Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

У новій базі даних потрібно створити таблицю Група

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 1.6.2024

ВПРАВА 1

СТВОРЕННЯ ТАБЛИЦІ

У РЕЖИМІ КОНСТРУКТОРА

Умова. У новій базі даних потрібно створити таблицю Група. Записати у ній прізвища, імена, по батькові студентів, назви групи, номера залікових книжок, дати народження студентів.

Приклад виконання вправи

  1.  Для створення нової бази даних виконати команду меню Пуск /Все программы /Microsoft Office /Microsoft Access. Відкриється вікно програми MS Access.
  2.  Виконати команду меню Файл /Создать /Новую базу данных. З’явиться вікно збереження файла, де слід обрати папку для збереження файла, записати його назву (наприклад, назву prikladl.mdb) та натиснути кнопку Сохранить.
  3.  У новій збереженій базі даних виконати команду Создать /Новая таблица /Конструктор. З’явиться вікно Конструктор, у якому слід записати імена полів майбутньої таблиці.
  4.  Кожному полю призначити тип даних. Під час призначення типів даних слід зважати на те, які дані планується записувати у поля майбутньої таблиці. Так, наприклад, можна призначити такі типи, як показано на    рис. 5.
  5.  Задати ключове поле (у нашому випадку ключовим слід задати поле №ЗапіковоїКнижки, оскільки у навчальному закладі може бути кілька студентів з однаковими прізвищами або з однаковими іменами, або з однаковими днями народження, але немає навіть двох студентів з однаковими номерами залікових книжок. Тобто поле №ЗаліковоїКнижки є унікальним). У результаті конструктор таблиці матиме вигляд як на     рис. 5.
  6.  Після завершення створення структури таблиці слід закрити вікно Конструктора (скористатися для цього кнопкою закриття вікна).

Рис. 5. Конструктор створення структури таблиці

  1.  На екрані з’явиться вікно, у якому програма запитує, чи потрібно зберегти створену структуру, чи ні. Після натискання кнопки ОК, з’явиться вікно зі спеціальним полем, у якому програма пропонує записати назву таблиці, для якої було створено структуру.
  2.  Слід записати назву (у нашому випадку таблиця називатиметься Група) та натиснути кнопку ОК.
  3.  Після таких маніпуляцій у переліку об’єктів з’явиться назва нової таблиці (Група). Якщо виконати подвійний клік лівою кнопкою миші на назві таблиці, то вона відкриється у режимі заповнення даними. Після введення даних таблиця може набути вигляду як на рис. 6 (див. с. 22).

Рис.6. Заповнена даними таблиця


ВПРАВА 2

СТВОРЕННЯ ТАБЛИЦІ

У РЕЖИМІ МАЙСТРА ТАБЛИЦЬ

Умова. У базі даних, створеній у попередньому прикладі (див. приклад 1 на с. 20), створити таблицю Студенти, у якій показати призвіща, імена та по батькові студентів, їхні домашні адреси.

Приклад виконання вправи

  1.  Відкрити вже створену базу даних Файл /Открыть. Обрати папку, де розміщено файл, що має назву prikladl.mdb.
  2.  Виконати команду меню Создать /Новая таблица /Мастер таблиц. З’явиться вікно Создание таблиц (див. рис. 7), у якому слід обрати зразок таблиці (у нашому випадку з категорії Деловые з переліку Образцы таблиц: обрати таблицу Студенты).
  3.  

Перенести з переліку Образцы полей: у перелік Поля новой таблицы: ті назви полів, які вказані в умові (перенесення виконати за допомогою кнопки >, яка розміщена у цьому вікні).

Рис. 7. Вікно створення таблиці з використанням Майстра

  1.  Якщо потрібно перейменувати перенесене поле, то використайте кнопку Переименовать поле..., а після того, як усі потрібні поля буде перенесено та перейменовано, натиснути кнопку Далее.
  2.  На екрані з’явиться наступна вкладка вікна Создание таблиц, де слід записати назву новоствореної таблиці (Студенти), доручити програмі встановити ключове поле таблиці (рис. 8 на с. 24) та натиснути кнопку Далее. Якщо зв’язки між таблицями створені правильно, то працювати з різними таблицями можна як з однією. 

