Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

. Теоретичні аспекти щодо управління обіговими коштами на підприємстві

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні аспекти щодо управління обіговими коштами на підприємстві……………………………….…………………………….………………………….…7

1.1. Обігові кошти на підприємстві : сутність, склад, класифікація і принципи……………………………………………………………….…………………………….… 7

1.2. Показники стану і ефективне використання обігових коштів… 11

1.3. Управління обіговими коштами і шляхи поліпшення використання обігових коштів…………………………………………………………… 18

Розділ2.Аналіз управління обіговими коштами на підприємстві ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ” ……………………………43

2.1. Оцінка фінансового стану ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”…………………………………………………………....….….43

2.2. Аналіз ліквідності та платоспроможності ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”………………………………………………………….…….….45

2.3. Аналіз використання обігових коштів ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”…………………………………………………………………… 65

Розділ 3. Шляхи покращення використання обігових коштів ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”……………….………………………67

Висновки………………………………………………………………………………………………..73

Список використаної літератури…………………………………………………………76

Додатки………………………………………………………………………………………………….80

Вступ

В Україні формується ринкова економіка. Складність цього процесу в тому, що одночасно необхідно здійснювати як стабілізаційні, так і реформаційні заходи. Об’єднати ці два досить різні процеси можна за допомогою побудови довготривалої стратегії розвитку. Тому формування економічної стратегії розвитку підприємства та визначення основних пріоритетних напрямків діяльності є досить актуальною проблемою в сучасних умовах.

Організація грошового обігу на підприємствах контролюється і регламентується. Від своєчасного і якісного внутрішнього контролю залежить не тільки схоронність коштів засновників, але і кредитоспроможність підприємства. Внутрішній контроль включає не тільки бухгалтерський облік, а усю фінансово-господарську діяльність структурних підрозділів і підприємства в цілому. Контроль спрямований на постійне удосконалювання господарських процесів, що є життєвою необхідністю сучасного підприємства.

Обігові кошти постійно беруть участь у забезпеченні процесу виробництва і реалізації продукції, одночасно знаходяться на всіх стадіях кругообігу коштів. Переходячи з грошової форми вартості в товарну, потім у виробничу, товарну і знову в грошову – обігові кошти забезпечують безперебійну роботу підприємства.

Об'єктом дослідження управління обігових коштів стало ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод”.

У першому розділі потрібно розглянути теоретичні засади обігових коштів на підприємстві : сутність, склад, класифікація і принципи, що дасть можливість підприємству визначати оптимальний склад і структуру, потребу і джерела формування обігових коштів. Дослідити показники використання обігових коштів, а також розглянути управління обіговими коштами на підприємстві.

В процесі аналізу законодавчої бази розглянути основні законопроекти, які стосуються діяльності підприємства не тільки зовнішньої діяльності, але і на внутрішньому ринку стосовно управління обіговими коштами підприємства.

І в третьому розділі проаналізувати фінансово – економічний стан підприємства, зокрема охарактеризувати його платоспроможність і фінансову стійкість протягом аналізованого періоду, а також проаналізувати використання обігових коштів і тривалість їхньої оборотності і запропонувати рекомендації щодо покращення їх використання.

На підставі проведеної роботи розробити висновки, де відобразити шляхи удосконалення управління обіговими коштами підприємства.

Розділ 1

Теоретичні аспекти щодо управління обіговими коштами на підприємстві

1.1. Обігові кошти на підприємстві: сутність, склад, класифікація і принципи

Для організації господарчої діяльності кожне підприємство повинно мати не тільки основні виробничі фонди, але також мати в наявності оборотні фонди.

На відміну від основних виробничих фондів, оборотні фонди беруть участь тільки в одному циклі виробництва, втрачають натуральну форму і цілком переносять свою вартість на знову створений продукт. Обігові кошти постійно беруть участь у забезпеченні процесу виробництва і реалізації продукції, одночасно знаходяться на всіх стадіях кругообігу коштів. Переходячи з грошової форми вартості в товарну, потім у виробничу, товарну і знову в грошову – обігові кошти забезпечують безперебійну роботу підприємства. Таким чином, сферу виробництва обслуговують оборотні виробничі фонди, а процес реалізації продукції – фонди обертання. До виробничих фондів відносяться: сировина, основні і допоміжні матеріали, напівфабрикати, паливо, тара, запасні частини для ремонтів, МШП, незавершене виробництво, напівфабрикати власного виробництва, витрати майбутніх періодів. Фонди обертання являють собою ту частину обігових коштів, що складається з залишків готової продукції на складі підприємства, товарів відвантажених, але не оплачених покупцями, залишків коштів підприємства на розрахунковому рахунку в банку, касі, у розрахунках і дебіторській, а також вкладені в короткострокові цінні папери. Таким чином, обігові кошти - це кошти, авансовані в оборотні виробничі фонди і фонди обертання для забезпечення безперервного процесу виробництва і реалізації продукції [10, ст. 65].

Обігові кошти (оборотний капітал) – це кошти, витраченні на придбання чи виготовлення оборотних активів підприємства, які необхідні для забезпечення на підприємстві неперервності процесу виробництва і реалізації продукції та отримання прибутку

Оборотні (обігові) активи – це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи підприємства, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом двадцяти місяців з дати складання балансу підприємства. До оборотних активів підприємства належать: запаси сировини, матеріалів, напівфабрикатів; залишки незавершеного виробництва; запаси готової продукції; поточна дебіторська заборгованість; поточні фінансові інвестиції; грошові кошти та їх еквіваленти; витрати майбутніх періодів; інші види оборотних активів. Оборотні активи використовуються в основній, операційній, іншій звичайній та надзвичайній діяльності суб’єктів господарювання [ 17, ст. 105 ].

Трактуваннясутності обігових коштів підприємств у різних авторів досить різне. Воно відрізняється дуже широким спектром підходів. Це у повній мірі відноситься і до українських навчальних та науково-дослідних видань [32, ст.34].

Проаналізуємо ці підходи за ознакою зростання, на наш погляд, глибини взаємозв'язку визначень сутності обігових коштів з загальновизнаними економічними категоріями. Найбільш спрощеним (за вказаною вище ознакою) підходом до визначення сутності обігових коштів є трактування їх з позицій ототожнювання їх з матеріально-технічними ресурсами, з засобами виробництва. Так, у навчальному посібнику за авторською редакцією Т.О.Примак наводиться таке визначенняоборотних коштів: "Оборотні засоби підприємства - це сукупністьоборотних фондів та фондів обігу .

.Оборотні фонди являють собою частину засобів виробництва, які беруть участь в одному виробничому циклі, при цьому переносять всю свою вартість на вартість готової продукції і змінюють свою натуральну форму. Це матеріали, конструкції, деталі тощо.

Кошти обігові – авансована підприємством в оборотні фонди і фонди обігу сукупність коштів ( за мінусом амортизаційних відрахувань ), яке опосередковує їх рух у процесі кругообігу [11, ст.292].

Класифікація обігових коштів здійснюється за такими ознаками: ▪ в залежності від участі їх у кругообігу коштів;

▪ по методах планування, принципам організації і регулювання обігових коштів;

▪ по джерелам формування обігових коштів.

Відповідно до першої ознаки обігові кошти підрозділяються на авансовані в:

- оборотні виробничі фонди;

- фонди обігу.

До фондів обігу відносяться:

· Кошти підприємства, вкладені в запаси готової продукції, товари відвантажені, але не оплачені;

· Кошти, в розрахунках;

· Грошові кошти в касі і на рахунках.

Такий розподіл обігових коштів обумовлений наявністю в кругообігу коштів двох самостійних сфер: сфери виробництва і сфери обертання. Чим більше обігових коштів розміщено в сфері виробництва тим ефективніше вони використовуються [31, ст. 96-99].

У залежності від методів планування обігові кошти підрозділяються на: - нормовані обігові кошти;

- ненормовані обігові кошти.

Необхідність розподілу обігових коштів на нормовані і ненормовані випливає з економічної доцільності досягнення найбільших результатів при найменших витратах. Встановлення нормативів по окремих статтях дозволяє забезпечити оптимальну потребу підприємства в обігових коштах. До нормованих обігових коштів відносяться обігові кошти у виробничих запасах, виробництві, у рештках готової продукції на складає підприємства. Ненормовані обігові кошти включають всі фонди обертання за винятком готової продукції на складі [ 7, ст. 22-25].

Склад обігових коштів по вказаних ознаках подана на рис.1.1.Вона має важливе значення, тому що дає можливість підприємству визначати оптимальний склад і структуру, потребу і джерела формування обігових коштів. Від цього в значній мірі залежить фінансовий стан підприємства.

Основними елементами обігових коштів підприємства є товарно-матеріальні цінності, що складають його виробничі засоби у виробництві, а також грошові кошти в розрахунках, на рахунках у банках і в касі підприємства [11, ст 292].

Склад обігових активів – це сукупність, окремих елементів оборотних виробничих фондів і фондів обігу [17, ст. 106].

Рис. 1.1. Склад коштів обігових

Джерелами фінансування коштів обігових є власні та прирівняні до них кошти, кредиторська заборгованість, інші джерела та банківські кредити. До власних коштів обігових належать кошти, котрі постійно перебувають у підпорядкуванні підприємства. Їх закріплюють за підприємством у момент його утворення, вони стають частиною його статутного фонду. Прирівняними до власних коштів обігових вважають кошти, котрі перебувають в обороті підприємства (стійкі пасиви). Вьни утворюються за рахунок перехідної заборгованості по заробітній платі, відрахувань на соціальне страхування, резервів для покриття виплат на відпустки працівників, а також прибутків, термін внесення якого до бюджету ще не настав, тощо [11, ст. 292].

Сформована в даний час система організації обігових коштів побудована на таких принципах:

● надання підприємствам самостійності в розпорядженні, управлінні обіговими коштами. Це означає оперативну самостійність у використанні обігових коштів;

● визначення планової потреби і розміщення обігових коштів по окремих елементах і підрозділах. Мається на увазі розрахунок оптимальної потреби обігових коштів, що забезпечила б безперервність процесу виробництва, виконання планових завдань при ритмічній роботі (розробка довгострокових діючих норм і щорічних нормативів);

● коригування розрахованих і діючих нормативів з урахуванням вимог мінливих умов господарювання (зміна обсягу виробництва, ціни використовуваних сировини і матеріалів, паливних і енергетичних ресурсів, постачальників і споживачів, форм застосування розрахунків);

● наявність раціональної системи фінансування обігових коштів. Це означає формування обігових коштів за рахунок власних ресурсів і позикових коштів у розмірах, що забезпечують нормальний фінансовий стан підприємства;

● контроль за раціональним розміщенням і використанням обігових кошті. Мається на увазі проведення аналіз ефективності кругообігу використання коштів із метою прискорення їхньої оборотності.

Отже, організація обігових коштів підприємств галузей промисловості залежить від стану економіки та використання обігових коштів кожним окремим підприємством, а ефективність такого використання проявляється у швидкості оборотності обігових коштів [9, ст. 16-21].

1.2. Показники стану і ефективне використання обігових коштів.

В умовах світової економічної кризи сучасний стан розвитку економіки України характеризується спадом виробництва, погіршенням платіжної дисципліни, підвищенням відсоткових ставок на позиковий капітал та зростанням темпів інфляції. В таких умовах особливо актуальними стають питання щодо забезпечення підприємств обіговими коштами та їх ефективне використання, адже обіговий капітал підприємств має вплив на різні аспекти

їхньої виробничо-господарської діяльності: на показники виробництва і реалізації продукції, використання матеріальних ресурсів у виробництві, структуру собівартості продукції, збалансованість грошових потоків з операційної,інвестиційної та фінансової діяльності, фінансовий стан підприємств. Управління обіговим капіталом підприємств є одним із основних елементів управління економічною діяльністю підприємства загалом, що становить систему принципів і методів розроблення та реалізації управлінських рішень, пов'язаних із формуванням, розподілом та використанням обігового капіталу і організацією обігу грошових засобів підприємства [29, ст. 135].

Обігових кошти становлять значну частину матеріально-грошових активів. Тому раціональне та економне використання має неабияке значення, ефективне використання обігових кощтів представлене у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Ефективність використання обігових коштів

основні показники

способи підвищення ефективності

- коефіцієнт оборотності;

- коефіцієнт завантаження;

- тривалість одного обороту;

- рентабельність;

- оптимізація запасів, ресурсів незавершеного виробництва;

- скорочення тривалості виробничого циклу;

- поліпшення організації МТЗ;

- прискорення реалізації товарної продукції;

Для характеристики ефективності використання обігових коштів на підприємствах використовуються різноманітні показники, найважливішим з яких є швидкість обертання. Вона обчислюється в днях і характеризується періодом, за який оборотні кошти підприємства здійснюють один оборот, тобто проходять всі стадії кругообороту на підприємстві:

 (1.1)

де: О — термін обертання оборотних коштів, днів;

С — середні залишки нормованих оборотних коштів, грн.;

Т — тривалість періоду, за який обчислюється обертання, днів;

Р — обсяг реалізованої продукції, грн.

