Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

У світі обраної професії Підготувала викладач- Дудник О.

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Виховна година:

«У світі обраної професії»


Підготувала викладач: Дудник О.В.

Ця виховна година проводиться для того, щоб студенти обдумали свій вибір, відповіли на тести і анкети. Чи вірний вони зробили вибір? Багато хто й досі не може визначитись із тим, ким же стати у цьому житті і як не помилитись. Ми рано чи пізно стоїмо перед вибором. Які чинники обумовлюють вибір людиною тієї або іншої професії? На практиці виявляється, що схильності і навики враховуються в останню чергу, а ось думка батьків робить величезний вплив. З цим треба щось робити. Наскільки вдало ми визначимо «свою» професію, настільки успішно будуть складатися наші взаємовідносини з нею. Це важливо тому, що майбутнє напряму залежить від обраної професії. Вибір завжди залишатиметься за нами. «Займись тим, що тобі до душі, щоб на старості ти міг розповісти онукам про те, як правильно обрати професію».


Вибір своєї професії, єдиної, одної з великої безлічі

 - складне і відповідальне завдання.

Кажуть, що вдало вибрана професія - це половина щастя.

У такому твердженні немає ніякої надуманості,

тому що питання "Ким бути?" - це питання не тільки про роботу,

але й про образ життя у майбутньому

(Благман Б.Б.).

"Професія - це необхідна для суспільства, обмежена (внаслідок розподілу праці) сфера застосування фізичних і духовних сил людини, що дає їй замість прикладеної ним праці можливість існування і розвитку." (Прощицкая Е.Н.) Для того, щоб займатися більшою частиною з існуючих видів трудової діяльності необхідна відповідна кваліфікація, яка визначається СПЕЦІАЛЬНІСТЮ.

Спеціальність - вид занять у рамках однієї професії. Якщо професії утворюються безпосередньо із запитів практики, то спеціальності визначаються класифікаторами, номенклатурою або переліком напрямів та спеціальностей освіти. Саме за ними і відбувається підготовка в навчальних закладах України.

ВИБІР ПРОФЕСІЇ - ВИБІР МАЙБУТНЬОГО

Як вибрати професію?

Якщо Ви з дитинства мріяли стати лікарем чи космонавтом, і до цього часу не сумніваєтесь у правильності свого вибору – у Вас немає проблем. Щоб не говорили тато, мама чи бабуся, Ви з впертістю фанатика вивчаєте посібники з хімії чи біології, чи відвідуєте гурток „юний фізик” і добре уявляєте, що будете робити після закінчення школи.

Якщо це так, то Ви щаслива людина. Тому, що багато випускників взагалі не уявляють собі, „ким бути” і куди поступати і чи поступати взагалі, коли пролунає довгоочікуваний останній шкільний дзвінок.

Добре, якщо проблема вибору професії турбує - це означає Вашу соціальну і психологічну зрілість. Гірше, якщо Вам поки що все рівно: мама за ручку відведе в юридичний ВНЗ (тому що Вам „як би подобається” історія), а потім виявиться, що Ви терпіти не можеш перебирати нудні папірці і спілкуватися з людьми.

Труднощі професійного самовизначення виникають звичайно в двох категорій людей. Перші поки не знайшли в цьому житті нічого цікавого. Так склалося, що вчителі не зуміли створити в них любов до яких-небудь предметів, а таланти поки що „зариті в землю”. Такі люди можуть добре вчитися, але вони нічим не захоплюються, життя їхнє досить нудне або просто монотонне. От і не можуть визначитися, чим хотілося б займатися – оскільки з того, що оточує їх у світі, ніщо особливо не приваблює. Та й з чого вибирати? Як правило, вони не знають, ким працює їхній батько, хто такий іхтіолог – і взагалі мало орієнтуються у світі професій. Друга категорія людей дуже активна й у навчанні, і в різних інших формах активності. Їм цікаво все, вони відвідують одночасно три гуртки, п’ять факультативів і десять спортивних секцій. Більш того, у них все виходить. Як говориться, якщо людина талановита – вона талановита в усьому. За що не візьметься ця чудо-дитина – в усьому домагається успіху. Однак: вона також не може визначити, що подобається їй більше, з чим вона хотіла б пов’язати своє життя.

Як же розібратися в собі? Психологи вважають, що при виборі професії дуже важлива відповідність між психологічними особливостями людини і відповідних характеристик професії. Професія повинна бути ЦІКАВОЮ. Якщо Вам подобаються тварини, рослини, то Вам буде цікаво у своїй професійній діяльності зіштовхуватися з об’єктами живої природи. Якщо Ви любите техніку – інтерес до неї буде підтримувати Вас у діяльності інженера або фізика.

 Будь-яка професія вимагає, щоб у людини були присутні так звані „професійно важливі якості” – наприклад, інженеру важлива точність, художникові – образне мислення тощо. Тому, вибираючи визначену професію, необхідно усвідомити, чи є у Вас ЗДІБНОСТІ, що відповідають професійно важливим якостям. Якщо Ви маєте сумнів то вибирайте ту професію, де Ваші здібності будуть максимально реалізовані, у цій діяльності Ви можете досягти найбільшого успіху.

Нарешті, тип реалізованої професійної діяльності повинен збігатися з Вашим типом характеру. Наприклад, якщо Ви комунікабельний, товариський - Вам більше підійдуть професії, пов’язані з численними контактами, а якщо емоційно хиткий, неврівноважений – не зможете виконувати рутинні види діяльності, що вимагають концентрації протягом тривалого часу.

Отже, для того, щоб вибрати професію, необхідно насамперед пізнати себе. Ви напевно часто задаєте собі запитання: „Який я?”, „Хто я в цьому світі?”, „Навіщо я живу?”. Допомогти краще довідатися про себе і частково відповісти на ці запитання (повністю Ви на них не відповісте ніколи) допоможе нехитра вправа: подивіться на себе очима іншої людини. Конкретної людини, яку Ви добре знаєте - скажімо, друга або сусіда по парті, мами або коханої дівчини. Спробуйте пояснити свої вчинки так, як це зробила би інша людина – не знаючи щирих мотивів. Ви зрозумієте, яким Вас бачать інші люди, але, з іншого боку, позбудетесь суб’єктивізму.

