Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

20р

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 11.5.2024

III. Виробнича практика

Погоджено                                                                                                                                   Затверджую

Замовник кадрів                                                                                                              Директор ВПУ №29

_________________                                                                                          __________ І. І. Митрофанов

«___»__________ 20___р.                                                                                     «___»__________ 20___р.

 

Робоча навчальна програма з виробничого навчання для підготовки у Вищому професійному училищі № 29 м. Львова Кваліфікованих робітників за професією : 7231.2 «Слюсар з ремонту автомобілів»

Кваліфікація: 1,2 розряд

Розглянуто і схвалено

на засіданні метод комісії професійно-теоретичної та практичної підготовки напрямку слюсар з ремонту автомобілів

Протокол №___ від__________

Голова методкомісії


Л. І. Шевчук

__________

І. Виробниче навчання в майстернях.

Тема 1. Вступне заняття. Інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки в навчальних майстернях.

Вимоги безпеки праці в навчальних майстернях і на робочих місцях. Причини травматизму. Види травматизму, заходи його попередження.

Основні правила і інструкції з безпеки праці; їх виконання. Основні правила електробезпеки, їх виконання.

Пожежна безпека. Причини пожеж у приміщеннях учбових закладів. Міри попередження пожеж. Правила користування електронагрівальними приладами, електроінструментами; відключення електромережі. Запобіжні засоби при користуванні вогненебезпечними рідинами і газами. Правила поведінки учнів при пожежі. Порядок виклику пожежної команди. Правила користування первинними засобами пожежогасіння. Будова і застосування вогнегасників і внутрішніх пожежних кранів.

Тема 2. Слюсарні роботи

Інструктаж за змістом занять, з організації робочого місця і безпеки праці при виконанні слюсарних робіт.

Вправи

Розміткові роботи.

Підготовка поверхні деталі до розмітки. Розмітка з нанесенням рисок .і кернів на простих деталях з прямолінійними і криволінійними контурами. Розмітка контурів деталей з відліком розмірів від кромки заготовки та від осьових ліній. Розмітка контурів деталей за шаблонами. Накернювання розміткових ліній.

Рубання металу.

Площинне рубання зубилом та крейцмейселем. Рубання різноманітних деталей з тонколистового І товстолистового металу. Рубання пазів крейцмейселем. Рубання шару металу. Загострення інструменту.

Виправлення, рихтування і згинання металу.

Випрямлення осей, валів і рам. Виправлення деталей у холодному стані. Стабілізація сталевих деталей після холодного випрямлення. Виправлення за допомогою ручного преса. Рихтування загартованих деталей.

Контроль якості правки. Згинання металу вручну, з використанням трубозгинальних верстатів.

Різання металу

Різання металу різним інструментом (ножівками, ножицями), - механічним способом. Встановленні:- полотна ножівки. Різання металу різного пробілю за розміткою та без розмітки.

Різання кілець від труб. Різання труб труборізом.

Обпилювання металу.

Обпилювання плоских і криволінійних поверхонь. Обпилювання циліндричних стержнів. Обпилювання під лінійку і кутник напилками різноманітних типів і розмірів.

Обпилювання різноманітних поверхонь із застосуванням механізованих

інструментів.

Контроль якості обпилювання.

Свердління, зенкування.

Встановлення патронів, перехідних втулок і свердел у свердлильні пристрої. Встановлення і закріплення деталей на столі верстатів. Свердлення отвору за допомогою ручної, електричної дрилі та свердлильних верстатів. Зенкування та розвертання отвору в чавунних і сталевих виробах. Зенкування отвору під головки болтів, шурупів і заклепки.

Нарізання різьби.

Виконання різьб різноманітних профілів. Нарізування різьб вручну і на верстаті. Перевірка якості різьб.

Паяння.

Електропаяння, паяння за допомогою паяльної лампи та газового пальника.

Клепання.

Розмічання швів для виконання клепання та свердління отворів. З’єднання деталей заклепками з напівкруглими і потайними головками. Зняття та заміна дефектних заклепок.

Посадки.

Випресовування та запресовування деталей вручну. Використання преса. Встановлення деталей на стіл преса. Випресовування та запресовування підшипників, втулок та інших деталей на пресі. Випресовування деталей із застосуванням знімачів.

Тема 3. Розбирально-складальні роботи

Інструктаж за змістом занять, з організації робочого місця і безпеки праці. Знайомство з технологічними картами при розбирально-складальних роботах.

Вправи.

Кривошипно-шатунний і газорозподільний механізм.

Розбирання і складання кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів. Регулювання зазорів між штовхачами (коромислами) і стержнями клапанів.

Охолодження та змащування двигуна.

Розбирання і складання приладів системи охолодження та змащування: радіаторів, вентиляторів, водяних насосів, маслонасосів, термостатів та ін.

Живлення двигуна.

Розбирання і складання карбюраторів, обмежувачів максимальної частоти обертання колінчастого вала двигуна, паливного бака, фільтрів, діафрагменних насосів, пристроїв підігріву паливної суміші, глушників.

