план аудиту розробляється настільки докладно, щоб аудитор мав змогу на його основі підготувати програму аудиту. У свою чергу, програма аудиту, її зміст та розмір залежить від розміру, виду та специфіки підприємства, умов договору на проведення аудиту, а також особливостей методики і техніки, які використовує аудитор під час перевірки.

Програма аудитудокумент, що містить завдання аудиту для конкретного об’єкта, процедури, необхідні для виконання поставлених завдань, обсяг та термін їх виконання. Іншими словами, програма аудиту - це докладні інструкції, яких повинні дотримуватися працівники аудиторської фірми в процесі здійснення аудиту фінансової звітності чи виконанні інших завдань.

Програма складається до початку аудиту, але в ході перевірки до неї можуть вноситися як незначні, так і суттєві зміни. Програма аудиту повинна включати:

1) перелік всіх аудиторських прийомів і способів, необхідних для вивчення поставлених в договорі питань;

2) детальний опис кожного способу та прийому.

По закінченні процесу планування аудиту загальний план і програма аудиту повинні бути оформлені документально та завізовані у встановленому порядку. У програмі аудиту види, зміст і час проведення запланованих аудиторських процедур мають збігатися з показниками загального плану аудиту.

Отже, можна відмітити, що планування і складання програми аудиту є важливим етапом підготовки аудиторської перевірки та забезпечення її якості та надійності.

Для полегшення роботи весь процес аудиту установчих документів на СПСТ "Колос" розбили на певні етапи, кожному з яких відповідала дія, виконання якої не становить труднощів. Отже, після складання плану та програми аудиту ми переходимо до здійснення самої перевірки. Контроль даного питання здійснюється в певному порядку. Так, на першому етапі були розглянуті питання, які пов’язані з постановкою підприємства на облік у державних установах.

Спочатку перевіряли наявність свідоцтва платника податку на додану вартість, код включення до ЄДРПОУ, знаходження на обліку в органах статистики, у Пенсійному фонді, Фондах соціального страхування. Потім встановлювали чи відповідає розмір статутного капіталу установчим документам та вимогам чинного законодавства. Наступним етапом була перевірка законності діяльності, яку здійснює підприємство. Тобто, встановлення відповідальних за господарську діяльність осіб, визначення їх повноважень, а також наявність ліцензій та патентів, якщо вони потрібні для здійснення законного функціонування підприємства. Потім встановдювали чи всі засновники внесли свої частки, чи правомірно внесено та оцінено майно, що формує статутний капітал тощо.

Таким чином, в процесі ознайомлення аудитора з установчими документами необхідно встановити: організаційно-правову форму підприємства; структуру управління та повноваження керівників при прийнятті рішень; визначити відсоток, який передбачено на формування резервного капіталу, наявність інших фондів та відсотки на їх формування; порядок ліквідації підприємства та розподіл при цьому майна.

СПСТ "Колос" зареєстровано 15.01.2005 р. в Управлінні державної реєстрації юридичних осіб-підприємців Хмільницбкої районної ради, йому присвоєно код ЄДРПОУ 03735050. Засновниками підприємства є ПАТ "Первоцвіт", ТОВ "Сапфір", Цибаль О. М., Коваленко А. М. Статутний капітал СПСТ "Колос" створений у розмірі 1 298 000 грн. за рахунок грошових та майнових внесків Учасників.

Згідно з розробленими планом та програмою на даному підприємстві проведено аудит. Так, на першому етапі перевірки аудитори ознайомилися зі статутом СПСТ "Колос", а саме: чи його сторінки були пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою органу державної реєстрації, підписи засновників – нотаріально засвідчені. Відомості цих документів мають співпадати з фактичною адресою та іншими реквізитами підприємства, в них не повинно бути будь-яких виправлень від руки. Після здійснення формальної перевірки ніяких порушень встановлено не було.

Потім ми ознайомилися з Протоколом № 1 Установчих зборів учасників СПСТ "Колос", де в порядку денному не зазначено питання про призначення директора, а також дата проведення зборів не відповідає дійсності, адже перелічені питання повинні були бути вирішені до проведення державної реєстрації підприємства, тобто до 15.01.2005 року.

