Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Аналіз використання земельних ресурсів Мета- Вивчити методику аналізу використання земельних рес

Работа добавлена на сайт samzan.net:


17

Практичне заняття № 3

(2 год.)

Тема: Аналіз використання земельних ресурсів

Мета: Вивчити методику аналізу використання земельних ресурсів підприємства

План заняття

Завдання 3.1 Проаналізувати склад і структуру сільськогосподарських угідь підприємства по правам використання.

Завдання 3.2 Проаналізувати склад і структуру сільськогосподарських угідь підприємства за їх видами

Завдання 3.3 Проаналізувати склад і структуру посівних площ підприємства

Завдання 3.4 Проаналізувати економічну ефективність використання сільськогосподарських угідь підприємства

В результаті розгляду теоретико-практичних питань студент повинен вміти:

  •  пояснити методику та аналізувати склад і структуру земельних угідь підприємства;
  •  пояснити методику та аналізувати склад і структуру посівних площ підприємства;
  •  пояснити методику та аналізувати економічну ефективність використання сільськогосподарських угідь підприємства.

Терміни та поняття

Земельні угіддя підприємства. Сільськогосподарські та несільськогосподарські угіддя. Власність підприємства. Власність засновників (учасників) підприємства. Власність фермерського господарства. Власність голови та членів фермерського господарства. Оренда ділянок для товарного сільськогосподарського виробництва. Оренда земельних паїв. Оренда земель комунальної та державної власності. Терміни оренди. Рілля. Сінокоси. Пасовища. Багаторічні насадження. Перелоги. Зернові, зернобобові, овоче-баштанні, технічні та кормові культури. Урожайність. Вихід сільськогосподарської продукції на 100 га угідь. Виручка, прибуток та диференціальний дохід на 1 га сільськогосподарських угідь.

Основні положення

Завдання 3.1 Проаналізувати склад і структуру сільськогосподарських угідь підприємства по правам використання

Вихідна інформація заноситься в таблиці 3.1.1 та 3.1.2

Методика виконання

При аналізі складу і структури сільськогосподарських угідь підприємства по правам використання необхідно користуватися положеннями Земельного Кодексу України (ст. 28 та 31, розд. 3 та 4).

Інформація про права використання підприємством сільськогосподарських угідь знаходиться в формі 50-сг (землекористування всього, в т.ч. оренда) та деталізовано – в Державній реєстраційній службі України (щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно). Підприємство для підтвердження законності використання землі має отримати в указаній службі витяги про реєстрацію відповідних прав (оренди, власності тощо).

У висновках характеризується динаміка показників складу і структури сільськогосподарських угідь підприємства по правам використання та проводиться їх порівняння із середніми значеннями по регіону.

Таблиця 3.1.1

Склад і структура сільськогосподарських угідь недержавного сільськогосподарського підприємства по правам використання

Показники

20__ р.

20__ р.

Відхилення 20__ р. від 20__ р.

В середньому за 2011 р. по

га

%

га

%

+/-

%

Запорізькій області

Мелітопольському району

Приватна власність підприємства

Оренда всього, в т.ч.:

  •  оренда ділянок для товарного с.-г. виробництва, всього, в т.ч.:

  •  в учасників підприємства

  •  в інших осіб

  •  оренда с.-г. угідь комунальної власності

  •  оренда с.-г. угідь державної власності

Всього

100

100

Висновки__________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Таблиця 3.1.2

Склад і структура сільськогосподарських угідь фермерського

господарства по юридичним підставам використання

Показники

20__ р.

20__ р.

Відхилення 20__ р. від 20__ р.

В середньому за 2011 р. по

га

%

га

%

+/-

%

Запорізькій області

Мелітопольському району

Постійне користування землями державної та комунальної власності

Приватна власність всього, в т.ч.:

  •  приватна власність фермерського господарства

  •  приватна власність голови та членів фермерського господарства

Оренда всього, в т.ч.:

  •  оренда ділянок для товарного с.-г. виробництва

  •  оренда с.-г. угідь комунальної власності

  •  оренда с.-г. угідь державної власності

Всього

100

100

Висновки__________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 3.2 Проаналізувати склад і структуру сільськогосподарських угідь підприємства за їх видами

Вихідна інформація заноситься в таблицю 3.2.1

Методика виконання

При аналізі складу і структуру сільськогосподарських угідь за їх видами необхідно користуватися положеннями Земельного Кодексу України (ст. 22).

