Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Менеджмент денної та заочної форм навчання ldquo;Затвердженоldquo; на засіданні кафедри менедж.

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство освіти і науки України

Національний університет “Львівська політехніка”

         

ПРОГРАМА

практики за темою дипломної бакалаврської роботи

для студентів галузі знань

0306 “Менеджмент і адміністрування”

напряму підготовки 030601 «Менеджмент»

денної та заочної форм навчання

“Затверджено“

на засіданні кафедри менеджмент організацій

Протокол № ________

від “ _______ ”____ 2012р.

Львів 2012


Програма практики за темою дипломної бакалаврської роботи для студентів галузі знань 0306 “Менеджмент і адміністрування” напряму підготовки 030601 «Менеджмент» денної та заочної форм навчання / Укл.: Н.І. Чухрай, А.В. Дубодєлова, Л.С. Лісовська - Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012.- 15 с.

Укладачі:   Н.І.Чухрай, докт.екон.наук, проф.
                                        А.В. Дубодєлова, канд. екон. наук, доц.
                                       Л.С.Лісовська, канд. екон. наук, доц.

Відповідальний за випуск:  Й.М.Петрович, докт. екон. наук, проф.
Рецензенти:    Сорочак О.З., канд. екон. наук, доц.
                                                  Гринів Н.С., канд. екон. наук, доц.


1. ВСТУП

Програма та методичні рекомендації з практики за темою бакалаврської роботи  розроблені на підставі Галузевих стандартів вищої освіти «Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра студентів напряму підготовки 030601 «Менеджмент» (затверджено наказом Міністерства освіти України від 09 лютого 2009р. №79).

Програма практики відповідає навчальному плану Національного університету «Львівська політехніка», освітньо-професійній програмі підготовки фахівців кафедри менеджменту організацій, освітньо-кваліфікаційним характеристикам магістрів.

Ця робоча програма й методичні рекомендації призначені для викладачів і студентів кафедри менеджменту організацій інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка». Вони встановлюють порядок, форми і методи контролю рівня знань, вмінь і навичок, які повинні отримати студенти під час проходження практики.

2. Загальні положення

2.1. Бази практики студентів

Базами практики студентів можуть бути організації, установи, підприємства будь-якої форми власності та виду економічної діяльності з сучасним рівнем розвитку техніки, технології та управління . Основними місцями практики студентів є управлінські підрозділи керуючої та керованої системи організації.

2.2 Керівництво практикою

Керівництво практикою студента здійснюють викладачі профілюючої кафедри та провідні спеціалісти організації. Керівник практики від університету забезпечує студентів робочою програмою, методичними рекомендаціями та щоденниками проходження практики; проводить загальний інструктаж про завдання практики; дає характеристику базам практики; інформує про обов'язки і права студентів на виробництві і термін здачі звіту; періодично контролює роботу студентів, своєчасність і правильність ведення ними щоденника, збирання матеріалів для звіту та дипломного проекту; регулярно консультує студентів; приймає у складі комісії звіт. Керівництво практикою на виробництві здійснюють спеціалісти, призначені адміністрацією організації, яка є базою практики, та керівники від університету. В їх обов'язки входить поточний контроль та створення належних умов для проходження практики і повного виконання її програми. Керівники практики від організації та університету контролюють трудову дисципліну студентів.

1.3 Права й обов’язки організації  - бази практики та практиканта

Організація згідно з робочою програмою практики за темою бакалаврської роботи надає робочі місця для проходження практики; створює необхідні умови для закріплення теоретичних і практичних знань, набутих в університеті; контролює виконання графіка практики; забезпечує студентам можливість користуватися спеціальною літературою, технічною та фінансово-економічною документацією, допомагає у збиранні даних для дипломного проекту (роботи) й звіту; проводить інструктаж з техніки безпеки, охорони праці; контролює виконання практикантами правил внутрішнього розпорядку; проводить екскурсії тощо.

Студенту, який працює на робочому місці під час практики, виплачується стипендія незалежно від заробітної плати, яку він отримує в організації.

Практикант під час проходження практики зобов’язаний виконувати завдання програми, а також діючі в організації правила внутрішнього розпорядку й охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії; нести відповідальність за виконану роботу та її результати нарівні з працівниками організації.

