Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Затримання за вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

29

СУМСЬКЕ УЧИЛИЩЕ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПРАЦІВНИКІВ МІЛІЦІЇ ПІДПОРЯДКОВАНЕ УМВС УКРАЇНИ В СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

до теми № 8/2,3/

Правові підстави затримання правопорушників. Затримання за вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень. Дотримання прав і свобод людини і громадянина недопущення випадків катування. Порядок взаємодії працівників міліції з центрами безоплатної вторинної правової допомоги.

Суми – 2013р

Сумське училище професійної підготовки працівників міліції,

підпорядковане УМВС України в Сумській області

УЗГОДЖЕНО

Начальник УГБ УМВС

України в Сумській області

полковник міліції

                       М.Г. Кунець

____.____________.2013р.

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник СУПППМ, підпорядкованого УМВС

України в Сумській області

підполковник міліції

В.Г. Шкурат

____.____________.2013р.

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення практичного заняття

Для організації проведення занять по тактико-спеціальній підготовці

згідно з навчального та тематичного плану початкової підготовки вперше прийнятих на службу в ОВС працівників на посади слідчих після закінчення Інституту підготовки слідчих кадрів МВС України Національного університету «Юридична академія Ярослава Мудрого»

Тема:  Правові підстави затримання правопорушників. Затримання за    вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень. Дотримання прав і свобод людини і громадянина. Порядок взаємодії працівників міліції з центрами безоплатно вторинної правової допомоги.

Мета :Поглибити,розвинути,зміцнити знання щодо правових підстав затримання правопорушників за вчинення адміністративних і кримінальних проступків. Зміцнити та удосконалити досвід по дотриманню прав і свобод людини і громадянина. Сформулювати уміння відносно порядку взаємодії працівників міліції з центрами безоплатної вторинної правової допомоги. Виховувати бачення відповідних аспектів в своїй повсякденній діяльності. 

Час:     4 години

Місце проведення:  навчальний кабінет

Вид заняття :           практичне

Спосіб проведення:  робота в групах, мозковий штурм

Матеріальне забезпечення:  план-конспект,методична розробка, план проведення  заняття, фабули задач, КК України, КУпАП України, КПК України , зразки протоколів особистого огляду, протоколів про адміністративне затримання особи у достатній кількості, бланки протоколів особистого огляду і протоколів про адміністративне затримання особи.

Матеріал для проведення заняття

За темою №8-2/3 підготував  п./п.-к  міліції                         О.М. Змисля

Розглянуто на засіданні циклу Т.П. ,,   “  ________  2013р.   протокол № _

                      

                                                                  Література:

  1.      Конституція України.
  2.  Закон України «Про міліцію» від 20.12.1990 року.
  3.  Кримінальний кодекс України – Х.: «Одисей», 2008.
  4.  Кримінально-процесуальний кодекс України – Х.: «Одисей», 2012
  5.  Кодекс України про адміністративні правопорушення-Х:»Одисей»,2012
  6.  Наказ МВС України від 30.09.2008 №505 «Про заходи щодо вдосконалення системи комплексного використання сил за засобів в охороні громадського      порядку».
  7.  Статут патрульно-постової служби міліції України, затвердженого наказом МВС від 28.07.1994 року №404.

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

І. Підготовча   частина - 5 хв.

1. Організаційні питання.

1.1. Доповідь командира.

1.2. Вітання.

1.3. Перевірка особового складу.

2. Вступ.

Ознайомити курсантів з метою заняття, структурою й організацією його проведення.

II. Основна частина - 75 хв.

1. Повторення пройденого матеріалу (питання додаються).

1.1. Коротке підведення підсумків повторення.

  1.  Мотивація мети заняття.
  2.  Реалізація мети заняття - вивчення теми:

3.1. Робота в групах.

4. Підведення  підсумків.

ІІІ. Заключна частина - 10 хв.

Відповіді на питання курсантів, підведення підсумків заняття, рекомендації щодо вивчення теми, виставлення оцінок, завдання на самопідготовку.

