Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Стилістичні можливості простого речення

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 7–8 – 4 год.

Тема: Стилістичні можливості простого речення.

План

  1.  Стилістичний синтаксис. Поняття синтаксеми.
  2.  Стилістичні можливості простого речення за модальністю.
  3.  Стилістика членів речення.
  4.  Стилістичні особливості односкладних речень у різних стилях.
  5.  Стилістичні особливості неповних речень у різних стилях.

Студенти повинні знати: поняття синтаксеми; стилістичні можливості членів речення та різновидів простих речень у різних стилях.

Студенти повинні вміти: визначати стилістичну спроможність різних видів простих речень; будувати прості речення (розповідні, питальні, окличні, неповні, двоскладні, односкладні) у різних стилях.

Питання для самоконтролю і завдання

  1.  Що є предметом вивчення стилістичного синтаксису?
  2.  Види речень за модальністю за різними класифікаціями.    
  3.  Чи однаково стилістично спроможні головні та другорядні члени речення?
  4.  Особливості узгодження означення з означуваним словом.
  5.  Назвіть види односкладних речень.
  6.  Чим односкладні речення відрізняються від неповних?

Література:

  1.  Ващенко В.С. Стилістика речення в українській мові: Навчальний посібник  зі стилістичного синтаксису. – Д., 1968.
  2.  Дудик П.С. Стилістика української мови . – К.: Академія, 2001.
  3.  Єрмоленко С.Я. Синтаксис і стилістична семантика. – К., 1987.
  4.  Іваненко З.І. Односкладні речення як синонімічні пари двоскладних // УМЛШ. – 1985. – № 8.
  5.  Коваль А.П. Практична стилістика сучасної української мови. – К., 1967. – С.14-16, 17-46.
  6.  Кононенко В.І. Проблеми стилістичного синтаксису // УМЛШ. – 1975. – № 4.
  7.  Мацько Л.І. Стилістика української мови. – К., 1990.
  8.  Ощипко І.Й. Практична стилістика сучасної української мови. Синтаксис. – К., 1964.
  9.  Пентилюк М.І. Культура мови і стилістика. – К., 1999.

Завдання:

Завдання 1. Визначити семантико-стилістичні особливості односкладних та неповних речень.

1. Бір. Сосна. Над кручею стежкою співучою йшла, мов пісня, дівчина... (І.Нехода). 2. О Люба Інно. Я сам. Вікно. Сніги. Я ваші очі пам’ятаю, як музику, як спів. Зимовий вечір. Тиша. Ми (П.Тичина). 3. На майдані пил спадає. Замовкає річ. Вечір. Ніч (П.Тичина). 4. Любіть Україну, як сонце любіть. Як вітер, і трави, і води (В.Сосюра). 5. Побудувати паралелограм за двома сторонами і кутом між ними (з підручника). 6. Хрипіння коней. Вигук. Гул копит. Сталь цілить в сталь. Удар списа об щит (М.Бажан).

Завдання 2. Встановити типи поданих речень (неповні, односкладні: еліптичні, контекстуальні, ситуативні). В межах кожного типу визначити стилістичні відтінки, які вони вносять у текст.

1. Андрій поспішавсь додому... По дорозі тяглись люди з ціпками, з клунками... одні з села, а другі в село, як отой Марко Гуща, що недавно привели, як рештанта... Брав, пане добродзєю, в Адесі на фабриці сімнадцять карбованців у місяць і почав бунтувати... Начальство йому одно, а він йому друге... Ну, не хочеш, то маєш: попарили нагаями та й гайда додому під калавуром. Та я б такому бунтареві... (М. Коц.). 2. Так було кілька день. Од середи до суботи. А в суботу... (А. Гол.). 2. Нудний чоловік. До краю нудний. І чого, скажи, так? І на курсах був, і грамотний вроді, і все таке прочее. А от... (І. Рябок.). 3. Югині накажи, щоб завтра забігла, і не сама, а з Андрієм! Тільки хай добре закутає його. Бо ті молоді матері... 4. Аж чую – летить, посвистує і гуде розривна куля. Я сюди гуде. Я туди  гуде. Я назад вона за мною. Падаю в кущ вона мені в чуб (М. Стельм.). 5. Поживеш, роздивишся в хаті, та й ми тебе побачимо – отоді й за плату (Т. Шевч.). 6. На другий день, зібравшись, подибала до волості. “Чого тобі?”  питає старшина. 7. “Та швидше!” кричить Параска, вбігаючи на двір, стріваючи подругу (П. Мирн.). 8. І вперше в ту ніч думала без жалю за нього –хворого. Навіть хотілось, щоб швидше... (А. Гол.). 9. Грицькові менше я вірю, та й про нього недобрі чутки пішли, що з Федорою... (М. Стельм.). 10. Принцеса. Хто зна, якби я в день своїх заручин не стріла лицаря й не покохала я, може, королевою була б щасливою, і гордо-злою, як і той мій наречений. Але тепер... (Л. Укр.). 11.—Я не Ганна, Не наймичка, я... Та й оніміла (Т. Шевч.). 12. Ось пішла чутка цар їхатиме.До царя! До царя! гукнули села та хутори (П. Мирн.). 13. «...І таке моє слово, Югино: коли кріпко любиш нас вийди за Дмитра». – «Тату...» «Не перебаранчай» (М. Стельм.). 14. – За ваше... усміхнувшись, кивнув він головою до дівчини й випив чарку. – “На здоров'ячко”  охоче відповіла та... (С. Вас).

