Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА.Транспортне забезпечення та страхування зовнішньоекономічної діяльності підприємств 1 Базисні умо

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 1.6.2024

ТЕМА. Транспортне забезпечення та страхування зовнішньоекономічної діяльності підприємств

1 Базисні умови поставки товару.

2 Вибір виду транспорту.

3 Основні види  транспортних перевезень.

4 Суть  страхування зовнішньоекономічної діяльності.

1 Базисні умови поставки товару

Транспорт є основною сполучною ланкою між  продавцем і покупцем.

Мета транспортування -  своєчасна доставка вантажу в належному стані в кінцевий пункт призначення.

Базисні умови  зовнішньоекономічного контракту  купівлі-продажу називаються так тому, що  встановлюють базис ціни залежно від того, чи  включаються витрати на  транспортування (та інші витрати) у ціну товару чи ні.

Базисні умови визначають:

1 хто і за чий рахунок забезпечує транспортування товарів по території країн продавця чи покупця, транзитних країн, а також під час перевезення товару морським, річковим і повітряним транспортом;

2 становище вантажу  стосовно транспортного засобу, що  визначає обов’язок продавця за встановлену в контракті ціну доставити вантаж у певне місце або навантажити  товар на  транспортний засіб, або  підготувати його до навантаження, або передати транспортній організації;

3 обов’язки  продавців щодо упакування і маркування товарів, а також обов’язки сторін щодо страхування вантажів;

4 обов’язки сторін щодо оформлення комерційної документації відповідно до вимог, існуючих у практиці  міжнародної торгівлі ;

5 де і коли переходять від продавця до покупця права  власності на товар, а також заходи, пов’язані  з ризиком  випадкової  втрати або пошкодження товару, і видатки, що можуть  виникнути у зв’язку з цим.

Особливості базисних умов регламентовані міжнародною торговельною платою яка розробила в 2000 р. „Міжнародні правила тлумачення торговельних термінів Інкотермс”, які  нині використовуються.

Вживаний при  позначенні базисних умов термін  „франко” походить від слова „вільно”. Він означає, що  покупець вільний від ризику й усіх витрат на  доставлення товару до  пункту, позначеного словом „франко”. У контрактах після  позначення базисної умови вказується назва географічного пункту. Цими пунктами можуть бути морські і річкові порти, станції залізниць, аеродроми, склади, місцезнаходження продавців, покупців,  вантажоодержувачів, бірж, аукціонів,  прикордонні пункти,  заводи-виробники і споживачі продукції, будівельні майданчики об’єктів.

 

Всі  умови  Інкотермс діляться на чотири групи: Е, F, С, D.

Група Е – включає  умову ЕХW-франко-завод, ця умова забезпечує мінімальний ризик для  продавця. Згідно з нею продавець лише надає товар покупцеві на своєму заводі чи складі і не несе відповідальності за його навантаження. Усі  витрати і ризик, пов’язані з доставкою товару до місця  призначення, несе покупець.

Група F – включає такі умови:

1 FCA - франко-перевізник – прийнятна для перевезень будь-яким видом  транспорту. При цьому під терміном „перевізник” розуміють не  тільки фірму, яка справді перевозить вантажі, а  й ту, що  забезпечує перевезення, бере на себе зобов’язання щодо  перевезення товару. Такі фірми називаються експедиторськими.

2 FAS  -  франко вздовж борту судна – умова, яка визначає  виконаними обов’язки продавця, коли товар  розміщується вздовж борту судна на причалі у зазначеному порту відвантаження.

3 FOB - франко-порт – умова яка означає, що обов’язок продавця щодо доставки виконано після того, як товар передано через поручні судна у  визначеному порту відвантаження і вимагає від  продавця митного очищення товару на експорт від продавця.

Група С 

1 CFR -  вартість і фрахт – умова яка визначає, що продавець повинен відшкодувати витрати і  фрахт, необхідні для  поставки товару до визначеного порту.

2 CIF -  вартість, страхування, фрахт – умова, яка означає, що продавець має такі  самі обов’язки, як і в CFR, крім цього він  повинен забезпечити морське страхування проти ризику покупця від втрати товару при  перевезенні. Продавець складає договір страхування і оплачує страхову премію.

3 CPT -  перевезення до ... – умова, яка означає, що продавець оплачує фрахт за  перевезення товару до вказаного місця призначення. Ризик пропажі або  пошкодження товару, а також додаткові витрати, обумовлені обставинами, які виникли після поставки товару перевізникові, переходять від продавця до покупця після поставки товару на  зберігання перевізникові.

