Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

СТРАТЕГІЯ Кафедра Економіка підприємства Методичні вказівки д

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

PAGE  17

ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ІНСТИТУТ ПІДПРИЄМНИЦТВА «СТРАТЕГІЯ»

Кафедра «Економіка підприємства»

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з дисципліни «Економічна діагностика»

для студентів спеціальності «Економіка підприємства»

Розробив:

к.соц.н., доцент

Слабко Я.Я.

м. Жовті Води

2013 р.

Зміст

Стор.

Вступ………………………………………………………………………………..3

1. Порядок виконання роботи……………………………………………………..4

2. Структура та зміст курсової роботи……………………………………...…….5

3. Оформлення курсової роботи……………………………………………...…..6

4. Підготовка до захисту роботи…………………………………………….......12

5. Критерії оцінювання курсової роботи з дисципліни

«Економічна діагностика»…………………………………………………….…14

6. Перелік тем курсової роботи з дисципліни «Економічна діагностика»……15

7. Орієнтувальний план курсової роботи з дисципліни «Економічна діагностика»………………………………………………………………………17

8. Перелік рекомендованої  літератури…………………………………………17

Додатки

Вступ

Відповідно до навчальних планів підготовки спеціалістів зі спеціальності «Економіка підприємства» студенти виконують курсову роботу з дисципліни «Економічна діагностика».

Мета написання курсової  роботи – практичне використання студентами знань, термінології, методики проведення діагностики діяльності підприємства.

Задача курсової роботи – навчити студентів виконувати економічні розрахунки в процесі проведення діагностики діяльності підприємства.

Працюючи над курсовою роботою студент має засвоїти навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, побудови логічного плану і оптимальної структури, роботи з літературними джерелами та статистичною інформацією, обґрунтування власних узагальнень, висновків та пропозицій.

Критеріями оцінки курсової роботи виступають:

сутнісні аспекти роботи:

  •  відповідність логічної побудови роботи поставленим цілям і завданням;
  •  спрямованість роботи на розробку реальних практичних рекомендацій;
  •  широта і адекватність методологічного апарату;
  •  рівень обґрунтування запланованих заходів;
  •  ступінь самостійності проведення дослідження;
  •  розвиненість мови викладення роботи та її загальне оформлення.

якість захисту роботи:

  •  вміння стисло, послідовно і чітко викласти сутність і результати дослідження;
  •  здатність аргументовано захищати свої пропозиції;
  •  загальний рівень підготовки студента з дисципліни «Економічна діагностика».

1. Порядок виконання роботи

Виконання курсової роботи складається з наступних етапів:

І-етап – закріплення теми курсової роботи та складання плану. Тему студенти обирають самостійно,  керуючись переліком, який наведено у даній методичці. Тема і план курсової роботи  затверджуються  у керівника.

ІІ етап – вивчення рекомендованої літератури. На стадії добору літератури студент складає бібліографію. Поглиблене вивчення підібраної літератури доцільно починати з розгляду найновіших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі планування.

ІІІ етап – збирання й обробка матеріалу, проведення розрахунків, які пов’язані з темою курсової роботи. Об’єктами курсової роботи можуть бути підприємства всіх форм власності.

ІV етап – написання тексту і оформлення курсової роботи. Зібраний на попередніх етапах матеріал класифікується, систематизується та опрацьовується згідно відповідно до послідовності пунктів плану курсової роботи, у разі необхідності підбираються додаткова інформація. На цьому ж етапі проводяться розрахунки, обґрунтовуються пропозиції, будуються таблиці та графіки, формуються висновки та здійснюється редагування. У процесі редагування поліпшується стиль викладення матеріалу, перевіряються орфографія та пунктуація.

V етап -  захист курсової роботи. Виконана курсова робота здається студентом на кафедру. Науковим керівником відмічаються позитивні сторони та недоліки курсової роботи, розглядається висновок про можливість допуску до захисту курсової роботи та виставляється попередня оцінка.

Якщо курсова робота отримує оцінку «незадовільно» вона повертається студентові для доопрацювання.

