Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 1. Конституційне право України ~ як галузь права наука та навчальна дисципліна Зміст теми- Конституцій

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Загальна частина Конституційного права України

Тема 1. Конституційне право України – як галузь права, наука та навчальна дисципліна

Зміст теми: Конституційне  право – як  провідна галузь національного права України: поняття та особливості. Особливості методу конституційного регулювання. Конституційне  право – як юридична наука: поняття, задачі, джерела, функції та методи. Методика науки конституційного права і конституційної практики. Конституційне  право – як навчальна дисципліна: поняття, завдання. Історичні етапи розвитку науки конституційного права.

Тема 2. Система та джерела конституційного права України

Зміст теми: Система конституційного права України: поняття та загальна характеристика. Система інститутів конституційного права: поняття та види. Конституційно-правові   норми: поняття, види, специфічні риси. Джерела конституційного права: поняття, склад та види.

Тема 3. Конституційно-правові відносини 

Зміст теми: Конституційно-правові відносини: поняття та склад. Суб'єкти конституційно-правових відносини. Об'єкти конституційно-правових відносини. Склад та зміст конституційно-правових відносини. 

Тема 4. Конституція України основний закон держави та суспільства

Зміст теми: Поняття, сутність та юридичні ознаки Конституції України. Загальна характеристика та структура Конституції України 1996 року. Порядок розробки, прийняття і внесення змін до Конституції України. Історичні етапи конституційного розвитку України. Особливості правового захисту Конституції України.

Тема 5. Конституційні правопорушення та відповідальність

Зміст теми: Поняття та склад конституційних правопорушень. Види об'єктів правопорушення. Поняття та функції конституційної відповідальності. Види конституційної відповідальності.

Змістовий модуль 2. Особлива частина Конституційного права України  

Тема 1. Загальні засади конституційного ладу України

Зміст теми: Поняття та зміст конституційного ладу. Співвідношення конституційного ладу з державним ладом. Принципи конституційного ладу. Конституційні основи державного ладу: поняття, принципи. Україна правова та соціальна держава. Україна суверенна, незалежна, демократична держава. Громадянське суспільство в концепції конституційного ладу України. Державні символи: поняття, порядок використання і захист. Конституційні основи суспільного ладу. 

Тема 2. Територіальний устрій України

Зміст теми: Державна територія: поняття та склад. Поняття та принципи державного устрою. Система адміністративно-територіального устрою України: загальна характеристика та особливості. Конституційний статус Автономної Республіки Крим та його гарантії. Розподіл компетенції між Україною та Автономної Республіки Крим.  Державний кордон: поняття, порядок установлення, режим. Порядок захисту державного кордону в умовах миру, війни. Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

Тема 3. Конституційно-правовий статус людини та громадянина

Зміст теми: Поняття правового статусу людини та громадянина, принципи. Поняття прав, свобод людини та громадянина. Класифікація конституційних прав, свобод людини та громадянина. Особливі права людини та громадянина: загальна характеристика. Політичні права людини та громадянина: загальна характеристика. Економічні права людини та громадянина: загальна характеристика. Культурні права людини та громадянина: загальна характеристика. Екологічні права людини та громадянина: загальна характеристика. Соціальні права людини та громадянина: загальна характеристика. Конституційні обов'язки людини та громадянина. Гарантії прав і свобод людини та громадянина. Інститут Уповноваженого Верховної Ради по правам людини. Громадянство України: поняття та ознаки. Належність до громадянства України.  Підстави набуття та припинення громадянства України. Порядок розгляду справ з питань громадянства України, виконання рішень стосовно громадянства. Іноземці та особи без громадянства: поняття та загальна характеристика. Загальна характеристика біженців.

Тема 4. Конституційно-правові форми народовладдя в Україні

Зміст теми: Поняття народовладдя в Україні. Поняття та конституційно-правова регламентація референдумів. Види референдумів. Вибори: поняття та види. Всеукраїнський та місцеві референдуми. Порядок проведення референдумів. Виборче право в Україні. Виборча система: поняття та принципи. Вибори Президента України. Місцеві вибори. Вибори народних депутатів: порядок проведення. Виборчий процес: поняття та основні етапи. Відповідальність за порушення  виборчого законодавства.  

