Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Постійно вдосконалюється і збільшується номенклатура обладнання для підтримки пластового тиску випускаю

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ВСТУП

В нафтогазовидобувній промисловості використовується різноманітне насосне обладнання, що призначене для підйому рідини з продуктивного пласта до земної поверхні. Постійно вдосконалюється і збільшується номенклатура обладнання для підтримки пластового тиску, випускаються установки для проведення робіт по інтенсифікації видобутку нафти.     Важливою групою нафтопромислового обладнання є агрегати для експлуатації свердловин. Робота з новим високопродуктивним обладнанням, а також раціональне використання наявної техніки вимагає постійного підвищення кваліфікації робітників та техніків. Обране обладнання для  експлуатації  свердловини повинно забезпечувати розрахунковий видобуток вуглеводневої сировини і відповідати вимогам надійності.     Використання на нафтових і газових промислах великої кількості машин і обладнання для буріння та видобутку в свою чергу призвело до необхідності створення служб, які забезпечують працездатність цих машин і обладнання, безперебійність їх його функціонування, а також до необхідності забезпечення цих служб відповідними машинами і обладнанням. Були створені і впроваджені комплекси складних машин, обладнання та інструменту для ремонту і обслуговування бурового устаткування. Внаслідок цього сучасний нафтогазовий комплекс перетворився в дуже насичений технікою об'єкт з високим ступенем автоматизації управління, який виконує десятки складних взаємопов'язаних технологічних процесів. Одночасно із створенням нафтогазової промисловості і нафтопромислового машинобудування, яке забезпечує її машинами і обладнанням для забезпечення її машинами і обладнанням для видобутку нафти і газу, формувалася і наука в області її створення.      Від розвитку науки залежить в майбутньому підвищення ефективності існуючого комплексу машин і обладнання і створених нових технічних засобів видобутку нафти і природного газу, а також ефективності їх видобутку. Досягнення високого рівня видобутку нафти і газу потребує відповідно збільшених об'ємів бурових робіт, а також витрат на виготовлення бурового обладнання та інструменту.         Створення матеріально-технічної бази в нашій державі передбачає подальше підвищення ефективності розвитку нафтової і газової промисловості, так як жодна галузь народного господарства не може успішно функціонувати без використання газу та продуктів нафтопереробки.

  1.  Інформаційний пошук

На промислах України використовуються різні типи пересувних парогенераторних установок, котрі випускаються у пересувному та стаціонарному виконанні.

Найбільше розповсюдження дістали пересувні парогенераторні установки, котрі відрізняються високою маневреністю та універсальністю.

Пересувна парогенератора установка ППГУ-1200/100 призначена для утворення 4 т за годину вологої пари при тиску до 12 МПа. Установка складається з двох блоків, які можуть перевозитися залізницею або на спеціальному шасі.

Схема установки включає: місткість для води 1, насос 2, водопідігрівач 3, блок підготування води 4, місткість для пом'якшеної води 5, насоси 6, 10, деаератор 7, охолоджувач 8, бустерний насос 9, парогенератор 11, дросельний вентиль 12, підігрівач повітря 13, вентилятор 14, паливний насос 15, підігрівачі палива 16, 17.

Установка працює таким чином: з місткості 1 (або промислового водопроводу) вода мережним насосом 2 закачується у водопідігрівач 3, де нагрівається паром низького тиску до температури 25-30°С. Водопідігрівач забезпечений автоматичним регулятором, що забезпечує максимальну температуру води, яка виходить з нього, не більше ніж 35°С.

З водопідігрівача вода надходить у блок підготування води 4, де зм'якшується й очищається від механічних домішок. Далі насосом 6 вода подається через охолоджувач 8 в деаератор 7, де, нагріваючись до 170 °С, звільняється від розчинених газів. Виходячи з деаератора, вода в охолоджувачі 8 віддає частину тепла воді, що надходить в деаератор, і бустерним насосом 9 подається на прийом живильного насоса 10, яким під тиском 15,5 МПа нагнітається в парогенератор.

