Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

За 3 ~ 4 тижні погіршився загальний стан знову зявився головний біль безсоння нудота пронос

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

МЕДИЦИНА КАТАСТРОФ

  1.  Під час бойових дій з використанням атомної зброї військовослуджбовець зазнав опромінення. За 3 – 4 тижні погіршився

загальний стан, знову зявився головний біль, безсоння, нудота, пронос. Хворий почав втрачати вагу. Температура тіла почала підвищуватися до 380С. Шкіра суха, на слизовій рота – множинні крововиливи, на язиці – виразка. Загальний аналіз крові: еритроцити – 2,8 х 1012/л, гемоглобін – 85 г/л, кольоровий показник – 0,95, лейкоцити – 1,0 х 109. Визначте попередній діагноз:

А. Гостра променева хвороба (ГПХ), період первинної реакції;

Б. ГПХ, прихований період;

В. ГПХ, період розпалу;

Г. Хронічна променева хвороба (ХПХ), легкого ступеня;

Д. ХПХ, середньої важкості.

  1.  Під час атаки терористів ними був застосований газ із запахом гіркого мигдаля. За кілька хвилин у людей зявилось відчуття гіркоти в роті, оніміння язика, утруднення мови, потім зявилось збудження, колір шкіри та слизової рота став алим, приєдналися судоми. Люди почали втрачати свідомість. Визначте необхідну антидотну терапію: 

А. Атропіну сульфат;

Б. Пеніциламін;

В. Амілнітрит, тіосульфат натрію;

Г. Бемегрід;
Д. Аміназин.

      3. Хвора М., 43 р., доставлена в реанімаційне відділення зі скаргами на пекучі болі в роті та по ходу стравоходу. З анамнезу: в неділю хвора випила 50 мл. рідини, що знаходилась в пляшці з під горілки. Після чого відчула біль пекучого характеру в роті і по ходу стравоходу, з'явились блювотні рухи. Загальний стан хворої середньої важкості. Хвора збуджена, на шкірі навколо рота і на язиці видно опіки 1-2 ст., кровоточиві виразки. Ковтання утруднене, болюче. З рота чути запах оцту.

     Який вірогідний діагноз.

A. Гостре отруєння соляною кислотою;

Б. Гостре отруєння етиловим спиртом;

В Гостре отруєння оцтовою есенцією;

Г. Гостре отруєння метанолом;

Д. Гостре отруєння лугами.

4.  Хворий К., 35 років доставлений ШМД в реанімаційне відділення у без свідомому стані. Об'єктивно: хворий в сопорі. Помірний мідріаз. Реакція зіниць на світло знижена. Реакція на мовні інструкції відсутня. АТ 150/100 мм рт. ст., тахікардія. У крові виявлено метанол.

      Який антидот Ви призначите?

A. Тавегіл;

Б. Унітіол;

В. Тіаміну хлорид;

 

Г. Етиловий спирт;

 

Д. Налоксон.                                                                                      

5. Пацієнт К. 33 років, за фахом радіографіст, із скаргами на кровотечі з носа, ясен, загальну слабкість, періодичну нудоту та блювання, пов'язані з прийомом гострої їжі, біль в надчеревній ділянці. Наведені явища виникли близько 3 тижнів тому. При об’єктивному обстеженні - живіт чутливий при пальпації в епігастрії. Язик обкладений білим нальотом. Інших змін не виявлено В аналізі крові: Е– 3.1*1012/л, гемоглобін – 99 г/л, к.п.0.95, лейкоцити  4,0 * 109/л., А/Т 150/90 мм рт.ст.

    Яке радіаційне ураження можна запідозрити за наведеними даними?

A. Хронічна променева хвороба 1 ст.

 

Б. Гостра променева хвороба 1 ст.

В. Агранулоцитоз.

Г. Кишкова форма гострої променевої хвороби.

Д. Променевий гастроентерит.

6. Хворий Ч, 38 р, робітник  Воткінського хімічного заводу   по переробці  та утилізації  бойових отруйних речовин (БОР) внаслідок порушень техніки безпеки  піддався дії парів БОР загально отруйної  дії. Скаржиться  в перші 30 хв. на  не звичні запахи  гіркого мигдалю, шкрябання у горлі, оніміння слизової оболонки порожнини рота (СОПР), одерев’яніння язику, не може говорити, серцебиття, нудоту. Була одноразово блювота. Потім виникло почуття страху смерті, загальне занепокоєння. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки  яскраво-червоного кольору, Зінці розширені (мідріаз), пульс рідкий, 48 в 1 хв., напружений,  АТ 80\60 мм рт.ст.   У  хворого почались рідкі  клінічні та тонічні судоми, частота  дихання  14 за хвилину. Тахікардія.  

