Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Киї1

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ  НАЦІОНАЛЬНИЙ  ЕКОНОМІЧНИЙ  УНІВЕРСИТЕТ

КОСТЕВИЧ  Наталія  Олександрівна

                                                                                                        УДК 658.338.5.66

УПРАВЛІННЯ ЦІНОЮ ЯК ФАКТОРОМ ПІДТРИМАННЯ

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

спеціальність 08.06.01-

Економіка підприємства й організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі стратегії підприємств в Київському національному економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник -   кандидат економічних наук, доцент

Загородніх Олександр Анатолійович,

Київський національний економічний університет, доцент кафедри стратегії підприємств

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Точилін Віктор Олександрович,

Інститут економічного прогнозування НАН України,  завідуючий відділом секторальних прогнозів та конюнктури ринків

кандидат економічних наук, доцент

Тормоса Юрій Григорович,

Київський національний економічний університет, доцент кафедри макроекономіки та державного управління

Провідна установа -   Інститут економіки НАН України, відділ промислового потенціалу.

Захист відбудеться “26” жовтня 2001р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.04 в Київському національному економічному університеті за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 214

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1.

Автореферат розісланий “26” вересня 2001р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, професор       Федонін О.С.

3

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми .Умови  економіки України,  пов’язані з формуванням ринкових відносин, викликали значні труднощі в господарській  діяльності вітчизняних підприємств. Падіння промислового виробництва в країні, важке фінансове становище підприємств, низький рівень платоспроможності населення, зростання конкурентної боротьби вимагають пошуку засобів  забезпечення та підтримання конкурентоспроможності підприємств.

 Досвід реформування економіки України показує, що багато підприємств слабо підготовлені  до ведення конкурентної боротьби. Однією з причин цього є відсутність у керівників і спеціалістів вищої та середньої ланки підприємства систематизованих уявлень про те, які його конкурентні переваги, як їх створити і підтримувати, як протистояти конкуренції в умовах динамічної ринкової конюнктури.

Однією з найскладніших проблем адаптації підприємств до ринкових умов стало вільне ціноутворення, необхідність  розробки та проведення власної цінової політики.

За цих умов особливу гостроту набуває проблема  підтримання рівня конкурентоспроможності підприємства з точки зору  цінового фактора. Важливу роль у вирішенні даної проблеми повинен відіграти світовий досвід.

Проблемам вільного ціноутворення  та оцінці  конкурентоспроможності підприємств   присвячені праці багатьох вітчизняних та зарубіжних  вчених. У роботах Р. Піндайка, Д. Ірвина,  Н. Васильєвої, В. Герасименка, І. Єрухимовича,       І. Липсиця, Є. Уткіна,  Е. Пуніна, А. Чубакова, А. Цацуліна, Л. Нападовської,            І. Бойчика, Т. Горобчук, О. Маслак, І. Денісової, В. Лиходій, В.Точиліна, Ю.Тормоси та інших розкриваються різні аспекти економічних і організаційних методів формування цін на товари підприємства. Різні  методи оцінкиконкурентоспроможності підприємства висвітлювались у роботах   А.  Градова,      В.  Диканя, Ю.  Іванова, П.  Зав'ялова, Ф. Котлера, М. Портера,  В.Стівенсона,         А. Маренича, Я. Друзіка, А. Яновського  та інших авторів. Проте, у цілому можна сказати, що робіт, присвячених суттєвим  аспектам конкурентоспроможності підприємства з точки зору цінового фактора, небагато. Тому існує потреба у системному дослідженні  теоретико-методичних і прикладних аспектів процесу   управління ціною як фактором підтримання конкурентоспроможності підприємства та отримання на цій основі нових наукових результатів, які мають бути використані у практиці.

Актуальність проблеми, її теоретичне та практичне значення обумовили вибір теми дослідження, його мету, задачі та зміст.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано на кафедрі стратегії підприємств Київського національного економічного університету згідно з планом  науково-дослідних робіт за темою "Розробка теоретичних та прикладних аспектів проблеми адаптації підприємств до зовнішнього середовища" (номер державної реєстрації 0196ИО10115). Особисто автором підготовлено окремий підрозділ, присвячений дослідженню  забезпечення беззбитковості  діяльності підприємства в умовах динамічного зовнішнього середовища.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у розробці теоретико - методичних і практичних рекомендацій щодо формування таких цін на товар, які були б спрямовані на  підтримку конкурентоспроможності підприємства. Для досягнення мети дослідження визначені та  вирішені наступні завдання:

  •  проведено критичний аналіз теоретичних і методичних положень різноманітних підходів щодо розуміння і визначення ціни;
  •  розглянуто специфіку формування цін підприємства на різноманітних типах структури ринку;
  •   уточнено класифікацію зовнішних і внутрішніх факторів, які впливають на прийняття рішення щодо ціни;
  •  проведено аналіз існуючих оцінок конкурентоспроможності підприємства та формування методики  такої оцінки з точки зору цінового фактора;
  •  уточнено фактори, які впливають на конкурентоспроможність підприємства;
  •  

4

розглянуто можливість  управління витратами виробництва при формуванні та коригуванні ціни на товари підприємства.

Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процес адаптації підприємства до ринкових умов функціонування.

Предметом дослідження є управління ціною як фактором підтримання конкурентоспроможності підприємства.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем формування ціни та оцінки  конкурентоспроможності підприємств; методичні і нормативні матеріали  практичного  характеру,  які торкаються  певних  складових ціноутворення та конкурентоспроможності.

У дисертаційній роботі використані методи опитування та спостереження, традиційні способи та прийоми економічного аналізу (групування, статистичний, табличний, порівняльний ), метод експертних оцінок, метод сценаріїв та елементи імітаційного моделювання. Обробка даних здійснювалась з використанням комп’ютерних технологій.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що у роботі  на теоретичному рівні розроблено і  експериментально доведено можливість застосування на практиці методичних положень управління ціною як фактором підтримання конкурентоспроможності підприємства.

Наукові результати, одержані особисто автором, полягають у наступному:

  •  поглиблено понятійний апарат концепції конкурентоспроможності підприємства; уточнено поняття: "ціна", "витрати виробництва", "конкурентоспроможність товару", "цінова стратегія";
  •  дано оцінку конкурентоспроможності підприємства з точки зору цінового фактора;
  •  обгрунтовано методичні основи визначення базового коригування цін з урахуванням ринкових факторів (тип структури ринку, рівень концентрації і конкуренції, ціни товарів-аналогів) і внутрішніх факторів (методи калькуляції собівартості, принципів розподілу постійних витрат, необхідність забезпечення беззбитковості виробництва тощо);
  •  сформульовано прогнозні сценарні зміни тріади "конюнктура ринку - ціни - фінансові результати підприємства";
  •  запропоновано алгоритм оцінки конкурентоспроможності підприємства за ціновим фактором;
  •  розроблено методичні рекомендації щодо формування ціни  з  урахуванням різних принципів розподілу постійних витрат  на одиницю товару;
  •  визначено та обгрунтовано  методичні рекомендації щодо розрахунку діапазону цін  для товарів в умовах багатономенклатурного виробництва.

 Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що основні положення, викладені автором у дисертаційній роботі, доведені до рівня методичних розробок і  конкретних пропозицій, які можуть бути широко використані для оцінки конкурентоспроможності промислових підприємств за ціновим фактором та формуванні товарної і цінової стратегій.

Для  ВАТ Чернігівське підприємство (ЧП) “Хімволокно”розраховано  межу коливань ціни за кожним із основних видів товарів, які розглядаються в роботі,  впроваджено базові методичні та організаційні положення формування і реалізації стратегії досягнення конкурентних переваг за ціновим фактором. Ряд пропозицій здобувача впроваджено у практику роботи ВАТ ЧП "Хімволокно"  (довідка № 6093-0100 від 29.12.2000 р.), ВАТ “Чернігівавтодеталь” (довідка № 571-а від 28.02.2001).  

Методичні розробки,  а також розроблена автором комп’ютерна програма щодо динамічного аналізу фінансових показників підприємства, використовуються в курсі "Економіка підприємства". Основні положення дисертації  знайшли своє відображення    при викладанні  курсів “Маркетингові дослідження”, "Промисловий маркетинг", "Маркетингова цінова політика", які реалізовуються в освітньо-професійній програмі підготовки бакалаврів за спеціальністю “Маркетинг” Чернігівського державного інституту економіки і управління (довідка № 101-06/96 від 29.01.2001 р.) та  у навчальному процесі Московського державного відкритого університету (довідка № 55-а від 15.02.2001 р.)

Апробація результатів дисертації. Методичні рекомендації щодо формування ціни на товар  і визначення конкурентоспроможності підприємства з точки зору цінового фактора, які розроблені дисертантом, реалізовані  на ВАТ ЧП "Хімволокно".

5

Основні результати  та висновки дисертаційної роботи доповідались автором на наукових та науково-практичних конференціях:

1. Науково-практична конференція "Соціально-психологічні, економічні та виробничі аспекти сучасної економіки і освіти"  (Чернігів, 1996).

2. Науково-практична конференція "Соціально-психологічні, економічні та виробничі аспекти сучасної економіки і освіти"  (Чернігів, 1998).