Електроустаткування автомобіля..

Знімання та встановлення з частковим розбиранням і складанням стартерів, генераторів, реле-регуляторів, котушок запалювання, фар, фонарів, плафонів, перемикачів, переривачів - розподільників, свічок запалювання, акумуляторних батарей, електронних пристроїв запалювання, двигунів допоміжного обладнання та інших електричних пристроїв.

Коробки передач.

Розбирання і складання трьох-, чотирьох- і п'ятиступінчастих коробок передач, роздавальних коробок та їх механізмів переключення.

Вивчення будови ходозменшувача.

Карданна передача. Головна передача. Диференціал. Напівосі. Бортова передача.

Розбирання і складання карданів, головної передачі, диференціала. Зняття і встановлення напівосі. Вивчення будови бортової передачі.

Ходова частина.

Розбирання і складання ресор і амортизаторів. Зняття і встановлення маточини коліс. Регулювання підшипників маточини коліс.

Рульове управління.

Розбирання, складання і прийоми регулювання рульового механізму. Розбирання і складання рульових тяг.

Гальмова система.

Розбирання, складання і регулювання гальмових механізмів. Розбирання і складання гальмових приводів. Розбирання, складання і регулювання рунного центрального гальма.

Тема 4. Виконання робіт з ремонту автомобіля.

Інструктаж за змістом занять, з організації робочого місця і безпеки праці, Знайомство з технологічними картами робіт, підготовчі роботи: комплектація матеріалів, обладнання і т. ін. при проведенні ремонтних робіт.

Вправи.

Ремонт двигунів.

Розбирання, знежирювання, контроль і сортування деталей. Ремонт блока циліндрів (зміна шпильок, висвердлювання ушкоджених болтів і шпильок, змазування тріщин). Ремонт шатунно-поршневої групи. Зміна вкладишів шатунних і корінних підшипників. Ремонт газорозподільного механізму. Ремонт і зміна приладів системи охолодження, змащення і живлення. Складання двигуна.

Ремонт приладів електроустаткування.

Виконання операцій розбирання і складання приладів електроустаткування, перевірка стану устаткування. Регулювання і заміна зношених деталей, ремонт електропроводки.

Ремонт трансмісії.

Виконання операцій по зняттю з автомобіля, розбиранні, складанні, ремонту і регулюванні елементів трансмісії: зчеплення, коробки передач, роздавальної коробки, приводу керування коробками, карданної передачі, заднього моста.

Ремонт переднього моста.

Розбирання моста. Ремонт ресор і амортизаторів. Розбирання передньої незалежної підвіски, ремонт і заміна зношених деталей. Складання моста. Регулювання підшипників маточини коліс, кутів повороту коліс.

Ремонт рульового механізму.

Розбирання рульового механізму. Ремонт рульових тяг. Складання і регулювання рульового механізму.

 Ремонт гальмової системи.

Розбирання стоянкової гальмової системи, приводу і механізму робочої гальмової системи. Заміна зношених прокладок і деталей. Складання, регулювання,  випробування і перевірка гальмових систем.

Ремонт кузова і додаткового устаткування. Розбирання, ремонт деталей агрегатів додаткового устаткування автомобіля (лебідки, гідравлічного підіймача, сідельних установок і ін.)

Ремонт ??????????? , кабіни і кузова. Зняття і установка глушника.

Ремонт обігрівача кабіни, пристроїв для обмивання вітрового скла. Складання і регулювання, установка агрегатів додаткового устаткування на автомобілі.

ІІ. Виробниче навчання на підприємстві.

Тема 5. Інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки на підприємстві

Загальні відомості про підприємство, ознайомлення з організацією технологічного процесу на підприємстві. Робочі місця. Загальні організаційні вимоги. Ознайомлення з режимом роботи і правилами внутрішнього розпорядку, порядок одержання і здачі інструменту і пристосувань. Ознайомлення з інструкціями з безпеки праці, пожежної безпеки та електробезпеки. Порядок виклику пожежної команди. Правила користування первинними засобами гасіння пожеж.

Тема 6. Технічне обслуговування автомобілів.

Інструктаж за змістом занять, з організації робочого місця і безпеки праці. Знайомство з технологічними картами робіт, підготовчі роботи: комплектація матеріалів, обладнання і т. ін. при технічному обслуговуванні автомобілів.

Щоденне технічне обслуговування.

Виконання збирально-мийних, мастильних, заправних, контрольно- оглядових робіт.

Перше технічне обслуговування.

Виконання збирально-мийних, заправних і перевірочних робіт відповідно до перелік  з- щоденного технічного обслуговування автомобілів і додаткового виконання мастильних, заправних і кріпильних робіт агрегатів, вузлів і систем автомобілів при проведенні першого технічного обслуговування.

Друге технічне обслуговування.

Виконання збирально-мийних, мастильних, заправних, перевірочних кріпильних і регулювальних робіт відповідно до переліку при проведенні першого технічного обслуговування. Виконання додаткового комплексу робіт з технічного обслуговування механізмів автомобіля при проведенні другого технічного обслуговування.


