Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук К

Работа добавлена на сайт samzan.net:


9

Національна академія наук України

Інститут географії

КУРАЧ ТАМАРА МИКОЛАЇВНА

УДК 528.94

КАРТОГРАФУВАННЯ ДИНАМІКИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ

ЯВИЩ (НА ПРИКЛАДІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ)

Спеціальність 11.00.12 - географічна картографія

                                                         АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата географічних наук

К и ї в - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті географії Національної академії наук України.

Науковий керівник -

доктор географічних наук, член-кор. НАН України,  

Руденко Леонід Григорович,

Інститут географії НАН України, директор

Офіційні опоненти:

доктор географічних наук, професор

Жупанський Ярослав Іванович,

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, завідуючий кафедрою географії і картографії України

кандидат географічних наук, доцент

Загородній Володимир Васильович,

Національний педагогічний університет

ім. М.П.Драгоманова, завідуючий кафедрою економічної та соціальної географії

Провідна установа -

Київський національний університет імені Тараса Шевченка, географічний факультет, Міністерство освіти і науки України, м. Київ

Захист відбудеться 11.04.2003 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради  Д 26.163.01  при Інституті географії НАН України за адресою: 01034, Київ-34, Володимирська, 44.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту географії НАН України (01034, Київ-34, Володимирська, 44)

Автореферат розіслано 07.03.2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат географічних наук                                                                                   Г.П.Підгрушний   

Актуальність теми. Опрацювання питань державної регіональної політики потребує активізації залучення різних методів дослідження щодо обґрунтування стратегічних планів розвитку України та її регіонів. Тому розробка методики картографування динаміки соціально-економічних явищ і її детальна апробація на змінах чисельності, демографічних характеристиках населення України, як найбільше динамічному і найважливішому об’єкті, є проблемою давно назрілою, яка з різних причин в тематичному картографуванні України  розглядалася мало. Актуальною є розробка шляхів та методів створення динамічних моделей проблемно-практичної орієнтації з широкими можливостями оперативної електронної обробки і поновлення  інформації.

Дисертацію виконано з урахуванням аналізу загальнотеоретичних і методологічних положень географічної, демографічної, картографічної та економічної наук. Проблеми географії населення вивчались на основі праць  Доценка А.І., Загороднього В.В., Ковальова С.О., Пітюренка Ю.І., Покшишевського В.В., Фащевського М.І., Хомри О.У. й інших науковців. Дослідження закономірностей розвитку народонаселення та окремих демографічних процесів  здійснено за допомогою наукових праць Лібанової Е.М., Прибиткової І.М., Стешенко В.В., Чуйко Л.В. Застосовані положення загальної теорії картографії, картографічного моделювання, методики картографування населення і динаміки явищ,  які викладені у працях Берлянта О.М., Євтеєва О.О., Жупанського Я.І., Золовського А.П., Козаченко Т.І., Левицького І.Ю., Лютого О.О., Пархоменко Г.О., Руденка Л.Г., Саліщева К.О., Чепкасова В.П.

Необхідність відображення на картах динаміки соціально-економічних явищ була нагальною потребою суспільства. Однак, динамічні положення в географії, власне у соціально-економічній, не набули належного розвитку. Це і зумовило вибір відповідної теми дисертаційної роботи, зокрема, необхідність опрацювання методики картографування змін соціально-економічних явищ і процесів, що надавало б загальні уявлення про просторові зміни, особливо при опрацюванні стратегій розвитку регіонів, визначених в Указі Президента України Л.Д.Кучми “Про концепцію державної регіональної політики” від 25 травня 2001 р. № 341/2001.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Теоретико-методологічні й практичні положення обраного в дисертації напряму досліджень знайшли відображення в наступних наукових програмах і темах відділу картографії  Інституту географії НАН України: а) “Картографічне забезпечення комплексу природоохоронних заходів щодо екологічного оздоровлення басейну Дніпра” (Постанова Бюро відділення наук про Землю, протокол №18 від 30.03.99р.); б) “Розробка методики використання картографічних методів аналізу для оцінки ходу виконання Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води” (за договором №147/040202/09/178 від 11 жовтня 2000р.), в) “Національний атлас України: розробка та укладання авторського оригіналу атласу” (Постанова Бюро відділення наук про Землю, протокол №5, § 41 від 05.06.2001 р.).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка наукової методики картографування динаміки соціально-економічних явищ у регіонах різного рангу, її апробація на змінах  характеристик населення, зокрема чисельності, демографічних процесів в Україні, якості життя населення, у показниках якого проявляються усі зміни в економіці та соціальній політиці  держави.