3. Міжнародна науково-практична конференція "Управління підприємством: діагностика, стратегія, ефективність"  (Київ-Дніпропетровськ,  2000 ).

4. Всеукраїнська наукова конференція "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання"  (Донецьк, 2000).

Публікації на тему дисертації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 9 наукових праць  ( з них 5 -у наукових фахових виданнях, 4 - у матеріалах наукових та науково-практичних конференцій). Загальний обсяг публікацій, які належать особисто автору, становить  1,8 друкованих аркушів.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг 180 сторінок друкованого тексту, у тому числі 21 таблиця на 10 сторінках, 21 рисунок на 7,5 сторінках, список використаних джерел з 136 найменувань та 9 додатків на 12 сторінках.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, об′єкт і предмет дослідження, визначено наукову новизну та практичне значення роботи, подано відомості щодо апробації результатів.

        У розділі І - "Цінова політика підприємств в трансформаційній економіці"

 досліджено економічну природу ціни; визначено особливості трансформаційної економіки; розглянуто ціноутворюючі фактори; проведено аналіз різних методів ціноутворення.

    Економічна природа ціни грунтується на: теорії трудової вартості, граничної корисності, неокласичної теорії, конкуренції тощо. Кожна з  цих теорій висвітлює окремі аспекти   процесу ціноутворення, але в умовах трансформації економіки формування ціни на товари повинно базуватися на обгрунтованій комплексній теорії і всебічному аналізі практики ціноутворення.

         У роботі визначено  особливості трансформаційної економіки, які визначають діяльність підприємств в цей період. Ринкові процеси протікають не в чистому вигляді, а тією або іншою мірою деформовано. Тому  використання старих нормативних підходів щодо формування ціни стало неприйнятним, а умови для застосування класичних ринкових методів ціноутворення ще не сформовані. У зв'язку з цим існує проблема адаптації ринкових методів ціноутворення до економічних умов України. Ця проблема, на  думку автора, може бути вирішена  шляхом державного регулювання законодавчої бази та самими підприємствами через розробку нових механізмів ціноутворення з урахуванням ринкових факторів.

         Істотний вплив на  політику ціноутворення в сучасних умовах має тип  ринку, на якому функціонує господарюючий суб'єкт. Тому в роботі розглянуто специфіку формування цін на товари підприємства на різноманітних структурах ринку.

Забезпечення правильної цінової політики  підприємства може бути досягнуто за умов проведення економічного аналізу його діяльності, розробки стратегічних і тактичних аспектів цінової стратегії, які взаємоповязані з ринковою стратегією та урахуванням факторів, які впливають на процес формування ціни. Це фактори макро-, мікро- та внутрішнього середовища, вони неоднакові за своєю природою, характером і ступенем впливу.

Ціноутворюючі фактори, що відносяться до макроекономічного рівня (державне регулювання цін; податкова, фінансова, кредитно-грошова державна політика; інфляція; політичні фактори тощо), не залежать від підприємства, тобто підприємство не може на них впливати. Тому адаптація підприємств до цих факторів здійснюється через управління факторами мікроекономічного рівня. Основні фактори, що впливають на ціноутворення,  представлено на  рис. 1. З боку  інтересів покупців це, перш за все, їх потреби і попит,  з боку інтересів продавців - це економічні витрати та пропозиція.

6

            

Ринок покупців (інтереси покупців)

ef




1. Реферат- Компьютерные приводы и их виды
2. Органы местного управления и самоуправления в Республике Беларусь
3. Финансовая деятельность и контроль государства
4. Соколов заложил руки в карманы своих широких панталон повернулся к окну и устремил свои ленивые глаза на окн
5. задание по теории механизмов и машин Механизм резания двухшатунной лесопильной рамы Задание 33 вари
6. тематическое осмысление его результатов зародившееся еще в предыдущую эпоху стали в Новое время могучей ду
7. Экономические блага и их классификация, круговорот использования.html
8. тема управления; местное управление
9. мир это комплекс мойх ощущений предтавители Беркли который считал что не удушевленый вещи это комплекс ощ.html
10. Баратынский Евгений Абрамович
11. Тема 6 Система мотивации труда
12. Использование приема олицетворения в современной рекламе
13. Самоуважение удовлетворение внутренняя свобода и уверенность в себе
14. Othersideru
15. Преступления против жизни и здоровья.html
16. Организация и тактика тушения пожаров на нефтепромысле г
17. Бухгалтерский учет анализ и аудит в коммерческих организациях Время поступления
18. Общая характеристика зарубежного управления
19. Тема- Харчування Підтема- Час обіду
20. Состояние и перспективы развития минеральносырьевой базы Казахстана Казахстан относится к числу стран