2.4 Бюджет робочого часу

Тривалість практики за темою бакалаврської роботи студентів стаціонарної форми навчання - 4 тижні. Під час практики студент використовує свій робочий час за таким графіком:

Бюджет робочого часу практики за темою бакалаврської роботи

№ п/п

Вид роботи

Кількість робочих днів

  1.  

Загальне ознайомлення з організацією та інструктаж з техніки безпеки

  1.  

Виконання загальних завдань практики на робочих  місцях

  1.  

Виконання індивідуального завдання

  1.  

Оформлення та затвердження звіту з практики

Разом

3. Мета та завдання практики за темою бакалаврської роботи

Метою практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  є засвоєння студентами теоретичних знань щодо сучасних методів і форм організації виробничої, підприємницької, економічної діяльності підприємства (організації), формування в них на базі одержаних у навчальному закладі теоретичних знань професійних умінь і навичок для прийняття самостійних управлінських рішень у ході виконання своїх функцій в реальних виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Завданням практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  є:

  •  ознайомлення з чинними нормативно-правовими документами, згідно з якими здійснюється виробничо-підприємницька діяльність, правилами та процедурами створення виробничих підприємств, їхньою організаційною та виробничою структурою, специфікою організації виробничих процесів;
  •  аналізування можливості застосування теоретичних знань у діяльності конкретних функціональних служб підприємства (управління виробничою діяльністю, управління інноваційною та інвестиційною діяльністю, управління фінансами тощо);
  •  збирання та узагальнення відповідних матеріалів для виконання бакалаврської випускної роботи.

Під час проходження практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  студенти повинні грунтовно вивчити функції менеджера у виробничому підрозділі та в управлінських структурах підприємства, ознайомитись з основними принципами і методами організації виробничих процесів; вивчити досвід прийняття оптимальних управлінських рішень,  вміти аналізувати основні економічні показники виробничо-господарської діяльності підприємства (організації) та адаптацію виробничої системи до змін внутрішнього і зовнішнього середовища, ефективно реалізовувати професійні знання і творчі здібності, набути навички організаційно-управлінської роботи у сфері менеджменту.

Зміст практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  передбачає виконання загальних завдань, а саме: освоєння методів практичної реалізації функцій менеджменту, дослідження їх адекватності сучасним теоретичним положенням і прогресивної практики, та індивідуального завдання, яке визначається з огляду на тему бакалаврської кваліфікаційної роботи.

4. РОБОЧА ПРОГРАМА, СТРУКТУРА І ЗМІСТ ЗВІТУ ПРО ПРАКТИКУ

У звіті з практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  повинні бути відображені такі обов’язкові питання загальних завдань й індивідуального завдання:

4.1.Загальні завдання

 Загальні відомості про організацію

(підприємство, установу)

На початковому етапі проходження практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  необхідно ознайомитися, посилаючись на нормативно-законодавчі, розпорядчі та організаційні документи (закони, укази, постанови, рішення, статут, положення, накази, розпорядження тощо), у хронологічній послідовності із створенням і функціонуванням підприємства як виробничої системи загалом. Простежити взаємозв'язок, відповідність та логічність цих документів, а також обґрунтувати вибір виду економічної діяльності підприємства, його перепрофілізацію або реструктуризацію (якщо така була).

Зібрати дані про підприємство: рік заснування, основні етапи розвитку, еволюція організаційно-правової форми та форми власності, основні напрями діяльності та їхні специфічні особливості. Визначити перелік основних показників виробничо-господарської діяльності, які найповніше відображають економічний стан підприємства та динаміку його розвитку. Проаналізувати числові значення цих показників (бажано за три повні календарні роки, які передують року проходження практики) та планові показники для поточного року. Ознайомитися і дати характеристику основним компонентам організаційної культури:

ціннісно-нормативної підсистеми (місія, основні цінності, корпоративні правила);

структура влади і лідерства (формальна і неформальна, норми і правила внутрішнього розпорядку, якість комунікацій, позиційність та конфліктність);

фірмовий    стиль,    корпоративний    імідж,    атрибути    зовнішньої ідентифікації;

міфи, легенди, перекази, корпоративний кодекс.