Ваш характер поки тільки формується, тому не потрібно наклеювати собі ж ярлик і відмовлятися від професії, наприклад, менеджера лише тому, що Ви нібито „сором’язливий”. Боріться, працюйте над собою, пізнавайте себе. Пам’ятайте, що психологічні властивості людини (будь то здібності, інтереси чи риси характеру) – винятково гнучкі і вони змінюються з часом. Відомо чимало випадків, коли людині, яка не має здібностей до музики, але жагуче бажаючій нею займатися, вдавалось розвинути музичний слух. Головне – інтерес; запам’ятайте: здібності формуються під час діяльності, тому звикайте працювати. На одних здібностях далеко не заїдете. З іншого боку, інтерес – річ також не зовсім стійка. Багато людей вважають, що люблять якийсь навчальний предмет, а насправді їм дуже подобається вчитель. Крім того, важко зрозуміти, чи сподобається Вам психологія або та ж економіка – адже Ви в школі нічого подібного не вивчали. Для того, щоб не помилитися, потрібно розширювати свій кругозір стосовно світу професій. Задавайте дорослим людям питання про їхню професійну діяльність – як правило, люди із задоволенням розповідають про свою дійсну роботу і про студентські роки. Тоді Ви зможете усвідомлено вирішити, чи цікава Вам ця сфера, чи все знаєте про спеціальність, на яку подаєте документи.

Отже, розібравшись у своїх здібностях, інтересах і особистісних рисах, Ви приступаєте до вибору не тільки професії, а й ВНЗ (вищого навчального закладу). З’ясуйте, які спеціальності відповідають зацікавленому виду діяльності. Це не завжди однозначна відповідність. Ухвалення рішення повинне ґрунтуватися на багатьох факторах не тільки психологічного характеру: репутація ВНЗ і конкурс, думка друзів, батьків, вартість навчання тощо. Не полініться і випишіть плюси і мінуси кожного з варіантів. Проаналізуйте отримані дані разом із друзями, батьками і родичами. І завжди пам’ятайте: остаточний вибір тільки за Вами, оскільки вибираючи професію, Ви вибираєте майбутнє. Професія повинна приносити задоволення (позитивні емоції Вам) і забезпечувати максимальну реалізацію Ваших можливостей (користь суспільству).

Що впливає на вибір професії? 

Які фактори обумовлюють вибір людиною тієї або іншої професії? На практиці виявляється, що схильності враховуються в останню чергу, а от думка батьків впливає. При цьому виділяються 8 головних факторів вибору професії:

  1.  Позиція старших членів родини. Є старші, котрі несуть пряму відповідальність за те, як складається Ваше життя. Ця турбота поширюється і на питання про Вашу майбутню професію.
  2.  Позиція товаришів, друзів. Дружні зв’язки у Вашому віці вже дуже міцні і можуть сильно впливати на вибір професії. Можна дати лише загальну пораду: правильним буде рішення, що відповідає Вашим інтересам і збігається з інтересами суспільства, в якому Ви живете.
  3.  Позиція вчителів, шкільних педагогів. Спостерігаючи за поведінкою, навчальною і поза навчальною активністю учнів, досвідчений педагог знає багато такого про Вас, що приховано від непрофесійних очей і навіть від Вас.  
  4.  Особисті професійні плани. Під планом у цьому випадку маються на увазі Ваші уявлення про етапи освоєння професії.
  5.  Здібності. Про своєрідність своїх здібностей треба судити не тільки за успіхами у навчанні, але і за досягненнями в інших видах діяльності.
  6.  Рівень домагань на суспільне визнання.  Плануючи свій трудовий шлях, дуже важливо подбати про реалістичність своїх домагань.
  7.  Інформованість.  Важливо подбати про те, щоб отримана інформація про ту чи іншу професію не виявилася недостовірною, перекрученою, неповною, однобокою тощо.
  8.  Схильності. Схильності виявляються в улюблених заняттях, на які витрачається велика частина вільного часу.

Які головні помилки при виборі професії?

  1.  

 Відношення до вибору професії як до незмінного. В будь-якій сфері діяльності відбувається зміна занять, посад у міру росту кваліфікації людини. При цьому найбільших успіхів досягає той, хто добре пройшов початкові ступені. Тому, проаналізуйте ситуацію на ринку праці. Зверніть увагу на те, що з кожним роком з’являються все нові професії. Будьте готові до того, що прийдеться регулярно підвищувати кваліфікацію, освоювати суміжні спеціальності. Не бійтеся того, що вибір професії зараз, у старших класах, визначить усе Ваше майбутнє. Зміна вибору, освоєння нової спеціальності зробить Вас цінним фахівцем, потрібним у нових сферах діяльності. Перша професія, навіть якщо Ви потім передумаєте і знайдете щось більш привабливе, знадобиться у несподіваних ситуаціях. Наприклад, перша освіта мистецтвознавця допоможе юристові у своїй другій освіті розібратися у складних питаннях спадкування антикварних цінностей...

