Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Окремі міфи складаються у міфологію того чи іншого народу яка лежить в основі характерного для нього світог

Работа добавлена на сайт samzan.net:


  1.  Розповідь вчителя у супроводі презентації

Міф— оповідання про минуле, навколишній світ, яке описує події за участю богів, демонів і героїв та історії про походження світу, богів і людства. Окремі міфи складаються у міфологію того чи іншого народу, яка лежить в основі характерного для нього світогляду. 

Міф — це не казка. Найголовніша відмінність міфу від казки полягає у тому, що міф не показує різницю між добром і злом.

Найпоширенішими були оповіді про виникнення й еволюцію світу, Сонця, Місяця, зірок та ін., про походження тварин, появу людини, про всесвітній потоп і т. д. Головними героями міфів зазвичай є боги, надприродні герої і люди. Міф не має чітко визначеного сюжету, не розповідається як казка, він переживається як реальне буття. Міф не має віри, оскільки природа є близькою і зрозумілою людині.

Крім персонажів вищої міфології (богів і богинь) слов'яни населяли також свій світ і менш значними істотами: русалками (духами природи, спочатку жили всюди: в лісах, лугах, долинах, а не тільки у воді), лісовиками, водяними, будинковими, банниками і інших дрібних божків і духів, пам'ять про яких не дійшла до наших часів.

  1.  Давайте зараз переглянемо з вами які боги були в міфах!
  2.  Хорс — назва бога Сонця (чи небесного світила загалом) на Русі.
  3.  Дажбог — бог достатку, також вважався уособленням Сонця, покровитель Руської землі.
  4.  Стрибог — бог вітру.
  5.  Мокоша — ймовірно, богиня-мати, богиня землі, родючості і ткацтва.
  6.  Волос (Велес) — покровитель поезії.
  7.  Сварог —навчив людей шлюбу, хліборобства і подарував їм плуг.
  8.  Сварожич — бог вогню.
  9.  Рожаниці — богині долі.
  10.  Ярило — бог родючості і плодючості.
  11.  Вікторина «Так» чи «Ні»

Діти подивіться на екран, на екрані будуть запитання, на які ви повинні відповісти «Так» чи «Ні». Якщо «Так» то піднімаєте зелений кружечок, якщо «Ні» то червоний.

Запитання:

  1.  Міф – це казка? (ні)
  2.  Мокоша – це богиня Землі? (так)
  3.  Міф переживається як реальне буття? (так)
  4.  Головні герої у міфу тільки тварини? (ні)
  5.  Міф – це повчальна оповідь? (ні)
  6.  Біли лі русалки як значуща істота? (так)

  1.  Молодці! Давайте тепер розглянемо декілька міфів?!!!

1 міф: Щури, миші та кажани. 

Там описується як з’явились на світ щури, миші.

Це нечиста тварина вважалася створенням диявола. Мишей і щурів народна традиція відносить до "гадам": їх називають "гадом", "гадиною", "поганим". Не люблять в народі мишей; та й як любити цього маленького сіренького звірка, якщо в іншу пору мишачий народ мало не весь хліб по коморах поїдає? Ось і кажуть, що на всяку тварь Бог дає хлібця, лише на таку нечисту, як миша, не дає. 

2 міф: Кіт, собака, кінь. 

Розповідь про тварин в давній українській міфології.

Кицька — супутниця слов’янської Богині Прії, яка їздить у візку, запряженому кішками. Кицьку здавна шанували і використовували в магії родючості, жіночих таїнствах, містеріях Місячних Богинь. Ця тваринка наділена дуже тонкою інтуїцією. Вірять, що кицька може бачити невидимі людині світи: світ духів, привидів, потойбічний світ.

Собака. Образ собаки в міфології наших пращурів особливий вже тим, що він фігурує в сюжетах про створення людини. Собака стає твариною, найближчою до людини, її вірним другом. На Поділлі побутувало повір’я, ніби собака походить від дитини. Розказували про одного сільського хлопчика, який переслідував Спасителя, коли той ходив по землі. Хлопчик бігав за Ісусом і гавкав — через це став собакою.

Кінь. У слов’янській міфології кінь, як і качка, асоціювався із сонцем. Слов’яни пов’язували з конем умирання й народження сонячного божества. Різні археологічні знахідки (оберіг “качка з головою коня”; фібула, на якій зображено Велику Богиню — так, що руки її поступово переходять у кінські голови) — підтверджують припущення: наші предки вірили, що сонце вдень подорожує небом у колісниці, запряженій кіньми, а вночі перепливає підземними ріками за допомогою качок.Кінь — вірний помічник героїв і богів.

3 міф: Сонце, Місяць, Зорі. 

Сонце — головне джерело світла й тепла, від нього залежить усе у природі, а отже, й сама людина. Сонце, місяць і зорі — космічну родину — виліплюють коровайниці й розташовують на весільному короваї. Сам коровай є символом сонця. Своєю формою, як і інші предмети, згадувані у весільних піснях (колесо, вінок, перстень), коровай нагадував сонце. 