Якщо науковий керівник дає позитивний відгук курсова робота допускається до захисту. Термін та графік захисту курсових робіт встановлюється кафедрою.

2. Структура та зміст курсової роботи

Рекомендована схема написання курсової роботи за розділами.

Загальний обсяг роботи з титульним аркушем та списком літературних джерел  - до 50 сторінок формату А4 друкованого тексту.

Вступ –  обґрунтовується і розкривається актуальність проведення діагностики в сучасних умовах, підкреслені її особливості і роль в управлінні і регулюванні діяльності підприємства. У вступі вказуються мета і завдання курсової роботи, описуються методи збору матеріалу, структура курсової роботи.  Обсяг вступу – 2-3 сторінки.

Основна частина курсової роботи складається з трьох взаємопов’язаних розділів.

Перший розділ – теоретична частина курсової роботи. В даному розділі розглядаються теоретичні основи вибраної тематики, досліджують погляди науковців з приводу теми дослідження, розглядаються сучасні методики діагностування обраного об’єкта. Обов’язкові посилання на використану літературу. Обсяг першого розділу – 15-20 сторінок.

Другий розділ – аналітична частина курсової роботи. В цьому розділі розглядається об’єкт дослідження, наводиться його коротка характеристика та техніко - економічні показники діяльності підприємства за 5 років.  Розділ  включає аналітичні розрахунки діагностики обраного об’єкта. Студент повинен визначити за допомогою діагностування причини негативних тенденцій в діяльності підприємства, та запропонувати заходи щодо  ліквідації їх наслідків.  Обсяг другого розділу – 20-30 сторінок.

У висновках (3-4 сторінки) потрібно стисло викласти основні результати проведених розрахунків і визначити в якій мірі досягнута мета і вирішені завдання, поставлені у вступі курсової роботи.

Курсова робота обов’язково повинна містити Список використаних джерел та додатки.

                                 3. Оформлення курсової роботи

При підготовці курсової роботи студент повинен дотримуватися таких вимог:

  •  курсова робота має виконуватися державною мовою;
  •  текст роботи має бути без граматичних і стилістичних помилок, а оформлення - відповідати вимогам.

При написанні курсової роботи студент повинен робити посилання на автора та джерело, звідки запозичено матеріал або окремі результати. Посилання в тексті курсової роботи слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, [21], де 21 – номер джерела за списком. Якщо використовуються відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дано посилання в курсовій роботі, наприклад, [21, с.41], де 21 - номер джерела за списком, с. 41 - сторінка, на якій міститься дана інформація., Якщо необхідно вказати кілька джерел – [2, с.45; 43, с.52; 6, с.12]. Якщо автор коротко викладає чи аналізує інформацію подану в літературному джерелі на кількох сторінках – [7, с.8-10].

Для підтвердження власних аргументів посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи іншого друкованого твору слід наводити цитати. Науковий етикет вимагає точно відтворювати цитований текст, бо найменше скорочення наведеного витягу може спотворити зміст, закладений автором.

Загальні вимоги до цитування такі:

а) текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, із збереженням особливостей авторського написання. Наукові терміни запропоновані іншими авторами, не виділяються лапками, за винятком тих, що викликали загальну полеміку. У цих випадках використовується вираз “так званий”;

б) цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту і без перекручень думок автора. Пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручень авторського тексту і позначається трьома крапками. Вони ставляться в будь якому місці цитати ( на початку, всередині, на кінці). Якщо перед випущеним текстом або за ним стояв розділовий знак, то він не зберігається;

в) кожна цитата обов’язково супроводжується посиланням на джерело;

г) при непрямому цитуванні (переказі, викладенні думок автора своїми словами), що дає значну економію тексту, слід бути гранично точним у викладенні думок автора, коректним щодо оцінювання його результатів і давати відповідні посилання на джерело;

д) якщо необхідно виявити ставлення автора курсової роботи до окремих слів або думок з цитованого тексту, то після них у круглих дужках ставлять знак оклику або знак питання.

Список використаної літератури складається на основі складеного раніше переліку джерел і відображає обсяг використаних джерел та ступінь вивченості досліджуваної теми.