  1.    Існуючі думки про престижність професії.  Відносно професії забобони проявляються в тому, що деякі важливі для суспільства професії, заняття вважаються невартими, непристойними (наприклад: сміттяр). Економіст або психолог нітрохи не більш корисний для суспільства, чим хімік чи будівельник. Престижність професії повинна враховуватися – але після обліку Ваших інтересів і здібностей. Інакше будете мати (якщо ще будете) „модну”, але таку спеціальність, яка не приносить задоволення. Або, чого доброго, виявитеся непридатними до виконання основних функцій цієї роботи...
  2.    Вибір професії під впливом товаришів (за компанію, щоб не відстати). Професію ми вибираємо за своїм „смаком” і „розміром” так само, як одяг і взуття. Почуття групи, орієнтація на однолітків – дуже позитивні особливості людей молодого віку. Вони потрібні для освоєння норм поведінки в суспільстві, формування власного „Я” і самооцінки. Тому оглядайтесь на інших, ПОРІВНЮЮЧИ (себе з друзями), а не сліпо повторюючи. Намагайтесь побачити, чим Ви відрізняєтесь від товаришів – і в чому Ви подібні. Це допоможе зрозуміти, що якщо Микола „йде” на пожежника (а він – ризикована людина), Вам ця професія може не сподобатися (адже Ви дуже обережний і розважливий).
  3.    Перенесення відносини до людини, представникові тієї чи іншої професії, на саму професію. При виборі професії треба враховувати насамперед особливості цього виду діяльності, а не вибирати професію тільки тому, що Вам подобається або не подобається людина, що займається цим видом діяльності. Особливо небезпечне зачарування вчителем. Наприклад, якщо Вас захоплює щиросердечність вчителя фізики – це ще не означає, що Вам подобається сама фізика з поміж інших предметів. Крім того, часто люди роблять помилку, намагаючись одержати професію кумира – спортсмена, політика, журналіста, артиста тощо.
  4.    Захоплення тільки зовнішньою або якою-небудь іншою стороною професії. За легкістю, з якою актор створює на сцені образ, стоїть напружена, буденна праця. А журналісти не завжди виступають у телепередачах – частіше вони перелопачують масу інформації, архівів, розмовляють з десятками людей – перш, ніж підготують 10-хвилинне повідомлення, яке до речі, озвучить інша людина (диктор на телебаченні).
  5.    Ототожнення шкільного навчального предмета з професією, або погане розрізнення цих понять. Є такий предмет, як іноземна мова, а професій, де потрібна здібність до мови багато – перекладач, екскурсовод, телефоніст міжнародного зв’язку тощо. Тому при виборі професії потрібно враховувати, які реальні заняття і професії за цим предметом стоять.
    Для цього найкраще не просто вивчати професії. Варто проаналізувати газети з вакансіями на біржі праці (там звичайно вказується, яка освіта потрібна для конкретної вакансії). Наприклад, людина з лінгвістичною освітою („українська мова і література”, „іноземна мова” у школі) може працювати і викладачем, і перекладачем, і редактором, і секретарем-референтом. Тим паче майте на увазі, що професій існує більше, ніж шкільних предметів. Можна стати юристом, маркетологом, апаратником тощо. Професії звичайно можуть бути асоційовані з декількома шкільними предметами (звичайно відповідають вступним іспитам у ВНЗ на цю спеціальність). Скажімо, майбутньому економісту в школі може подобатися одночасно і математика, і географія, і іноземна мова.
  6.    Застарілі уявлення про характер праці у сфері матеріального виробництва. В усіх професіях впроваджується новітня техніка, підвищується культура праці тощо.
  7.    Невміння(небажання) розбиратися у своїх особистісних якостях (схильностях, здібностях). Розібратися в собі Вам допоможуть профконсультанти, батьки, вчителі, товариші.
  8.    Корисними також можуть виявитися психологічні тести, а також статті і публікації на тему популярної психології. Однак майте на увазі, що серед них багато непрофесійних, так що до них потрібно відноситись критично, як до результатів тестів, так і до того, що пишуть у психологічних книжках. Задача популярних тестів – активізація діяльності з самопізнання (самоспостереження, самоаналіз), а не видача Вам готової відповіді на запитання про те, ким бути або наклеювання ярлика про те, якими Ви є.
  9.    Незнання (недооцінка) своїх фізичних особливостей, недоліків, які є суттєвими при виборі професії. Існують професії, що можуть бути Вам і протипоказані, тому що вони можуть погіршити Ваш стан здоров’я. Таких професій небагато і до них відносяться, в основному, ті, у яких потрібне тривале навантаження на ті чи інші фізичні системи організму. Наприклад, у програмістів – зір, у льотчиків – серцево-судинна система тощо.
  10.    Незнання основних дій, операцій і їхнього порядку при рішенні, обмірковуванні задачі при виборі професії. Коли Ви вирішуєте задачу з математики, то виконуєте визначені дії у визначеній послідовності. Було б розумно поступити так і при виборі професії. Ця сторінка нашого сайту саме і створена для того, щоб направити Вас, показати основні етапи рішення проблеми. Однак не сприймайте інструкції буквально, краще навіть, якщо Ви творчо підійдете до справи і розробите для себе свій власний план – список дій, необхідних для вибору професії. Сюди можуть бути включені: аналіз пропозицій на ринку освіти, аналіз попиту на ринку праці, об’єктивна оцінка своїх здібностей, схильностей, знань тощо.

Що потрібно зробити, щоб прийняти зважене рішення?

Кожна людина хоча б раз в житті обирала собі професію. Щоб прийняти правильне рішення, необхідно враховувати ряд факторів - власні побажання, психологічні особливості та можливості не слід забувати й про потреби ринку праці. Існує формула вибору професії, яка в загальному вигляді показує як прийняти оптимальне рішення.

Хочу:

бажання, цікавість, прагнення

Можу:

здібності, таланти, стан здоров'я

Треба:

стан ринку праці, соціально-економічні проблеми в регіоні

Зона оптимального вибору

Щоб дійти до зваженого рішення цієї формули слід зробити декілька кроків.

  1.  Скласти список оптимальних професій. Складіть список професій, які Вам подобаються, цікаві, за якими Ви хотіли б працювати.
  2.  Скласти перелік вимог до обраних професій. Складіть список своїх вимог за схемою:
    •  обрана професія і майбутній рід занять;
    •  обрана професія і життєві цінності;
    •  обрана професія і життєві цілі;
    •  обрана професія і мої нинішні нагальні проблеми;
    •  обрана професія і реальне працевлаштування за фахом;
    •  бажаний рівень професійної підготовки;
    •  обрана професія і мої схильності та здібності;
    •  бажані зміст, характер і умови роботи.
  3.  Визначити значимість кожної вимоги. Визначте, наскільки всі перераховані вимоги значимі. Може бути, що є менш важливі вимоги, які, по великому рахунку, можна і не враховувати.
  4.  Оцінити свою відповідність вимогам кожної з оптимальних професій. Крім тих вимог, що є у Вас до професії, існують і вимоги самої професії. Проаналізуйте, чи розвинуті у Вас професійні якості, чи відповідають Ваші інтелектуальні здібності, психологічні особливості, стан здоров’я вимогам професії.
  5.  Підрахувати і проаналізувати результати. Проаналізуйте, яка професія з усього списку найбільше підходить Вам за усіма пунктами.
  6.  Перевірити результати. Щоб переконатися у правильності Ваших міркувань, обговоріть своє рішення з друзями, батьками, вчителями, психологом, профконсультантом тощо.
  7.  Визначити основні практичні кроки до успіху. Отже, Ви прийняли рішення, тепер важливо визначити: у якому навчальному закладі Ви зможете одержати професійну освіту, як розвивати у собі професійно важливі якості, як можна одержати практичний досвід роботи з цієї спеціальності, як підвищувати свою конкурентноздатність на ринку праці.

