Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

МІСЦЕВІ ФІНАНСИ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


74

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

                                                                                Факультет економіки та бізнесу

                                                                            Кафедра “Фінанси і кредит”

МІСЦЕВІ ФІНАНСИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 СТУДЕНТАМИ  ОКР “БАКАЛАВР”

НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ:

6.030508 «ФІНАНСИ І КРЕДИТ», ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

м. Мелітополь, 2012 

УДК:369 (075.8)

Місцеві фінанси. Методичні вказівки до виконання курсової роботи студентами ОКР “бакалавр” напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», денної та заочної форми навчання. – Таврійський державний агротехнологічний університет. - 2012. – 83 с.

Розробник: к.е.н., доцент Когут І.А.

Рецензенти: к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку та аудиту    Сахно Л.А.

Директор КП „Михайлівське ЖКГ” Троян В.В.

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри фінансів і кредиту  «_____»              20___  р., протокол №  .

Затверджено методичною комісією факультету економіки та бізнесу

« »         20  р., протокол № ______.

ЗМІСТ

ВСТУП

  1.  ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПО ВИКОНАННЮ КУРСОВОЇ

РОБОТИ

  1.  Загальні вимоги до виконання курсової роботи......................................5
    1.  Структура курсової роботи.......................................................................8

2.РЕКОМЕНДОВАНІ ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ.......................................10

  1.  ОРІЄНТОВНІ ПЛАНИ КУРСОВИХ РОБІТ............................................12
  2.  ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ............................23
  3.  ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ.................................................................28
  4.  ОЦІНЮВАННЯ ВИКОНАННЯ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ.28
  5.  СПИСОК ОСНОВНОЇ  ТА ДОДАТКОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ....................30
  6.  ДОДАТКИ

Дадаток А. ВСТУП (зразок)...........................................................................32

Додаток Б. Висновки та пропозиції...............................................................34

Додаток В. Приклад аналітичного матеріалу, що повинен

бути проаналізованим, у випадку, коли об’єктом дослідження є

місцевий бюджет.............................................................................................36

Додаток Д. Приклад аналітичного матеріалу, що повинен

бути проаналізованим, у випадку, коли об’єктом дослідження є

державний бюджет України...........................................................................53

Додаток Ж. Приклад аналітичного матеріалу, що повинен

бути проаналізованим, у випадку, коли об’єктом дослідження є

склад та структура виплат соціальних допомог населенню........................68

Додаток К. Приклад аналітичного матеріалу, що повинен

бути наведений, у випадку, коли об’єктом дослідження є

бюджетна установа...........................................................................................80

ВСТУП

В умовах трансформації економіки України однією з найважливіших складових частин її фінансової системи є місцеві фінанси. Функції регулювання економічних і соціальних процесів поступово переходять від центрального рівня державної влади до місцевого, тому посилюється роль місцевих фінансів та розширюється сфера їх застосування. Через місцеві фінанси держава активно здійснює соціальну політику та регулює процес вирівнювання економічного та соціального розвитку територій, які в наслідок історичних, географічних та інших умов є депресивними порівняно з іншими територіями країни. Фінансова наука в Україні стрімко розвивається  в різновекторних напрямах, одним із яких є проблеми місцевих фінансів.

Курс "Місцеві фінанси" є складовою частиною навчального плану підготовки фахівців фінансово-економічної служби та менеджерів. Мета викладання цього курсу – надати знання про суть і значення місцевих фінансів, засади їхнього функціонування як одного з дійових важелів економічної політики, вчити їх аналізувати використання доходів органів місцевого самоврядування.

Курс "Місцеві фінанси" як навчальна дисципліна дає студентам теоретичні знання та практичні навички з управління рухом грошових коштів у системі місцевих фінансів та здійснення державного фінансового контролю за їхнім цільовим використанням, реалізації соціально-економічної політики держави та реального забезпечення її виконання також озброює науковими методами дослідження слабких сторін та проблемних питань чинного законодавства, найтиповіших порушень які трапляються на практиці, розробці пропозицій щодо їх удосконалення з метою запровадження ефективного механізму їх функціонування.

Навчальними планами  передбачено написання курсової роботи з місцевих фінансів, котра є завершальним етапом вивчення даного предмету.

  1.  ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПО ВИКОНАННЮ КУРСОВОЇ РОБОТИ

  1.  Загальні вимоги до виконання курсової роботи

Курсова робота  одна з ефективних форм самостійної роботи студентів. Вона підбиває підсумки у вивченні теоретичного курсу і передбачає  виконання індивідуального завдання з дисципліни  “Місцеві фінанси”.

Мета курсової роботи закріплення та поглиблення теоретичних і практичних знань, отриманих студентом в процесі вивчення курсу.

При її написанні студент повинен виявити знання законів України, постанов та декретів Кабінету міністрів України, спеціальної літератури та інших джерел інформації.

Виконання курсової роботи дає можливість студенту навчитися самостійно працювати з різними інформаційними джерелами, аналізувати матеріали періодичної літератури, глибше вивчити основні проблеми, в яких розглядаються питання обраної теми, показати здатність до аналізу та узагальнення матеріалу із застосуванням сучасної методології дослідження. 

Загальні вимоги до курсової роботи 

В курсовій роботі студент повинен всебічно і глибоко розкрити зміст обраної теми, показати знання інформаційних джерел. Зміст теоретичного розділу курсової роботи має відповідати сучасному рівню розвитку економічної науки. Студент  повинен глибоко і всебічно висвітлити актуальні проблеми в яких розглядаються питання обраної теми, проаналізувати фактичні дані, дати оцінку позитивних та негативних аспектів, вказати напрями удосконалення діючої практики.