Перевіривши документи, що пов’язані з постановкою підприємства на облік у державних установах, ми встановили такі невідповідності:

  1.  Довідка про взяття на облік платника податків – невірно вказані дата та керівник СПСТ "Колос".
  2.  Страхове свідоцтво № 2021003211 – дата реєстрації.

В заяві на відкриття поточного рахунку в ПАТ "Укрсиббанк" зазначено особу, яка не є насправді директором підприємства.

Виявлено невідповідні дані і в Заяві для юридичних осіб. Так, неправильно зазначені дані про керівника, адже відповідно до Наказу № 1 керівником даного підприємства є Цибаль О. М., а не Пірогов С. С. Також в розділі "Інформація про засновників" вказано прізвище Пірогова С.С., який згідно зі Статутом не є засновником даного підприємства, а також приведені його ідентифікаційний номер, адреса та паспортні дані належать насправді Цибаль О. М. Ще слід звернути увагу на відповідність зазначеної суми внеску до статутного фонду – 190 400 грн. замість 350 000 грн.

Звідси випливає, що виявлені порушення свідчать про те, що деякі документи взагалі не можна вважати правочинними, так як вони підписані особою, що не є керівником СПСТ "Колос" і не має відповідних прав підпису.

Наступним етапом перевірки було встановлення відповідності розміру статутного капіталу установчим документам та чинному законодавству.

Як зазначено в статуті основною метою створення та діяльності СПСТ "Колос" є одержання прибутку від виробництва сільськогосподарської, промислової продукції, інших видів господарської діяльності:

  •  будівельної діяльності;
  •  будівельних і ремонтно-будівельних, столярних, реставраційних робіт;
  •  проектування, будівництва, реконструкції, технічного переобладнання, ремонту, експлуатації різних об’єктів виробничого, соціального і культурно-побутового призначення;
  •  виготовлення продукції виробничо-технічного призначення;
  •  маркетингу, дослідження продукції, звітів, дослідження заробітної плати й інших виплат, ведення управлінського обліку, перспективних досліджень;
  •  планування стратегії, економічних досліджень, бізнес-обстежень, досліджень можливостей;
  •  лізингової діяльності, оцінки, експертизи, визначення кількості і якості, надання послуг з факторингу;
  •  розробки приладів та устаткувань контролю та управління різними технологічними процесами;
  •  організації та проведення оптової, дрібно-оптової та роздрібної комерційної і комісійної торгівлі непродовольчими товарами як свого виготовлення, так і торгівля продукцією інших підприємств, підприємців;
  •  здійснення будь-якої іншої діяльності, що не суперечить чинному законодавству України.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" об'єктом правового регулювання є торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України, в ст. 3.1 зазначено, що патентуванню підлягає також діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами. З вище сказаного можна зробити висновок, що СПСТ "Колос" повинно мати патент в разі здійснення вище перлічених видів діяльності. Також згідно зі ст. 2 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" на функціонування у сфері будівництва підприємство повинно мати ліцензію. Тому, підсумовуючи сказане, СПСТ "Колос" повинно мати як ліцензію, так і патент.

Наступним етапом аудиту була перевірка відповідності внесків засновників у статутний капітал чинному законодавству, а саме: повнота та своєчасність внесення засновниками вкладів у статутний капітал. Результати проведеної перевірки можна подати в вигляді таблиці 8.

Таблиця 8

Аудит повноти та своєчасності надходження внесків засновників у статутний капітал СПСТ "Колос"

п/п

Засновник

Дата

Підлягає внесенню, грн.

Фактично внесено, грн.

Відхилення

Первинний документ

1

2

3

4

5

6

7

1.

ПАТ "Первоцвіт"

15.01

250 000

250 000

Виписка банку

2.

ТОВ "Сапфір"

15.01

410 000

410 000

Виписка банку

3.

Цибаль О. М.

15.01

350 000

350 000

Прибутковий касовий ордер

4.

Коваленко А. М.

15.01

288 000

288 000

-

Прибутковий касовий ордер

Таким чином, як видно з таблиці 8, ніяких порушень щодо надходження внесків засновників у статутний фонд даного підприємства не виявлено. Внески зроблено своєчасно та у відповідному розмірі.