Список літератури повинен містити бібліографічний опис джерел, використаних студентом під час роботи над темою. Укладаючи його, необхідно додержуватися вимог державного стандарту. Кожгий бібліографічний запис треба починати з нового рядка в такому порядку:

Кожний бібліографічний запис треба починати з нового рядка в такому порядку:

  1.  Конституція України .
  2.  Законодавчі акти Верховної Ради України .
  3.  Укази Президента України.
  4.  Постанова Кабінету Міністра України.
  5.  Нормативні акти.
  6.  Статистичні збірники та звітні матеріали міністерств і відомств.
  7.  Монографічна література й підручники .
  8.  Періодичні видання .
  9.  Адреси сайтів в Internet.

Бібліографічні записи в "Списку..." повинні мати порядкову нумерацію.

Приклади оформлення бібліографічного запису в списку використаної літератури

з/п

Вид бібліограф-фічного запису

Порядок оформлення бібліографічного запису

1

Законодав-чий акт

Закон України «Про захист персональних даних Верховна Рада України» вiд 01.06.2010 № 2297-VI / [Електронний документ] // Верховна рада України. Офіційний веб-сайт. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2297-17. – Назва з екрана.

2

Словник

Аберкромби Н. Социологический словарь / Н. Аберкромби, С. Хилл, Б. Тернер ; [пер. с англ. И. Г. Ясавеева ; под ред. С. А. Ерофеева]. – 2-е изд., перераб. и доп. – М. : Экономика, 2004. – 309 с.

3

Підручник

4

Навчальний посібник

Верхоглядова Н. І. Економіка підприємства : навч. посібник / Н. І. Верхоглядова, Д. М. Ядранський, Н. А. Іваннікова ; [рец. В. Л. Корнєв, І. Л. Сазонец, Г. А. Семенов] . — К. : Професіонал, 2008. — 384 с.

5

Монографія

Малахова Ж. Д. Трудовые организации современной Украины: социологический подход : монография / Ж. Д. Малахова. – Запорожье : Классич. приват. ун-т, 2009. – 304 с.

6

Авторефе-рат дисертації

Зубрєва Н. В. Організаційна культура як соціальне явище  : автореф. дис. … канд. соціол. наук : спец. 22.00.04 / Зубрєва Надія Володимирівна ; Харківський нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна. — Х., 2004. — 19 с.

7

Дисертація

Сайченко О. А. Корпоративная культура как эффективный механизм управления человеческими ресурсами  предприятий  : дис. … канд. экон. наук : 08.00.05 / Сайченко Ольга Анатольевна. – СПб., 2002. – 135 с.

8

Іноземне джерело

Fey C. F. Organizational culture and effectiveness: Can American theory be applied in Russia?  / C. F. Fey, D. R. Denison // Organization Science. – 2003. – Vol. 14 (6). – Р. 686–706.

9

Стаття

Слабко Я.Я. Вдосконалення системи перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів на підприємстві / Я.Я. Слабко // Наукові праці Кіровоградського нац. техн. ун-ту. Сер. Економічні науки : [збірник наукових праць] / голов. ред. Л.М. Фільштейн ; Кіровоградський національний технічний університет. – Кіровоград : Вид-во КНТУ, 2007. – Вип. 11. – С. 174–178.

10

Тези доповіді

Слабко Я. Я. Аналіз організаційної культури підприємства : тези доп. / Я. Я. Слабко // Дослідження та оптимізація економічних процесів «Оптимум-2008» : VI міжн. наук.-практ. конф., 2008 р. – Х., 2008. – С. 39.

11

Елект-ронний ресурс

1.Соціально-економічна захищеність населення України (за матеріалами вибіркового спостереження) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http// www. ukrstat.gov.ua.

2. Соціально-економічне становище України за 2012 рік [Електронний ресурс] :  повідомлення Держ. ком. стат. України. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.

Усі Додатки повинні мати порядкову нумерацію літерами (Додаток А, додаток Б, і т.д.) та назви, що відповідають їх змісту. В тексті роботи мають бути посилання на додатки. Нумерація аркушів з додатками не включається в загальну нумерацію сторінок основного тексту роботи.