Рис. 8. Вікно зміни зв’язків між таблицями

  1.  Відкрити таблицю Студенти та заповнити її даними. Заповнена таблиця може мати вигляд як на рис. 9.
  2.  Зберегти заповнену таблицю та закрити файл.

Рис. 9. Фрагмент таблиці, заповненої даними


ВПРАВА З

ФОРМАТУВАННЯ ТАБЛИЦІ

Умова. Відкрити базу даних Супермаркет (файл supermar- ket.mdb). У цій базі даних у записах таблиці Молочні продукти виконати форматування шрифтів за такими параметрами: гарнітура шрифта — Arial, розмір — 14 пт, колір — червоний. Відформатувати ширину стовпців так, щоб записи повністю відображалися на екрані. Установити маски введення для полів:

  •  Код товару — обов’язкове введення тільки числових даних;
  •  Назва товару — обов’язкове введення довільних текстових даних, що розпочинаються з великої літери;
  •  Ціна за одиницю — обов’язкове введення тільки числових даних у грошовому вигляді (у гривнях).

Додати до таблиці ще кілька записів, щоб перевірити роботу масок введення. Зберегти базу даних, закрити файл.

Приклад виконання вправи

  1.  Відкрити вже створену базу даних Файл /Открыть, обрати папку, де розміщено файл supermarket.mdb.
  2.  Відкрити таблицю Молочні продукти та активізувати режим роботи з таблицею.
  3.  Установити курсор у будь-який запис таблиці та виконати команду Формат /Шрифт. У вікні, що з’явилося, установити потрібні параметри (ШрифтАгіаі, Размер 14 пт, Цвет красный) та натиснути кнопку ОК. Після цього шрифт у записах по всій таблиці набуде заданих параметрів.
  4.  Для того, щоб увесь текст запису повністю відображався на екрані, слід виконати форматування ширини стовпців: виділити потрібний стовпець, викликати контекстне меню, з якого обрати команду Ширина столбца. У вікні, що відкрилося, натиснути кнопку По ширине данных. Аналогічні дії виконати з усіма іншими стовпцями.
  5.  Для створення маски введення слід відкрити таблицю в режимі конструктора. У верхній частині вікна конструктора обрати поле, для якого потрібно задати маску введення. У нижній частині вікна натиснути кнопку Построить поруч з коміркою Маска ввода для запуска майстра масок введення та виконувати інструкції в діалогових вікнах майстра, зокрема, слід «вручну» ввести шаблон масок введення:
  •  Код товару — встановити маску: 0000 (обов’язкове введення тільки числових даних);
  •  Назва товару — встановити маску: >L<?????????????? (обов’язкове введення довільних текстових даних, що розпочинаються з великої літери). До речі, таку ж маску введення можна встановити і для поля Постачальник;
  •  Ціна за одиницю — встановити маску: 9,99 та встановити Формат поляДенежный, відкрити перелік грошових форматів та обрати формат запису у гривнях (обов’язкове введення тільки числових даних у грошовому вигляді (у гривнях)).
  1.  Перейти у режим таблиці та ввести у таблицю дані про кілька нових молочних продуктів.
  2.  Виконати форматування ширини стовпців таким чином, щоб записи повністю було видно на екрані. Для цього слід виділити потрібний стовпець, викликати контекстне меню, з якого обрати команду Ширина столбца. У вікні, що відкрилося, натиснути кнопку По ширине данных. Аналогічні дії виконати для інших стовпців.
  3.  У результаті таблиця Молочні продукти матиме вигляд як показано у фрагменті на рис. 11. Зберегти та закрити файл.

Рис. 11. Таблиця з використанням маски введення


ВПРАВА 4

РЕДАГУВАННЯ ТАБЛИЦІ

Умова. Відкрити базу даних vpraval.mdb. У створеній у вправі 1 (див. с. 20) базі даних додати до таблиці Студенти поле для запису адрес електронної пошти та номерів мобільних телефонів, причому для запису мобільних номерів створити маску введення. Приховати поля По батькові, Адреса, Місто. Зберегти базу даних, закрити файл.

