Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема має розв~язати три головні економічні питаннящоякдля кого і залежно від того в який спосіб суспільс

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 5.5.2024

  1.  Порівняльна характеристика типів економічних систем.

Економічні системи - це сукупність характерних для даної економіки явищ і процесів: способу організації суспільного виробництва, типів і форм власності, принципів розподілу та обміну економічних благ, механізмів ціноутворення та ін
Найбільш розвинені і поширені в сучасному суспільстві командно-адміністративна, ринкова та змішана економічні системи. Ці економічні системи багато в чому відрізняються один від одного.
Кожна економічна система має розв’язати три головні економічні питання(що?як?для кого?) і залежно від того, в який спосіб суспільство вирішує ці питання, формується певний тип еокномічної системи: традиційна,командна, ринкова (рис.2.1.).
  
Командно-адміністративна економічна система (КАЕ)
Ця система панувала раніше в СРСР і країнах східної Європи, і ряді азіатських держав.
Характерними рисами цієї системи є суспільна (а в реальності - державна) власність практично на всі економічні ресурси, монополізація і бюрократизація економіки в специфічних формах, централізоване економічне планування як основа господарського механізму.
Господарський механізм КАЕ має ряд особливостей. Він передбачає, по-перше, безпосереднє управління всіма підприємствами з єдиного центру - вищих ешелонів державної влади, що зводить нанівець самостійність господарських суб'єктів. По-друге, гос-во повністю контролює виробництво і розподіл продукції, в результаті чого виключаються вільні ринкові взаємозв'язки між окремими господарствами. По-третє, державний апарат керує господарською діяльністю за допомогою, переважно, адміністративно - розпорядчих методів, що підриває матеріальну зацікавленість у результатах праці.

Ринкова економічна система

Ринок - складна економічна система суспільних взаємовідносин в сфері економічного відтворення. Він обумовлений декількома принципами, які обумовлюють його сутність і відрізняють від інших економічних систем. Ці принципи грунтуються на свободі людини, її підприємницьких талантах і на справедливому ставленні до них держави. Дійсно, даних принципів небагато - їх можна порахувати на пальцях однієї руки, однак їх важливість для самого поняття ринкової економіки важко переоцінити. Причому ці основи, а саме: свобода індивіда і чесне змагання - дуже тісно пов'язані з поняттям правової держави. Гарантії ж свободи і чесного змагання можуть бути дані лише в умовах громадянського суспільства і правової держави. Але і сама суть прав, придбаних людиною в умовах правової держави, є право свободи споживання: кожен громадянин має право влаштовувати своє життя так, як йому представляється, в рамках його фінансових можливостей. Людині необхідно, щоб права на власність були непорушними, і в цьому захисті своїх прав основну роль грає він сам, а роль по захисту від незаконних посягань на власність громадянина інших громадян бере на себе держава.

Змішана економічна система - це спосіб організації економічного життя, при якій земля і капітал перебувають у приватній власності, а розподіл обмежених ресурсів здійснюється, як ринками, так і при великій участі держави
Виникнення цієї системи обумовлено тим, що ринкова економічна система, незважаючи на свою ефективність, не справляється з виконанням деяких завдань, необхідних суспільству, наприклад (утримання армії, регулювання законодавства тощо) Змішана економічна система передбачає поєднання приватної власності на переважну частину економічних ресурсів з обмеженою державною власністю. Держава бере участь у вирішенні основних економічних питань не за допомогою планів, а шляхом централізації в своєму розпорядженні частини економічних ресурсів. Ці ресурси розподіляються таким чином, щоб компенсувати деякі слабкості ринкових механізмів. Змішана економічна система включає в себе елементи ринкової економіки: приватну власність, ринки ресурсів і товарів, приватну і господарську ініціативу. Держава ж виконує функції перерозподілу доходів і ресурсів, створення суспільних благ, ослаблення зовнішніх ефектів. Основою змішаної економіки є приватна власність, але на ряду з приватним сектором існує досить великий державний сектор. У нього входять підприємства, капітал яких повністю або частково належить державі. Головні економічні питання в рамках змішаної системи в основному вирішуються ринками, які й розподіляють переважну частину економічних ресурсів. Справлятися з провалами ринку, уряду допомагає значний за обсягом набір різних економічних інструментів, один з яких - оподаткування. Воно дозволяє, з одного боку, збирати до скарбниці кошти для державних витрат, а з іншого, впливати на поведінку громадян і фірм у бажаному для держави напрямку. Як правило, в країнах зі змішаною економікою, держава несе витрати на соціальні потреби (допомога малозабезпеченим, інвалідам та ін.)