Студент  може зустрітися з таким положенням, коли в економічній літературі немає єдиної точки зору з питань, які досліджуються. В цьому випадку слід навести думки кількох авторів, дати критичну оцінку їх точок зору та одночасно викласти власні погляди з даного питання. Це допомагає більш глибше засвоїти матеріал.

Обсяг курсової роботи має бути в межах 3540 сторінок стандартного формату. Робота повинна відповідати плану, який в свою чергу має відбивати  суть теми, що розглядається, її внутрішню структуру і логіку дослідження.

Зміст роботи треба викладати лаконічно, не припускаючи повторень та непотрібних відступів від основної теми, які перевантажують текст описами, довгими математичними викладками.

Етапи підготовки курсової роботи

Підготовка курсової роботи включає такі етапи: вибір теми, складання попереднього плану, підбір спеціальних літературних джерел та фактичного  статистичного матеріалу; консультація з викладачем і уточнення плану роботи; передача її на кафедру фінансів і кредиту для рецензування та захист.

Вибір теми курсової роботи і складання плану

Підготовку до написання курсової роботи починають з вибору теми. Студентам надається право вибору теми випускної роботи з проблематики, визначеної кафедрою фінансів.

Студент  має право запропонувати свою тему курсової роботи, погоджену з викладачем.

На основі вивчення нормативних документів, статистичних збірників, спеціальної літератури, консультацій з викладачем студент складає деталізований план курсової роботи, який протягом подальшої роботи може доповнюватись і уточнюватись.

План — основа будь-якої роботи. План визначає структуру, зміст, логічний взаємозв'язок частин роботи. З плану видно, наскільки глибоко студент  вивчив матеріал обраної теми і зміг виділити головне, як він зрозумів проблему в цілому і окремі її частини. План роботи та її основні положення необхідно узгоджувати з викладачем, який читає цей курс. Зразок плану курсової роботи наведено нижче.

Підбір літератури, статистичної інформації та інших матеріалів

Літературу студент підбирає самостійно. З цією метою рекомендується використовувати такі каталоги:

систематизований каталог наукової, навчальної та довідкової літератури — на абоненті університетської бібліотеки;

періодичні видання — в читальному залі бібліотеки;

нормативно-методичні видання — в кабінеті кафедри фінансів і кредиту.

Пояснення щодо роботи з каталогом можна отримати у консультантів бібліотек. Під час складання бібліографії необхідно фіксувати бібліотечні шифри кожного джерела, щоб не витрачати часу на повторний пошук. Найбільша кількість публікацій є в журналах “Фінанси України”, “Вісник податкової служби України”, “Економіка України”, “Бухгалтерський облік та аудит”, а також у газетах “Бізнес”,  “Все про бухгалтерський облік”, “Світ фінансів”, „Економіка праці” та ін.

З метою прискорення роботи доцільно використовувати річний перелік статей, який друкується в останньому річному номері журналу. Роботу з літературою треба починати зі складання правильного та повного списку книг, статей з посиланням на джерело. Найбільш оптимальний  варіант — складання картотеки на окремих картках.

Статистичну інформацію можна знайти в спеціальних виданнях Мінстату, Мінекономіки, Мінфіну, Державної податкової адміністрації, періодичних виданнях та звітних даних про фінансову діяльність підприємства установ та організацій, на базі яких  студент виконував курсову роботу.

Після складання бібліографії студент повинен приступити до вивчення літератури.

Оформлення курсової роботи

Курсова робота має бути написана чітким розбірливим почерком, грамотно і охайно або набрана на комп’ютері. Слід уникати в роботі книжкових висловів і фраз. Необхідно самостійно формулювати свої думки, не допускати повторень, уважно стежити за тим, щоб у роботі не було протиріч між окремими її положеннями.

Результати проведеного дослідження студент викладає в роботі, додержуючись таких вимог: змістовність і конкретність викладання; системність і послідовність;виділення в тексті окремих абзаців, тому що занадто великі фрагменти не сприяють розумінню викладеного матеріалу;завершеність викладення кожної думки; виключення тавтології; належне оформлення курсової роботи.

1.2.Структура курсової роботи

При написанні курсової роботи слід дотримуватись таких вимог: відповідність основних положень роботи законам України, указам Президента  та постановам Кабінету міністрів України; достатня повнота і комплексність фактичного матеріалу, що дозволяє аналізувати всі основні питання вибраної теми; економічна грамотність і достатня глибина аналізу матеріалу; наявність у роботі пропозицій і висновків щодо вдосконалення питань обраної теми; акуратність виконання роботи.

Робота повинна мати чітку і логічну структуру, складовими частинами якої є титульний аркуш, зміст, вступ, основна частина, висновки та список використаних джерел.

Зміст подають на початку роботи. Він повинен відповідати плану роботи до теми і відображати суть теми, що розглядається. Зміст містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та підрозділів, якщо вони мають заголовок.

У вступі необхідно показати актуальність обраної теми, її теоретичну і практичну значимість, а також мету і завдання курсової роботи; методи дослідження, що використовувались при написанні курсової роботи (Додаток А).

При написанні основної частини роботи необхідно відповідно до плану глибоко і всебічно розкрити суть проблеми. Слід використовувати матеріали літературних та інших джерел. Поряд з нормативними документами, необхідно використовувати фактичні статистичні дані. На використані матеріали  в курсовій роботі необхідно робити посилання за встановленою формою.