Професійна самореалізація.

Також ти повинен чітко визначитися: на що ти очікуєш від майбутньої професії. Для цього необхідно врівноважити твої професійні та особисті прагнення, а також реальні потреби на ринку праці і твої запити щодо професійної самореалізації:

  •  Обрана професія і твої життєві цінності: наприклад, чи буде вона сприяти твоєму духовному зростанню, якщо для тебе це є важливим; чи зможеш ти, наприклад, займаючись музикою, вирішувати проблеми екології, якщо це один з твоїх найголовніших життєвих пріоритетів. 
  •  Твої життєві плани і обрана професія: якщо у твоїх планах, припустимо, є бажання об'їздити весь світ, то, вибравши професію вчителя, ти навряд чи зможеш досягти поставленої мети. Або ти мрієш про велику сім'ю, тоді, обравши професію капітана дальнього плавання або іншу, пов'язану з тривалими відрядженнями, ти, швидше за все, не відчуватимеш себе комфортно, перебуваючи багато часу далеко від родини.
  •  Твої назрілі сьогоденні проблеми. Подумай, чи є у тебе можливість, перш за все матеріальна, вчитися на стаціонарі декілька років? Адже багато професій, наприклад лікаря, актора та інші, не припускають заочного навчання. Також важливо було б дізнатися наперед, де і в якому місті навчають обраній тобою спеціальності. Якщо у твої плани, з якихось причин, не входить переїзд на час навчання в інше місто, наприклад, хворіє хтось з батьків і йому потрібна твоя допомога і підтримка, переглянь свої плани і підбери щось аналогічне. Можливо, з часом ти зможеш освоїти вподобану тобою спеціальність, адже зараз безліч людей здобувають другу освіту, чим заслуговують тільки пошани.
  •  Реальне працевлаштування за обраною спеціальністю. Вивчи ринок вакансій на сьогоднішній день і його тенденції з перспективою на час твого навчання. Чи не буде так, що, провчившись 4-5 років, віддавши масу сил і коштів, тобі доведеться або терміново перенавчатися, або погоджуватися на роботу, яка має вельми віддалене відношення до твоєї професії, або взагалі його не має.

Багато хто й досі не може визначитись із тим, ким же стати у цьому житті і як не помилитись. Не бачу у цьому нічого поганого чи ганебного, оскільки всі ми рано чи пізно стоїмо перед вибором. Які чинники обумовлюють вибір людиною тієї або іншої професії? На практиці виявляється, що схильності і навики враховуються в останню чергу, а ось думка батьків робить величезний вплив. З цим треба щось робити. Наскільки вдало ми визначимо «свою» професію, настільки успішно будуть складатися наші взаємовідносини з нею. Це важливо тому, що твоє майбутнє напряму залежить від обраної професії.

При усьому величезному розмаїтті людей, усіх їх можна розділити на екстравертів і інтравертів. Так, визначивши, до якого типу належиш ти, легше усвідомити чим же тобі зайнятись. Отже :

Екстраверт:

*орієнтований на зовнішній світ, відкритий подіям;

*активний, ініціативний, схильний до ризику;

*відкрито висловлює свою думку;

*контактний, легко знайомиться і так само легко розлучається з людьми;

*співвідносить свої думки з думкою оточуючих;

*добре працює у колективі.

Якщо ти екстраверт тобі небажано вибирати професії операторського типу: льотчика, шофера, диспетчера. Ти нудьгуватимеш без спілкування з людьми, у тебе можуть часто траплятися помилки у роботі – аварії, поломки та інші. Не вибирай також професії на конвеєрному виробництві, пов’язані з монотонністю.

Інтраверт:

*орієнтований на свій внутрішній світ і свої враження від зовнішніх факторів;

*часто важко входить у нові контакти, тому має вузьке коло друзів;

*прагне тиші, намагається захиститися від надлишку нової інформації;

*зовні спокійний, виглядає замисленим, переважно мовчазний;

*зазвичай не любить несподіванок;

*добре працює наодинці.

Якщо ти інтраверт не раджу вибирати професії, пов’язані з частими та інтенсивними контактами з людьми. Це професії бізнесмена, менеджера, вчителя, продавця. Шукай свою майбутню роботу там, де можна працювати за письмовим столом, де можна зайнятися предметною працею – дослідженням, творчістю, щось майструвати, конструювати, моделювати тощо.

Вибір завжди залишатиметься за тобою. Навіть якщо ти не вступатимеш до університету, то все одно ж це вибір. Подумай добре над тим, чи варто витрачати час і гроші на навчання, якщо працювати за спеціальністю ти не плануєш. Займись тим, що тобі до душі, щоб на старості ти міг розповісти онукам про те, як правильно обрати професію…                      


Профорієнтаційні тести:

«Світ професій»


"Ризик - благородна справа"
 

За допомогою цього тесту можна оцінити наскільки ви схильні до підприємництва, індивідуальної трудової діяльності. Тест має орієнтовний характер.

Визначте своє ставлення – негативне (“ні”) або позитивне (“так”) - до поданих висловлювань.

1) Я швидше розпочну власну справу, ніж працюватиму на когось.

2) Ніколи не працюватиму, там, де потрібно багато їздити.

3) Якщо я гратиму, то не робитиму малих ставок.

4) Мої ідеї спрямовані на поліпшення життя.

5) Ніколи не звільнюся з роботи, поки не переконаюся, що є інша.

6) Я не схильний ризикувати, щоб розширити свій кругозір.