ОСНОВНІ РИСИ

РИНКОВА ЕКОНОМІКА

КОМАНДНО-АДМІНІСТРАТИВНА ЕКОНОМІКА

ЗМІШАНА ЕКОНОМІКА

Масштаби усуспільнення виробництва

Усуспільнення виробництва в межах підприємства

Експропріацію трудової приватної власності, насильницьке об'єднання приватних товаровиробників в колгоспи і радгоспи

Усуспільнення та одержавлення частини господарства в національному та інтернаціональному масштабах

Переважна
форма власності

Економічна діяльність одноосібних підприємців-капіталістів

Панує державна власність

Економічна діяльність на базі колективної приватної та державної власності

Форма бюджетного обмеження

Жорстка

М'які

-

Стимул до продуктивної праці

Факторні доходи (заробітна плата, прибуток і т.д.)

Соціалістичне змагання

Факторні доходи

Основний принцип виробництва

Принцип відповідності попиту та пропозиції

Воля центрального органу влади, матеріалізуються прийняті політичні та ідеологічні рішення

Принцип відповідності попиту та пропозиції

Регулювання економіки

Саморегулювання індивідуальних капіталів на основі вільного ринку при слабкій втручанні держави

Жорсткий контроль централізованим державою, повністю монополізували економіку і влада

Активне державне регулювання національної економіки для стимулювання споживчого попиту і пропозиції, запобігання криз та безробіття і т.д.

Конкуренція

Є

Ні

Є

Тіньова економіка

Відсутній

Присутній

Тільки на заборонений державою товар (наркотики)

Координація

Роль координації дій економічних суб'єктів і розміщення благ в економіці виконує ринковий механізм, і, перш за все, система цін

Правила та параметри економічної поведінки, і відповідне розміщення благ визначаються впливом командуючою (керуючої) підсистеми, якою є, держава

Роль координації дій економічних суб'єктів і розміщення благ визначається і ринковим механізмом і державним регулюванням.

Ціноутворення

орієнтується на запобігання спаду у виробництві

Держава встановлює постійні (фіксовані) ціни

Гнучкі ціни

Заробітна плата

Встановлюється в процесі конкуренції при співвідношенні попиту та пропозиції на ринку праці

Адміністративне встановлення заробітної плати

Встановлюється в процесі конкуренції при співвідношенні попиту та пропозиції на ринку праці, але держава встановлює мінімальну заробітну плату

Соціальні гарантії

Соціальна незахищеність громадян у випадках безробіття, хвороби і старості

Гарантоване працевлаштування, безкоштовна медицина і освіта, соціальне забезпечення

Створення державних і приватних фондів соціального страхування та соціального забезпечений

