Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

туристичного комплексу перетворила країну зі складними політичними проблемами на земний рай.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

2.

Кіпр — третій за величиною острів Середземного моря. Це однойменна невелика країна з площею 9,25 тис. км2, що трохи більша за найменшу область України, з населенням у 850 тис. осіб, яка щорічно приймає понад 3 млн туристів з усього світу. Кіпр є яскравим прикладом того, як розумна й ефективна влада з допомогою рекреаційно-туристичного комплексу перетворила країну зі складними політичними проблемами на земний рай.

37 % території острова окуповано турецькими військами, 3 % — займають британські військові бази. Країна знаходиться на межі складного геополітичного розлому в найнестабільнішому у світі регіоні Південно-Західна Азія і разом з тим процвітає. її прийняли до ЄС, що є свідченням високих демократичних і життєвих стандартів. У країні 200 тис. внутрішніх біженців і один з найвищих у світі рівнів соціальної захищеності населення.

На Кіпрі вдалося найбільшою мірою використати унікальне поєднання сприятливих кліматичних особливостей з багатою, просякнутою міфами і легендами, історією. Чого варта лише легенда про те, що саме тут богиня краси Афродіта вийшла на берег із морської піни, або історичний факт, що в 36 р. дон. е. Марк Антоній подарував цей острів єгипетській цариці Клеопатрі як весільний подарунок. Тут же одружився знаменитий англійський король Річард Левове Серце.

З давніх-давен вигідне географічне положення на перехресті морських шляхів Середземномор'я, благодатний клімат перетворили Кіпр на генератор потужних цивілізацій Європи, Азії та Африки. Сліди цих подій донині збереглися на острові у вигляді руїн давньогрецької і римської доби, замків хрестоносців, християнських храмів і святинь мусульман, що нині є об'єктами туризму.

Хоча на Кіпрі яскраво виражений літній туристичний сезон, острів фактично може приймати відпочиваючих цілий рік. Середня температура найхолоднішого місяця січня дорівнює +16,7 °С, у листопаді — +22,6, грудні — +18,6 °С. Кіпр особливо рекомендують відвідати хворим і літнім людям. Тут дуже незначні коливання атмосферного тиску. З моря постійно дме легкий бриз, насичений мінеральними солями, який охолоджує спекотне повітря. Морська вода надзвичайно чиста і прозора. Влада дуже суворо слідкує за дотриманням усіх санітарних норм.

Найвищої середньої температури (+23,8 °С) морська вода досягає у вересні. Це, напевно, найкраща пора на Кіпрі. У цей час тут особливо розвинутий діловий туризм. Уряд країни намагається перетворити її на важливий міжнародний центр бізнесу та інвестування.

З метою активізації рекреаційно-туристичної діяльності на Кіпрі практично використовують усі наявні можливості, одна з яких — свята. На острові багато свят, деякі збереглися ще з античних часів. Особливою популярністю у туристів користуються Карнавал квітів у травні і Фестиваль вина у вересні.

Давня і багата історія Кіпру, яка формувалася на межі різних цивілізацій і культур, створила тут своєрідне мультикультурне середовище. Хоча на острові переважає грецьке населення, воно відрізняється від населення у самій Греції. Ментальність місцевих жителів формувалася впродовж віків і тисячоліть під впливом ассирійців, єгиптян, персів, римлян, візантійців, венеціанців, турків і британців, вплив яких відчутний і нині. На Кіпрі знаходяться військові бази Великої Британії, до 90 % кіпріотів вільно володіють англійською мовою. Крім того, законодавча база Кіпру ґрунтується на британському законодавстві.

Кіпр дуже люблять європейці. Це безпечна країна без кримінального середовища. Тут дотримуються британських законів і діє британська система реєстрації земельної власності. Все більше американців і європейців купують нерухомість на Кіпрі. Острів перетворився на світову гавань яхт і невеликих приватних кораблів, які чекають на своїх власників, даючи країні великі прибутки.