Виробнича та організаційна структура підприємства

Тут вивчаються та аналізуються складові керованої виробничої системи; поділ підприємства на основні, допоміжні і обслуговуючі підрозділи, їхня структура за визначальними показниками (вартісні результати діяльності, чисельність працівників, вартість ОВФ, їхня структура, використання виробничих потужностей тощо), спеціалізація і кооперування підрозділів; зміни в складі і структурі цих підрозділів за останні роки (аналізуються причини і наслідки цих змін).

Вивчається та аналізується керуюча система підприємства: лінійне управління, його рівні, склад лінійних керівників з переліком їхніх функцій, прав і обов'язків; функціональне управління, його рівні, склад функціональних підрозділів з переліком основних функцій; побудова організаційної схеми управління підприємством.

Даєгься аналітична оцінка змінам в апараті управління підприємством (якщо такі були), впливу цих змін на результати виробничо-господарської діяльності.

Здійснюється   аналіз   методів   управління:   організаційно-розпорядчих,
економічних та соціально-психологічних.

Виявляються найважливіші недоліки у керованій та керуючій системах

підприємства і основних його підсистемах, визначаються заходи для подолання цих недоліків на перспективу.

Характеристика виробничо-господарської діяльності підприємства

На підставі даних статистичної звітності та оперативної інформації подається характеристика виробничо-господарської діяльності підприємства. Характеризується номенклатура та асортимент продукції (послуг)  підприємства, подаються дані про впровадження наукових розробок, прогресивних технологій, особливості реалізації цих впроваджень, форми перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, рівень інформаційного забезпечення працівників.

Вивчається і аналізується стан, організація і перспектива впровадження інвестиційної та інноваційної діяльності підприємства. Зокрема, у сфері інноваційної політики оцінюються потенційно можливі основні напрямки впровадження інновацій. У сфері інвестиційної діяльності подаються розробки інвестиційних проектів, вибір оптимальних джерел їхнього фінансування і очікувана ефективність.

Економічний аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства

Показується динаміка за останні роки основних економічних показників виробничо-господарської діяльності підприємства:

▼обсяги виробництва та реалізації продукції (надання послуг);

▼собівартість продукції, зокрема аналіз матеріальних витрат, аналіз використання трудових ресурсів і рівня продуктивності праці, аналіз використання ОВФ;

▼фінансові результати діяльності підприємства, зокрема – балансовий прибуток (збиток), чистий прибуток, норма рентабельності (загальна рентабельність), рентабельність виробництва.

4.2 Індивідуальне завдання

Зміст індивідуального завдання, порядок його виконання визначається науковим керівником бакалаврської роботи.

У процесі виконання індивідуального завдання практики за темою бакалаврської роботи студент відповідно до кваліфікаційних вимог повинен виявити:

  •  знання загальнотеоретичних, загальноекономічних, професійно орієнтованих дисциплін, які розкривають теоретичні основи та практичні питання управління;
  •  вміння відібрати, систематизувати та обробляти інформацію відповідно до цілей дослідження;
  •  вміння виявляти причинно-наслідкові зв’язки процесів і явищ у конкретній галузі;
  •  вміння обґрунтовувати наукові висновки та конкретні пропозиції із удосконалення управління реальним досліджуваним об’єктом.

Звіт з індивідуального завдання готується у формі консультативного проекту (загальне внутрішнє консультування) і містить:

  •  теоретичне обґрунтування актуальності теми бакалаврської роботи: загальні теоретичні підходи до теми з використанням інформаційних джерел з досліджуваної проблеми;
  •  результати аналізу підсумків виробничо-господарської діяльності та оцінки фінансового стану організації за останні три календарні роки (з наведенням у Додатках відповідних форм бухгалтерської та фінансової звітності);
  •  результати ґрунтовного дослідження фактичного стану досліджуваної проблеми виключно та матеріалах організації – бази практики та середовища його функціонування із використанням накопиченого фактичного матеріалу та із залученням усіх теоретичних знань, певного методичного інструментарію;
  •  висновки та пропозиції із удосконалення діяльності організації відповідно до обраної проблеми дослідження.