Оформлення курсової роботи повинно відповідати вимогам щодо оформлення друкованих робіт. Текст розміщується на папері формату А4 (розміром 210х297мм). Текст і всі вміщені елементи роботи виконуються чорним кольором.

Курсову роботу  друкують на комп’ютері з однієї сторони аркуша білого паперу формату А4 (210х297), дотримуючись таких вимог:

  •  шрифт Times New Roman;
  •  розмір шрифту 14;
  •  відстань між рядками 1,5 інтервали;
  •  верхнє, нижнє, поле 20 мм;
  •  ліве поле 30 мм;
  •  праве поле 10 мм;
  •  розташування книжне рядків на сторінці 28 – 30.
  •  абзаци в тексті починаються з відступу, що дорівнює 15-20 мм.

Розділи роботи повинні мати порядкові номери і позначаються арабськими цифрами з крапкою. Розділи повинні мати нумерацію в межах кожної глави та визначатися номерами глави та розділу, які розділені крапкою (наприклад: 2.1. Головні тенденції розвитку зовнішнього середовища).

Назви глав та розділів мають бути чіткими та короткими. Вони записуються як заголовки прописними літерами і розмішуються симетрично до тексту. Назви підрозділів записуються у вигляді абзаців строчними літерами (крім першої літери, яка є прописною). Переноси слів у заголовках не допускаються. Відстань між заголовком та текстом при машинному способі повинна дорівнювати одному інтервалу; відстань між заголовком розділу та підрозділу має дорівнювати двом інтервалам. Кожну главу роботи треба починати з нової сторінки.

Нумерація сторінок повинна бути наскрізною, тобто всі сторінки роботи, враховуючи ілюстрації і додатки, нумеруються від титульної до останньої сторінки без пропусків та повторів. Першою сторінкою вважається титульна, але на ній цифра "1" не ставиться. Порядковий номер ставиться в правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Текст роботи ілюструють малюнками, схемами, графіками, діаграмами, таблицями. Вибір виду ілюстрації залежить від змісту матеріалу та поставленої мети. Всі вони виконуються на стандартних аркушах формату А4. На всі ілюстрації повинні бути посилання у тексті. Таблиці мають бути уніфікованими. Кожна таблиця повинна мати заголовок, який відображає її зміст. Назва таблиці записується строчними літерами (крім першої літери, яка є прописною). Заголовки розміщують над таблицею. Нумерацію таблиць слід вести за главами, тобто вона повинна бути наскрізною. Слово "Таблиця"' розташоване на сторінці справа. Вертикальні графи таблиць нумерують лише у тих випадках, коли в тексті є на них посилання, або якщо таблицю частково переносять на наступну сторінку без заголовка. Назви граф пишуть з великої літери. При перенесенні таблиці на іншу сторінку пишуть "Продовження таблиці". Таблицю розміщують після першого посилання на неї в тексті.  Приклад побудови таблиці:

Таблиця 1.1.

Показники

Роки

Абсолютне відхилення

Відносне відхилення, %

Темп росту

Темпи зростання

1

2

3

Нумерація рисунків, схем та інших графічних матеріалів виконується аналогічно. Номери графічних матеріалів ставлять під ілюстрацією (наприклад: Рис. 1.1.  Динаміка доходів підприємства).

Приклад побудови графіка


Рис.1.1. Динаміка доходів підприємства протягом 2008 - 2012 років, млрд.грн.

Формули вписують чорним кольором і нумерують арабськими цифрами. Розміри літер та знаків повинні бути: великі літери та цифри - 7-8 мм, малі - 4мм, показники ступенів та індексів над літерами і під літерами - 2мм. Таким чином, для написання формули треба мати чотири рядки. Номери формул арабськими цифрами наводять у круглих дужках навпроти них праворуч. Номер пишуть на рівні нижнього рядка формули, до якої він належить. При посиланні в тексті на формулу необхідно вказати її повний номер в дужках, наприклад "у формулі (2.1)".