Завдання 3. Вказати, які особливості розмовної мови відображені у способі узгодження присудка з підметом у таких реченнях:

1. Поки дзвонили, наше козацтво голилося, обувалося, одягалося, і як вже була пора, одягнувши нові кримських смушків кожухи, стали виходити (Г. Кв.-Осн.). 2. Ще ледве зоря займалася, в Піски вступила москалів рота, як сарана на зелене поле, кинулись усе жерти, все трощити (П. Мирн.). 3. Враз у двір вскочило два хлопці й, важко відсапуючи, закричали разом... (М. Коц.). 4. Біля розваленої груби лежала кабиця, багацько битих горшків і купа попелу з вугіллям (О. Сторож.). 5. Пішло знов по селу шушукання, глум, таємні страхи. 6. З вулиці доносився гомін, біганина (П. Мирн.). 7. Знявся в хаті пил, як хмара, тріск, стогін і метушня (М. Коц.). 8. Було це... Та ще мій дід покійний, царство їм небесне, живі були. 9. Мама, ще як жили під Києвом, на цьому руку набили: вони тоді з козячого молока таке добре коров'яче «парне» робили, що й досі деякі дамочки київські згадують (О. Вишн.). 10. Після матері лишилась стара скриня, дві-три дранки і латаний кожух (М. Коц.). 11. Крім тих трьох людей, було в хаті ще зо три (І. Фр.). 12. Всі троє мовчки спускались униз, а далі звернули вбік од села і йшли так версти зо дві, то спускаючись, то дряпаючись по горбах (М. Коц.). 13. Чимало літ перевернулось, Води чимало утекло (Т. Шевч.). 14. Мені й вони двойко серце сушать, як подумаю-погадаю... 15. Не додивлялись до світової краси Панько і Карпо, працюючи над глухою домовиною. 16. Даром, що чужосторонній, та господар був добрий, хазяйствував, що й на стороні його усяке знало (М. Вовч.). 17. — Бувай здорова... Гляди ж, не забувай мого дідуся. Перекажи, хай вони не журяться (М. Коц.). 18. Перехожий, проїзжачий що їм там на шляху ні кидалося в вічі, ніхто мене не заняв, спасибі богу!.). 19. То віз снопи Кайдаш з двома синами (І. Н.-Лев.). 20. – Мати як померли, та батько як узяли жінку другу, так я... по наймах усе (А. Тесл.). 21. Ні попівськії тортури, Ні тюремні царські мури, Ані війська муштровані, Ні гармати лаштовані, Ні шпіонське ремесло в гріб його ще не звело (І. Фр.). 22. Невеликії три літа Марно пролетіли... А багато в моїй хаті лиха наробили (Т. Шевч.). 23. Було собі два брати один убогий, а другий багатий (фолькл.). 24. До вулиці виходило двоє віконцят, котрі ледве трохи глипіли над землею (І. Фр.). 25. Увіходжу. Батько сердиті, сердиті... стоять, часник чистять (А. Тесл.).

Завдання 4. Виконати вправи:

Капелюшний А. О. Стилістика й редагування: Практичний словник-довідник журналіста. Львів: ПАІС, 2002. 576 с.

Завдання 5. Проілюструвати на конкретному мовному матеріалі особливості функціонування окличних та питальних речень у різних стилях мови.




1. по теме Экологическая документация предприятия 1 Изучите следующие документы- Должностная инстр
2. тема общества Совокупность различных политических институтов социальнополитических общностей форм вз
3. Историческое значение разгрома немецко-фашистских войск в битве под Москвой
4. ТРАНСПОРТНЫХ МАШИН Механизмами передвижения называются механизмы обеспечивающие как правило горизонта
5. по теме Кодирование текстовой графической и звуковой информации Разрешение экрана монитора ~ 1024
6. Дивосад 08
7. Административное право Судьи как субъекты административной юрисдикции Выполнила Студентка 2 ку
8. а стимулює синтез простогландинів у міометрія
9. Биохимические методы исследования
10. тематизатор античної філософії і логіки
11. Керування географічно-розподіленими проектами у Web-середовищі
12. Тема- Какие агентские проблемы могут существовать в компаниях управляемых членами одного семейства Можно
13. Тема урока- Законы страны Цель урока- дать первоначальные представления о понятиях гражданин права гр
14. Енеїда І
15. Экологический императив в аспекте экологического развития
16. Тема- Прибуткове оподаткування підприємств і організацій
17. С. Словарь лингвистических терминов Советская Энциклопедия- 1969 Особливості та функції мовних сти.html
18. Экологическая обстановка месторождения Дунга
19. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук Київ2001 Ди
20. Связь пространственных прямоугольных координат Х У Z с эллипсоидальными геодезическими координатами B L H м