Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема гігієнічних економічних і снувальних заходів направлених на забезпечення безпеки збереження здоров~

Работа добавлена на сайт samzan.net:


9

4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

4.1 Заходи з охорони праці при ведені технологічного процесу

Охорона праці – це система гігієнічних, економічних і снувальних заходів, направлених на забезпечення безпеки, збереження здоровя і працездатності людей в процесі праці.

У Україні діють закони, що регламентують питання охорони праці: «Закон про охорону праці», «Закон про охорону природного середовища»,  «Закон про пожежну безпеку» і «Закон про забезпечення санітарного і епідеміологічного благополуччя населення». Дія закону про охорону праці розповсюджується на всі підприємства, установи і організації незалежно від форм власності і видів їх діяльності, на всіх працюючих громадян, а також залучених до праці на цих підприємствах.

Дана дипломна робота передбачає що Оправлення в умовах існуючого виробництва, тому в даному розділі розглянуті основні шкідливі і небезпечні фактори характерні для даного існуючого інструментального цеху і розроблені відповідно заходи щодо їх зниження.

Виконанні розрахунки за визначенням штучного освітлення для токарного верстата і визначений ступінь ослаблення шуму між виробничим і суміжним приміщенням.

Характерною особливістю сучасного промислового підприємства є застосування найрізноманітніших технологічних процесів, складних по своїй фізико-хімічній основі, реалізованих на сучасному високопродуктивному устаткуванні з використанням широкої номенклатури технологічних матеріалів.  Це веде до необхідності застосування сучасних засобів індивідуального захисту, а також до ретельнішої організації робочого простору з погляду охорони праці.

У зв’язку з тим, що дана дипломна робота не пов’язана із зміною чинників, що впливають на клас шкідливості дільниці, то вибір будівельного майданчика не проводиться і характеристика її не приводиться.

Шкідливі речовини в робочій зоні.

Для даної дільниці має присутність в повітрі робочої зони наступних шкідливих речовин:

  1.  тумани емульсії і масел;
  2.  дрібнодисперсний абразивний пил.

Дія шкідливої речовини на організм людини залежить від складу, концентрації, тривалості дії і параметрів навколишнього середовища. Шкідливі речовини проникають в організм людини головним чином через дихальні шляхи і шкірний покрив. При тривалому вдиханні абразивного пилу при перевищенні в повітрі робочої зони її концентрації у працівників можуть виникати захворювання легенів. При попаданні на шкіру СОЖ і мінеральних масел можуть виникати шкірні захворювання, такі як екзема, різні дерматити.

По ступеню дії на організм переховані шкідливі речовини згідно ГОСТ 12.1.005-88 відносяться до 4-го класу небезпеки – мало небезпечні.

Для захисту поверхні тіла від шкідливих речовин, застосовуємо спецодяг, спецвзуття і інші засоби індивідуально захисту, а також промислові протигази, захисні окуляри, антифони (противошуми) і рукавички. Захисні окуляри і щитки призначені для захисту очей. За наявності в повітрі пилу, дратівливої пар або газів використовуються окуляри з щільно прилеглою до особи мякою оправою. Промислові протигази, що фільтрують, призначені для захисту органів дихання від промислової токсичної пари і газів.

Антифони використовуємо для захисту органів слуху від інтенсивного шуму. Рукавички використовуємо для захисту рук від дратівливих або отруйних рідин, паст і твердих матеріалів. Залежно від характеру речовин, з якими доводиться працювати, застосовуються гумові, хлорвінілові і інші рукавички. Спецодяг захищає тіло і шкірний покрив робочого від забруднень як токсичними, так і нетоксичними речовинами, від механічних травм і інших пошкоджень. Оправлення в умовах існуючого цеха не погіршує умов праці.

4.2 Протипожежна безпека на дільниці

Дипломний проект передбачає розробку технологій виготовлення оправки за допомогою фрезерних та інших верстатів в умовах інструментального цеха, ще існують наступні небезпечні й пожежновибухні фактори, якими вважається електропровід верстатів, гаряча стружка під час роботи верстата, іскра при перемиканні режимів різання, несправність лампи накалювання, рухомі частини механізмів які труться. Щоб цього уникнути необхідно сумлінно дотримуватись протипожежної безпеки на даній території.

Для кращого контроля на дільниці призначена відповідальна особа з  охорони праці, яка відповідає за пожежну безпеку. Відповідальна особа повинна слідкувати за тим, щоб технологічне обладнання при нормальному режимі роботи повинно бути пожежобезпечним, а на випадок небезпечних аварій необхідно передбачити захисні заходи, які обмежують масштаб і наслідки пожежі.  На всі матеріали і речовини, які використовуються в технологічних процесах, повинні бути дані про показники їх пожежної безпеки.