При використанні формул необхідно дотримуватися певних правил. Найбільші, а також довгі і громіздкі формули, котрі мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі і нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта треба подавати з нового рядка. Після формули ставиться кома, а слово "де" пишеться з наступного рядка без двокрапки.

4. Підготовка до захисту роботи

Після видачі завдання керівник курсової роботи:

  •  надає студенту допомогу у розробці  плану роботи;
  •  рекомендує студенту необхідну навчально-методичну літературу, довідкові матеріали та інші джерела;
  •  проводить консультації з написання окремих розділів та глав роботи, які передбачені планом;
  •  надає методичну допомогу у підготовці курсової роботи;
  •  здійснює проміжний та рубіжний контроль підготовки курсової роботи.

Студент виконує курсову роботу згідно затвердженого керівником плану. У зазначені строки ( не пізніше як за 2 тижні до початку залікового тижня) студент повинен здати  керівникові  завершену  курсову роботу. Студенти, які не здали курсову роботу не допускаються до здачі екзамену з дисципліни «Економічна діагностика».

При перевірці курсової роботи студента керівник повинен виявити помилки та неточності; вказати, в чому вони полягають, та визначити раціональні шляхи їх виправлення; уточнити або виправити нечіткі формулювання; відмітити стилістичні помилки.

За достовірність даних, що наведені у курсовій роботі, відповідає студент – автор курсової роботи.

На останній сторінці курсової роботи студент повинен поставити свій підпис і дату подання роботи на кафедру.

Керівник оцінює курсову роботу записом "Допускається до захисту", або, в разі негативної оцінки, - “До захисту не може бути допущена”.

Захист курсової роботи проводиться відповідно до графіка, затвердженого кафедрою, в присутності комісії у складі керівника  двох-трьох членів кафедри.

Процедура захисту включає:

доповідь студента про зміст роботи,

запитання до автора,

відповіді студента на запитання членів комісії із захисту курсової роботи та осіб, присутніх на захисті,

рішення комісії про оцінку роботи.

Доповідь необхідно підготувати заздалегідь у формі виступу, в якому доцільно висвітлити такі важливі питання: обґрунтування актуальності теми дослідження, мета, завдання,- об'єкт, предмет дослідження, що вдалося встановити, виявити, довести, якими методами це досягнуто, елементи новизни у теоретичних положеннях та в практичних рекомендаціях, з якими труднощами довелося зіткнутися в процесі дослідження, які положення не знайшли підтвердження. У виступі мають міститися також відповіді на основні зауваження наукового керівника. Доповідь студента не повинна перевищувати за часом 5-7 хвилин.                       

Під час захисту курсової роботи студент зобов'язаний дати вичерпні відповіді на всі зауваження. Результати захисту курсової роботи визначаються оцінками "відмінно", "добре", "задовільно" і "незадовільно" з урахуванням якості виконання всіх частин курсової роботи та рівня її захисту. Оцінка за курсову роботу заноситься до залікової книжки студента та в екзаменаційну відомість. При визначенні оцінки слід зважати на якість роботи, рівень наукової та практичної підготовки студента.

5. Критерії оцінювання курсової роботи з дисципліни «Економічна діагностика»

Курсові роботи оцінюються по шкалі ЕСТS.

Відсоток балів, набраних у результаті виконання та захисту курсової роботи

Оцінка за національною шкалою

Градація за шкалою ЕСТS

більше 90-100 включно

Відмінно

А

більше 82-89 включно

     

Добре

В

більше 74-81 включно

С

більше 64-73 включно

Задовільно

D

більше 60-63 включно

E

більше 35 - 59 включно

Незадовільно

FХ

           більше 0 – 34 включно

F

     За результатами захисту курсової роботи студент отримує оцінку. Оцінка курсової роботи враховує якість її підготовки, теоретичний рівень, ступінь самостійного висвітлення теми, оформлення виносок, посилань, списку використаної літератури. Не менше значення для остаточної оцінки мають мова і стиль написання курсової роботи, виступ студента на захисті, повнота і правильність відповідей на запитання при захисті курсової роботи.

