Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 11. Господарські зобов~язання Метою вивчення цієї теми є засвоєння студентами сукупності знань які до.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 9.5.2024

Тема 11. Господарські зобов’язання 

Метою вивчення цієї теми є засвоєння студентами сукупності знань, які дозволять їм розуміти сутність інституту господарських зобов’язань. Завданнями вивчення теми є знання студентами відповідних понять та норм господарського права, набуття ними вмінь щодо коректного їх застосування, оволодіння студентами навичками роботи по прикладному застосуванню вивченого матеріалу до вирішення практичних ситуацій та для тлумачення положень відповідного господарського законодавства.

Студент повинен знати такі поняття господарського права як «господарське зобов’язання», «майново-господарські зобов’язання», «організаційно-господарські зобов’язання», «публічні зобов’язання суб’єктів господарювання» тощо, орієнтуватись у законодавстві, що стосується господарських договорів, вміти аналізувати та тлумачити відповідні нормативні приписи.

Міжпредметні зв’язки: для успішного вивчення даної теми необхідно знати положення цивільного права про правочини та зобов’язання. 

План лекції

1. Господарські зобов’язання: поняття, види, підстави виникнення.

2. Виконання господарських зобов’язань.

3. Способи забезпечення виконання господарських зобов’язань.

4. Припинення господарських зобов’язань. Недійсність господарських зобов’язань.

План практичного заняття:

1.Практичні питання застосування законодавства, що регулює припинення господарських зобов’язань.

Вирішення завдання. Відповідно до ч. 3 ст. 203 ГК України господарське зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічної однорідної вимоги, строк якої настав або строк якої не зазначений чи визначений моментом витребування. Дайте відповідь на питання про те, чи можуть суб’єкти господарювання (підприємство та банк) припинити зарахуванням зустрічні грошові зобов’язання, одне з яких виражене у гривні (кредитне зобов’язання підприємства перед банком), а інше – у ЄВРО (стосовно повернення валютного депозиту підприємства, розміщеного у банку)?  

2. Практичні питання визнання судами недійсними господарських зобов’язань. 

Розв’язання задачі. Податкова інспекція звернулася до господарського суду з позовом про визнання недійсним договору комісії між підприємствами. За цим договором комітент передав комісіонеру для реалізації природний газ. Податківці виходили з того, що комітент передав комісіонеру газ на реалізацію протиправно, не маючи ліцензії на поставку газу. В той же час, згідно з п. 19 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» постачання природного газу за регульованим, за нерегульованим тарифом підлягає ліцензуванню, правила ліцензування встановлені постановами Національної комісії регулювання електроенергетики України. Згідно з ч. 1 ст. 227 ЦК України правочин юридичної особи, вчинений нею без відповідного дозволу (ліцензії), може бути визнаний судом недійсним. Яке рішення, на Вашу думку, повинен прийняти суд?

3. Практичні питання виконання господарських зобов’язань 

Аналіз практичної ситуації та надання рекомендацій. Позичальник (фізична особа – підприємець) звернувся до банку з пропозицією про погашення простроченого кредиту шляхом внесення готівкою у касу банку 210000 гривень, хоча у кредитному договорі передбачалося, що платежі по поверненню коштів кредиту позичальник повинен виконувати у безготівковій формі. Яке рішення, на Вашу думку, повинен прийняти банк? Зважте на те, що відповідно до Відповідно до постанови Правління НБУ від 9 лютого 2005 р. № 32 «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» встановлено граничну суму готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами у розмірі 10 000 (десять тисяч) гривень. Також врахуйте зміст п. 1.2 та п. 2.3 «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в України», що затверджене постановою Правління НБУ від  15 грудня 2004 р. № 637   

План  семінарського заняття

1. Характеристика майново-господарських та організаційно-господарських зобов'язань. 

2. Принципи виконання господарських зобовязань.

Теми індивідуальних завдань для підготовки студентів до семінарського заняття

1. Дайте порівняльну харакетристику таких способів забезпечення виконання господарських зобов'язань як порука (параграф 3 глави 49 ЦК України), майнова порука (ст. 11 Закону України «Про заставу»), гарантія (параграф 4 глави 39 ЦК України).  

2. Обгрунтуйте тезу про те, що у процесі публічного господарського управління при реалізації органами державної влади та місцевого самоврядування наданої їм законом адміністративної компетенції не виникають організаційно-господарські зобов’язання. 