    Які симптоми отруєння вирішальні для діагностики  у цьому випадку:

А. Розчухи на шкірі;

Б. Наявність карбоксігемоглобіну у крові;

В. Синюшний колір обличчя, шиї;

Г. Запах гіркого мигдалю, яскраво-червоний колір шкіри та СОПР;

Д. Дихання шумне типу Куссмауля.

7. Солдат З., 25 років. доставлений у госпіталь з опіком кисті, волосистої ділянки голови, за даними дозиметрії отримав дозу опромінення 2 Гр.

Виберіть найбільше достовірний діагноз у даного хворого:

А) ХПХ, легка ступень , опік голови і кистей;

Б)  гостра місцева променева хвороба, легка ступень;

 

В) ХПХ, тяжкий ступень;

Г) комбіноване радіаційне ураження: ГПХ легкого ступеня, опік голови і кистей;

Д) ГПХ поєднаного ураження, легка ступень.

8. Хворий Т., 40-45років., який підібраний швидкою допомогою на вулиці. Хворий без свідомості, болюча чутливість відсутня, арефлексія. З рота запах алкоголю. Обличчя та склери гіперемовані, температура тіла 37,7 С, пульс частий, АТ 120/90 мм. рт. ст.. Над легенями везикулярне дихання, хрипів немає. Тони серця приглушені, акцент ІІ тону на аорті. Взяті на дослідження кров з вени, сеча (катетером), у тому числі на вміст алкоголю.

Виберіть найбільше достовірний діагноз у даного хворого:

А) отруєння метиловим спиртом;

Б) алкогольна інтоксикація, коматозний стан;

В) отруєння ФОС ;

Г) черепно-мозкова травма;

Д) діабетична кома.

9. Військовослужбовець, 33 років, після роботи на радіоактивно забрудненій території за даними дозиметрії отримав дозу опромінення 4 Гр, через одну добу скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5˚С на головний біль, нудоту, багаторазове блювання, серцебиття.

Визначте клінічну форму гострої променевої хвороби:

А) кістково-мозкова, легкий ступень;

Б) кістково-мозкова , середній ступень;

В) кишкова;

Г) токсемічна;

Д) церебральна.

10. До лікаря звернувся хворий Т., 28р., зі скаргами на металевий смак в роті, слинотечу, біль в животі, пронос з домішками крові. Вище перелічені скарги з’явилися після вдихання в закритому приміщенні парів розлитої ртуті. Відомо, що молодий чоловік працює на виробництві ртутних термометрів. Який препарат найбільш доцільний в даному випадку?

А) активоване вугілля;


Б) преднізолон;

В) унітіол;

Г) левоміцетин;


Д) баралгін.

11. Хворий 29р., поступив у реанімаційне відділення без свідомості. Дихання поверхневе, 8 за хвилину, АТ 90/50 мм рт.ст., пульс 58 за хвилину. На передпліччях множинні сліди ін’єкцій. Після внутрішньовенного введення налорфіну і атропіну у хворого відновились свідомість і дихання.

Отруєння якою речовиною спостерігалось у хворого:

А) аміназіном;


Б) димедролом;

В) бензодіазепінами;


 Г) опіатами;


Д) барбітуратами.

12. Солдат доставлений в медсанбат з опіком волосистої частини голови і кисті. Знайдене зараження бета-розпад обмундирування і взуття – 200 рентген (2 гр). Найвірогідніше діагноз:

А. Гостра променева хвороба. Нейтронна форма, легкого ступеня. Опіки кисті і волосистої частини голови;

Б. Гостра місцева променева травма, легкого ступеня. Прихований перебіг;

В. Гостра променева хвороба, перший період, легкого ступеня;

Г. Комбіноване радіаційне ураження: гостра променева хвороба. Перший період, легкого ступеня. Опіки кисті і голови;

Д. Комбіноване радіаційне ураження. Перший період, легкого ступеня.

13. У постраждалого під час аварії ЧАЕС, Д-, 28 років, наступні показники: блювота через 30 хв - 2 години 2 рази, абсолютна кількість лімфоцитів через 48 годин після опромінювання склала 1000, лейкоцитів на 7 добу - 2500, тромбоцитів на 20 добу –

60 000, початок агрунулоцитозу -   на 20 добу після опромінювання.

Який ступінь тяжкості гострої променевої хвороби ?