7) Знаючи, що якась нова справа може закінчитися невдачно, я не вкладатиму в неї кошти, навіть, якщо вона обіцяє неабиякий прибуток.

8) Хочу дізнатися про життя якомога більше.

9) Не відчуваю особливої потреби в подіях, що збуджують.

10) Я не дуже енергійний.

11) Легко вигадую різноманітні прибуткові ігри.

12) Ніколи не битимусь об заклад на суму, якої в мене не має.

13) Мені подобається пропонувати нові ідеї або концепції, якщо реакція на них непередбачувана.

14) Я готовий брати участь лише в угодах, умови яких викладено чітко і зрозуміло.

15) Мене більше приваблює небезпечна, але високоплачувана робота, ніж безпечна та низькооплачувана.

16) За своєю вдачею я не дуже незалежний.

Якщо ви згодні з твердженнями 1,3,4,8,10,11,13,15 і заперечуєте 2,5,6,7,9,12,14,16-зарахуйте за кожне з них по 1 балу.

Якщо сума набраних вами балів – 13 і вище, ви, цілком імовірно, схильні до підприємницького ризику і маєте деякі риси риск-тейкера (так називають людей, схильних до ризиків).

Хто це такий – підприємець,
риск-тейкер?

Ось його основні характеристики:

  •  в будь-якій галузі він мислить і діє незалежно й неординарно, всупереч здоровому глуздові, іноді виглядаючи нерозважливим і навіть божевільним;
  •  проте в його думках і діях наявний чіткий розрахунок, що не заважає йому творчо діяти. Його впевненість грунтується на творчому передбачені результату;
  •  недогматичні, нестандартні підходи до проблем, динаміка, ризик, експеримент- всі ці риси заокеанських підприємців навчальні й для нас, передусім для молоді, особливо з огляду на завдання, визначені програмами реформування економіки.


"Мотиви вибору сфери трудової діяльності"
 

Після відповідного навчання Ви зможете виконувати певну роботу. Але якщо б Вам довелося обирати тільки з двох можливих, то якій би Ви надали перевагу? У кожній з 20-ти пар запропонованих видів діяльності оберіть тільки один вид {а або б), знайдіть ділянку у бланку відповідей з відповідним номером (наприклад: 6а, 106) і поряд поставте знак "+". Аркуш для відповідей містить 5 колонок. Кожна колонка відповідає певному типові професії, і у ній проставлені номери з опитувальника, які належать до певного типу.

а

б

1. Доглядати за тваринами

Обслуговувати машини, прилади (стежити, регулювати)

2. Допомагати хворим

Складати таблиці, схеми, програми для обчислювальних машин

3. Стежити за якістю книжкових ілюстрацій, художніх листівок, плакатів, грамплатівок

Стежити за станом, розвитком рослин

4. Обробляти матеріали (дерево, тканина, метал, пластмасу й т.д.)

Доводити товари до споживача, рекламувати, продавати

5. Обговорювати зміст науково-популярних книг, статей (п'єси, концерти й т.д.)

Обговорювати художні книги

6. Вирощувати молодняк (тварин якої-небудь породи)

Тренувати товаришів (або молодших) у виконанні яких-небудь дій (трудових, навчальних, спортивних)

7. Копіювати малюнки, зображення (або налагоджувати музичні інструменти)

Керувати будь-яким вантажним засобом - підйомним краном, трактором, тепловозом і ін.

8. Повідомляти, роз'ясняти людям потрібні їм відомості (у довідковому бюро, на екскурсії й т.д.)

Оформляти виставки, вітрини (або брати участь у підготовці п'єс, концертів)

9. Ремонтувати речі, вироби (одяг, техніку), житло

Шукати й виправляти помилки в текстах, таблицях, малюнках

10. Лікувати тварин

Виконувати обчислення, розрахунки

11. Виводити нові сорти рослин

Виконувати обчислення, розрахунки

11. Виводити нові сорти рослин

Конструювати, проектувати нові види промислових виробів (машини, одяг, будинку й т.п.)

12. Розбирати суперечки, сварки між людьми (переконувати, роз'ясняти, карати, заохочувати)

Розбиратися в кресленнях, схемах (перевіряти, уточнювати, упорядковувати)

13. Спостерігати, вивчати роботу кружків художньої самодіяльності

Спостерігати, вивчати життя мікробів

14. Обслуговувати, налагоджувати медичні прилади, апарати

Надавати людям медичну допомогу при пораненнях, забитих місцях

15. Художньо описувати, зображувати події, що спостерігаються або уявляються

Складати точні описи, звіти про спостережувані явища, події, вимірювані об'єкти й т.п.

16. Робити лабораторні аналізи в лікарні

Приймати, оглядати хворих, розмовляти з ними, призначати лікування

17. Красити або розписувати стіни приміщень, поверхню виробів

Здійснювати монтаж або зборку машин, приладів

18. Організовувати культпоходи однолітків або молодших хлопців у театри, музеї; організовувати екскурсії, туристичні походи й т.п.

Грати на сцені, брати участь у концертах

19. Виготовляти по кресленнях деталі, вироби (машини, одяг), будувати будинки

Займатися кресленням, копіювати креслення, карти

20. Вести боротьбу із хворобами рослин, шкідниками лісу, саду

Працювати на клавішних машинах (друкарській машинці, телетайпі, складальній машині)

Аркуш відповідей:

1

2

3

4

5

1a

2a

4a

5a

6a

 

 

7a

 

8a

 

 

9a

 

 

10a

 

 

10a

 

11a

11б

12a

12б

13a

13б

14a

14б

15a

15б

16a

 

16б

 

17a

 

17б

18a

 

18б

 

19a

 

19б

 

20a

 

 

20б

 

Обробка результатів:

За кожен знак "+" ставиться 1 бал. Бали кожної колонки підсумовуються, а їхня кількість визначає схильність до тієї чи іншої професії.

Назва типів професії за колонками:

  1.  "Людина - природа".
  2.  "Людина - техніка".
  3.  "Людина - людина".
  4.  "Людина - знак".
  5.  "Людина - художній образ".