Тема 5. Конституційна система органів державної влади в Україні

Зміст теми: Поняття та юридична природа державної влади. Структура конституційно-правового інституту державної влади. Поняття органу держави, його ознаки та конституційний статус. Структура діючого законодавства  державних органів. Система органів державної влади, загальна характеристика. Порядок формування органів державної влади.  

Тема 6. Верховна Рада України – як єдиний орган законодавчої влади в Україні

Зміст теми: Законодавча влада у системі державної влади. Конституційна природа парламенту України. Склад та структура Верховної Ради України. Принципи діяльності Верховної Ради України. Функції та повноваження Верховної Ради України. Організація та порядок роботи Верховної Ради України. Сесія – основна організаційно-правова форма діяльності Верховної Ради України. Апарат Верховної Ради України. Конституційний статус народного депутата та  правові гарантії  його діяльності. Природа депутатського мандату.  

Тема 7. Президент України – глава держави 

Зміст теми: Інститут президентства в Україні: історія становлення та сучасний етап розвитку. Роль та місце Президента України у системі державних органів. Конституційно-правовий статус Президента України. Повноваження Президента України. Організація роботи Президента України. Акти Президента України. Підстави та порядок припинення повноважень Президента України. Процедура імпічменту. Адміністрація Президента України. Конституційний статус Ради  національної безпеки і оборони України. Інститут Представництва Президента України.

Тема 8. Кабінет Міністрів України – як вищий орган у системі органів виконавчої влади та інші органи виконавчої влади

Зміст теми: Поняття виконавчої влади та ії місце у механізмі державної влади. Порядок формування Кабінету Міністрів України. Кабінет Міністрів: склад та повноваження. Організація та порядок діяльності Кабінету Міністрів України. Акти Кабінету Міністрів. Прем'єр-міністр України: порядок призначення, статус, повноваження та політична роль. Система центральних органів виконавчої влади. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади в Україні. Місцеві державні адміністрації: правова природа, порядок формування та структура. Компетенція місцевих державних адміністрацій.

Тема 9. Конституційно-правові засади судової системи та органів прокуратури 

Зміст теми: Основи судової влади  і судової системи та її принципи. Конституційний Суд України: загальна  характеристика. Порядок формування Конституційного Суду України. Функції та повноваження Конституційного Суду України. Структура та організація діяльності Конституційного Суду України. Акти Конституційного Суду України. Організація здійснення правосуддя в Україні. Поняття судів загальної юрисдикції та їх види. Функції та повноваження судів загальної юрисдикції. Верховний Суд України – як вищий суд загальної юрисдикції. Верховний Суд України: склад та повноваження. Конституційний статус прокуратури в Україні. Функції прокуратури. Система органів прокуратури, принципи їх організації і діяльності.

Тема 10. Конституційно-правові засади місцевого самоврядування

Зміст теми: Поняття місцевого самоврядування та його особливості. Територіальна, правова та фінансова основа місцевого самоврядування. Система та принципи місцевого самоврядування в Україні. Повноваження місцевого самоврядування. Конституційні гарантії місцевого самоврядування в Україні. Гарантії прав місцевого самоврядування: поняття та особливості. Конституційно-правові принципи та види взаємодії місцевих органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування в Україні. Конституційний статус депутата місцевої ради та правові гарантії його діяльності.

Теми семінарських занять

з/п

Назва теми

Кількість

годин

1

Тема 1. Конституційне право України – як галузь права, наука та навчальна дисципліна

2

2

Тема 2. Система та джерела конституційного права України

2

3

Тема 3. Конституційно-правові відносини

2

4

Тема 4. Конституція України основний закон держави та суспільства

2

5

Тема 5. Конституційні правопорушення та відповідальність

2

6

Тема 6. Загальні засади конституційного ладу України

2

7

Тема 7. Територіальний устрій України

2

8

Тема 8. Конституційно-правовий статус людини та громадянина

2

9

Тема 9. Конституційно-правові форми народовладдя в Україні

2

10

Тема 10. Конституційна система органів державної влади в Україні

2

11

Тема 11. Верховна Рада України – як єдиний орган законодавчої влади в Україні

4

12

Тема 12. Президент України – глава держави

4

13

Тема 13. Кабінет Міністрів України – як вищий орган у системі органів виконавчої влади та інші органи виконавчої влади

2

14

Тема 14. Конституційно-правові засади судової системи та органів прокуратури

2

15

Тема 15. Конституційно-правові засади місцевого самоврядування

2

Разом

34

Самостійна робота

з/п

Назва теми

1

Тема 1. Конституційне право України – як галузь права, наука та навчальна дисципліна.

