Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Вивчення ситеми автоматичного керування робочим органом дреноукладача Викона

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Навчально-науковий інститут автоматики, кібернетики та обчислювальної техніки

Кафедра автоматизації, електротехніки та комп’ютерно-інтегрованих систем

Звіт

з лабораторної роботи №16

«Вивчення ситеми автоматичного керування робочим органом дреноукладача»

Виконала:

студентка

групи ГМ-51

Копаниця Світлана

Перевірив:

Матус С.К.

Рівне – 2013

Мета роботи: Вивчити будову і принципи дії системи автоматичного керування роботи органом дреноукладача за променем лазера і провести її випробування.

Порядок роботи

  1.  Ознайомитись з будовою лазерного покажчика ухилу і лабораторною установкою.
  2.  Встановити пучок лазерного випромінювання під заданим ухилом.
  3.  Провести настройку фотоприймача.
  4.  Визначити ширину зони керування.
  5.  Знайти величину зони нечутливості.
  6.  Визначити динамічну похибку при слідкуванні робочого органу за положенням лазерного променя.

Опис лабораторної установки

Лабораторна установка (рис. 16.6) складається з лазерного покажчика ухилу, візка і екрана для спостереження за положенням лазерного пучка в просторі. Візок 4 переміщується по хвилястому треку за допомогою линвового пристрою 2. До вертикального стояка 9 шарнірно підвішена модель робочого органу дреноукладача 10.

З метою спрощення установки замість гідропривода використовується електропривод робочого органу, який складається із електродвигуна 5, редуктора 6, гвинтової пари 7 і куліса 8, яка шарнірно з’єднана з робочим органом,

Рис. 16.6. Принципова схема лабораторної установки.

на якому встановлюється фотоприймач. Екран 12 дозволяє спостерігати за положенням в просторі лазерного пучка.

Вертикальне переміщення робочого органу реєструє спеціальний самопи- шучий пристрій, перо якого зв’язане важелем з робочим органом, а протяжний механізм І з рухом линви.

Блок вироблення команд і світлове табло розташовані на візку 4. БВК керує роботою двох реле замість електромагнітів. Реле включає реверсивний двигун 5, який забезпечує піднімання і опускання робочого органу. До електромережі візок підключається за допомогою гнучкого кабеля.

Порядок виконання роботи

  1.  При ознайомленні з будовою лазерного покажчика ухилу необхідно пам’ятати, що газовий лазер живиться імпульсами амплітудою 10 кВ, що небезпечно для життя. Тому вивчення будови давача ухилу проводять при відключеному джерелі живлення. При візуальному огляді звертають увагу на будову і роботу механізмів наведення і відліку. За допомогою зорової труби виставляють давач на задані на екрані азимут і ухил.

Ознайомившись з лабораторною установкою, проводять випробовування протяжного пристрою і електропривода.

  1.  Так як покажчик повинен обслуговувати оператор, який має відповідну кваліфікаційну групу з техніки безпеки, виставлення лазерного пучка під заданим ухилом виконує лаборант. При цьому забороняється дивитись незахи- щеними очима на лазерний пучок і направляти його на людей. Переміщення лазерного пучка студенти спостерігають на екрані.
  2.  Настроювання фотоприймача виконує також лаборант в присутності студентів. Воно відбувається так. Ставлять фотоприйомний пристрій вертикально. Рукояткою піднімання штатива і поворотом давача ухилу в горизонтальній площині наводять перехрестя зорової труби на блок фотоприймача так, щоби горизонтальна вісь співпадала з центром вхідного вікна блока фотоприймача, а вертикальна вісь була би зміщена на 70 мм вліво від центра гвинта кріплення акумуляторної батареї. Після наведення включають давач ухилу тумблером “Акум”. На блоці фотоприймача при цьому повинен періодично загорятися світлодіод.

Після вимикачем “Мережа” подають напругу на електропривод і блок вироблення команд БВК. Натискують на кнопку “Опускання”. При цьому загориться сигнальна лампочка “Вверх” і електродвигун почне опускати модель робочого органу на задану лазерним променем глибину. Після загоряння сигнальної лампочки “Норма” переміщення робочого органу повинно припинитися.

  1.  Ширина зони керування залежить від віддалі між випромінювачем і фотоприймачем. Її можна вирахувати за формулою

де Ь - ширина лазерного пучка на екрані; £/ - віддаль випромінювача до екрану; і® - віддаль від випромінювача до фотоприймача.

  1.  Розмір зони нечутливості визначають так. Переміщують візок на середину похилої ділянки трека. Робочий орган при цьому повинен знаходитись в положенні “Норма”. Потім повільно рухають візок вниз доти, поки не загориться сигнальна лампочка “Вниз”. Щоби робочий орган не почав підніматися, візок трішки переміщують вверх до моменту включення сигнальної лампочки “Норма”. Це положення візка відмічають на треці. Після цього тягнуть візок вверх до положення, в якому загориться сигнальна лампочка “Вверх”. Різниця вертикальних позначок цих точок буде дорівнювати зоні нечутливості. Дослід можна повторити декілька разів.
  2.  Динамічна похибка слідкування виникає при русі дреноукладача по нерівній місцевості із-за інерційності блока вироблення команд і привода робочого органу. Щоби її визначити, необхідно зняти залежність вертикального переміщення робочого органу в функції шляху. Для цього вмикають реєструючий пристрій і рухають візок по нахилу треку з постійною швидкістю. На одержаний графік й=/в наносять лінію, яка паралельна лазерному пучку.. Різниця між ними і буде динамічною похибкою слідкування робочого органу за положенням лазерного пучка.




1. Образование сложных аналогий
2. Предпринимательство в России на примере Читинской области
3. Посадка виноградника и сбор с него урожая
4. Тема- Спроектировать технологический процесс и карту наладки механической обработки детали 7555В350258010 с при
5. а а также цена за одну путевку не зависят от количества человек в группе
6. В каких случаях и как ищется область определения функции
7. They weren~t rbid bout it nd in fct I re~ member tht when I signed the pledge in grde seven with the rest of tht superbly if impermnent indoctrinted clss my mother sid ldquo;It~s just nonsense
8. Тема 1. Англійська революція 16401660х рр
9. Стаття 25 Поземельна книга 1
10. Незнакомые знакомцы Выполнила студентка группы ПС12 Айрапетова Карина Вадимовна Руководи
11.  Принцип целостности 2
12. Войне Миров письменный перед поворотом столетия H
13. Задание Ответ 1 В 4
14. 5 7 2 4 1 Установите соответствия между словами и словосочетаниями на русском языке и их эквива
15. Верхнеуслонская гимназия Урок мероприятие по защите природы и окружающей среды для учащихся 56 к
16. 4 з 5 РИНОК ПРАЦІ ПРОБЛЕМИ РИНКУ ПРАЦІ В УКРАЇНІ
17. Субъекты предпринимательской деятельности
18. СЛУЖБА ПОРЯДКА В ПОМЕСТНОЙ ЦЕРКВИ
19. Задание Составьте бухгалтерские проводки по операциям отражающим финансовые результаты и использован
20. 11