У висновках курсової роботи слід підвести підсумки дослідження, дати рекомендації за всіма його аспектами, виходячи із змісту роботи. Рекомендації можуть бути розроблені студентом як самостійно, так і на підставі вивчення і узагальнення практичного досвіду, висвітленого у літературних джерелах. Вони повинні бути обгрунтованими, реальними,  мати теоретичну і практичну цінність. (Додаток Б)

Після списку використаних джерел розміщуються додатки в разі їх необхідності.

Курсова робота повинна містити завдання на затверджену науковим керівником тему та викладена на 35-40 сторінок комп’ютерного тексту.

Основні складові курсової роботи повинні подаватися таким чином:

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні аспекти ___________________(за темою роботи).

  1.  Сутність _________(за темою роботи)
    1.  Назва формулюється відповідно до аналізованої складової
    2.  Назва формулюється відповідно до аналізованої складової

Розділ 2. Практичні аспекти ____________(за темою роботи)

2.1. Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу району (організаційно-економічна характеристика підприємства, установи, організації)

2.2. Назва формулюється відповідно до аналізованої складової

( за темою роботи)

2.3. Назва формулюється відповідно до аналізованої складової

( за темою роботи)

Розділ 3. Напрями вдосконалення (за темою роботи)

3.1. Назва формулюється відповідно до розроблених заходів

3.2. Назва формулюється відповідно до розроблених заходів

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

  1.  РЕКОМЕНДОВАНІ ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ

  1.  Місцеві бюджети в складі бюджетної системи держави
  2.  Тенденції формування та склад дохідної бази місцевих бюджетів
  3.  Склад і динаміка видатків та пріоритети у витрачанні коштів місцевих бюджетів
  4.  Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування
  5.  Формування видаткової частини місцевих бюджетів
  6.  Кошторисне планування видатків установ, які утримуються з місцевих бюджетів
  7.  Виконання місцевих бюджетів за видатками
  8.  Формування та використання загального фонду місцевих бюджетів
  9.  Спеціальний фонд місцевих бюджетів
  10.  Міжбюджетні відносини та особливості їх організації
  11.   Фінансове вирівнювання розвитку територій
  12.  Фінансова діяльність підприємств комунальної власності
  13.  Організація фінансів житлово-комунального господарства
  14.   Бюджетний федералізм в умовах унітарного устрою держави
  15.  Фінансова політика на місцевому рівні
  16.  Фінансове забезпечення здійснення соціального захисту населення
  17.  Власні доходи місцевих бюджетів та їх роль у наповненні місцевих бюджетів
  18.  Формування фінансово стійких місцевих бюджетів в сучасних умовах
  19.  Закріплені доходи місцевих бюджетів їх склад та структура
  20.  Фінансовий стан підприємств місцевого господарства
  21.  Податкові надходження місцевих бюджетів та їх роль у наповненні місцевих бюджетів
  22.  Недержавне пенсійне забезпечення
  23.  Фінансування власних та делегованих повноважень органів місцевого самоврядування
  24.  Організація розмежування доходів між ланками бюджетної системи.
  25.  Організація розмежування видатків між ланками бюджетної системи.
  26.   Система доходів бюджету України.
  27.  Податкові доходи Державного бюджету України.
  28.  Державні позики в Україні.
  29.  Система витрат бюджету.
  30.  Витрати бюджету на економічну діяльність держави.
  31.  Основи кошторисного фінансування.
  32.  Видатки бюджетів на соціальний захист населення.
  33.  Видатки бюджету на загальну середню освіту .
  34.  Фінансування медичних установ охорони здоров’я.
  35.  Державний борг та витрати бюджету на його обслуговування.
  36.  Роль бюджету держави в збалансованому розвитку національної економіки.
  37.  Бюджетні інвестиції в Україні  та шляхи підвищення їх ефективності.
  38.  Бюджетна політика держави та її розвиток.
  39.  Актуальні проблеми реформування бюджетної системи України.
  40.  Державний бюджет України і його роль у реалізації зовнішньої та внутрішньої політики держави.
  41.  Місцеві фінанси і проблеми їх розвитку в Україні.
  42.  Місцеві бюджети як основа системи місцевих фінансів.
  43.  Обласні бюджети та їх роль у регіональному розвитку.
  44.  Районні бюджети в системі соціального фінансування.
  45.  Міські бюджети: сутність, призначення і проблеми формування.
  46.  Сільські бюджети: сутність, призначення і проблеми формування.
  47.  Селищні бюджети: сутність, призначення і проблеми формування.
  48.  Джерела і методи формування державних доходів.
  49.  Система доходів Державного бюджету України.
  50.  Система доходів Республіканського бюджету Автономної Республіки Крим.
  51.  Система доходів місцевих бюджетів та її розвиток.
  52.  Оптимізація розподілу доходів між ланками бюджетної системи.
  53.  Система витрат місцевих бюджетів.
  54.  Витрати Республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та їх удосконалення.
  55.  Оптимізація розмежування видатків між ланками бюджетної системи.
  56.  Бюджетний механізм соціального захисту населення в умовах становлення і розвитку ринкових відносин.
  57.   Фінансове забезпечення закладів соціального забезпечення.
  58.  Видатки бюджету на місцеве управління.
  59.  Фінансове забезпечення житлово-комунального господарства.
  60.  Фінансове забезпечення повноважень місцевих органів влади
  61.  Пенсійний фонд України в системі пенсійного забезпечення.