1.Особливості методу конституційного регулювання.

2.Конституційне  право – як юридична наука: поняття, задачі, джерела, функції та методи.

3.Методика науки конституційного права і конституційної практики.

4.Історичні етапи розвитку науки конституційного права.

2

Тема 2. Система та джерела конституційного права України

1.Система інститутів конституційного права: поняття та види.

2.Конституційно-правові   норми: поняття, види, специфічні риси.

3.  Джерела конституційного права: поняття, склад та види.

3

Тема 3. Конституційно-правові відносини

1.Суб'єкти конституційно-правових відносини.

2.Об'єкти конституційно-правових відносини.

3.Склад та зміст конституційно-правових відносини.

4

Тема 4. Конституція України основний закон держави та суспільства

1.Історичні етапи конституційного розвитку України.

2.Особливості правового захисту Конституції України.

5

Тема 5. Конституційні правопорушення та відповідальність

1.Поняття та склад конституційних правопорушень.

2.Поняття та функції конституційної відповідальності.

3.Види конституційної відповідальності.

6

Тема 6. Загальні засади конституційного ладу України

1.Розкрити принципи конституційного ладу України.

2.Дати визначення поняття «форма держави». Охарактеризувати Україну за формою держави.

3.Визначити форму правління і політичного режиму в Україні.

7

Тема 7. Територіальний устрій України

1.Співвідношення понять «адміністративно-територіальний устрій» і «державно-територіальний устрій».

2.Види автономій. Якою є автономія в Україні?

3.Конституційно-правові принципи розмежування повноважень України та Автономної Республіки Крим.

4.Особливості політико-правового статусу міст Києва і Севастополя.

8

Тема 8. Конституційно-правовий статус людини та громадянина

1.Відмінність правового статусу громадянина від правового статусу людини.

2.Визначити   конституційно-правовий статус національних меншин і корінних народів.

3.Назвіть міжнародні документи, ратифіковані Верховною Радою України, які регулюють правовий статус людини.

4.Дати загальну характеристику правового статусу іноземців та осіб без громадянства.

5.Дати загальну характеристику правового статусу біженців в Україні.

6.Випадки придбання іноземним громадянином громадянства України.

9

Тема 9. Конституційно-правові форми народовладдя в Україні

1.Загальні ознаки та відмінності виборів та референдумів.

2.Види виборчих систем, і яка з них застосовується в Україні?

3.Визначити інші форми народовладдя.

10

Тема 10. Конституційна система органів державної влади в Україні

1.Охарактеризувати державну владу як інститут конституційного права.

2.Розкрити систему органів державної влади.

3.Розкрити поняття державного органу.

11

Тема 11. Верховна Рада України – як єдиний орган законодавчої влади в Україні

1.Поняття парламентаризму

2.Право законодавчої ініціативи та порядок його використання.

3.Форми парламентського контролю, які передбачені Конституцією і законами України.

4.Порядок прийняття законів парламентом.

5.Організаційна структура Верховної Ради України.

12

Тема 12. Президент України – глава держави

1.Випадки  достроково  припинення повноважень  Президента України.

2.З якого моменту Президент України вступає на посаду?

3.Адміністрація Президента України: порядок формування та повноваження.

13

Тема 13. Кабінет Міністрів України – як вищий орган у системі органів виконавчої влади та інші органи виконавчої влади

1.Відповідальність місцевих органів виконавчої влади.

2.Які організаційно-правові рівні містить структура системи органів виконавчої влади?

3.Основні завдання міністрів.

4.Нормативно-правові акти,  які приймає Кабінет Міністрів України. Форми діяльності Кабінету Міністрів України.

5.Дати визначення міністерства, державного комітету, центральних органів виконавчої влади  зі спеціальним статусом.