Приклад виконання вправи

  1.  Відкрити вже створену базу даних Файл /Открыть. Обрати папку, де розміщено файл prikladl.mdb.
  2.  Відкрити таблицю Студенти й активізувати режим конструктора таблиці. У вікні структури таблиці слід виділити поле Місто, викликати контекстне меню, з якого обрати команду Добавить строки.
  3.  З’явиться нове поле у структурі таблиці. Слід записати назву нового поля — e-mail та обрати тип даних — Текстовый.
  4.  Аналогічним способом додати ще одне поле у структуру таблиці — Мобільний телефон, та обрати для нього тип даних — Текстовый.

Зверніть увагу, що незважаючи на те, що у поле Мобільний телефон записуватимемо дані тільки у вигляді цифр, все одно для цього поля призначаємо текстовий формат. Справа в тому, що для даних типу номерів телефонів, поштових індексів, усіляких кодів тощо доцільно задавати текстовий формат, адже з такими даними не проводитимуться математичні обчислення.

  1.  Для створення маски введення для поля Мобільний телефон, яка обмежувала б тип та вигляд даних, які можна вводити у це поле тільки цифрами, причому у такій кількості, що у сукупності утворює повний номер телефона, слід у режимі конструктора таблиці встановити курсор напроти рядка Маска ввода та ввести маску введення — (999) 999-9999!, адже це означає, що дані для поля Мобільний телефон можна вводити тільки у вигляді цифр, причому для тих студентів, у яких немає телефонів, можна залишити комірку порожньою.
  2.  Перейти у режим таблиці та ввести у таблицю дані про мобільні телефони студентів.
  3.  Виконати виділення поля По батькові та виконати команду меню Формат /Скрыть столбцы. Аналогічні дії виконати для стовпців Ім’я, Адреса, та Місто.
  4.  Виконати відображення прихованого поля Ім’я. Виконати команду меню Формат /Отобразить столбцы... . З’явиться вікно Отображение столбцов, у переліку Столбец установити прапорець напроти слова Ім’я та натиснути кнопку Закрыть (рис.13). Поле Ім’я знову відображатиметься в таблиці Студенти.

Рис. 13. Вікно для вибора відображуваних стовпців

  1.  У результаті таблиця Студенти матиме вигляд як показано у фрагменті на рис. 14. Зберегти та закрити файл.

Рис. 14. Вигляд таблиці з прихованими стовпцями та маской введення для поля Телефон


ВПРАВА 5

СТВОРЕННЯ ФОРМ

Умова. Відкрити базу даних Супермаркет (файл supermarket. mdb). У цій базі даних створити дві нові форми Молочні продукти (з усіма полями, які є в таблиці), та Кондитерські вироби (з усіма полями, які містить таблиця, причому у формі слід передбачити можливість перегляду всіх записів одночасно) а також форму Продаж (лише з полями Код операції, Дата операції, Код товара). Оформити форми за власними уподобаннями.

Приклад виконання вправи

  1.  Відкрити вже створену базу даних Файл /Открыть. Обрати папку, де розміщено файл supermarket.mdb.
  2.  Для створення форми слід у вікні бази даних обрати об’єкт Формы та натиснути кнопку Создать на панелі інструментів вікна бази даних.
  3.  У вікні Новая форма обрати варіант Автоформа: в столбец та вказати, на основі якої таблиці слід створити форму — Молочні продукти, натиснути кнопку ОК. Форму буде створено. Назва форми буде такою самою, як і назва базової таблиці (рис. 21).
  4.  Аналогічні дії виконати для створення форми Кондитерські вироби, але у вікні Новая форма обрати варіант створення форми Автоформа: ленточная та вказати, на основі якої таблиці слід створити форму — Кондитерські вироби, натиснути кнопку ОК. Форму буде створено. Назва форми буде такою самою, як і назва базової таблиці (рис. 22 на с. 50).