Мотивація мети заняття

Мотивація та реалізація мети заняття: Шановні слухачі! Сьогодні ми з вами розпочинаємо вивчення теми «Правові підстави затримання правопорушників. Затримання за    вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень. Дотримання прав і свобод людини і громадянина. Порядок взаємодії працівників міліції з центрами безоплатно вторинної правової допомоги.». На її вивчення планом відводиться 6 навчальних годин –  2-інтерактивної лекції; 4- практичні заняття

Державне регулювання захисту прав і свобод людини і громадянина є головною складовою процесу становлення, розвитку України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави, що прямо зазначено у ст.1 Конституції України. Його об’єктивна необхідність пояснюється потребою подолання недоліків під час вчинення таких процесуальних дій як затримання правопорушників за вчинених тих чи інших вчинків (дії чи бездіяльності), які можуть нести відповідний ступінь суспільної небезпеки чи протиправності. Ефективна діяльність правових інститутів кримінального і адміністративного права та кримінального процесу є однією з умов вчинення процесуальних дій без порушень прав та свобод людини і громадянина. Нині правова система України включає багато законів і інших нормативних актів, що регулюють затримання особи. Насамперед це Закон України «Про міліцію», Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України, Кримінальний процесуальний кодекс України.

Але всі ці нормативно-правові акти є не досконалими і сьогодні виникає дуже багато спорів щодо правового регулювання затримання правопорушників за адміністративні та кримінальні правопорушення та не порушення їх прав в свобод.

Тому,головною метою вивчення та закріплення данної теми є: дослідити правове регулювання затримання правопорушників за адміністративні та кримінальні правопорушення в Україні і на міжнародно-правовому рівні, вивчити порядок взаємодії працівників правоохоронних органів з центрами  безоплатної вторинної правової допомоги.

Сьогодні, працюючі за окремими фабулами та складаючи процесуальні документи ви маєте нагоду показати як ви засвоїли раніше викладені теоретичні знання, проявити свій інтелект, особистий досвід і заслужити на відповідну оцінку ваших знань.

Заняття № 1

Питання, які необхідно розглянути:

3.1. Демонстрація зразків складеного протоколу про адміністративне затримання особи, одночасне пояснення правил та особливостей його складання;

3.2. Індивідуальна робота (практичне  складання слухачами процесуальних документів, а саме протоколу про адміністративне затримання особи), обговорення.   

  1.  Повторення пройденого матеріалу:

1. Що таке адміністративне затримання? З якою метою воно здійснюється?

2.  Хто має права здійснювати адміністративне затримання? За скоєння яких адміністративних правопорушень може бути затримана особа?

3. Який процесуальний документ складається про факт затримання особи за скоєння адміністративного правопорушення? Які реквізити повинен мати цей документ?  

4. Які строки адміністративного затримання встановлені діючим адміністративним законом? З якого моменту обчислюється строк адміністративного затримання особи?

5. Хто і у яких випадках має право проводити особистий огляд та огляд речей особи? Які речі і документи підлягають вилученню уповноваженими на то посадовими особами? У яких випадках це можливо?

6. Які ще заходи адміністративного примусу мають право застосувати працівники міліції у разі виявлення порушень правил дорожнього руху особою?

ІІ. Основна частина                                         -                                       75 хв.

  1.  Зміст роботи в групах

Дії викладача:

  1.  Готує необхідну кількість предметів матеріального забезпечення для проведення роботи.
  2.  Роздає кожному слухачеві зразки протоколів про адміністративне затримання особи у кількості 1 штука та бланки протоколів про адміністративне затримання особи.
  3.  поділяє слухачів на 3 варіанти і за 3-ма фабулами адміністративних правопорушень пропонує слухачам скласти від свого імені протокол про адміністративне затримання особи.  
  4.  По закінченню часу, відведеного на роботу, пропонує виступити з короткою доповіддю представника одного з варіантів, та з доповненнями – інших представників даного варіанту.
  5.  Після виступу представників з кожного варіанту, проводить у взводі обговорення питання, що розглядається, підводить курсантів до думки про його важливість, допомагає знайти відповіді на виниклі питання, підводить підсумки роботи.