Нині 37 % території Кіпру окуповані турецькими військами. Це найкращі та найродючіші землі. У 1974 р. під час окупації всі думали, що республіка перебуває на межі повного економічного занепаду. Але грекам-кіпріотам дуже швидко вдалося з допомогою рекреації та туризму підняти економіку і підвищити життєвий рівень народу. Нині в природно набагато вигіднішій окупованій частині турки-кіпріоти живуть порівняно бідніше, ніж греки-кіпріоти на основній частині острова.

Уже з 1976 р. уряд Кіпру почав усіляко заохочувати офшорний бізнес, що супроводжувалося цілеспрямованою політикою державної підтримки розвитку рекреаційно-туристичного комплексу з метою перетворення острова на велику туристичну зону. Ця політика поєднувалася з традиційно високим рівнем послуг, а також значно нижчим, ніж у розвинутих країнах, рівнем цін.

Не забувають на Кіпрі і про створення природних заповідників. Тут знаходяться природні резервати Акротірі, Ейленья, Пафоський ліс, Тілірія, які є не просто природоохоронними територіями, а Й туристичними об'єктами.

Найбільше історико-культурних і архітектурних туристичних об'єктів розташовано у столиці Кіпру місті Нікосії, яке характеризується неймовірним поєднанням епох і культур. Чудове старе місто захищене архітектурним шедевром, венеціанською фортецею з 11 вежами. 6 ній готичні собори поєднуються з мечетями. Туристів приваблюють ансамбль ринку Бедестян (XIV—XVI ст.) і численні православні храми XVI ст.

У столиці багато музеїв: Національний, Національних реліквій, Національної боротьби, Народної творчості, Ювелірного мистецтва, Фольклорний, Візантійський, Муніципальний, Левендіон, Ікон, Галерея сучасного мистецтва, Кіпрський турецький та ін.

Друге за величиною місто Кіпру Лімассол одночасно є його головним морським портом і важливим туристичним центром. Це місто-курорт із середньовічним замком, у якому вінчався Річард Левове Серце з Беренчарією. Є тут відомий амфітеатр і руїни стародавнього міста Аматус. Лімассол приваблює туристів аквапарком і нічним життям.

У Ларнаці, третьому за величиною місті Кіпру, знаходиться головний міжнародний аеропорт. Місто відоме тим, що тут народився філософ Зенон, Святий Лазар, у мечеті похована тітка пророка Мухаммеда — Умм Харам. Поблизу міста розташоване солоне озеро, куди зимою мігрують тисячі рожевих фламінго. Неподалік Ларнака розмішується курорт Айя-Напа. Тут є великий аквапарк, лунапарк і дельфінарій.

Цікавим для туристів є невелике місто Фамагуста, оточене мурами XIV—XV ст. і величною фортецею. Готичні собори, пізніше перебудовані у мечеті, дивують своїм незвичним виглядом. Туристи обов'язково відвідують знаменитий венеціанський "Замок Отелло" і Музей археологічних старожитностей. У "Замку Отелло" за переказами венеціанський мавр Отелло задушив свою дружину Дездемону.

Місто Пафос, біля якого знаходиться другий міжнародний аеропорт Кіпру, в давнину було столицею країни. Тут багато об'єктів туризму. Серед них вирізняються катакомби Соломона, цвинтар королів, мозаїки Діонісія, колона Апостола Павла.

У північно-західній частині острова розташоване місто Поліс. Це старовинне місто оточене чудовими туристичними об'єктами: заповідником Акамас, рибальськими бухтами села Лачі та відомими "Купальнями Афродити".

3.

Кіпр - це багатюща флора і фауна, різноманітність морського життя... Багато рослин і трави, що ростуть на Кіпрі в природних умовах, володіють медичними властивостями, і в минулі часи використовувалися жителями сіл для приготування універсального домашнього зілля проти цілого ряду загальних недуг. Наприклад, піони, які використовувалися в середні віки як болезаспокійливе, удосталь виростають в горах Тродос на висоті понад 1.000 метрів.