Рис. 21. Автоформа Молочні продукти, яка містить усі поля базової таблиці

  1.  Для створення форми Продаж слід у вікні бази даних обрати об’єкт Формы, натиснути кнопку Формы на панелі Объекты, натиснути кнопку Создать на панелі інструментів вікна бази даних, у вікні, що відкрилося — Новая форма — обрати з переліку Мастер форм та вказати базову таблицю — Продаж для форми та натиснути кнопку ОК.
  2.  Виконуючи інструкції Мастера форм користувач створює потрібний вигляд форми, зокрема, обирає для форми з переліку полів лише поля: Код операції, Дата операції, Код товару. На наступному етапі створення форми користувач обирає варіант оформлення форми (наприклад, можна обрати тип форми — Ленточный; варіант оформлення — Промышленный). Далі слід вказати назву форми — Продаж2. У результаті буде створено таку форму, як показано на рис. 23 на с. 51.

Рис. 22. Автоформа Кондитерські вироби, яка містить усі поля та всі записи в одному вікні


ВПРАВА 5

ПОШУК ТА СОРТУВАННЯ ЗАПИСІВ У ТАБЛИЦІ

Умова. Відкрити базу даних vpraval.mdb. У таблиці Студенти з’ясувати, хто зі студентів записаний у таблицю під кодом 25, визначити чи студенти з ім’ям Андрій. Відсортувати записи за полем Місто. Переглянути, скільки студентів є з Одеси. Зберегти базу даних, закрити файл.

Приклад виконання вправи

  1.  Запустити програму MS Access та відкрити вже створену базу даних Файл /Открыть, обрати папку, де розміщено файл prikladl.mdb.
  2.  Відкрити таблицю Студенти (у режимі таблиці) та встановити курсор на поле Код, виконати команду меню Правка /Найти. У вікні, що відкрилося, ввести в поле Образец значення 25 та натиснути кнопку Найти далее. Маркер запису встановиться лівіше від значення 25 (рис. 26).

Рис. 26. Результат пошуку запису з кодом 25

  1.  Виділити поле Ім’я. Виконати команду меню Правка / Найти, у вікні, що відкрилося ввести в поле Образец значення Андрій та натиснути кнопку Найти далее.

У результаті на екран буде виведене вікно з повідомленням: Поиск записей приложения MS Access завершен. Образец не найден. Це означає, що таблиця не містить записів про студента з іменем Андрій.

  1.  Щоб упорядкувати записи за полем Місто, слід виділити це поле, викликати контекстне меню та обрати команду Сортировка по возрастанию (або Сортировка по убыванию). Переглянути результати (рис. 27) для з’ясування наявності студентів з Одеси. Зберегти базу даних, закрити файл.

Рис. 27. Результат упорядковування за полем Місто.


ВПРАВА 6

СТВОРЕННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ФІЛЬТРІВ

Умова. У базі даних Супермаркет (файл supermarket.mdb) знайти всі продукти, які було продано 21.10.2008 та у кількості не більше 10 штук за одну операцію продажу.

Приклад виконання вправи

  1.  Відкрити вже створену базу даних Супермаркет (файл supermarket.mdb).
  2.  Обрати таблицю Продаж. Для пошуку записів про продукти, які були продані 21.10.2008 у кількості 10 або менше штук за одну операцію продажу, слід застосувати розширений фільтр. Для створення розширеного фільтра слід виконати команду меню Записи /Фильтр /Расширенный фильтр ... .
  3.  Відкриється вікно (рис. 31), у верхній частині якого буде розміщений перелік полів таблиці Продаж, а внизу — конструктор для побудови розширеного фільтра. За допомогою миші обирати з переліку полів таблиці та переносити у конструктор назви полів, для яких слід задати умови відбору. Отже, перенести слід поле Дата продажу та поле Кількість.
  4.  Для поля Дата продажу слід задати умову відбору — #21.10.2008#, а для поля Кількість — умову: <10.

Рис. 31. Записані у конструктор умови для побудови розширеного

фільтра

  1.  Перейти знову у режим таблиці та виконати команду меню Записи/Применить фильтр. У результаті таблиця Продаж набуде вигляду, як показано на рис. 32 на с. 66 (відображатимуться тільки ті записи, що не суперечать заданим умовам).


ВПРАВА 7

СТВОРЕННЯ ЗАПИТІВ НА ВИБІРКУ

Умова. Відкрити базу даних vpraval.mdb. У таблиці Студенти з’ясувати, хто зі студентів групи з міста Києва та народився 1991 року. Відсортувати список таких студентів за алфавітом. Зберегти базу даних, закрити файл.