  1.  ОРІЄНТОВНІ ПЛАНИ КУРСОВИХ РОБІТ
  2.  Виконання місцевих бюджетів за доходами та видатками

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи виконання місцевого бюджету за доходами та видатками

  1.  Тенденції та склад доходної бази місцевих бюджетів
    1.  Виконання місцевого бюджету за видатками
    2.  Казначейська система обслуговування місцевого бюджету

Розділ 2. Аналіз виконання місцевого бюджету за доходами та видатками

  1.  Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу
    1.  Аналіз формування доходів місцевого бюджету
    2.  Аналіз виконання місцевого бюджету за видатками

Розділ 3. Напрями вдосконалення виконання місцевих бюджетів за доходами та видатками

3.1. Оптимізація структури видатків місцевих бюджетів

3.2. Резерви збільшення доходної частини місцевих бюджетів

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування та пошук резервів їх збільшення

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи формування фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування

  1.  Місцеві бюджети у складі бюджетної системи України
    1.  Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування
    2.  Доходи місцевих бюджетів як основне джерело фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування

Розділ 2. Аналіз складу та структури доходів місцевих бюджетів

  1.  Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу району
    1.  Аналіз складу та структури доходів загального фонду місцевих бюджетів
    2.  Динаміка надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів

Розділ 3. Пропозиції щодо збільшення фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування

  1.  Пропозиції щодо удосконалення процесу формування доходів місцевого бюджету
    1.  Резерви збільшення фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Фінансове забезпечення розвитку сільської місцевості

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні аспекти фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування

  1.  Місцеві бюджети у складі бюджетної системи
    1.  Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування
    2.  Формування доходів бюджетів територіальних громад сіл, селищ

Розділ 2. Аналіз фінансового забезпечення розвитку сільської місцевості

2.1.Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу

  1.  Аналіз складу та структури доходів бюджету селищної ради

2.3. Моніторинг складу та структури видатків селищної ради

Розділ 3. Пропозиції щодо покращення фінансового забезпечення розвитку сільської місцевості

3.1. Особливості фінансового забезпечення депресивних територій

3.2. Соціально-економічний розвиток сільської місцевості та напрямки його удосконалення

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Особливості формування загального та спеціального фондів місцевого бюджету

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи формування доходів місцевих бюджетів

  1.  Місцеві бюджети – визначальна ланка місцевих фінансів
    1.  Тенденції формування та склад дохідної бази місцевих бюджетів
    2.  Загальний та спеціальний фонди місцевого бюджету

Розділ 2. Аналіз формування загального та спеціального фондів місцевих бюджетів

2.1.Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу

2.2.Аналіз складу та структури доходів загального фонду

2.2. Аналіз складу та структури  доходів спеціального фонду

Розділ 3. Пропозиції щодо вдосконалення процесу формування доходів місцевих бюджетів

3.1. Оптимізація структури доходів місцевих бюджетів

3.2. Вдосконалення контролю виконання місцевих бюджетів за доходами

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.   Становлення бюджетного федералізму в умовах унітарного устрою держави

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні аспекти становлення та розвитку бюджетного федералізму

1.1.Принципи організації місцевих  фінансів і склад місцевих фінансових інститутів

  1.  Бюджетний федералізм як основа організації бюджетної системи в умовах її децентралізації
    1.  Бюджетний федералізм у розвинених країнах світу

Розділ 2. Оцінка становлення бюджетного федералізму

2.1.Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу

2.2.Аналіз динаміки та структури доходів бюджету

2.2. Аналіз фінансового вирівнювання розвитку територій

Розділ 3. Проблеми та перспективи становлення бюджетного федералізму в Україні

3.1. Пропозиції щодо вдосконалення розмежування доходних джерел та видаткових повноважень між рівнями влади

3.2. Умови ефективного становлення та функціонування бюджетного федералізму в Україні

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Бюджетний процес в Україні та напрями його вдосконалення

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні аспекти організації бюджетного процесу в Україні

1.1.Особливості організації бюджетного процесу в Україні

1.2.Стадії бюджетного процесу

1.3. Учасники бюджетного процесу

Розділ 2. Аналіз доходів та видатків державного бюджету України

2.1. Моніторинг показників соціально-економічного розвитку країни

2.2. Аналіз виконання доходів державного бюджету України

2.3. Аналіз виконання видатків державного бюджету України

Розділ 3. Напрями удосконалення бюджетного процесу в Україні

3.1.

3.2.

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Склад та структура видатків державного бюджету України та напрямки їх оптимізації

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи формування видаткової частини бюджету

1.1.Сутність та склад видатків державного бюджету

1.2.Бюджетна класифікація

1.3. Видатки бюджету на соціальний захист населення та соціальну сферу

Розділ 2. Аналіз напрямів використання коштів державного бюджету України

2.1. Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу країни

2.2. Аналіз динаміки та структури видатків державного бюджету України за головними розпорядниками

2.3. Моніторинг фінансування видатків на соціальний захист населення та соціальну сферу

Розділ 3. Проблеми та перспективи реформування соціальної політики і соціального захисту в Україні

3.1. Проблеми фінансового забезпечення соціальної інфраструктури та шляхи  їх вирішення

3.2. Світовий досвід у формуванні соціальної політики

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Видатків місцевих бюджетів та напрями їх удосконалення

