Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і До основних відносять- визначення потреби в матеріальних ресурсах сировині матеріалах паливі енергії о

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 14.5.2024

12

ВСТУП

МТЗ — це вид комерційної діяльності щодо забезпечення матеріально-технічними ресурсами процесу виробництва, здійснюваної, як правило, до початку виробництва.

Основна мета МТЗ — доведення матеріальних ресурсів до конкретних виробничих підприємств — у заздалегідь визначене договором місце споживання.

Функції МТЗ класифікують на основні й допоміжні. До основних відносять: визначення потреби в матеріальних ресурсах (сировині, матеріалах, паливі, енергії, обладнанні); закупівлю матеріальних ресурсів; оренду матеріальних ресурсів, що супроводжується зміною форми власності; доставку матеріальних ресурсів; складування матеріальних ресурсів; розподіл матеріальних ресурсів; доведення матеріальних ресурсів необхідної кількості та якості до робочих місць; визначення потреби заводу в матеріальних ресурсах для виконання різнотермінових інноваційних планів; укладання договорів з постачальниками, складання специфікацій; контроль графіків постачання й виконання договірних обов’язків; організацію оперативного обліку руху матеріалів, централізованої доставки матеріалів у цехи й на ділянки; аналіз витрат і рівня використання матеріалів, реалізацію відходів тощо. Однією з важливих функцій відділу матеріально-технічного постачання є вирішення завдань щодо залучення до господарського обороту вторинної сировини й матеріалів (за можливості використання останньої).

Допоміжні функції МТЗ — маркетингові та юридичні. Маркетингові функції комерційного характеру охоплюють питання визначення й вибору конкретних постачальників матеріальних ресурсів. У низці випадків як постачальники можуть виступати посередницькі структури.

Юридичні функції пов’язані з правовим забезпеченням і захистом прав власності, підготовкою та веденням ділових переговорів і юридичним оформленням угод, контролем за їх виконанням. МТЗ на підприємстві виконує функції, пов’язані із закупівлею сировини, матеріалів, палива, енергії та обладнання, їх зберіганням та розподілом. Обсяг завдань МТЗ поділяють на дві основні групи: матеріальне забезпечення виробничого процесу наданням необхідних товарів та послуг у потрібній кількості та належної якості, з додержанням вимог щодо часу та місця; закупівля, складування та розподіл товарів, необхідних для економічної діяльності.

 Розглядаючи систему планування МТЗ, потрібно з’ясувати зміст і послідовність розроблення плану МТЗ. У зміст планування МТЗ входять: визначення потреби в матеріалах, устаткуванні, паливі, енергії на базі норм їх витрат; розрахунок запасів усіх товарно-матеріальних цінностей на плановий період; облік, контроль і аналіз виконання планів забезпечення; поточне регулювання забезпечення виробничих підрозділів підприємства. Планування забезпечення здійснюють у певній послідовності: підготовча робота (забезпечення бланками-формами, інструктаж тощо); визначення джерела забезпечення потреби в матеріалах; розрахунок потреби в матеріальних ресурсах; розроблення норм виробничих запасів.