Пароводяна суміш, що утворюється у парогенераторі, через вологомір поступає у свердловину. Частина пароводяної суміші через дросель 12 подається у водопідігрівач 3, деаератор 7, а також використовується для підігріву палива та повітря.

Як паливо використовується сира нафта, яка підігрівається у баці 16 до температури 50-60 °С, звідки через підігрівач палива прямує у форсунку. Для використання нафти з високим умістом сірки в схемі передбачений деаератор.

Парогенератор установки є циліндром, усередині якого розташовані: пальний пристрій і система труб. Продукти згоряння, пройшовши топкову камеру, надходять в парогенератор, де віддають своє тепло воді, котра рухається спіральним трубопроводом.

Паливна система включає камеру згорання, основний і запальний пальники. Камера згорання має форму циліндра, з одного боку якого встановлений газомазутний пальник.

Форсунка, що використовується, – паромеханічна, зі спеціальним завихрювачем.

Тривала й економічна робота парогенератора може бути забезпечена тільки у разі запобігання утворенню шару накипу на стінках нагрівача. Поява цього шару призводить до того, що різко знижується коефіцієнт теплопередачі, що спричиняє перевитрати палива та перегрів стінок.

Негативно впливають на довговічність парогенератора розчинені у воді гази (кисень і вуглекислота), які викликають його корозію. Інтенсивність утворення накипу визначається жорсткістю води – параметром, що характеризує уміст в ній розчинених солей.

Рисунок 1.1 – Схема установки парогенератора ППГУ-4/120

Парогенератори продуктивністю більше ніж 0,7 т/годину повинні бути обладнані установками для докотлової обробка води. Для цієї мети використовують спеціальні блокові пересувні водопідігріваючі установки ВПУ.

Один з варіантів технологічної схеми ВПУ наступний. Вода з бака сирої води відцентровим насосом прокачується послідовно через освітлювальний фільтр і катіонові фільтри першого й другого ступеня.

Пом'якшена та освітлена вода після виходу з другого ступеня прямує у бак зм'якшеної води, звідки насосом подається в деаератор. Рівень води в ньому підтримується автоматично на заданому рівні, а її надлишок повертається у бак. Якщо одержувана сира вода не потребує освітлювання, то освітлювальний фільтр може бути вимкнений.

Періодично фільтри першого і другого ступенів перемикають на регенерацію. У цей час живлення парогенератора здійснюється за рахунок запасу в баку зм'якшеної води.

Регенерація фільтрів здійснюється промиванням їх розчином кухонної солі, після чого фільтри відмивають потоком освітленої води і включають у роботу.

Як джерело пари також можуть використовуватися установки ППУ-3 або ППУ-1200/100. Установка ППУ-ЗМ (рисунок 1.2) змонтована в кузові 2 на шасі автомобіля КрАЗ-257 та включає цистерну з водою 1, парогенератор 3, живильний насос 6 з привідною групою 5, установлені на рамі 4, яка за допомогою хомутів кріпиться до рами автомобіля.

При роботі установки заздалегідь підігріта вода подається живильним насосом типу ПТ 6 у парогенератор 3, де перетворюється на пару необхідної температури. Парогенератор прямотокового виконання, джерелом тепла є дизельне паливо.

Для захисту системи у разі зупинення живильного насоса, його несправності тощо перед парогенератором передбачені зворотний клапан і вентиль. На виході парогенератора є сепаратор і запобіжний клапан.

Технічна характеристика агрегату ППУ-3М:

Продуктивність, кг/г………………………………..1000

Максимальний тиск пари, МПа …………………...10

Максимальна температура пари °С ……………….310

Витрата палива, кг/г ..................................................85

Експлуатація агрегату вимагає суворого контролю жорсткості вживаної води, використання фільтрів, що знижують її жорсткість, а також профілактичного контролю товщини шару накипу і видалення її.