  1.  Основні ознаками національної економіки, як системи:  
  •  Єдина мета - усі елементи національної економіки мають свою кінцеву та проміжні цілі функціонування, проте вони з об'єктивною необхідністю (для збереження єдності і цілісності системи) підпорядковані єдиній меті - забезпечити стале економічне зростання суспільства.  
  •  Структура національної економіки - 1) якісний розподіл та кількісна пропорційність процесів виробництва, що визначають внутрішньовиробничі зв'язки та залежності, які виникають під впливом суспільного поділу праці, рівня розвитку продуктивних сил та виробничих відносин; 2) співвідношення між галузями та господарськими комплексами, які виражають господарські пропорції і стан суспільного поділу праці.
  •   Ієрархічність структури національної економіки - національна економіка має багатоярусну структуру. До її характерних рівнів можна віднести: мікроекономіку (економіка домогосподарств, фірм та підприємств), мезоекономіку або галузеву економіку (первинна економіка, економіка переробки продукції галузей, економіка обслуговування), макро-економіку (господарський комплекс країни в цілому, тобто загальні економічні процеси на рівні всього суспільства).  
  •  Організаційно-функціональна взаємозалежність між елементами системи - усі елементи та рівні національної економіки пов'язані тісними економічними взаємозв'язками, продуктивними силами і виробничими відносинами у процесі суспільного виробництва на рівні галузей та міжгосподарських комплексів.
  •   Незводимість функцій та структури елементів системи до системи як єдиного цілого - кожен елемент та рівень економічної системи суспільства має свою власну структуру та виконує притаманні йому функції, що лише у своїй сукупності та постійній взаємодії формують єдиний господарський комплекс нації.  
  •  Наявність механізмів самозбереження та саморозвитку - Економічна наука виділяє наступні механізми саморозвитку і самозбереження: ринкове саморегулювання, державне регулювання та корпоративне регулювання економіки.
  •   Керованість - дана характеристика національної економіки забезпечується за рахунок добровільного підпорядкування об'єктивним закономірностям розвитку економічних відносин (ринок) та через опосередковане втручання в економіку єдиного координаційного центру в особі державних органів влади. Громадянське суспільство делегує державі повноваження щодо правового та інституційного оформлення економічних відносин, і кожен елемент та підсистема національної економіки повинен дотримуватись їх (владний примус). А також через корпоративне регулювання та управління соціально-економічними процесами національної господарської системи шляхом вироблення та застосування альтернативних до ринку та держави механізмів координації.
  •    Зворотні зв'язки між елементами системи - забезпечуються за рахунок наявності у суспільстві каналів обігу економічних ресурсів (трудові, матеріальні, нематеріальні, фінансові, інформаційні та ін.). До таких каналів можна віднести: ринок з його розгалуженою інфраструктурою, суспільний та корпоративний сектори національної економіки.
  •   Динамічність - національна економіка перебуває у постійному саморусі та саморозвиткові. Він проявляється та забезпечується основними формами прояву економічних законів і закономірностей розвитку та об'єктивується у процесах безперервного відтворення усіх складових системи. На даний процес впливають всі регулятори національної економіки, що базуються першочергово на закономірностях розвинених ринкових економік. Так, поряд з класичними факторами розвитку економіки у процесі її еволюції зародились нові чинники, що в сучасних умовах є вирішальними для динамічного та сталого розвитку національних господарських систем. Це - знання, наука, інформація, техніка та технологія, що є головними та безпосередніми продуктивними силами сучасної економіки. Окрім того змінюється співвідношення між галузями та народногосподарськими комплексами, сферами виробництва та послуг. Найбільш розповсюдженими стають ті галузі та сфери економіки, що за рахунок високих технологій, інформаційних систем забезпечують подальший високотехнологічний, наукомісткий та якісний розвиток національних економік.  
  •  Відкритість - господарський комплекс суспільства має відкритий характер, що забезпечується законодавством держаки і об'єктивними закономірностями прояву ринкового механізму та проявляється у формі зовнішніх зв'язків держави з іншими суб'єктами господарювання (міжнародні, регіональні, світогосподарські економічні взаємовідносини): міжнародна спеціалізація та кооперація праці, міжнародний рук ресурсів, торгівля тощо.

 Цілісність - забезпечується наявністю стійких постійно повторюваних економічних відносин виробництва, обміну, споживання та розподілу, тобто тісних взаємозв'язків між галузями, сферами і господарськими комплексами національної економіки.


3. Становлення національної економіки України.