При аналізі важливо всебічно розглянути ступінь використання сільськогосподарських угідь та їхню якість за такими показниками:

а) структура сільськогосподарських угідь;

б) розораність сільськогосподарських угідь (частка площі ріллі в обробітку щодо загальної площі сільськогосподарських угідь);

в) частка ріллі в обробітку щодо загальної площі рілля та перелогів;

г) частка площі багаторічних насаджень щодо загальної площі сільськогосподарських угідь;

д) частка зрошувальних земель щодо орних земель і сільськогосподарських угідь.

У висновках характеризується динаміка показників складу і структури сільськогосподарських угідь підприємства по правам використання та проводиться їх порівняння із середніми значеннями по регіону.

Таблиця 3.2.1

Склад і структура сільськогосподарських угідь

Показники

20__ р.

20__ р.

Відхилення 20__ р. від 20__ р.

В середньому за 2011 р. по

га

%

га

%

+/-

%

Запорізькій області

Мелітопольському району

Рілля

Перелоги

Багаторічні насадження

Сінокоси

Пасовища

Всього

100

100

Висновки__________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 3.3 Проаналізувати склад і структуру посівних площ підприємства

Вихідна інформація заноситься в таблицю 3.3.1

Методика виконання

При аналізі складу і структуру сільськогосподарських угідь за їх видами необхідно користуватися положеннями Постанови Кабінету Міністрів №164 від 11. 02. 2010 «Про затвердження нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах в різних природно-сільськогосподарських регіонах»

Інформація для аналізу складу та структури посівних площ міститься в формі 29-сг.

При аналізу структури посів в підприємстві слід враховувати, що  структура посівів, яка забезпечує виробництво більшого обсягу продукції у розрахунку на одиницю земельної площі за менших затрат праці та коштів, а також відповідає основним вимогам сівозмін і системи ведення господарства, є найкращою. При розробці структури посівних площ враховують також ґрунтово-кліматичні умови і техніко-економічні можливості господарства.

При аналізі структури посівних площ особливу увагу звертають на співвідношення посівів товарних і кормових культур з урахуванням спеціалізації тваринництва. Чим більша частка товарних культур у площі загальних посівів і чим менша площа ріллі, яка використовується для кормових цілей, тим більше потенційних можливостей у господарства для збільшення обсягу товарної продукції і прибутку, підвищення загальної рентабельності.

Аналізуючи склад посівних площ під товарними культурами важливо виявити відхилення у розмірах посівних площ тих культур, які істотно відрізняються між собою за продуктивністю. Прибуток зростатиме при збільшенні площі посіву тих культур, продуктивність яких на 1 га перевищує середню (до таких культур належать, зокрема, соняшник і овочі), а також при збільшенні загальної частки посівів товарних культур.

Щодо зернових і кормових культур то визначення рівня їх продуктивності поєднують з аналізом виробництва продукції тваринництва, розміри цих галузей мають бути достатніми для створення міцної кормової бази.

При аналізі структури посівних площ, зайнятих під кормовими культурами, враховують вихід кормових одиниць і перетравного протеїну на 1 га площі. Відповідно до вимог раціональної годівлі тварин в однорідних групах кормових культур перевагу надають тим з них, які характеризуються підвищеною продуктивністю кормових одиниць з високим вмістом перетравного протеїну за якомога менших витрат на їх виробництво.

У висновках аналізуються структурні зрушення та абсолютна зміна площ відповідних культур. При цьому аналізується вплив зміни структури посівних площ на якість ґрунтів.

Таблиця 3.2.1

Склад і структура посівних площ підприємства

Культури та їх групи

20__ р.

20__ р.

Відхилення 20__ р. від 20__ р.

Нормативна структура посівних площ, %

В середньому за 2007-2011 рр. по

га

%

га

%

площі, %

питомої ваги, пункти

Запорізькій області

Мелітопольському району

Зернові культури, всього, в т.ч.:

48,8-100

53,2

Технічні культури, всього, в т.ч.:

6,1-43,8

38,9

  •  соняшник

14,6-18,8

35,8

  •  ріпак

6,1-12,5

1,7

Картопля і овоче-баштанні культури, всього, в т.ч.:

до 25,0

3,8

Кормові культури, всього, в т.ч.:

до 75,0

4,1

  •  багаторічні трави

до 31,3

1,6

Всього посівів

100

100

х

100

Висновки__________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 3.4 Проаналізувати економічну ефективність використання сільськогосподарських угідь підприємства

 

