Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Толерантне ставлення до інших націй і народностей

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

БУКОВИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет підготовки молодших спеціалістів

Виховний захід:

«Толерантне ставлення до інших націй і народностей»

Підготувала:

Куратор академічної групи ФК-302,

Асистент кафедри сучасних європейських мов

Нікіточкіна І.В.

Чернівці

2012

Тема:  Толерантне ставлення до інших націй і народностей

Мета: 

1)Виховна: Сприяти розвитку любові до всіх націй; роз'яснити рівність усіх людей; виховувати толерантне ставлення до інших націй; розвивати повагу до інших людей.

2)Навчальна: Обґрунтувати засади мирного співіснування людей різних національностей і релігійних конфесій.

3)Розвиваюча: Розвивати мислення, духовність  студентів, спонукати до творчої, дослідницької та пошукової діяльності.

Форма проведення: бесіда, анкетування

Місце проведення: навчальна аудиторія

Час  проведення: 45 хвилин

 

Етапи підготовки і проведення виховного заходу:

1-ий етап – вибір мети. Мета даного заходу підібрана з метою прищепити студентам повагу і толерантне ставлення до людей інших національностей.

2-ий етап – планування виховного заходу. На даному етапі йде підбір наповнення заходу, складання плану.

3-ій етап – організація діяльності студентів. Студентів було раніше попереджено про проведення заходу.

4-ий етап – проведення заходу. Захід проводиться у формі бесіди з елементами анкетування.  

5-ий етап – підведення підсумків. Після проведення заходу обговорити захід з методистом, і з присутніми студентами з метою вивчення успіхів та невдач.

Обладнання: анкети для студентів, блок-схема “толерантність”.

Епіграф (на дошці):

“Людина, що ненавидить інший народ, не любить і свій власний”

Н.А. Добролюбов

ХІД ЗАХОДУ

Вітвіцька Л.: Згідно з переписом населення 2001 року національний склад населення України (загальною чисельністю 47,732,079 чол. станом на 2004 р.) характеризується значною перевагою основної нації — українців. Вони становлять 77,8 % усіх жителів України. Поряд з українцями на території держави проживає понад 100 національностей. Серед їх найбільшу діаспору мають росіяни — 17,3 % всього населення країни. В Україні проживає також значна чисельність націй прилеглих держав. Це, перш за все, білоруси, чисельність яких сягає 400 тис. чоловік, молдовани (300 тис. чол.), поляки (250 тис. чол.), болгари (250 тис. чол.), угорці (150 тис. чол.), румуни (100 тис. чол.). Найбільшою нацією України, що не має власної держави, є кримські татари — 250 тис., які переважно мешкають на батьківщині — в Криму. Крім цих національностей, в Україні проживають греки, татари, вірмени, цигани, німці, гагаузи та ін.

І. Нації, національність, націоналізм

Заліско М.: Для того щоб зрозуміти причину міжнаціональних розбіжностей, потрібно визначити значення таких понять, як “нації”, “національність” й “націоналізм”. Саме велика кількість існуючих націй (народів, народностей, етносів, етнічних громад) і визначає дану проблему.

НАЦІЇ (картка з терміном розміщається на дошці) – (від лат. natio — плем'я, народ), історична спільність людей, що складається у процесі формування спільності їхньої території, економічних зв'язків, літературної мови, етнічних особливостей культури й характеру. Складається з різних племен і народностей.

“Нації є співтовариство людей, яких поєднують ілюзії про загальних предків і загальна ненависть до сусідів”.

(Вільям Індж)

Питання до групи: Що таке національність і як її визначити?

Ганич Л.: НАЦІОНАЛЬНІСТЬ (картка з терміном розміщається на дошці) – приналежність до тієї або іншої націй – не визначається місцем народження. Якщо місце народження людини з певних обставин мало місце за кордонами його країни, це не означає, що він приймає національність тієї країни, у якій народився.

Людина належить до тієї національності, до якої належать її батьки. Можна перейняти іншу релігію, поміняти віру, але національність – раз і назавжди. Причому гаслом усього світу протягом багатьох років є твердження, що своєї національності НЕ МОЖНА соромитися і вважати її недоліком.

НАЦІОНАЛІЗМ (картка з терміном розміщається на дошці) – ідеологія й політика, що виходить із ідей національної переваги й протиставлення своїх націй іншим.

Не даремно дуже багато мислителів усіх часів і дотепер часто міркують про цю проблему й завжди сходяться в одному:

“Націоналізм може бути величезним. Але великим - ніколи”.

Помпуш Ю.: Націоналізм проявляється у двох видах: так званий, побутовий і міжнародний. Побутовий націоналізм – це його більше легка форма, коли міжнаціональні конфлікти не переходять у війни. Це в основному, події, засновані на обмеженні національного достоїнства у повсякденному житті. Сюди можна віднести факти, ніде не зафіксовані офіційно: конфлікти між невеликими групами людей, уживання різких “ярликів”, що зачіпають національні почуття, прояв ворожості у спілкуванні, приватні зіткнення, тощо.  Більшу проблему являє собою міжнародний націоналізм – війни й інші конфлікти, що мають державне або світове значення. Цей прояв націоналізму впливає на життя не тільки народів, але й окремих країн.

ІІ. Патріотизм і націоналізм

Питання до групи: Що таке патріотизм?

