Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Політика радянської влади в Україні в 1919р

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1.Політика радянської влади в Україні в 1919р.

В історію України 1919 р. увійшов встановленням радянської форми державності. Першим кроком на цьому шляху стала відмова більшовиків від попередньої назви держави — Українська Народна Республіка. Воєнний комунізм» — це модель державного регулювання економіки, яка мала подвійну природу. З одного боку, він був реакцією на критичні обставини і тому являв собою набір вимушених, тимчасових заходів, з іншого — його реалізація на практиці стала спробою переходу до нового суспільного ладу. Своєрідним стрижнем політики «воєнного комунізму» була продрозкладка, запроваджена 11 січня 1919 р. кожна губернія мусила здати державі «лишки» зерна та інших продуктів. Продрозкладка була одним з елементів встановлення продовольчої диктатури, що виявилася в запровадженні монополії на торгівлю хлібом, штучному утриманні твердих цін, створенні комітетів бідноти, формуванні продзагонів для примусової хлібозаготівлі. Безумовно, така політика радянської влади не подобалася українському селу, яке звикло дивитися на хліб як на товар, а на хліботоргівлю як на умову стабільного функціонування селянських господарств. Несхвально ставилося селянство і до більшовицьких планів колективізації села, проголошених 14 лютого 1919 р. у декреті ВЦВК «Про соціалістичне землекористування і про заходи переходу до соціалістичного землеробства». Навесні 1919 р. піднялася хвиля стихійного селянського руху, спрямованого проти продрозкладки та насильницького створення колгоспів. Своєрідним піком антибільшовицьких повстань став виступ збройних формувань під керівництвом начдива радянських військ, кавалера ордена Червоного Прапора, в минулому отамана військ УНР М. Григор'єва. Врешті-решт радянські війська оговталися від перших невдач і силами збройних формувань під командуванням К. Ворошилова  та О. Пархоменка на Полтавщині завдали поразки повстанцям та придушили виступ М. Григор'єва. Перемога над Григор'євим не означала перемоги над повстанським рухом в Україні.

2.Форсування Дніпра

Після Сталінградської і Курської битв розпочався розгром німецьких військ безпосередньо на території України. Величезні надії окупанти покладали на систему укріплень на Дніпрі, яку вони нарекли "Східним валом". Німецьке командування намагалося використати повноводну ріку з високим правим берегом як природне укріплення. Наприкінці вересня 1943 р. Радянська армія контролювала 700 кілометрів лівого берега Дніпра. У планах осінніх операцій 1943 р. першочерговим завданням було захоплення плацдармів на правому березі Дніпра, закріплення там і розгортання наступальних операцій на Правобережжі. Радянські війська за допомогою партизанів наприкінці вересня 1943 р. в дуже складних умовах форсували Дніпро й створили плацдарми на північ від Києва. Плацдарми були і на ділянках південніше Дніпра. Увесь жовтень радянське командування вело підготовку до штурму Дніпра. Прагнучи піднести бойовий дух військ, які з виходом в Україну поповнювалися здебільшого за рахунок місцевих жителів, Ставка перейменувала Воронезький, Степовий, Південно-Західний і Південний фронти відповідно в Перший, Другий, Третій і Четвертий Українські фронти. У перші дні листопада почалися вирішальні бої за Київ. Сталін віддав наказ узяти Київ до річниці Жовтневої революції. Цей наказ було виконано. 6 листопада 1943 р. було визволено столицю України — Київ. За успішне форсування Дніпра 2438 радянським бійцям було присвоєно звання Героя Радянського Союзу, близько 10 тисяч одержали бойові ордени. Штурм Дніпра супроводжувався надзвичайно великими, часто не виправданими жертвами

3.Розпад СРСР. Україна та СНД.

Процеси системної дезінтеграції, що відбувалися в економіці (народному господарстві), соціальній структурі, громадській і політичній сфері Радянського Союзу, що призвели до припинення існування СРСР 26 грудня 1991 року.

          Серед можливих причин називають:

- відцентрові націоналістичні тенденції;

- авторитарний характер радянського суспільства;

- зростаюче невдоволення населення через перебої з продовольством;

- диспропорції екстенсивної економіки;

- ряд техногенних катастроф;

- невдалі спроби реформування радянської системи, що призвели до стагнації;

З 1985 року Генеральний секретар ЦК КПРС М. С. Горбачов і його прихильники почали політику перебудови; різко виросла політична активність народу, сформувалися масові, у тому числі радикальні і націоналістичні, рухи та організації. Спроби реформування системи управління призвели до поглиблення кризи в країні. Розпад СРСР відбувався на тлі загальної економічної, зовнішньополітичної та демографічної кризи. У 1989 році вперше офіційно оголошено про початок економічної кризи в СРСР (зростання економіки змінюється падінням).

У період 1989–1991 років доходить до максимуму головна проблема радянської економіки — хронічний товарний дефіцит — з вільного продажу зникають практично всі основні товари, крім хліба. Практично у всіх регіонах країни вводиться нормоване постачання у формі талонів. 8 грудня 1991р. на зустрічі керівників Білорусі, Росії та України в Біловезькій пущі було прийнято рішення про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД). Україна, не підписавши Статут СНД від 22.01.1993 р., де-юре не є державою – членом Співдружності, а має статус держави – засновниці та держави – учасниці СНД. У рамках цього регіонального утворення Україна надає пріоритет економічній складовій співробітництва, насамперед, формуванню повномасштабної зони вільної торгівлі без вилучень та обмежень. Серед інших важливих сфер – науково-технічне та інноваційне співробітництво, взаємодія в енергетичній сфері, у тому числі у сфері використання атомної енергії. Участь України в Співдружності за соціальним та гуманітарним напрямками багатосторонньої співпраці дозволяє вирішувати окремі питання правового та соціального захисту трудящих-мігрантів, надання правової допомоги, пенсійного та соціального забезпечення різних категорій населення, охорони здоров’я, повернення в Україну депортованих осіб, національних меншин, та низку інших питань, що не врегульовані на двосторонньому рівні. Водночас, Україна не бере участі у військово-політичних угодах, спрямованих на створення оборонного союзу в межах СНД, а відтак – не є стороною Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Україна не бере участі й у Колективних силах Співдружності для підтримання миру поза егідою ООН чи ОБСЄ. У цілому ж, Україна утримується від будь-яких дій в рамках СНД, що не відповідають курсу нашої держави на інтеграцію до європейського політичного, економічного та правового простору.




1. Пьянство Алексей Козырев Пьянство Интернет против Телеэкрана 02
2. О.М. Ложачевська МІЖНАРОДНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ
3. Статистика Предмет метод и задачи статистики
4. . Вставьте глагол to be в Present Simple
5. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.html
6. Психология детей с нарушением поведения
7. . Заява. Види заяв
8. а Документ с изменениями внесенными- постановлением Прави
9. Экологические факторы
10. уже в юности определил свои интересы- познание духовного мира и служение ему
11. формированием федеральных органов государственной власти; 2 участием в законотворчестве; 3 функционирован
12. Вариант B Постановка задачи Разработать программу нахождения значения определенного интеграла с помощью
13. N beenrdquo; Essy ldquo;How successful hs the U
14. Функциональные стили речи
15. Особенности создания туроператором туристского продукта
16. Прогнозирование и планирование в условиях рынка
17. Лесная идилия Оглавление Вид извне- проблема альтернативы Запад не указ Западный опыт который м
18. Присоединение финансовых организаций
19. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук4
20. Организация автомобильных перевозок и дорожного движения МАРКЕТИНГ НА ТРАНСПОРТЕ Методические указа