Дії слухачів:

  1.  Поділившись на варіанти за вказівкою викладача оснащуються необхідним для розгляду питання матеріальним забезпеченням.
  2.  Уважно ознайомлюються з наданими зразками протоколів про адміністративне затримання особи та фабулами адміністративних правопорушень.
  3.  Спираючись на отримані знання та наявну літературу відпрацьовують надані викладачем зразки протоколів про адміністративне затримання особи та фабули адміністративних правопорушень.
  4.  По закінченню часу, відведеного на роботу, представник варіанту, спираючись на норми діючого законодавства доповідає про складений ним протокол адміністративного затримання особи.
  5.  Приймають участь у обговоренні завдання у взводі, висловлюють  своє ставлення та розуміння його важливості. В ході проведення підсумків обговорення звертають увагу на допущені помилки.

  1.  Робота в групах

ІІІ. Заключна частина                                      -                                     10 хв.

Наприкінці заняття викладач підводить підсумки заняття, висловлю свою думку з приводу засвоєння курсантами теми, націлює увагу деяких курсантів на рівень засвоєння ними окремих питань, дає рекомендації, виставляє оцінки за роботу на занятті, аргументуючи їх виставлення, відповідає на питання курсантів, надає завдання на самопідготовку.

Завдання на самопідготовку:

Ще раз самостійно й уважно переглянути питання розглянутої теми.

Фабула № 1 (для 1-го варіанту).

Під час спільного патрулювання по маршруту № 45 у Вашому місті (районі) Ви – дільничний інспектор, та наряд патрульної служби міліції Вашого ОВС, у парку відпочинку помітили двох невідомих, які сиділи на лавці та вживали спиртний напій – горілку. На ваші вимоги припинити правопорушення невідомі відповіли відмовою, крім того, відмовились показати документи, що засвідчують їх особистість та прослідувати до РВ (МВ, МРВ). Із застосуванням заходів фізичного впливу їх вдалося посадити у патрульний автомобіль, який прибув за викликом. При затриманні, громадяни активної протидії працівникам міліції не вчинили. У будівлі Вашого РВ (МВ, МРВ) громадяни назвалися Поповим Сергієм Вікторовичем, що мешкає по вул. Немировича-Данченка, буд. 14, кв. 5 у Вашому місті (районному центрі) і Івановим Миколою Петровичем, що мешкає по вул. Немировича-Данченка, буд. 16, кв. 18 у Вашому місті (районному центрі).

Фабула № 2 (для 2-го варіанту).

Під час спільного патрулювання по маршруту № 63 у Вашому місті (районі) Ви – дільничний інспектор, та наряд патрульної служби міліції Вашого ОВС, помітили біля магазину «Мир», що розташований на вул. Панаса Мирного, буд. 60, невідомого громадянина, який знаходився в стані алкогольного сп’яніння, при цьому висловлювався грубою нецензурною лайкою на адресу громадян, що проходили поруч. На Ваші вимоги припинити правопорушення відповів відмовою, відштовхнувши від себе міліціонера ПСМ, спробував вдарити його кулаком в обличчя.

При затриманні правопорушника були застосовані засоби активної оборони. В РВ, куди був доставлений затриманий, громадянин назвався Збандутом Сергієм Вікторовичем, що мешкає за адресою: вул. Гагаріна, буд. 6, кв. 53 у Вашому місті (районному центрі).

                                      Фабула № 3 (для 3-го варіанту).

Під час спільного патрулювання по маршруту № 12 у Вашому місті (районі) Ви – дільничний інспектор, та наряд патрульної служби міліції Вашого ОВС, помітили біля будинку № 18 по вул. Остапа Вишні невідомого громадянина з поліетиленовим пакетом в руках. Невідомий, побачивши вас, викинув пакет і спробував втекти. Після короткого переслідування міліціонери ПСМ затримали його біля буд. № 20 по вул. Остапа Вишні. Під час затримання протидії зі сторони правопорушника не було. Невідомий був доставлений до РВ (МВ, МРВ), де під час проведення його особистого огляду у лівій кишені штанів була виявлена сірникова коробка з сіро-зеленою речовиною рослинного походження з характерним запахом коноплі. Щодо належності поліетиленового пакету, в якому знаходилась наркотична речовина – невисушені коноплі, - правопорушник від нього відмовлявся, пояснюючи, що це йому не належить. У РВ (МВ, МРВ) правопорушник назвався Щербаковим Василем Петровичем, що мешкає по вул. Пролетарській, буд. №29, кв. №78 у Вашому місті (районному центрі).

Додаток 1.