Мета: набути практичних вмінь та навичок при виконанні розбирально- складальних робіт окремих простих складових частин автомобіля. Призначення та правила застосування слюсарних та контрольно- ?????????? інструментів, способів виконання кріпильних робіт та обсягів першого технічного обслуговування, прийомам ізолювання та паяння проводів, користуванням пневмо- та електроінструментом

Завдання: навчити практично виконувати наступні роботи:

  1.  розбирання простих складових одиниць та агрегатів
  2.   очищення від бруду, миття після розбирання складових одиниць і агрегатів автомобілів, зачищення загусенців, прогін різьблення, свердління отворів, змащення деталей;
  3.  розбирання вантажних та легкових автомобілів, автобусів, причепів, напівпричепів і мотоциклів
  4.  здійснювати ремонт, складання простих з’єднань і складових одиниць автомобілів із заміною окремих частин і деталей;
  5.  знімати та встановлювати просту освітлювальну апаратуру, ізолювати та

паяти проводи;

  1.  виконувати кріпильні роботи першого технічного обслуговування, усувати виявленні несправності;
  2.  виконувати слюсарну обробку деталей із застосуванням слюсарного інструменту і контрольно-вимірювальних приладів.


Тема 1. Інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки на підприємстві

Знайомство з програмою навчання.

Загальні відомості про підприємство, ознайомлення з організацією технологічного процесу на підприємстві. Робочі місця. Загальні організаційні вимоги. Ознайомлення з режимом роботи і правилами внутрішнього розпорядку, порядком одержання і здачі інструмента і пристосувань.

Система керування охороною праці. Організація служби безпеки праці на підприємстві. Інструктаж з охорони праці. Загальні організаційні вимоги до безпеки праці. Ознайомлення з основними видами і причинами травматизму на виробництві. Вимоги безпеки на конкретних робочих місцях і при виконанні окремих технологічних операцій. Заходи попередження травматизму. Ознайомлення з інструкціями з безпеки праці, пожежної безпеки і електробезпеки. Практичне навчання прийомам звільнення від електричного стуму. виконання штучного дихання і зовнішнього масажу серця. Заходи попередження пожеж. Порядок виклику пожежної команди. Правила користування первинними засобами гасіння пожежі.

Тема 2. Самостійне виконання слюсарних робіт складністю 1, 2 розрядів.

Самостійне виконання різноманітних слюсарних робіт складністю 1,2-го розрядів з розбирання, складання, ремонту та технічного обслуговування автомобілів.

Обробка деталей штучно за кресленням і заводськими картами технологічного процесу, операційними картами і технічними умовами. Точність обробки в межах 12—14 квалітетів.

Виконання виробничих робіт із застосуванням на підприємствах креслень і карт технологічного процесу.

Контроль якості виконаних робіт.

Вивчення і застосування в роботі передових методів і прийомів роботи новаторів виробництва.

Виконання під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації робіт з розбирання, складання, ремонту та технічного обслуговування автомобілів.

Ощадлива витрата матеріалів та електроенергії.

Дотримання правил безпеки праці.

Робоча навчальна програма розроблена у відповідності до Державного стандарту професійно-технічної освіти для підготовки кваліфікованих робітників за професією 7231.2 «Слюсар з ремонту автомобілів», 2006 рік.

Майстер в/н ________________________________________________




1. Варианты 11 1ушка Брагино 10 000 3и человека ре
2. Учет по договору проката
3. Методические рекомендации для самостоятельной работы студентов экономических специальностей
4. Получение технического кремния в электропечах
5. на тему Государственный долг и его последствия
6. Пристенская основная общеобразовательная школа Валуйского района Белгородской области
7. Рассмотрено Руководитель МО- -С
8. . Основные биологические свойства бактерий и методы их изучения- 1морфологические свва изучают с помощью
9. поисковик считающийся первым по популярности
10. ОПРЕДЕЛЕНИЕ ОТНОШЕНИЯ УДЕЛЬНЫХ ТЕПЛОЕМКОСТЕЙ ВОЗДУХА МЕТОДОМ АДИАБАТНОГО РАСШИРЕНИЯ
11. Методы исследования скважин оснащенных штанговой насосной установкой
12. электрический аппарат предназначенный для коммутации электрических цепей скачкообразного изменения выхо
13. Права и свободы человека и гражданина Положение человека его права свободы являются центральным объекто
14. Конспект лекций по дисциплине ОСНОВЫ ПРОГРАММИРОВАНИЯ И АЛГОРИТМИЧЕСКИЕ ЯЗЫКИ Первый семестр
15. Контрольная работа Информация как объект гражданских прав
16. Водные ресурсы и проблемы их рационального использования
17. 00 хбр 14 сентября 2013 года
18.  Современные представления о состоянии электрона в атоме
19. 81 РАЗРАБОТАНЫ Научноисследовательским институтом бетона и железобетона НИИЖБ Госстроя СССР Мини
20. . Бюджетное устройство федеративных и унитарных государств