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування

1.1.Сутність та склад видатків місцевих бюджетів

1.2.Фінансове забезпечення органів місцевого самоврядування

1.3. Видаткові повноваження органів місцевого самоврядування

Розділ 2. Аналіз напрямів витрачання коштів місцевого бюджету

2.1. Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу країни

2.2. Аналіз формування доходів місцевих бюджетів

2.3. Моніторинг динаміки та структури видатків місцевих бюджетів

Розділ 3. Напрями вдосконалення видаткової частини місцевих бюджетів

3.1. Заходи підвищення ефективності використання фінансових ресурсів місцевих органів влади

3.2. Підвищення ефективності контролю за використанням місцевих бюджетів за видатками

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Міжбюджетні відносини та особливості їх організації

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні аспекти організації міжбюджетних відносин в Україні

1.1.Сутність та необхідність фінансового вирівнювання розвитку території

1.2.Розмежування доходів та видатків між ланками бюджетної системи

1.3. Алгоритм розрахунку дотацій вирівнювання розвитку територій

Розділ 2. Практичні аспекти організації міжбюджетних відносин в Україні

2.1. Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу країни

2.2. Аналіз складу та структури доходів бюджету

2.3. Моніторинг особливостей міжбюджетних взаємовідносин в рамках регіону

Розділ 3. Проблеми удосконалення міжбюджетних відносин в Україні

3.1. Проблеми організації міжбюджетних відносин в Україні

3.2. Реформування міжбюджетних відносин в Україні

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.   Пенсійний фонд України в системі пенсійного забезпечення

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи пенсійного забезпечення та його державне регулювання

1.1. Система пенсійного забезпечення в Україні

1.2.Пенсійний фонд України як складова пенсійного забезпечення

1.3. Джерела формування та напрямки використання фінансових ресурсів Пенсійного фонду

Розділ 2. Аналітичний огляд формування та використання коштів Пенсійного фонду

2.1. Організаційно-правова основа діяльності Пенсійного фонду

2.2. Аналіз джерел формування доходної частини бюджету Пенсійного фонду

2.3. Аналіз напрямів використання коштів бюджету Пенсійного фонду

Розділ 3. Напрями вдосконалення роботи Пенсійного фонду України

3.1. Засоби вдосконалення пенсійної системи та подальшого проведення пенсійної реформи в Україні

3.2. Світовий досвід соціального захисту людей похилого віку

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Виконання місцевих бюджетів за доходами та видатками

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи виконання місцевих бюджетів за доходами і видатками

1.1. Особливості казначейської системи обслуговування місцевих бюджетів

1.2.Виконання місцевих бюджетів за доходами

1.3. Виконання місцевих бюджетів за видатками

Розділ 2. Аналіз виконання місцевих бюджетів за доходами та видатками

2.1. Організаційно-правова основа діяльності Управління державного казначейства

2.2. Аналіз виконання місцевих бюджетів за доходами

2.3. Аналіз виконання місцевих бюджетів за видатками

Розділ 3. Проблеми та перспективи обслуговування місцевих бюджетів України

3.1. Проблеми обслуговування місцевих бюджетів і напрями їх вирішення

3.2. Пропозиції щодо збільшення доходної бази місцевих бюджетів

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  Податкові надходження місцевих бюджетів та напрями їх оптимізації

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи формування податкових надходжень місцевих бюджетів

1.1. Місцевий бюджет як основа фінансової бази органів місцевого самоврядування

1.2.Склад податкових надходжень місцевих бюджетів

1.3. Місцеві податки і збори у складі доходів місцевих бюджетів

Розділ 2. Аналіз складу та структури податкових надходжень бюджету

2.1. Загальна характеристика економіко-ресурсного потенціалу району

2.2. Динаміка складу та структури податкових надходжень місцевих бюджетів

2.3. моніторинг надходжень від місцевих податків і зборів до місцевих бюджетів

Розділ 3. Напрями оптимізації податкових надходжень місцевих бюджетів

3.1. Використання податкового потенціалу територій як основного резерву збільшення доходів місцевих бюджетів

3.2. Напрями реформування інституту місцевих податків і зборів України

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.   Регулювання видатків соціального захисту населення

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні засади фінансового забезпечення соціальних гарантій населення

1.1. Сутність соціального захисту населення

1.2.Механізм соціального захисту для різних категорій населення

1.3. Фінансове забезпечення соціальних гарантій населення

Розділ 2. Аналіз фінансового забезпечення та регулювання видатків соціального захисту населення

2.1. Основні показники соціально-економічного розвитку країни, що впливають на стан соціального захисту

2.2. Аналіз забезпечення виплат допомоги сімям та сімям з дітьми

2.3. Фінансове забезпечення допомоги особам з обмеженими можливостями

Розділ 3. Проблеми та перспективи розвитку державного регулювання видатків соціального захисту населення

3.1.

3.2.