ЗРАЗОК

Протокол ДО № 375982

про адміністративне затримання

   20 липня 2013 року                                         м. Суми        

Я, дільничний інспектор СДІМ Сумського МВ УМВС України в Сумській області лейтенант міліції Іванов Іван Іванович, склав цей протокол про адміністративне затримання гр. Маруденка Олександра Івановича, 14.09.1968 року народження, що проживає за адресою: м. Суми, вул. Чорноморська, буд. № 11, кв. № 53, який доставлений в службове приміщення Сумського МВ за адресою: м. Суми, вул. Першотравнева, 21, 20 липня 2012 року о 15 год. 20 хв. у зв'язку із вчиненням правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 44 КУпАП для припинення адміністративного правопорушення та складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Гр-ну Маруденку О.І. роз'яснено його права та обов'язки,  передбачені ст. 268 КУпАП.

"_20_" __липня__ 20_09_ р.       Підпис затриманої особи ______підпис______

Про місцеперебування затриманого (ної) згідно зі ст. 261 КУпАП повідомлено о  "_16_" год. "_05_" хв. "20" _липня_ 20_09_ року його дружину Маруденко Олену Василівну усно за телефоном 37-15-10.

     Перед поміщенням до кімнати для затриманих в адміністративному порядку в присутності понятих:

1. Василенка Петра Володимировича, який мешкає за адресою: м. Суми, вул. Жовтяка, буд. 15, кв. 10;

2. Петренка Івана Пантелеймоновича, який мешкає за адресою: м. Суми, вул. Мамина-Сибіряка, буд. 68, кв. 55,

проведено особистий огляд та огляд речей, передбачений ст. 264 КУпАП, що були в затриманого Маруденка О.І.

У затриманого (ної) в присутності понятих виявлені та вилучені для тимчасового зберігання ___________протокол особистого огляду _____________

                          (указати перелік речей, цінностей, документів, що є знаряддям або безпосереднім об'єктом правопорушення,

___________додається на окремому аркуші ________________________________

                                                                їх індивідуальні ознаки, а за потреби – місця та обставини виявлення)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Затриманий одягнутий:

____футболка з короткими рукавами синього кольору, спортивні штани чорного кольору, шкарпетки сірого кольору, тапочки гумові  сірого кольору____________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

    При особистому огляді тілесні ушкодження не виявлені, виявлені _________             _____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    Заяви та зауваження, зроблені при затриманні та огляді

__________________________не надійшли _________________________________

                                                  (указати, ким і які саме)

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

    Підписи понятих 1. ________________підпис____________________

                                  2. ________________підпис____________________

    Підпис затриманого ___________підпис____________________

    Підпис працівника, який робив огляд _лейтенант міліції     підпис     І.І.Іванов _

    Гр. ______________________________________ звільнений (на)

                                      (прізвище та ініціали)

"__" ___________ 20__ року о "___" год. "___" хв.

    Причина звільнення _________________________________________________

    При звільненні одержав (ла) __________________________________________

                                                               (указати перелік речей, що повернуті при звільненні)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    Претензій не маю, претензії маю

                                     (непотрібне закреслити)

_____________________________________________________________________

                                 (указати, які саме)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    Підпис звільненої особи _____________________________________

    Підпис посадової особи ______________________________________

Протокол _________ № ________

                                                (серія)

про адміністративне затримання

"__" ___________ 20__ р.                                        ___________________________

                                                                                               (найменування населеного пункту)

Я, ___________________________________________________________________

                     (посада, найменування органу внутрішніх справ, звання, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка склала протокол)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________,

склав цей протокол про адміністративне затримання гр. _____________________

_____________________________________________________________________

                                             (прізвище, ім'я та по батькові затриманого)

________________________________________, "__" _____________ 19__ року народження, що проживає за адресою:

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________,

який (яка) доставлений (на) в службове приміщення ________________________

_____________________________________________________________________

                                                                                                         (назва та адреса)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

"__" ___________ 20__ року о "____" год.  "_____" хв. у зв'язку із вчиненням правопорушення,  передбаченого ч.  _______ ст. _______ КУпАП для _____________________________________________________________________

     (мотиви затримання: припинення адміністративного правопорушення, складання протоколу про адміністративне правопорушення,

_____________________________________________________________________

                                                                                               для розгляду справи і т. ін.)