Приклад виконання вправи

  1.  Відкрити вже створену базу даних Студенти (файл vpraval.mdb).
  2.  Вибрати об’єкт Запросы та натиснути кнопку Создать в режиме конструктора.
  3.  У вікні, що відкрилося, обрати таблиці Студенти і Група. Вони з’являться у верхній частині конструктора. Між таблицями можна побачити зв’язок (один-до-одного), оскільки ці зв’язки вже було встановлено раніше. Обрати з таблиці Група та перенести у нижню частину конструктора поля Код студента, Прізвище та Дата народження, а з таблиці Студенти перенести поле Місто.
  4.  В Условия отбора записати напроти поля Дата народження умову: «*.1991», а напроти поля Місто — умову: «Київ». У полі Сортировка напроти поля Прізвище відкрити правою кнопкою варіанти сортування та обрати Сортировка по возрастанию (рис. 36 на с. 72). Закрити запит та записати назву цього запиту: 1991Київ.
  5.  Відкрити запит 1991Київ у режимі таблиці та переглянути результат роботи запиту (рис. 37 на с. 72).

Рис. 36. Вікно конструктора запиту на вибірку

Рис. 37. Результат роботи запиту на вибірку


ВПРАВА 8

СТВОРЕННЯ ЗАПИТІВ З УМОВАМИ

Умова. Відкрити базу даних Супермаркет (файл supermarket.mdb). За допомогою запиту з’ясувати скільки та яких кондитерських виробів від постачальника «Рошен» було продано 20 та 21 жовтня. У результаті показати такі поля: Назва товара, Дата, Кількість. Надати запиту назву 3апит_з_умовою, зберегти та закрити файл.

Приклад виконання вправи

  1.  Запустити програму MS Access та відкрити базу даних Супермаркет (файл supermarket.mdb).
  2.  Обрати об’єкт Запрос та обрати варіант Создать запрос с помощью конструктора.
  3.  У вікні конструктора обрати таблиці Кондитерські вироби, Продаж та перенести їх у верхню частину конструктора.
  4.  Перетягнути у нижню частину конструктора у рядок Поле: такі назви полів: із таблиці Продаж — поля Дата продажу та Кількість, а з таблиці Кондитерські вироби — поля Назва товару та Постачальник.
  5.  У конструктор у рядок Условие отбора: записати для поля Постачальник умову: Like “Рошен”, а для поля Дата продажу записати умову: #20.10.2008#0г#21.10.2008#.

Зверніть увагу, що можна умову відбору записати й інакше. Можна записати для поля Дата продажу у рядок Условие отбора: умову #20.10.2008#, а у рядок Или: умову #21.10.2008#. Результат роботи запиту від цього не зміниться, якщо у рядок Или: для поля Постачальник не забути записати умову: Like «Рошен».

  1.  У результаті конструктор такого запиту матиме вигляд, як показано на рис. 38 (на с. 78). Надати запиту назву Запит_на_ вибірку, зберегти та закрити створений запит.
  2.  Відкрити щойно створений запит та переглянути результати роботи запиту (рис. 39 на с. 78). Зберегти та закрити файл.

Рис. 38. Вигляд конструктора запиту з умовами

Рис. 39. Результат роботи запиту з умовами


ВПРАВ 10

СТВОРЕННЯ ЗАПИТІВ

З ОБЧИСЛЕННЯМИ

Умова. Відкрити базу даних Супермаркет, (файл supermarket.mdb). За допомогою запиту з’ясувати, яка вартість кондитерських виробів від кожного з постачальників, які було продано 20 та 21 жовтня. У результаті показати такі поля: Назва товара, Дата, Вартість. Надати запиту назву Запит_з_обчислення ми, зберегти та закрити закрити файл.