Завдання для самостійної роботи студентів

Питання для самостійного опрацювання для денної форми навчання:

1. Альтернативне та факультативне, основне та додаткове господарське зобов’язання;

2. Правила покладання виконання господарського зобов'язання на третю особу; 

3. Спосіб виконання господарського зобов'язання

4. Використання притримання як способу забезпечення виконання господарських зобов’язань;

5. Припинення господарських зобов’язань прощенням боргу;

6. Умови дійсності правочинів.

Питання для самостійного опрацювання для заочної форми навчання:

1. Особливості змісту спеціальних видів господарських зобов'язань;

2. Складні господарські зобов’язання;

3. Правила заміни сторони у господарському зобов’язанні, а також покладання виконання господарського зобов'язання на третю особу;

4. Місце, строк та спосіб виконання господарського зобов'язання;

5. Правовий режим заставної;

6. Використання притримання та завдатку для забезпечення виконання господарських зобов’язань;

7. Припинення господарських зобов’язань прощенням боргу та новацією;

8. Підстави недійсності господарських зобов’язань.

Проблемні питання:

1. Згідно з ч. 3 ст. 175 ГК України зобов'язання майнового характеру, що виникають між суб'єктами господарювання та негосподарюючими суб'єктами - громадянами, не є господарськими і регулюються іншими актами законодавства. Чи є це законодавче положення достатньою підставою для того, щоб визнати негосподарськими майнові зобов’язання суб’єктів господарювання перед споживачами – фізичними особами?

2. Відповідно до ст. 549 ЦК України пеня обчислюється від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання. На Вашу думку, чи не суперечить законодавству широко розповсюджена практика, за якою пенею забезпечується виконання господарських зобов’язань негрошового змісту (наприклад, зобов'язань із строкового виконання робіт та надання послуг)?  

Додаткові завдання:

Ознайомтеся із постановою пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 9 «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання

правочинів недійсними»

Тема 12. Господарські договори

Метою вивчення цієї теми є засвоєння студентами сукупності знань, які дозволять їм розуміти сутність інституту господарського договору. Завданнями вивчення теми є знання студентами відповідних понять та норм господарського права, набуття ними вмінь щодо коректного їх застосування, оволодіння студентами навичками роботи по прикладному застосуванню вивченого матеріалу до вирішення практичних ситуацій та для тлумачення положень господарського законодавства.

Студент повинен знати такі поняття господарського права як «господарський договір», «функції господарського договору», «зміст господарського договору», «форма господарського договору» тощо, орієнтуватись у законодавстві, що стосується господарських договорів, вміти аналізувати та тлумачити відповідні нормативні приписи.

Міжпредметні зв’язки: для успішного вивчення даної теми необхідно знати положення цивільного права про цивільно-правові договори, а також окремі положення фінансового та адміністративного права, що стосуються правового регулювання господарсько-договірних відносин із залученням бюджетних коштів або державного (комунального) майна.

План лекції

1. Поняття господарського договору. Класифікація господарських договорів.

2. Функції, зміст та форма господарського договору

3. Правила укладання, зміни та розірвання господарських договорів

4. Характеристика основних видів господарських договорів

План практичного заняття

1. Вимоги до оформлення господарських договорів та практика їх виконання.  

Вирішення завдання. Згідно зі ст. 208 ЦК України у письмовій формі належить вчиняти правочини між юридичними особами. Чи означає це, що фізичні особи – підприємці не пов’язані обов’язком дотримуватися письмової форми господарських договорів, сторонами яких вони є, і можуть їх укладати усно?

2. Укладення господарських договорів: законодавчі правила, практика їх виконання та наслідки порушення.

Розв’язання задачі. Після одержання кредиту виявилося, що один примірник кредитного договору містить умову про те, що відсотки сплачуються щомісячно (екземпляр банку), а інший примірник (примірник позичальника) – що відсотки сплачуються щоквартально. Така ситуація виникла тому, що кожна сторона самостійно заповнила пустий рядок у своєму примірнику договору. При цьому у обох примірниках договору було застереження про те, що якщо між текстами примірників виникають розбіжності, то слід керуватися примірником договору, який є у банку. Позичальник після одержання кредиту взагалі не сплачував відсотки, мотивуючи це тим, що договір кредиту є неукладеним. Банк звернувся до суду за розірванням договору кредиту і за стягненням з позичальника заборгованості за кредитом, відсотками та пені у розмірі, передбаченому договором. Позичальник у відзиві на позов вказав, що договірні відносини взагалі не виникли, тому для застосування його положень немає підстав. Як, на Вашу думку, повинен вирішити цей спір суд?