Для досягнення мети були поставлені наступні завдання:

  1.  Вивчити та систематизувати загальні методи дослідження і картографування динаміки соціально-економічних процесів і  явищ.
  2.  Зібрати та проаналізувати різнорідну за формою та змістом інформацію з метою упорядкування і створення бази даних із можливостями подальшого поновлення даних.
  3.  Визначити сутність, структуру і чинники зміни населення на основі розробленої структурно-графічної моделі об’єкта досліджень. Визначити структуру, тематику та шляхи картографування чинників, які впливають на зміни населення.
  4.  Розробити систему загальнонаукових та специфічних методів картографування динаміки населення з точки зору вирішення проблем і конкретних питань зміни населення України.
  5.  Опрацювати методику картографування динаміки соціально-економічних явищ на прикладі населення України.
  6.  Здійснити аналіз географо-демографічних особливостей динаміки населення України другої половини ХХ ст.
  7.  Здійснити картографічну апробацію методики картографування соціально-економічних явищ на прикладі різнобічних змін, що відбуваються з населенням України.

Об’єктом дослідження є населення і його зміни, особливості його динаміки у регіонах різного рангу. 

Предметом дослідження є комплекс методологічних, теоретичних та методичних положень та підходів до картографування динаміки соціально-економічних явищ.

Методи дослідження. Методологічну й теоретичну основу роботи становлять положення сучасної географічної і картографічної науки в галузі соціально-економічного картографування. Обґрунтування теоретичних положень роботи базуються на вченні й методах філософії: причинно-наслідкової залежності, подібності, аналогії, ідеалізації. У процесі дисертаційного дослідження застосовані: картографічний метод пізнання, картографічне моделювання, системний підхід, методики наук про об’єкт дослідження, методики статистики та геоінформації.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає у наступному:

  1.  На базі узагальнення теоретичних знань філософської, картографічної, демографічної наук уточнені положення, терміни стосовно динаміки явищ, а саме уточнено поняття “динаміка”, вперше наведені графічні види прояву динаміки,  доповнені поняття “форми відображення часу, “категорії вимірювання часу”.
  2.  Розширено та поглиблено теоретико-методичні положення просторового відображення соціально-економічних явищ різного типу. На основі аналізу атласів зроблено групування карт, які мають динамічні аспекти.
  3.  Розроблено теоретико-методологічні положення картографування чинників, які впливають на динаміку населення; визначена тематика, напрями та прийоми картографування цих чинників.
  4.  Складено структурно-графічну модель об’єкта дослідження: населення і його зміни. Розроблено графічні моделі демографічних процесів для цілей картографування: виділено основні характеристики процесів, показники картографування і принципи їх комплексування, визначено тематику серій карт динаміки.
  5.  Розроблено методику картографування змін соціально-економічних явищ і процесів. Новими є розроблені й укладені карти змін населення другої половини ХХ ст. (за переписами населення).