Своє майбутнє ми визначаємо задовго до останнього шкільного дзвінка. Радимося з батьками вчителями, знайомими, сперечаємося з друзями. Вивчаємо довідники, намагаємося все врахувати, дізнатися якомога більше про майбутню професію... Але звідкіля тоді беруться молоді люди, для яких обрана професія стає тимчасовою?

Пропонуємо класифікацію професій, яка допоможе Вам зорієнтуватися у світі професій та зробити свій вибір:

ТИП
ПРОФЕСІЇ

ВИД
ДІЯЛЬНОСТІ

ПРИКЛАДИ
ПРОФЕСІЙ

Людина – природа

Вивчення, дослідження, вирощування, догляд, профілактика захворювань тощо.

Геолог, хімік, агроном, селекціонер, садівник, зоотехнік, зоолог, лісник, рибовод, птахівник, інженер-океанолог, біолог, геофізик, ветеринарний лікар, дресирувальник диких тварин.

Людина – художній образ

Художнє відображення дійсності, створення образів, відтворення, проектування, моделювання тощо.

Архітектор, артист, скульптор, художник, реставратор, письменник, кінорежисер, дизайнер, модельєр, ювелір, маляр, вишивальниця перукар, кулінар, фотограф тощо.

Людина – техніка

Створення, монтаж, складання, управлінні експлуатація, ремонт тощо.

Електрослюсар, водій, токар, електрик, шахтар, монтажник, фрезерувальник, газозварник, ткач, металург, прядильниця, машиніст будівельник тощо.

Людина – знакова система

Обчислення, підрахунки, упорядкувань збирання, аналіз та зберігання інформації, виконання креслень, переклади текстів тощо.

Бухгалтер, економіст, кресляр, оператор, конструктор, телеграфіст, перекладач, топограф, математик, програміст, друкарка, бібліотекар тощо

Людина –людина

Виховання; навчання; управління; побутове, інформаційне, медичне, правове обслуговування тощо.

Вчитель, лікар, міліціонер, адвокат, офіціант, стюардеса, екскурсовод, адміністратор, кореспондент, продавець, тренер тощо


"Оціни себе"

Оцінити себе об’єктивно важко, але спробуйте!

Самооцінка допомагає визначити рівень розвитку вашого інтелекту. Залежність ця така: чим вищий рівень інтелекту, тим реальнішою є самооцінка.

Пере вами дві таблиці. У першій перелічені позитивні якості особистості, у другій – негативні. Поставте собі бали – від 0 до 5 залежно від того, наскільки ці якості у вас сформовані. Підсумуйте числа в кожному стовпчику. Визначте різницю в балах.

Отримана сума покаже, наскільки об’єктивно ви себе оцінюєте. Відповідайте швидко без обміркувань:

Акуратність

 

 

 

Буркотливість

 

Уважність

 

Брутальність

 

Дисциплінованість

 

Жадібність

 

Дружелюбність

 

Заздрісність

 

Життєрадісність

Замкнутість

 

Наполегливість

 

Злопам’ятність

 

Товариськість

 

Безтактність

 

Відповідальність

 

Вередливість

 

Чуйність

 

Мстивість

 

Принциповість

 

Нерішучість

 

Скромність

 

Нестриманість

 

Самовпевненість

 

Вразливість

 

Чесність

 

Розв’язність

 

Почуття гумору

 

Егоїзм

 

Якщо ви набрали

 50-70 балів, то переоцінюєте себе 

Якщо - 30-50 балів – ви досить об’єктивні.
Якщо отримали
менш 30 балів – занижена самооцінка.


"Мотиви вибору сфери трудової діяльності"

Відповідати на запитання анкети треба в “Аркуші відповідей”. Якщо ви вважаєте, що названий мотив відповідає вашій думці, то поруч із номером запитання поставте знак “+”, якщо ні, то знак ”-”.

Перелік мотивів:

1) Інтерес до особливостей професії, бажання довідатися, в чому полягають обов’язки фахівця певної професії;

2) Прагнення до самовдосконалення, розвитку навичок і умінь у сфері трудової діяльності, яку обирають.

3) Переконання, що ця професія має високий престиж у суспільстві.

4) Вплив батьків, друзів або знайомих.

5) Бажання бути матеріально-незалежним від батьків.

6) Добра успішність у школі з предметів, пов’язаних із цією сферою.

7) Бажання допомогати іншим людям

8) Бажання працювати самостійно.

9) Нахил до творчої діяльності, відкриття нового.

10) Упевненість, що для обраної сфери діяльності є потрібні здібності.

11) Можливість задовольнити свої матеріальні потреби.

12) Прагнення зробити своє життя цікавим і захоплюючим.

13) Можливість діяти самостійно.

14) Приваблює підприємницька справа.

15) Потреба матеріально допомагати родині.

16) Бажання набути практичного досвіду у приватній фірмі.

17) Інтерес до ділових контактів з людьми.

18) Приваблюють умови роботи.

19) Бажання працювати в престижному місці.

20) Прагнення обійняти керівну посаду.

21) Вплив засобів масової інформації.

22) Бажання приносити користь людям.

23) Інтерес до матеріального боку професійної діяльності.

24) Приваблюють зовнішні аспекти професії (уніформа, можливість подорожувати, бути в центрі уваги).

Аркуш відповідей:

А

Б

В

3

5

1

4

8

2

6

11

7

18

14

9

19

15

10

20

16

12

21

17

13

24

23

22

Сума балів

Сума балів

Сума балів

Під час обробки результатів спочатку слід підрахувати кількість плюсів у стовпчику А, в якому вміщено номери. Потім кількість плюсів у стовпчику Б та в третьому стовпчику В. З трьох стовпчиків треба вибрати той, у якому набрано найбільшу кількість балів. За цим показником потрібно зробити висновок про мотивацію, яка найбільше переважає.

У першому випадку (А) вас більше захоплює престиж професії. У своєму виборі хочете реалізувати власний надвисокий рівень домагань. Однак часто не враховуєте своїх можливостей і того, чого вимагає ця професійна діяльність від людини.

У другому випадку (Б) ви прагнете до матеріального благополуччя. У вас переважає бажання отримати якомога більше грошей. У цьому немає нічого поганого, але часто ваше бажання не підкріплене здібностями і практичною підготовленість до престижного фаху. Іноді таке бажання суперечить альтруїстичному змісту самої професії. Часто можна спостерігати прагнення заробити багато грошей і при цьому докладати щонайменше зусиль.