Додаткові рекомендації щодо збирання відповідної інформації та подання аналітичного матеріалу студент отримує від керівника бакалаврської роботи.

5. НАВЧАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА

При проходженні практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  та оформленні звіту студент повинен ознайомитись з відповідними Законами України, Указами президента України, Постановами КМУ і нормативними документами, які безпосередньо стосуються діяльності організації - бази практики.

Крім того, доцільно використовувати монографічні джерела, наведені в навчальному посібнику «Менеджмент організацій: методи виконання випускних робіт»1, та рекомендовані керівником роботи.

6. ВИМОГИ ДО ЗВІТУ

Зміст звіту повинен відповідати робочій програмі (розд. 4) і містити всі матеріали, що характеризують роботу студента під час практики.

Звіт пишеться чорнилами, або друкується на папері формату А 4 і подається на кафедру в зброшурованому вигляді. Матеріали групуються за розділами, кожний з яких закінчується висновками і пропозиціями практиканта. Титульна сторінка оформляється згідно з Додатком.

Звіт підписується керівником практики від організації та завіряється печаткою. Розділ «Індивідуальне завдання» візується керівником дипломного проекту (роботи) із зазначенням повноти та якісності його виконання.

До звіту додається перелік використаної літератури, нормативних документів і методичних рекомендацій, інструкцій, а також звітні та планові документи організації тощо.

7. ФОРМИ І МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

ТА ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ

1 Менеджмент організації: методи виконання випускних робіт /Під ред. Й.М. Петровича. - Львів: Вид-во НУ »ЛП»,2004.

Контроль за проходженням студентами практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  здійснюється керівниками практики від організації та від кафедри.

Під час практики студент веде щоденник, в якому фіксується виконана робота згідно з програмою. Щоденник регулярно контролюється керівником практики, а після її закінчення керівник від організації пише в щоденнику студента відгук з оцінкою діяльності практиканта.

Після закінчення практики студент подає на кафедру щоденник і звіт, оформлені відповідно до вимог щодо їх заповнення, як підставу допущення до захисту звіту з практики.

Перевірку звіту здійснює керівник практики від кафедри та в частині оцінювання повноти виконання індивідуального завдання – керівник роботи.

Підсумки практики підводяться у процесі захисту звіту студентом перед комісією, призначеною завідувачем кафедри, на протязі одного тижня після закінчення практики згідно із затвердженим графіком. Студент, який не захистив у встановлений термін звіту з практики, не допускається до виконання дипломного проекту (роботи).

Оцінка захисту звіту диференційована (відмінно, добре, задовільно) з урахуванням висновку про діяльність практиканта та оцінки керівника організації. Результати захисту звіту з практики заносяться в екзаменаційну відомість і проставляються в заліковій книжці. Керівник практики інформує на засіданні кафедри про організацію, проведення та результати проходження студентами практики та захисту звіту з практики.


ДОДАТОК 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, УКРАЇНИ
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ  "ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА"

Науково-навчальний інститут економіки і менеджменту

Кафедра менеджменту організацій

ЗВІТ

з  практики за темою бакалаврської роботи  студента

______________________________________________

(прізвище, ім'я та по батькові)
курс______    група ________

Термін проходження практики

початок

закінчення

місто

підприємство

Звіт перевірено:

Оцінка звіту___________   дата  " _____________ "  200___ р.

Керівник практики

від підприємства ________________________________ /посада, П.І.П./

Місце печатки

Оцінка захисту звіту _____________  дата  „____________"  200__ р.

Керівник практики від кафедри__________________________   /П.І.П./

Львів 200_


ДОДАТОК 2

ДОВІДКОВА ТА НАВЧАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА

Під час проходження практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  та оформлення звіту з практики студент повинен ознайомитись з відповідними законодавчими актами і вивчити нормативні документи, які безпосередньо стосуються діяльності організації - бази практики.

Крім того, рекомендується використовувати такі монографії та навчальні посібники:

  1.  Петрович Й.М., Захарчин Г.М., Теребух А.А. Організація підприємництва в Україні. Навч. посібник - Львів: Оксарт, 2000 - 320 с.
  2.  Петрович Й.М., Дубодєлова А.В., Устінова І.Г., Новаківський II. Менеджмент організацій: методи виконання випускних робіт. Навч. посібник. -Львів:  Видавництво  Національного   університету   "Львівська  політехніка",

2004.-180 с.