Вихідна інформація заноситься в таблиці 3.4.1 та 3.4.2

Методика виконання

Економічна ефективність використання землі в с.-г. виражається системою показників. Вона характеризує використання угідь як в цілому, так і їх окремих видів. Перш група показників характеризує степінь екстенсивного використання землі, залучення землі в оборот( табл. 3.4.1). Друга група показників характеризує степінь інтенсивного використання землі (табл. 3.4.2). До неї відносяться натуральні і вартісні показники, які є відношенням між отриманими результатами (виробленою продукцією, виручкою, прибутком, тощо) та відповідними видами угідь (площею ріллі, с.-г. угідь, площею посіву відповідних культур та ін.) У висновках характеризуються зміни у  рівні залучення землі до господарського використання та  зміна показників землемісткості і землевіддачі, фактори, що їх обумовили, порівнюються з середніми даними по регіону (даними сусіднього господарства), а також указуються можливі шляхи покращення використання земельних угідь.

Таблиця 3.4.1

Інтенсивність використання земельних ресурсів

Показники

20__ р.

20__ р.

Відхилення, пункти

Коефіцієнт розораності

Коефіцієнт використання ріллі

Інтегральний коефіцієнт використання землі

Висновки__________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Таблиця  3.4.2

Економічна ефективність використання землі

Показники

200_ р.  

200_ р.  

Відхилення

В середньому за 2012 р. по

+/-

%

Запорізькій області

Мелітопольському району

ВИХІДНІ ДАНІ

Валовий збір зерна, ц

Валовий збір насіння соняшника, ц

Вироблено кормів, ц кормових одиниць

Площа посіву зернових та зернобобових, га

Площа посіву соняшника, га

Площа кормових культур, га

Валовий надій молока, ц

Валовий приріст ВРХ, ц

Валовий приріст свиней, ц

Валовий збір яєць, тис. шт.

Площа сільськогосподарських угідь, га

Площа ріллі, га

Середній бал бонітету ріллі

Середня грошова оцінка 1 га сільськогосподарських угідь, грн.

Орендна плата за землю, тис. грн.

Валова продукція рослинництва у порівняльних цінах, тис. грн.

Валова продукція тваринництва у порівняльних цінах, тис. грн.

Валова продукція сільського господарства у порівняльних цінах, тис. грн.

Виручка від реалізації продукції рослинництва, тис. грн.

Виручка від реалізації продукції тваринництва, тис. грн.

Виручка від реалізації продукції сільського господарства, тис. грн.

Прибуток від реалізації продукції рослинництва, тис. грн.

Прибуток від реалізації продукції тваринництва, тис. грн.

Прибуток від реалізації продукції сільського господарства, тис. грн.

РОЗРАХУНКОВІ ПОКАЗНИКИ

Урожайність зернових культур, ц/га

Урожайність соняшнику, ц/га

Виробництво зерна на 100 га ріллі, ц

Виробництво насіння соняшнику на 100 га ріллі, ц

Виробництво кормів на 100 га площі кормових культур, ц кормових одиниць

Виробництво молока на 100 га сільськогосподарських  угідь, ц

Виробництво приросту ВРХ на 100 га сільськогосподарських  угідь, ц

Виробництво приросту свиней на 100 га ріллі, ц

Виробництво яєць на 100 га  посівів зернових, тис. шт.

Валова продукція рослинництва в порівняльних цінах на 1га сільськогосподарських угідь, грн.

Валова продукція тваринництва в порівняльних цінах на 1га сільськогосподарських угідь, грн.

Валова продукція сільського господарства в порівняльних цінах на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.

Виручка від реалізації продукції рослинництва на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.

Виручка від реалізації продукції тваринництва на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.

Виручка від реалізації продукції сільського господарства на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.

Прибуток від реалізації продукції рослинництва на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.

Прибуток від реалізації продукції тваринництва на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.

Прибуток від реалізації продукції сільського господарства на 1 га сільськогосподарських угідь, грн.

Вихід валової продукції рослинництва на 1 бал бонітету ріллі, грн.

Виручка від реалізації продукції рослинництва в розрахунку  на 100 грн. грошової оцінки сільськогосподарських угідь, грн.

Прибуток від реалізації продукції рослинництва в розрахунку  на 100 грн. грошової оцінки сільськогосподарських угідь, грн.

Виручка від реалізації продукції рослинництва в розрахунку  на 1 грн. орендної плати за землю, грн.

Прибуток від реалізації продукції рослинництва в розрахунку  в розрахунку  на 1 грн. орендної плати за землю, грн.

