Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 7 1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


 

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №7

1. МЕТА РОБОТИ

Ознайомлення з принципами збагачення і концентрування сировини і практичне проведення процесу флотаційного збагачення сірчаної руди.

2. ТЕОРЕТИЧНИЙ ВСТУП

Сировиною називаються природні матеріали, які використовуються у виробництві промислових продуктів. Підготовка сировини - невід'ємна операція хіміко-технологічного процесу, від якої дуже залежить його техніка та економіка. Хімічка сировина досить різноманітна. Разом з тим запаси окремих елементів невеликі і тому невідповідність між запасами і споживання деяких елементів висуває проблему раціонального і безвідходного використання сировини. Економне використання сировини обов'язково пов'язане з пошуком і застосуванням дешевої і доступної сировини, комплексним використанням сировини, її регенерацією, використанням відходів виробництва, застосуванням концентрованої сировини, заміною харчової сировини нехарчовою.

Види сировини. Незважаючи на її різноманітність, сировину хімічної промисловості можна класифікувати за походженням на мінеральну, рослинну і тваринну, за агрегатним станом - на тверду, рідку і газоподібну, за складом - на неорганічну і органічну. Мінеральна сировина в свою чергу  ділиться на рудну, нерудну і горючу.

Сировиною для хімічної промисловості, крім мінеральної, рослинної і тваринної, служать повітря і вода.

На хімічних виробництвах прагнуть застосовувати якнайбільш концентровану сировину, що дозволяє інтенсифікувати процеси і одержувати продукцію кращої якості з меншими витратами. Тому одним з найважливіших засобів підготувати сировину до переробки є її збагачення. Методи збагачення принципово відрізняються для твердих матеріалів, рідин і газів. Для рідкої і газової сировини збагачення називається концентруванням. Мінеральна сировина, яка надходить на збагачення, називається початковою рудою, одержаний після збагачення продукт - концентратом. Залишки після збагачення руди називаються хвостами.

Звичайно в хвостах залишається деяка кількість корисних речовин. Відношення кількості концентрату до кількості початкової руди, яка виражається в масових процентах, називається виходом. Відношення кількості корисного компонента в концентраті до кількості корисного компонента в початковій руді називається ступенем вилученням.

Збільшення процентного вмісту корисного компонента в концентраті відносно його процентного вмісту в початковій руді характеризується коефіцієнтом збагачення.

Методи збагачення твердих матеріалів ґрунтується на різниці фізико – хімічних властивостей компонентів сировини. До таких методів належить просіювання (грохочення), гравітаційне розділення, електромагнітна та електростатична сепарація, флотація та ін.

Просівання матеріалів в залежності від крупності їх зерен як метод збагачення використовується тоді, коли порода складається з міцних (в'язких) і неміцних (крихких) мінералів; останні подрібнюються легше, ніж міцні і при просіюванні проходять через отвори сита.

Різновидністю грохочення є збагачення, що ґрунтується не різниці форми частинок.

Гравітаційне збагачення (мокре і сухе) ґрунтується на різній швидкості падіння в струмені рідини або газу частинок різної величини або різної густини, мокре збагачення найчастіше проводиться в потоці води, а сухе в потоці повітря.

Розширяється також застосування тяжких суспензій. Суміш двох мінералів вводять в суспензію, густина якої більша, ніж густина одного складового мінералу, і менша, ніж другого. Тяжкий мінерал тоне, легкий спливає.

Електромагнітне збагачення застосовується для відокремлення магнітних матеріалів від немагнітних. Розмелену руду пропускають через магнітне поле. Частинки, які намагнічуються, прилипають до стрічки транспортера і рухаються разом з нею до виходу із зони дії електромагніту. Після цього магнітні частинки потрапляють в бункер, розташований під стрічкою транспортера. Частинки, які не намагнічуються, падають у бункер, розташований біля транспортерної стрічки.

Електростатичне збагачення служить для розділення матеріалів, які мають різну електропровідність в електричному полі.