3. Практичні питання внесення змін до господарського договору

Аналіз практичної ситуації та надання рекомендацій. Після того, як два підприємства уклали між собою договір поставки, покупець факсом надіслав постачальнику розпорядження про зміну місця доставки продукції та перенесення на більш пізній термін строку поставки. Постачальник виконав поставку на запропонованих покупцем умовах, після чого поставлена продукція  останнім були прийнята по акту без зауважень, а також оплачена у повному обсязі. Чи не порушили сторони у даній ситуації правила внесення змін до господарських договорів (ст. 188 ГК України, ст. 11 ГПК України, ст. 653 та ст. 654 ЦК України) та чи не створили вони для себе додаткових ризиків такими діями?   

План  семінарського заняття

1. Поняття та правова природа господарського договору.  

2. Правова характеристика господарських договорів з відчуження майна.

Теми індивідуальних завдань для підготовки студентів до семінарського заняття

1. У ч. 4 ст. 179 ГК України передбачається, що сторони господарського договору можуть визначати його зміст як на основі вільного волевиявлення, так і на основі примірного договору, типового договору та договору приєднання. У трьох останніх випадках обмежується вільне волевиявлення сторін стосовно визначення змісту договору. Чи є, на Вашу думку, це обмеження доцільним?

2. Ознайомтеся із положеннями законодавства, що регулює особливі процедури укладення господарських договорів (укладення попереднього договору, укладення господарського договору у спрощений спосіб, укладання господарських договорів на біржах, ярмарках та публічних торгах тощо). Підготуйте доповідь про це.

Завдання для самостійної роботи студентів

Питання для самостійного опрацювання для денної форми навчання:

1. Зміст та функції формулярного права;

2. Господарські договори - локальні нормативні акти;

3. Наслідки недотримання форми господарського договору;

4. Місце укладення господарського договору;

5. Господарські договори про дії юридичного характеру;

6. Кредитний договір та договір лізингу;

7. Господарські договори про спільну діяльність.

Питання для самостійного опрацювання для заочної форми навчання:

1. Зміст та функції формулярного права;

2. Класифікація господарських договорів залежно від співвідношення прав та обов’язків, від обов'язку про відплатність та залежно від особи, на чию користь укладено договір;

3. Значення повноти змісту господарського договору для належного оформлення первинних документів бухгалтерського обліку;   

4. Наслідки недотримання форми господарського договору;

5. Час та місце укладення господарського договору;

6. Правове регулювання розірвання та припинення господарського договору. 

7. Господарські договори про дії юридичного характеру;

8. Господарські договори з передачі в користування майна, визначеного родовими ознаками;

9. Господарські договори про спільну діяльність.

Проблемні питання:

1. Переваги, недоліки та ризики застосування уніфікованих форм господарських договорів.

2. Проблема застосування факсиміле при укладенні господарських договорів.

Додаткові завдання:

Опрацюйте прецедентну практику господарських судів з вирішення спорів за договорами поставки та підготуйте доповідь про найбільш розповсюджені категорії спорів у цій сфері договірних зобов’язань




1. Реферат- Категории мысли и категории языка
2. Тема 10 МЕЛКИЕ ХОЛОДИЛЬНЫЕ УСТАНОВКИ 10
3. КОНСПЕКТ проведення заняття з воєнноідеологічної підготовки з групою воєнноідеологічної підготовки
4. Женская одежда Категория вещей Вещи
5. Источники права Древней Руси
6. Основные понятия молекулярной биологии
7.  Конечноэлементная дискретизация поверхностей с помощью сплайнинтерполяции
8.  Законодательный процесс и его стадии [3
9. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства Київ 2003
10. Соучастие в преступлении
11. Введение При нынешнем темпе развvития техники и производства наибольшее внимание уделяется обеспечению н
12. Тема бесконечности не является прерогативой ни одной специальной области культуры- бесконечное как символ к.html
13. Тема Интерфейс программы MS Excel 2010 Что такое табличный процессор Назовите функции табличного процес
14. КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ з дисципліни
15. Конструкторский расчет оборудования работающего на диссоциирующей четырехокиси азота
16. экономическая программа федерального уровня обеспечивающих эффективное решение системных проблем в облас
17. то использовать средства на счетах а почему бы и не купить недвижимость и она же обгоняя банковский процен.html
18. Реферат- Релейная защита
19. Гражданско-правовой договор как юридический факт
20. Договоры жилищного найма и аренды жилых помещений