Середню вартість обігових коштів можна розрахувати як середню арифметичну або середню хронологічну. Дані для розрахунку використовуються залежно від періоду (рік, півріччя, квартал тощо), за який визначається оборотність. Якщо за рік, то необхідно для розрахунку брати наявність оборотних коштів на початок кожного місяця.

Отже, формула, за якою визначається середня арифметична, виглядатиме так:

 (1.2)

де: С1, С2, .С12 — сума (вартість) обігових коштів на початок кожного місяця року (з січня по грудень);

С13 — сума обігових коштів на початок наступного року.

Середня сума обігових коштів за середньою хронологічною визначається за формулою:

 (1.3)

Хоч результати підрахунків за обома формулами мають незначні розбіжності, але розрахунок, проведений за формулою [1.3], статистика вважає точнішим [ 33, ст. 89-96].

Тривалість обертання коштів — це синтетичний показник, здатний відображати одночасно результати процесу матеріального відтворення — обсяг реалізації створених товарів і наданих послуг за даний період — і ефективність використання в цьому процесі матеріальних засобів і коштів.Обертання оборотних коштів обчислюється за планом і фактично. Порівнюючи фактичний час обертання з плановим, визначають прискорення або сповільнення обертання як щодо всіх нормованих оборотних коштів, так і щодо окремих їхніх статей [ 34, ст. 147].

Для характеристики ефективності використання обігових коштів використовується коефіцієнт обертання, що визначається за формулою:

К0 = Р/С (1.4)

де: К0 — коефіцієнт обертання обігових коштів. Цей показник характеризує кількість оборотів обігових коштів за період, що аналізується. Що більше оборотів здійснюють обігових кошти, то ліпше вони використовуються.

Коефіцієнт завантаження обігових коштів є оберненим до коефіцієнта обертання показником і визначається за формулою:

К з = С/Р (1.5)

де: Кз — коефіцієнт завантаження обігових коштів, коп. Він характеризує участь оборотних коштів у кожній гривні реалізованої продукції. Що менше оборотних коштів припадає на 1 грн. обороту, то ліпше вони використовуються.

Для характеристики ефективності використання обігових коштів можуть використовуватись коефіцієнт ефективності (прибутковість оборотних коштів) і рентабельність. Вони обчислюються за формулами:

 (1.6)

де: Ке — коефіцієнт ефективності обігових коштів, коп.;

П — прибуток від реалізації продукції, грн.;

Р — рентабельність оборотних коштів, %.

Якщо Ке є абсолютним показником і характеризує, скільки прибутку припадає на 1 грн. обігових коштів, то Р — відносний показник, що визначає ступінь використання оборотних коштів. Що більшим є значення першого і другого показників, то ефективніше використовуються оборотні кошти [ 2, ст. 12-23].

Для розрахунку загальної потреби в обігових коштах мені потрібні наступні формули:

Коефіцієнт оборотності обігових коштів – характеризує кількість оборотів оборотних коштів за визначений період:

К= об’єм реалізованої продукції/ середній остаток за попередній період (1.7)

На підставі вище перелічених формул можна зробити аналіз стану обігових коштів на підприємстві.

Кругообіг обігових коштів відбувається за схемою: Д - Т . П . Т' - Д', де

Д - грошові кошти, авансовані суб'єктом, що хазяює;

Т - засоби виробництва;

П - виробництво

Т' - готова продукція;

Д' - грошові кошти, отримані від продажу продукції і, що включають у себе реалізований прибуток.

Точки ( .) означають, що обертання коштів перерване, але процес їхнього кругообігу продовжується в сфері виробництва. Обігові кошти при русі знаходяться на всіх стадіях і у всіх формах. Це забезпечує безперервний процес виробництва і безперебійну роботу підприємства.

Період, який починається з авансування капіталу на придбання виробничих запасів і завершується поверненням цього капіталу, називається виробничим циклом [ 5, ст. 23].

У сфері інфраструктури кругообіг обігових засобів відбувається у дещо інший спосіб. Це пов’язано зі специфікою умов виробництва у сфері послуг, а саме:

1. Процес виробництва послуг і процес їх споживання не відокремлені у просторі та часі.

2. Продукт сфери послуг не матеріальний, тому його не можна накопичувати та зберігати.

Розрізняють склад і структуру оборотних коштів. Під складом обігових коштів розуміють сукупність елементів, що утворять обігових кошти.

Розподіл обігових коштів на обігові виробничі фонди і фонди обігу обумовлюється особливостями їхнього використання і розподілу в сферах виробництва продукції і її реалізацій.

Обігові виробничі фонди містять у собі:

· Предмети праці (сировину, основні матеріали і покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, паливо, тара, запасні частини і т.п.);

· Засоби праці із малим терміном служби (малоцінні, швидкознос. предмети й інструменти);

· Незавершене виробництво і напівфабрикати власного виготовлення (предмети праці, що вступили у виробничий процес: матеріали, деталі, вузли і вироби, що знаходяться в процесі обробки чи зборки, а також напівфабрикати власного виготовлення не закінчені повністю виробництвом).

· Витрати майбутніх періодів (нематеріальні елементи оборотних фондів, що включають витрати на підготовку й освоєння нової продукції які виробляються в даному періоді, але відносяться на продукцію майбутнього періоду; наприклад, витрати на конструювання і розробку технології нових видів виробів, на перестановку устаткування).

Границя зміни

натуральної

форми

Рис. 1.2. Кругообіг обігових коштів

Розмір обігових коштів, зайнятих у виробництві, визначається в основному тривалістю виробничих циклів виготовлення виробів, рівнем розвитку техніки, досконалістю технології й організації праці. Сума засобів обігу залежить головним чином від умов реалізації продукції і рівня організації системи постачання і збуту продукції [ 19, ст. 165-169].

1.3. Управління обіговими коштами і шляхи поліпшення використання обігових коштів

Ефективне управління обіговим капіталом підприємства передбачає не тільки пошук і залучення додаткових джерел фінансування , а й раціональне використання їх розміщення в поточних активах підприємства.

Раціональне використання обігових коштів - один із найважливіших чинників стабілізації економіки, а поліпшення їхнього використання — необхідна передумова економічного зростання [ 10, ст. 103-109].

Структура системи управління обіговими коштами - це упорядкована сукупність взаємопов'язаних елементів зі стійкими зв'язками, що і забезпечує їхнє функціонування та розвиток як системи.

До структури системи управління входять наступні елементи:

1) нормативно-правове регулювання процесу формування та використання обігових коштів (закони, нормативні акти, які регулюють процес формування оборотного капіталу та впливають на фінансову діяльність підприємств);

2) методи та прийоми реалізації політики управління обіговими коштами на підприємстві (в процесі аналізу, планування і контролю фінансової діяльності використовується система методів (прогнозування, планування, оподаткування, самофінансування), важелів (прибуток, амортизаційні відрахування, податки, відсотки) і прийомів управління обіговим капіталом, за допомогою яких досягаються необхідні результати на підприємстві);

3) інформаційне забезпечення процесу формування та використання обігових коштів (бухгалтерська звітність підприємства, статистичні дані).

Управління обіговими коштами підприємства грунтується на наступних принципах, покладених в основу побудови самої системи управління:

1) раціональне розміщення наявних обігових коштів за сферами відтворювального процесу на підприємстві;

2) підтримання мінімального обсягу обігових коштів, що забезпечує безперервність процесу виробництва і обігу;

3) поєднання власних та позикових джерел формування та поповнення обігових коштів залежно від обсягів виробництва;

4) страхування за рахунок створення фінансових резервів;

5) контроль за використанням та ефективним використанням обігових коштів. Всі ці принципи повинні діяти одночасно, оскільки вони визначають умови рівноваги і ефективного функціонування системи управління обігових коштів, а рівень реалізації принципів може служити критерієм якості самої системи управління обіговим капіталом [ 30, ст. 96-99].

Прискорення оборотності обігових коштів є першочерговою задачею підприємств у сучасних умовах і досягається різними шляхами.

На стадії створення виробничих запасів такими можуть бути:

· Впровадження економічно обґрунтованих норм запасу;

· Наближення постачальників сировини, напівфабрикатів, що комплектують виробів і ін. до споживачів;

· Широке використання прямих тривалих зв'язків;

· Розширення складської системи матеріально-технічного забезпечення, а також оптової торгівлі матеріалами й устаткуванням;

· Комплексна механізація й автоматизація вантажно-розвантажувальних робіт на складах.

На стадії незавершеного виробництва :

· Прискорення науково-технічного прогресу (упровадження прогресивної

техніки і технології, особливо безвідхідної, роторних ліній,хімізація виробництва);

· Розвиток стандартизації, уніфікації, типізації;

· Удосконалювання форм організації промислового виробництва, застосування більш дешевих конструктивних матеріалів;

· Удосконалювання системи економічного стимулювання ощадливого використання сировинних і паливно-енергетичних ресурсів;

· Збільшення питомої ваги продукції, що користується підвищеним попитом.

На стадії обігу:

· Наближення споживачів продукції до її виготовлювачів;

· Удосконалювання системи розрахунків;

· Збільшення обсягу реалізованої продукції унаслідок виконання замовлень

по прямих зв'язках, дострокового випуску продукції, виготовлення продукції з зекономлених матеріалів;

· Ретельна і своєчасна добірка продукції, що відвантажується, по партіях,

асортиментові, транзитній нормі, відвантаження в строгій відповідності з укладеними договорами.

Якщо говорити про поліпшення використання обігових коштів, не можна не сказати і про економічне значення економії оборотних фондів, що виражається в наступному [ 31, ст. 320].

Зниження питомих витрат сировини, матеріалів, палива забезпечує виробництву великі економічні вигоди. Воно, насамперед, дає можливість з даної кількості матеріальних ресурсів виробити більше готової продукції і виступає тому як одна із серйозних передумов збільшення масштабів виробництва.

Прагнення до економії матеріальних ресурсів спонукає до впровадження нової техніки й удосконалюванню технологічних процесів. Економія в споживанні матеріальних ресурсів сприяє поліпшенню використання виробничих потужностей і підвищенню суспільної продуктивності праці [ 7, ст. 22-25 ].

Економія матеріальних ресурсів у величезній мірі сприяє зниженню собівартості промислової продукції. Істотно впливаючи на зниження собівартості продукції, економія матеріальних ресурсів надає позитивний вплив і на фінансовий стан підприємства. Економічна ефективність поліпшення використання й економія оборотних фондів досить великі, оскільки вони впливають на всі сторони виробничої і господарської діяльності підприємства.

На кожному підприємстві є резерви економії матеріальних ресурсів. Під резервами варто розуміти виникаючі або виниклі, але ще не використані (повністю або частково) можливості поліпшення використання матеріальних ресурсів. У залежності від характеру заходів основні напрямки реалізації резервів економії ресурсів у промисловості і на виробництві підрозділяються на виробничо-технічні й організаційно-економічні.

До виробничо-технічних напрямків відносяться заходи, зв'язані з якісною підготовкою сировини до його виробничого споживання, удосконалюванням конструкції машин, устаткування і виробів, застосуванням більш економічних видів сировини, палива, упровадженням нової техніки і прогресивної технології, що забезпечують максимально можливе зменшення технологічних відходів і втрат матеріальних ресурсів у процесі виробництва виробів з максимально можливим використанням вторинних матеріальних ресурсів.

До основних організаційно-економічних напрямків економії матеріальних ресурсів відносяться: комплекси заходів, зв'язаних з підвищенням наукового рівня нормування і планування матеріалоємності промислової продукції, розробкою і впровадженням технічно обґрунтованих норм і нормативів витрати матеріальних ресурсів; комплекси заходів, зв'язаних із установленням прогресивних пропорцій, що полягають у прискореному розвитку виробництва нових, більш ефективних видів сировини і матеріалів [ 29, ст. 532].

Головний напрямок економії матеріальних ресурсів на кожному конкретному підприємстві - збільшення виходу кінцевої продукції з той самою кількості сировини і матеріалів - залежить від технічного оснащення виробництва, рівня майстерності працівників, рівня організації матеріально-технічного забезпечення, кількості норм витрати і запасів матеріальних ресурсів.

Чимале значення має скорочення втрат у виробничому процесі, за рахунок якого можна досягти 15-20% всієї економії матеріальних ресурсів. При управлінні обіговими коштами важливо також правильно вибрати метод оцінки матеріально-виробничих запасів, що у підсумку впливає на розмір прибутку підприємства.

Окрім цього, С. Степаненко доходить висновку про доцільність засосуванння принципів і підходів саме систематичного наукового дослідження. Дослідник наголошує: неможливо відразу сформувати в Україні чи будь-якій іншій державі розвинуту демократію та передову економічну систему. Натомість, за його баченням, потрібно, досліджуючи передовий досвід, з’ясувати й екстраполювати на вітчизняні реалії складники інституційного розвитку як економічної, так і суспільно-державної сфер. Проблема методології сучасної економічної науки – формування таких наукових принципів і підходів до досліджень, що забезпечують побудову логічної, внутрішньо не суперечливої системи взаємопов’язаних економічних знань, які адекватно відображають усі аспекти економічних процесів і соціальних чинників [18, ст. 26] .

