Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 6 Історичні типи соціокультурних світів План Культура Нового часу

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЕКОЛОГІЧНИЙ КОЛЕДЖ

ЛЬВІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Тема 6: Історичні типи соціокультурних світів

План

Культура Нового часу.

Сучасна західна культура.

Література:

Петрушенко В.  Л., Пинда Л. А., Подольська Є. А. та ін. Культурологія. Навч. посіб./ За заг. ред. проф. В. М. Пічі – Львів „Магнолія плюс”, 2005. С. 102-129

Подольська Є. А., Лихвар В. Д, Іванова К. А. Культурологія: Навч. пос.: Вид. 2-ге, - К: 2005.

Бокань В. Культурологія: Навч. посіб. - - К.: МАУП, 2004.

А. В. Яртись, С. М. Шендрик та ін. Лекції з історії світової та вітчизняної культури: Навч. посібник. Вид. 2-ге, перероб. і доп. / За ред. проф. А. Яртися та про. В. Мельника. – Львів: Світ, 2005.

Багацький В. В., Кормич Л. І. Культурологія: історія і теорія світової культури ХХ століття: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2007.

  1.  
    Культура Нового часу.

Новий час – епоха, яка охоплює період з ХVІІ ст. до кінця ХІХ ст.; після цього починається період новітньої історії, що триває й досі. За соціальним змістом це був період формування і утвердження в Європі буржуазних соціальних відносин. Центр життя – виробничої, культурної, соціальнополітичної діяльності змістився в міста, де бурхливо почали розвиватися різноманітні форми промислової діяльності. Це призвело до появи машинного виробництва.

Також відбулися змінив суспільних стосунках: розриваються колишні зв’язки особистої залежності людини від людини, зникає „велика сім’я”, а натомість з’являється вільний, автономний індивід що є засадою явища під назвою „буржуазний індивідуалізм”.

Відбуваються величезні зміни в розвитку наукового природознавства і філософії. Галілей вперше щвернув увагу на розробку методології науки. Йому належить думка, що наука має спиратися на спостереження та експерименти і математичну мову. Саме на цій основі Ньютон створив класичну механіку. Видатні філософи ХVІІ ст. – Ф. Бекон, Т. Гобс, Ф. Декарт, Б. Спіноза, Г. Лейбніц та інші – звільнили філософію від схоластики і повернули її обличчям до науки. Основою філософського пізнання для них стала не сліпа віра, а розум, що спирається на логіку і факти.

Відбулися суттєві зрушення і в інших сферах духовного життя:

● зявляється мистецтво в його розумінні, тобто мистецтво світське, автономне у своєму розвитку;

● народжується роман як літературний жанр, опера, сучасний театр, архітектура масових забудов, промислова архітектура;

● виникають національні академії наук, зявляються перші газети та часописи, в тому числі і наукові, зявляється міський транспорт.

Нарешті все це знайшло все виявлення у новому світогляді:

● світ тепер розглядається як обєкт, на який спрямовується людська активність, а сама людина – як субєкт, тобто винахідний автономний пункт активності;

● світ постає в якості нескладного механізму, типовим взірцем якого був механічний годинник;

● людина повинна пізнати цей механізм та опанувати його (гасло „Знання є сила” стає показником у цьому плані);

● природа тепер поділяється на живу та неживу, але і та й інша є лише основою для зростання людської могутності;

● вважається, що людина, спираючись на свій розум, повинна перетворити середовище своєї життєдіяльності, зробивши його оптимальним.

Із ХVІІ ст. бере початок і інша особливість культури Нового часу – її багатонаціональність, багатомовність. Середньовічна латина поступилася місцем національним мовам; і це, з одного боку, збагатило європейську культуру традиціями і досвідом народної творчості, а з іншого – зробило досягнення культури більш доступним для народів Європи. В країнах Європи виникають оригінальні художні школи і літературні напрями, в яких по різному знаходять відбиття два великих художніх стилі у європейському мистецтві того часу – бароко і класицизм.

ХVІІ ст. увійшло в історію як століття Просвітництва, воно визначило основні тенденції, які сформували зміст європейської культури Нового часу. Істотне місце в культурі цього періоду мають проблеми, пов’язані з обгрунтуванням економічних, політичних, правових, моральних принципів суспільного життя з пошуком більш сучасних форм і організації. У мистецтві виникає синтименталізм і романтизм – стилі, які відображували різні реакції людей на нові умови суспільного буття.