Приклад виконання вправи

  1.  Запустити програму MS Access, та відкрити базу даних Супермаркет, (файл supermarket.mdb).
  2.  Обрати об’єкт Запрос та обрати варіант Создать запрос с помощью конструктора.
  3.  У вікні конструктора обрати таблиці Кондитерські вироби, Продаж та перенести їх у верхню частину конструктора.
  4.  Перетягнути у нижню частину конструктора у рядок Поле: такі назви полів:
  •  з таблиці Продаж — поля Дата продажу, Назва товару та Кількість;
  •  з таблиці Кондитерські вироби — поля Ціна за одиницю.
  1.  Записати для поля Дата продажу (рис. 46) у рядок Условие отбора умову: #20.10.2008#0г #21.10.2008#

Створити нове поле Вартість (записати назву поля у рядок Поле праворуч від поля Кількість). У конструкторі запиту в рядку Поле викликати контекстне меню, з якого обрати команду Построить.

У вікні Построитель выражений записати вираз для обчислення вартості кондитерських виробів (щоб не вводити назви полів «вручну», достатньо виконати подвіиний клік на на. поля в нижньому середньому списку Построителя выражений) і назви полів автоматично з’являться у верхній частині введен виразу). Отже, вираз для обчислення вартості виробів мати вигляд:

Рис. 46. Розміщення полів у вікні конструктора запиту

Вартість:[Кондитерські вироби]![Ціна за одиницю] [Продаж]! [Кількість].

  1.  Закрити запит, надати йому ім’я Запит_з_обчисленням.
  2.  У результаті роботи запиту з’явиться таблиця, в полі Вартість якої буде обчислено добуток кількості та ціни конди терських виробів (рис. 47 на с. 92).
  3.  Переглянути результати роботи запиту, зберегти та закриті файл.


ВПРАВА 11

СТВОРЕННЯ ПІДСУМКОВИХ ЗАПИТІВ

Умова. Відкрити базу даних Покупці, (файл pokupzi.mdb). За допомогою підсумкового запиту з’ясувати кількість покупок, здійснених кожним покупцем, сукупну вартість покупок кожного з покупців за всі дні та середню вартість покупки кожного покупця.

Приклад виконання вправи

  1.  Запустити програму MS Access та відкрити базу даних Покупці, (файл pokupzi.mdb).
  2.  Обрати об’єкт Запрос та обрати варіант Создать запрос с помощью мастера.
  3.  У вікні майстра Создание простих запросов обрати таблицю Покупці та перенести назви полів за допомогою інструмента > у поле Выбранные поля, та натиснути кнопку Далее.
  4.  Обрати варіант створення Итоговый та натиснути кнопку Итоги. У вікні Итоги (рис. 48) обрати варіанти обчислення підсумкових значень Sum, Avg та поставити прапорець біля Подсчет числа записей в pokupzi та натиснути кнопку Далее.

Рис. 48. Вікно вибору підсумкових значень

  1.  У наступному вікні майстра зазначити, що інтервалом групування дат вважати місяці. Натиснути кнопку Далее.
  2.  У наступному вікні записати ім’я нового запиту Запит_ підсумковий та натиснути кнопку Далее.
  3.  У результаті з’явилося вікно результату роботи запиту, в якому записи по кожному покупцю згрупувалися (рис. 49).

Можна переглянути вартість всіх покупок у кожного з 5 покупців, переглянути середню вартість покупки кожного покупця та побачити скільки всього покупок зробив кожний покупець.

Рис. 49. Результат роботи підсумкового запиту


ВПРАВА 12

СТВОРЕННЯ ПЕРЕХРЕСНИХ ЗАПИТІВ

Умова. Відкрити базу даних Супермаркет, (файл supermarket.mdb). За допомогою підсумкового запиту з’ясувати кількість покупок по кожній даті, сукупну кількість покупок за всі дні.

Приклад виконання вправи

  1.  Запустити програму MS Access та відкрити базу даних Супермаркет, (файл supermarket.mdb). У основному вікні бази даних обрати об’єкт Запросы і натиснути кнопку Создать.
  2.  У вікні Новый запрос обрати варіант запиту Перекрестный запрос та натиснути кнопку ОК.
  3.  У вікні майстра створення перехресного запиту обрати таблицю Продаж, натиснути кнопку Далее, у наступному вікні майстра обрати поле Назва товара для розміщення його у рядках запиту (рис. 50) та знову натиснути кнопку Далее.