Флотаційне збагачення ґрунтується на різній змочуваності частинок різних мінералів водою або іншою рідкою фазою і здатності незмочуваних або погано змочуваних частинок спливати у вигляді піни разом з бульбашками повітря, яке подається спеціально.

Флотація може використовуватися для розділення сумішей немінерального походження і для вилучення частинок, що зависають у рідині.

Основним показником змочуваності служить значення крайового кута змочування , який утворюється на твердій поверхні вздовж периметра змочування, тобто вздовж межі розділу тверде тіло – рідина – повітря. Рідина утворює з незмочуваною частинкою (1) тупий кут, а із змочуваною (2) – гострий (рис.1). Сили поверхневого натягу прагнуть вирівняти рівень рідини, внаслідок чого незмочувана (гідрофобна) – занурюється в рідину. Чим дрібніші частинки, тим більше відношення їх поверхні до об’єму             ( і маси ) і тим сильніше впливає змочування. Тому флотації передує подрібнення мінералів в межах розмірів частинок 0,1 – 0,3мм.

Більшість мінералів добре змочується водою. Тому флотацію здійснюють в присутності реагентів, які знижують змочуваність зерен мінералів. Ці реагенти називаються збирачами  (колекторами).

Для мінералів з аполярною поверхнею (вугілля, графіт, елементарна сірка та і. ш.) збирачами служать різноманітні масла, які містять аліфатичні вуглеводні.

В присутності реагентів – спінювачів  над пульпою утворюється стабільний шар мінералізованої піни (пінний продукт), який містить переважно частинки одного з мінералів (концентрат).

Реагентами-збирачами для мінералів з полярною поверхнею (сульфідні мінерали) служать різноманітні органічні речовини, які  мають полярну групу (ксантогенати, жирні кислоти та їх солі, вищі аліфатичні аміни).

Реагентами - спінювачами служать технічні продукти, які містять терпенові спирти (соснове масло), аліфатичні  (одноатомні) спирти, крезоли, ксиленоли та ін. сполуки.

Для попередження присипання до бульбашок повітря частинок інших (нецільових) мінералів вводять реагенти, які збільшують змочуваність цих частинок водою (реагенти – подавлювачі або депресори). Іноді, крім вказаних реагентів, вводять:

а) реагенти – активатори, які збільшують адсорбцію збирачів та їх

   гідрофобізуючу дію;

б) реагенти – регулятори лужності середовища, які покращують

   селективну (вибіркову) дію інших реагентів.

Речовини, які використовуються як реагенти – активатори і подавлювачі, досить різноманітні, дія їх залежить не лише від мінерального складу, але й від використаного збирача. Як реагенти – подавлювачі використовують солі мінеральних кислот: сульфіди, сульфіти, ціаніди, фосфати, дихромати, водорозчинні силікати та ін.   

Для регулювання лужності пульпи застосовують вапно, соду і

сірчану кислоту.

При флотації вміст мінеральних частинок в пульпі звичайно знаходиться в межах 20-50мас.%. Флотація здійснюється у флотомашинах, які виконують такі функції:

  1.   введення і диспергування повітря в пульпі;
  2.   перемішування пульпи з повітрям і підтримування частинок

                у завислому стані;

 3)  розділення пульпи і мінералізованої піни, видалення і

               транспортування продуктів збагачення;

За способом введення повітря і перемішування пульпи розрізняють флотомашини:

  1.   механічні, де введення і диспергування повітря і   

     перемішування пульпи відбувається під дією імпелера;

  1.   пневматичні, де повітря вводиться під тиском через пористе дно  

     або занурені в пульпу грубки;

                   3)   вакуумні, де повітря виділяється з пульпи під дією вакууму.

Мінералізована піна в перерахованих типах машин видаляється механічно обертовими скребками – піногонами.

Описані методи збагачення придатності для твердої сировини. Рідини, точніше розчини, концентруються шляхом випаровування розчинника, до насичення розчину корисним компонентом, виділення деяких компонентів (домішок) в осад (кристалізація) або і газову фазу (десорбція, випаровування домішок). Для розділення рідких сумішей використовується також рідинна екстракція.