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження у вигляді теоретико-методичних основ картографування соціально-економічних явищ, методики картографування змін соціально-економічних явищ і процесів мають значення для дослідження цих процесів в Україні і за її межами, особливо в час, коли розробляються стратегічні плани розвитку регіонів з урахуванням “Порядку денного на ХХІ століття”, прийнятого в  Ріо-де-Жанейро (1992 р.). Апробація теоретико-методичних положень шляхом створення оригінальних карт надає можливість проаналізувати динаміку населення за його переписами в ХХ ст.  Запропонована методика картографування соціально-економічних явищ може бути використана в атласному тематичному картографуванні (особливо при розробці Національного атласу України), при розробці серій карт у планах розвитку регіонів, при дослідженнях зміни в структурі і розміщенні населення. Отримані результати синтезу демопроцесів за динамікою дають характеристику цих процесів за територією в минулому і розкривають тенденції розвитку в майбутньому. Запропоновані автором п’ять карт динаміки демографічних процесів включено до структури Національного атласу, що розробляється згідно указу Президента України Л.Д.Кучми “Про Національний атлас України”  № 574/2001 від 01.08.01 р.

Особистий внесок здобувача. В результаті виконаного дослідження сформульовано та обґрунтовано основні науково-методологічні положення картографування динаміки соціально-економічних явищ. На основі різних літературних і статистичних вибірок автором сформовано базу даних про населення України за 100 років. Розроблено методику картографування змін соціально-економічних явищ і процесів, яку апробовано на прикладі укладання карт динаміки населення в Україні.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження обговорювались на VIII з’їзді Українського географічного товариства (Луцьк,  2000), на конференціях: “Суспільно-географічні проблеми розвитку продуктивних сил України” (Київ, 2001),  “Геоінформаційне картографування держав і регіонів” (Київ, 2001), на семінарі молодих вчених Інституту географії НАН України “Актуальні проблеми географії очима молодих учених“ (Київ, 2002).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 6 наукових праць загальним обсягом   2,4  др. арк., з них 3 у фахових виданнях.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Текст супроводжується 52  рисунками. Додатки оформлені окремою книгою: додаток А містить 3 таблиці, додаток Б - 52 графіки, додаток В - 38 карт. Результати дослідження викладено на 189 сторінках машинопису, у тому числі обсяг основного змісту займає  162 сторінки. Список використаних джерел складає 198 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

У першому розділі - Теоретико-методичні положення  картографування зміни соціально-економічних явищ - розглянуті поняття: “розвиток”, “зміна”, “процес”, “динаміка”; наведено існуючі підходи до вивчення динаміки явищ; проаналізовано досвід картографування населення і його змін; стан і перспективи картографування динаміки із залученням сучасних технологій.

Для розкриття взаємних зв’язків часових і просторових змін та при побудові на картах відповідних систем принципове значення має об’єднання на карті просторового та часового аспектів дослідження. Усі відомі графічні побудови не дають уявлення про реальний простір, це можуть проілюструвати тільки карти. Для вивчення динаміки, як правило,  застосовують карти, які передають стан явища: у різні історичні епохи (старі карти), у різні моменти часу (оперативні карти), карти-реконструкції минулих і майбутніх (прогнози) епох чи певних проміжків часу.

У соціально-економічній літературі існують поняття, які характеризують специфічні особливості зміни у часі і  просторі природних, соціальних, економічних та інших явищ –це розвиток, рух, динаміка, взаємодія, циклічність, процес, деградація тощо. Під терміном “динаміка” розуміють хід розвитку будь-якого явища. Однак, внаслідок динамічних процесів не завжди наступає більш досконалий стан. Тому доречним є введення термінів “зміна”, “рух”. Динамічному процесу притаманні всі види руху: зростання (прямолінійне, криволінійне), спад (прямолінійний, криволінійний), циклічність (зростання, убування), коливання з певним ритмом.

  Отже, можна зробити висновок, що динаміка –це завжди  зміна, але не завжди розвиток. У роботі дано визначення терміну “динаміка” як зміни, що передає стан руху (зростання, спад, циклічність, коливання) з притаманними швидкостями, під впливом діючих на неї чинників при існуючих умовах.  