_____________________________________________________________________

Гр. __________________________________ роз'яснено його (її) права та обов'язки,  передбачені ст. 268 КУпАП.

"__" ___________ 20__ р.         Підпис затриманої особи _____________________

Про місцеперебування затриманого (ної) згідно зі ст. 261 КУпАП повідомлено о  "_____" год. "______" хв. "__" _________ 20__ року ________________________

_____________________________________________________________________

                                                  (родичів, адміністрацію за місцем роботи або навчання, яким чином повідомлено)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    Перед поміщенням до кімнати для затриманих в адміністративному порядку в присутності понятих:

    1. _____________________________________________, адреса _____________

                   (прізвище, ім'я та по батькові)

_____________________________________________________________________

    2. _____________________________________________, адреса ____________

                   (прізвище, ім'я та по батькові)

_____________________________________________________________________

проведено особистий огляд та огляд речей, передбачений ст. 264 КУпАП, що були в затриманого (ної) ____________________________________________________

_____________________________________________________________________

                                                                                                        (прізвище та ініціали)

У затриманого (ної) в присутності понятих виявлені та вилучені для тимчасового зберігання ________________________________________________

                          (указати перелік речей, цінностей, документів, що є знаряддям або безпосереднім об'єктом правопорушення,

_____________________________________________________________________

                                                                їх індивідуальні ознаки, а за потреби – місця та обставини виявлення)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Затриманий (на) одягнутий (та)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    При особистому огляді тілесні ушкодження не виявлені, виявлені ________

             (непотрібне закреслити)

_____________________________________________________________________

    (які саме, чи надавалася медична допомога, час надання медичної допомоги, номер виклику і бригади швидкої медичної допомоги,

_____________________________________________________________________

                                                 прізвище та ініціали лікаря)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    Заяви та зауваження, зроблені при затриманні та огляді

_____________________________________________________________________

                                                  (указати, ким і які саме)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    Підписи понятих 1. __________________________________________

                                  2. __________________________________________

    Підпис затриманого (ної) ____________________________________

    Підпис працівника, який робив огляд __________________________________

    Гр. ______________________________________ звільнений (на)

                                      (прізвище та ініціали)

"__" ___________ 20__ року о "___" год. "___" хв.

    Причина звільнення _________________________________________________

    При звільненні одержав (ла) __________________________________________

                                                               (указати перелік речей, що повернуті при звільненні)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    Претензій не маю, претензії маю

                                     (непотрібне закреслити)

_____________________________________________________________________

                                 (указати, які саме)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

    Підпис звільненої особи _____________________________________

    Підпис посадової особи ______________________________________

Заняття № 2

Питання, які необхідно розглянути:

3.1. Демонстрація зразків складеного протоколу особистого огляду, одночасне пояснення правил та особливостей його складання;

3.2. Індивідуальна робота (практичне  складання слухачами процесуальних документів, а саме протоколу особистого огляду), обговорення.   

Література:

          1. Конституція України від 28.06.1996 р.

2. Закон України «Про міліцію» від 20.12.1990 р.

3. Кодекс України про адміністративні правопорушення – Х.: «Одисей»,     2012 р.

 4. Кримінально-процесуальний кодекс України – Х.: «Одисей», 2012.

5. Статут патрульно-постової служби міліції України, затверджений наказом МВС України № 404 від 28.07.1994 р.

6. Адміністративне право. Навчальний посібник за ред. Копейченко.

7. Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ /Навчальний посібник для викладачів юридичних вузів, слухачів і курсантів вищих навчальних закладів МВС України, практичних працівників органів внутрішніх справ/ Київ, 2010

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

І. Підготовча  частина                                     -                                       10 хв.

1. Організаційні питання.

  1.  Доповідь командира.
  2.  Вітання.
  3.  Перевірка особового складу.

2.  Вступ.

Ознайомити слухачів з темою і метою заняття, структурою та організацією його проведення.

  1.  Повторення пройденого матеріалу:

1. Що таке адміністративне затримання? З якою метою воно здійснюється?

2.  Хто має права здійснювати адміністративне затримання? За скоєння яких адміністративних правопорушень може бути затримана особа?

3. Який процесуальний документ складається про факт затримання особи за скоєння адміністративного правопорушення? Які реквізити повинен мати цей документ?  