А. Украй важка;

Б. Середня;

 

В. Легка;

Г. Важка;

Д. Якнайлегша.

14. Хворий Б., 38 років помилився і випив півсклякі хлорофосу. Скаргі на болі в животі. Порушення зору, блювання. При огляді: стан середньої тяжкості, спостеригається посмиктування м’язів обличча, шії. Слизові оболонки і шкіряні покрови бліді. Зіниці звужені. Салівація. Пульс ритмічний, 86 уд. за 1 хв. АТ 155/ 100 мм.рт.ст.  В легенях дихання жорстке, ЧДР – 24 за 1 хв.

Надайте невідкладну допомогу.

А. Повторне введення атропіну, реактиваторів холінестерази, фенобарбіталу;

 

Б. Повторне введення адреналіну, реактиваторів холінестерази, фенобарбіталу;

 

В. Однорозове введення атропіну, реактиваторів холінестерази, фенобарбіталу;

 

Г. Одноразове введення адреналіну, реактиваторів холінестерази, фенобарбіталу;

 

Д.  Одноразове введення пентаміну, реактиваторів холінестерази, фенобарбіталу.

15. Хворий 42 років, за фахом фізик-атомщик, скаржиться на постійний головний біль, що погано знімається анальгетиками, швидку стомлюваність, загальну виражену слабість, виражене порушення сну (сонливість у день і безсоння вночі), зниження апетиту, нерідко нудоту, періодично тупий біль в серці, запори. В анамнезі має контакт з джерелами випромінювання, згідно фаху. При огляді: виражені ознаки астенізації та вегетативних розладів: помірний акроціаноз, гіпергідроз, мраморність шкіри рук і ніг, виражений тремор пальців витягнутих рук і ступней (симптом Марі). Дермографізм стійкий, розлитий, білий. Пульс - 80уд. за хвилину. АТ 90/65мм рт.ст. В легенях дихання везикулярне, тони серця приглушені. Язик вологий з відбитками зубів на бічних поверхнях язика. Живіт  м’який, помірно болючий в епігастрії і по ходу товстого кишковика. Загальний аналіз крові виявив еритроцитів 4х1012 /л, тромбоцитів 130х109/л,  лейкоцитів 3,0х109/л, лімфоцитів 45%. Згідно індивідуального дозиметричного контролю сумарна доза радіації за два останні роки складає 1,5 Гр (грей). Поставте діагноз хворому:

       А. Хронічна променева хвороба, легка (І) ступінь;

       Б. Хронічна променева хвороба, середня (ІІ) ступінь;

       В. Хронічна променева хвороба, тяжка (ІІІ) ступінь;

       Г. Гостра променева хвороба, легка (І) ступінь;

       Д. Гостра променева хвороба, середня (ІІ) ступінь.

16. Гостра променева хвороба середньої (ІІ) ступені важкості розвивається при дозі загального опромінення:

       А. 1-2 Гр (грей);

       Б. 2-4 Гр;

       В. 4-6 Гр;

       Г. 6-10 Гр;

       Д. 10-20 Гр.

17. В приймальне відділення швидкою допомогою доставлений чоловік без свідомості.

При огляді: на зовнішні подразники не реагує, дихання періодичне по типу Чейн-Стокса, зіниці звужені, зіничний рефлекс відсутній. Було встановлено, що дані симптоми обумовлені прийомом морфіну. Назначте антидотну терапію:

           А. Апоморфіну гідрохлорид;

           Б. Унітіол;

           В. Протаміну сульфат;

           Г. Кальцію хлорид;

           Д. Налоксон.

18. На МПП під час бойових дій поступає велика кількість поранених. Які основні дії по наданню лікарської допомоги раненим в щелепно-лицеву ділянку на цьому етапі?

           А. Боротьба з асфіксією, кровотечею, шоком.

           Б. Корекція серцево-судинної системи.

           В. Підготовка до подальшої евакуації.

           Г. Усунення недоліків долікарської допомоги.

 

           Д. Введення антибіотиків.

19. Хворий Н., 48 років пред’являє скарги на болі в животі, порушення зору, нудоту, багаторазову блювоту. Відомо, що напередодні хворий обробляв на присадибній ділянці картоплю інсектицидами.

Об’єктивно: загальний стан важкий, свідомість сплутана, шкіра і видимі слизові оболонки бліді, фібрилярні посмикування м’язів обличчя, шиї, кінцівок. В легенях аускультативно – дихання жорстке, розсіяні сухі хрипи. Тоні серця ясні, ритмічні, брадикардія. ЧСС – 52 в хвилину. Живіт м’який, болючий в епігастрії. Про яку патологію йдеться у хворого?