Висновки__________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Методика визначення розрахункових показників

,

де - коефіцієнт розораності  

               - площа ріллі, га

      - площа сільськогосподарських угідь, га

,

де - коефіцієнт використання ріллі

     - площа посівів, га

     - площа ріллі, га

,

де   - інтегральний коефіцієнт використання землі

де   - виробництво виду продукції (рослинництва чи тваринництва) на 100 га ріллі (с.-г. угідь), ц

       - валове виробництво виду продукції (рослинництва чи тваринництва), ц (тис. шт.)

       - площа ріллі (с.-г. угідь), га

де   - виробництво валової продукції рослинництва (тваринництва, сільського господарства) в порівняних цінах на 1га с.-г. угідь, грн.

       - виробництво валової продукції рослинництва (тваринництва, сільського господарства) в порівняних цінах, тис. грн.

       - площа с.-г. угідь, га

де   - виручка від реалізації продукції рослинництва (тваринництва, сільського господарства) на 1га с.-г. угідь, грн.

       - виручка від реалізації продукції рослинництва (тваринництва, сільського господарства), тис. грн.

       -     площа с.-г. угідь, га

де   - прибуток від реалізації продукції рослинництва (тваринництва, сільського господарства) на 1га с.-г. угідь, грн.

       - прибуток від реалізації продукції рослинництва (тваринництва, сільського господарства), тис. грн.

       - площа с.-г. угідь, га

де    - вихід валової продукції рослинництва на 1 бал бонітету ріллі, грн.

       - валова продукції рослинництва в порівняних цінах, отримана на ріллі, тис. грн.

           -   бало-гектари ріллі

де   - валова продукції рослинництва в порівняних цінах, отримана на ріллі, тис. грн.

       -      виробництво валової продукції рослинництва в порівняних цінах, всього, тис. грн.

       -      виробництво валової продукції сінокосів та пасовищ в порівняних цінах, тис. грн.

       -       виробництво валової багаторічних насаджень в порівняних цінах, тис. грн.

 де - бало-гектари ріллі

        - середній бал бонітету 1 га ріллі в підприємстві

        - площа ріллі, га

де   - виручка від реалізації продукції рослинництва на 100 грн. грошової оцінки с.-г. угідь, грн.

       -  виручка від реалізації продукції рослинництва, тис. грн.

       -  грошова оцінка с.-г. угідь, всього, тис. грн.

,

де   -  грошова оцінка с.-г. угідь, всього, тис. грн.

      - середня грошова оцінка 1 га с.-г. угідь в підприємстві, тис. грн.

       - площа с.-г. угідь, га

,

де   - прибуток від реалізації продукції рослинництва на 100 грн. грошової оцінки с.-г. угідь, грн.

       -    прибуток від реалізації продукції рослинництва, тис. грн.

       -  грошова оцінка с.-г. угідь, всього, тис. грн.




1. EURO GmbH зав. кафедрой теории и практики муниципального управления ВШППИнститута проректор Пермского институ
2. Товарный ассортимент Разработка и управление
3. фии. Ффия Пифагор автор слова фило ~ любовь софи мудрость
4. Уголовно-правовая характеристика торговли людьми
5. Тема 1 Основы бухгалтерского финансового учета Бухгалтерский учет как сплошное непрерывное взаимосвязан
6. тема охорони праці
7. капельным путем т
8. осадочных толщ а затем внедрение гранитных массивов метаморфизм складчатость поднятие этих участков го
9. Тіршілік ~рекеті ~ауіпсіздігіні~ негіздері о~у п~ні ~ ол дегеніміз адам~а таби~и ж~не техногенді ~леумен
10. на тему- Рынок государственных ценных бумаг Выполнил- Студентка ЮТД518 Гайдей
11. От решения задач к механизмам трансляции деятельности
12. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ 2
13. Расчет полной себестоимости и цены изделия
14. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук Київ ~ 20
15. Криминалистическое исследование взрывчатых веществ взрывных устройств имитирующих их предметов и следов взрыва
16. 3 Критерии качества модели К основным критериям качества любой модели относятся такие как- критерий
17. Лабораторная работа 2 По общей электротехнике и электрооборудованию Тема- Трехфазная цепь переменного
18. Принципы воспитания как основные теоретические положения процесса воспитания и их характеристика
19. Контрольна робота з дисципліни Державне та регіональне управління Підготувала студен
20. МЫСЛЬ МОСКВА 1963 ПОД ОБЩЕЙ РЕДАКЦИЕЙ В