4 СІР -  перевезення та  страхування  оплачені до ... – умова, яка  означає, що продавець має такі самі обов’язки, як і в попередній умові, але додатково він повинен забезпечити страхування  вантажу проти ризику покупця від втрати або пошкодження товару від перевезення. Продавець укладає договір страхування  і сплачує страхову премію.

Група D

1 DAF -  поставлено до кордону – це умова, яка означає, що  обов’язок продавця щодо доставки виконаний, коли  товар, очищений від мита, передається  на експорт у  визначеному пункті  і місці на кордоні, але до митного  кордону сусідньої країни. Тут важливо, щоб кордон, про який ідеться, був конкретно визначений із зазначенням найменування пункту і місця.

2 DES  -  поставлено франко-судно. Обов’язок продавця виконаний після того, як товар передається покупцеві на борту судна не очищеним від мита на імпорт у визначеному порту призначення. Застосовується для  морського і річкового транспорту.

3 DEQ -  доставлено франко-причал. Обов’язок  продавця виконано після того, як він надає товар у зазначеному порту призначення очищеним від мита на імпорт.

4 DDU -  поставлено, мито не сплачено. Обов’язок продавця виконано після того, як він надає товар у  розпорядження покупців у зазначеному місці в країні імпорту. Застосовується  незалежно від виду транспорту.

5 DDP -  поставлено, мито сплачено. Обов’язок продавця виконано після того, як він  надав товар у зазначеному місці країни імпортеру. За цією умовою  максимальні зобов’язання має продавець.

2. Вибір виду транспорту

Існують  різні способи транспортування  вантажів між  країнами. Плануючи  відправлення вантажів і вибір виду транспорту, необхідно враховувати низку обставин.

Вантажі, що швидко псуються, перевозяться  авіатранспортом. Водночас авіаперевезення  недопустимі для  легкозаймистих,  вибухонебезпечних вантажів. Основну частину  міжнародних морських перевезень становлять перевезення масових наливних і наволочних вантажів: сирої нафти і  нафтопродуктів, залізної руди, кам’яного вугілля, зерна.

Місце відправлення вантажу в кінцевий пункт перевезення є також визначальним при виборі виду транспорту. У внутрішньоконтинентальних  перевезеннях використовуються  залізничний, автомобільний і авіаційний транспорт. Вирішальними при  виборі є такі умови:

1 Фактор часу -  найшвидший спосіб доставлення  вантажів  авіатранспорт, проте він дорогий і тому  застосовується в екстрених випадках, коли необхідно доставити вантаж  якнайшвидше. Товари бажано закуповувати в тих країнах, із яких зручніше доставляти.

2 Вартість перевезення - не  існує конкретних правил, що дозволяють визначити точний відсоток вартості транспортних  витрат відносно вартості товару. Невеликі і середні за  обсягом партії вантажу можна доставляти і повітрям, і сушею приблизно за  однаковими цінами.

3 Безпека транспортування - крихке й дороге устаткування найкраще перевозити авіатранспортом, навіть   якщо поставка даного вантажу не  термінова. Треба пам’ятати, що виплата страхового  відшкодування вантажоодержувачу є лише  фінансовою компенсацією і ніколи не  відшкодує йому тих незручностей, що їх здатна  створити партія  вантажу,  яка прибула в  поганому стані.

3. Основні види транспортних перевезень

Існують такі види основних транспортних перевезень:

1 морські перевезення;

2 залізничні перевезення;

3 автомобільні перевезення;

4 повітряні перевезення.

1 Морські перевезення -  морські судна  класифікуються залежно від  видів вантажів, що перевозяться, регулярності рейсів, форм договорів перевезення. Морські перевезення поділяються на:

  а) трампове судноплавство;

  б) лінійне судноплавство;

  в) контейнерні перевезення морем.

а) трампове  судноплавство -  це судноплавство де здійснюються нерегулярні  рейси, без чіткого розкладу і  скеровуються судновласниками туди, де з боку  фрахтувальників (відправників) є попит на тоннаж. Трампові судна перевозять в основному масові вантажі: ліс, руду, вугілля, зерно й інші вантажі, перевезені навалом або наливом.