Починаючи з минулого століття, національна економіка України розвивалася під впливом зовнішніх чинників спочатку Росії, а потім Радянського Союзу, характеризувалася етапами розвитку капіталістичних форм господарювання, соціалізму (де можна виокремити етапи воєнного комунізму, непу, командноадміністративний). З 1991 р., після набуття незалежності, розпочався перехідний період до побудови соціально орієнтованої ринкової економіки. Цей етап учені визначають як етап становлення ринкової економіки. В цей період формуються інститути приватної власності, здійснюється перехід від планової до конкурентної економіки, зростає роль великих приватних корпорацій, започатковується перехід до інноваційної економіки, робиться акцент на підвищенні добробуту населення і відповідності стандартів життя європейським, реформуються соціальна система і соціальний захист населення, розвиваються відносини між державою і бізнесом, створюються демократичні інститути громадянського суспільства. Період характеризується зростанням значення економічних методів управління, створенням нових інституцій ринкової економіки, розширенням ролі регіонів в управлінні соціально-економічними процесами. Разом з тим загострюються проблеми соціального характеру, зростає тінізація економіки, домінують такі регресивні процеси, як деіндустріалізація, структурна незбалансованість, зниження якості товарів.

Наступним етапом в розвитку економіки України став етап стабілізації ринкових механізмів, який охоплював період з 1994 по 1999 р. Формування української моделі економіки в цей період відбувалося під впливом таких основних чинників, які суттєво вплинули на її характер: геополітичних (економіка країни формувалася як проміжний тип між західною і східною економіками); історичних (містила низку специфічних характеристик, пов'язаних з історичним розвитком у складі колишнього Радянського Союзу, передусім значну частку державного сектору, адміністративний стиль управління економікою); правових (в Україні не було сформовано ефективний правовий механізм розв'язання проблем і конфліктних ситуацій, узгодження та врегулювання взаємовідносин між суб'єктами господарювання); монополізму в економіці (потужні монопольні структури в пріоритетних галузях стримували розвиток конкурентного середовища); нерівномірності економічного розвитку регіонів та диспропорцій у галузевій структурі економіки; поєднання економічної, політичної та олігархічної влади; вияв менталітету громадян (недовіра до влади, розчарованість у реформах, пасивність, протиборство державного і приватного секторів, відсутність розвинутих демократичних традицій), які зумовили сутнісні характеристики вибору моделі ринкової економіки.

З 2000 р. окреслюється етап розвитку ринкових засад національної економіки. В цей період починається формування інтеграційної моделі економічних перетворень. Важливим наслідком регулятивних заходів з боку уряду стало економічне зростання та підвищення міжнародного авторитету України. Разом з тим сучасна вітчизняна економіка потребує глобальних інституційних реформ, структурної перебудови національного господарства, активізації інвестиційної діяльності в напрямі оновлення технологій та формування конкурентоспроможних виробництв. Сьогодні розвиток національної економіки характеризують як формування конкурентоспроможної економічної системи, в основу якої закладається інвестиційно-інноваційна модель розвитку.

4. Особливості національної економіки України

Національна економіка будь-якої держави - це складна господарська, соціальна, організаційна, науково-технологічна система. Вона має сукупний економічний потенціал, серед якого виділяють: природно-ресурсний, виробничий, трудовий, науково-технічний.

Розвиток господарської системи країни приводить до вдосконалення її національного ринку, в межах якого формуються й діють його сегменти: ринки товарів і капіталу, послуг, праці, нерухомості, фондовий ринок, ринок інтелектуальної власності, а також засобів виробництва.

У складі національної економіки відбуваються постійні структурні, організаційні й інші зміни, що обумовлюються особливостями її господарчої системи та характеризуються певними тенденціями й закономірностями розвитку.

Взаємозв'язки рівнів національної економіки, сегментів національного ринку та всередині них є опосередкованими таким:

- формами власності;

- рухом матеріальних потоків різних видів ресурсів;

- потоками грошової маси, а також рухом цінних паперів всіх видів.