Газові суміші розділяються на окремі компоненти головним чином такими способами:

  1.  послідовною конденсацією газів при стисненні (компресії) і

     зниженні температури;

  1.  послідовним випарюванням газів з попередньо зрідженої

     їх суміші;

3)  сорбційно – десорбційними методами.

        

3. УСТАНОВКА,  ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ  В  РОБОТІ

Для збагачення сірковмісних руд в промисловості знайшли застосування механічні  імпелерні флотаційні машини. В цій роботі використовується лабораторна модель імпелерної флотаційної машини типу ФЛ-1.5, принципова схема якої показана на рис. 2.

4.  ХІМІЧНІ РЕАГЕНТИ, ПРИЛАДИ, ПОСУД

При виконанні лабораторної роботи використовуються такі хімічні, реактиви і реагенти:

  1.   руда сірчана;
  2.   вода дистильована, ГОСТ 6708-82;
  3.   карбонат натрію (кальцинована сода), ГОСТ 83-79;
  4.   силікатний клей (силікат натрію), ТУ 6-09-0І-І54-73;
  5.   гас КО-20;

6)  соснове масло;

7)  крохмаль, 1%-ий розчин, індикатор, ГОСТ 10163-76;

8)  спирт етиловий; .

9)  сульфіт натрію, І0%-ний розчин, ГОСТ 195-77;     

  1.  формалін, 30%-ний розчин мурашиного альдегіду;
  2.  оцтова кислота, 10%-ний розчин, ГОСТ 61-75;
  3.  фенолфталеїн, спиртовий розчин, індикатор, ТОСТ 5850-72;
  4.  йод,  0,1 н. розчин, ГОСТ 4І59І64.      

В роботі також використовується вакуумний насос ВН-46І, сушильна шафа 2В-І5І, аналітичні ваги ВЛА–200 г - М, вимірювальні бюретки, піпетки та інший хімічний посуд.

5.  МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ РОБОТИ

1.  Приготувати пульпи з 200г сірчаної руди і води при співвідношенні Т:Р=І:4. До одержаної пульпи додати такі флотореагенти:        

а)   гас (сприяє зменшенню змочуваності поверхні сірки); додається з розрахунку 0,3г (10 крапель) на 1кг руди:

б)  соснове масло (сприяє піноутворенню і збільшує стабільність піни); додається з розрахунку 0,075г на 1кг руди (1-2 ) краплі на завантаження;

в)  крохмаль (є хорошим коагулянтом); додається у вигляді 1%-ного розчину з розрахунку 0,15г (3 краплі) на1 кг руди;

г)   силікатний клей (служить стабілізатором пульпи та осаджувачем іонів у вигляді нерозчинних силікатів); додається з розрахунку 5 мл на 1кг руди;

д)  сода кальцинована (регулює рН середовища і сприяє переходу розчинних солей кальцію, магнію і заліза в нерозчинні); додається сода з розрахунку 1г на 1кг руди.   

  1.   Залити приготовану пульпу у флотомашину і провести флотацію протягом 10 хв.
  2.   Флотоконцентрат, який знятий з поверхні пульпи металевим шпателем, відфільтрувати під вакуумом, висушити в сушильній шафі при температурі 60-70°С, зважити і проаналізувати на вміст сірки. Наважку флотоконцентрату для аналізу в кількості 0,2г зважити на аналітичних вагах з точністю 0,0001г.

Аналіз проводити за методикою, яка наведена далі.

4.  Визначите вміст сірки в початковій руді. Для цього на аналітичних вагах зважити наважку руди (0,4-0,5г) з точністю 0,0001г і виконати аналіз на вміст сірки сульфітним методом за описаною далі методикою.

5.  Розрахувати показники процесу:

Вихід флотоконцентрату в % визначають за формулою:

                        ,                                        (1)

де МФЛ – маса одержаного флотоконцентрату, г;

    МР   – маса сірчаної руди, яка бралася для флотації, г.  

