Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематичних познайомити з поняттям графа навити зображувати відношення за допомогою графів і читати ї власт

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Лекція

Поняття бінарного відношення між елементами однієї множини. Способи задання бінарних відношень, їх властивості: рефлексивність, симетричність, транзитивність

Мета: дати поняття бінарного відношення, навчити його відрізняти від відповідності, пояснити способи задання відношень та їх властивості, навчити визначати властивості конкретних відношень, зокрема математичних, познайомити з поняттям графа, навити зображувати відношення за допомогою графів і читати ї властивості.

Обладнання: підручники математики початкової школи.

Студенти повинні знати: означення поняття відношення, усі властивості відношень, означення графа та його елементів.

Студенти повинні вміти: називати відношення, називати і пояснювати їх властивості, будувати графи і за кресленням називати властивості відношення.

Література: 1.Кухар В.М., Білий Б.М. Теоретичні основи початкового курсу математики. К.: Вища школа, 1987;

2. Стойлова Л.П., Пышкало А.М. Основы начального курса математики. М.: Просвещение, 1988;

3. Електронний посібник з основ початкового курсу математики.

Основні поняття: відношення, граф, рефлексивність, симетричність, транзитивність, антирефлексивність, асиметричність, антитранзитивність.

План

  1.  Поняття відношення. Граф відношення.
  2.  Способи задання відношень.
  3.  Властивості відношень.

  1.  Поняття відношення. Граф відношення

У математиці вивчають не тільки об’єкти, але і зв’язки, відношення між ними.

Наприклад. Відношення у множині чисел: «більше», «більше на», «більше в», «менше»; у множині прямих: «паралельність», «перпендикулярність»; у множині фігур: «рівність», «подібність».

Відношення між двома об’єктами називається бінарним. Ми будемо розглядати тільки бінарні відношення або просто відношення.

Перед нами постає завдання: маючи уявлення про конкретні відношення між числами, геометричними фігурами, множинами та іншими об’єктами, встановити, що спільне є у цих відношень, яким чином можна класифікувати таку велику кількість різноманітних відношень. Знання цього матеріалу потрібно вчителю початкових класів для того, щоб, вивчаючи конкретні відношення в початковій школі, розуміти їх спільність, взаємозв’язки, роль у засвоєнні тих чи інших понять.

Візьмемо множину Х = {2,3,4} і розглянемо деякі відношення між її елементами:

«більше»: «3>2», «4>2», «4>3», маємо пари (3;2), (4;2), (4;3);

«більше на 1»: «3>2 на 1», «4>3 на 1», маємо пари (3;2), (4;3).

Бачимо, що для кожного відношення маємо множину впорядкованих пар. Для відношення «більше» це множина {(3;2), (4;2), (4;3)}, для відношення «більше на 1» - {(3;2), (4;3)}. Ці множини є підмножинами декартового добутку Х×Х = {(2;3), (2;4), (2;2), (3;2), (3;3), (3;4), (4;2), (4;3), (4;4)}.

Означення. Відношенням між елементами множини Х або відношенням, визначеним у множині Х, називають будь-яку підмножину декартового добутку Х×Х, або декартового квадрата Х2.

Відношення позначають великими буквами латинського алфавіту: P, Q, R, S і т.д. Якщо елемент х знаходиться у відношенні R з элементом у, то пишуть так: хRу.

Відношення можна позначати графічно. Для цього в математиці існує поняття графа.

Означення. Графом (від грец. «графо» - пишу) називається креслення, яке складається з точок, що позначають елементи множини, та стрілок, які з’єднують відповідні точки, вказуючи на певне відношення між елементами даної множини.

Наприклад. У множині Х = {2,4,6,8} задано відношення Р: «х < у». Тоді його можна записати Р = {(2;4), (2;6), (2;8), (4;6), (4;8), (6;8)}, або подати за допомогою графа.

                                         

                                                                                                            

                                                                      

Стрілки графа можуть починатися і закінчуватися в одній і тій же вершині, вони називаються петлями. Якщо дві різні точки графа з’єднуються стрілками, напрями яких протилежні, то для спрощення дві стрілки замінюють однією і називають її подвійною.

Наприклад. У множині Х = {2,4,68,12} задано відношення R: «кратне». Тоді його можна записати R = {(2;2), (4;2), (4;4), (6;2), (6;6), (8;2), (8;4), (8;8), (12;2), (12;4), (12;6), (12;12)}, або подати за допомогою графа.

  1.  Способи задання відношень

За означенням відношенням між елементами множини Х є будь-яка підмножина декартового добутку Х×Х, тобто множина, елементами якої є упорядковані пари. Тому способи задання відношень такі ж, як і способи задання множин.

1. Відношення у множині можна задати шляхом перелічування всіх пар елементів множини, що знаходяться у цьому відношенні.