Стратегічне планування МТЗ має передбачити заходи для забезпечення гнучкості та швидкої реакції на зміну умов МТЗ, визначити обсяги й напрями інвестицій на ці цілі. Поточне планування передбачає забезпечення виробничої операційної діяльності всіма видами матеріальних ресурсів на плановий рік. Метою оперативного планування є координація руху матеріальних ресурсів між різними підрозділами підприємства, регулювання та контроль за запасами матеріалів. Процес матеріально-технічного постачання тісно пов’язаний і з іншими сторонами діяльності підприємства. Безпосередній вплив на формування собівартості продукції як одна з найвагоміших статей витрат, що й відображено в кошторисах. На деяких виробництвах витрати на сировину та матеріали становлять до 80—90 % загальних витрат на виробництво. Значний вплив здійснює МТЗ й на поточні та підсумкові показники фінансової діяльності підприємства.Адже за досить високої питомої ваги витрат на сировину та матеріали в загальних затратах підприємства неабиякої актуальності набуває питання оптимізації розрахунків за їх придбання. Від цього безпосередньо залежать періоди обігу дебіторської та кредиторської заборгованостей підприємства, пов’язаних з МТЗ, а отже, може змінюватись і норматив обігових коштів на підприємстві. МТЗ прямо зумовлює й результати виробничих процесів, тому що якість товару багато в чому залежить від якості затрачених на його виробництво сировини й матеріалів. Також неабияку роль відіграє і якість затрачених на виробничий процес засобів праці. Тобто, крім сировини та матеріалів у виробничому процесі велику роль відіграють обладнання й малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП). А наявність у достатній кількості та потрібної якості зазначених позицій на підприємстві — це частина загального успіху підприємства. Перевага над конкурентами здобувається не лише за допомогою цінових та якісних показників готової продукції. Перевагою в конкурентній боротьбі стають і згадані показники матеріально-технічних ресурсів (МТР) порівняно з аналогами конкурента. Завдання МТЗ: а) забезпечення стабільної бази постачальників, здатних коригувати свою постачальницьку діяльність відповідно до виробничих потреб підприємства споживача.

1 Економічне значення матеріально-технічного забезпечення

підприємства.

Матеріально-технічне забезпечення як одна з галузей сфери товарного обігу, що виконує функції обігу засобів виробництва, виконує велику роль у підвищенні ефективності виробництва. Воно виступає в якості опосередкованого зв'язку між виробництвом та виробничим споживанням продукції виробничо-технічного призначення та його діяльність з розширенням масштабів виробництва непреривно зростає.

Забезпечуючи міжгалузеві зв'язки по поставках продукції, структури матеріально-технічного забезпечення сприяють скороченню часу виробництва, підвищенню його ефективності та якості продукції за рахунок ритмічного, своєчасного забезпечення підприємств, економічними партіями різних видів сировини, матеріалів та обладнання.

На основі вивчення потреби в продукції виробничо-технічного призначення та умов її раціонального використання структури матеріально-технічного забезпечення безпосередньо впливає на промисловість та будівництво з метою поліпшення використання матеріальних ресурсів, впровадження у виробництво прогресивних матеріалів та ефективних технологічних рішень. Вплив структур матеріально-технічного забезпечення на режим використання ресурсів в народному господарстві проявляється практично через усі сторони їх діяльності: розподіл продукції, координацію процесів виробництва та споживання, оптимальне розміщення замовлень у промисловості, організацію збуту продукції виробничо-технічного призначення та її рух від виробника до споживача.

Отже економічне значення матеріально-технічного забезпечення підприємства заключається в тому, щоб забезпечити :

  1.  безперебійне забезпечення підприємства необхідними засобами виробництва;
  2.  оптимізацію господарських зв'язків між підприємством та постачальником;
  3.  створення економічно обґрунтованих матеріальних запасів та маневрування матеріальними ресурсами;
  4.  застосовування прогресивних шляхів та засобів транспортування вантажів з рогресивних шляхів та засобів транспортування вантажів з метою прискорення та здешевлення процесу обміну;
  5.  раціональне і економічне використання засобів виробництва у виробництві;
  6.  зменшення витрат щодо матеріально-технічного забезпечення підприємства.

2 Логістика в системі організації матеріально -технічного забезпечення

Виробництво як система сприймається в першу чергу через матеріально -технічне забезпечення підприємства . Процес організації виробництва передбачає чітку поставку ресурсів в заданому обсязі , зазначені терміни і відповідної якості. Досвід роботи різних виробництв в країні і за кордоном показує , що для прийняття подібних завдань застосовується логістика .