б) лінійне судноплавство – форма транспортних послуг, що забезпечує регулярні перевезення між установленими портами генеральних вантажів заздалегідь оголошеним розкладом. Сполучення регулярними лініями підтримується одним або кількома судноплавними компаніями. Розрізняють  3 типи  лінійного судноплавства:

1 одностороннє – що  обслуговується одним судновласником;

         2 спільне – які обслуговуються кількома транспортними кампаніями на основі угод між ними або  міжурядовими угодами;

         3 конференціальне – організоване для перевезення вантажів на  океанських напрямках на основі угод конференцій  судновласницьких компаній.

в) контейнерні  перевезення – це металевий ящик з подвійними дверцятами з одного кінця. Більшість контейнерних перевезень здійснюється в контейнерах двох типів:  двадцятифунтовий контейнер – вміст 18 тон.

                    сорокафунтовий контейнер – вміст 30 тон.

2 Залізничні перевезення - у світі є кілька систем залізничного сполучення, що відрізняються один від одного шириною колії, габаритами  локомотивів і вагонів, Європейські країни керуються Конфекцією про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ). За правилами КОТІФ, загальні  терміни доставлення вантажів  становлять  для вантажів великої швидкості-400 км, а для вантажів малої швидкості – 300 км за  добу.

3 Автомобільні перевезення -  якими можуть бути перевезені вантажі різного виду. Автомобільні тарифи встановлюються в розрахунку за  перевезення однієї тони вантажу залежно від відстані і можуть  передбачати певні надбавки, знижки  і штрафи з установленої суми.

4 Повітряні перевезення -  це самий дорогий вид перевезення, але самий швидкий.

4. Суть страхування зовнішньоекономічної діяльності

Страхування -   це система економічних відносин, що включає утворення за рахунок коштів  підприємств, організацій і населення спеціального фонду і його використання  для відшкодування збитків у майні, завданих у результаті стихійного лиха й  інших несприятливих випадкових явищ.

Рисами страхування є:

  1.   цільове акумулювання коштів, що використовуються  лише на  покриття втрат у заздалегідь обумовлених випадках;
  2.  імовірнісний характер відносин, оскільки заздалегідь невідомо, коли настане відповідна  подія, якою буде її сила і кого зі  страхувальників вона стосуватиметься;
  3.  повернення коштів, тому що вони призначені для  виплати  всім страхувальникам у сукупності.

У сучасних умовах переважає система страхування, що ґрунтується на внесенні страхувальником твердо встановленої, заздалегідь нарахованої суми платежів, яка не залежить  від розміру збитків, що виникли даного року. Відшкодування втрат проводиться за рахунок створеного з  попередніх внесків фонду.

Розрізняють такі види страхування:

  •  майнове страхування, об’єктом якого є різноманітні матеріальні цінності;
  •  особисте страхування, де основою економічних відносин є події в житті фізичних осіб;
  •  страхування відповідальності, предметом якого є найрізноманітніші зобов’язання страхувальника щодо відшкодування збитків третім особам.

Страхування в Україні регламентується Законом України „Про страхову діяльність” від 1996 р.

Страховий захист як економічна категорія характерна для всіх суспільно-економічних формацій. Суспільство в  міру розвитку  продуктивних сил  використовує досягнення  науки і техніки для  попередження впливу стихії на виробництво матеріальних благ або локалізації цього впливу,  проте непереборні стихійні сили, пожежі, вибухи, транспортні та  дорожні катастрофи, хвороби і смерть людей у працездатному віці, а також інші надзвичайні події завдають збитків народному господарству і життєвому рівню людей.

Страхування ризиків -  це, комплекс видів страхування, що забезпечують захист інтересів, вітчизняних і закордонних учасників  тих або інших форм міжнародного співробітництва.

 

Тести для закріплення по темі:

Транспортне забезпечення та страхування зовнішньоекономічної діяльності підприємств

  1.  Обов’язок продавця щодо доставки виконано після того, як товар передано через поручні судна у визначеному порту відвантаження і вимагає від продавця митного очищення товару на експорт від продавця на лежить до умов …………..

1.франко – перевізник;

2.франко вздовж борту судна;

                 *3.франко – порт.

2. Продавець повинен відшкодувати витрати і фрахт, необхідні для      поставки товару до визначеного порту визначає умова……………

        * 1.вартість і фрахт;

 2.вартість, страхування, фрахт;

 3.перевезення до…;

 4.перевезення та страхування оплачені до…;

3. Судноплавство при якому здійснюються нерегулярні рейси, без чіткого розкладу належить до…………

        *1.трампового судноплавства;

 2.лінійного судноплавства;

 3.контейнерних перевезень.

4. Комплекс видів страхування, що забезпечують захист інтересів, вітчизняних і закордонних учасників тих або інших форм міжнародного співробітництва називається…..

