Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема Утилізація поліграфічних матеріалів та відходів

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Практична робота №4

Тема: Утилізація поліграфічних матеріалів та відходів.

Мета: Ознайомитись з можливими способами утилізації та переробки відпрацьованих поліграфічних матеріалів та відходів, розглянути альтернативні матеріали.

Теоретична частина.

У поліграфії, а зокрема при друці та післядрукарській обробці використовуються різні матеріали та хімічні реагенти, які потребують утилізації.

Всі відходи можна поділити на особливі (які потребують спеціальної утилізації) та побутові (які не потребують спеціальних умов утилізації).

Алюмінієві або поліметалічні друкарські пластини можуть здаватися в металобрухт для подальшого використання, а друкарські пластини на поліефірній основі утилізуються як побутові відходи.

Рідкі відходи при застосуванні у офсетних машинах, залишки коригувальних засобів для друкарських форм і очищаючі розчини, а також використані розчини проявника мають бути утилізовані як особливі відходи.

З фіксажу електролітичним шляхом можна видаляти срібло, що скорочує кількість особливих відходів. Отримане срібло використовується як матеріал.

Утилізація з вилученням срібла можлива також і для плівок і фотопаперу із ступенем почорніння більше 30%. При ступені почорніння нижче 30%, як і у випадку монтажної плівки, утилізація, не вимагає особливого контролю (побутові відходи).

Найбільш кращим способом утилізації вторинної полімерної сировини є повторна переробка в новий вид матеріалу та виробів, наприклад, продукція з ПЕТФ.

Вентиляційні викиди, обумовлені технологічним процесом друку, являють собою летючі органічні сполуки. Вони переважно утворюються з випарів зволожуючого розчину ізопропілового спирту, а також із засобів для змивання валиків, офсетних полотен та інших деталей машини. Ці виділення можна значно скоротити, якщо для зниження вмісту спирту використовувати відповідні замінники (наприклад, гліколі) або більш гідрофільні зволожуючі валики, а також технічні удосконалення (наприклад, при збагаченні води методом зворотного осмосу, регулюванні температури колірного апарату).

Виділення легколетючих засобів при очищенні можна також зменшити, якщо замінити їх на засоби малої летючості з високою точкою кипіння (мінеральні масла або хімічно збагачені рослинні олії).

Друкарські фарби для офсетного друку (офсет із затвердінням фарби при охолодженні) не містять летких органічних сполук, оскільки масла, які використовуються як розчинники не випаровуються при кімнатній температурі.

Фарби, які застигають під дією УФ-випромінення також не містять летких органічних сполук.

Порожні металеві ємності для фарб використовуються як вторсировина через торгівлю металобрухтом. Ємності із залишками вмісту утилізуються як особливі відходи. Резервуари великих розмірів і фарбові насоси, системи трубопроводів для фарби або застосування «свіжих» фарб дозволяють істотно скоротити кількість відходів.

Залишки зволожуючого розчину, що містять спирт або без нього, повинні утилізуватися як особливі відходи, якщо перевищені допустимі граничні значення речовин. Залишки засобів очищення з установок для змивки друкарських машин є особливими відходами. У великих друкарнях ці залишки регенеруються за допомогою фільтрації. При використанні відповідних добавок можливе їх повторне використання. Забруднені фільтри, одноразові обтиральні ганчірки і матеріали з пристроїв для змивання повинні бути утилізовані як особливі відходи. Набори обтиральних ганчірок багаторазового застосування, дають можливість повторного використання обтиральних матеріалів.

Макулатура, втулки рулонів, паперові відходи, що утворюються при різанні і вирубці, а також пакувальні матеріали використовуються як вторинна сировина. Серед склеювальних матеріалів найбільш поширені дисперсійний, поліуретановий і термоклей, для переробки яких при виділенні пахучих речовин рекомендується використання витяжного пристрою. Затверділі відходи клею є побутовими відходами, незатверділої — особливими відходами.




1. Уильям Оккам
2. Конспект лекций СанктПетербург 2012 Аннотация дисциплины Ди
3. Економіка і підприємництво спец
4. Инвестиции специальность Финансы и кредит Номер темы соответствует номеру фамилии студента в экза.html
5. І П Педагогічну практику проходила у 115й школі м
6. 13ЛВ Земба Назар Перевірив- кандидат технічних наук Овсяк О
7. Тема- Системный подход в управлении 1
8. Лекция 10 Халы~аралы~ туризмдегі халы~аралы~ ~йымдарды~ ы~ы
9. Государственные требования по охране труда установлены статьей 211 ТК РФ
10. Основные идеи экономического учения А. Смита и Д. Рикард
11. Про освіту Про вищу освіту Про міліцію наказу МВС України від 27 червня 2013 року ’ 621 Про затвердженн
12. Цена. Структура
13. Гомельскi дзяржаўны унiверсiтэт iмя Францыска Скарыны Факультэт фiлалагiчны Кафедра беларуск
14.  Содержание системы госнного управления
15. Лекция 5 Выбор и альтернативная стоимость Экономический выбор выбор наилучшего среди альтернативных р
16. Мультипроцессоры и мультикомпьютеры
17. к в графическом виде результаты становятся более наглядными и понятными
18. тематических методов и моделей определяющих функциональные возможности системы состав используемых д
19. Реферат- Эффективность менеджмента
20. Лабораторная работа N 28 ИЗМЕРЕНИЕ УДЕЛЬНОГО ЗАРЯДА ЭЛЕКТРОНА МЕТОДОМ МАГНЕТРОНА Движение электро