Спільне використання, зберігання та транспортування речовин і матеріалів, які в результаті взаємодії один з одним викликають спалахування, вибух або створюють горючі і токсичні гази (суміші), не дозволяється.  У пожежонебезпечних і вибухопожежонебезпечних приміщеннях і на обладнанні, яке становить небезпеку вибуху або спалахування, необхідно вивішувати знаки, які попереджують про обачність при наявності спалахуючи і вибухових речовин за ГОСТ 12.4.026-76.  Виробництва, де знаходяться в оборотні пожежонебезпечні речовини і матеріали, повинні бути забезпечені автоматичними засобами контролю параметрів, значення яких визначають пожежовибухонебезпечність процесів, сигналізацією граничних значень і системи блокувань, які перешкоджають виникненню аварійних ситуацій.

Не допускати виконувати виробничі операції на обладнанні, установках, верстатах з несправностями, які можуть призвести до пожежі, по яких визначаються технологічні параметри. Профілактичний огляд, планово-попереджувальний і капітальний ремонт технологічного обладнання повинні здійснюватись в терміни, встановлені паспортними на обладнання і відповідними графіками, уз урахуванням виконання заходів щодо забезпечення пожежовибухобезпеки, передбачити проектом. Технологічним регламентом, технічними умовами.

Технологічне устаткування, апарати і трубопроводи, в яких знаходяться речовини, які виділяють пожежовибухонебезпечні пари, гази та пил, повинні бути герметичними. У вибухопожежонебезпечних приміщеннях слід використовувати інструмент, який не дає при ударі іскор. Покриття підлог в приміщеннях категорії з пожежовибухонебезпеки  А і Б повинно виконуватись з негорючих матеріалів та таких, які під час ударів не дають іскор. Конструкція вікон та дверей в таких приміщеннях повинна виключати можливість виникнення  іскор.

Справність вогнеперешкодувачів, їх розбирання та очищення необхідно виконувати не рідше одного разу на квартал. Захисні мембрани вибухових запобіжних клапанів за видом матеріалу і за товщиною повинні відповідати проектним даним. При зупинці та запуску агрегати, апарати та комунікації, які містять при робочому режимі вибухонебезпечні рідини, пари, гази, пил, повинні бути продуті інертним газом або паром для попередження утворення в них вибухонебезпечних сумішей. Про виконання цих операцій повинен бути оформлений акт.

На території ділянки повинен в обов’язковому порядку знаходитись пожежний інвентар з пожежним інструментом та вогнегасниками, який розміщується на спеціальних пожежних щитах (стендах). До комплекту заходів пожежогасіння, які розміщують на ньому, слід включити вогнегасники – 3 шт.; ящик с піском – 1 шт.; пожежне покривало розміром 2×2 м – 1 шт.; пожежні гаки – 3 шт.; лопати – 2 шт.; ломи – 2 шт.; сокири – 2 шт.

Ящик з піском, що є елементом конструкції пожежного щита (стенда) повинен мати вмістимість не менш 0,1  та виключати попадання в нього опадів.

В залежності від класу пожежі, горючих речовин та матеріалів у приміщенні або на об’єктів, від категорії приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою, захищуванної площі вибирається певного типу вогнегасник.

На дільниці площею 256  кількість вогнегасників має бути: пінні та водні вогнегасники, місткістю 10 л – 2 шт.; порошкові вогнегасники місткістю 2 л – до 4 шт.; 5 л – до 2 шт.; 10 л – до 1 шт.; ладовані вогнегасники місткістю 2 - 3 л – 2 шт.; вуглекислотні вогнегасники місткістю 2 - 3 л – 4 шт.; 5 – 8 л – 2 шт.

Вище згадані заходи з техніки пожежної безпеки дозволяють ефективно запобігати виникненню нещасних випадків на виробництві.

4.3 Розрахунок норм площі та об’єму які припадають на одного працюючого

Для забезпечення оптимальних санітарно-технічних умов праці, визначаюче значення має тип будівлі, розташування у ньому робочих приміщень, їх об’єм, площу, яка припадає у середньому на одного працівника.

Об’єм і площа виробничого приміщення, які повинні припадатися на кожного працюючого по існуючим санітарним нормам – не менш 15  та  4,5  відповідно.

Визначимо норму площі, яка припадає на одного працюючого за формулою:

де, Р – число робітників на дільниці, час;

      - виробнича площа, ;

Отже, тоді норма об’єма буде складати:

де, Н – висота приміщення, Н = 15 м;

Отже, належна вимога по охороні праці на спроектованій дільниці виконується.

4.4 Розрахунок освітлення ділянки

Освітлення робочого місця має не аби яке значення для виробничого процесу та діяльності колективу. Завдяки доброму освітленню покращується якість ремонтів та зменшується втомленість робітників.

Якісне освітлення сприяє зменшенню загального травматизму на дільниці, особливо у вечерні та нічні зміни, тому працівники відділу охорони праці приділяють велику увагу цьому питанню.