  „Відмінно” (А) виставляється за умови вмілої обробки багатьох теоретичних джерел, висловлювання власної позиції, залучення та аналізу конкретної статистичної інформації щодо діяльності підприємства, наявності у роботі самостійних, добре аргументованих коментарів до таблиць, схем, діаграм і графіків.

  „Добре” (В,С) заслуговують роботи, в яких є перелік поглядів різних науковців    на сутність проведення діагностики. При цьому студент намагався зробити їх систематизацію, але не зміг здійснити узагальнення, сформулювати власні оцінки щодо процесів, які аналізуються. Висновки не повні.

«Задовільно» (Д,Е) отримують студенти, в роботах яких зміст теми розкрито в певній послідовності й виділено основні теоретичні положення за вивченими літературними джерелами.

«Незадовільно» (FX, F) оцінюються курсові роботи, які за змістом і оформленням не відповідають діючим вимогам.

  Не виключена можливість таких ситуацій, коли робота написана й оформлена на досить високому рівні, але виступ студента під час захисту роботи має помилки, відповіді на запитання поверхні, непродумані.  Зрозуміло, що в таких випадках оцінка може бути значно знижена.

6. Перелік тем курсової роботи

з дисципліни «Економічна діагностика»

  1.  Діагностика конкурентного середовища підприємства.
  2.  Діагностика стратегічного протистояння підприємств-конкурентів.
  3.  Діагностика конкурентоспроможності підприємства.
  4.  Діагностика конкурентоспроможності продукції.
  5.  Управлінська діагностика на прикладі…
  6.  Діагностика використання стратегічних ресурсів підприємства.
  7.  Діагностика виробничого потенціалу підприємства.
  8.  Діагностика трудового потенціалу підприємства.
  9.  Діагностика економічної безпеки підприємства
  10.  Діагностика підприємства за допомогою фінансових коефіцієнтів.
  11.  Діагностика організаційної культури підприємства.
  12.  Діагностика внутрішнього середовища підприємства.
  13.  Діагностика зовнішнього середовища підприємства.
  14.  Конкурентна діагностика в системі розвитку підприємства.
  15.  Діагностика вартості підприємства на ринку.
  16.  Діагностика стратегічної зони господарювання підприємства.
  17.  Діагностика ризиків підприємства.
  18.   Мікродіагностика підприємства.
  19.  Діагностика конкурентних можливостей підприємства.
  20.  Оцінка конкурентного статусу підприємства
  21.  Діагностика виробничої програми підприємства.
  22.  Діагностика виробничої діяльності підприємства.
  23.  Діагностика виробничо-господарської діяльності підприємства.
  24.  Діагностика корпоративної культури підприємства.
  25.  Макродіагностика підприємства.
  26.  Діагностика майна підприємства.
  27.  Діагностика ефективності використання основних та оборотних фондів підприємства.
  28.  Діагностика фінансових проблем діяльності підприємства.
  29.  Компенсаційна і некомпенсаційна оцінки конкурентоспромжності продукції.
  30.  Діагностика рівня економічної безпеки підприємства.
  31.  Діагностика ефективності діяльності підприємства.
  32.   Діагностика системи мотивації на підприємстві.
  33.  Діагностика ефективності використання персоналу на підприємстві.

 34. Діагностика рівня витрат підприємства. БЕЦЬ

 35. Діагностика досягнення оптимального рівня виробництва.

 36. Діагностика ефективності використання трудового потенціалу підприємства. БУРЯКОВА

 37. Діагностика ефективності інноваційної діяльності підприємства.

 38. Діагностика прибутковості діяльності підприємства.

7. Орієнтувальний план курсової роботи з дисципліни «Економічна діагностика»

Тема: «Фінансова діагностика підприємства»

План

Вступ.

1. Теоретичні засади проведення фінансової діагностики підприємства.

1.1 Поняття фінансової діагностики.

1.2 Методологічна основа фінансової діагностики підприємства.

1.3 Особливості проведення аналізу за допомогою фінансових коефіцієнтів.

2.Фінансова діагностика (назва підприємства)

2.1 Характеристика діяльності підприємства.