У термінологічному словнику є наступне визначення логістики. Логістика - наука про планування , контроль і управління транспортуванням , складуванням та іншими матеріальними і нематеріальними операціями в процесі доведення сировини і матеріалів до виробничого підприємства , внутрішньозаводської переробки сировини , матеріалів і напівфабрикатів , доведення готової продукції до споживача відповідно до інтересів і вимог останнього , а також про передачу , зберіганні та обробці

При цьому основними об'єктами дослідження є: витрати логістичні , інформаційний потік , логістична система , логістична функція , логістична ланцюг , логістичні операції , матеріальний потік та ін Логістика охоплює ряд взаємопов'язаних розділів , в тому числі логістику постачання, логістику виробництва , логістику збуту , логістику транспорту та ін У рамках логістичних систем вирішується ряд завдань та їх комплексів , включаючи прогнозування потреби в будівельних матеріалах і контроль за станом запасів , збір та обробка замовлень , визначення послідовності і звенности просування матеріального потоку по логістичного ланцюга і т.п.

За видами потоків логістичні системи можна розділити на наступні: матеріальні , фінансові , інформаційні потоки і потоки трудових ресурсів .

Логістичні системи матеріальних потоків , або, іншими словами , матеріальні логістичні потоки опосередковують всі рухи матеріальних ресурсів організацій і підприємств ( фірми ) від їх закупівель до збуту готової продукції . Логістична система фінансових потоків (або фінансова логістична система) опосередковує всі рухи фінансових ресурсів , пов'язаних з виробництвом і реалізацією продукції . Логістична система інформаційних потоків ( інформаційна логістична система) опосередковує процеси як простого , так і розширеного відтворення фірми . Логістична система потоків трудових ресурсів ( трудова логістична система) опосередковує все розмаїття їх міграції в фірмі.

Предметом логістики є комплексне управління всіма матеріальними і нематеріальними потоками в системах.

Логістика охоплює як сферу виробництва , так і сферу обміну матеріальних благ ( підсистема матеріально- технічного постачання і збуту продукції). Вона націлена на створення і контроль діяльності єдиної системи управління виробництвом і маркетингом , фінансовими та економічними розрахунками та обробкою необхідної інформації.

Ринок матеріалів і галузі народного господарства становлять зараз сегменти господарсько- економічного комплексу Росії , в яких склалися умови , достатні для просування логістичної політики . Підприємства промисловості матеріалів та індустрії мають значними резервами невикористовуваних виробничих потужностей , і багато в ім'я їх повного завантаження готові до співпраці з покупцями , виходячи із задоволення підвищених вимог з боку попиту .

Перехід до ринкової економіки докорінно змінив характер взаємодії відносин у галузі матеріального забезпечення підприємств . Стан попиту з боку підприємств і цінова політика постачальників стали основ -ними факторами кон'юнктури ринку матеріалів . В умовах економіки ринкового типу славної проблемою для постачальників стала організація збуту продукції , а для споживачів - мінімальні витрати на її придбання.

3 Зацікавленість підприємства в економії матеріалів.

Раціональне використання (споживання) і економія сировини, матеріалів, палива і енергії є одними із важливих умов функціонування підприємства в умовах ринку,  переводу економіки на інтенсивний шлях. Раціональне використання матеріальних ресурсів – це доцільне обґрунтоване їх використання, їх витрати на рівні мінімуму при виробництві одиниці продукції.

В загальному вигляді економія матеріальних ресурсів – це підвищення їх рівня корисного використання, яке  виражається у зниженні питомої витрати матеріалів на одиницю споживчого ефекту, котрий одержують у результаті раціонального споживання матеріальних ресурсів. Значення економії матеріальних ресурсів зростає в зв’язку із збільшенням обсягу виробництва продукції.

Зменшення матеріальних витрати безпосередньо впливає на зниження собівартості продукції, оскільки вони становлять біля 75-80 відсотків витрат підприємства, із них біля 60 відсотків припадає на матеріали і сировину.

Скорочення матеріальних витрат на виробництво одиниці продукції – це більш значний резерв економії порівняно із зниженням трудоємності і фондоємності виробництва: 1 відсоток економії матеріалів забезпечує скорочення витрат у 2-2,5 раза більше ніж 1 відсоток економії фонду зарплати та в 2-4 рази більше, ніж 1 відсоток скорочення капітальних вкладень.