На Кіпрі виростають 1900 видів квітучих рослин, з них 140 не ростуть ніде, окрім цього острова. Тільки на півострові Акамас виростають 700 видів рослин, з яких 40 властиві виключно даній місцевості. З лютого по квітень у підніжжя скелястих горбів і на соковито-зелених полянах пробиваються рожеві цикламени. Рожевий олеандр поширений по всьому

Кіпру і часто вирощується як декоративна рослина уподовж дорогий і автомагістралей. З березня по квітень під Пафосом з'являються рожеві орхідеї (Orchis Itбlica) з хвилястим листям.

Кіпр є будинком для різноманітного світу живих істот. Сюди входять 168 різновидів пернатих, 12 видів ссавців і 20 видів черепах, включаючи морських черепах, що щорічно створюють свої кубла на території побережжя Лара, що охороняється, на півострові Акамас. Це і муфлон - гірський баран з товстими завитими рогами, який мешкає в заповіднику, що охороняється, в горах Тродос.

Тваринний світ Кіпру не вирізняється багатством і розмаїттям видів. Із рідкісних тварин острова особливо цікавий ендемічний кіпрський гірський баран - муфлон, що мешкає в горах Троодосу і в лісистому районі Пафоса. Останніми роками полювання на нього заборонено урядом. У лісовій зоні гір водяться лисиці й зайці. На низовинах по узбережжю та на схилах гір багато різних видів ящірок і змій. Особливо їх багато в руїнах стародавніх міст -Саламіса, Пафоса тощо. У лісових чагарниках біля узбережжя зустрічається хамелеон. Багато на Кіпрі земноводних, особливо черепах і деревних жаб. На острові зареєстровано більш ніж 330 найменувань пернатих (із них 14 ендемічних), однак значна частина їх належить до перелітних і спостерігається на Кіпрі лише під час щорічних міграцій.

Підвищений рівень вмісту солі в морській воді, що оточує Кіпр, обмежує умови розмноження морських істот, проте прозорі прибережні води характеризуються великою різноманітністю морського життя. У мілководді водяться морські їжаки, морські зірки, риба-павич, веселковий губан, лящ, морська собачка. На глибині понад десять метрів знаходяться чагарники водоростей, які є середовищем розмноження для численних морських організмів. Рифи на глибині понад 25 метрів надають собою захоплюючі види підводних скель, горбів і долин. У великій кількості зустрічаються переливчасті коралові і губчасті нарости. У прибережних водах мешкають тварини, що охороняються, - монахові тюлені і дельфіни. У літній час на пляжах Акамаса відкладають яйця зелені і грифові черепахи.

2.1.

Господарсько-культурна характеристика

У той час, як політична проблема залишається невирішеною, економіка Кіпру, заснована на системі вільного підприємництва, була успішно відновлено і в своїх показниках перевищила рівень, досягнутий в період перед турецьким вторгненням.

Сьогодні Кіпр - одне з головних напрямів міжнародного туризму, регіональний центр послуг - в основному в сфері банківського обслуговування та морських перевезень - і сучасний телекомунікаційний вузол.

Рівень життя на Кіпрі навіть вище, ніж у деяких країнах-членах Євросоюзу, а економічні показники у порівнянні з аналогічними показниками більшості країн ЄС виглядають досить сприятливо.

Згідно з показниками економічного розвитку країн за  1999 р  ., Опублікованими Світовим банком, Кіпр займає 16 місце у світі за рівнем доходу на душу населення. За останні п'ять років середньорічний темп зростання становив 3,8%, причому інфляція в цей же період утримувалася на рівні 2,0%, а безробіття - на рівні 3,4%.

Успішний економічний розвиток сприяв перетворенню Кіпру в міжнародний центр банківського обслуговування та бізнесу. В даний час на Кіпрі діють 30 іноземних банків, два банки під іноземним управлінням та понад тисячу зареєстрованих тут офшорних компаній. Острів став важливим центром морського судноплавства і в світовому рейтингу морських держав займає нині шосте місце.

Центральне географічне положення острова, правова система, вибудувана за образом англійської, широкий спектр професійних послуг, чудова інфраструктура, ефективна телекомунікаційна зв'язок і повсюдне поширення англійської мови - лише кілька чинників з тих, що сприяють створенню ідеального ділового клімату для іноземних фірм.