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.   Державний борг України та витрати бюджету на його обслуговування

Зміст

Вступ

Розділ 1. Економічна природа та сутність державного боргу

1.1. Державний борг: сутність та соціально-економічні наслідки

1.2.Управління державним боргом

Розділ 2. Аналіз складу та структури державного боргу України та його вплив на економічну безпеку

2.1. Стан економіки та зовнішньоекономічних відносин України

2.2. Аналіз стану державного боргу

2.3. Оцінка рівня зовнішньоекономічної безпеки України

Розділ 3. Боргові проблеми та напрями їх врегулювання

3.1. Вивчення міжнародного досвіду врегулювання боргових проблем та розв’язання боргової проблеми в України

3.2. Проблеми та шляхи забезпечення економічної безпеки України

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.   Формування доходів місцевих бюджетів та напрями їх оптимізації

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи формування доходів місцевих бюджетів

1.1. Місцеві бюджети в складі бюджетної системи України

1.2.Тенденції формування та склад дохідної бази місцевих бюджетів

1.3. Практика місцевого оподаткування в Україні

Розділ 2. Аналіз складу та структури доходів місцевого бюджету

2.1. Аналіз економіко-ресурсного потенціалу територій

2.2. Моніторинг динаміки та складу надходжень до загального фонду бюджету

2.3. Аналіз доходів спеціального фонду місцевих бюджетів

Розділ 3. Напрями оптимізації доходів місцевих бюджетів

3.1. Оптимізація структури доходів бюджету: застосування рейтингової оцінки

3.2. Резерви збільшення надходжень за рахунок місцевих податків та зборів

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

  1.  ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсову роботу виконують рукописним або машинописним способом на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм) через 1,5 міжрядкових інтервали. Шрифт Times New Roman 14.

Текст курсової роботи необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве –  20 мм, праве –  10 мм, верхнє –  20 мм, нижнє –  20 мм.

Текст основної частини курсової роботи поділяють на розділи, підрозділи.

Заголовки структурних частин курсової роботи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ”, “ДОДАТКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, друкують великими літерами симетрично до набору. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком  та текстом повинна дорівнювати 3–4 інтервалам.

Кожну структурну частину курсової роботи треба починати з нової сторінки.

Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, рисунків (малюнків), таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою курсової роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок курсової  роботи. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Такі структурні частини дисертації, як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера. Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: “2.3.” (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Ілюстрації (схеми, графіки, ) і таблиці необхідно подавати в курсовій роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках роботи, включають до загальної нумерації сторінок. Ілюстрації позначають словом “Рис.” і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках.

Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка.

Наприклад:

Рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією.

Таблиці нумерують послідовно  в межах розділу. В правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис “Таблиця” із зазначенням її номера. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: “Таблиця 1.2” (друга таблиця першого розділу).

Приклад побудови таблиці

Таблиця (номер)

Назва таблиці

Головка

Заголовки граф

Підзаголовки граф

Рядки

Боковик

(заголовки рядків)

Графи (колонки)

Курсову роботу виконують рукописним або машинописним способом на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм) через 1,5 міжрядкових інтервали. Шрифт Times New Roman 14.

Текст курсової роботи необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве –  20 мм, праве –  10 мм, верхнє –  20 мм, нижнє –  20 мм.

Текст основної частини курсової роботи поділяють на розділи, підрозділи.

Заголовки структурних частин курсової роботи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ”, “ДОДАТКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, друкують великими літерами симетрично до набору. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком  та текстом повинна дорівнювати 3–4 інтервалам.

Кожну структурну частину курсової роботи треба починати з нової сторінки.

Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, рисунків (малюнків), таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою курсової роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок курсової  роботи. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Такі структурні частини дисертації, як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера. Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: “2.3.” (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Ілюстрації (схеми, графіки, ) і таблиці необхідно подавати в курсовій роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках роботи, включають до загальної нумерації сторінок. Ілюстрації позначають словом “Рис.” і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках.

Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка.

Наприклад:

Рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією.

Таблиці нумерують послідовно  в межах розділу. В правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис “Таблиця” із зазначенням її номера. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: “Таблиця 1.2” (друга таблиця першого розділу).

Приклад побудови таблиці

Таблиця (номер)

Назва таблиці

Головка

Заголовки граф

Підзаголовки граф

Рядки

Боковик

(заголовки рядків)

Графи (колонки)

При перенесенні частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово “Таблиця” і номер її вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова “Продовж табл.” і вказують номер таблиці, наприклад: “Продовж. табл.1.2”.

Формули в курсовій роботі (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого поля аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу).

 Посилання в тексті курсової роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, “... у             праці [1]...”.

Додатки

Додатки оформлюють як продовження курсової роботи на наступних її сторінках або у вигляді окремої частини (книги), розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті дисертації.

Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово “Додаток _______” і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б. Один додаток позначається як додаток А.

Оформлення списку використаних джерел

Джерела можна розміщувати одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку. Він повинен складати не менше 15-ти видань.

  1.  ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота підлягає перевірці науковим керівником. Перевірена курсова робота разом із зауваженнями повертається студенту. У випадку незадовільної оцінки робота має бути перероблена відповідно до зауважень наукового керівника і повторно подана у встановлений строк. Курсова робота, що відповідає вимогам, викладеним у методичних рекомендаціях, залежно від її якості, оцінюється за „відмінно”, „добре”, „задовільно”.

Заключним етапом є захист курсової роботи. Під час захисту роботи треба мати з собою курсову роботу з позитивною рецензією і залікову книжку. Курсові роботи захищаються комісії, склад якої визначено на засіданнях кафедри фінансів  і кредиту. Захищена курсова робота зберігається на кафедрі.