Далі аудитор перевіряв правильність оформлення документів про внески засновників до статутного капіталу в СПСТ "Колос" 

Таблиця 9

Документування операцій з руху статутного капіталу

№ п/п

Рух статутного капіталу

Документи, що підтверджують рух

1.

Створення статутного капіталу

Інвентаризаційні описи, накладні, прибуткові касові ордери, банківські квитанції, акти приймання-передачі та оцінки

2.

Збільшення статутного капіталу

Рішення власника, розрахунок бухгалтерії

3.

Збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових внесків учасників

Статут підприємства, накладні, акти передачі та оцінки, прибуткові касові ордери, банківські квитанції

4.

Повернення часток учасників у випадку їх виходу зі складу товариства

Рішення власника, накладні, акти передачі, видаткові касові ордери, банківські виписки

5.

Покриття збитків за рішенням власників за рахунок статутного капіталу

Рішення власника, розрахунок бухгалтерії

6.

Повернення часток учасникам при ліквідації товариства

Рішення ліквідаційної комісії, накладні, акти передачі, видаткові касові ордери, банківські виписки

На наступному етапі аудитор перевіряв правильність оцінки часток (паїв), внесених у статутний капітал в натуральній і нематеріальній формах згідно з Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", 8 "Нематеріальні активи", 9 "Запаси".

Оцінка об'єктів основних засобів, що надходять як внесок у статутний капітал, здійснюється через визначення їх первісної, переоціненої та залишкової вартості. Первісна вартість будівель, машин, устаткування, транспортних засобів визначається за даними бухгалтерського обліку, що характеризують витрати на їх придбання, будівництво, виготовлення, доставку, монтаж.

Переоцінена вартість цих об'єктів розраховується на підставі їх первісної вартості, але з урахуванням здійснених переоцінок, включаючи індексацію у зв'язку з інфляцією. Залишкова вартість кожного об'єкта основних засобів (а саме вона приймається на баланс підприємства як внесок до статутного капіталу) визначається як різниця між первісною (або переоціненою) вартістю і фактичним зносом даного об'єкта.

Оборотні засоби (сировина, матеріали, комплектуючі вироби, малоцінні та швидкозношувані предмети, паливо, тара тощо, а також товари) приймаються на баланс як внесок до статутного капіталу за справедливою вартістю цих активів, тобто фактично за цінами, які відповідають реальній ринковій ситуації.

Далі аудитор досліджував правильність оформлення бухгалтерської документації та відображення в бухгалтерському обліку операцій із формування статутного капіталу СПСТ "Колос", відповідність записів у первинних документах записам у регістрах бухгалтерського обліку за рахунками 46 "Неоплачений капітал" і 40 "Статутний капітал".

Отже, в ході проведеної перевірки били виявлені деякі порушення, стосовно яких аудитор зробив відповідні записи, щоб потім сформувати висновок для надання його замовнику.

4. Узагальнення та документування результатів аудиту установчих документів та облікової політики підприємства

Документальне оформлення аудиторської перевірки складається з двох видів документації – робочої та підсумкової.

Аудитор зобов’язаний вести документацію зі справ, які стосуються прийнятих рішень за результатами проведеної аудиторської перевірки і які, в свою чергу, будуть покладені в основу аудиторського висновку.

Робоча документація – це записи, за допомогою яких аудитор фіксує проведені процедури перевірки, тести, отриману інформацію і відповідні висновки, які здійснюються під час проведення аудиторської перевірки. У робочу документацію включається інформація, яка, на думку аудитора, є важливою для того, щоб правильно виконати аудиторську перевірку і яка повинна підтвердити висновки та пропозиції в аудиторському висновку.

Під час планування та проведення аудиту робоча документація допомагає краще здійснювати аудиторську перевірку та контроль над процесом її проведення, в ній реєструються результати аудиторських експертиз, виконаних для підтвердження прийнятих аудитором рішень.

Аудитор зобов’язаний вести документацію зі справ, які стосуються прийняття рішень за результатами проведених аудиторських процедур, що пізніше будуть покладені висновку аудиторського висновку. Залежно від обсягу роботи у клієнта аудитору слід зібрати докази, які б підтвердили або спростували твердження про те, що фінансова звітність об’єктивно, повно та достовірно відображає фінансовий стан клієнта, а здійснені господарські операції є законними і доцільними.