2.2. Аналіз основних техніко-економічних показників підприємства за аналізований період (5 років).

2.2 Діагностика фінансових проблем діяльності підприємства.

2.3. Діагностика підприємства за допомогою балансу і звіту про фінансові результати.

2.4. Діагностика підприємства за допомогою фінансових коефіцієнтів.

2.5. Розробка шляхів покращення діяльності підприємства.

Висновки.

Список використаних джерел.

Додатки

8. Перелік рекомендованої  літератури

1. Господарський кодекс України.

 2. ПС (БУ) № 2 “Баланс”.

3. ПС (БУ) № 3 “Звіт про фінансові результати”.

4.ПС (БУ) № 4 “Звіт про рух грошових коштів”.

5. ПС (БУ) № 16 “Витрати”.

  1.  Азоев Г.Л. Конкуренция: анализ, стратегия и практика. – М.: центр экономики и маркетинга, 1996.
  2.  Антикризисное управление. Учебник. Под ред. Короткова Э.М./ Москва.Инфра –М., 2001 г.
  3.  Ансофф И. Стратегическое управление/ Под ред. Л.И. Евленко : Пер.с англ. –М.: Экономика, 1989.
  4.  Афанасьев М.В., Г.В. Білоконенко. Економічна діагностика: Навчально-методичний посібник.- Х.:ВД «ІНЖЕК», 2007.-296 с.
  5.  Бердникова Т.Б. Анализ и диагностика финансово-хозяйственной деятельности предприятия: уч. пособие. – М.: Инфра – М., 2003.
  6.  Гадзевич О.І.Основи економічного аналізу і діагностики фінансово-господарської діяльності підприємства.-Київ. Кондор, 2004 р.
  7.  Гетьман О.О., Шаповал В.М. Економічна діагностика: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів.-Київ, Центр навчальної літератури, 2007.-307 с.
  8.  Євдокимова Н.М., Кірієнко А.В. Економічна діагностика: Навч.-метод. Посібник для сам. вивч. дисц.-К.:КНЕУ, 2003.-110 с.
  9.  Задихайло Д.В. Корпоративне управління. Навчальний посібник./ Харків. Ескада.-2003.
  10.  Загорна Т.О. Економічна діагностика.Навчальний посібник.-К.: Центр учбової літератури, 2007.-400 с.
  11.  Зимин Н. Анализ и диагностика финансового состояния предприятия.-Экмос, 2003 г.
  12.  Зимин Н., Солопова В. Анализ и диагностика финансово-хозяйственного состояния предприятия.-КолоС, 2004 г.
  13.  Ковалев А.П.Диагностика банкротства.-М.: АО «Финстатинформ»,1995.-96 с.
  14.  Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств.-К.: Знання, 2000.-347 с.
  15.  Либерман Т. Анализ и диагностика финансово-хозяйственной деятельности предприятия.-РИОР, 2005 г.
  16.  Нємцов В.Д. Стратегічний менеджмент./ Київ.- 2002 г.
  17.  Основы экономической безопасности (государство, регион, предприятие, личность)/Под ред.. Е.А. Олейниковой.-М.:ЗАО «Бизнес-школа»Интел-Синтез», 1997.-288 с.
  18.  Пастернак – Таранушенко г., Рожок В.Конкуренция. Курс лекций и практических занятий. ЦУЛ, Киев – 2002 г.
  19.  Покропивний С.Ф. Економіка підприємства. Київ, 2002.
  20.  Портер М.Стартегія конкуренції:Пер.з англ..А.Олійник, Р.Скільський.- к.:Основи, 1997.-390 с.
  21.  Савицкая В.А. Анализ хозяйственной деятельности предприятия – М.:ИНФРА-М, 2001г..-336 с.
  22.  Сіменко  І.В. Аналіз фінансово-економічного потенціалу підприємства: Навч. посібник для студентів денної та заочної форми навчання, спеціальності  7.050106 «Облік і аудит»/ І.В. Сіменко, В.М. Білоусова, О.О. Батлукова.-Донецьк: ДонДУ-ЕТ, 2004.-169 с.
  23.  Спивак В.А Корпоративная культура.-СПб.:Питер, 2001.-352 с.
  24.  Смирнов Э.А. Основы теории организации.Москва.”Аудит” – 1998 г.
  25.  Табурчак П. Анализ и диагностика финансово-хозяйственной деятельности.-Феникс, 2002 г.
  26.  Титов В.И.Анализ и диагностика финансово-хозяйственной деятельности предприятия.-Дашков и К., 2005 г.
  27.  Тренев Н.Н. Предприятие и его структура: диагностика, управление, оздоровление. Учеб. пособ. для вузов. – М: Изд. «Приор», 2002.
  28.  Томпсон А.А. Стратегический менеджмент. Искусство разработки и реализации стратегии: Учебник для вузов. – М: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997.
  29.   Управление потенциалом предприятия: Учебное пособие / Под ред. И.З. Должанского-Донецк-Макеевка:Норд-Пресс.-МЭГИ,-2005.-350 с.
  30.  Фатхундинов Р.А. Конкурентоспособность: экономика, стратегия, управление. – М: инфра – М.- 2000.
  31.  Федонін О.С., Репіна І.М., Олексюк О.І. Потенціал підприємства: формування і оцінка:Навч. посібник.-К.:КНЕУ, 2003.-316 с.
  32.  Фомин Я.А. Диагностика кризисного состояния предприятия. Учебное пособие для вузов. – М: ЮНИТИ – Дана, 2003.
  33.  Швиданенко Г.О. Сучасна технологія діагностика фінансово-економічної діяльності підприємства:Монографія/ Г.О. Швиданенко, О.І. Олексюк.-К.:КНЕУ, 2002.-192 с.