  1.  ОЦІНЮВАННЯ ВИКОНАННЯ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота залежно від якості її написання та рівня захисту оцінюється за шкалою ЕСТS. Критерії оцінки знань такі:

Оцінювання виконання та захисту курсової роботи (проекту)

Об’єкти оцінювання

Критерії оцінювання

Бали

Норма

Фактичні

Розкриття актуальності теми у вступі, виділення мети та завдань  дослідження

Висока ступінь розкриття актуальності, чітко виділена мета та завдання дослідження

10

Достатня ступінь розкриття актуальності, визначена мета, однак завдання дослідження не конкретизовані

7

Недостатні ступінь розкриття актуальності, не визначена мета дослідження і його завдання

5

Ступінь розкриття теоретичних та правових засад досліджуваної теми у розділі 1

Розкриті всі основні категорії теми, пояснені взаємозв’язки між ними. Повно використані літературні джерела і нормативні документи. Наведені посилання на літературу та цитати. Розроблені власні схеми, рисунки тощо.

16

Достатня ступінь розкриття теоретичних і правових засад та використання літературних джерел і нормативних документів. Наведені посилання на літературу та цитати.

14

Розкриті всі основні категорії теми, однак взаємозв’язки між ними не наведені. Не всі види, функції чи складові елементи досліджуваного предмета показані.

12

Поверхове (неповне) розкриття теоретичних та правових засад, зміст має компілятивний характер.

10

Рівень проведення аналізу у розділі 2

Аналіз глибокий і конкретний з високим рівнем його інформаційного забезпечення (наведеними формулами та їх поясненням).

18

Аналіз достатній і конкретний, але з неповним використанням інформаційних матеріалів.

17

Аналіз поверхневий, інформаційні матеріали використовуються недостатньо і пасивно.

16

Аналіз поверхневий, неглибокий і переважно в описовій формі, інформаційні матеріали не використані.

15

Наявність та рівень виконання розділу 3

Пропозиції суттєві, обґрунтовані і самостійні.

19

Пропозиції є самостійними й суттєвими, але обґрунтовані недостатньо переконливо.

17

Пропозиції достатньо обґрунтовані, але несуттєві.

15

Пропозиції не випливають з аналізу і є несамостійними.

12

Якість ілюстративного матеріалу і оформлення роботи

Робота оформлена згідно з установленими вимогами.

12

Робота в основному оформлена згідно з установленими вимогами, але є помилки і неточності.

10

Захист курсової роботи

Презентація логічна й стисла, виклад вільний, відповіді на запитання правильні й чіткі.

15

Презентація логічна, виклад вільний, відповіді на запитання містять певні неточності.

12

Презентація недостатньо впевнена, виклад переважно за текстом, не всі відповіді на запитання правильні або повні.

10

Дотримання графіка виконання курсової роботи

10

Максимальна сума

100

ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

Визначення показника за державною шкалою

Визначення показника за шкалою ЕСТS

Оцінка за 100-бальною шкалою

ЕСТS

оцінка

Відмінно

Відмінно – відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок

90-100

A

Добре

Дуже добре – вище середнього рівня із кількома помилками

82-89

B

Добре – взагалі вірна робота з певною кількістю грубих помилок

75-81

C

Задовільно

Задовільно – зі значною кількістю недоліків

67-74

D

Достатньо – виконання задовольняє мінімальні критерії

60-66

E

Незадовільно

Незадовільно – з можливістю повторного складання

35-59

FX

Незадовільно – з обов’язковим повторним курсом

< 35

F

7. СПИСОК ОСНОВНОЇ ТА ДОДАТКОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1.  Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 №  2456-VI  [Електронний ресурс]. – Режим доступу: // http://www.rada.gov.ua
  2.  Науково-практичний коментар до Бюджетного кодексу України [Електронний ресурс].  Режим доступу: http://www.e-reading.org.ua/bookreader.php/1002290/Byudzhetniy_Kodeks_Ukraini.html
  3.  Податковий кодекс України / Верховна Рада України – К.: ДП „ІВЦ ДПА України”, 2010. – 336 с.
  4.  Бодров В. Г. Регулювання міжбюджетних відносин: Україна і європейський досвід: монографія / В. Г. Бодров. – К.:  НАДУ, 2006. – 296 с.
  5.  Василик О. Д. Державні фінанси України: підручник / О. Д. Василик, К. В. Павлюк. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.
  6.  Василик О. Д. Бюджетна система України: підручник / О. Д. Василик, К. В. Павлюк. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 544 с.
  7.  Місцеві фінанси: підручник / О.Р. Квасовський, А.В. Лучка, Б.С. Малиняк [та інші] / за ред О.П. Кириленко. – К.: Знання, 2006. – 677с.
  8.  Місцеві фінани: Навч.посіб./ П.К., Бечко, О.В. Ролінський. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 192 с.
  9.  Місцеві фінани: Навч.посіб.[для студ. вищ. навч. закл.]/ О.О. Сунцова. –  [2-ге вид.].- К.: Центр учбової літератури, 2009. – 488 с.
  10.  Пасічник Ю. В. Бюджетна система: навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вузів / Ю. В. Пасічник. – Черкаси: Відлуння, 1999. – 375 с.
  11.  Пасічник Ю. В. Бюджетна система України та зарубіжних країн: навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп.  / Ю. В. Пасічник. – К.: Знання-Прес, 2003. – 523 с.

Додаткова:

Закони України, нормативно-правові акти, монографії вітчизняних та зарубіжних авторів, періодичні видання, статистичні збірники, довідкова література.

Додаток А

ВСТУП

(зразок)

Особливу значимість в умовах реформування місцевих бюджетів на сьогоднішній день набувають проблеми формування доходів місцевих бюджетів на основі забезпечення фінансової стійкості і безпеки. Розвиток фінансово-економічної самостійності місцевих бюджетів, з одного боку, і необхідність зберігання достатнього рівня фінансової децентралізації, з іншої, ставить нові завдання в сфері управління місцевими бюджетами.