14

Тема 14. Конституційно-правові засади судової системи та органів прокуратури

1.Роль Вищої ради юстиції у формуванні висококваліфікованого суддівського корпусу.

2.Дати загальну характеристику структури судової системи в Україні.

3.Особливості конституційної юрисдикції.

4.Роль Конституційного Суду України у системі органів державної влади.

15

Тема 15. Конституційно-правові засади місцевого самоврядування

1.Чим відрізняються місцеве управління і місцеве самоврядування?

2.Розкрийте сутність статусу сільських, селищних, міських рад.

3.Розкрити сутність статусу районних та обласних рад.

4.Як формуються органи самоорганізації населення?

Індивідуальні завдання

7.1. Теми доповідей на семінарські заняття

  1.  Громадянське суспільство в концепції конституційного ладу України.
  2.  Співвідношення конституційного ладу з державним ладом.
  3.  Україна суверенна, незалежна, демократична, соціальна, правова  держава.
  4.  Розподіл компетенції між Україною та автономною Республікою Крим.
  5.  Система адміністративно-територіального устрою України.
  6.  Колективні права. Конституційно-правовий статус національних меншин і корінних народів.
  7.  Інститут омбудсмена в Україні.
  8.  Правовий статус іноземців та осіб без громадянства Україні.
  9.  Загальна характеристика проведення президентських виборів в Україні.
  10.  Парламентські вибори в Україні.
  11.  Представницька та безпосередня демократія в Україні.
  12.  Всеукраїнський та місцевий референдуми: порядок призначення, організація проведення.
  13.  Порядок формування органів державної влади.  
  14.  Структура діючого законодавства державних органів.
  15.  Загальна характеристика законодавчого процесу та інших парламентських процедур.
  16.  Сесія – основна організаційно-правова форма діяльності Верховної Ради України.
  17.  Поняття та роль депутатських (груп) фракцій.
  18.  Конституційно-правовий статус Президента України.
  19.  Інститут імпічменту Президента в Україні.
  20.  Конституційний статус Ради національної безпеки і оборони України: порядок формування, організації роботи, склад, компетенція.
  21.  Адміністрація Президента України: порядок формування та повноваження.
  22.  Акти Кабінету Міністрів України.
  23.  Конституційно-правовий статус та система органів виконавчої влади на місцях.
  24.  Порядок припинення повноважень Прем’єр-міністра України та Кабінету Міністрів України.
  25.  Принцип поділу влади і незалежність суду.
  26.  Конституційний Суд України у системі органів державної влади.
  27.  Конституційний Суд України в умовах надзвичайного  стану.
  28.  Територіальна організація влади в Україні.
  29.  Конституційні принципи та види взаємодії органів місцевого самоврядування з органами виконавчої влади на місцях.
  30.  Загальна характеристика самоорганізації населення.




1. эмпирический индивидуальнопсихологические особенности человека; 2 трансцендентальный всеобщие опред
2. 1 Основные группы промышленных зданий Промышленное строительство это область строительства занимающаяс
3. Subject. Min fetures of the sentence
4. ROM необходимо будет запомнить а лучше записать что находилось в первом пункте изначально; нажимаем XX и к
5. ~нерк~сіп к~лігі кафедрасы ОС~Ж 4 П~ні- Тиеут~сіру ж~мыстарыны~ технологиясы ж~не механизацияс
6. Метод экспертных оценок
7. 1 Внутренние предпосылки Отметим что страны где создание индустриального общества носило взрывной хар
8. 24400574Х Печатается с некоторыми сокращениями по изданию- СПб
9. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук Ха
10. муж пенсионер 2
11. Сатановская минеральная вод
12. Расчеты с подотчетными лицами обороты сальдо; журналордер 7 или другие аналитические регистры если же н
13. Реферат- Архітектура програмної системи
14. Тема проекту Значення води її охорона й економне використання Тривалість- 2 тижні.
15. Итоги работы портов- Одесса, Ильичёвск, Николаев, Мариуполь и Херсон за 2003 год
16. 15 бит; 2 30 бит; 3 3 бита; 4 3 байта
17. Химическое загрязнение окружающей среды2
18. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук
19. Эталон К Утверждаю Столяров И
20. Загальні відомості про земельну ділянку