Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Розвивати аналітичне мислення робити висновки аналізувати

Работа добавлена на сайт samzan.net:


                                   СУД  НАД  ІНФЛЯЦІЄЮ

Мета: сприяти кращому засвоєнню знань учнів з теми інфляція розглянути особливості впливу інфляції на різні верстви населення, ознайомитися із антиінфляційними заходами; підвищити інтерес учнів до вивчення економіки, розширити кругозір. Розвивати аналітичне мислення, робити висновки, аналізувати. Виховувати небайдужість, нтерес до предмету, економічне мислення.

Форма проведення: театралізоване дійство

Місце проведення: кабінет економіки.

Обладнання: реквізити, що застосовуються у суді.

                                       

                                          ХІД УРОКУ

І. Повідомлення учителя

Деякі економісти вважають, що рівень інфляції не більше 5-6% за рік навіть корисний, оскільки сприяє прискоренню економічного зростання. До цієї думки ще в 30-ті роки XX ст. дійшов відомий економіст Дж. М. Кейнс. Хоча при цьому постраждають деякі категорії населення, але економічне зростання позбавить велику частину населення жахів безробіття. Але це – помірна інфляція. А до яких наслідків призводить інфляція і як вона впливає на різні групи населення, ви зробите висновок після суду.

II. Театралізоване дійство

                            «СУД НАД ІНФЛЯЦІЄЮ»

Дійові особи: Інфляція. Суддя, Прокурор. Адвокат, Домовласниця, Дебітор, Ювелір. Учителька, Пенсіонерка, Підприємець.

Учитель: Встати! Суд іде. (Заходять суддя, секретар, прокурор, адвокат, свідки. Займають свої місця)

Учитель: Сьогодні,______ засідання суду проведе суддя _________________

дата

секретар суду__________ _____

Суддя: На засідання суду запрошені: Пенсіонерка, Підприємець, Учителька, Дебітор,Домовласниця, Ювелір. (Свідками можуть бути всі учні класу.) Суд попереджує про відповідальність за статтею 178 Кримінального кодексу України «Завідомо неправдиве показання». Слухається справа громадянки Інфляції. Введіть підсудну. Слідством було досліджено прибутки окремих громадян та підприємств, вивчено зміни цін за період з 2005 по 2012р., вартість споживчого кошика, обраховано індекс цін кожного року і зіставлено зі змінами реальних доходів громадян за цей же період, обстежено зміни рівня життя та безробіття в країні.

Встановлено:

1)За період з 2005 по 2012р. реальна заробітна плата громадян знизилась.

2)Знизився рівень життя громадян у країні.

3)Значно зросло безробіття.

4)Знизилася продуктивність праці, оскількистала меншою купівельна спроможність грошей — винагороди за працю.

5)Деформується психіка людей, оскільки громадяни почувають себе ошуканими державою і покинутими напризволяще, що веде дозбільшення вбивств, самогубств, психічних захворювань, смертності від серцево-судинних захворювань.

Слідство стверджує, то винуватцем усіх них негараздів є громадянка Інфляція. В чому підсудна і звинувачується. Громадянко Інфляція, чи маєте нарікання щодо проведення слідства?

Інфляція: Нарікань не маю.

Суддя: Для проголошення звинувачення слово надається прокурору.

Прокурор: Суть звинувачення громадянки Інфляції детально викладено у промові судді. Маю лише уточнення: зниження темпів інфляції за останні три з половиною роки відбулося в результаті жорсткої монетарної політики держави та зниженим купівельної спроможності громадян через несплату заробітної платні.

Прошу свідків дати показання.

Громадянко Пенсіонерка, поясніть суду, яким чином підсудна завдала вам збитків?

Пенсіонерка: Мій покійний чоловік і я все життя економили, постійно відкладаючи в Ощадбанк частину зароблених грошей. Сподівалися хоч на старість безтурботно пожити, та й на останній день щось зібрати. А тепер, коли мій чоловік помер, внаслідок дій цієї супермодної особи мені на їжу ледве вистачає.

