Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Лекція 6 Основи господарського права України

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Лекція 6. Основи господарського права України.

План

  1.  Поняття та види господарських товариств.
  2.  Поняття, ознаки, види господарських договорів. Порядок їх укладання.
  3.  Господарсько-правова відповідальність. 

1. Господарські товариства.

Господарським товариствам ( відповідно до ст. 1 Закону України “Про господарські товариства” в ред. від 27.04.2007) є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.

Господарськими товариствами визнаються підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницькій діяльності з метою одержання прибутку.

Господарські товариства є юридичними особами.

Суб'єкти господарювання - юридичні особи, які стали засновниками або учасниками господарського товариства, зберігають статус юридичної особи.

Господарські товариства можуть здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, якщо інше не передбачено законом.

До господарських товариств належать:

  •  акціонерні товариства;
  •  товариства з обмеженою відповідальністю;
  •  товариства з додатковою відповідальністю;
  •  повні товариства;
  •  командитні товариства.

Акціонерним товариством є господарське товариство, яке має статутний (складений) капітал, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери відповідають за зобов’язаннями товариства тільки в межах вартості належних їм акцій.

 Товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний (складений) капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. Максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю може досягати 10 осіб.

У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний (складений) капітал, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.

До моменту реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю кожен з учасників зобов’язаний внести до статутного (складеного) капіталу не менше 50 відсотків вказаного в установчих документах вкладу.

 Товариством з додатковою відповідальністю є господарське товариство, статутний (складений) капітал якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів і яке несе відповідальність за своїми зобов'язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників.

Граничний розмір відповідальності учасників передбачається в установчих документах.

Товариство з додатковою відповідальністю у всьому іншому працює як товариство з обмеженою відповідальністю.

 Повним товариством є господарське товариство, всі учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном.

Учасниками повного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані як суб'єкти підприємництва.

 Командитним товариством є господарське товариство, в якому один або декілька учасників здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть за його зобов'язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке за законом може бути звернено стягнення (повні учасники), а інші учасники присутні в діяльності товариства лише своїми вкладами (вкладники).

Повними учасниками командитного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані як суб'єкти підприємництва.

Управління справами командитного товариства здійснюється тільки учасниками з повною відповідальністю.

 2. Господарські договори.

Аналізуючи господарське законодавство вважаємо, що найбільш доцільним буде наступне визначення господарського договору:

  Господарський договір – це правочин майнового характеру, який укладається між суб’єктами господарської діяльності, відповідно до якого одна сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії (передати майно, виконати роботи або надати послуги), а інша сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку, а також зобов’язана оплатити господарські дії або надати зустрічні послуги.

Господарський договір має особливі ознаки:

  1.  Закон обмежує коло суб'єктів, які можуть бути суб'єктами господарських договорів.
  2.  Господарське законодавство регулює цей договір як правочин, який має визначену економічну і правову мету.
  3.  Стосовно господарських договорів діють окремі правила щодо підстав їх укладання і змісту господарських договірних зобов'язань.
  4.  Спори, які виникають під час укладання, припинення та виконання господарських договорів, як правило, вирішуються у господарських судах.

Класифікуються господарські договори за тими ж ознаками, за якими проводиться класифікація цивільно-правових договорів.

  1.  За моментом укладання договори поділяються на реальні та консенсуальні.
  2.  Беручи за основу розподіл прав і обов'язків, розрізняють договори односторонні і двосторонні.
  3.  Залежно від підстав укладення господарських договорів їх розподіляють на вільнорегульовані і планові.
  4.  Залежно від характеру переміщення матеріальних благ договори можуть бути сплатними і безоплатними.
  5.  Залежно від юридичної спрямованості господарські договори розрізняють як основні і попередні.

Існують і інші види класифікації господарських договорів.

Укладання договорів регламентовано ст.ст. 181-187 ГК і ст.ст. 638-650 ЦК України.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.

Розрізняють конкурентні ( торги, конкурси, конкурентні переговори) та неконкурентні способи укладення господарських договорів.

Загальний порядок укладання господарських договорів: процедура укладення господарського договору цим способом (передбачена ст. 181 ГК України) складається з кількох стадій (при цьому кожна подальша настає лише в тому випадку, якщо на попередній стадії договір не було укладено):

 Стадія 1. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

 Стадія 2 Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог Господарського кодексу України і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору.

 Стадія 3 За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

 Стадія 4 Сторона, яка одержала протокол розбіжностей до договору, зобов'язана протягом двадцяти днів розглянути його, в цей же строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з другою стороною та включити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжності, що залишились неврегульованими, передати в цей же строк до суду, якщо на це є згода другої сторони.

 Стадія 5 У разі досягнення сторонами згоди щодо всіх або окремих умов, зазначених у протоколі розбіжностей, така згода повинна бути підтверджена у письмовій формі (протоколом узгодження розбіжностей, листами, телеграмами, телетайпограмами тощо).

У разі якщо сторони не досягли згоди з усіх істотних умов господарського договору, такий договір вважається неукладеним (таким, що не відбувся). Якщо одна із сторін здійснила фактичні дії щодо його виконання, правові наслідки таких дій визначаються нормами Цивільного кодексу України.

3. Господарсько-правова відповідальність.

Господарсько-правова відповідальністьце вид юридичної відповідальності, який полягає у зазнаванні суб’єктом господарювання несприятливих економічних наслідків безпосередньо внаслідок того, що до нього застосовані передбачені законом санкції (міри відповідальності економічного характеру) за вчинене ним господарське правопорушення.

Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання ( ч.1 ст. 218 ГК).

Господарське правопорушенняце протиправна дія або бездіяльність учасника господарських відносин, яка не відповідає вимогам норм господарського права, не узгоджується з юридичними обов'язками зазначеного учасника, порушує суб'єктивні права іншого учасника господарських відносин або третіх осіб. Як встановлено ст. 610 ЦК, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Господарські правопорушення, залежно від юридичної підстави (тобто які юридичні норми порушені) розрізняються на договірні та позадоговірні правопорушення.

Господарськими санкціями (відповідно до ст.. 217 ГК) визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.

У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій:

  •  відшкодування збитків;
  •  штрафні санкції;
  •  оперативно-господарські санкції.

Крім зазначених вище господарських санкцій, до суб'єктів господарювання за порушення ними правил здійснення господарської діяльності застосовуються адміністративно-господарські санкції:

  •  вилучення прибутку (доходу);
  •  адміністративно-господарський штраф;
  •  стягнення зборів (обов'язкових платежів);
  •  зупинення операцій за рахунками суб'єктів господарювання;
  •  застосування антидемпінгових заходів;
  •  припинення експортно-імпортних операцій;
  •  застосування індивідуального режиму ліцензування;
  •  зупинення дії ліцензії (патенту) на здійснення суб'єктом господарювання певних видів господарської діяльності;
  •  анулювання ліцензії (патенту) на здійснення суб'єктом господарювання окремих видів господарської діяльності;
  •  обмеження або зупинення діяльності суб'єкта господарювання;
  •  скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання;
  •  інші адміністративно-господарські санкції, встановлені Господарським кодексом та іншими законами.

Літературні джерела.

1. Нормативно-правові акти:

  1.  Закон України «Про захист прав споживачів» (в редакції Закону від 1.12.2005 р.) // ВВР України.- 2006.-№ І.
    1.  Закон України від 19.09.1991 р. «Про господарські товариства» // ВВР України.-№49-Ст. 682.
    2.  Закон України від 15.05.2003 р. «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» // Юридичний вісник України.-2003.-№ 28 (12-18 липня).
    3.  Закон України від 14.05.1992 р. «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції Закону України від 30.06.1999 р.) // ВВР України-1999,- № 42-43.- Ст. 378 (з наступними змінами та доповненнями).
    4.  Закон України від 01.06.2000 р. «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» // Урядовий кур'єр.- 2000.- 2 серпня.

2. Додаткова література:

  1.  Вінник О. М. Господарське право.: Курс лекцій. К.: Атака, 2004. – 624с.
  2.  Гайворонський В. М. Господарське право.X.: Одісей, - 2005.
  3.  Господарське право України: Навчальний посібник/ За заг. ред. проф. Н.О. Саніахметової . – Х.: Одіссей, 2005, - 608с.
  4.  Підприємницьке право: Підручник / За заг. ред. доц. Шишки Р. Б.- X.: Вид-во Ун-ту внутр. справ, «Еспада», 2000.
  5.  Правове регулювання господарських відносин за участю промислових підприємств: Підручник для юридичних вузів і фак. І В. М. Гайворонський, В. П. Жушман, М. І. Тітов та ін.: За ред. В. М. Гайворонського, В. П. Жушмана- X.: Право, 2000.- 288 с
  6.  Предпринимательское право в вопросах и ответах: Учебное пособие // Под ред. Я А. Саниахметовой-X.: Одиссей, 2000- 560 с.
  7.  Саніахметова Н. О. Правовий захист підприємництва в Україні: Навчальний посібник.- К.: Юрінком Інтер, 1999.- 336 с
  8.  Саниахметова Н. Признаки предпринимательства // Підприємництво, господарство і право-2001.-№ 8.-С 6-8.
  9.  Хозяйственное право: Учебник / Под общ. ред. акад. Мамутова В. К.- К.: Юринком Интер, 2002- 970 с.
  10.  Щербина В. С. Господарське право: Підручник.- К.: Юрінком Інтер, 2005.- 592 с.

PAGE  1




1. Экономический анализ производства
2. 26 112013 року 1017Д Положення про дипломну роботу дипломний проект у редакції від 25
3. Учите правила дорожного движения
4. функциональная парадигма объектноструктурный подход проектирования городов была нацелена на создание со
5. Гертруда
6. тематика Звучат фанфары
7. На тему- Иностранные инвестиции и их роль в развитии российской экономики
8. тема национальных хозяйств всех стран мира объединенных международным разделением труда совокупность их э
9. Радулеску звучит намного лучше а позднее об этом в семье было не принято говорить
10. Dollr penthouse tht he now shred with his girlfriend; he ws dressed in tuxedo shven nd brushed
11. Setter ~ внесенная и зарегистрированная торговая марка компании bsysPrint GmbH
12. Предмет и задача химии
13. Я позицию умение видеть будущее и побуждать других идти за ним
14. во обучающихся Расследование дорожнотранспортных происшествий
15. 12 Прибытие во Львов
16. Некоторые вопросы практики вексельного обращения
17. по теме Трехфазный ток 1В схеме изображенной на рисунке три одинаковых лампы B и C подключены к генера
18. Реферат на тему- Сталинградская Битва Выполнил- Корчев Вячеслав группа 201
19. Аппаратная платформа Макинтош
20. Менструация является циклическим отторжением слизистой оболочки матки эндометрия сопровождающимся кр