Функціонування обігових коштів розпочинається з моменту їх формування і розміщення. Раціональне розміщення як складова управління оборотним капіталом має певні особливості не лише в різних галузях, а навіть і на різних підприємствах однієї галузі. Визначальними тут є такі чинники: вид господарської діяльності, обсяг виробництва; рівень технології та організації виробництва; термін виробничого циклу; система постачання необхідних товарно-матеріальних цінностей і реалізації продукції та ін. Залежно від розміщення, умов організації виробництва й реалізації продукції оборотні кошти мають різний рівень ліквідності, а отже, і ризику використання [ 2 ст. 12].

РОЗДІЛ 2.АНАЛІЗ УПРАВЛІННЯ ОБІГОВИМИ КОШТАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ ПЛОСС “ДРОГОБИЦЬКИЙ ПЛОДОКОНСЕРВНИЙ ЗАВОД

2.1. Оцінка фінансового стану ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”

Фінансовий стан підприємства – це здатність підприємства фінансувати свою діяльність. Він характеризується забезпеченістю фінансовими ресурсами, необхідними для нормального функціонуваня підприємства, потребою в їх розміщенні і ефективністю використання, фінансовими взаємовідносинами з іншими юридичними особами, платоспроможністю і фінансовою стійкістю.

Фінансовий стан може бути стійким, нестійким і кризовим. Здатність підприємства своєчасно проводити платежі, фінансувати свою діяльність на розширеній основі свідчить про його хороший фінансовий стан [ 34, ст. 275].

На ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ” фінансову роботу, організовує і проводить фінансово-економічний відділ. Він здійснює облік результатів фінансово господарської діяльності, веде оперативний, бухгалтерський та статистичний облік. Бухгалтерський облік підприємства включає наступні основні компоненти фінансової звітності: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, які полягають в тому, щоб дати можливість проаналізувати фінансовий стан, зробити висновок про причини можливого погіршення діяльності підприємства і намітити шляхи подальшого розвитку. Фінансова звітність форми № 1 та №2 наведена в додатку 1.

Фінансовий стан підприємства треба систематично і всебічно оцінювати з використанням різних прийомів та методів аналізу. Аналіз фінансового стану - це частина загального аналізу господарської діяльності підприємства, який складається з двох взаємозв'язаних розділів: фінансового та управлінського аналізу. Головною метою аналізу фінансового стану є своєчасне виявлення і усунення недоліків у фінансовій діяльності підприємства і пошук резервів зміцнення фінансового стану підприємства та його платоспроможності. Фінансовий стан на підприємстві можна оцінювати за багатьма критеріями, а саме за допомогою горизонтального аналізу, вертикального аналізу, а також аналізу фінансових коефіцієнтів та інтегрального аналізу [34, ст. 280 ].

Загальну оцінку фінансового стану підприємства проводять за допомогою читання балансу, тобто попереднього загального ознайомлення з підсумками роботи підприємства та його фінансовим станом.

Із бухгалтерської звітності форми №1 бачимо, що у підприємства протягом аналізованого періоду спостерігається не стійкий стан. На протязі трьох років капітал підприємства то зменшувався, то збільшувався. Так , 01.01.2007 р. у підприємства на балансі було 3763,9 тис. грн. Протягом наступних років сума капіталу зменшувалася і на початок 01.01.2009 р. становить 3428,6 тис. гри. Проте на кінець 01.01.2009 року капітал підприємства зростає на 355,5 тис. грн. , і відповідно становить 3784,1 тис.грн. Динаміку капіталу зображено на рис. 3.1.

Рис. 2.1. Динаміка капіталу ПЛОСС ”Дрогобицький плодоконсервний завод”

2.2. Аналіз ліквідності та платоспроможності ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”

Ліквідність — у загальному розумінні — це здатність цінностей легко перетворюватися в гроші, тобто в абсолютно ліквідні засоби.

Ліквідність можна розглядати в двох аспектах:

1) як час, необхідний для продажу активу;

2) як суму, одержану від продажу активу.

Ці аспекти тісно пов’язані між собою: часто можна продати актив дуже швидко за короткий час, але із значною знижкою в ціні. Тому ліквідність — це здатність і швидкість підприємства перетворювати свої активи в гроші для покриття своїх необхідних платежів у міру настання їх строків.

Підприємство, поточний капітал якого складається переважно із грошових коштів, короткострокової дебіторської заборгованості, як правило, вважається більш ліквідним, ніж підприємство, поточні активи якого складаються переважно із запасів [ 21, ст. 128].

Наслідками низького рівня ліквідності є неспроможність підприємства сплатити свої поточні борги і зобов’язання, що веде, в свою чергу, до обов’язкового продажу довгострокових фінансових вкладень і активів, і в найгіршому випадку — до зниження дохідності, неплатежів і банкрутства.

Низька ліквідність або її відсутність у клієнта — юридичної особи позначаються і на кредиторах, оскільки наслідками цього є затримання сплати процентів і суми боргу, а то й часткова чи повна втрата неповернутого боргу.

У бухгалтерському балансі в активі засоби підприємства групуються за ступенем зростання їхньої ліквідності, у пасиві зобов’язання розміщені за скороченням термінів (підвищенням строковості) їх погашення.

Усі активи підприємства залежності від ступеня їхньої ліквідності, тобто від здатності та швидкості перетворення в грошові кошти, можна умовно згрупувати так:

1. Найбільш ліквідні активи (А1) — суми по всіх статтях грошових коштів та їх еквівалентів, які можуть бути використані для здійснення поточних розрахунків негайно. До цієї групи включають також поточні фінансові інвестиції (цінні папери).

2. Активи, що швидко реалізуються (А2) - активи, для перетворення яких у наявні кошти потрібен певний час. До цієї групи можна включити дебіторську заборгованість, платежі по якій очікуються протягом 12 місяців після звітної дати, та інші оборотні активи. Ліквідність цих активів різна і залежить від суб’єктивних та об’єктивних факторів: кваліфікації фінансових працівників, взаємовідносин підприємства з платниками та їх платоспроможності, умов надання кредитів покупцям, організації вексельного обігу тощо.

3. Активи, що повільно реалізуються (А3) - найменш ліквідними активами є запаси. Ліквідність цієї групи залежить від своєчасності відвантаження продукції, швидкості і правильності оформлення банківських документів, швидкості платіжного документообігу в банку, а також від якості та попиту на продукцію, її конкурентоспроможності, платоспроможності покупців, форми розрахунків і т. ін.

4. Активи, що важко реалізуються (А4), — активи, призначені для використання в господарській діяльності протягом тривалого періоду часу. В цю статтю можна включити статті І розділу активу балансу «Необоротні активи».

Перші три групи активів (А1, А2, А3) є більш ліквідними, ніж інше майно підприємства.

Пасиви балансу за ступенем зростання термінів погашення зобов’язань групуються так:

Найбільш строкові зобов’язання (П1) — кредиторська заборгованість, за товари, роботи, послуги, поточні зобов’язання за розрахунками, інші короткострокові пасиви.

Короткострокові пасиви (П2) — короткострокові позикові кредити банків та інші позики, що підлягають погашенню протягом 12 місяців після звітної дати.

Довгострокові пасиви (П3) — довгострокові кредити банків, позикові кошти та інші довгострокові пасиви — сума статей ІІІ розділу пасиву балансу «Довгострокові зобов’язання».

Постійні пасиви (П4) — статті І розділу пасиву балансу.

Підприємство вважається ліквідним, якщо його поточні активи перевищують короткострокові зобов’язання.

Підприємство може бути ліквідним в більшій або меншій мірі, а то й взагалі у нього може бути відсутня ліквідність. Для оцінювання реального ступеня ліквідності підприємства спочатку необхідно виконати аналіз ліквідності балансу.

Ліквідність балансу — це ступінь покриття боргових зобов’язань підприємства його активами, строк перетворення яких у гроші відповідає строку погашення платіжних зобов’язань. Ліквідність балансу залежить від ступеня відповідності величини наявних платіжних коштів величині боргових зобов’язань.

Для визначення ліквідності балансу необхідно порівняти підсумки по кожній групі активів і пасивів.

Баланс уважається абсолютно ліквідним, якщо виконуються умови:

Якщо виконуються перші три нерівності, тобто поточні активи перевищують зовнішні зобов’язання підприємства, то обов’язково виконується й остання нерівність. Це означає наявність у підприємства власних оборотних коштів — тобто дотримується мінімальна умова його фінансової стійкості [ 5, ст. 57-63].

Недотримання будь-якої з трьох перших нерівностей показує, що ліквідність балансу більшою або меншою мірі відрізняється від абсолютної.

Розрахувати та проаналізувати коефіцієнти ліквідності підприємства за методикою таблиці 3.1.

Результати розрахунку показників ліквідності подано у таблиці 3.2.

Таблиця 2.1

Методика розрахунку показників для оцінки ліквідності та платоспроможності підприємства

№ з/п

Назва показника

Порядок розрахунку

Зміст

показника

Оцінка показника

Рекомен-доване значення

Тенденція

1

Коефіцієнт загальної ліквідності (покриття)

Характеризує достатність оборотних активів для погашення боргів

1,5 – 2,5

збільшення

2

Коефіцієнт швидкої (проміжної, критичної) ліквідності

Характеризує можливість погашення підприємством короткострокових зобов’язань

≥ 1

збільшення

3

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (грошової ліквідності, платоспромож-ності)

Характеризує негайну готовність підприємства ліквідувати короткострокову заборгованість

0,2

збільшення

4

Частка оборотних активів в загальній сумі активів

Питома вага оборотних активів в майні підприємства

за планом

за планом

5

Частка виробничих запасів в оборотних активах

Питома вага виробничих запасів в оборотному капіталі

> 0,5

збільшення

Таблиця 2.2

Показники ліквідності та платоспроможності

Коефіцієнти

Роки

Відхилення

2007

2008

2009

2007/2008

2008/2009

Коефіцієнт загальної ліквідності (покриття)

2,53

2,52

1,70

-0,01

-0,82

Коефіцієнт швидкої (проміжної, критичної) ліквідності

0,39

0,51

1,40

0,12

0,89

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (грошової ліквідності, платоспроможності)

0

0,0088

0,016

0,0088

0,0072

Частка оборотних активів в загальній сумі активів

0,41

0,41

0,46

0

0,05

Частка виробничих запасів в оборотних активах

0,57

0,70

0,51

0,13

-0,19

Коефіцієнт загальної ліквідності :

2007 рік = 1470,80 / 581,90 = 2,53;

2008 рік = 1397,5 / 554,3 = 2,52;

2009 рік = 1759,0 / 1037,3 = 1,70.

Коефіцієнт швидкої ліквідності:

2007 рік = ( 96,20 +42,00 +12,30 +71,50 +6,10 ) / 581,90 = 0,39;

2008 рік = ( 88,2+88,2+3,3+29,7+68,6+4,9 ) /554,3 = 0,51;

2009 рік = ( 668,4+668,4+5,0+30,8+67,6+16,8 ) / 1037,3 = 1,40.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності :

2007 рік = 0 / 581,90 = 0;

2008 рік = 4,9 / 554,3 = 0,0088;

2009 рік = 16,8 / 1037,3 = 0,016.

Частка оборотних активів в загальній сумі активів :

2007 рік = 1470,80 / 3580,40 = 0,41;

2008 рік = 1397,5 / 3428,6 = 0,41;

2009 рік = 1759,0 / 3784,1 = 0,46.

Частка виробничих запасів в оборотних активах :

2007 рік = 845,10 / 1470,80 = 0,57;

2008 рік = 976,5 / 1397,5 = 0,70;

2009 рік = 900,6 / 1759,0 = 0,51.

Аналіз показників ліквідності та платоспроможності :

Коефіцієнт загальної ліквідності (покриття) є у межах допустимих значень, проте характеризується спадною тенденцією, хоча в загальному можна говорити про високий рівень загальної ліквідності підприємства.

Коефіцієнт швидкої (проміжної, критичної) ліквідності : рівень даного показника говорить про недостатність засобів у двох роках, а вже в третьому році збільшується.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (грошової ліквідності, платоспроможності) :зниження найліквідніших засобів на кінець періоду до нуля говорить про неплатоспроможність підприємства.

Частка оборотних активів в загальній сумі активів: низька частка мобільних активів, це говорить про надмірну кількість необоротних активів(в основному основних фондів).

Частка виробничих запасів в оборотних активах : даний рівень свідчить про значні запаси матеріальних ресурсів, якими володіє підприємство та які можна в подальшому використати для виробництва продукції.

Отже, у підприємства є відсутні високоліквідні активи, що говорить про його неплатоспроможність та незбалансованість за обсягами необоротних та основних активів.

Групування активів здійснюють таким чином (табл.3.3).