Ступінь вилучення сірки в % розраховують за формулою:

                                         (2)

де СS(фл) – вміст сірки у флотоконцентраті, %;

    СS(р)   – вміст сірки в руді, %.

 Коефіцієнт збагачення сірчаної руди:

        .                 (3)

5.1. Визначення вмісту сірки в руді (або флотоконцентраті) сульфітним методом

Наважу руди (0,4-0,5г) або флотоконцентрату (0,2г), яка зважена на аналітичних вагах з точністю 0,0001г на годинниковому склі, змивають невеликою кількістю етилового спирту в конічну колбу ємністю 100-150мл. Доливають 25мл 10%-ного розчину сульфіту натрію, пробу нагрівають до кипіння і кип'ятять протягом 1 год. При цьому відбувається утворення тіосульфату натрію за реакцією:

Для попередження винесення бризок і сильного випаровування рідини, колбу накривають лійкою, яка заповнена скляною насадкою. В міру википання води в колбу, не знімаючи лійки  насадкою, додають дистильовану воду. У фільтрат, який збирають а конічну колбу ємністю 200-250мл, додають 5-8мл формальдегіду

для зв’язування непрореагованого сульфіту натрію. При цьому утворюється

   гідрогеносульфітна сполука формаліну, яка не титрується йодом.

Утворений луг нейтралізують 10%-ною оцтовою кислотою в присутності фенолфталеїну. Після зникнення малинового забарвлення додають ще декілька крапель оцтової кислоти, 1мл 1%-ного розчину крохмалю і титрують 0,1 н розчином  йоду до появи синього забарвлення, яке не зникає протягом 6 сек.

Вміст сірки розраховують за формулою:

де  V  –  об'єм розчину йоду, витрачений на титрування, мл;

     N  –  нормальність розчину йоду, моль/л;.

     Е  –  еквівалентна маса сірки, г/моль;

                          Е = 32 г/моль;  

     наважка сірчаної руди (або флотоконцентрату), г.

Результати аналізів і розрахунків необхідно звести в таку таблицю:

Таблиця 2

Вміст сірки,  %

Вихід флотоконцентрату,

В,  %

Ступінь вилучення сірки,

Х,  %

Коефіцієнт збагачення,

в початковій руді,

СS(р)

у флотоконцентраті,

СS(фл)




1. А ПРЕДПОЧТЕНИЙ И ОТНОШЕНИЙ К ОРГАНИЗАЦИИ КОНДОМИНИУМОВ
2. Богодухновенное ангелогласное пение в системе средневековой музыкальной культуры.html
3. Лекция Социология управления
4. Тема 5. Сбытовая политика Распределение и продвижение товара
5. На зміну було надруковано перший вірш тринадцятирічного Валентина Бичка Червоній Армії
6. НАЦИОНАЛЬНЫЙ ИССЛЕДОВАТЕЛЬСКИЙТОМСКИЙ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Утверждаю Проректордире.html
7. м гг прошлого столетия характеризуется вообще говоря двумя чертами- вопервых общей неудовлетвореннос
8. Методы оценки радоновой опасности как составляющая курса
9. Chocolt в г Харькове
10. Фемистокл
11. 6 ББК 5357 М 87 Маданес К
12. Права и обязанности природопользователей в Республике Беларусь
13. Сомнение подозрительность Распознавание невербальных жестов сигнализирующих об обмане является одним
14. либо документу руку эта бумага имела на бирже вес
15. Тема курсового проекта- Инвестиционная политика
16. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА по дисциплине Маркетинг Исполнител
17.  Педагогіка вищої школи галузь педагогічної науки яка вивчав педагогічні закономірності й засоби ор
18. Об оценочной деятельности в городе Москве
19. ВВЕДЕНИЕ Вне всякого сомнения торговля является одним из самых древних занятий на свете
20. правило поведения как синоним нормы права говорится о воздействии права на поведение и о поведении как об