Розрахунок освітлення дільниці та робочих місць, складається з визначення необхідної кількості приладів, виходячи з їх світло виділення та нормативного освітлення робочого місця, що передбачене санітарними нормами.

Кількість прийнятих до встановлення приладів, можливо обчислити наступним способом:

де, Е – 150 лК – нормативна освітленість на ділянці, що вимагається;

      - 15,5 × 16,5 = 256  - площина підлоги приміщення, що освітлюється;

      - 1,1÷1,2 – коефіцієнт, що враховує втрату світло потоку за рахунок запилення атмосфери цеху;

     k – 1,5 – коефіцієнт, що враховує втрату світлопотоку за рахунок запилення атмосфери цеху;

      – 10500 Лм – світлопотоку лампи, що встановлена у освіту вальному приладі, для лампи ДРЛ – 250 Вт;

      – коефіцієнт, що враховує використання світлопотоку, який падає на робочу поверхню. Значення коефіцієнту  визначається у залежності від показника приміщення « і » та типу освітлювального приладу і коефіцієнта відбиття стін на стелі приміщення .

Для приміщень з нашим улаштуванням  = 0,5; . На цих підставах:

де, А – довжина дільниці (А = 15,5 метрів);

     В – ширина дільниці (В = 16,5 метрів);

      - висота підвищування освітлювального приладу ( = 12 метрів).

У цехах де є мостові крани, підвищування освітлювальних приладів слід виконувати на висоті від 1,8 до 2,0 метрів від настилу крана, що забезпечує можливість обслуговувати їх за допомогою електромостових кранів.

В залежності від коефіцієнту « і » обираємо коефіцієнт світлопотоку, що падає на робочу поверхню. Для освітлювального приладу УМП універсальний  = 0,57.

Підставляємо до формули необхідні данні та одержуємо:

Висновок: Для достатнього освітлення площі 256 , необхідно встановити 12 світильників з лампами потужністю 250 Вт.

4.5 Аналіз та заходи що до покращення екологічного становища

Шкідливими факторами під час ведення технологічного процесу, які негативно впливають на навколишнє середовище є:

  1.  нафтопродукти (емульсія) – призводить до погіршення стічних вод;
  2.  стружка.

Природоохоронні заходи мають на меті поліпшення стану навколишнього природного середовища або створення умов для цього. Ознаками природоохоронних заходів є:

  1.  підвищення екологічності продукції, що випускається;
  2.  скорочення споживання природних ресурсів на одиницю продукції, що випускається та здійснення господарської діяльності;
  3.  зниження забруднення природних комплексів викидами, стоками, відходами, фізичними випромінюваннями;
  4.  зниження концентрації шкідливих речовин у викидах, стоках, відходах;
  5.  поліпшення стану середовища існування людей.

Існує багато методів очищення стічних вод:

  1.  механічні – застосовують для очищення стоків від твердих та масляних забруднень;
  2.  фізико-механічні – базуються на флотації, мембранних методах очищення, ізотропній відгонці;
  3.  хімічні – використовують для зниження корозійної активності стічних вод, видалення з них важких металів, очищення стоків гальванічних дільниць, для окислення сірководню та органічних речовин, для дезінфекції води та її знебарвлення;
  4.  біологічні.

Я пропоную біологічний метод очищення, тому що цей метод дає ефективні результати при очищенні стоків. Він застосовується також та в інших галузях.




1. электроснабжения Р Е Ф Е Р А Т Трансформатор напряжения Выполнил-Тим
2. сияния помогают старикам мирно покинуть наш бренный мир и которого называют Доктор Сон посещает собран
3. кафедрой гражданского права ЮФ ИИ ТУСУР
4. Тема урока- Путешествие в страну профессий Цели урока- 1 активизировать лексические навыки по теме П
5. Тематика семінарських занять Семінарське заняття 1 ~ 2 Вступ
6. Языки и символы культуры
7. Детали машин 12
8. Лабораторная работа 2 ПОИСК И РАБОТА С ОБРАЗОВАТЕЛЬНЫМИ РЕСУРСАМИ СЕТИ ИНТЕРНЕТ Теоретическая част
9. 51 Зимник А.В. Прийняв- Пухтаевич Г.html
10. Реферат- Ликвидация последствий чрезвычайных ситуаций
11. Гендерные исследования в лингвистике
12. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ для выполнения домашнего контрольного задания по дисциплине ВОЕННАЯ АДМИНИСТ
13. трудовых отношений
14. Итоговый контроль по детским инфекциям для студентов 4 курса лечебного факультета.html
15. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук.4
16. Лабораторная работа 7 Учетные записи
17. Сенека Успех бывает часто единственной видимой разницей между гением и безумием
18. Радуга Брыксиной Л
19.  Глущик С В Дияк О
20. Букера и Гринцане Кавур за роман Не уходи