У третьому випадку (В) у вас переважає бажання збагнути суть професії, якомога краще вивчити обов’язки фахівця у сфері практичної діяльності, на якій ви зупинили свій вибір. Вас захоплюють творча діяльність, прагнення зробити свою працю цікавою, корисною для людей і суспільства.


ЯК ОБРАТИ ПРОФЕСІЮ?

Інструкція: з перерахованих тверджень і професійних якостей виберіть ті, котрі ви вважаєте важливими для майбутньої професійної діяльності.

  1.  Ви віддаєте перевагу досягненню суспільних інтересів перед особистими.
  2.  Намагаєтеся зрозуміти думку інших людей, поважаєте чужу думку.
  3.  Ви дружелюбні й товариські.
  4.  Волієте працювати, учитися і відпочивати в колективі.
  5.  Можете взяти на себе лідерство і здатні працювати керівником.
  6.  Ви ввічливі, умієте поважати людей.
  7.  Ретельно виконуєте доручене.
  8.  Ви керуєтеся загальноприйнятими нормами і дотримуєтеся встановлених правил.
  9.  Ви життєрадісні.
  10.  Ви дотепні і маєте почуття гумору.
  11.  Ви мужні.
  12.  Ви терплячі.
  13.  Маєте почуття відповідальності.
  14.  Завжди закінчуєте розпочату роботу, справу.
  15.  Вмієте отримувати прибуток.
  16.  Ви чесні.
  17.  Любите роботу, в якій багато розмаїтості.
  18.   Ваші справи ведете з ентузіазмом.
  19.    Швидкі в роботі.
  20.  Ретельні в роботі.
  21.  Швидкі в розумінні ідей.
  22.  У вас є почуття справедливості.
  23.  Можете швидко прийняти рішення в несподіваній ситуації.
  24.  Виконуєте роботу в несподіваній ситуації.
  25.  Думаєте про своє майбутнє і плануєте його.
  26.  Ви — творча особистість.
  27.  Швидко сприймаєте дійсність. У вас добре розвинутий:

    а) зір, б) слух, в) нюх, г) смак.

  1.  Ви заповзятливі.
  2.  У Вас умілі:

    а) пальці, б) ноги, в) руки.

  1.  Можете добре керувати механізмами за допомогою:

   а) очей і рук, б) очей, ніг і рук.

  1.  Ви придатні для роботи:

 а) у приміщенні, б) просто неба.

  1.  Вам подобається вирощувати і утримувати живих істот.
  2.  Вам подобаються красиві речі.
  3.  Ви добре висловлюєте свої думки:

  а) на словах, б) письмово, в) засобами каліграфії, г) за допомогою живопису, ґ) скульптури, д) музики, є) акторської гри.

  1.  Можете дотримуватися чистоти і підтримувати гарний санітарний стан.
  2.  Ви фізично сильні, у вас особливо розвинуті:

   а) кисті рук, б) руки, в) спина,  г) ноги.

  1.  Ви любите:
    а) займатися спортом, б) стежити, як займаються спортом інші.
  2.  У Вас гарна пам'ять.
  3.  Ви добре піклуєтеся:

а) про дітей, б) про старших; в) про хворих, г) про чужих людей (не родичів).

  1.  Можете переписувати слова і цифри, знаходити помилки.     
  2.  Можете рахувати швидко і  точно.        

Формули професій:      

Археолог - 14, 18, 20, 21, 24, 25, 26,34б,38.

Архітектор5, 13, 18, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 27 a, 29 а, в, 32, 34 б, 35, 39, 41.

Біолог 14, 18,20,21,23,24,25, 26, 27 а, б, 29 а, в, 32, 34 б, 35, 38,39,41.

Хімік - 5,. 12, 13, 1.8, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 27 а, в, г, 29 а, в, 30а, 31 а, 35, 38, 39, 41.

Еколог-14, 18, 20, 21,23, 24, 25, 26, 27 а, б, г, 29 а, г, 34 б, 38.

Актор (акторка) — 4, 7, 10, 12, 26, 27 а, б, 29 а, б, в, 33, 34 а, е, 38.

Художник - 5, 18, 71, 25, 37 а, б, 29 а, в, 33, 34 в, г, г, 38, 39.

Композитор — 19, 20, 26, 27 а, б, 29 а, в, 30 а, 31 а, 34 в, 36 а, 38, 40.

Дизайнер - 13, 17, 18, 20, 21, 24, 25, 26, 27 а, г, 29 а, в, 33, 34 г, г, 38, 39, 41.

Журналіст - 1, 6, 10, 11, 12, 13, 18, 19, 20, 2J, 22, 23, 25,26, 27 а, б, 28,31 а, б, 34 а, б, 38.

Письменник — 1,  10, 11, ІЗ, 17, 18, 21, 25, 26, 31 а, 33, 34 б, 38.

Екскурсовод — 3, 9, 16, 20, 34 а, 38, 40.

Перекладач - 3, 6, 8, 12, 13, 14, 20, 21, 24, 27 а, б, 34 а, 38.

Секретар-машиністка — 7, 8, 19, 24, 29а, 30 а, 31 а, 40.

Діловод - 13, 24, 31 а, 40, 41.

Бухгалтер - 13, 16, 24, 29 а, 31 а, 40,41.

Економіст - 12, 14, 17, 20, 24, 25, 31 а, 34 а, б, 38, 39, 40, 41,

Бібліотекар - 2, 13, 16, 20, 24, 25, 29, 40.

Перукар 3,7,9, 10, 19,20,27а, г, 29 а,  30 а, 31а.

Бармен - 3, 6, 9, 10, 12,20,25,27 а, б, в,  29 а, в, 30 а.

Кухар - 5, 13, 14, 19, 20, 26, 27 а, в, г, 29 а, в. 30 а, 33, 35, 39. г  

Вихователь — 2, 9, 12, 13, 20, 23, 27 а; б, 34 а, д, е, 35, 39, 40 а, г.