В даний час уряд вживає кроки по впровадженню високих технологій у промисловість шляхом створення т.зв. "Інкубаторів" і освіти науково-дослідного центру розвитку нових технологій.

Сфера обслуговування, або послуг, - сектор, темпи розвитку якого є найшвидшими. В даний час дана сфера, в якій зайняті 69% всіх працюючих, забезпечує близько 75,4% внутрішнього валового продукту (ВВП). Цей сектор включає туризм, транспорт і зв'язок, торгівлю, банківське обслуговування, страхування, аудит та бухгалтерський облік, операції з нерухомістю, постачання продуктів, державну адміністрацію, бізнез-послуги та правове обслуговування.

Особливо важливу роль в економіці відіграє туризм (готелі та ресторани). Індустрія туризму забезпечує близько 9,4% ВВП і в ній зайнято 10,6% всіх працюючих.

У  2000 р  . Кіпр відвідали понад 2,6 млн. туристів, головним чином з Великобританії (50,7%), Скандинавських країн (10,8%), Росії і республік колишнього Радянського Союзу (9,8%), Німеччини (8,7%) , Греції (3,7%) і Швейцарії (2,9%).

Роль Кіпру як регіонального центру послуг постійно підвищується, а при існуючому величезному інформаційному потоці реалії сучасного способу життя і намічені плани сприяють сьогодні перетворенню острова також і в міжнародний інформаційний центр.

Промисловість дає 10,8% ВВП і забезпечує роботою 13,3% робочих ресурсів. До основних її напрямків відносяться: виробництво продуктів харчування, напоїв, тютюнових виробів, текстилю, одягу, взуття, виробів зі шкіри, металовиробів, продуктів хімії та виробів з пластику.

Кіпр імпортує сировину, засоби виробництва, споживчі товари, транспортне обладнання і пальне. У  2000 р  . 51,7% всього імпорту надійшло з країн Євросоюзу, в основному з Великобританії (10,8%), Італії (8,8%), Греції (8,6%), Німеччини (7%) і Франції (4,4% ). 10,6% імпорту припали на США і 5,8% - на Японію.

Основу експорту складають одяг, взуття, фармацевтичні товари, цемент, сигарети, меблі, вироби паперової промисловості, вина, картопля і цитрусові. У  2000 р  . 48% експорту припали на країни Європейського союзу, в основному на Великобританію (17,2%), Грецію (9,5%) і Німеччини (6,3%). Крім того, 24,3% експортних товарів були поставлені в арабський регіон і 7,8% - у східноєвропейські країни.

Завдяки своєму географічному положенню Кіпр перетворився на важливий перевалочний центр з великим обсягом вантажів, що реекспортуються на ринки, що розвиваються Близького Сходу і Центральної Європи.

У  2000 р  . частка сільського господарства у ВВП склала близько 3,5%, при цьому даний сектор економіки забезпечив зайнятість 8,3% робочої сили країни.

Основними сільськогосподарськими культурами є картопля, інші овочі, зернові, цитрусові, виноград і оливки. На тваринницьких фермах розводять головним чином велика рогата худоба, овець, кіз, свиней і домашню птицю. Рибне господарство виникло з прибережного і тралового лову, а також розведення морських риб у природних умовах.

Серед природних багатств острова можна назвати мідь, гіпс, ліс, мармур, бентоніт та природні барвники, проте нічого з цього немає в значних кількостях. Запаси прісної води на Кіпрі обмежені, але завдяки будівництву гребель і опріснювальних установок проблема була вирішена.

Охорона навколишнього середовища - суттєвий елемент в політиці економічного і соціального розвитку країни.

Введення євро

Для успішного запровадження євро на території Кіпру, Міністерство Фінансів буде вести тісну співпрацю з Центральним Банком Кіпру. Перед Урядом Кіпру стоїть завдання проектування курсу економічного розвитку на 2007 рік. Вона повинна бути порівнянна з очікуваннями кіпрського народу для побудови здорової, стійкої економіки і плавного переходу на євро.