Рисунок 1.2  – Парова пересувна установка ППУА 1200/100:

1 – Котел паровий, 2 – кузов, 3 – цистерна, 4 – бак паливний, 5 – обв’язка,  6 – електрообладнання, 7 – виведення вихлопних газів, 8 – повітропровід, 9 – огородження, 10 –  вогнегасник, 11 – комплект інструмента і пренадлежностей,

12 – вузол запірний, 13 – трансмісія, 14 – рама з кріпленнями, 15 – кріплення магістральних труб, 16 – управління регулюючим вентилем, 17 – шасі автомобіля, 18 –  привід установки, 19 – управління коробкою відбору потужності.

Як теплоносій може використовуватися не тільки пара, але й нафта. Для промивання свердловин гарячою нафтою служить агрегат 1АДП-4-150 для нагнітання в свердловину нафти під тиском до 20 МПа і витратою 4 л/с при температурі 150°С.

Для тривалого прогрівання свердловини (від декількох місяців до 2–3 років) застосовуються парогенератори ППГУ-4/120 та ін.

Конструкції парогенераторів. Напрямки вдосконалення

У пересувній парогенераторної установці ППУА-1200/100  живильна вода з ємності 7 під гідростатичним напором через водяний фільтр 8 надходить на прийом живильного насоса високого тиску 16 і далі нагнітаєте у парогенератор 26.

На напірному трубопроводі між живильним насосом і парогенератором послідовно змонтовані регулюючі вентилі 20, діафрагма ДВ-100 21 і зворотній  клапан КП-160 22. За допомогою регулюючого вентиля 19 частина потоку направляється  на всмоктуючую лінію, регулюючи витрата води, котру вимірюють показником значень витрати.

Для виключення попадання пари в напірну ліпнію при раптовому піднятті тиску в парогенераторі передбачений зворотній клапан 22.

Отриманий в парогенераторі пар надходить через розподільник 15, регулюючий вентиль 14 і зворотній клапан 2 до споживача.

На паропроводі на виході з парогенератора встановлено два запобіжних  клапана СППКМ-25-100, відрегульованих відповідно на 10,8 (робочий) і 10,5 (контрольний) МПа.

Рисунок 1.3- Принципова схема установки ППУА-1200/100:

А- пар до споживача, Б- повітря до вентилятора, В- пар в ємність для підігріва води; Г- стиснене повітря від компресора, Д- злив (дренаж), 1,19,20-27- вентиль регулюючий В-622-2; 2,22- зворотній клапан; 3, 18 і 23- вентиль запірний В-201; 4-фільтр повітряний; 5,9,17, 25 і 35-пробковий прохідний сальниковий муфтовий кран; 7-ємність для води; 8- фільтр водяний; 10 і 31 коробка відбору потужності; 11- вентиляторЦ-10-21-4; 12- засувка шиберна; 13-клапан запобіжний СППКМ-25-100; 14- вентиль регулюючий; 15- розширювач; 16- насос живильний ПТ-2/160; 21- діафрагма високого тиску ДВ-100; 24-пальниковий пристрій; 26-парогенератор; 28- клапан відсічний 14с81р; 29- фільтр паливний; 30 і 32-  вентиль регулюючий 15с90бк; 33- насос паливний ШФО,4-25Б; 34- бак паливний; 35- кран запірний.

На розширювачі 15 змонтовані  прибори контролю температури і тиску. Для запобігання попадання продукції свердловини в трубопроводи установки передбачено зворотній  клапан КП-160 2. Дизельне паливо з ємності 34 надходить в шестеренний насос ШФ-0, 4/25Б 33. Витрата палива під всмоктуючу лінію регулюють вентилем 32. Паливо, пройшовши через паливний  фільтр 29, відсічний клапан 28, надходить в пальникове улаштування, попередньо підігріваючись. Повітря в пальниковий пристрій надходить від вентилятора Ц-10-28-4 11 через шиберні засувки 12, підігріваючись. Системи трубопроводів оснащені як природним зливом через запірну арматуру 9, 36, 23, 18, так і подачею стисненого повітря з ресивера 6.