Таблиця 2.3

Класифікація активів підприємства за рівнем ліквідності

Активи

Характеристика майна

види активів

умовне позначення

сума рядків балансу

1.Високоліквідні

А1

220-240

Грошові кошти і короткострокові фінансові вкладення

2.Швидколіквідні

А2

130-210, 250,

Готова продукція, товари, дебіторська заборгованість, яка буде погашена згідно умов договорів

3.Повільноліквідні

А3

100-120,

270

Сировина і матеріали, МШП, незавершене виробництво, дебіторська заборгованість, строк сплати якої минув

4.Важколіквідні

А4

080

Основні засоби, обладнання та незавершені капітальні інвестиції, довгострокові фінансові вкладення, нематеріальні активи

Пасиви групують таким чином (табл.2.4).

Таблиця 2.4

Класифікація зобов'язань підприємства за терміновістю сплати

Зобов'язання

Характеристика зобов'язань

види

умовне позначення

сума рядків балансу

1.Найбільш термінові

З1

520-610

Поточні зобов'язання за розрахунками з постачальниками, державою і працівниками, оплата яких визначається моментом виникнення заборгованості за наслідками здійснених господарських операцій

2.Короткострокові

З2

400, 410, 500, 510, 630

Визначаються терміном погашення термінових позикових коштів, одержаних на період, менший від одного року

3.Довгострокові

З3

480

Визначаються терміном погашення термінових позикових коштів на період, більший, ніж один рік

4.Постійні

З4

380, 420

Зобов’язання перед власниками суб’єкта господарювання в частині формування власного капіталу, які виникають за власними бажанням окремих власників або при ліквідації підприємства

Ліквідність ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ” на 2007 рік відображена в таблиці 2.5,на 2008 рік – 2.6 і на 2009 рік – 2.7.

Таблиця 2.5

Показники ліквідності балансу підприємства 2007 року

Групи майна (активів)  

На початок звітного періоду  

На кінець звітного періоду  

Групи джерел утворення майна  

На початок звітного періоду  

На кінець звітного періоду  

Платіжні засоби: надлишок (+), недостача (-)

на початок звітного періоду

на кінець звітного періоду

А1

0

0

З1

731

581,9

-731

-581,9

А2

726,5

625,7

З2

0

0

726,5

625,7

А3

937

849,2

З3

1355,60

1319,4

-418,6

-470,2

А4

2100,40

2105,50

З4

1677,30

1679,1

423,1

426,4

Баланс

3763,9

3580,4

Баланс

3763,9

3580,4

0

0

На початок періоду :

А1= 0 тис.грн.;

А2 = 294,50+1,20+218,10+(-15,70)+11,40+151,80+49,50 = 726,5тис.грн.;

А3 = 908,10+25,00+3,90= 937 тис.грн.;

А4 = 2100,40 тис.грн

На кінець періоду:

А1 = 0 тис.грн.;

А2 = 396,80+0,80+96,20+42,00+12,30+71,50+6,10 = 625,7 тис.грн.;

А3 = 845,10+4,10 = 849,2 тис.грн.;

А4 = 2105,50 тис.грн

На початок періоду:

З1 = 2,10+ 497,00+101,10+67,20+1,00+20,10+37,10+5,40 = 731 тис.грн.;

З2 = 0 тис.грн.;

З3 = 1355,60 тис.грн.;

З4 = 1677,30+0 = 1677,30 тис.грн.;

На кінець періоду :

З1 = 370,40+92,60+57,70+1,00+20,00+28,70+11,50 = 581,9 тис.грн;

З2 = 0 тис.грн.;

З3 = 1319,4 тис.грн.;

З4 = 1679,1 тис.грн.

Результати розрахунків на наступні роки відображені в таблиці 2.6, і 2.7.

Таблиця 2.6

Показники ліквідності балансу підприємства 2008 року

Групи майна (активів)  

На початок звітного періоду  

На кінець звітного періоду  

Групи джерел утворення майна  

На початок звітного періоду  

На кінець звітного періоду  

Платіжні засоби: надлишок (+), недостача (-)

на початок звітного періоду

на кінець звітного періоду

А1

0

4,9

З1

581,9

554,3

-581,9

-549,4

А2

625,7

416,1

З2

0

0

625,1

416,1

А3

849,2

980,6

З3

1319,4

130,3

-470,2

850,3

А4

2105,50

2027,0

З4

1679,1

2744,0

426,4

-717

Баланс

3580,4

3428,6

Баланс

3580,4

3428,6

0

0

Таблиця 2.7

Показники ліквідності балансу підприємства 2009 року

Групи майна (активів)  

На початок звітного періоду  

На кінець звітного періоду  

Групи джерел утворення майна  

На початок звітного періоду  

На кінець звітного періоду  

Платіжні засоби: надлишок (+), недостача (-)

на початок звітного періоду

на кінець звітного періоду

А1

4,9

16,8

З1

554,3

1037,3

-549,4

-1020,5

А2

416,1

841,6

З2

0

0

416,1

0

А3

980,6

904,7

З3

130,3

0

850,3

904,7

А4

2027,0

2021,0

З4

2744,0

2746,8

-717

-725,8

Баланс

3428,6

3784,1

Баланс

3428,6

3784,1

0

0

Як бачимо із вище зведених таблиць, підприємство має проблеми із ліквідністю, про це свідчить невиконання умов ліквідності, а саме на 2007 рік виконується лише умова два (А2>З2), та умова чотири (А4<З4). На кінець 2008 року ситуація погіршується, оскільки не виконується жодна із встановлених умов ліквідності. На кінець 2009 рік виконується умова два(А2>З2), за рахунок зменшення зобов’язань до 0, а також умова чотири.

Отже, підприємство ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод” є не ліквідним, оскільки є нестача високоліквідних засобів.

В умовах ринкових відносин платоспроможність сільськогосподарських підприємств уважається найважливішою умовою їхньої господарської діяльності.

Платоспроможність — це можливість підприємства наявними грошовими ресурсами своєчасно погасити свої строкові зобов’язання.

Коли підприємство має добрий фінансовий стан, то воно стійко платоспроможне, у противному разі воно періодично або постійно неплатоспроможне [ 1, ст. 47].

У процесі фінансового аналізу вивчається поточна і перспективна платоспроможність.

При дослідженні поточної платоспроможності порівнюються суми платіжних засобів підприємства і строкові зобов’язання.

З’ясуємо, що належить до платіжних засобів і до строкових зобов’язань підприємства.

Існують різні погляди щодо визначення суми платіжних засобів.

Найбільш правильно до платіжних засобів відносити грошові кошти, короткострокові цінні папери (вони можуть бути швидко реалізовані і перетворені в гроші) та частину дебіторської заборгованості, щодо надходження якої є впевненість. До строкових зобов’язань доцільно включати поточні пасиви: короткострокові кредити банків, кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги, бюджету і т. ін.

Перевищення платіжних засобів над строковими зобов’язаннями свідчить про платоспроможність підприємства у широкому її розумінні. Для проведення відповідного розрахунку використовується бухгалтерський баланс. Неплатоспроможність підприємства можна визначити і візуально (відсутність грошей на поточному та інших рахунках у банку, наявність прострочених кредитів банку, позик, заборгованості фінансовим органам, тривале порушення термінів виплати заробітної плати і т. ін.).Отже, поточна платоспроможність визначається за певний звітний період. Але її можна дослідити і в середині звітного періоду. Для цього на підприємстві складається платіжний календар і визначається коефіцієнт оперативної платоспроможності (Коп):

, (3.1.1)

де : ПЗ — сума платіжних засобів;

SСЗ — сума строкових зобов’язань.

Платіжний календар складається на основі даних аналітичного обліку, виписок банку і т. ін., тобто такі дослідження можна провести тільки у внутрішньому фінансовому аналізі.

Платіжні календарі можна складати щоденно, за тиждень, декаду, два тижні, місяць — періодичність складання залежить від стану платоспроможності господарюючого суб’єкта. Якщо підприємство має стійку платоспроможність, то платіжні календарі складаються рідше, якщо існують певні проблеми, то подібні розрахунки виконую частіше.

Причини неплатоспроможності:

— помилки в розрахунках планових обсягів виробництва і реалізації продукції, її собівартості;

— невиконання планових завдань виробництва і реалізації продукції, порушення її структури та асортименту, зниження якості;

— підвищення собівартості продукції;

— в умовах конкуренції втрата каналів реалізації і постійних покупців, замовників;

— неплатоспроможність самих покупців і замовників з різних на це причин;

— невиконання плану прибутку і брак власних джерел фінансування підприємства;

— інфляційні процеси і податкова політика;

— значне відволікання коштів у дебіторську заборгованість й у надлишкові виробничі запаси;

— низьке обертання оборотного капіталу.

Коли підприємство має добрий фінансовий стан, то воно стійко платоспроможне. При умові поганого фінансового стану – воно періодично або постійно неплатоспроможне [21, ст. 89].

В процесі фінансового аналізу вивчається поточна і перспективна платоспроможність.

При аналізі платоспроможності використовують наступні коефіцієнти :

1) коефіцієнт поточної платоспроможності :

Кп.пл. = Ф.1(ряд.040+045+220+230+240)-Ф.1(ряд.620), (3.1.2)

де: ряд. 040 – довгострокові фінансові інвестиції, які обліковуються за методом участі в інших підприємств (тис.грн.);

ряд. 045 – інші фінансові інвестиції (тис.грн.);

ряд. 220 – поточні фінансові інвестиції (тис.грн.);

ряд. 230, 240 – грошові кошти та їх еквіваленти в національній і в іноземній валютах (тис.грн.);

ряд. 620 –поточні зобов’язання, тобто підсумок ІV розділу пасиву балансу (тис.грн.).

2) коефіцієнт платоспроможності ( коефіцієнт абсолютної ліквідності) :

К пл. = Ф.1 (ряд. 230+220+240)/Ф.1(ряд.620) (3.1.3)

3) загальний коефіцієнт платоспроможності ( коефіцієнт загальної ліквідності) :

К з.пл. = Ф.1 (ряд.260) /Ф.1(ряд.620), (3.1.4)

де: ряд 260 –оборотні активи, тобто підсумок ІІ розділу активу балансу (тис.грн.).

4) коефіцієнт автономії :

К ав. = Ф.1 ( ряд. 380/ряд.640) , (3.1.5)

де: ряд. 380 – власний капітал, тобто підсумок І розділу пасиву балансу (тис.грн.);

ряд. 640 – валюта юалансу (тис.грн.).

На основі бухгалтерського балансу (додаток 1) проводиться розрахунок вище перерахованих коефіцієнтів, а їх результати відображені у таблиці 3.8.

Таблиця 2.8

Аналіз платоспроможності ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”

№  

Показники

Нормативне значення

2007р.

2008р.

2009р.

На поч. зв.

періоду

На кін. зв. періоду

На поч. зв.

періоду

На кін. зв. періоду

На поч. зв.

періоду

На кін. зв. періоду

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Коефіцієнт поточної патоспроможності, (тис.грн.)

> 0

-729

-579,9

-579,9

-547,4

-547,4

-1018,5

2

Коефіцієнт платоспроможності

0,2-0,5

-

-

-

0,01

0,01

0,02

3

Загальний коефіцієнт платоспроможності

> 2

2,27

2,53

2,53

2,52

2,52

1,70

4

Коефіцієнт автономії

≥ 0,5

0,4

0,5

0,5

0,8

0,8

0,7

Платоспроможність підприємства зображена на рисунку 2.2.

Рис.2.2. Платоспроможність ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”

Коефіцієнти платоспроможності характеризують можливість підприємства вчасно розраховуватись за своїми зобов'язаннями за рахунок оборотних активів різного рівня ліквідності.

Коефіцієнт поточної платоспроможності дає можливість оцінити платоспроможність суб’єкта підприємницької діяльності, оскільки в нашому випадку протягом трьох років коефіцієнт є від’ємний, що свідчить про неплатоспроможність ВАТ “Самбірський плодоконсервний завод “Омега”.

Коефіцієнт платоспроможності ( коефіцієнт абсолютної ліквідності) показує, яка частка поточних зобов’язань може бути погашена негайно. У 2007р. розрахований коефіцієнт є значно нищим нормативного значення, що є негативним для підприємства, і є проблема із погашенням поточних зобов’язань.

2.1.2. Аналіз фінансової стійкості ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”.

Умовою життєдіяльності й основою стабільності стану підприємства в ринковій економіці виступає його стійкість. На стійкість підприємства впливає дуже багато факторів саме за ними вирізняють кілька видів стійкості.

Відповідно до підприємства як господарюючого суб’єкта існує:

— внутрішня стійкість;

— фінансова стійкість;

— загальна стійкість.

Внутрішня стійкість — це такий фінансовий стан підприємства, за якого забезпечується достатньо високий результат його функціонування.

Фінансова стійкість відображує постійне стабільне перевищення доходів над витратами, вільне маневрування грошовими коштами підприємства, здатність шляхом ефективного їх використання забезпечити безперервний процес виробництва і реалізації продукції, а також витрати на його розширення та оновлення.

Загальна стійкість відображує рух грошових потоків, який забезпечує постійне перевищення надходження коштів (доходів) над їх витрачанням (витратами). Умовою загальної стійкості підприємства є його здатність вільно розвиватися в умовах внутрішнього і зовнішнього середовищ. Для цього підприємство повинно мати гнучку структуру фінансових ресурсів.