Після завершення аудиту робочі документи залишаються у аудитора, вони є його власністю. Аудитор повинен складати довідки на підставі витягів із своїх робочих документів. Проте, його право власності обмежене етичними нормами та умовами конфіденційності. Робочі документи аудитора не можуть розглядатися як частина фінансової документації клієнта.

По закінченні аудиту робоча документація підлягає здачі для обов’язкового збереження в архів аудиторської організації.

Порядок зберігання підсумкової документації встановлюється аудиторською фірмою з урахуванням забезпечення вимог збереження та конфіденційності. Термін зберігання підсумкової документації визначається виходячи з практики аудиторської діяльності, юридичних вимог та інших додаткових міркувань.

Послідовність аудиторської перевірки діяльності підприємства складається з цілого ряду дій:

  •  збір і аналіз інформації;
  •  визначення профілю та обсягу діяльності підприємства за установчими документами, за статутом, характером і змістом його роботи;
  •  шляхом порівняння фактичної діяльності підприємства зі статутною, встановлення невідповідності між ними;
  •  планування аудиту і наступний контроль аудиторської перевірки;
  •  оцінювання внутрішнього аудиторського контролю;
  •  перевірка відповідності даних бухгалтерського фінансового обліку і фінансової звітності вимогам чинного законодавства і нормам облікової політики тощо.

Узагальнення результатів аудиту служить головним засобом оцінювання того, чи є фактичні дані, перевірені аудитором, підтвердженням, що всі документи представлені відповідним чином за всіма суттєвими аспектами і відповідно до законодавства.

Письмове оформлення результатів аудиту - одне з найважливіших завдань аудиту. Своєчасне і якісне оформлення аудиторських документів є необхідною умовою успішного та ефективного проведення перевірки, яка завершується складанням детального аудиторського звіту.

Аудиторський звіт – це підсумковий документ, адресований керівництву, власнику, загальним зборам акціонерів господарюючого суб'єкта, що містить детальні відомості про хід аудиту, виявлені відхилення від встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку, порушення у фінансовій звітності, а також іншу інформацію, отриману в результаті проведеного огляду документів та вивчення операцій і є підставою для складання аудиторського висновку.

Метою підготовки аудиторського звіту є доведення до керівництва господарюючого суб'єкта інформації про недоліки в бухгалтерському обліку, системі внутрішнього контролю, що можуть призвести до суттєвих помилок в бухгалтерській звітності, неефективного використання майна або його втрати, а також внесення пропозицій щодо удосконалення бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю з метою запобігання відхилень, порушень, розкрадання майна тощо.

Відповідно до міжнародних стандартів результатом аудиту виступає висновок аудиторської фірми (аудитора), що має юридичне значення для всіх юридичних і фізичних осіб, органів державної влади і управління, органів місцевого самоврядування і судових органів.

Аудиторським висновком є офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою суб’єкта аудиторської діяльності, який складається у встановленому порядку за результатами проведеного аудиту і містить думку аудитора про достовірність досліджених ним фактів.

Метою складання аудиторського висновку є:

1) надання висновку аудитором (аудиторською фірмою) про повноту і достовірність інформації щодо фінансового стану, власного капіталу, руху грошових коштів, результатів діяльності, що розкривається у фінансовій звітності господарюючого суб’єкта;

2) доведення до керівництва підприємства інформації про недоліки, у бухгалтерському обліку і системі внутрішнього контролю, що можуть призвести до суттєвих помилок;

3) внесення конструктивних пропозицій щодо удосконалення систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю.

Аудиторський висновок готується і складається не для аудиторів і в більшості випадків, не для фахівців. Інформація, наведена в ньому цікавить керівників різних рівнів управління та інших зацікавлених осіб. Тому правильне тлумачення фактів, які викладаються в аудиторському висновку, має принципове значення. У ньому повинна дотримуватись об’єктивність, зрозумілість і вичерпність опису виявлених фактів і даних.

У відповідності з метою складання аудиторський висновок може мати декілька призначень:

а) короткий змістовний цілеспрямований висновок незалежного спеціаліста про звіт підприємства;

б) разом з тим правовий акт, поскільки в певних випадках, які визначені законом, тільки перевірений аудитором звіт е доказом про результати роботи підприємства, який може розглядатися загальними зборами акціонерів, засновників, податковими інспекторами таін.;

в) імплікована заява аудитора про те, що він професійно, належним чином виконав свої обов'язки як незалежний аудитор, склав об'єктивний висновок про стан і результати діяльності підприємства-клієнта.