Парогенератор установки ППУА-1200/100  являє  собою прямоточний вертикальний циліндричний паровий котел з нижнім розташуванням центральним паливного пристрою. Він складається з внутрішнього циліндричного змійовика 7 у вигляді склянки з нижнім розташуванням конічного спірального днища і назовні у вигляді склянки з верхнім розташуванням плоского спірального змійовика, попелоздувача 5, пальникового пристрою 10, циліндричного кожуха 3 з дюмової трубою, заглушки 4, іскрогасника 2, кришки котла 1 і опорної рами 11.

Рисунок 1.4- Вигляд парового котла

  1.  
    Мета та завдання

Забезпечення України нафтою і газом, а також нафтопродуктами є сьогодні однією з головних проблем, впровадження якої залежить ефективна діяльність усіх галузей промисловості.

Одним із сучасних видів інтенсифікації нафтовидобутку є теплові обробки привибійної зони. Пересувні парогенераторні установки призначені для підземного і наземного обладнання свердловини, вони можуть бути використані для депарафінізації трубопроводів, мірників, маніфольдів і іншого нафтопромислового обладнання.

Ще одною великою перевагою установок ППУА є мобільність, простота конструкції, міжремонтний цикл (в середньому 320 діб), що дає значний економічний   ефект.

Монтаж обладнання ППУА не завдає великих проблем, тому що цим займається завод-виробник.

Тому всі вище перераховані чинники зумовили  широке  використання ППУА на території України, зокрема, більшість даних установок на родовищах і промислах східної частини України, оскільки  саме  там  більшість свердловин є високо дебітними.

Так, як установки ППУА користуються великим попитом у нафтогазовій промисловості, ми вирішили запропонувати, на нашу думку, більш економічно вигідну модернізацію парогенераторної установки, а саме її форсунки.

Отже, в даній роботі,  ми  зробимо порівняльний аналіз кабельного введення, яке використовується на даний час і кабельного введення нового зразка. Щоб визначити, який метод використовувати надалі, підрахуємо витрати на виготовлення і впровадження в промисловість даного типу обладнання.

  1.  
    Основна частина

3.1. Опис  конструкції форсунки базового виконання

Форсунка – (аналог) виконується трьох сопловою, механічного типу, включає в собі трубку, корпуса, сопла. Діаметр отвору сопла 0,8 мм.  Забезпечується тангенціальну подачу палива, яке через сопло подається в топку котла.

Запалювальний пристрій включає в себе нагріваючу ніхромову спіраль, закріплену на кришці форсунки та контактний стержень з ізоляторами, до якого підводиться електроживлення пристрою. Форсунка і запалювальний пристрій можуть пересуватися відносно основи в повздовжньому напрямку, фіксуються які за допомогою болтів.

Рисунок 3.1 – Форсунка:

1 корпус; 2основа; 3 – трубка; 4 – корпус; 5 -  сопло; 6  стекло; 7 -стабілізатор;  8 – спіраль; 9 – електрод в зборі; 10 -  болт; 11 – кришка.

Форсунка складається з основи, власне форсунки, електрозапальника та пристрої для контролю за полум'ям. При відсутності пристрою для контролю за полум'ям можна використовувати оглядове вікно.

Форсунка за способом підведення повітря для горіння є форсункою з примусовою подачею повітря. Весь необхідний для горіння повітря нагнітається вентилятором. Форсунка має центральну подачу палива в потік повітря і призначена для спалювання дизельного палива при тиску в паливній магістралі до 2 МПа.