Таким чином ресурсозбереження виступає як важливіший фактор підвищення ефективності виробництва. Основним завданням ресурсозбереження є:

  1.  забезпечення економного і раціонального використання матеріальних ресурсів;
  2.  ліквідація невиробничих витрат або перевитрати матеріальних ресурсів;
  3.  оптимізація структури ресурсоспоживання на основі впровадження нових проектних, конструкторських і технологічних рішень, які дозволяють підвищити комплексність використання матеріальних ресурсів;
  4.  розширення застосування вторинних ресурсів;
  5.  розширення застосування вторинних ресурсів, організація повної переробки виробничих відходів і матеріалів, збір і утилізація побутових відходів;
  6.  скорочення витрат матеріальних ресурсів на всіх стадіях виробництва і споживання при транспортуванні та зберіганні;
  7.  прискорення оборотності обігових засобів, скорочення виробничих запасів,

вивільнення частини ресурсів із обігу тощо.

4 Форми матеріально-технічного забезпечення підприємства.

Існують різні форми забезпечення споживачів матеріальними ресурсами: транзитна, складська, через гуртові бази, за прямими тривалими зв”язками. Основними формами матеріально-технічного забезпечення підприємства є транзитна та складська. Транзитна форма забезпечення вигідна у тих випадках, коли матеріал надходить до споживача у кількостях не менше транзитної норми відвантаження. Ця форма забезпечення матеріальними ресурсами дає и дає найбільший (економічний) ефект у відношенні рівномірності постачання, дотримання асортименту, комплектності, якості продукції та інших параметрів при встановленні прямих тривалих зв’язків між споживачами та постачальниками. Такі зв”язки повинні бути встановлені для споживачів з тими постачальниками, від яких вони отримують велику частку матеріальних ресурсів.

Складська форма постачання матеріальними ресурсами передбачає відпуск цих ресурсів споживачам із складів підприємств-постачальників. Ця форма постачання забезпечує підвищення мобільності матеріальних ресурсів.

Організаційно-складська форма забезпечення може здійснюватися різними шляхами, з яких найбільше значення має гуртова торгівля. 

Гуртова торгівля збуту забезпечує мобільність матеріальних ресурсів і можливості маневрування ресурсами при забезпеченні ними багатьох споживачів продукцією різноманітної номенклатури. Характерні риси гуртової торгівлі:

а) забезпечення безпосередніх споживачів матеріально-технічними

ресурсами здійснюється через гуртові бази (магазини);

б) забезпечення споживачів необхідними їм видами продукції здійснюється

на основі попередніх замовлень самих підприємств;

в) споживачі можуть купляти на гуртових базах необхідні їм матеріальні

ресурси без попередніх замовлень.

Однією з прогресивних форм матеріально-технічного забезпечення підприємства різними видами ресурсів є система постачання точно в термін – система поставки матеріальних ресурсів до місця виробничого споживання у певній кількості та у потрібний час.

Ця система постачання матеріальних ресурсів точно в термін у світовій практиці є однією із найсучасніших і найпопулярніших виробничих розробок.

5 Технологія закупівлі матеріально-технічних ресурсів.

В процесі матеріально-технічного забезпечення підприємства матеріальними ресурсами здійснюється комплекс заходів з управління матеріальними потоками  в межах служби постачання.

Одним із варіантів організації матеріально-технічного забезпечення підприємства є зосередження усіх функцій постачання підприємства в одних руках, тобто у підрозділу з матеріально-технічного забезпечення підприємства.

При закупівлі матеріальних ресурсів першочергове значення має використання інструментів маркетингу у процесі оцінки кон"юктури ринку сировини, матеріалів, палива та енергії, визначення цінової політики.

При закупівлі матеріальних ресурсів можна використати один із двох

альтернативних рішень:

  1.  самостійне формування  асортименту матеріальних ресурсів і закупівля цих
  2.  ресурсів безпосередньо у виробництві;
  3.  закупівля матеріальних ресурсів у посередника, який спеціалізується на окремих видах ресурсів та формуванні широкого асортименту і поставках його споживачам у скомплектованому вигляді.