Головною складовою загальної стійкості підприємства є фінансова стійкість, яка формується в процесі всієї його фінансово-господарської діяльності.

Отже, фінансова стійкість — це такий стан фінансових ресурсів, за якого підприємство, вільно маневруючи грошовими коштами, здатне шляхом ефективного їх використання забезпечити безперервний процес виробничо-торговельної діяльності, а також витрати на його розширення та оновлення [23, ст. 145].

До найважливіших економічних проблем в умовах переходу до ринку належить визначення меж фінансової стійкості підприємства. Недостатня фінансова стійкість може призвести до неплатоспроможності підприємства і відсутності у нього коштів для розвитку виробництва і взагалі для діяльності господарюючого суб’єкта.

При аналізі фінансової стійкості використовуються абсолютні і відносні показники.

Абсолютні показники фінансоврї стійкості:

1) Наявність власних оборотних коштів :

НВОК = ІІ р. АБ — ІV р. ПБ, ( 3.1.6)

де: ІІ р. АБ — поточні (оборотні) активи, тобто сума підсумку IIрозділу активу балансу;

ІV р. ПБ — поточна (короткострокова) кредиторська заборгованість (поточні зобов’язання), підсумок IV розділу пасиву балансу.

Він показує, яка сума поточних активів сформована за рахунок власного капіталу або що залишається в обороті підприєм- ства після повного погашення кредиторської заборгованості.

Відносні показники фінансової стійкості :

1) Коефіцієнт фінансової незалежності:

К ф.нез. = ВК / ВБ * 100%, (3.1.7)

де: ВК – власний капітал підприємства,(тис.грн.),

ВБ – валюта балансу (тис.грн.).

2) Коефіцієнт фінансової залежності :

К ф.зал. = ПК / ВБ * 100%, (3.1.8)

де: ПК – позиковий капітал підприємства (тис.грн.).

3) Коефіцієнт фінансового ризику :

К ф. р. = ПК / ВК * 100%, (3.1.9)

4) Коефіцієнт самофінансування :

К с. = ВК / ПК * 100%, (3.1.10)

Відображає можливість покриття власним капіталом позикових коштів.

5) Коефіцієнт співвідношення мобільних та імобілізованих активів

К смі = ІІ р. АБ / І р. АБ , ( 3.1.11)

де: І р. АБ – необоротні активи, тобто підсумок І розділ активу балансу;

Показує, скільки оборотних активів приходиться на кожну гривню необоротних активів. Теоретичне значення (межі) даного показника визначаються індивідуально для кожного підприємства. Чим вище його значення, тим більше коштів авансується в мобільні (оборотні) активи

6) Коефіцієнт довгострокових зобов’язань

К дзб. = ІІІ р. ПБ / ІІІ р. ПБ + ІV р.ПБ, (3.1.12)

де: ІV р.ПБ – поточні зобов’язання, тобто підсумок ІV розділу пасиву балансу;

Показує, наскільки підприємтсво залежить від довгострокових зобов’язань в загальній сумі позикових коштів.

7) Коефіцієнт поточних зобов’язань :

К пзб. = ІV р.ПБ / ІІІ р. ПБ + ІV р.ПБ . (3.1.13)

Показує, наскільки підприємство залежить від поточних зобов’язань в загальній сумі позикового капіталу.

8) Коефіцієнт маневреності власного капіталу:

К мвк = = ІІ р. АБ — ІV р. ПБ / І р. АБ . (3.1.14)

Він характеризує ступінь мобілізації власного капіталу, показує, яка частина власного капіталу знаходиться в обігу, тобто в тій формі, яка дає змогу вільно маневрувати цими засобами. Чим вище показник, тим краще фінансовий стан підприємства, забезпечується більш достатня гнучкість у використанні власних коштів господарюючого суб’єкта.

9) Стабільність структури оборотних коштів:

ССОК = ІІ р. АБ — ІV р. ПБ / ІІ р. АБ . (3.1.15)

Використовується для оцінки власних оборотних коштів. Зростання цього показника є позитивною тенденцією.

На основі бухгалтерського балансу (додаток 1) проводиться розрахунок вище перерахованих показників, а їхні результати відображені у таблиці 3.9.

Таблиця 2.9

Аналіз фінансової стійкості ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”.

№  

Показники

Нормативне значення

2007р.

2008р.

2009р.

На поч. зв.

періоду

На кін. зв. періоду

На поч. зв.

періоду

На кін. зв. періоду

На поч. зв.

періоду

На кін. зв. періоду

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Абсолютні показники фінансової стійкості

1

Наявність власних оборотних коштів (тис.грн.)

-

928,6

888,9

888,9

843,2

843,2

721,7

Відносні показники фінансової стійкості

1

Коефіцієнт фінансової незалежності (%)

-

44,56

46,89

46,89

80,03

80,03

72,59

2

Коефіцієнт фінансової залежності (%)

-

55,43

53,10

53,10

19,98

19,98

27,41

3

Коефіцієнт фінансового ризику (%)

-

124,40

113,23

113,23

24,95

24,95

37,76

4

Коефіцієнт самофінансування

≥1

0,80

0,88

0,88

4,01

4,01

0,38

5

Коефіцієнт співвідношення мобільних та імобілізованих активів

-

0,79

0,70

0,70

0,68

0,68

0,87

6

Коефіцієнт довгострокових зобов’язань

<0,2-0,3

0,65

0,69

0,69

0,19

019

-

7

Коефіцієнт поточних зобов’язань

<0,5-0,6

0,35

0,31

0,31

0,81

0,81

1,00

8

Коефіцієнт маневреності власного капіталу

0,5

0,55

0,53

0,53

0,31

0,31

0,26

9

Стабільність структури оборотних коштів

-

0,56

0,60

0,60

0,61

0,61

0,41

Фінансову стійкість ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод”, можна проаналізувати із проведених розрахунків сформованих у табл. 3.9.Наявність власних оборотних коштів на початок 2007р. становили 928,6тис.грн., на кінець року цей показник зменшився на 39,7 тис.грн., що оцінюються негативно. Надалі ситуація не змінюється, тобто зменшується і на кінець 2009 року становить 721,7 тис.грн., що веде до збільшення змінної частини поточних активів і зменшення постійної.

Аналіз сукупності всіх показників з урахуванням специфіки діяльності плодоконсервного заводу дає змогу зробити висновок, що підприємство має проблеми із фінансовою стійкістю, тому підприємству потрібно звернути на це увагу і вжити заходів, щодо його покращення. Особливу увагу звернути, на самофінансування, тому що не маючи власних коштів для покриття позикових коштів веде підприємство до збільшення зобов’язань, і залежності від інших інвесторів, як бачимо це із коефіцієнта поточних зобов’язань. Маневреність власних коштів зменшується нижче нормативного значення на кінець 2009 року 0,2, що є негативною тенденцією для підприємства, тому що порушується його фінансовий стан.

Стабільність власних оборотних коштів на початок 2007р. становили 0,56, на кінець зросли до 0,60, що є позитивною тенденцією. В 2008 році ситуація покращилась 0,01, а на кінець 2009 року навпаки погіршилась і знизилась до 0,41.

Фінансова стійкість підприємства зображена на рисунку 2.3.

Рис.2.3 Динаміка коефіцієнтів фінансової стійкості ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ” за 01.01.2007 – 01.01.2009 рр.

2.1.3.Аналіз ділової активності

Результати розрахунку коефіцієнтів ділової активності на 2009 рік подано у таблиці 4.

Таблиця 2.10

Коефіцієнти ділової активності на 2009 рік

Показники

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Чиста виручка від реалізації продукції:

1073,8

1594,1

Валюта балансу

3428,6

3784,1

Величина запасів за балансом

1202,8

997,4

Грошові кошти та їх еквіваленти:

в національній валюті

4,9

16,8

в іноземній валюті

-

-

Кошти в розрахунках, інші оборотні активи

-

-

Дебіторська заборгованість

88,2

668,4

Кредиторська заборгованість

232,9

536,0

Основні засоби та інші необоротні активи

1397,5

1759,0

Величина джерел власних коштів підприємства

2744,0

2746,8

Коефіцієнт загальної оборотності капіталу (ряд.1/ряд.2)

0,31

0,42

Коефіцієнт оборотності мобільних коштів (ряд.1/ряд.3)

0,89

1,60

Фондовіддача основних засобів та інших поза оборотних активів (ряд.1/ряд.8)

0,77

0,91

Коефіцієнт оборотності власного капіталу (ряд.1/ряд.9)

0,39

0,58

Тривалість обороту власного капіталу (360/ряд.13)

923,08

620,69

Аналіз коефіцієнтів ділової активності :

Коефіцієнт загальної оборотності капіталу : низьке значення показника (присутня зростаюча тенденція) говорить про зростання ефективності використання усіх активів підприємства.

Коефіцієнт оборотності мобільних коштів : суттєве збільшення у звітному періоді( до 1,60) говорить про зростання ефективності використання мобільних коштів.

Фондовіддача основних засобів та інших поза оборотних активів : рівень даного показника говорить про достатню дохідність інвестицій в основний капітал.

Коефіцієнт оборотності власного капіталу : в основному низька ефективність використання власного капіталу зумовлена низькою виручкою.

Тривалість обороту власного капіталу : такий високий рівень даного показника говорить про великий термін окупності власного капіталу.

Одже, підприємству необхідно внормувати обсяги необоротних активів та збільшити виручку.

Проаналізовані вище коефіцієнти ділової активності відображено графічно на рисунку 2.4.

Рис. 2.4. Коефіцієнти ділової активності стійкості ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ” на 2009 рік

2.2.Аналіз використання обігових коштів ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”

Обігові кошти становлять значну частину матеріально-грошових активів,тому раціональне та економне використання має неабияке значення. Для оцінки ефективності обігових коштів використовують систему показників, які включають :

1. Коефіцієнт оборотності обігових коштів (Ко);

2. Коефіцієнт закріплення обігових коштів (Кз);

3. Тривалість обороту обігових коштів (То).

Кількість оборотів, що здійснюють обігові кошти за проаналізований період, визначається як відношення обсягу реалізації продукції (РП) до середньорічної вартості обігових коштів (ОК):

Ко.=РП/ОК (3.2.1)

Коефіцієнт оборотності обігових коштів – характеризує кількість оборотів оборотних коштів за визначений період.

Коефіцієнт закріплення обігових коштів визначається відношенням середньорічної вартості обігових коштів до обсягу реалізації продукції за проаналізований період:

Кз=ОК/РП (3.2.2)

Розрахунок тривалості обороту обігових коштів здійснюють за наступною формулою:

То=(ОК*Д)/РП, (3.2.3)

де Д - кількість календарних днів у проаналізованому періоді

Отже, для ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ” отримаємо наступні показники ( протягом 2009 року) :

1) Коефіцієнт оборотності обігових коштів:

Ко =2190,98/1759= 1,25( кругооборотів)

2) Коефіцієнт закріплення обігових коштів:

Кз=1759/2190,98=0,81

3)Тривалість обороту обігових коштів:

То=1759*360/2190,98=289 (днів).

Загальний сумарний за розрахунковий період економічний ефект розрахуємо за формулою (3.2.4), врахувавши при цьому витрати на утримання нового маркетингового відділу, які обчислюються добутком чисельності працюючих у відділі на середньомісячну заробітну плату і на кількість місяців:

Ет=Рт-Вт (3.2.4)

Вт=5*750*36=135000 грн.

Ет=2190,98-400-135= 1655,98 тис.грн

Розділ 3. Шляхи покращення використання обігових коштів ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ”

Для виходу із кризового стану підприємству необхідне ефективне використання обігових коштів А саме: зниження питомих витрат сировини, матеріалів, палива забезпечує виробництву великі економічні вигоди. Воно, насамперед, дає можливість з даної кількості матеріальних ресурсів виробити більше готової продукції і виступає тому як одна із серйозних передумов збільшення масштабів виробництва.

Як відомо, ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод” знаходиться на грані банкрутства. Ефективним виходом з даної ситуації буде впровадження санаційних заходів. Метою фінансової санації є покриття поточних збитків та усунення причин їх виникнення, поновлення і збереження ліквідності та платоспроможності підприємства, зниження всіх видів заборгованості, покращення структури капіталу (де основне місце займає оборотний капітал).

Важливим кроком санаційних заходів будуть зміни в організаційній структурі підприємства. Оскільки ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод” використовує функціональну структуру управління, яка породжує багато проблем у відносинах довіри між підрозділами, відділами й різними працівниками. Зокрема, не завжди наявне розуміння між працівниками відділу маркетингу і збуту та виробниками. Якщо виходити з того, що функціональне управління підпорядковане підсистемі горизонтального поділу праці, то управлінська ієрархія завжди потребує підтвердження повноважень працівника. Тобто він не може без дозволу бригадира чи начальника самостійно прийняти рішення про виконання того чи іншого процесу.

Економія в споживанні матеріальних ресурсів сприяє поліпшенню використання виробничих потужностей і підвищенню суспільної продуктивності праці.

Для того, щоб управління було більш ефективним, покращувалась робота підприємства, пропонуємо розділити відділ маркетингу і збуту на два самостійні відділи, що є зображено на рисунку 3.5.