Положення спіралі щодо форсунки регулюють вертикальним переміщенням шпильки і стопорним гвинтом. Полум'я 'контролюють фотоелектричним приладом ПКА-Ф. За допомогою цього приладу відключають системи подачі палива і включають сигналізацію при порушенні горіння. Прилад контролю полум'я включає Плівка і релейний блок. Плівка складається з литого алюмінієвого корпусу і двох фоторезисторів, розміщених на спеціальній платі і закритих склом із дзеркальним покриттям.

Плата і скло кріплять до корпусу за допомогою пружинних кілець. Релейний блок складається з металевого корпусу, всередині якого закріплені на кутниках реле і плата з навісними елементами. На кришці корпусу укріплений резистор R6, призначений для регулювання струму обмотки реле в залежності від освітленості фоторезисторів. Технічна характеристика його наступна. Релейний блок розміщують на пульті управління, а плівка встановлюють на підставі форсунки у оглядового вікна.

Блоки монтують за допомогою ізольованих проводів перетином. Не менше 0,5 мм2, прокладених у металевій трубі. При цьому величина опору ізоляції між монтажними проводами і корпусом приладу повинна бути не менше 10 мОм.

Прилад являє собою фотоелектричне реле, що складається з електромагнітного реле постійного струму типу РЕН-18, у ланцюг живлення якого безпосередньо включені фоторезистори ФС1 і ФС2 і однополуперіодної випрямляч ла послідовно з'єднаних діодах Д1 і Д2 і ємнісному фільтрі С1.

Прилад включають кнопкою «Пуск» (Кн1), розташованої на пульті управління. Необхідний струм для спрацьовування реле створюється фоторезисторами ФС1 і ФС2, а також шунтований резисторами R5 і R6. При цьому реле своїми контактами включає пристрій подачі палива.

При нормальній освітленості Плівка (0,5-50 лк) за допомогою фоторезисторів створюється необхідний струм для утримання реле. При освітленості фоторезисторів не менше 0,1 лк реле відпускає, тому що струм в обмотці реле стає менше струму відпускання.

При відпуску реле відключає систему подачі палива і включає систему сигналізації.

Резистор R2 служить для обмеження струму заряду конденсатора в момент включення приладу, а резистори R1 і R5 призначені для встановлення в обмотці реле струмів спрацьовування і утримання.      

3.2 Конструкція запропонованої  форсунки

Інжекційна  випромінююча панельна форсунка середнього тиску конструкції призначена для рівномірного нагріву великих поверхонь або регулювання теплонапруги поверхні нагрівання по висоті і довжині топки. При використанні панельних пальників збільшується коефіцієнт тепловіддачі. Пальник розрахований для спалювання газу з теплотою згоряння близько 13 000 ккал/нм3, але при відповідній зміні форсунка може працювати і на газах з іншою теплотою згоряння. При установці пальників особливу увагу треба звертати на дотримання співвісності газової форсунки і корпусу змішувача, на точність виготовлення форсунки відповідно з допуском та чистотою обробки, а також на усунення грубих шорсткостей (напливів, задирок та ін) на внутрішніх поверхнях. Діапазон регулювання витрати газу 1: 3. Пальники рекомендується встановлювати в топках з коливанням тиску в межах ± 2 мм рт. ст.

Відповідно до  дослідження для високотемпературних котлів  можуть бути прийняті сопла скороченої довжини (до 3,75 dнос гор.). У низькотемпературних топках, де потрібно завершити спалювання газу в межах топки, рекомендується робити нормальний тунель, застосовуючи відповідні фасонні камні. Газ до форсунку надходить в змішаному  вигляді однорідної газоповітряної суміші з коефіцієнтом надлишку повітря 1,05-1,1 і потрапляє в розподільну камеру . Далі по сталевих трубок газоповітряна суміш надходить в тунелі, де згоряє, не утворюючи зовнішніх смолоскипів.

Пальникові призми виготовляють з кераміки наступного складу (за об'ємом): шамоту класу А -70%, Латексної  глини 24-26%, азбесту 4-6%.