Слід відмітити, що закупівля матеріальних ресурсів у посередника може бути більш вигідною ніж безпосередньо у виробників. Це зумовлено такими обставинами:

1. Закуповуючи матеріальні ресурси у посередника, підприємство, як правило, має можливість придбати широкий асортимент продукції відносно ції відносно невеликими партіями. В результаті чого зменшується потреба у запасах, складах, зменшується обсяг договірної роботи з виробниками окремих видів ресурсів.

2. Ціна товару (ресурсу) у посередника може бути нижчою ніж у виробника.

3. Виробник матеріальних ресурсів може розміщуватися територіально на більш віддаленій відстані ніж посередник. Додаткові транспортні витрати у цьому випадку можуть перевищувати різницю у цінах виробника і посередника.

6 Визначення оптимальної величини партії закупки матеріальних

ресурсів.

Після того як зроблений вибір системи поповнення запасів, необхідно кількісно визначити величину партії, яку потрібно замовити, а також інтервал часу, через який повторюється замовлення.

Оптимальний розмір партії товарів, які поставляються і, відповідно оптимальна частота завозу залежать від наступних факторів:

  1.  обсяг попиту (обороту);
  2.  витрати транспортно-заготівельні;
  3.  витрати по зберіганню запасу.

В якості критерію оптимальності вибирають мінімум суми транспортно-заготівельних витрат і витрат по зберіганню.

І транспортно-заготівельні витрати, і витрати по зберіганню залежать від розміру замовлення, але характер залежності кожної із цих статей витрат від обсягу заказу різний.

7 Шляхи зниження витрат з матеріально-технічного забезпечення

підприємств.      

Зниження витрат з матеріально-технічного забезпечення підприємства може відбуватися різними шляхами, зокрема, зниженням конструктивної матеріалоємності продукції, яке відбувається внаслідок:

а) використання економічних видів матеріальних ресурсів;

б) скорочення числа непотрібних функцій;

в) зниження незмірних запасів міцності виробів.

Цільове вдосконалення технології виробництва об'єднує наступні види джерел прямої економії:

  1.  освоєння ресурсозберігаючої безвідходної технології;
  2.  створення комплексних виробництв; використання менш
  3.  енергоємної технології; скорочення витрат  і відходів у виробництві.

Проблеми підвищення якості продукції виробничо-технологічного призначення і особистого використання охоплює всі сторони господарської діяльності. Висока якість – це збереження праці і матеріальних ресурсів, ріст продуктивності виробництва, а також зниження витрат з матеріально- технічного забезпечення підприємств.

В процесі виробництва для зниження витрат з матеріально - технічногозабезпечення можна використовувати наступні шляхи:

- збільшення одиничної потужності машин і агрегатів. Цей показник характеризує одночасно підвищення їх якості;

- ліквідація виробничого браку. Підприємства несуть прямі витрати у випадку виготовлення  бракованої продукції. Випуск неякісної чи бракованої продукції знижує рівень рентабельності, збільшує собівартість і продуктивність виробництва. Брак і неякісна продукція означають пряму розтрату виробничих ресурсів, збільшують витрати;

- використання замінників дефіцитних матеріальних ресурсів. Бурний розвиток хімічної промисловості в наш час створює можливості для широкого впровадження у виробництво нових економічних синтетичних матеріалів для заміни матеріалів, які використовувалися раніше;

- скорочення витрат і відходів у виробництві. В різних галузях виробництва створюється значна кількість відходів матеріальних ресурсів і супутніх продуктів. Скорочення відходів забезпечує випуск додаткової продукції без збільшення матеріальних ресурсів. В тих випадках, коли вичерпані можливості скорочення відходів, важливо забезпечити їх максимальну утилізацію, використовуючи для виготовлення побічної,непрофільної продукції чи реалізувати іншим підприємствам;

- скорочення витрат при збереженні. Одним із головних завдань організації збереження і просування продукції в сфері обороту

 збереження якості продукції, недопущення її псування і втрати. В процесі зберігання матеріальні ресурси не повинні втрачати натурально-речові ні втрачати натурально-речові якості і форми.

Втрати від недостачі і псування матеріальних цінностей складають значну величину і виникають по причині недостатньої уваги до збереження матеріальних ресурсів.