Усі взаємовідносини регулюються законодавчими й нормативними актами державної влади.

Конституція України - основний закон держави. Саме вона закладає основи для розвитку національної економіки. В Конституції підтверджується, що Україна є суверенною й незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою (ст. 1). Україна є унітарною державою, її територія в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною (ст. 2).

Фактори, що впливають на формування національної економіки України, поділяють на об'єктивні й суб'єктивні. Дооб'єктивних факторів відносять:

- розвал Радянського Союзу й розрив традиційних економічних зв'язків;

- значну сировинну й, у першу чергу, енергетичну залежність від інших країн;

- деформовану, нераціональну неефективну структуру національного господарства (високомонополізовану, мілітаризовану економіку з потужним індустріальним потенціалом, що важко піддається структурній перебудові);

- ресурсомістке витратне виробництво;

- значну залежність від іноземної допомоги;

- важкі наслідки Чорнобильської аварії;

- велику долю виробництва, що знаходиться в тіньовій сфері. На формування національної економіки України впливають такісуб'єктивні фактори:

- повільний хід ринкових перетворень;

- непідготовленість уряду й населення до реформування, важкий і хворобливий процес адаптації до нових економічних умов;

- непогодженість відносин між законодавчою та виконавчою владами;

- самоусунення держави від виконання регульованих функцій, помилки й прорахунки уряду;

- недостатня кількість кваліфікованих фахівців (тобто відсутність команди реформаторів);

- політична нестабільність;

- зростання соціальної напруженості, величезна диференціація доходів, зубожіння значної частини населення;

- український менталітет (соціально-психологічні особливості нації, які полягають в консерватизмі, обережності, надмірній терпимості, надії на чиюсь допомогу).

Незважаючи на все, зазначене вище, слід створити умови, які забезпечать успішне реформування національної економіки України. Для цього є необхідними:

- формування реальної ідеї національного розвитку;

- наявність єдиної програми перетворень, політичної волі й команди реформаторів;

- швидке (наскільки можливо) реформування;

- економічна лібералізація (від старої бюрократичної системи до прозорих ринкових відносин) і дієздатний уряд;

- єдність і консолідація всього суспільства;

- забезпечення еквівалентності української економіки із зовнішнім економічним середовищем;

- забезпечення високого соціального добробуту й соціального захисту населення;

- необхідність екологічної збалансованості національної економіки;

- якнайшвидше впровадження інноваційної моделі розвитку національної економіки.

5. Особливості функціонування олігархічної моделі.




1. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук.3
2. Центральный Банк РФ и его функции
3. Традиционный театр Японии
4. прирожденного права- требовать чтобы человеку была дана возможность исполнить свою обязанность
5. Тема 4 Фламандское искусство 17 века
6. Северодвинский техникум управления и информационных технологий НОУ СПО СТУИТ НОУ СПО Северодвински.html
7. важливих елементів мікроелементів загальне утримання заліза ~ 4 5г або 5060 мг-кг
8. Контрольная работа- Просоциальное и антисоциальное поведение в обществе
9. Сотрудничество Международного валютного фонда с Россией
10. ~р ба~ананы~ та~ырыбы болуы керек 2 КП Excelде с~рыптау ж~ргізуге болады 1 бір ба~ан бойынша ~су не кему б
11. кредитне управління НКЗТ яке мало в своєму складі центральну бухгалтерію
12. Детский сад общеразвивающего вида 86 Нижнекамского муниципального района Республики Татарстан
13. Животный мир Донбасса
14. Организационная структура предприятия и пути ее совершенствования
15. Программирование на языке SSEMBLER в среде ОС LINUX Вы
16.  Види взаємозв~язків Усі явища навколишнього світу соціальноекономічні зокрема взаємозв~язані й вза
17. Тема- Методы оценки персонала.
18. Внешняя политика и деятельность КГБ при Ю
19. практикуме По дисциплине От
20. Гражданское право