А) отруєння ціанідами

Б) отруєння ХОС

В) отруєння метиловим спиртом

Г) отруєння ФОС

Д) отруєння окисом вуглецю

20. Пожежник Ю., 28 років після роботи на радіоактивно забрудненій території за даними дозиметрії отримав дозу опромінення 3 Гр, через одну добу скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5˚С на головний біль, нудоту, багаторазове блювання.

Визначте ступінь тяжкості променевої хвороби:

А) Легкий (І)

Б) середній (ІІ)

В) тяжкий (ІІІ)

Г) вкрай тяжкий (IV)

Д) жоден з вказаних

21. Гостра променева хвороба (ГПХ) ІІІ ступеня важкості виникає після дози опромінення:

А. 1-2 гр.

Б. 2-4 гр.

В. 4-6 гр.

Г. Понад 6 гр.

Д. Немає вірної відповіді.

22. В приймальне відділення звернувся хворий К. 61 року зі скаргами на загальну слабкість, задишку, біль в серці, головокружіння, нудоту, підвищену дратівливість, періодично судомні скорочення м`язів, слюнотечу. Ці симптоми з`явились через 2 години після оприскування городу розчином, що дав сусід. При огляді емоціонально лябільний, суєтливий, шкіра підвищеної вологості, гіперемія коньюктиви, різке звуження (міоз) зіниць, спазм акомодації, легка нежить, слюнотеча, АТ знижений 100/60 мм. рт. ст. Пульс 100 уд. в 1 хв. Періодично відмічається судомний синдром. В легенях дихання жорстке, сухі хрипи, в нижніх відділах - вологі хрипи. Тони серця глухі. Живіт без особливостей. Чим обумовлений тяжкий стан хворого?

А. Отруєнням окисом вуглецю

Б. Речовинами задушливої дії

В. Етиловим спиртом

Г. Фосфорорганічними сполуками

Д. Хлорорганічними сполуками.

23. У госпіталі 3 тижні знаходиться хворий уражений радіацією. В анамнезі в 1986 році під час аварії на ЧАС працював на даху 4-го блоку, декілька разів по 1 – 1,5 хв. Дані дозиметрії згідно карточки: сумарна поглинена доза до 3,5 грей. Об’єктивно: стан хворого тяжкий, адинамічний, блідий, на шкірі гомілок та передпліч, на животі, сідницях геморагічні висипи. Межі серця розширені в усіх розмірах, тони глухі, систолічний шум на верхівці. Р – 90 уд. в 1 хв., АТ 100/60 мм.рт.ст. При пальпації живіт болісний, кишковик бурчить, метеоризм. Печінка виступає з-під реберної дуги на 3 см. Аналіз крові: Ер -1,1*1012/л, Нв – 54 г/л, КП – 0,6, лейкоцити – 2,0*109/л, тромбоцити 40*109/л, ШОЕ – 45 мм/год. Визначте ступінь важкості захворювання:

А. Легкий (І)

Б. Середній (ІІ)

В. Тяжкий (ІІІ)

Г. Дуже тяжкий (IV)

Д. Ступінь важкості вказати не можна, не всі вказані дані

 

 

.




1. Хозяйственная деятельность населения бронзового века Приольхонья
2. Шляхи вдосконалення кредитної діяльності ПАТ Райффайзен Банк Аваль
3. Белгородская государственная сельскохозяйственная академия им.
4. вариант ответа Ваш пол А Муж
5. сущностьсвязь ресторана
6. На тему- Психология беременных женщин
7. ЛЕКЦІЯ 4. ГалицькоВолинське князівство
8. О молодежи и молодежной политике в Архангельской области государственной программой Архангельской облас
9. История Казахстана
10. Контрольная работа- Обжалование в суде незаконных действий
11. на тему- Поэты серебренного века
12. технических социальноэкономических преобразований неизмеримо возрастает значение социологической науки
13. Сфера услуг гражданско-правовое регулирование
14. ТЕМА 1 ФИНАНСЫ КАК СТОИМОСТНАЯ КАТЕГОРИЯ
15. тематика 26 Подготовка металла к сварке 309 Русский язык 31
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ ~ 2002 Д
17. на тему- Синергетичний підхід до моделювання Захищена на
18. Организация садово-парковых работ на территории сада выходного дня
19. геополітика Це характерна риса всіх наук що формуються
20. тема для Вас интересна просим ответить на ряд вопросов и оставить свои контактные данные для того чтобы орга