8 Шляхи покращення матеріально-технічного забезпечення

Важливим завданням на підприємстві є розробка заходів щодо підвищення ефективності виробництва продукції ТОВ ВКФ " Альянс" на основі зниження матеріальних витрат.

Таким чином , метою розвитку підприємства в даний час є зміцнення своїх позицій на ринку за рахунок зниження витрат виробництва , шляхом раціонального використання запасів сировини і залучення позикового капіталу .

Спосіб зниження витрат вимагає того , щоб продукція не вважалася низької якості серед споживачів , тому що в такій ситуації перевагу в області собівартості перестає приносити додатковий прибуток. У зв'язку з цим необхідно посилити існуючий контроль за якістю виробленої продукції

Для зниження матеріальних витрат і збільшення прибутковості на підприємстві пропонується зробити наступні заходи :

  1.  грошовими коштами через розрахунковий рахунок ;
  2.  зменшення транспортно -заготівельних витрат за рахунок придбання власного транспорту ;
  3.  зниження загальногосподарських витрат .

Резервами для зниження собівартості продукції можуть стати:

  1.  зниження собівартості пиломатеріалу шляхом покупки власної пилорами , а також по можливості покупка лісу на корені і перехід на самозабезпечення пиломатеріалом ;
  2.  покупка лакофарбових матеріалів за нижчою ціною , ніж підприємство закуповує їх сьогодні ;
  3.  зниження орендної плати , шляхом поєднання адміністративних і виробничих площ .

Таким чином , для вирішення проблеми зниження витрат виробництва і реалізації продукції на підприємстві повинна бути розроблена загальна концепція ( програма) , яка має щорічно коригуватися з урахуванням мінливих на підприємстві обставин. Ця програма повинна враховувати всі фактори , які впливають на зниження витрат виробництва і реалізацію продукції .

Економія матеріальних витрат виражається в зниженні норм витрати сировини , матеріалів , палива та енергії на одиницю продукції , в заміні дорогої сировини більш дешевим без погіршення якості продукції , у зменшенні витрат з доставки всіх цих коштів від підприємств- виробників до підприємств-споживачів . Проте в даний момент на тлі загальноекономічної кризи підприємство знаходиться в досить складному становищі. Великі закупівельні ціни на деревину , подорожчання паливно -енергетичних ресурсів на собівартості продукції і загального економічного становища підприємства в цілому.

За останні роки підприємству вдалося знизити собівартість , поліпшити якість продукції, що випускається , створити нові робочі місця , а так само підвищити ефективність виробництва за рахунок введення нових виробничих потужностей. Однак економічна криза і зростання закупівельних цін призвів до того що економічний ефект отриманий від даних нововведень не вдалося використати для поліпшення становища підприємства на місцевому ринку.
Вихід з ситуації, що склалася можливий при використанні всіх можливостей і резервів зниження собівартості продукції, що випускається .

Основними проблемами роботи підприємства є: подорожчання вартості придбаних сировини , матеріалів , послуг зважаючи бартерних цін , які вище цін по перерахуванню на 10 %; фактична собівартість готової продукції вище ринкових цін в регіоні через неплатоспроможність споживачів готової продукції .

На підприємстві ведеться активна робота щодо зниження собівартості готової продукції , економії сировини і матеріальних ресурсів; оплати податків у бюджет і позабюджетні фонди , виплати заробітної плати , підтримання дисципліни виробництва . Виходячи з вжитих заходів , є реальна надія зміцнення фінансово -економічного становища підприємства.

ВИСНОВКИ

Таким чином МТЗ — це вид комерційної діяльності щодо забезпечення матеріально-технічними ресурсами процесу виробництва, здійснюваної, як правило, до початку виробництва.

Основна мета МТЗ — доведення матеріальних ресурсів до конкретних виробничих підприємств — у заздалегідь визначене договором місце споживання.