Кераміка стійка до 1700 ° С. Проміжки між зібраними в панель призмами виконують роль температурних швів, що підвищує термостійкість панелі. Кількість тепла, що передається радіацією нагріває поверхню, досягає 70-72%. Панельні сопла отримали широке поширення для нагріву нафти і нафтопродуктів в трубчастих печах нафтопереробної промисловості. Їх з успіхом можна застосовувати і для сушарок, де необхідний рівномірний нагрів великих поверхонь і регульоване теплонапругу по висоті і довжині топок.

Рисунок 3.2 – Інжекційна панельна форсунка:

1 – патрубок  подачі горючої суміші; 2 – кутик притискний; 3 – гайка притискна; 4 – ушільнююче кільце; 5 – сопло розпилююче; 6 – сопло інжекційне; 7 – спіраль запалююча; 8 – корпус; 9 – керамічна вставка; 10 – електрод в зборі; 11 – розподілююче дуло; 12 – пісок.

Отже, розроблена форсунка повністю задовольняє наші вимоги, тобто виконує всі поставлені  задачі.

  1.  Економічний розрахунок

Підрахуємо витрати для експлуатації попередньої конструкції обладнання.

1. Витрати  дизельного палива при роботі за 1 годину становить (33 літра) близько  325 грн, приблизно 9,84 грн./літр.       

2. Витрати дизельного палива за  для приводу всіх механізмів установки становить 10×1460×9,84=143664.

Витрати для виготовлення спеціальної форсунки становлять приблизно 803,96 грн.

Отже капітальні витрати на виготовлення комплекту будуть складати 110303,96грн .

Підрахуємо витрати на виготовлення модернізованої конструкції обладнання.

1. Витрати  газового палива при роботі за 1 годину становить (30 літрів) близько192 грн, приблизно 6,4 грн./літр.

2. Витрати газу для приводу всіх механізмів установки становить 10 літрів близько =10×1460×6,4=29440.

3. Витрати для виготовлення спеціальної форсунки становлять приблизно 703,96 грн.

Капітальні витрати на виготовлення комплекту будуть складати        110203,96 грн .

За рахунок такого удосконалення на одній установці можлива економія на суму:   Е =Рст – Рнов= 110303,96 – 110203,96 =100 грн.

Якщо врахувати, що на Україні експлуатується приблизно n = 310 агрегатів, то економія  складе:  Езаг = Е *n= 100 * 310 = 31000 грн.   

Отже з розрахунків випливає, що за ті кошти, які витрачаються на використання  конструкції старого типу,  можна виготовити дві конструкції модернізованого методу. Економія витрат при експлуатації установок  складе 310000грн.


Висновок

У даній дослідницькій роботі була проведена модернізація форсунки парогенераторної установки. Зокрема,  ми встановили, що ще однією великою перевагою ППУА є мобільність, простота конструкції, міжремонтний цикл ( в середньому 320 діб), що дає значний економічний ефект.

Отже з розрахунків випливає, що після проведення економічного дослідження модернізації парогенераторної установки ППУА ми визначили за ті кошти, які витрачаються на використання  конструкції старого типу,  можна виготовити дві конструкції модернізованого методу. Економія витрат при експлуатації установок  складе 310000грн.


Література

1. Горбачев Ю.И. и  др. Акустические методы повышения нефтеотдачи пластов и интенсификации добычи нефти//Нефтяное хозяйство. – 2002. – №5. – С. 87-91.

2. Кучернюк А.В. Комплексні технології ударно-хвильового впливу на продуктивні горизонти як інструмент підвищення ефективності експлуатації нафтових родовищ// Нафтова і газова промисловість – 2003. – №5. – С. 23-27.

3. Молчанов А.А., Дмитриев Д.Н., Ушкало В.А., Аппаратура импульсного упругого воздействия на нефтяные пласты для интенсификации режима работы нефтегазовых скважин//Каротажник. Тверь: АИС, 1998. - Вып. 50.