 1.страхуванням;

        *2.страхуванням ризиків;

 3.угодовим страхуванням.

5. Який вид перевезень є найдорожчим?

 1.морські перевезення;

 2.задізничні перевезення;

 3.автомобільні перевезення;

        *4.повітряні перевезення.

6. Система економічних відносин, що включає утворення за рахунок коштів  підприємств, організацій і населення спеціального фонду і його використання  для відшкодування збитків у майні називаэться…….

 *1.страхуванням;

           2.страхуванням ризиків;

   3.угодовим страхуванням.

7. Трампове  судноплавство – це…….

1. форма транспортних послуг, що забезпечує регулярні перевезення між установленими портами генеральних вантажів заздалегідь оголошеним розкладом;

*2. це судноплавство де здійснюються нерегулярні  рейси, без чіткого розкладу і  скеровуються судновласниками туди, де з боку  фрахтувальників (відправників) є попит на тоннаж;

3.

Блок  Б

Тести

ТЕМА: Транспортне забезпечення та страхування зовнішньоекономічної діяльності підприємств

ПИТАННЯ

ВІДПОВІДЬ

1. Франко-перевізник

1. умова яка означає, що обов’язок продавця щодо доставки виконано після того, як товар передано через поручні судна у  визначеному порту відвантаження і вимагає від  продавця митного очищення товару на експорт від продавця

2. Трампове судноплавство -це

2. умова яка визначає, що продавець повинен відшкодувати витрати і  фрахт, необхідні для  поставки товару до визначеного порту

3. Франко-порт

3. страхуванням ризиків

4. Система економічних відносин, що включає утворення за рахунок коштів  підприємств, організацій і населення спеціального фонду і його використання  для відшкодування збитків у майні називається…….

4. перевезення до

5. Вартість і фрахт

5. це судноплавство, яке обслуговуються кількома транспортними кампаніями на основі угод між ними

6.  Умова, при якій продавець оплачує фрахт за  перевезення товару до вказаного місця призначення є…

6. прийнятна для перевезень будь-яким видом  транспорту

7. Майнове страхування - це

7. страхування де, об’єктом є різноманітні матеріальні цінності

8. Комплекс видів страхування, що забезпечують захист інтересів, вітчизняних і закордонних учасників тих або інших форм міжнародного співробітництва називається…..

8. судноплавство де здійснюються нерегулярні  рейси, без чіткого розкладу і  скеровуються судновласниками туди, де з боку  фрахтувальників (відправників) є попит на тоннаж

9.  Спільне судноплавство – які обслуговуються кількома транспортними кампаніями на основі угод між ними або  міжурядовими угодами;

9. страхуванням

10. Яка умова забезпечує мінімальний ризик для  продавця?

10. франко-завод

Викладач      О.А.Кардаш

ВІДПОВІДІ до тестів

1. - 6

2. - 8

3. - 1

4. - 9

5. - 2

6. - 4

7. - 7

8. - 3

9. - 5

10- 10




1. Тема 1 АНАТОМИЯ ЧЕЛОВЕКА
2. условий Они разделяются на следующие процессы- магматический пегматитовый гидротермальный
3. Жорж Роденбах
4. Минский завод игристых вин
5. к некоторому несчастию для себя Ницше делается кажется модным писателем в России; по крайней мере на него е
6. Перспективный план изучения, обобщения, развития актуального педагогического опыта
7. Диференціація відсоткової ставки комерційного банку
8. варіанти цього явища.html
9. Рельеф и полезные ископаемые Африки
10. Долой самодержавие и престолонаследие.html
11. тема всебічного забезпечення військ сил на сучасному етапі розвитку Збройних Сил України Всебічне і безпе
12. светлая и украсно украшеннаяземля РусскаяВсего еси исполнена ты и многими красотами
13. почему люди покупают
14. реферату- Конституційні акти ЗУНРРозділ- Історія України Конституційні акти ЗУНР 18 жовтня 1918 p
15. Экспансия в Греции 2014 Туристическая компания Le Grnd Group of Compnies ~ 29 лет успешного опыта работы в туризме
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата фізикоматематичних наук Харків 2002
17. Конспекты флоры высших споровых растений сем Lycopodicee beuv Ex mirb, huperzicee rothm
18. 04 Затверджено наказом МОНМС України 29
19. практикум гНабережные Челны с 15 февраля 2014 г
20. Сегментация коттеджных поселков Подмосковья п-п Хар