4. Які строки адміністративного затримання встановлені діючим адміністративним законом? З якого моменту обчислюється строк адміністративного затримання особи?

5. Хто і у яких випадках має право проводити особистий огляд та огляд речей особи? Які речі і документи підлягають вилученню уповноваженими на то посадовими особами? У яких випадках це можливо?

6. Які ще заходи адміністративного примусу мають право застосувати працівники міліції у разі виявлення порушень правил дорожнього руху особою?

ІІ. Основна частина                                         -                                       70 хв.

1.Зміст роботи в групах

Дії викладача:

1.Готує необхідну кількість предметів матеріального забезпечення для проведення роботи.

2.Роздає кожному слухачеві зразки протоколів особистого огляду у кількості 1 штука та бланки протоколів особистого огляду.

3.Поділяє слухачів на 3 варіанти і за 3-ма фабулами адміністративних правопорушень пропонує слухачам скласти від свого імені протокол особистого огляду.  

4.По закінченню часу, відведеного на роботу, пропонує виступити з короткою доповіддю представника одного з варіантів, та з доповненнями – інших представників даного варіанту.

5.Після виступу представників з кожного варіанту, проводить у взводі обговорення питання, що розглядається, підводить курсантів до думки про його важливість, допомагає знайти відповіді на виниклі питання, підводить підсумки роботи.

Дії слухачів:

1.Поділившись на варіанти за вказівкою викладача оснащуються необхідним для розгляду питання матеріальним забезпеченням.

2.Уважно ознайомлюються з наданими зразками протоколів особистого огляду та фабулами адміністративних правопорушень.

3.Спираючись на отримані знання та наявну літературу відпрацьовують надані викладачем зразки протоколів особистого огляду та фабули адміністративних правопорушень.

4.По закінченню часу, відведеного на роботу, представник варіанту, спираючись на норми діючого законодавства доповідає про складений ним протокол адміністративного затримання особи.

5.Приймають участь у обговоренні завдання у взводі, висловлюють  своє ставлення та розуміння його важливості. В ході проведення підсумків обговорення звертають увагу на допущені помилки.

  1.  Робота в групах

ІІІ. Заключна частина                                      -                                     10 хв.

Наприкінці заняття викладач підводить підсумки заняття, висловлю свою думку з приводу засвоєння курсантами теми, націлює увагу деяких курсантів на рівень засвоєння ними окремих питань, дає рекомендації, виставляє оцінки за роботу на занятті, аргументуючи їх виставлення, відповідає на питання курсантів, надає завдання на самопідготовку.

Завдання на самопідготовку:

Ще раз самостійно й уважно переглянути питання розглянутої теми.

Мотивація: Товариши слухачі, ми з вами продовжуємо вивчення теми «Правові підстави та порядок адміністративного затримання». Сьогодні, працюючі за окремими фабулами та складаючи процесуальні документи ви маєте нагоду показати як ви засвоїли раніше викладені теоретичні знання, проявити свій інтелект, особистий досвід і заслужити на відповідну оцінку ваших знань.

                          Фабула № 1 (для 1-го варіанту).

Під час спільного патрулювання по маршруту № 45 у Вашому місті (районі) Ви – дільничний інспектор, та наряд патрульної служби міліції Вашого ОВС, у парку відпочинку помітили двох невідомих, які сиділи на лавці та вживали спиртний напій – горілку. На ваші вимоги припинити правопорушення невідомі відповіли відмовою, крім того, відмовились показати документи, що засвідчують їх особистість та прослідувати до РВ (МВ, МРВ). Із застосуванням заходів фізичного впливу їх вдалося посадити у патрульний автомобіль, який прибув за викликом. При затриманні, громадяни активної протидії працівникам міліції не вчинили. У будівлі Вашого РВ (МВ, МРВ) громадяни назвалися Поповим Сергієм Вікторовичем, що мешкає по вул. Немировича-Данченка, буд. 14, кв. 5 у Вашому місті (районному центрі) і Івановим Миколою Петровичем, що мешкає по вул. Немировича-Данченка, буд. 16, кв. 18 у Вашому місті (районному центрі).

Фабула № 2 (для 2-го варіанту).