Суттєві елементи аудиторського висновку визначаються міжнародними стандартами аудиту, а також міжнародною і національною практикою.

В заголовку аудиторського висновку повинен бути запис про те, що аудит здійснювався незалежним аудитором (аудиторами). Необхідно також вказати назву фірми чи прізвище аудитора, номер ліцензії. Ця інформація є підтвердженням того, що під час аудиту не було ніяких обставин, які б могли перешкодити проведенню незалежної перевірки. Аудиторська перевірка - це не тільки використання відповідних методів і процедур, але і незалежність суджень аудиторів. При порушенні цієї умови аудитор не має права робити висновок про перевірену звітність, оскільки зібрана інформація не є достатньою і доказовою.

Думка аудитора у висновку повинна бути викладена чітко і однозначно.

Аудиторський висновок завіряється підписами аудитора, керівника перевіряючого підприємства і печаткою аудиторської фірми.

Дата аудиторського висновку повинна відповідати дню закінчення аудиторської перевірки. І в цей же день аудитор зобов'язаний довести її результати до відома керівництва підприємства

Таким чином, після визначення всіх суттєвих понять, що стосуються узагальнення результатів аудиту, перейдемо до опису власне виявлених порушень. Отже, в ході проведеної перевірки установчих документів було виявлено суттєві порушення, які узагальнено в таблиці 10.

Таблиця 10

Перелік виявлених помилок та порушень при аудиті установчих документів СПСТ "Колос"

Етап перевірки

Джерела інформації

Зміст порушення

1

2

3

Вивчення питань, пов’язаних з реєстрацією та постановкою підприємства на облік у державних установах

Протокол №1 Установчих зборів засновників

В порядку денному не зазначено питання про призначення керівника, невідповідна дата

Заява для юридичних осіб (філій)

неправильно зазначені дані про керівника, невірна сума внеску до статутного капіталу

Довідка про взяття на облік платника податків

невірно вказані дата та керівник Товариства

Страхове свідоцтво №2021003211

невірна дата реєстрації

Перевірка законності видів діяльності

Статут

Відсутність патенту та ліцензії на здійснення певних видів діяльності

Перевірка установчих документів на відповідність чинному законодавству

Статут, протоколи, накази, акти тощо

наявність на документах всіх необхідних реквізитів

Отже, висновки зроблені аудитором при виконанні перевірки відображаються в його робочих документах, і вони є основою для підготовки аудиторського висновку і формування думки про достовірність приведених даних в усіх суттєвих аспектах.

Висновки та пропозиції

В результаті проведення дослідження аудиту установчих документів та облікової політики підприємства, ми можемо зробити ряд висновків, а саме.

Предметом аудиторської перевірки установчих документів є дотримання законності створення сільськогосподарських підприємств різних організаційних форм, їх установчих документів та юридичних засад на право функціонування підприємства відповідно до чинного законодавства.

Аудиторська перевірка установчих документів та облікової політики складається з декількох етапів. Умовно можна виділити три етапи: планування; збір аудиторських доказів; завершення аудиту.

Готуючись до проведення аудиту установчих документів і облікової політики, аудитору необхідно добре вивчити нормативну базу з цього питання, яка є досить значною за обсягом, тому для зручності її можна згрупувати таким чином:

1. Нормативні документи, що регламентують порядок створення в Україні підприємства, його реєстрації, ліквідації, реорганізації, ведення підприємницької діяльності тощо.

2. Нормативні документи, що регламентують порядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності з питань власного капіталу.

3. Нормативні документи, які регламентують порядок проведення аудиторської перевірки.

4. Внутрішні нормативні документи підприємства.

СПСТ „Колос” є доволі фінансово стійким підприємством, причому протягом останніх трьох років практично всі показники фінансової стійкості покращились.

Бухгалтерський  облік СПСТ "Колос" будується  відповідно до чинного господарського механізму, відбиваючи  економічні, правові, фінансові, кредитні та інші  відносини.