Форми запису при цьому можуть бути різними.

Наприклад. Деяке відношення R на множині Х = {3,4,5,6,8} можна задати, записавши множину пар: {(4;3), (5;3), (5;4), (6;3), (6;4), (6;5), (8;3), (8;4), (8;5), (8;6)}.

Те ж відношення можна задати за допомогою графа.

 

  1.  Відношення у множині можна задати, вказавши характеристичну властивість всіх пар елементів, що знаходяться у цьому відношенні.
  2.  Форми запису також можуть бути різними.

Для попереднього прикладу: відношення R: «число х більше, ніж число у», або коротко R: «більше», або у вигляді нерівності R: «х>у».

  1.  Властивості відношень

У математиці вивчають різноманітні відношення між двома об’єктами. Кожне з них розглядається у деякій множині Х і є множиною пар. Таких відношень дуже багато. Чи можна їх класифікувати? Так. Для цього потрібно виділити у відношеннях найбільш характерні їх властивості. Розглянемо деякі з них.

Означення. Відношення R у множині Х називається рефлексивним, якщо кожен елемент множини Х є у відношенні R сам до себе.

R рефлексивне у Х  хRх для будь-якого х Є Х.

Приклади рефлексивних відношень: «паралельність прямих», «рівність», «кратність». Якщо відношення рефлексивне, то в кожній вершині графа є петля.

Відношення «більше», «менше», «перпендикулярності» не є рефлексивними.

Означення. Відношення R у множині Х називається антирефлексивним, якщо кожен елемент множини Х не є у відношенні R сам до себе.

R антирефлексивне у Х   для будь-якого х Є Х.

Приклади антирефлексивних відношень: «більше». «менше» у числових множинах, «перпендикулярність» - у множині прямих на площині. Якщо відношення антирефлексивне, то в кожній вершині графа відсутня петля.

Означення. Відношення R у множині Х називається симетричним, якщо з того, що елемент х є у відношенні R до елемента у, випливає, що елемент у є у відношенні R до елемента х.

R симетричне у Х  хRу  уRх.

Приклади симетричних відношень: «паралельність», «перпендикулярність», «рівність». Якщо відношення симетричне, то на графі подвійна стрілка.

Відношення «більше». «менше». «довше» не є симетричними.

Означення. Відношення R у множині Х називається антисиметричним, якщо з того, що елемент х не є у відношенні R до елемента у і х≠у, не випливає, що елемент у є у відношенні R до елемента х.

R антисиметричне у Х  хRу і х≠у .

Приклади антисиметричних відношень: «більше», «менше», «подільності». Якщо відношення антисиметричне, то на графі стрілка в один бік.

Означення. Відношення R у множині Х називається транзитивним, якщо з того, що елемент х є у відношенні R до елемента у, а елемент у є у відношенні R до елемента z, то елемент х також перебуває у відношенні R до елемента z.

R транзитивне у Х  хRу і уRх  хRz.

Приклади транзитивних відношень: «паралельність», «рівність», «подібність», «кратність».

Як бачимо, різні за змістом відношення можуть мати спільні властивості. Це дає можливість виділяти відношення з певними наборами властивостей. Найважливішими з них є відношення еквівалентності і порядку.

Висновок: в курсі математики початкової школи використовується багато відношень (нерівності, задачі), тому майбутньому вчителю початкових класів треба вміти їх розрізняти і використовувати їх властивості.


2

4

8

6

3

4

8

6

5




1. Дипломная работа Студента 4го курса вечернего отделения Научный руководитель Проф
2. Торговый Дом Б л е с к С е р в и с ул
3. Место государства в политической системе
4. нач 20 в СДПГ Реальных различий не так много с точки зрения программы движения одинаковы
5. Теория электрических цепей 1ч
6. Тема 26 Организация и аналитические процедуры внутреннего аудита 26
7. 01 Среда 22
8. 1919 Багира пер
9. Введение 3 Биржи и виды анализа 4 Анализ биржевого
10. Введение Философия как особая форма общественного сознания
11. Реферат- Защита информации
12. і. scomycetes класына жататын са~ырау~~ла~тар ~оздыратын д~нді да~ылдар аурулары- А~ ~нта~; ~астауыш; Нигрос
13. URU Грамотнев К
14. Влияние средств ритмической гимнастики на показатели физического развития и двигательных качеств
15. Беков Сергей Мажитович
16. хроническое заболевание вызванное относительным дефицитом инсулина снижена чувствительность рецепторов
17. техническая экспертиза объектов градостроительной деятельности Методические указания по практическ
18. Эффективность рекламы
19. Возникновение искусства и его роль в процессе эволюции человека
20. Изготовление листового стекла способом непрерывного проката