Пожежний 1,4, 7, 8, 11, 12, 19, 23, 27 а, 28, 36 а, б, в, г,

Офіцер (військовий) — 5, 11, 13, 20, 21, 22, 23, 29 а, в, 30 б, 34 а, 35, 36 а, б, в, г, 38, 39.

Манекенниця — 3, 7, 9, 17, 31 а, 33, 34 с.

Швачка-мотористка — 7, 20, 24, 27 а, б, г, 29 а, в, 30 6, 31 а.

Годинникар - 12, 18, 20, 24, 27 а, б, 29 а, 30 а, 31 а.

Столяр— 12, 20, 24, 27 а, 29 а, в, 30 а, 31 а, 33, 34 ґ, 36 а, б, в, г.

Кранівник - 7, 8, 12, 20, 21, 23, 27 а, 30 а, б, 31 б.

Маляр — 12, 24, 27 а, г, 29 а, в, 30 а,  31 а, 33, 34 г, 36 а, б, в, г.

Інженер-будівельник — 5, 13, 18, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 27а, 29а, в, 30б,  31б, 35, 36а, б, г, 38, 39,41.

Інженер-електронник — 4, 8, 12, 13, 18,20,21, 23, 24, 26, 27 а, б, г, 29 а, в, 30 а, 38, 39, 41.

Ремонтник радіо-, телеапаратури - 12, 20, 2і, 23, 27 а, б, 29 а, в,  30 а, 31 а.

Робочий металург — 12, 20, 23, 24, 27 а, б, 29 а, в, 30 а, 36 а, б, в, г.

Оператор програміст — 19, 20, 27 а, 29 а, 30 а, 31 а, 41.

Геолог - 14, 18, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 34 б, 38, 40, 41.

Юрист - 1, 2, 8, 13, 14, 21, 22, 24, 25, 34 а, б, 38, 41.

Математик - 14, 18, 20, 21, 24, 25, 26, 31 а, 38, 39,40,41.

Лікар - 2, 4, 8, 11, 13, 18, 19, 20, 21, 23, 26, 27 а, б.

Метеоролог — 14, 18, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 27 а, б, 29 а, б, в, 30 б, 34 б,  38,41.

Психолог, психіатр — 2, 3; 5, 6, 8, 9, 12, ІЗ, 17, 18, 20, 21, 24, 25, 26, 27 а, б, 29 а, в, 30 а, б, 34 а-д, 35, 38, 39.

Учитель - 2, 5, 6, 8, 12, 13, 18, 20, . 21, 24, 25, 26, 27 а, б, 29 а, в, 30 а, б, 34 а-д.

Ветеринар - 5, 8, 11, 13, 20, 21, 23, 27, а, б, в, 29 в, 30 а, 35, 36 а, б, в, г, 38, 39.

Фермер - 12, 20, 30 а, 31 б, 32, 35, 36 а, б, в, г.

Збирач автомобілів — 12, 13, 20, 21, 24, 27 а, б, 29 в, 30 в, 36 а, б, в, г.

Кораблебудівник - 12, 18, 20, 27 а, 29 а, 30 а, 36 а, б, в, г, 41.

Капітан корабля —5, 8, 11, 12, ІЗ, 20, 21, 23, 24, 25, 27 а, б, 36 а, б, в, г,  38, 39,41,

Водій автобуса - 8, 13, 20, 23, 27 а,  б, 30 6, 36 а, б, в, г.

Стюардеса — 2, 3, 7, 12, 13, 20, 21,23, 34 а, 40 а, б, в, г.

Професійний спортсмен — 8, 9, 14, 23, 24, 27 а, б, 29 а, б, в, 35, 36 а, б,  в, г, 37 а, б.

Каскадер - 11, 12, 17, 19, 27 а, б, 28, 29 б, в, 30 а, б, 36 а, б, в, г, 37 а, 6.

Анкета вивчення професійних нахилів студентів

1. Чи є, на твою думку, твій нахил до обраної галузі праці істинним. Чи він тимчасовий?
2. Чи відповідає вимогам професії стан твого здоров’я та фізичного розвитку?
3 Чи відповідають твій характер і моральні риси особистості особливостям обраної професії?

4.Чи дозволять твої здібності сподіватися на успішне оволодіння спеціальністю?
5.Як, на твою думку, зможе задовольнити обрана професія твої духовні потреби?
6. Чи допоможе обрана тобою професія визначити своє місце в житті?

7. Чи збігається обрана тобою професія з традиціями твоєї сім’ї, поглядами батьків, їхніми планами?

8. Наскільки важлива ця професія для суспільства, для вашого регіону.


Використані джерела:

http://pda.coolreferat.com/

http://refsmarket.com.ua/searchdirect.php?ID=436495

refsmarket.com.ua/searchdirect.php?ID=436495

http://molodi.in.ua/spodivajetsya-neroba-dilova-lyudyna-dije/

http://www.4uth.gov.ua/trade/test/risk.htm

http://www.4uth.gov.ua/trade/index.htm

http://profi.org.ua/tests.shtml




1. тема есть важное условие для выживания и эволюции любой популяции потому как именно оно позволяет получить м
2. Поэтому все попытки взлома защиты компьютерных систем можно разделить на три группы- атаки на уровне о
3. Доктор Скотч паб Новогоднее меню Выход блюд ука
4. ТЕМА 5. КОНТРОЛЬ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ План лекції Особливості діяльності закладів освіти як о
5. Тема 8. Недозволенные действия
6. 2015 годов очного обучения ИПССО специальности общая психология психология личности история психологии пр
7. а 20132014учебный год Часть 1 Определение многоугольника
8. Тема- Практикум по эмиссионным и инвестиционным операциям коммерческих банков с ценными бумагами на конкрет
9. Екологічний маркетинг
10. Прямая линия на плоскости
11. Философские учения о материальности мира
12. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук Харків
13. Петербург2000 Страница зарезервированная для выходных типографских данных Публикуемые материалы являю
14. Теоретические вопросы для экзаменов по химии 8 класс
15. Не надобно другого образца когда в глазах пример отца
16. . TRVELLING 1. Let~s tlk bout trvelling
17. Дальние странствия древнерусских гостей
18. Горнопромышленники России
19. аудит качества
20. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук Київ 2002