Плачінта А.: ПАТРІОТИЗМ (картка з терміном розміщається на дошці)відданість і любов до своєї Батьківщини, до свого народу.

ПАТРІОТИЗМ (від греч. patriotes - співвітчизник, patris - батьківщина) - любов до Батьківщини; прихильність до місця свого народження, місця проживання.

Зверніть увагу: у цьому визначенні немає ніякого натяку на дискримінацію інших народів, обмеження чиїхось прав. Тим більше, ненависть до іншого народу у жодному випадку не означає, що ця людина є патріотом.

Патріотизм переходить у шовінізм, коли люди не має можливості допомагати своїй країні й прагне гнітити іншу.

ШОВІНІЗМ (картка з терміном розміщається на дошці) – крайній націоналізм, що проповідує національну й расову винятковість і розпалює національну ворожнечу й ненависть. Найчастіше це відбувається не між суверенними державами, а шляхом обмеження прав і достоїнств нації, що проживає поруч.

ІІІ. Поняття толерантності

Звертання до групи: А тепер давайте поговоримо про толерантність (картка з терміном розміщається на дошці). Вам знайомо це слово?

Скігар Н.: Поняття толерантності багатолике. Як особливий аспект воно присутнє при аналізі різних сторін діяльності людини й розвитку суспільства. Дане поняття має свої значеннєві відтінки в різних мовах.

Для того щоб зрозуміти, чи відноситься це поняття до даної ситуації, необхідно хоча б коротко знати значення цього слова.

Переклад слова “толерантність” з різних мов

Мова

Переклад на українську мову

англійська

Готовність і здатність без протесту сприймати особистість або річ

французька

Повага волі іншого, його образа думки, поводження, політичних і релігійних поглядів

китайська

Прояв великодушності у відношенні інших

арабська

Прощення, полегкість, м'якість, співчуття, прихильність, терпіння

перська

Терпіння, терпимість, витривалість, готовність до примирення

Звертання до групи: Ми з вами розібралися, що таке толерантність, давайте ж тепер спробуємо самі дати визначення цьому поняттю. (студенти пропонують свої варіанти)

Плешка Д.: ТОЛЕРАНТНІСТЬ – здатність до визнання або практичне визнання й повага переконань і дій інших людей.

Як ви бачите, це поняття дуже складне, і ми можемо дати безліч його визначень, залежно від того, що кожен з нас вважає найбільш важливим. Існує ряд соціальних показників, які виділяють психологи, і по наявності або відсутності яких ми можемо оцінити ситуацію у суспільстві.

Блок-схема “толерантність” розміщається на дошці (див. малюнок 1)

Блок-схема “толерантність”

На думку психологів, краще розуміння толерантності сприймається завдяки з'ясуванню сутності її протилежності – нетерпимості (ІНТОЛЕРАНТНОСТІ). В основі нетерпимості лежить переконання, що твоя група, твоя система поглядів, твій спосіб життя вище, краще, ніж у інших. Вона відмовляє у праві на існування тому, хто дотримується інших поглядів, віддає перевагу придушенню, а не переконання. Форми прояву нетерпимості різноманітні: образи, ігнорування, опоганення релігійних або культурних символів, погрози, залякування, переслідування, пошук ворога, дискримінація, расизм.

IV. Анкетування: Визначення рівня толерантності

Звертання до групи: А тепер ми спробуємо зараз визначити ваш рівень толерантності. Для цього я роздам вам спеціальні анкети. Для їхнього заповнення Вам вистачить декількох хвилин. А після ми разом підрахуємо бали й підведемо підсумки.

Куратор роздає заздалегідь підготовлені анкети (див. Додаток 2). Студенти заповнюють анкети й по кількості набраних балів визначають свій рівень толерантності (див. Додаток 3). Куратор робить висновок на основі отриманих даних.




1. практик С. Харрисон призывает нас взрослых разделить с детьми радость познания мира помочь им сберечь и р
2. Задание для курсового проектирования Министерство образования и науки Челябинской области Государств
3. Акушерство (заболевания сердечно-сосудистой системы у беременных)
4. тема яку ми також застосовуємо щоб-аби- репрезентувати власний досвід-дослід-
5. во Укр ~ це сума материх і духих благ які є в розпорядженні суспва
6. Рублик Конференции в 19
7. на тему- Геополитические реалии современного однополярного мира Выполнил- студент 2 курса 24 груп
8. средняя общеобразовательная школа Саратовской области Краснокутского района И
9. У всякого своя доля І свій шлях широкий Той мурує той руйнує Той неситим оком За край світа зазир
10. Литература - Хирургия (АППЕНДИЦИТ)
11. Издательство НЦ ЭНАС ISBN 9785498074733 ИД Питер Александр Никонов ~ убежденный атеист и известный специ
12. Транспортное обслуживание международных экономических связей
13. По лицензионному договору одна сторона автор или иной правообладатель лицензиар предоставляет либо обязу
14. Валютно-фінансові операції
15. Хабаровский край
16. Статья- Источники Истории Апостольского Века
17. Мои ответы на основные вопросы человеческого бытия, сформированные И. Кантом
18. тематики физики и других наук.
19. 399 гг. до н. э. один из первых по мнению Диогена Лаэрция европейских мыслителей поставивший вопрос о влияни
20. на тему- Социальнопедагогическое консультирование