Культура Кіпру

Завдяки складній історичній долі Кіпр став осередком різних культур і цивілізацій, кожна з них внесла свій внесок у формування самобутнього національного обличчя Кіпру.

Проведені на Кіпрі дослідження археологів дозволили відкрити цілий ряд поселень перших мешканців острова в епоху неоліту. Найдавніше з них (5800 рік до нашої ери) знаходиться в  60 км  на південний захід від Нікосії, неподалік від сучасного села Хирокитія (див. фото № 3). Виявлені там поховання, предмети домашнього начиння, знаряддя праці свідчать про досить високий для того часу розвитку господарства стародавніх жителів Кіпру. Поселення проіснувало до 5200 року до н.е., потім в результаті природної катастрофи, землетруси, жителі її залишили. Всі експонати можна знайти в Археологічному музеї Нікосії.

Перебуваючи на перехресті морських шляхів між трьома континентами - Європою, Азією і Африкою - острів Кіпр відвіку випробовував на собі вплив самих різних культур. Тим не менше твори різних епох раз у раз виявляють цілком самобутній характер кіпрської культури. Як приклад можна навести мініатюру з теракоти, знайдену в Вуни і зберігається в Кіпрському археологічному музеї в Нікосії. Вона датується раннім бронзовим віком (2500-1900 рр.. До н.е.) і зображує таїнство жертвопринесення богові-бику: люди в масках, що зображують це божество, хлопчик, призначений, мабуть, в жертву. Кіпрське мистецтво виготовлення творі з теракоти досягло апогею в епоху кіпрських царств (700-475 рр.. До н.е.). У Айя-Іріні були знайдені 2000 статуеток і фігур биків, воїнів на колісницях, жерців і молільників. Деякі з них вище людського зросту і нагадують «глиняне воїнство» імперських часів у китайському місті Сіань.

У класичну епоху (500-331 рр.. До н.е.) в моду увійшли вапнякові скульптури. Хоча в той час Кіпр перебував під владою перських царів, в культурі, як і раніше помітно вплив грецьких зразків. В епоху еллінізму (331-58 рр. до н. Е.) грецький вплив змінюється орієнтацією на александрійський стиль. Як приклад можна навести знамениту статую Афродіти («Киприда»), створену в II ст. до н.е. За часів панування володарів Єгипту з династії Птолемеїв, а потім римського панування культура Кіпру досягла справжнього розквіту. Це знайшло своє відображення і в архітектурі. У цей період на Кіпрі багато будують. Палаци знаті, нові терми, гімнасії прикрашають вишуканими мозаїками, вони були знайдені в розкопках в Пафосі і Куріоне (див. фото № 4).

Тільки на Кіпрі можна побачити купольні церкви цілком незвичайної архітектури. Побудовані у візантійському стилі і мають у плані форму хреста, ці церкви з XIII ст. накривалися захисної покрівлею з гонту (клиновидних дощечок з пазом в торці), що надавало їм схожість з сараями. Такі церкви характерні тільки для гірської місцевості Троодос.

У церковній настінного живопису легко відрізнити елегантний світський стиль від мистецтва аскетів-ченців. Проте обидва стилю строго слідують візантійським канонами в епоху придушення Православної Церкви і окатоличення Кіпру, насильно насаджуваної лицарями-хрестоносцями. Приблизно з  1500 р  . на острові простежується вплив італійського мистецтва епохи Відродження. Кінець всякому проникненню Заходу в релігійне художня творчість поклав захоплення Кіпру Османською імперією. Єдиним винятком залишалася іконопис.

Біля витоків кіпрського образотворчого мистецтва сучасності стояв Адамантіос Діамантіс, що народився в  1900 р  ., Разом зі своєю групою «Покоління батьків», що орієнтувалася в основному на лондонську художню школу, з фольклорними і візантійськими мотивами.