4. Шаймарданов М.М., Воронин Д.В., Орентлихерман Э.И., Михайлин В.Г. О проведении работ по технологии АРСиП на добывающих скважинах месторождений ТПП “Покачевнефтегаз”// Интенсификация добычи нефти и газа: Труды международного технологического симпозиума. Москва, 2003. – С. 301 -308.

5. Молчанов Г. В., Молчанов А. Г. – Машины и оборудование для добычи нефти и газа. – М.: Недра, 1984.

6. Онищенко О. Г., Матвієнко А. М. Машини та обладнання для видобутку нафти і газу. Навчальний посібник. – Полтава: Видавництво ПолтНТУ, 2009.

7. Акульшин А.И., Бойко В.С. Эксплуатация нефтяных и газовых

скважин. М.: Недра, 1989 г.

8. Теплогенерирующие установки. Часть 1: учебное пособие / А. В. Губарев, Ю. В. Васильченко; Под общ. ред. Ю. В. Васильченко. – Белгород: Изд-во БГТУ им. В.Г. Шухова, 2008. – 162 с.

Електронні ресурси:

9. http://ru-patent.info/21/05-09/2105926.html

Автори - Малишев О. Г.; Даровськой С. В.; Журавльов В. С.

10. http://www.freepatent.ru/patents/2493482

Автори - Красильников Ю. М., Крилов В. Й., Вангелія І. І.

11. http://www.findpatent.ru/patent/218/2184854.html

Автори - Зотова В.В., Журавльова Л.П., Козловський В.І.

12. http://www.findpatent.ru/patent/210/2105926.html

Автори - Малишев О. Г.; Даровськой С. В.; Журавльов В. С.

13. http://www.findpatent.ru/patent/218/2183792.html

Автори - Мартинов В.Н., Корякін С.Т., Зильберберг Ю.А., Єфремов Д.В.

14. http://www.findpatent.ru/patent/232/2326257.html

Автори - Бритвина Т. В., Щепочкин О. В., Бритвин Л. М., Сухенко Є. С.

15. http://www.findpatent.ru/patent/233/2338957.html

Автори - Нікішин А. Ф., Трунов М. Б.

16. http://www.ogbus.ru/authors/Yarkin/Yarkin_1.pdf

17.http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Natural/NvKhDMI/2011_1/11_1bogatchuk.pdf




1. Портландцемент
2. Статья 784 Общие положения о перевозке 1
3. Жизнь СС Уварова.html
4. ООКБ 2. Регистратуры ООКБ 2- 1
5. Тема- Доходи витрати та прибуток страховика Мета- навчитись застосовувати метод плаваючих кварталів виз
6. коммунального хозяйства Российской Федерации 10 февраля 1992 года Введены в действие с 1 августа 1992 г
7. либо вещества называютспектром испускания
8. Степень формализации находится в прямой зависимости от размеров предприятия- чем крупнее фирма тем в больш
9. Как правильно принимать квартиру в новостройке Что делают покупатели квартиры в новостройке когда прихо.
10. ПРАКТИКУМ Часть 1 для студентов обучающихся по специальности Медицинская биохимия 060112 Всего
11. I. Крещение Руси
12. Барановичский государственный университет Кафедра социальногуманитарных дисциплин Утверждаю Зав
13. настоятель католического монастыря аббатства настоятельница аббатиса
14. Массовый человек Х
15. ТЕМА 12 ОРГАНИЗАЦИЯ МЕДИЦИНСКОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ НАСЕЛЕНИЯ ПРИ ЛОКАЛЬНЫХ ВООРУЖЁННЫХ КОНФЛИКТАХ 12
16. Хозяйственное право Понятие хозяйственного права и предмет хозяйственноправового регулирования
17. Организация бухгалтерского дела1
18. ТЕМА ЗНАЧЕНИЕ ВИТАМИНОВ Ведение
19. Do Does I We They You Drink like He
20. Специфика истории как науки