На стадії попереднього планування аудитор вивчав наявну та доступну йому інформація про СПСТ "Колос", погоджувались з керівництвом підпримства основні організаційні питання з аудиту, формувалась робоча бригада для його проведення.

Займаючись розробкою плану, аудитору необхідно визначити аудиторський ризик і рівень суттєвості, які дозволяють вважати фінансову звітність підприємства достовірною. Рівень даних показників значно впливає на особливості підбору прийомів і способів аудиту.

Для полегшення роботи весь процес аудиту установчих документів на СПСТ "Колос" розбили на певні етапи, кожному з яких відповідала дія, виконання якої не становить труднощів. Отже, після складання плану та програми аудиту ми переходимо до здійснення самої перевірки. Контроль даного питання здійснюється в певному порядку. Так, на першому етапі були розглянуті питання, які пов’язані з постановкою підприємства на облік у державних установах.

При перевірці установчих документів часто виявляються помилки та порушення, які можуть привести як до незначних, так і до дуже суттєвих наслідків.

Наслідки помилок в установчих документах визначаються багатьма факторами, наприклад, видом діяльності підприємства, особливостями взаємовідносин учасників тощо. Практично не можливо вичерпно описати всі можливі помилки та їх наслідки.

Таким чином, необхідно удосконалювати процес аудиту установчих документів. Насамперед, потрібно, щоб аудитор, який проводить перевірку, володів необхідними знаннями та був ознайомлений зі всіма змінами, які відбулися в законодавстві з даного питання. Також, потрібно звернути увагу на такі аспекти як недосконалість законодавства, різноманітні трактування одних і тих же питань, не адаптованість Міжнародних стандартів аудиту, відсутність внутрішніх положень, не відповідне проведення внутрішнього аудиту, високий рівень корумпованості у країні та інше.

Список використаної літератури

1.

Білоусова А.   Основи функціонування підприємства // Бухгалтерський облік і аудит. – 2009. – №6. – С.22 – 27.

2.

Вачевська Н.  Зміст і призначення контролю в механізмі управління.

// Актуальні проблеми економіки. -  2005. - №1. - 77-88.

3.

Волошина О.  Методичні вказівки Проблеми розвитку аудиту //  Облік і фінанси АПК. – 2011. -  1. – С. 6 -62.

4.

Гамова О. Аудит як економічна категорія //  Держава і регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2007. - №3. – С. 60-63.

5.

Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року       № 436-ІV.

6.

Давидов Г. М. Аудит. Підручник. – К.: Знання, 2004. – 514  с.

7.

Деркач О. Установчі документи: аудит, аналіз, облік // Бухгалтерія в сільському господарстві. -2010. - № 26. – С. 25-26.

8.

Дієсперов В. Формування статуного капіталу підприємства // Україна: аспекти праці. – 2007. - №5. – С. 22-28.

9.

Дубяга Г.  Концептуальні проблеми аудиту установчих документів // Держава і регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2009. - №3. – С. 74-76.

10.

Замозій С. Корпоративні права // Податки та бухгалтерський облік.  – 2009. - № 29. – С.41 – 50.

11.

Іванченко А. Особливості аудиту облікової політики підприємства // Податки та бухгалтерський облік. – 2010. – № 15. – С. 53-55.

12.

Конституція України: Закон від 28 червня 1996 р.

13.

Крищенко К. Удосконалення організаційно-економічного механізму аудиту установчих документів // Право України. – 2009. - № 6. – С. 9-16.

14.

Лаптій І. Облікова політика як об’єкт аудиту // Право України. - №1. - 2010. – С. 106-109.

15.

Матійчук О.  Удосконалення облікової політики підприємтсва // Податки та бухгалтерський облік . – 2009. - № 1. – С. 9-13.

16.

Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: Видання 2006 року / пер. з  англ. мови О.В. Селезньов, О.Л. Ольховікова, О.В. Гик, Т.Ц. Шарашидзе, Л.Й. Юрківська, С.О. Куликов. – К.: ТОВ „ІАМЦ АУ „Статус”, 2006. – 987 с.

17.

Онищенко Т. Облікова політика підприємства //  Податки та бухгалтерський облік. – 2011. - № 4. – С. 4-10.

18.

Онищенко Т.  Планування в аудиті // Баланс. – 2011. -.№ 8. – С. 17-21

19.