Останнім часом розвиток ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод” характеризується різким зниженням технологічного рівня виробництва, спрацюванням знарядь праці, скороченням обсягів і асортименту продукції, погіршенням її якості.

Наступним неменш важливим кроком є впровадити у виробництво нову технологію і оновити застарілу. Це в свою чергу сприятиме поліпшенню фінансового стану та відновленню платоспроможності.

Для оновлення застарілого обладнання, яким являється розгалужена система технологічних трубопроводів з відповідною запірною та регулювальною арматурою необхідно використати технологічні новинки. Раніше при реконструкції, розширенні та модернізації підприємства використовувалися здебільшого імпортні технологічні арматури. При цьому витрати на оновлення були великими, оскільки імпортне обладнання було дорогим. Проте на сьогоднішній час в Україні з'явилося підприємство, яке почало виробляти нержавіючу арматуру відповідної до стандартів СІМ (Німеччина) та ЗМЗ (Швеція).

Українське обладнання за конструктивним і технічним рівнем не поступається перед імпортним і є значно дешевшим. Вироби виготовляють з нержавіючих марок сталі 08Х18Н ЮТ — 12Х10, які мають антикорозійні та зносостійкі властивості й дозволені Міністерством охорони здоров'я України до контактів з харчовими продуктами. Обладнання — довговічне надійне в експлуатації дає змогу уникнути втрат продуктів при переробці, відповідає усім вимогам технологічних режимів, гігієни та стерильності. Ціна продукції договірна, що є позитивом для ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод”.

Рис. 3.5. Рекомендована організаційна структура ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод”

Наступним кроком у виконанні плану санації буде впровадження нових технологій управління виробничим процесом, які будуть грунтуватися на використанні інформаційних систем. Впровадження у виробництво найновіших досягнень НТП включає кілька етапів.

У зв'язку з посилення конкуренції на ринку керівники підприємства використовують наступні типи інформаційних систем:

1. Системи керування ефективністю корпорації (СРМ);

2. Корпоративні системи керування ресурсами підприємства (ЕРR);

3. Системи керування взаєминами з клієнтами (СRМ);

4. Системи керування ланцюжками постачань (SСМ).

ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод ” окрім покращення платоспроможності і фінансової стійкості, звернути увагу при використанні обігових коштів на великий термін оборотності обігових коштів.

За даними завданнями на 2010 рік планується скоротити тривалість обороту обігових засобів на 49 дні.

Т = 289 – 49 = 240 днів.

Розрахуємо можливі зміни обсягу продукції і на обсяг оборотних засобів.

Т = Д/К0 К0 =Д/Т=360/240=2;

При скороченні тривалості обороту обігових засобів на 49 дні, у майбутньому році планується зробити 2 обороти оборотних засобів.

Отже, підприємство планує наступного року збільшити оборотність приблизно за один оборот.

Розрахуємо можливі зміни обсягу випуску реалізованої продукції (формула 3.2.1):

РП =К о * ОК = 2 * 1759 = 3518 тис.грн., підприємство може збільшити випуск продукції до 3518 тис.грн.

Розрахуєм можливі зміни обсягу обігових засобів ( формула 3.2.1):

ОК = 2190,98 / 2 = 1095,49 тис.грн., підприємство применшить обсяг оборотних засобів до 1095,49 тис.грн.

Оборотність обігових коштів підприємства зображено на рисунку 3.5.

Рис. 3.6. Динаміка оборотності обігових коштів ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод “ за 01.01.2009 – 01.01.2010 рр.

Проблеми управління обіговими коштами в умовах ринкових відносин та шляхи їх удосконалення зведені у таблиці 3.11.

Таблиця 3.11

Шляхи удосконалення управління обіговими коштами в умовах ринкових відносин та шляхи їх удосконалення на ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод”

№ з/п

Проблеми

Шляхи розв'язання

Очікувані результати

1

2

3

4

1

Застарілість технологій управління виробничими процесами.

Впровадити наступні типи інформаційних систем:

1. Системи керування ефективністю корпорації (СРМ);

2. Корпоративні системи керування ресурсами підприємства (ЕРR);

3. Системи керування взаєминами з клієнтами (СRМ);

4. Системи керування ланцюжками постачань (SСМ)

Випуск високотехнологічного устаткування, удосконалення споживчих якостей традиційних продуктів харчування та пошук рецептур продуктів нового покоління, розроблення наукоємних технологій і методів зберігання та переробки сировини, затарювання й упакування продукції, її оформлення, транспортування та реалізації

2

Нестабільність фінансового стану

Розробка комплексної моделі : 1)оптимальний обсяг та структура поточних оборотних активів; 2) джерела їхнього покриття; 3) співвідношення між поточними оборотними активами.

Можливе поліпшення політики формування та використання обігових коштів сприятиме відповідно і фінансовій стійкості та платоспроможності підприємства, забезпеченню достатнього прибутку підприємства при мінімальних витратах.

3

Зниженням технологічного рівня виробництва.

Впровадження у виробництво нову технологію і оновити застарілу. Для оновлення застарілого обладнання, необхідно використати технологічні новинки.

Це в свою чергу сприятиме поліпшенню фінансового стану та відновленню платоспроможності підприємства.  

4

Низька ефективність структури підприємства

Розділення відділу маркетингу і збуту на два самостійні відділи.

Дасть можливість покращити роботу підприємства, його ефективність,зменшити наявне не розуміння між працівниками відділу маркетингу і збуту та виробниками.

5

Значна тривалість оборотності обігових коштів

Зменшення оборотністі обігових коштів із 289 днів до 240, що сприятиме здійсненню двох оборотів оборотних засобів.

При зменшинні терміну оборотності обігових засобів збільшиться випуск продукції до 3518 тис.грн.  

Висновки

В процесі виконання бакалаврської роботи було проаналізовано ефективність управління обігових коштів підприємства, а саме ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод “.

Теоретична частина дала можливість розглянути вітчизняну та іноземну літературу і розкрити сутність методів та принципів організації управління обіговими коштами. Трактування сутності обігових коштів підприємств у різних авторів досить різне. Воно відрізняється дуже широким спектром підходів. Це у повній мірі відноситься і до українських навчальних та науково-дослідних видань.

Найбільш спрощеним підходом до визначення сутності обігових коштів є трактування з позицій ототожнювання їх з матеріально-технічними ресурсами, з засобами виробництва.

В процесі перебудови економіки з’явилося ряд факторів, які негативно вплинули на формування обігових коштів підприємств. Серед них такі фактори: інфляція; відсутність механізму поповнення обігових коштів; відсутність управління фінансовими ресурсами підприємства. Управління обігових коштів підприємства пов'язане з конкретними особливостями формування його операційного циклу.

Аналіз нормативно-законодавчих актів управління обігових коштів підприємства в Україні дозволяє сказати, що на сьогодні нормативно-законодавча база щодо управління обіговими коштами в основному відповідає потребам підприємства, але сучасний підприємець має забагато перешкод через постійну зміну та реформаціювої нормативно-правової бази. А також запропонована структура витрат на підприємстві.

У третьому розділі був проведений аналіз діяльності ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод”.

Фінансовий стан підприємства безпосередньо залежить від стану і ефективності використання його обігових коштів. Результати аналізу фінансового стану ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод“ показали, що підприємство знаходиться майже на межі банкрутства. На підприємстві недостатньо ліквідних активів для погашення заборгованості. Підприємство є неплатоспроможним, що засвідчують зростанням швидкими темпами поточних зобов’язань на кінець 2007року становлять 0,31, 2008року – 0,81, і у 2009році 1,00. Підприємство залежить від своїх кредиторів. Фінансова стійкість підприємства є нестабільним, що негативно впливає на діяльність підприємства. Це можна охарактрризувати на стабільності структури обігових коштів, які у 2007році зростають з 0,50 до 0,60, у 2008році з 0,60 до 0,61, а вже у 2009році з 0,61 спадає до 0,41, внаслідок зменшення оборотності обігових коштів, а збільшення поточних зобов’язань. Проте, щоб запобігти фінансовій кризі та банкрутству необхідно розробити програму антикризового управління. Одним із пунктів програми антикризового управління повинен бути пункт про ефективність використання оборотних коштів. Таким чином, можливе поліпшення політики формування та використання оборотних коштів сприятиме відповідно і фінансовій стійкості та платоспроможності підприємства, забезпеченню достатнього прибутку підприємства при мінімальних витратах. Для реалізації такого плану підприємству потрібно розробити комплексну модель управління оборотними коштами, визначаючи оптимальний обсяг та структуру поточних оборотних активів, джерела їхнього покриття і співвідношення між ними, достатнє для забезпечення довгострокової виробничої й ефективної діяльності підприємства.

Використання обігових коштів характееризується великими термінами обороту, а саме 289 днів, тому підприємство планує на 2008 рік знизити оборотність до 49 днів, при цьому збільшити на один оброт більше, збільшити випуск продукції на 3518 тис.грн., і зменшити обсяг оборотних засобів до 1095,49 тис.грн.

У цьому розділі запропоновані рекомендаційні заходи, щодо виведеня ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод“ із кризового стану. Першим кроком санаційних заходів будуть зміни в організаційній структурі підприємства. Для того, щоб управління було більш ефективним, покращувалась робота підприємства, пропонуємо розділити відділ маркетингу і збуту на два самостійні відділи.

Наступним кроком буде покращання виробничо-технічної бази на ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод“. Для цього потрібно впровадити у виробництво нові технології і оновити застаріле обладнання. Це в свою чергу сприятиме поліпшенню фінансового стану та відновленню платоспроможності.

Останнім кроком у санаційних заходах є розрахунок економічного ефекту від впроваджуваних заходів. Як виявилося, даний інвестиційний проект для підприємства є економічно доцільний. Його цінність в майбутньому становитиме 1655,98 тис грн Індекс прибутковості становить понад 6 гривень на одну вкладену гривню. А результати розрахунків показників оборотності обігових коштів показали, що у процесі господарської діяльності підприємства обігові кошти після ефективних впроваджень з кожним роком збільшуватимуть свої оберти, що свідчитиме про масштаби збільшення виробництва.

Список використаної літератури:

1. Афанасьєв М.В., Телішевська Л.І., Рудика В.І. Оцінка ефективності організаційно-технічних заходів. Навчальний посібник, X. ІНЖЕК, 2003. 144с.

2. Бабич Л,М. Формування оптимальної структури оборотних коштів підприємства // Актуальні проблеми економіки. 2004, №9-10 ст. 12-23

3. Байдик О. Нормативний метод обліку витрат на виробництво продукції. //Баланс.– 2001.– №7 (спецвипуск).– С.50-61

4. Банкрутство і санація підприємства: теорія і практика кризового управління. Монографія/ Т. С. Кледанова та ін., за ред. О. В. Мозенкова. - Харків:ІНЖЕК, 2003.-271с.

5. Бондарева І. Обгрунтування структури джерел фінансування оборотних коштів підприємств //Економіка: проблеми теорії та практики; вил. 43. ст. 57-63

6. Белоусова И. Проблеми впровадження управлінського обліку на підприємствах / Бухгалтерський облік та аудит. – 2005. - №5. с.12-16

7. Гончваров В. Роль нормування в управлінні оборотними коштами //Економіка: проблеми теорії та практики; вип. 83 ст. 22-25

8. Господарський кодекс , 16.01.2003р. №436-VІ

9. Демчик Л.А. Вплив розміщення оборотних коштів на фінансовий стан підприємства. // Економіка: проблеми теорії та практики; вип. 124, ст. 16-21

10. Довгоруков Ю.А. Управління ефективністю використання обігових коштів у промисловості //Фінанси України.—2005.-№11 ст. 103-109

11. Загородній А.Г., Вознюк Г.Л. Фінансово-економічний словник – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005. – 714с.

12. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 р. N 996-XIV (із змінами, внесеними згідно із Законами N 1829-III ( 1829-14 ) від 22.06.2000 р., ВВР, 2000, N 46, ст.391 ).

13.Закон України “Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16.04.1991 р. N 959-XII (із змінами, внесеними згідно із Законами вiд 16.04.2004 р.N 488 / 9087 ).

14. Закон України “Про податок на додану вартість” від 3.04.1997 р. N 168/97-ВР (із змінами, внесеними згідно із Законами від 5.02.2004 р. N 2 –рп / 2004).

15.Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 28.12.1994 р. N 334/94-ВР (Із змінами, внесеними згідно із Законами N 1344-IV ( 1344-15 ) від 27.11.2003, ВВР, 2004, N 17-18, ст. 250 ).

16.Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних активів, грошових коштів, документів та розрахунків затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11.08.1994р. № 69.

17. Крейнина М. І. Фінансовий менеджмент. - М.: Дело и сервис, 2001 -304с.

18. Кудряченко А. “Cучасний аналіз економічних систем” Віне, 2009 - №19-58с.

19.Кулицький С. Грошовий обіг як кумунікативний процес.//Фінанси України—2003.№8 ст. 165-169

20. Лабзунов П. Оргнизация управления затратами в условиях рыночной экономики России / Экономист. – 2002. - №9. - с. 82-85

21.Лахтіонова Л.А. Фінансовий аналіз суб'єктів господарювання:

Монографія.- Київ: Вища школа, 2001. - 387 с.

