Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Предмет, методи і завдання фінанової статистики

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

4

ПРЕДМЕТ, МЕТОДИ І ЗАВДАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАТИСТИКИ

Предмет і методи фінансової статистики

Фінансова статистика – це галузь соціально-економічної статистики. Вона вивчає кількісну сторону масових явищ і процесів у фінансовій сфері, займається реєстрацією, зведенням і групуванням фактів, виражає їх у вигляді статистичних показників, які потім аналізує.

Предметом фінансової статистики є кількісна характеристика обсягу, структури, динаміки і взаємозв’язків явищ та процесів, що відбуваються у фінансовій системі за конкретних умов, певний проміжок часу і простору.

Об’єктом фінансової статистики  є фінансові активи держави, секторів і галузей економіки, всіх господарюючих суб’єктів, які знаходяться в їх розпорядженні і  призначені для виконання фінансових зобов’язань і здійснення затрат з метою забезпечення  процесу  розширеного відтворення  і задоволення потреб соціального характеру.

Фінансова статистика для досягнення своєї мети використовує весь інструмент традиційних і притаманних тільки їй статистичних методів, основними серед яких є:

  1.  балансовий зв’язок залишків і оборотів грошових коштів;
  2.  статистична характеристика динаміки фінансових показників;
  3.  структурний аналіз фінансово-грошових відносин;
  4.  визначення основних тенденцій розвитку фінансових явищ. 

Завдання та функції фінансової  статистики

До основних завдань статистики фінансів належать:

  1.  розробка змісту і методів обчислення показників, які відображають особливості фінансової системи;
  2.  вивчення процесів виробництва, розподілу, перерозподілу і використання національного доходу та національного продукту;
  3.  вивчення характеру і дій основних законів у фінансовій системі країни;
  4.  розробка прогнозних розрахунків, необхідних для обґрунтування напрямків фінансової політики.

Завдання фінансової статистики  реалізується через функції фінансової системи – оперативну, управлінську та контролюючу.

Оперативна - характеризує формування і використання грошових доходів та фондів у процесі господарсько-фінансової діяльності.

Управлінська  - подає необхідні  дані органам законодавчої влади, удосконалює статистичну звітність, способи збирання та обробки даних, удосконалює систему показників і методологію їх обчислення.

Контролююча – здійснює фінансовий контроль за всіма аспектами господарсько-фінансової діяльності підприємства, оцінює  невикористані фінансові ресурси і шляхи підвищення ефективності їх використання.

Фінансова статистика  слідкує за забезпеченістю процесу відтворення  необхідними грошовими коштами і фондами, виконанням держбюджету, касових і кредитних планів банківськими установами, акумуляцією тимчасово вільних грошових коштів підприємств, установ і населення. Статистика дає характеристику виконання планів кредитними й фінансовими установами, оцінює невикористані фінансові та кредитні ресурси, встановлює причини і фактори сформованого фінансового стану.

Система показників фінансової статистики

Система статистичних показників  - це комплекс взаємозв’язаних  показників, які дозволяють отримати цілісну, всебічну характеристику будь-якого масового явища або процесу. Вона включає показники всіх галузей фінансової системи: державного бюджету, страхування, кредиту, грошового обігу, платіжного балансу, ощадної справи, кінцевих результатів фінансової діяльності галузей економіки.

Кожна галузь фінансової системи має свою систему показників, яка відображає притаманну їй специфіку.

       Статистика державного бюджету  включає показники розміру,  складу, динаміки доходів і видатків державного бюджету і мережі бюджетних установ.

       Система показників статистики кінцевих результатів фінансової діяльності галузей національної економіки містить характеристику розміру, складу і динаміки прибутку, його розподілу, рівня рентабельності підприємств, оборотності оборотних коштів, стійкості фінансового стану.

       Система показників страхування характеризується показниками страхового поля, кількості та складу договорів страхування, кількості страхових випадків, розміру тарифних платежів тощо.

       Система показників кредитування використовує показники залишків заборгованості за позиками, складу позик, розміру заборгованості, оборотності кредитів, ліквідності кредитних установ.

        Система показників грошового обігу вивчає показники розміру та складу грошового обігу, платіжного обороту, оборотності коштів у розрахунках, розміри та склад грошової маси, необхідної для обігу, її оборотності та купюрний склад грошей.

       Система показників ощадних установ включає показники забезпеченості населення мережею ощадних установ, кількості вкладників, розміру вкладів, рівня осідання вкладів.

        Система показників інвестиційної діяльності містить показники формування, складу і управління структурою інвестиційного портфеля.

                                                           

Організація фінансової статистики

Первинна інформація про діяльність суб’єктів, що господарюють збирається статистичною службою. В Україні функції статистичної служби виконують органи державної статистики представлені Державним комітетом статистики України. Організаційна структура Держкомстату складається з департаментів, наприклад департамент статистики населення, департамент міжгалузевої статистики підприємств, департамент статистики праці,  департамент макроекономічної статистики, департамент статистики цін,  департамент статистики виробництва, департамент фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності тощо.

Основні розділи статистики грошового обігу, платіжного балансу готуються не в статистичних органах, а в Національному  банку України, який визначає форми  звітності та порядок їх складання.

  Власником зведеної інформації з питань грошово-кредитної та банківської діяльності є Національний банк, який встановлює режим доступу до неї відповідно до чинного законодавства України.




1. Историческое возникновение геральдики как науки
2. Веселые старты Место проведения- спортивный зал школы
3. Исследование триботехнических своств пары трения колесо-рельс после плазменного упрочнения
4. тематическое планирование ’ п-п
5. Ринотрахеит кошек
6. Строительный комплекс в новых экономических условия
7. Обоснование выбора пестицидов для борьбы с вредными объектами и разработка технологии их эффективного и безопасного применения
8. Франция от революции 1848 года ко второй империи
9. Курсовая работа Особенности русской кухни
10. ЛЕКЦИЯ 3. ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ПОСТРОЕНИЯ ЧЕРТЕЖА
11. Тема 4. Личность и ее развитие в организации 4
12. признакам. Группировка осуществляется на основе систем классификации и кодирования
13. Лекция 8 Обучение и мотивация персонала Характерной чертой современного менеджмента является признание р
14. НОВОСИБИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Кафедра социальномассовых коммуникаций
15. Никелькомбината нашлось в достаточном количестве
16. Ф. Федорова В последнее время внимание исследователей русской культуры привлекла своеобразная философска
17. а в цилиндре в который вставлен поршень
18.  2 Ф Энгельс об основном вопросе философии 13 2
19. Формы бухгалтерского учета
20. а дорівнюють сталому числу радіусу