Проведений аналіз атласів забезпечив можливість розподілити карти, які мають динамічні аспекти, на: а) карти, які дозволяють вивчати динаміку явищ (різночасові карти); б) карти, які поряд з головним змістом показують окреме явище у динаміці; в) карти, які безпосередньо відображають динаміку явищ. На основі результатів аналізу досвіду картографування змін у процесі дослідження розроблено систему методів картографування динаміки соціально-економічних явищ. Вона включає модифіковані способи зображення, переломні шкали, пристосовані для відображення ними динаміки явищ та покращення на картах візуалізації змін.

У другому розділі - Теоретико-методичні розробки картографування динаміки населення - здійснено аналіз основних характеристик населення  другої половини ХХ ст. в Україні; визначено загальнонаукові підходи і методи дослідження динаміки населення; запропоновано структурно-графічну модель об’єкта дослідження, визначені чинники, їх тематика і структура картографування; здійснено модифікацію способів зображення динаміки явищ.

Вивчення об’єкта картографування на основі літературних джерел дало змогу виявити типові риси і характерні особливості зміни населення України в ХХ ст. Вони характеризуються наявністю негативних тенденцій у змінах населення протягом тривалого часу, що призвело до демографічної кризи сьогодні. Вона проявляється у перевищенні смертності над народжуваністю, у значному зниженні тривалості життя, у поглибленні диспропорцій статево-вікової структури населення тощо.

У процесі комплексного вивчення народонаселення в динаміці було зібрано, проаналізовано та систематизовано великий обсяг різнобічної інформації окремих наук. Слід відмітити, що проблеми народонаселення з давніх-давен привертали увагу людини. Багато визначних вчених мали різні уявлення про характер динаміки населення земної кулі, зокрема: систематичне зменшення населення (Вольтер, Мірабо, Монтеск’є), універсальний закон зростання населення (Ейлер), теорія зростання населення (Т.Мальтус), теорія послідовного збільшення протидії необмеженому зростанню населення (Пірл-Рід), модель динаміки світових процесів (Д.Форрестер), питання оптимального варіанту чисельності (оптимуму) населення (А.Сові), гіперболічний характер зростання населення Землі (Е.Н.Князева, С.П.Курдюмов).  

Передкартографічний вид моделювання був використаний між теоретичною і практичною стадіями картографічного моделювання, коли виникла потреба систематизації знань про об’єкт, його структуру, зв’язки елементів. Запропоновано структурно-графічну модель об’єкта досліджень (рис. 1.) з метою визначення просторового розміщення об’єкта картографування в системі “суспільство-природа” та простежено процес  його зміни від чинників до наслідків. Головним змістом моделі є: діяльність людей у різних структурах суспільства; чинники, які

       

d1

d1

Діяльність  людей  в  різних    структурах   суспільства

c2  ef

c7  f1

d1

ce




1. 1М предназначен для управления и контроля работы стационарных и полустационарных неразветвленных конвейерн
2. Музыка и ее место в системе дворянского образования в XIX веке в России
3. Анализ культурной правовой экономической и технологической среды Португалии и Сингапура
4. Тема- Стилі й види усного ділового спілкування 1.html
5. Лабораторная работа ’1 а разработать программное средство распознающее тип введенной пользователем грам.html
6. Об организации ипотечного жилищного кредитования в Новосибирской област
7. ВИТЕБСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ В
8. демократическим преобразованиям
9. Я доктор психологии
10. Quint prte.
11. Статья- Охотный ряд
12. Основные направления совершенствования качества социального образования
13. Розрахунок процентної ставки вихідні дані- Чотирирічний за
14. поваляться как называла это когдато мама
15. Головна мета економіки
16. Отцы и дети написал Достоевский Так обидеть Ивана Сергеевича У меня просто нет слов Гневный голос учит
17. 1С- Бухгалтерия и работа с ней.html
18. тема Уставный капитал его формирование и учет
19. Борная кислота cidum boricum Recipe- cidi borici Оксид свинца Plumbi oxydum Recipe- Plumbi oxydi Сульфат атропи
20. Дипломная работа- Формирование навыков понимания другого человека в гуманитарном цикле начальной школы