Під час спільного патрулювання по маршруту № 63 у Вашому місті (районі) Ви – дільничний інспектор, та наряд патрульної служби міліції Вашого ОВС, помітили біля магазину «Мир», що розташований на вул. Панаса Мирного, буд. 60, невідомого громадянина, який знаходився в стані алкогольного сп’яніння, при цьому висловлювався грубою нецензурною лайкою на адресу громадян, що проходили поруч. На Ваші вимоги припинити правопорушення відповів відмовою, відштовхнувши від себе міліціонера ПСМ, спробував вдарити його кулаком в обличчя.

При затриманні правопорушника були застосовані засоби активної оборони. В РВ, куди був доставлений затриманий, громадянин назвався Збандутом Сергієм Вікторовичем, що мешкає за адресою: вул. Гагаріна, буд. 6, кв. 53 у Вашому місті (районному центрі).

Фабула № 3 (для 3-го варіанту).

Під час спільного патрулювання по маршруту № 12 у Вашому місті (районі) Ви – дільничний інспектор, та наряд патрульної служби міліції Вашого ОВС, помітили біля будинку № 18 по вул. Остапа Вишні невідомого громадянина з поліетиленовим пакетом в руках. Невідомий, побачивши вас, викинув пакет і спробував втекти. Після короткого переслідування міліціонери ПСМ затримали його біля буд. № 20 по вул. Остапа Вишні. Під час затримання протидії зі сторони правопорушника не було. Невідомий був доставлений до РВ (МВ, МРВ), де під час проведення його особистого огляду у лівій кишені штанів була виявлена сірникова коробка з сіро-зеленою речовиною рослинного походження з характерним запахом коноплі. Щодо належності поліетиленового пакету, в якому знаходилась наркотична речовина – невисушені коноплі, - правопорушник від нього відмовлявся, пояснюючи, що це йому не належить. У РВ (МВ, МРВ) правопорушник назвався Щербаковим Василем Петровичем, що мешкає по вул. Пролетарській, буд. №29, кв. №78 у Вашому місті (районному центрі).

                                 

Додаток 1.

ЗРАЗОК

ПРОТОКОЛ

особистого огляду

м. Суми                                          20 липня 2013 р.

Дільничний інспектор СДІМ Сумського МВ УМВС України в Сумській області лейтенант міліції Іванов І.І., на підставі ст. 264, 265 КУпАП в присутності понятих:

1. Василенка Петра Володимировича, який мешкає за адресою: м. Суми, вул. Жовтяка, буд. 15, кв. 10;

2. Петренка Івана Пантелеймоновича, який мешкає за адресою: м. Суми, вул. Мамина-Сибіряка, буд. 68, кв. 55,

за участю інспектора патрульної служби 2-й роти по ОГП ОБ ПСМ Сумського УМВС України в Сумській області сержанта міліції Латишева В.Р., у приміщенні чергової частини Сумського МВ за адресою: м. Суми, вул. Першотравнева, 21, у зв’язку із затриманням за підозрою у скоєнні правопорушення, провів особистий огляд гр-на, який назвав себе як Маруденко Олександр Іванович, що мешкає за адресою: м. Суми, вул. Чорноморська, буд. № 11, кв. № 53.

 Перед початком огляду понятим і присутнім у відповідності зі ст. 264 КУпАП роз'яснені їхні права та обов’язки, зокрема право бути присутнім при огляді, робити зауваження, які підлягають обов’язковому занесенню до протоколу, а також обов’язок засвідчити факт проведення, порядок проведення і результати особистого огляду.

1) __підпис__Василенко__      2) __підпис__Петренко__      3) __підпис__Латишев__

Особистий огляд розпочато о «__15__» год. «_25__» хв., особистий огляд закінчено о «__15__»год. «_55_» хв.

В ході особистого огляду встановлено:

Гр-н Маруденко О.І.  одягнений в футболку з короткими рукавами синього кольору, спортивні штани чорного кольору, шкарпетки сірого кольору, тапочки гумові  сірого кольору.    

Під час особистого огляду Маруденка О.І. в правої кишені надітих на ньому спортивних штанів виявлена коробка з під сірників, розмірами 5х3х1,5 см., яка повністю заповнена сіро-зеленою речовиною на вигляд рослинного походження з запахом, який є характерним для рослин коноплі.   