Додаток  1

Обласний комунальний вищий навчальний заклад Інститут підприємництва «Стратегія»

(повне найменування вищого навчального закладу)

кафедра «Економіка підприємства»

(повна назва кафедри, циклової комісії)

КУРСОВА РОБОТА

з  «Економічної діагностики»

на тему:_____________________________________________________

____________________________________________________________

Студента (ки)______курсу ______ групи

напряму підготовки  «Економіка та підприємництво»

спеціальності ___________________________

___________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник            к.соц.н., доцент

                                  Слабко Я.Я.

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)   

Національна шкала ________________    

Кількість балів: __________Оцінка:  ECTS _____

                                                                                         Члени комісії          ________________ ___________________________                                                                                                                                             (підпис)                   (прізвище та ініціали)                                                                                   ________________________________________

                                                                                         (підпис)                  (прізвище та ініціали)                                                                                         ________________________________________

                                                                                   (підпис)                         (прізвище та ініціали)

м. ___Жовті Води_ 20 __рік

EMBED MSGraph.Chart.8 \s




1. это осознанный отказ от текущего потребления в пользу возможного относительно большего дохода в будущем ко
2. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук2
3. тема музыкально ритмического воспитания Дель ~Кроса состоит в том что он предлагал систему методов которые.html
4. Заключение международного договор
5. Юные спортсмены Москвы
6. Тема сегодняшней игры животный мир Земли
7. Реферат- Правовое обеспечение игорного бизнеса
8. Тема- Налоговая система РФ Студентка- Волкова Мария
9. МОС 11запасы для перепродажи 1
10. чопорные белокурые красавицы сочли за честь появиться на балу у банкира
11. Изучение природных резервуаров в ачимовских отложениях Западной Сибири
12. направленное упорядоченное движение электрических зарядов
13. Сновидіння і методика їх тлумачення
14. На тему - Анализ объемов продаж продукции
15. Статья- Место человечества в мироздании
16. . Общая характеристика Раздражающим называется действие химических веществ на окончания чувствительны
17. либо общепринятого взгляда на такие вещи как- Можно ли обниматься с Братаном Если я приглашен на свадьбу Бра
18. Контрольная работа- Водоснабжение и водоотведение
19. Тема- Монополії і конкуренція
20. . Плогия как наука ее предмет задачи и роль в общной жизни.