Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Основні поняття про етіологію і патогенез Етіоло~гія грец

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

5. Основні поняття про етіологію і патогенез

Етіоло́гія ( грец. ατίαпричина та грец. λόγος — думати) — розділ медицини, який вивчає причини хвороб.Розкриття Е. хвороби має важливе практичне значення, тому що дозволяє проводити не тільки патогенетичну і симптоматичну терапію, але і цілеспрямований вплив лікувальними засобами на причинний фактор хвороби (Етіотропна терапія), наприклад антибіотиками на збудників інфекційного захворювання. Незрозумілий Е. хвороб є також основою раціональної профілактики (наприклад, інфекційних хвороб за допомогою попереджувальних щеплень). Термін «Е.» в тому ж значенні вживається і у ветеринарії.
Патогенез (від грец. páthos — страждання, хвороба і génesis — походження, виникнення) — механізми виникнення і розвитку хвороби і окремих її проявів на різних рівнях організму — від молекулярних порушень до змін в органах і системах; розділ патології, що трактує питання патогенезу.Наприклад, головними формами патогенезу є :Інфекція (мікробами або вірусами) Запалення  Пухлина Некроз 

При більшості хвороб існує багато механізмів патогенезу. Наприклад, деякі види раку виникають через послаблення імунної системи (пухлини шкіри і лімфоми після трансплантації — яка вимагає імуносупресії). При багатьох хворобах також часто неспецифічні реакції, тобто незалежні від природи хвороби. Відносно постійні неспецифічні реакції (підвищення температури тіла, посилення утворення гормонів кори надниркових залоз та ін.) сформувалися в процесі еволюції у відповідь на дію різних шкідливих чинників. Розвиток вчення про патогенез - важлива складова частина історії медицини в цілому. Найбільш загальні закономірності патогенезу - пошкодження клітин, тканин і органів, неспецифічні відповідні реакції організму і розвиток типових патологічних процесів (наприклад, запалення). Причини хвороб різноманітні, але число неспецифічних відповідних реакцій обмежене; разом з тим їх вираженість і поєднання в часі у різних хворих широко варіюють навіть при одному і тому ж захворюванні. Щодо постійні неспецифічні відповідні реакції (підвищення температури тіла, посилення утворення гормонів кори наднирників) сформувалися в процесі еволюції у відповідь на дію різних шкідливих факторів (наприклад, інфекція, травма). У механізмі цих реакцій важливу роль відіграють нервова і ендокринна системи (дослідження І. П. Павлова, О. Д. Сперанського, Г. Сельє та ін.)
Більшість відомих причин до теперішнього часу хвороб було відкрито і вивчено в XX столітті.
З-за схожості термінів «етіологія» і «патогенез» в медицині з'явився термін «етіопатогенез». Він визначає сукупність уявлень про причини і механізми розвитку хвороби. Широкого поширення термін так і не получіл.Етіологіческій фактор-причина, без якої хвороба ніколи не розвинеться. Фактори ризику-фактори, супутні розвитку хвороби. Саногенезу-динамічний комплекс захисних процесів, що виникають при впливі на організм надзвичайного подразника і спрямованих на відновлення порушених функцій організму. Виділяють наступні причини хвороб: 1. Механічні (закриті та відкриті травми, струси ...) 2. Фізичні (висока або низька температура, електричний струм ...) 3. Хімічні (промислові токсичні речовини ..) 4. Біологічекіе (дію мікробів, вірусів, їх токсинів ...) 5. Психогенні 6. Генетичні (спадкові)




1. і ~збек ССРні~ Янгиюль ~аласында ту~ан
2. Анализ финансирования и планирования учреждений здравоохранения
3. Утверждаю заместитель главы муниципального образования г
4. Для предприятия фирмы они выступают как оплата приобретенных факторов производства
5. Курсовая работа- Основы национальной безопасности Российской Федерации
6. 20г
7. Rilrods electricity gs bus services etc
8. 1 Определяем общий коэффициент полезного действия привода- 1
9. РОЛЕВОГО ДИССОНАНСА ГОРЛАЧ Мария Геннадьевна ~ студентка социологического факультета МГУ им
10. программа социологического исследования
11. Тема курсовой работы- Особенности межличностных отношений в группе сверстников младшего школьного возраста
12. Незаменимая механизация для сельского хозяйства
13.  Ввёл категорию деятельности как основополагающую для анализа личности а С
14. функциональные особенности все происходят из мезенхимы подчиняются общим законам нейрогуморальной регуля
15. тематическая семейная разделенная; чаще всего обозначается символом Е shred или Ес common общая описываются ти
16. ж~ні- П~н- География Сынып- 7 Б~лім- Д~ниеж
17. Об~єкт та предмет соціології
18. Быт и занятия жителей русского города в XVII в
19. Применение административного приостановления деятельности за нарушения в области пожарной безопасности
20. Грубые корма