Процес матеріально-технічного постачання тісно пов’язаний і з іншими сторонами діяльності підприємства. Безпосередній вплив на формування собівартості продукції як одна з найвагоміших статей витрат, що й відображено в кошторисах. На деяких виробництвах витрати на сировину та матеріали становлять до 80—90 % загальних витрат на виробництво. Значний вплив здійснює МТЗ й на поточні та підсумкові показники фінансової діяльності підприємства.Адже за досить високої питомої ваги витрат на сировину та матеріали в загальних затратах підприємства неабиякої актуальності набуває питання оптимізації розрахунків за їх придбання. Від цього безпосередньо залежать періоди обігу дебіторської та кредиторської заборгованостей підприємства, пов’язаних з МТЗ, а отже, може змінюватись і норматив обігових коштів на підприємстві. МТЗ прямо зумовлює й результати виробничих процесів, тому що якість товару багато в чому залежить від якості затрачених на його виробництво сировини й матеріалів. Також неабияку роль відіграє і якість затрачених на виробничий процес засобів праці. А наявність у достатній кількості та потрібної якості зазначених позицій на підприємстві — це частина загального успіху підприємства. Перевага над конкурентами здобувається не лише за допомогою цінових та якісних показників готової продукції. Перевагою в конкурентній боротьбі стають і згадані показники матеріально-технічних ресурсів (МТР) порівняно з аналогами конкурента. Сучасна ситуація вказує на той факт, що майже неможливо відшукати одного такого постачальника, який забезпечив би максимально вигідні умови згідно з параметрами (цінові показники; асортимент; умови оплати; здатність швидко змінювати ціну та (або) асортимент; фактор транспортування та витрат, що пов’язані з останнім); б) організація внутрішніх процесів, що забезпечують виробничий процес та залежать від постачання (МТП). Це організація складського господарства, обліку залишків товарно-матеріальних цінностей на складах, розрахунки нормативних запасів, їх підтримання на визначеному рівні.

Перелік посилань

1. Голенищев Э.П. Информационное обеспечение систем управления. Учеб. пособие. / Э.П. Голенищев, И.В. Клименко. – Ростов-на-Дону : Феникс, 2003. – 351 с.

2. Друкер Питер Ф. Менеджмент: задачи, обязанности, практика [Пер. с англ.] / Друкер Питер Ф. − М. : ООО "И.Д. Вильямс", 2008. — 992 с.

3. Коврижных И.В. Анализ и оценка эффективности управления в организации / И.В. Коврижных − Барнаул: АФ СибАГС, 2006. − 86 с.

4. Новиков Д.А. Методология управления / Д.А. Новиков −М.: Либроком, 2011. – 128 с.

5. Методичні вказівки до виконання  роботи.




1. Индивидуальные различия в памяти людей
2. Дети Марии 1012
3. модульного контролю
4. САНКТПЕТЕРБУРГСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГИИ И ДИЗАЙНА КОЛЛЕДЖ ТЕХНОЛОГИИ МОДЕЛИРОВАНИЯ
5. Реферат- Минеральные удобрения
6. Лексичні засоби стилістики. Стилістичний потенціал лексико-семантичних груп (синоніми, антоніми, омоніми та пароніми)
7. НА ТЕМУ- ОЦЕНКА ТЕХНИЧЕСКОГО УРОВНЯ ПРОИЗВОДСТВА ЦЕХА ТЕКУЩЕГО ОТЦЕПОЧНОГО РЕМОНТА
8. Теория Фредгольма2 2
9. Мне не случалось видеть чтобы он прямо ходил или стоял а непременно полусогнувшись руки постоянно держит
10. Лабораторная работа 1 Тема работы- Исследование системы техникоэкономических показателей характери
11. Сопоставительный анализ public relations и родственных сфер деятельности
12. Статья 87 Уголовная ответственность несовершеннолетних 1
13. УСД12 2.2. Анализ ценовой политики ОАО УСД относительно конкурентов 16 Глава 3
14. 59154
15. Применение правила Золотого сечения при исследовании журналистского текста
16. Экономическая теория (шпора)
17. Саме тому метою даної курсової роботи є визначення проблемних питань щодо вдосконалення видів захисту труд.html
18. тематики Математическое моделирование и оптимизация в химической технологии
19. Статья 403 Перечисление выдача взысканных сумм взыскателю взыскателям Сумма о
20. Определение понятий культура и цивилизация