Прокурор: Будь ласка, уточніть.

Пенсіонерка: Добре. Усього сім років тому я витрачала на їжу, одяг, оплату квартири та ліків тільки 60% доходу. Я могла навіть купити невеличкі подарунки онукам, та ще й дітям допомагала. А зараз, що? Ціни зросли. Продукти дорогі, ліки ще дорожчі. Щоб зменшити оплату за квартиру, я переїхала в меншу за площею. Я навіть не можу купити подарунки онукам, яких я так люблю.

Прокурор: Дякую. Ви вільні. Викликаю наступного свідка – підприємця. (Підприємець займає місце на трибуні.)

Прокурор: Ваше ім’я?

Підприємець: Підприємець.

Прокурор: Назвіть сферу вашої діяльності.

Підприємець: Виготовлення взуття.

Прокурор: Як вплинула підсудна на ваш бізнес?

Підприємець: Наші витрати дуже зросли. Все подорожчало: робоча сила, сировина, електроенергія, вартість оренди приміщення. Це все, звичайно, змусило нас підвищити ціни на готову продукцію.

Прокурор: Чи були інші негативні наслідки?

Підприємець: Так. Стало дуже важко планувати свою діяльність, неможливо зробити розрахунки, оскільки показники постійно змінюються.

Прокурор: Дякую. Звинувачення викликає наступного свідка – Учительку. (Місце на трибуні займає Учителька.)

Прокурор: Ваше ім’я?

Учителька: Учителька.

Прокурор: Що ви можете нам повідомити?

Учителька: Ми, вчителі, не маємо компенсаційних доплат у зв’язку з діями цієї особи - Інфляції. У 2005-2009 навчальному році були компенсаційні доплати, але вони також не поліпшили ситуацію. До того ж, зросли ціни на методичну літературу, підручники, навіть на зошити для поурочних планів. Щоб якось вижити, потрібно займатися невластивою нам роботою: сіяти пшеницю, надавати платні приватні уроки, шукати інших джерел фінансування. Я, наприклад, у методичний день торгую овочами на ринку, які виростила на власному городі. Все не негативно впливає на навчальний процес.

Прокурор: Звинувачення закінчило допит свідків.

Суддя: Суд надає слово захисту.

Адвокат: Так, ваша честь. Слово надається громадянину Дебітору. Ваше ім'я?

Дебітор: Дебітор.

Адвокат: Які ваші стосунки з підсудною?

Дебітор: Я з нею добре знайомий і не вважаю її винною Я все беру в кредит, особливо дуже цінні речі. Бачте, у 1990 р. я купив будинок у кредит на 10 років. І коли мені треба буде повертати гроші, то вони, завдяки громадянці Інфляції, не будуть коштувати стільки ,як тоді. Люблю довгострокові кредити. Можна купити будинок за ціною сараю.

Адвокат: Дякую. Ви можете йти. Захист викликає громадянку Домовласницю. Ваше ім’я?

Домовласниця: Домовласниця.

Адвокат: Що ви можете сказати на захист підсудної?

Домовласниця: Я вклала всі свої гроші в нерухомість: придбала будинок, дачну ділянку, трикімнатну квартиру, коли громадянка Інфляція була ще дитиною.

Адвокат: Як це пов’язано з діями підсудної?

Домовласниця: Дуже тісно. Вартість нерухомості завдяки громадянці Інфляції зросла в багато разів, і мої вкладення відповідно зросли, ще й дають доход.

Адвокат: Дякую. Захист викликає наступного свідка – громадянина Ювеліра. Ваше ім'я?

Ювелір: Ювелір.

Адвокат: Назвіть сферу вашої діяльності.

Ювелір: Я виготовляю коштовності та продаю їх.

Адвокат: Що ви можете сказати на захист звинувачуваної?

Ювелір: Завдяки дії громадянки Інфляції ціни на коштовності завжди зростають швидше, ніж загальний рівень цін.

Адвокат: Поясніть цей факт.