Місяць - це світило, за давніми уявленнями, мало величезний вплив не тільки на земну природу та господарські процеси, а й на життя самої людини. Місяць пов’язували з жіноцтвом, з таємними знаннями, з нічним проростанням рослинності. Місяць — також символ судженого, він — наречений або ж таємний коханець зорі. Місяць вважався покровителем жінок. Це покровительство можна пояснити ще й тим, що в космогонічній моделі всесвіту місяць співідносять із темрявою, водою, жінкою (на відміну від сонця, пов’язаного зі світлом, вогнем, чоловіком). Місяць, як і жінка, пряде. Місяць — також символ парубка. Якщо дівчині уві сні присниться місяць-молодик, це знак, що слід чекати жениха.

Зоря в міфах багатьох народів — це жінка. Дружина або сестра сонця, чи коханка місяця. Зоря пов’язана з Великою Богинею, чий чоловік, Бог неба, — це місяць. Стародавнє зображення півмісяця із зіркою символізує цю пару. Втілення отієї міфічної Зорі — це планета Венера (на небі увечері і вранці вона поряд із місяцем).

Чумацький шлях — це дорога, яка веде душі людей у потойбіччя. За легендою, від середини ця дорога розходиться у два боки: одна веде в рай, друга — в пекло.

Є такі прикмети:

Вечором сонце за хмару заходить — буде дощ;
Сонце при заході яскраво-червоне — на вітер;
Стовпи біля місяця — на вітер;
Молодик з’являється у дощову погоду — місяць буде дощовий;
Червоно-багряні зорі звечора — на негоду;
Ясне зоряне небо — на погоду.

7. «Звідки з’явились міфічні герої?»

Мавки — то вродливі молоді дівчата, високого зросту, лице миловидне і кругле, а коси довгі, спускаються на плечі і завжди затикані квітами. Одяг тонкий та прозорий, спереду виглядають як дівчата, а насправді не має в них ні тіла, ні душі. Через те немає в них і тіні, а коли бігають по траві, то вона під їхніми ногами не хитається. Мавку можна бачити. Вона і сама часом зачепить гарного парубка, почне жартувати з ним, а коли хто вподобає її — заманює до танцю і може залоскотати до смерті того, хто звабиться її красою.

Відьма тому і називається відьмою, що про все відає і все знає. У кожному селі є відьма, а в деяких їх може бути і не один десяток, не кажучи вже про міста. Особливо гарні дівчата стають відьмами чи чарівницями і зваблюють до себе гарних парубків. А бридкі старі жінки всі легко можуть стати відьмами.

Русалки — водяні богині, які живуть на дні водоймищ. Душі вони не мають, а тільки серце. Мавки — то їхні подруги. Для русалок місяць — то сонце їхнє, і коли він світить та з’являються перші зорі, виходять вони тихої ясної ночі з своїх кришталевих теремів, у яких живуть на дні річок та озер, на шовкові береги і співають чарівні пісні. Русалки — напрочуд ніжні й сумні дівчата, одягнені в довгі аж до п’ят білі сорочки або зовсім голі, у зелених віночках із осоки чи галузок, з довгим розпущеним волоссям до самих колін. Русалки (мавки, лоскітниці) — водяні божества.

Амазонки — жінки–войовниці, які не терпіли у своєму середовищі чоловіків. Стародавні історики розрізняли азіатських, скіфських та африканських амазонок. Амазонки займалися скотарством мисливством, рибальством, хліборобством, ремісництвом та військовим добутництвом.

8. Кросворд.

  1.  Яка тваринка наділена дуже тонкою інтуїцією? (кицька)
  2.  Яка тварина є вірним другом? (собака)
  3.  Яка тварина вірний помічник героїв і богів? (кінь)
  4.  За своєю формою, що сонце нагадує? (коровай)
  5.  Що означає Зоря в міфах багатьох народів? (жінка)
  6.  Як називаються дівчата які носять одяг тонкий та прозорий? (мавка)
  7.  Як називаються водяні богині, які живуть на дні водоймищ? (русалка)
  8.  Хто займалися скотарством мисливством, рибальством, хліборобством, ремісництвом та військовим добутництвом? (амазонка)




1.  Сущность функции и факторы влияющие на уровень заработной платы
2. по проводу Н95 через плавкую вставку 4942левый нож рубильника акомуляторной батареи поступает на провод Н92
3. либо из знаменателей равен нулю следует приравнять нулю соответствующий числитель
4. Между смыслом и ценностью Проблема единства культуры у Романа Ингардена
5. Вариант 1 Часть А 1.
6. История Югозапада Москвы
7.  Патологическая анатомия- 1 определение 2 задачи 3 объекты и методы исследования 4 место в медицинской нау
8. Толкование прав
9. Перси Джексон и похититель молний Рик Риордан Перси Джексон и похититель молний Серия- Пер.
10. тематика Группа П21 Семестр 4 20122013 уч
11. Нормативна база, методика та методи перевірки
12. Диккенс Чарлз1
13. The history of dentistry. Муж-I hve red this book too.
14. Сочинение- Тема совести в одном из произведений русской литературы
15. Оцінка впливу проектів на навколишнє середовище
16. и породообразования в целом
17. тема принадлежащая к семейству ОС Microsoft Windows в линейке следующая за Windows 7 и разработанная транснациональн
18. Сегодня ситуация изменилась
19. 33 Наиболее глубокий экономический кризис в истории капитализма
20. Задание 1 Заполните таблицу