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

20.

Положення Про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку: наказ Міністерства фінансів України від 24.05.95р. № 88.

21.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 „Основні засоби": наказ Міністерства фінансів України від 27.04.2000р. № 92.

22.

Про аудиторську діяльність: Закон України від 22.04.1993р. №3125 - XII.

23.

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні:

Закон України від 16.07.1999 р. № 996-ХІV.

24.

Про господарські товариства: Закон України ВР-1577-12 від 19.09.91р.

25.

Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні: Закон України від 30.10.1996р. № 448/96-ВР.

26.

Про затвердження Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку: наказ Міністерства фінансів України від 29.12.2000 р. № 356.

27.

Про затвердження Методичних рекомендацій щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій з формування власного капіталу та залучення майна колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств новоствореними сільськогосподарськими підприємств: наказ Міністерства фінансів України від 2 липня 2001 року N 190.

28.

Про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій: наказ Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291.

29.

Про затвердження регістрів та Методичних рекомендацій з організації та ведення бухгалтерського обліку за журнально-ордерною формою на підприємствах агропромислового комплексу: наказ Міністерства фінансів України від 7 березня 2001 року N 49.

30.

Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди: Закон України від 15.03.2001 р. № 2299-ІІІ.

31.

Про Національну концептуальну основу забезпечення якості аудиторських послуг в Україні: Рішення Аудиторської палати України від 26 травня 2005 року N 149/5.1.

32.

Про організацію ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в системі Міністерства аграрної політики України: наказ Міністерства аграрної політики України від 1 листопада 2000 року N 216.

33.

П(С)БО 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

34.

П(С)БО 2 „Баланс”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

35.

П(С)БО 3 „Звіт про фінансові результати”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

36.

П(С)БО 4 „Звіт про рух грошових коштів”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

37.

П(С)БО 5 „Звіт про власний капітал”: Наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

38.

П(С)БО 6 „Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”: наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87.

39.

Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні: Закон України від 10.12.1997р. № 710/87-ВР.

40.

Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України від 23.02.2006р. № 3480-ІV.

41.

Савкова С.  Аудиторські процедури // Справочник экономиста. –. 2007. - №1. – С. 83 -90.

42.

Скрипкіна К. Проблеми розвитку аудиту // Регіональні перспективи. – 2008. - №4. – С.18.

43.

Соломонов С. Облік при створенні підприємства // Податки та бухгалтерський облік. – 2007. – № 77. – С. 51-54.

44.

Тематична добірка: власний капітал // Податки та бухгалтерський облік. –. 2007. - № 44. – С. 11-40.

45.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-ІV.

46.

Шелемкова С. Етапи аудиту //Баланс. – 2007. - № 2. – С. 9–16.

47.

Шенченко О. Робоча документація аудитора  // Баланс. – 2010. - № 31. – С. 17-19.

Д О Д А Т К И




1. Туризм в Израиле
2. Правовое регулирование рекламы
3. Крещенская лыжня Цели и задачи
4. новому подойти к определению правовых основ взаимодействия человека общества и природы.html
5. задания- Кейс 1 подзадача 1При доходе потребителя равном M 5 у
6. дневный срок который может быть продлен по уважительным причинам
7. тематическая статистика Специальность- 230105 Курс- III группа- 36П УТВЕРЖДЕНО
8. Меню в кафе
9. Розміщення державних цінних паперів Розміщення цінних паперів це відчуження цінних паперів емітентом.html
10. Статья- Сохранение редких степных растений урочища Лысая гора в Киеве
11. strt the process of withdrwing militry troops from the territory of fghnistn
12. Общее представление о памяти
13. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 1
14. Wenn und ls Temporle Nebens~tze mit
15. История герба города Барнаула
16. Тема- Производственный шум вибрация
17. прикладная экономическая дисциплина приобретающая в условиях переходной экономики первостепенное значен
18. ЛЕКЦИЯ 9 1 если iй объект предпочтительнее j~го; 0 если jй объект предпочтительнее i~го.html
19. ВВЕДЕНИЕ Банк ~ это организация созданная для привлечения денежных средств и размещения их от своего имен
20. й апат снабженный поперечной перфорирой газораспределительной решеткой помещ