Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Iсторія Русів- міфи та факти Істо~рія Ру~сів твір української національнополітичної думки кінця X

Работа добавлена на сайт samzan.net:


«Iсторія Русів»: міфи та факти

«Істо́рія Ру́сів» — твір української національно-політичної думки кінця XVIII — початку XIX століття, де подано яскраво, часом у художній формі, картину історичного розвитку України від найдавніших часів ще до 1769 року.

«Історія Русів» — це перша своєрідна політична історія України. Цей політичний памфлет характеризується не тільки яскравістю викладу, оригінальністю стилю, емоційністю, патріотизмом, йому притаманні й тенденційність, недостатня документальна обґрунтованість тверджень, неточності, відверті фантазії автора (вигаданість дат, кількості військ, числа загиблих тощо). Безумовно, у цьому творі надзвичайно багато суб'єктивного, але його автор стоїть на патріотичних, демократичних позиціях і його думку рухає гаряче бажання не тільки розібратися в хитросплетіннях національної історії, а й допомогти своєму страждаючому народові. Не випадково, критично оцінюючи «Історію Русів», Д. Дорошенко зазначав, що ця праця «прислужилася дуже мало науковому дослідженню українського минулого, але допомогла пробудженню національної думки».

За жанром ця робота, власне, не є науковою працею, фахівці називають її «політичним памфлетом», написаним у традиціях козацьких літописів. Анонімний автор змальовує картину історичного розвитку України з найдавніших часів до 1769 р. Основна увага приділена періодам Козаччини, Хмельниччини, Гетьманщини. В основі історичної концепції твору лежать ідеї автономізму, республіканства, протесту проти національного поневолення.

Книга складається з ІІІ частин:

  1.  Частина І-ша складається з Передмови і Розділів І — V. Описується історія України від першого гетьмана Лянцкоронського до гетьмана Богдана Хмельницького і походу польського короля Яна Казимира до України;
  2.  Частина ІІ-га складається з Розділів І — V. Описується історія України від підписання Зборовського трактату і до посилання до Сибіру гетьмана Самойловича;
  3.  Частина ІІІ-тя складається з Розділів І — V. Описується історія України від обрання Івана Степановича Мазепи гетьманом України до царювання цариці Катерини ІІ і ліквідації козацтва.

В основу написання твору ліг історичний твір.



Ії рукопис було знайдено у 1828 р. в містечку Гриневі на Чернігівщині. Але є відомості, що значно раніше, за 10 — 15 років до появи «гринівського рукопису», по руках ходили інші, більш давні списки майбутньої книги. Принаймні відомі списки, датовані 1817, 1814 і навіть 1809 роком. Проте саме після знахідки у Гриневі 1828 року (якій ми зобов’язані стародубським суддям Лайкевичу та Гамалії) текст «Історії» набув справді широкого розголосу серед публіки. 

Довгий час тривали суперечки про час написання книги. Діапазон поглядів щодо цього був і залишається надзвичайно широким: від кінця 60-х років ХVIII ст. (так вважали Д. Дорошенко, О. Лазаревський, М. Возняк) до навіть 1815 — 1825 рр.
 (I. Борщак). Цікаву точку зору запропонував О. Оглоблін: він вважав, що твір створений був у два прийоми між 1790 та 1805 рр. десь у регіоні Новгород-Сіверщини. Але в кожному разі безсумнівним залишається одне: для свого часу поява «Історії Русів» («народної історичної думи», як писав про неї М. Максимович), була революційним проривом.


Безумовно, найбільш важкою для розв’язання, найбільш таємничою, майже детективною є проблема авторства «Історії Русів». Число «кандидатів» вже перевищило десяток. Першим «офіційним» автором вважався архiєпископ Георгій Кониський — саме його ім’я стояло на вихідному аркуші видання О. Бодянського 1846 р., саме його прізвище значилося у двох найбільш поширених варіантах рукописних списків 20 — 30 років ХХ ст. Автором «Історії» вважав Г. Кониського Олександр Пушкін. У статті «Собрание сочинений Георгия Конисского, архиепископа Белоруссии» російський поет писав про те, що Кониський є «великим живописцем», але «любов до батьківщини часто зваблює його за межі строгої справедливості». 




1. Cталь для студентов бакалавров магистров и инженеров всех машиностроительных специальностей по дисципл
2. Тема урока и сроки проведения Домашнее задание Русская Вост
3. Тема 5.1. Ряды динамики в статистике 1
4. 01. 18.02 О СОЛНЦЕ честь тебе хвалаЯНВАРЬ с душой на проводе
5. Органы местного управления и самоуправления в Республике Беларусь
6. тематическое планирование учебного материала экстернатная форма обучения на 1 полугодие 201320
7. Сварка
8. тема экономических отношений включающая образование за счет предприятий организаций и населения специальн
9. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук2
10. Тема-rdquo;Психологічні особливості міжособистісних конфліктів подружжяrdquo; Виконала- Студентка 32 гру
11. STLKER фанфики первые главы анонсы- http---stlkerbook
12. Модою на цю роботу в капіталістичних економіках; пережитком діяльності підприємств яким довелося фу
13. Показатели используемые для характеристики уровня ликвидности банков Показатели ликвидности в разных с
14. Тема урока- Понятие о чёрных металлах и сплавах Цель урока- Изучить общие сведения о чёрных металлах и сп
15. Курсова робота з психології Емоційний Розвиток дітей І
16. з курсу Еволюція житла Написання реферату передбачає- набуття навиків самостійного ви
17. Слава що налічує 120 номерів різних категорий який розміщений в центральній частині міста та відповідає ви
18. КУБОК МЭРА ГОРОДА СЫКТЫВКАРА 2122 декабря 2013 года 2122 декабря 2013 года в Универсальном спортивном комплек
19. Лекция 12 ТЕХНОЛОГИЯ УПРАВЛЕНИЯ АДАПТАЦИЕЙ ПЕРСОНАЛА Цель занятия ~ сформировать у студентов понимание
20. ЛУКОЙЛ в 1998 году Предварительные итоги деятельности Работа компании