У зв'язку з багатющою історією, на Кіпрі дуже багато музеїв. Найбільший знаходиться в Нікосії.  Будівля Національного музею було побудовано в  1908 р  . на честь королеви Великобританії Вікторії. У 14 залах зібрані найцінніші і цікаві знахідки археологів.  Намиста, маленькі ідоли і стародавні вироби з кераміки, виготовлені в Хирокитии, яким скоро вже 6000 років, говорять про те, що і в кам'яному столітті люди не цуралися мистецтва і мали непоганий смак.  Художники в ті часи помічали і людські слабкості. Так, в одній зі сцен чоловік підглядає із-за стіни за подіями всередині святилища, що з гумором художник з Вуни зобразив на своєму гончарному виробі, що дійшов до нас з бронзового століття.

В одній з вітрин знаходиться колекція з 2000 теракотових фігур, деякі з них вище людського зросту. Вони були знайдені в Айя-Іріні і датуються VII-VI ст. до н.е. Тут і воїни, і жерці в масках бога-бика, мінотаврів та сфінкси. Гордістю експозиції є граціозна мармурова статуя Афродіти (Киприда з міста Соли) і двометрова бронзова фігура римського імператора Септимія Півночі (146-211) в образі міфологічного героя.

Музей візантійського мистецтва Никосиі знаходиться в одному з флігелів нового архієпископського палацу. Колекціонування було розпочато архієпископом Макаріосом II. Тут зібрано понад 150 ікон, що дозволяють скласти уявлення про розвиток іконопису на Кіпрі з VIII по XVIII ст. Найбільший інтерес представляють лінтрагомскіе мозаїки, що дивом уціліли в період іконоборства. На верхньому поверсі розміщена колекція європейського живопису XV-XIX ст. з сюжетами з греко-кіпрської міфології і історії.

На східній стороні кріпосного двору розташувався Музей уламків корабельних аварій у Киринии, де зберігається корпус парусного судна, затонулого десь між 288 і 262 рр.. до н.е.  Пірати великодушно залишили нам на пам'ять столові прилади, амфори, наповнені мигдалем, і млинові жорна, які служили на судні баластом

Археологічний музей в Лімасолі заслуговує пильної уваги, оскільки володіє цілим рядом цікавих експонатів. Серед них колоритні теракотові статуетки пекаря за роботою і огрядною пані з кошиком, мабуть, прачки. У  1978 р  . в античному місті Аматус була знайдена фігурка Біса - єгипетсько-месопотамського божества веселості і танцю, потворного гнома з левовою мордою.

У чотирьох залах Археологічного музею Пафосу знахідки розміщені в хронологічному порядку. Дуже цікавий знайдений біля узбережжя бюст Афродіти. Абсолютно унікальний набір глиняних пляшок-термосів, які були, мабуть, для полегшення страждань який хворів на ревматизм.

Крім музеїв Кіпр має в своєму розпорядженні зоопарками, один з яких знаходиться в Пафосі. Там можна побачити рідкісних гірських тварин - муфлонів.




1. Тема 2 VB Visul Bsic for pplictions [1] Тема- Інтегроване середовище ро
2.  СОВРЕМЕННЫЙ ДИЗАЙН ОФИСОВ И ЕГО ОСОБЕННОСТИ
3. Вот человек бьется в припадке
4. Отчет по лабораторной работе 3 Задача Коши Студент- Галл Р
5. правовую форму размер уставного капитала виды и количество номинальную стоимость выпущенных акций учреди
6. тематик славянского происхождения Родился в семье Фридриха Лейбница нем
7. Однако акцент на роли конфликтов в социальной жизни выражен у него гораздо сильнее чем у английского у
8. Организация кассовой работы в банке
9. а суда г
10. Атлант 15 Заключение 18 Список литературы 19 Введен
11. Задание 1 Загрузите процессор WORD Работа с таблицами Создание таблицы Для быстрого создания таблицы- Ус
12. Питання з Історії Україн
13. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук.1
14. .Н. Комиссарову НЕ входит в комплекс переводческой компетентности необходимая физическая подготовка Под.
15. Общая характеристика рыночного хозяйства
16. Действия против Коканцев 1853 год
17. В лице твоём не вижу жизни
18. Инструментарий электронной коммерции
19.  Рыночная и инвестиционная стоимость недвижимости
20. Актальиость совершенствования законодательства о борьбе с преступностью в новых исторических условиях С