Ця коробка з під сірників вилучена у Маруденка О.І., поміщена до поліетиленового пакету, горловина якого перев’язана суворою ниттю, та опечатана паперовою биркою з пояснювальним надписом. Буде зберігатися в Іллічівськом РВ ММУ до вирішення справи.

Більш нічого під час особистого огляду не знайдено та не вилучено.

Заяви і зауваження від понятих і присутніх у ході особистого огляду:

____________________________не надійшли ___________________________________________

__________________________________________________________________________________

Протокол прочитано дільничним інспектором вголос. Все записано правильно.                                                     

Поняті:   1) ______підпис_________Василенко П.В._______

    2) ______підпис_________Петренко І.П. ________

Учасники огляду: інспектор ПС сержант міліції  ___підпис____    Латишев В.Р.

Особа, що оглядалася:  __підпис___Маруденко О.І.____

Особистий огляд провів: ДІМ лейтенант міліції   ___підпис____     І.І.Іванов

ПРОТОКОЛ

особистого огляду

м. ___________________             "___" _______________ 200__ р.

_____________________________________________________________________

(повна посада, спец. звання, прізвище, ініціали)

_____________________________________________________________________

__________________________________ на підставі ст. 264, 265 КУпАП в присутності понятих: __________________________________________________

1. ___________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові, повна адреса)

_____________________________________________________________________

2.___________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

за участю ____________________________________________________________

(всі особи, які беруть участь у огляді)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

провів особистий огляд ________________________________________________

                                                         (кого саме, у зв’язку з чим, де саме)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

 Перед початком огляду понятим і присутнім у відповідності зі ст. 264 КУпАП роз'яснені їхні права та обов’язки, зокрема право бути присутнім при огляді, робити зауваження, які підлягають обов’язковому занесенню до протоколу, а також обов’язок засвідчити факт проведення, порядок проведення і результати особистого огляду.

1) ____________________    2) _____________________

Особистий огляд розпочато о «____» год. «_____» хв., особистий огляд закінчено о «_____»год. «____» хв.

В ході особистого огляду встановлено  ______________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(що саме і де знайдено, вилучено чи ні, як упаковано, куди буде направлено і т. ін.)

Заяви і зауваження від понятих і присутніх у ході особистого огляду___________

______________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Протокол прочитано _________________ вголос (або особисто кожним з учасників).                                                    

Поняті:  1) ______________________________________

    2) _______________________________________

Учасники огляду ___________________________________________________

Особистий огляд провів ________________________________________________

                                               (посада, звання, підпис)

ІІІ. Заключна частина                                      -                                     10 хв.

Наприкінці заняття викладач підводить підсумки заняття, висловлю свою думку з приводу засвоєння курсантами теми, націлює увагу деяких курсантів на рівень засвоєння ними окремих питань, дає рекомендації, виставляє оцінки за роботу на занятті, аргументуючи їх виставлення, відповідає на питання курсантів, надає завдання на самопідготовку.

Завдання на самопідготовку:

підготуватись до наступного заняття за темою №9 та вивчити питання:.

-тактичні дії нарядів міліції по затриманню злочинців що пересуваються на автотранспорті.




1. та и организации использования документов создания архивного научно справочного аппарата
2. презентации отражающей его реализацию на практике
3. Вопросы о причинах присвоения снитчей фанфику стоит задавать здесь
4. Ингаляционные общие анестетики
5. механические колебания твёрдых тел передаваемые организму человека
6. Реферат- Прионные болезни человека
7. ротовое внимание
8. Реферат на тему- Болезнь Шенлейн Геноха Подгото
9. тематика Зв~язок між розв~язками прямої і двоїстої задач
10. на тему- Види грибів їх характеристика
11. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук Київ
12. это целесообразная деятельность которая направлена на создание потребительской стоимости
13. Банковский менеджмент- содержание и принципы на примере Сберегательного Банка Российской Федерации
14. на тему Статистические методы анализа расходов населения.html
15. по теме Становление индустриальной цивилизации подготовила учитель истории Карпова Любовь Н
16. Статья 60 Запрещение требовать выполнения работы не обусловленной трудовым договором Запрещается требо
17. 1 Анализ требований технического задания
18. Учет хозяйственной деятельности предприятия
19. Лекция 1- Цели процесса конструирования- создавать малогабаритную высокоэффективную и надёжную аппаратуру
20. Роль семьи в обществе