Розвиток знань, зростання освіти, розглядаються як рушійна сила суспільного прогресу. Особливо зростає в цей час престиж філософії, високо піднесеної такими геніями, як Берклі і Юм в Англії, Вольтер, Руссо, Гольбах, Дідро у Франції, Кант, Фіхте, Гегель, Фейєрбах у Німеччині. Вчені і філософи стають на протязі всього Нового часу „володарями думок” у суспільстві. Європейська культура в цілому набуває переважно раціонального характеру.

У художній літературі одним з головних напрямів стає реалізм. Успіхом у публіки користується жанр романа, який надав широке багатопланове зображення дійсності (Бальзак, Золя, Дікенс та ін.), в образотворчому мистецтві релігійна тематика відходить на другий план. Отримують поширення романтико-героїчні полотна (Жеріко), реалістичний портретний і пейзажний живопис, сцени з народного життя, побутовий жанр, сатирична графіка, історичні сюжети (Гойя, Мілле, Курбе, Менхель таін.).

Розчарування в ідеалах, втрата віри у вічні життєві цінності, втрата загальнозначимих соціальних, моральних, естетичних орієнтирів неприховано відображуються в європейському мистецтві третини ХІХ ст. Виникає салонний живопис, який ублажає глядача красою і вишуканістю декоративних пейзажів і оголених „венер”. Виникає примітивізм як результат наслідування первісного мистецтва і дитячої творчості, намагаючись найпростішими засобами передати свіжість і гостроту художнього сприймання світу. У вісх формах художньої творчості набуває популярності символізм, наповнюючи зображення явища таємним, містичним змістом.

Центром розвитку нового мистецтва бароко на межі ХVІ - ХVІІ ст. був Рим, архітектура якого представляється типовою для епохи бароко. Італійське слово „barocco” означає буквально „дивовижний”, „химерний” – стиль, що отримав розвитку у ХVІІ і першій половині ХVІІІ ст. у мистецтві окремих європейських країн, головним чином Іспанії, Фландії, Німеччині, Франції та інших країнах. Основна соціальна основа бароко – дворянська культура епохи абсолютизму. Мистецтво цього художнього стилю покликане прославляти і пропагувати могутність знаті і церкви.

Бароко відобразило уявлення про вічний рух Всесвіту. В архітектурі хвилясті лінії і надлишок декору породжували ілюзію просторового руху й експресії, спіралеподібні колони, що зникали у вишині; розкішні сади та інтер’єри виражали пафос достатку і земних спокус.

В образотворчому мистецтві домінували декоративні композиції релігійного, міфологічного плану, парадні ефекти, ритмічна і кольорова єдність, живописність цілого, вільна, темпераментна., творча манера.

Загальна барокова театралізація життя – популярність опери, кантати, ораторії, алегоричних церемоній, високомовності довгих перук, парчечевих драпувань та емблем – нагадували про те, що світ є облудною мішурою і настане час знімати маски й опускати завісу.

 




1. медика возникает вопрос
2. двигательного аппарата инвалидколясочник
3. UNDO REDO протоколирование
4. Особенности упаковки товара
5. Расчет тепловой схемы котельной
6. вариантов представления бизнесплана кратком резюме или развернутом и всестороннем варианте
7. Библиотечноинформационная деятельность Составитель- М
8. Лекция КРОВЬ
9. Контрольная работа- Правовое положение Агентства по страхованию вкладов
10. гинеколог Муратовой Айгуль Расиховны ф
11. Омский государственный университет путей сообщения Кафедра Экономика транспорта логистика и упр
12. трудовыми показателями на отечественных предприятиях в условиях рыночных отношений являются обеспечение п
13. Планирование работы муниципального управления
14. Введение в геокриологию 1
15. тематический метод
16. ОЛИМПИЙСКИЙ РЕЗЕРВ 0Впереди самое знаменательное событие 2014 года ~ Олимпиада
17. путь из варяг в греки
18. Тема; Комментарий- Комментарий СОДЕРЖАНИЕ ТЕСТОВЫХ МАТЕРИАЛОВ Раздел- 01
19. на тему Издержки предприятия и их минимизация Выполнил студент гр
20. День национальной кухни Москва 2013 ПОЛОЖЕНИЕ о проведении конкурса