  1.  Петрович И.М., Будіщева 1.0., Устінова І.Г., та ін. Економіка виробничого підприємництва. Навч. посібн. / За ред. Й.М. Петровича - 2-ге вид., перероб. і доп. К.: Знання, КОО, 2001. - 405 с.
  2.  Економіка та менеджмент: Навч. посібник / За науковою редакцією О.Є. Кузьміна. - Львів: ДУЛП, 1996, - 116 с.

Макаровська Т. П. Практикум з економіки підприємства: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2007. – 184 с.

Петрович Й.М., Кіт А.Ф., Семенів О.М. та ін. Економіка підприємства: Підручник / За ред. Й.М. Петровича. - Львів: Новий світ 2000, 2004. - 680 с.

  1.  Петрович Й..М., Захарчин Г.М. Організація виробництва: Підручник. -Львів: Магнолія плюс, 2004.-400 с,
  2.  Петрович Й..М., Захарчин Г.М., Буняк С.О. Організація виробництва: Практикум. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 336 с.
  3.  Економічне обгрунтування функціонування підприємства: Методичні вказівки до виконання курсової робот із дисципліни "Економіка під
    приємства" / Укл. Й.С. Ситник, І.Н. Пащенко. - Львів: Видавництво НУ
    "Львівська політехніка", 2004. - 24 с.
  4.   Нестеренко Ж. К., Череп А.В. Економічний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства: Навч. посіб. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 122 с.

 ЗМІСТ

1. Вступ…………………………………………………………………………3

2.Загальні положення………………………………………………………….3

3.Мета та завдання практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  ………………...............................................................................................4

4.Організація і керівництво практикою за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  ...……………………………………………………4

5.Бюджет робочого часу практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  ………………………………………………………………………..6

6.Підведення підсумків практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  ………………………………………………………………...............6

7.Зміст практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  ………..7

  1.  Загальні відомості про організацію (підприємство, установу)…............7
  2.  Виробнича та організаційна структура підприємства………………….7
  3.  Характеристика виробничо-господарської діяльності підприємства…..8
  4.  Економічний аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства……………………………………………………………............8

8.Звіт практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи  …..……8

Додатки……………………………………………………………………..11


НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

ПРОГРАМА

практики за темою бакалаврської роботи  

для студентів галузі знань

0306 “Менеджмент і адміністрування”

напряму підготовки 030601 «Менеджмент»

денної та заочної форм навчання

Укладачі:   Дубодєлова Алла Вікторівна

                                                 Лісовська Лідія Степанівна

Редактор     

Комп’ютерне верстання

PAGE  


PAGE  7




1. 1890 гг в Ясной Поляне Картины Яснополянской жизни в 1890-х годах
2. Экономическое обоснование стоимости турпродукта Австрии
3. N 17120 МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ ПРИКАЗ от 17 марта 2010 г
4. Понятие и принципы жилищного права
5. на тему- ОСНОВНЫЕ ЭТАПЫ И ЭЛЕМЕНТЫ РАЗРАБОТКИ ПРИНЯТИЯ И РЕАЛИЗАЦИИ
6. Вопросы к экзаменам и зачетам по дисциплине «Административное право»
7. А Стромы и Б Паренхимы
8. Барин мой добренький барин мой миленький ~ сжалься над бедным сироточкой Есть такие слова в страшной пес
9. Судебник Ивана III 1497 год
10. Особенности нефтезагрязнения природных геосистем Западной Сибири.html
11. Остатки на счетах на 1 декабря отчетного года счета Названи
12. Сетевые операционные среды и платформы
13. Личность как предмет исследования в социальной психологии
14. практическом занятии молодых учителей г
15. Организация, нормирование и оплата труда
16. тема 4 Статья 54 1
17. Про об~єкти підвищеної безпеки чітко визначено що ідентифікація певного об~єкту як об~єкту підвищеної не
18. тема Российской Федерации и прокуратура.html
19. Близорукость у детей и подростков
20. Організація навчального та виховного процесу у ДВНЗ