22.Маргасова В.Г. системний підхід до управління оборотними коштами на підприємствах харчової промисловості // Актуальні проблеми економіки № 7, 2004 ст.20-25

23Наказ Міністерства фінансів України 31.03.99 р. N 87 “Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1” “Загальні вимоги до фінансової звітності”.

24.Наказ Міністерства фінансів України 31.03.99 N 87 (z0391-99) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 “Баланс” (із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну N 363 ( z0462-03 ) від 23.05.2003 р.).

25. Наказ Міністерства фінансів України 31.03.99 р. N 87 ( z0391-99) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 “Звіт про рух грошових коштів”(із змінами і доповненнями, внесеними згідно з наказами Міністерства фінансів України від 28.01.00р. №15 і 30.11.00р. №304.)

26.Наказ Міністерства фінансів України N 353 від 28.12.2000 р. за N 47/5238 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 17 “Податок на прибуток” 17 (із змінами, внесеними згідно Наказ Міністерства фінансів N 363 (z0462-03 ) від 23.05.2003 р.).

27.Наказ Міністерства фінансів України N 193 від 10.08.2000 р. Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 “Вплив змін валютних курсів” (із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну N 304 ( z0905-00 ) від 30.11.2000 р.).

28. Наказ Державного Казначейства України N 55 від 16.04.2004 р. за N 485/9084 “Про затвердження Інструкції про порядок складання квартальної фінансової звітності у 2004 році установами та організаціями, які отримують кошти державного або місцевих бюджетів”.

29.Осипов В.І. Економіка підприємства - Одеса: Маяк, 2005 - 724с

30.Пан Л. М. Управління обіговими коштами на підприємстві //Фінанси України,—2000.-№6. ст. 96-99

31. Покропивного С.Ф. Економіка підприємства- К.:КНЕУ,2005.-528с.

32.Скибінська З.М. Економіка та управління підприємством. Навч. посібник. – Львів; Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”.2004. – 136с.

33.Сорока Р. Чинники впливу на ефективність функціонування оборотних коштів // Регіональна економіка, 2003 №2 ст. 89-96

34.Терещенко О. О. Фінансова санація та банкрутство підприємств: Навч. посібник. - К. КНЕУ, 2000. -412с.

35.Указ Президента України “Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки” від 12 червня 1995р. №436/95.

36. Цал-Цалко Ю.С. Витрати підприємства: Навч. посібник. – Житомир: Житомирський інженерно-технологічний інститут, 2002. – 647 с.

37.Цивільний кодекс 16.01.2003р.№435-VІ Постанова “Про проведення загальної переоцінки основних фондів, заліку взаємної заборгованості підприємств та поповнення оборотних коштів державних підприємств і організацій

38. Шашурин Ю.С., Черезов А. В. Себестоимость в оперативном управлений предприятием, - М.: ООО Издательско-Консалтинговая Компания "ДеКА", 2000. - 212 с.

39.Шваб Л.І. Економіка підприємства. – К.: Каравела, 2004. – 568 с.

40. Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Финансы предприятий.- М.:ИНФРА-М, 1997.- 343 с.

Д О Д А Т К И

Додаток 1

Баланс

ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод “ на 2007р.

Актив  

Код

рядка  

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1  

2  

3  

4  

І.Необоротні активи  

 

 

 

Нематеріальні активи:  

 

 

 

Залишкова вартість  

010  

1,20  

1,20  

Первісна вартість  

011  

1,20  

1,20  

Знос  

012  

 

 

Незавершене буд-во  

020  

413,80  

413,80  

Основні засоби:  

 

 

 

Залишкова вартість  

030  

1683,40  

1688,50  

Первісна вартість  

031  

3689,20  

3692,60  

Знос  

032  

2005,80  

2004,10  

Довгостр.фін.інвестиції:  

 

 

 

які обліков-ся за методом участі в кап-лі інших п-в  

040  

2,00  

2,00  

Інші фін.інвестиції  

045  

 

 

Довгостр.дебіт.заборгованість  

050  

 

 

Відстрочені податкові активи  

060  

 

 

Інші необоротні активи  

070  

 

 

Усього за розділом І  

080  

2100,40  

2105,50  

ІІ. Оборотні активи  

 

 

 

Запаси:  

 

 

 

виробничі запаси  

100  

908,10  

845,10  

тварини на вирощ.та відгодівлі  

110  

 

 

незавершене вир-во  

120  

25,00  

 

готова продукція  

130  

294,50  

396,80  

товари  

140  

1,20  

0,80  

Векселі одержані  

150  

218,10  

96,20  

Деб.заб-ть за тов.,роб.,послуги:  

 

233,80  

96,20  

чиста реалізаційна вартість  

160  

-15,70  

 

первісна вартість  

161  

11,40  

42,00  

резерв сумнівних боргів  

162  

 

12.30  

Деб.заб-ть за розрахунками:  

 

 

 

з бюджетом  

170  

 

 

за виданими авансами  

180  

151,80  

71,50  

з нарахованих доходів  

190  

 

 

із внутрішніх розрахунків  

200  

 

 

Інша поточна деб.заборг-ть  

210  

49,50  

6,10  

Поточні фінансові інвестиції  

220  

 

 

Грош. кошти та їх еквіваленти:  

 

 

 

в нац.валюті  

230  

 

 

в іноз.валюті  

240  

 

 

Інші оборотні активи  

250  

 

 

Усього за розділом ІІ  

260  

165 9.60  

1470.80  

III. Витрати майбутніх періодів  

270  

3,90  

4,10  

Баланс  

280  

3763,90  

3580,40  

Пасив  

Код рядка  

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

І.Власний капітал  

 

 

 

Статутний капітал  

300  

1420,10  

1420,1  

Пайовий капітал  

310  

 

 

Дод. вкладений капітал  

320  

 

 

Інший дод. капітал  

330  

249,10  

248,80  

Резервний капітал  

340  

0,80  

0,80  

Нерозпод.приб.непокр.збиток  

350  

9,30  

11,40  

Неоплачений капітал  

360  

-2,00  

-2,00  

Вилучений капітал  

370  

 

 

Усього за розділом І  

380  

1677,30  

1679,1  

ІІ.Заб-ня наст.витрат і платежів  

 

 

 

Забезп-ня виплат персоналу  

400  

 

 

Інші забезпечення  

410  

 

 

Цільове фінансування  

420  

 

 

Усього за розділом II  

430  

 

 

Ш.Довгостр. зобов'язання  

 

 

 

Довгостр. кредити банків  

440  

 

 

Довгостр.фін. зобов'язання  

450  

 

 

Відстрочені под. зобов'язання  

460  

 

 

Інші довгостр. зобов'язання  

470  

1355,60  

1319,4  

Усього за розділом III  

480  

1355,60  

1319.4  

IV. Поточні зобов'язання  

 

 

 

Короткостр. кредити банків  

500  

 

 

Пот.заб-ть за довгостр.зоб-ми  

510  

 

 

Векселі видані  

520  

 

 

Кред.заб-ть за тов, роб, послуги  

530  

2,10  

 

Пот.зобов-ня за розрахунками:  

 

 

 

з одержаних авансів  

540  

497,00  

370,40  

з бюджетом  

550  

101,10  

92,60  

з позабюджетних платежів  

560  

67.20  

57,70  

зі страхування  

570  

1,00  

1,00  

з оплати праці  

580  

20,10  

20,00  

з учасниками  

590  

37,10  

28,70  

із внутрішніх розрахунків  

600  

 

 

Інші поточні зобов'язання  

610  

5,40  

11,50  

Усього за розділом IV  

620  

73 1 ,00  

581,90  

V. Доходи майбутніх періодів  

630  

 

 

Баланс  

640  

3763,90  

3580,4  

Звіт про фінансові результати

ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод “ на 2007р

Стаття  

Код рядка  

На

поч. зв.

періоду  

На

кін. зв.

періоду  

1

2

3

4

І.ФІНАНСОВІ РЕЗ-ТИ  

 

 

 

Дохід від реал-ї прод-ї  

010  

3954,30  

2773,30  

ПДВ  

015  

-640,80  

-462.20  

Акцизний збір  

020  

 

 

Інші вирах-ня з доходу  

030  

-61,90  

-181,60  

Чистий дохід від реалізації продукції  

035  

3251,60  

2129,50  

С/б реалізов. продукції  

040  

-2871,3  

-1619,3  

Валовий:  

 

 

 

прибуток  

050  

380,30  

510,20  

збиток  

055  

 

 

Інші операційні доходи  

060  

187,80  

17,40  

Адміністративні витрати  

070  

-128,40  

-207,60  

Витрати на збут  

080  

-264,60  

-297,90  

Інші операційні витрати  

090  

-170,90  

-19,40  

Фін.рез-ти відопер.д-ті:  

 

 

 

прибуток  

100  

4,20  

2.70  

збиток  

105  

 

 

Дохід від участі в кап-лі  

110  

 

 

Інші фінансові доходи  

120  

 

 

Інші доходи  

130  

4,00  

4,40  

Фінансові витрати  

140  

 

 

Витрати від участі в капіталі  

150  

 

 

Інші витрати  

160  

-4,10  

-0.60  

Фін.рез-ти від звич. д-ті до оподаткування:  

 

 

 

прибуток  

170  

4,10  

6,50  

збиток  

175  

 

 

Податок на прибуток від звичайної д-ті  

180  

-1,40  

 

Фін.рез-ти від звич.д-ті:  

 

 

 

прибуток  

190  

2,70  

6,50  

збиток  

195  

 

 

Надзвичайні:  

 

 

 

доходи  

200  

 

 

витрати  

205  

 

 

Под. з надзвич. прибутку  

210  

 

 

Чистий:  

 

 

 

прибуток  

220  

2,70  

6,50  

збиток  

225  

 

 

ІІ.ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ  

 

 

 

Матеріальні затрати  

230  

926,30  

581,30  

Витрати на оплату праці  

240  

390,10  

308,80  

Відрахув.на соц.заходи  

250  

132,60  

108,00  

Амортизація  

260  

 

70,50  

Інші операційні витрати  

270  

304,90  

239,40  

Разом  

280  

1753,90  

1308,00  

Баланс

ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод “ на 2008р.

Актив  

Код

рядка  

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1  

2  

3  

4  

І.Необоротні активи  

 

 

 

Нематеріальні активи:  

 

 

 

Залишкова вартість  

010  

1,20  

1,2  

Первісна вартість  

011  

1,20  

1,2  

Знос  

012  

 

 

Незавершене буд-во  

020  

413,80  

432,0  

Основні засоби:  

 

 

 

Залишкова вартість  

030  

1688,50  

1591,8  

Первісна вартість  

031  

3692,60  

3474,5  

Знос  

032  

2004,10  

-1882,7  

Довгостр.фін.інвестиції:  

 

 

 

які обліков-ся за методом участі в кап-лі інших п-в  

040  

2,00  

 

Інші фін.інвестиції  

045  

 

2,0  

Довгостр.дебіт.заборгованість  

050  

 

 

Відстрочені податкові активи  

060  

 

 

Інші необоротні активи  

070  

 

 

Усього за розділом І  

080  

2105,50  

2027,0  

ІІ. Оборотні активи  

 

 

 

Запаси:  

 

 

 

виробничі запаси  

100  

845,10  

976,5  

тварини на вирощ.та відгодівлі  

110  

 

 

незавершене вир-во  

120  

 

 

готова продукція  

130  

396,80  

226,3  

товари  

140  

0,80  

 

Векселі одержані  

150  

96,20  

 

Деб.заб-ть за тов.,роб.,послуги:  

 

96,20  

 

чиста реалізаційна вартість  

160  

 

88,2  

первісна вартість  

161  

42,00  

88,2  

резерв сумнівних боргів  

162  

12.30  

 

Деб.заб-ть за розрахунками:  

 

 

 

з бюджетом  

170  

 

3,3  

за виданими авансами  

180  

71,50  

29,7  

з нарахованих доходів  

190  

 

 

із внутрішніх розрахунків  

200  

 

 

Інша поточна деб.заборг-ть  

210  

6,10  

68,6  

Поточні фінансові інвестиції  

220  

 

 

Грош. кошти та їх еквіваленти:  

 

 

 

в нац.валюті  

230  

 

4,9  

в іноз.валюті  

240  

 

 

Інші оборотні активи  

250  

 

 

Усього за розділом ІІ  

260  

1470.80  

1397,5  

III. Витрати майбутніх періодів  

270  

4,10  

4,1  

Баланс  

280  

3580,40  

3428,6  

Пасив  

Код рядка  

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

І.Власний капітал  

 

 

 

Статутний капітал  

300  

1420,1  

2494,5  

Пайовий капітал  

310  

 

 

Дод. вкладений капітал  

320  

 

 

Інший дод. капітал  

330  

248,80  

247,3  

Резервний капітал  

340  

0,80  

0,8  

Нерозпод.приб.непокр.збиток  

350  

11,40  

3,4  

Неоплачений капітал  

360  

-2,00  

2,0  

Вилучений капітал  

370  

 

 

Усього за розділом І  

380  

1679,1  

2744,0  

ІІ.Заб-ня наст.витрат і платежів  

 

 

 

Забезп-ня виплат персоналу  

400  

 

 

Інші забезпечення  

410  

 

 

Цільове фінансування  

420  

 

 

Усього за розділом II  

430  

 

 

Ш.Довгостр. зобов'язання  

 

 

 

Довгостр. кредити банків  

440  

 

 

Довгостр.фін. зобов'язання  

450  

 

 

Відстрочені под. зобов'язання  

460  

 

 

Інші довгостр. зобов'язання  

470  

1319,4  

130,3  

Усього за розділом III  

480  

1319.4  

130,3  

IV. Поточні зобов'язання  

 

 

 

Короткостр. кредити банків  

500  

 

 

Пот.заб-ть за довгостр.зоб-ми  

510  

 

 

Векселі видані  

520  

 

 

Кред.заб-ть за тов, роб, послуги  

530  

 

232,9  

Пот.зобов-ня за розрахунками:  

 

 

 

з одержаних авансів  

540  

370,40  

135,9  

з бюджетом  

550  

92,60  

160,7  

з позабюджетних платежів  

560  

57,70  

1,0  

зі страхування  

570  

1,00  

 

з оплати праці  

580  

20,00  

14,8  

з учасниками  

590  

28,70  

 

із внутрішніх розрахунків  

600  

 

 

Інші поточні зобов'язання  

610  

11,50  

9,0  

Усього за розділом IV  

620  

581,90  

554,3  

V. Доходи майбутніх періодів  

630  

 

 

Баланс  

640  

3580,4  

3428,6  

Звіт про фінансові результати

ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод “ на 2008р.