Ювелір: Багато громадян розглядають коштовні речі не лише як споживчий товар, а, що дуже важливо, як надійне вкладення грошей. В результаті попит на коштовності зростає, і ми, ювеліри, отримуємо найбільші прибутки саме під час дії громадянки Інфляції.

Адвокат: Дякую. Захист закінчив допит свідків.

Суддя: Слово надається підсудній громадянці Інфляції. Ваше ім’я?

Інфляція: Інфляція.

Суддя: В ході процесу ми заслухали низку серйозних доказів як на вашу користь, так і проти вас. Що ви можете сказати?

Інфляція: Ох! Я ж зовсім не хотіла зробити нічого поганого. Звідки я могла знати, що у цієї старої жінки, учительки та ще й у підприємця можуть виникнути такі проблеми? Я намагатимуся виправити ситуацію. Адже я також жертва обставин.

Суддя: Поясніть, будь ласка, що це означає.

Інфляція: Це почалося на початку дев’яностих років: одні почали підвищувати ціну, другі – зарплату. Дуже швидко ситуація вийшла з-під контролю. Я опинилася між двох вогнів: з одного боку — зростання цін, з другого – підвищення попиту, бо, чекаючи нового підвищення цін, усі почали скуповувати все підряд. Я думаю, моєму становищу ніхто не позаздрить. Я просто роблю те, що примушують. Зростають ціни, зарплати, витрати. В цей процес утягнуті банки, підприємства, урядовці, окремі громадяни. Я не вважаю, що вся вина лише моя. Обставини були вище мене.

Суддя: Зрозуміло. Шановні присутні! Ви заслухали показання. Іменем країни Економіки суд виносить вирок: ТРИ РОКИ ЖОРСТКОЇ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ.

Монетарна полі́тика (англ. Monetary Policy) — політика держави, через яку уповноважена державою інституція контролює обсяг пропозиції грошей з метою встановлення цінової стабільності, сприяння економічному зростанню, дотриманню рівня безробіття населення на низькому рівні. Монетарна політика може бути стимулюючою (експансивною) у разі пом'якшення монетарних умов, зазвичай, зниження відсоткових ставок (або ж збільшення темпів зміни пропозиції грошей понад усталений рівень). Експансійна політика використовується для подолання рецесії, оскільки призводить до зростання сукупного попиту, таким чином стимулюючи економічне зростання та знижуючи рівень безробіття. В звичайний час подібна політика призводить до прискорення інфляції.




1. Критика факторного подхода в понимании движущих сил психического развития ребенка
2. Шпаргалка- Конвенция по вопросам гражданского процесса
3. Организация методической работы В соответствии с ГОСО
4. РЕФЕРАТ Дипломна робота складається зі вступу трьох розділів загальних висновків списку використаних дж
5. Электроснабжение и электрификация Методические указания к курсовому проекту п.
6. Тема- Понятие информации виды информацииПо области предназначения выделяют информацию
7. 004 кГ-см2 В процессе перикинетической коагуляции которая обусловлена столкновением частиц под влиянием б
8. Статья- Антропные принципы в современной науке и образовательных технологиях физической культуры
9. Составление калькуляции и исследование экономических показателей книги Сабодаш ВМ.html
10. изучение объекта обработка полученных данных; цель и продолжительность исследований; на основании
11. Мюзик
12. Утверждаю Согласовано Проректор по УМР Г1
13. Тема Основные принципы адвокатской деятельности Фамилия студента Г
14. 04.2013 Категория- юниоры бодибилдинг.html
15. Тема роботи- Створення дочірніх елементів керування- смуги прокручування списки
16. ЛУКОЙЛГАРАНТ исполняется пять лет Елена РАЗИНА 19 июля НПФ
17. Создание индустрии секса в конце ХХ век
18. Педагогическое образование Магистерская программа ~ МЕНЕДЖМЕНТ В ОБРАЗОВАНИИ Квалификация степень
19. 20г место опроса Опрос начат в час
20. Поверхні другого порядку.html