Рис. 50. Вікно вибору назв рядків для перехресного запиту

  1.  У наступному вікні майстра обрати поле Дата продажу для розміщення його у назвах стовпчиків запиту (рис. 51) та знову натиснути кнопку Далее.
  2.  У наступному вікні майстра обрати поле Кількість для розміщення його у записах значень перехресного запиту та обрати функцію Сумма для створення стовпця підсумкових значень (рис. 52), знову натиснути кнопку Далее.

Рис. 51. Вікно вибору назв стовпців для перехресного запиту

Рис. 52. Вікно вибору полів для значень у запиті

  1.  У наступному вікні майстра обрати варіант подальших дій Просмотреть результат запроса та натиснути кнопку Готово.

У результаті перехресний запит матиме вигляд, як показано на рис. 53.

Рис. 53. Вигляд перехресного запиту

для вибору кількості проданих товарів по окремих днях

та підсумковий результат продажу товарів за всі вказані дні


ВПРАВА 14

СТВОРЕННЯ ЗАЛЕЖНИХ ФОРМ

Умова. У базі даних Супермаркет, (файл supermarket.mdb). За допомогою майстра створити залежну форму Продаж, яка показує кількість проданих товарів по датах. Надати формі назву Продаж_по_датах.

Приклад виконання вправи

  1.  Запустити програму MS Access та відкрити базу даних Супермаркет, (файл supermarket.mdb). У основному вікні бази даних обрати об’єкт Формы і обрати варіант створення Создать форму с помощью мастера.
  2.  Для створення залежної форми слід виконати такі дії:
  •  у вікні Новая форма обрати команду Мастер форм. Далі виконувати інструкції Мастера форм: обрати поля, зовнішній вигляд, фоновий малюнок форми, задати ім’я форми (рис. 58).

Рис. 58

Рис. 59

У результаті нова залежна форма матиме вигляд, як показане на рис. 60.

Рис. 60

ВПРАВА 15

СТВОРЕННЯ ЗВІТІВ

Умова. Відкрити базу даних Супермаркет, (файл supermarket.mdb). Створити звіт, який відображатиме асортимент товарів по групі Бакалія. Надати звіту ім’я Звіт_Бакалія.

Приклад виконання вправи

  1.  Відкрити базу даних Супермаркет, (файл supermarket.mdb). У основному вікні бази даних обрати об’єкт Отчет і натиснути кнопку Создать.
  2.  У вікні Новый отчет обрати варіант Мастер отчетов та обрати таблицю Бакалія, у наступному вікні обрати всі поля цієї таблиці.
  3.  У наступному вікні обрати порядок розміщення полів та макет звіту, після натискання кнопки Готово на екрані з’явиться звіт, як показано на рис. 65.

Рис. 65. Вигляд звіту про асортимент бакалії.




1. реферату- Теоретичні проблеми Капіталу К
2. Культурная мозаика малых городов и сёл
3. собирательская пастушеская и земледельческая стадии развития рабовладельческую античность и средневеков
4. Остров Рождества
5. государства Центральной Азии.html
6. М 2 Заг.html
7. Також описується музейна справа та основні напрями діяльності музеїв
8. на тему- ІМПОРТ ЕКСПОРТ ВАЛЮТА МИТНИЦЯ
9. .8071.3089 КЛІНІКОМОРФОЛОГІЧНІ ЗІСТАВЛЕННЯ В ДІАГНОСТИЦІ І ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ
10. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук
11. тема была общей нужно будет подобрать подходящую для работы фотографию.html
12. Человек как предмет познания Глава первая ПРОБЛЕМА ЧЕЛОВЕКА В СОВРЕМЕННОЙ НАУКЕ
13. 1.Салы~ ~~ымы ма~ызы ж~не экономикалы~ м~ні 1
14. Конституционно-правовые ограничения организации и деятельности общественных и религиозных объединений
15. на тему- Экстирпация глазного яблока Выпол
16. Тема 6- Эмиссионная деятельность компании Выход на международные и фондовые рынки Выпуск акции
17. вариантов доставки ценности целевой группе потребителей по четырем аспектам- а сфера бизнеса компании спец
18. Личностные особенности.html
19. Зарегистрированные сигналы
20. Тема 10. Электронное правительство.