Стаття  

Код рядка  

На

поч. зв.

періоду  

На

кін. зв.

періоду  

1

2

3

4

І.ФІНАНСОВІ РЕЗ-ТИ  

 

 

 

Дохід від реал-ї прод-ї  

010  

1965,9  

3954,3  

ПДВ  

015  

-287,7  

-640,8  

Акцизний збір  

020  

 

 

Інші вирах-ня з доходу  

030  

 

 

Чистий дохід від реалізації продукції  

035  

-84,1  

-61,9  

С/б реалізов. продукції  

040  

1594,1  

325 1,6  

Валовий:  

 

 

 

прибуток  

050  

-1411,9  

-2871,3  

збиток  

055  

182,2  

380,3  

Інші операційні доходи  

060  

230,5  

187,8  

Адміністративні витрати  

070  

-179,9  

-128,4  

Витрати на збут  

080  

-159,4  

-264,6  

Інші операційні витрати  

090  

-137,6  

-170,9  

Фін.рез-ти відопер.д-ті:  

 

 

 

прибуток  

100  

 

4,2  

збиток  

105  

-64,2  

 

Дохід від участі в кап-лі  

110  

 

 

Інші фінансові доходи  

120  

 

4,0  

Інші доходи  

130  

191,5  

 

Фінансові витрати  

140  

 

 

Витрати від участі в капіталі  

150  

 

 

Інші витрати  

160  

-126,2  

-4,1  

Фін.рез-ти від звич. д-ті до оподаткування:  

 

 

 

прибуток  

170  

1,1  

4,1  

збиток  

175  

 

 

Податок на прибуток від звичайної д-ті  

180  

-0,5  

-1,4  

Фін.рез-ти від звич.д-ті:  

 

 

 

прибуток  

190  

0,6  

2,7  

збиток  

195  

 

 

Надзвичайні:  

 

 

 

доходи  

200  

 

 

витрати  

205  

 

 

Под. з надзвич. прибутку  

210  

 

 

Чистий:  

 

 

 

прибуток  

220  

0,6  

2,7  

збиток  

225  

 

 

ІІ.ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ  

 

 

 

Матеріальні затрати  

230  

1237,7  

926,3  

Витрати на оплату праці  

240  

371,8  

390,1  

Відрахув.на соц.заходи  

250  

141,3  

132,6  

Амортизація  

260  

 

 

Інші операційні витрати  

270  

138,0  

304,9  

Разом  

280  

1888,8  

1753,9  

Баланс

ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод “ на 2009р.

Актив  

Код

рядка  

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1  

2  

3  

4  

І.Необоротні активи  

 

 

 

Нематеріальні активи:  

 

 

 

Залишкова вартість  

010  

1,2  

1,2  

Первісна вартість  

011  

1,2  

1,2  

Знос  

012  

 

 

Незавершене буд-во  

020  

432,0  

432,0  

Основні засоби:  

 

 

 

Залишкова вартість  

030  

1591,8  

1585,8  

Первісна вартість  

031  

3474,5  

3382,0  

Знос  

032  

-1882,7  

-1796,2  

Довгостр.фін.інвестиції:  

 

 

 

які обліков-ся за методом участі в кап-лі інших п-в  

040  

 

 

Інші фін.інвестиції  

045  

2,0  

2,0  

Довгостр.дебіт.заборгованість  

050  

 

 

Відстрочені податкові активи  

060  

 

 

Інші необоротні активи  

070  

 

 

Усього за розділом І  

080  

2027,0  

2021,0  

ІІ. Оборотні активи  

 

 

 

Запаси:  

 

 

 

виробничі запаси  

100  

976,5  

900,6  

тварини на вирощ.та відгодівлі  

110  

 

 

незавершене вир-во  

120  

 

 

готова продукція  

130  

226,3  

96,8  

товари  

140  

 

 

Векселі одержані  

150  

 

 

Деб.заб-ть за тов.,роб.,послуги:  

 

 

 

чиста реалізаційна вартість  

160  

88,2  

668,4  

первісна вартість  

161  

88,2  

668,4  

резерв сумнівних боргів  

162  

 

 

Деб.заб-ть за розрахунками:  

 

 

 

з бюджетом  

170  

3,3  

5,0  

за виданими авансами  

180  

29,7  

30,8  

з нарахованих доходів  

190  

 

 

із внутрішніх розрахунків  

200  

 

 

Інша поточна деб.заборг-ть  

210  

68,6  

67,6  

Поточні фінансові інвестиції  

220  

 

 

Грош. кошти та їх еквіваленти:  

 

 

 

в нац.валюті  

230  

4,9  

16,8  

в іноз.валюті  

240  

 

 

Інші оборотні активи  

250  

 

 

Усього за розділом ІІ  

260  

1397,5  

1759,0  

III. Витрати майбутніх періодів  

270  

4,1  

4,1  

Баланс  

280  

3428,6  

3784,1  

Пасив  

Код рядка  

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

І.Власний капітал  

 

 

 

Статутний капітал  

300  

2494,5  

1734,3  

Пайовий капітал  

310  

 

760,2  

Дод. вкладений капітал  

320  

 

 

Інший дод. капітал  

330  

247,3  

247,3  

Резервний капітал  

340  

0,8  

0,8  

Нерозпод.приб.непокр.збиток  

350  

3,4  

6,2  

Неоплачений капітал  

360  

2,0  

-2,0  

Вилучений капітал  

370  

 

 

Усього за розділом І  

380  

2744,0  

2746,8  

ІІ.Заб-ня наст.витрат і платежів  

 

 

 

Забезп-ня виплат персоналу  

400  

 

 

Інші забезпечення  

410  

 

 

Цільове фінансування  

420  

 

 

Усього за розділом II  

430  

 

 

Ш.Довгостр. зобов'язання  

 

 

 

Довгостр. кредити банків  

440  

 

 

Довгостр.фін. зобов'язання  

450  

 

 

Відстрочені под. зобов'язання  

460  

 

 

Інші довгостр. зобов'язання  

470  

130,3  

 

Усього за розділом III  

480  

130,3  

 

IV. Поточні зобов'язання  

 

 

 

Короткостр. кредити банків  

500  

 

 

Пот.заб-ть за довгостр.зоб-ми  

510  

 

 

Векселі видані  

520  

 

 

Кред.заб-ть за тов, роб, послуги  

530  

232,9  

536,0  

Пот.зобов-ня за розрахунками:  

 

 

 

з одержаних авансів  

540  

135,9  

48,3  

з бюджетом  

550  

160,7  

353,6  

з позабюджетних платежів  

560  

1,0  

1,0  

зі страхування  

570  

 

34,9  

з оплати праці  

580  

14,8  

5І,6  

з учасниками  

590  

 

 

із внутрішніх розрахунків  

600  

 

 

Інші поточні зобов'язання  

610  

9,0  

11,9  

Усього за розділом IV  

620  

554,3  

1037,3  

V. Доходи майбутніх періодів  

630  

 

 

Баланс  

640  

3428,6  

3784,1  

Звіт про фінансові результати

ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод “ на 2009р.

Стаття  

Код рядка  

На

поч. зв.

періоду  

На

кін. зв.

періоду  

1

2

3

4

І.ФІНАНСОВІ РЕЗ-ТИ  

 

 

 

Дохід від реал-ї прод-ї  

010  

1415,7  

1965,9  

ПДВ  

015  

-235,9  

-287,7  

Акцизний збір  

020  

 

 

Інші вирах-ня з доходу  

030  

-106,0  

-84,1  

Чистий дохід від реалізації продукції  

035  

1073,8  

1594,1  

С/б реалізов. продукції  

040  

-961,4  

-1411,9  

Валовий:  

 

 

 

прибуток  

050  

112,4  

182,2  

збиток  

055  

 

 

Інші операційні доходи  

060  

36,0  

230,5  

Адміністративні витрати  

070  

-115,5  

179,9  

Витрати на збут  

080  

-98,9  

-159,4  

Інші операційні витрати  

090  

-3,6  

-137,6  

Фін.рез-ти відопер.д-ті:  

 

 

 

прибуток  

100  

 

 

збиток  

105  

-69,0  

-64,2  

Дохід від участі в кап-лі  

110  

 

 

Інші фінансові доходи  

120  

 

 

Інші доходи  

130  

103,6  

191,5  

Фінансові витрати  

140  

 

 

Витрати від участі в капіталі  

150  

 

 

Інші витрати  

160  

-31,2  

-126,2  

Фін.рез-ти від звич. д-ті до оподаткування:  

 

 

 

прибуток  

170  

2,8  

1,1  

збиток  

175  

 

 

Податок на прибуток від звичайної д-ті  

180  

-1,0  

-0,5  

Фін.рез-ти від звич.д-ті:  

 

 

 

прибуток  

190  

1,8  

0,6  

збиток  

195  

 

 

Надзвичайні:  

 

 

 

доходи  

200  

 

 

витрати  

205  

 

 

Под. з надзвич. прибутку  

210  

 

 

Чистий:  

 

 

 

прибуток  

220  

1,8  

0,6  

збиток  

225  

 

 

ІІ.ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ  

 

 

 

Матеріальні затрати  

230  

451,60  

1237,70  

Витрати на оплату праці  

240  

262,80  

371,80  

Відрахув.на соц.заходи  

250  

91,40  

141,30  

Амортизація  

260  

2,30  

 

Інші операційні витрати  

270  

168,00  

138,00  

Разом  

280  

976,70  

1888,80  

Додаток 2

Перелік графічного матеріалу

Лист. 1 Склад обігових коштів.

Лист. 2 Динаміка платоспроможності, фінансової стійкості і ділової активності ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод” за 2007-2009рр.

Лист. 3 Динаміка капіталу і оборотності ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод” за 2007-2010рр.

Лист. 4 Шляхи удосконалення управління обіговими коштами в умовах ринкових відносин та шляхи їх удосконалення на ПЛОСС “Дрогобицький плодоконсервний завод”.




1. Контрольная работа- Банкнота- понятие, основные признаки
2. Технологические процессы в специальном машиностроении ОПРЕДЕЛЕНИЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛЬНОСТИ ОПЕРАЦИЙ МЕХАН.
3. организаторские умение учителя сплотить учащихся занять их разделить обязанности спланировать ра
4. Автомобильная промышленность России
5. 2004 Вишневский В
6. рефератов ко второй аттестации Абдигазиев Медет Анализ функциональ
7. тема права Вертикальное и горизонтальное строение права
8. Морфологические и синтаксические способы выражения авторского начала в текстах Т Устиновой в журнале STORY
9. Оценка экономической эффективности деятельности предприятия
10.  Загальні поняття Означення
11. Наступает новый этап в его да и в вашей жизни
12. Ты утаил сие от мудрых и разумных и открыл младенцам Лук
13. тема взглядов чувств переживаний догматов и теоретических положений на мир в целом и место человека в этом
14. Мета, зміст та основні завдання інженерного забезпечення загальновійськового бою
15. Вероятностные процессы и математическая статистика в автоматизированных системах.html
16. Релейные и ламповые компьютеры Второе поколение
17. по теме- Вода ~ удивительное вещество проведенное в классе Особый ребенок учителем высшей квалификации
18. . Предмет периодизация и методология истории государства и права зарубежных стран
19. Разработка цепной передачи для механического привода ленточного транспортера
20. Економіка підприємства денної форми навчання факультету економіки підприємництва та права Навчальни