Нині місцеві органи влади втрачають фінансову самостійність через посилення тенденцій залежності місцевих бюджетів від фінансової допомоги від центральних органів влади України. Забезпечення ефективного соціально-економічного розвитку територій, підвищення якості наданих послуг населенню обумовлюється станом його фінансових ресурсів, що і призводить до необхідності розгляду проблеми формування фінансово стійких місцевих бюджетів.

Великий внесок в дослідження проблем функціонування місцевих бюджетів внесли О. Василик [5], О. Тулай [61], Г. Машко [23], І. Луніна [22],  Н. Фролова [21], Ю Остріщенко [31], К Павлюк [32]. В їх працях закладені теоретичні і методологічні основи формування місцевих бюджетів. Методологію оцінки фінансової стійкості бюджетів досліджували Т. Коритько [21], С. Алмазова [1], В. Іванов [13], А. Коробова [13], Г. Поляк [37].

Недостатня розробка теоретичних і методологічних питань формування стійких місцевих бюджетів в сучасних умовах, а також науково-теоретична значимість указаних проблем зумовили вибір теми магістерської роботи та визначили основні її напрями.

Мета роботи полягає у вивченні теоретичних та практичних аспектів формування фінансово стійких місцевих бюджетів

Цільова спрямованість зумовила постановку і вирішення наступних завдань:

  •  дослідження економічного змісту поняття місцевих бюджетів та їх ролі у соціально-економічному розвитку територій;
  •  розкрити зміст та взаємозв’язок понять «фінансова безпека» та «стійкість» місцевих бюджетів;
  •  розглянути методичні підходи до визначення фінансової стійкості місцевих бюджетів;
  •  провести оцінку практичних аспектів реалізації теорії бюджетного федералізму в умовах унітарного устрою держави;
  •  здійснити моніторинг складу та структури доходів;
  •  провести комплексну оцінку фінансової стійкості місцевого бюджету;
  •  сформулювати пропозиції щодо покращення фінансового стану місцевих бюджетів.

Об’єктом дослідження є місцеві бюджети України, зокрема зведений бюджет Токмацького району.

Предметом курсової роботи є теоретичні та практичні аспекти формування фінансово стійких місцевих бюджетів.

Для вирішення поставлених завдань в роботі застосовувались такі методи дослідження, як економічний (при вивченні структури і динаміки доходів і видатків місцевих бюджетів), системний і порівняння (при дослідженні фінансової забезпеченості місцевих бюджетів), метод синтезу (при вивченні основних напрямів сучасних досліджень з теми роботи), теоретико-аналітичний метод (під час вивчення основних аспектів фінансової стійкості і безпеки місцевих бюджетів), анкетування (при дослідженні загроз фінансовій безпеці місцевих бюджетів), інтелектуальний аналіз даних (при дослідженні фінансової безпеки місцевого бюджету), рейтингова оцінка (при виявленні значимості окремих доходів місцевого бюджету). Крім того,застосовувалися прийоми спостереження, групування, класифікації та графічне зображення результатів.

Інформаційну базу дослідження склали законодавчі та нормативно-правові акти, звітні дані Міністерства Фінансів України, фінансового

равління Токмацької райдержадміністрації, а також підручники, монографічні дослідження і статті вітчизняних і зарубіжних авторів.

Дослідження охоплює період з 2009 р. по 2011 р.

Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел та додатків.

Матеріали дослідження викладені на 45 сторінках комп’ютерного тексту, містить 34 таблиць та 34 рисунків.

Додаток Б

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

(зразок)

В курсовій роботі здійснено теоретичне узагальнення та запропоновано напрями удосконалення формування доходів місцевих бюджетів в умовах підвищення самостійності регіонів. Результати проведеної роботи дозволили сформулювати наступні висновки та пропозиції:

1. Функціонування місцевих органів самоврядування в умовах підвищення самостійності регіонів потребує визначення нових концептуальних підходів до сутності та фінансового забезпечення місцевих бюджетів у соціально-економічній системі держави. Пропонується розглядати місцеві бюджети як систему грошових відносин, що виникають між суб’єктами фінансової системи на мікро- та макрорівнях з приводу формування, розподілу та використання ресурсів місцевих бюджетів, заснованих на забезпеченні фінансової стійкості та виконанні умов їх фінансової безпеки, що окреслює підходи до формування доходів місцевих бюджетів в умовах ринкової економіки.

2. Перехід на нові умови господарювання місцевих органів влади потребує визначення нових підходів до забезпечення виконання принципів бюджетної системи України, оскільки доведено, що на практиці повністю не виконується жоден із зазначених у законодавстві, хоча їх якісний склад відповідає європейським стандартам організації та фінансового забезпечення місцевого самоврядування. В роботі запропонований підхід, який базується на реалізації фінансової стійкості та безпеки місцевих бюджетів. 

3. Вихідною категорією у процесі формування доходів місцевих бюджетів в умовах підвищення самостійності регіонів є фінансова стійкість, що визначається як комплексне поняття, яке відображає такий стан грошових фондів, при якому території здатні стабільно розвиватися, зберігаючи свою фінансову безпеку. Загроза фінансовій безпеці регіону - сукупність умов і процесів, що порушують баланс фінансових ресурсів необхідних для здійснення соціально-економічної політики органів місцевого самоврядування, їх фінансову самостійність та порогові значення індикаторів фінансової безпеки.

4. На основі аналізу періодів формування доходів місцевих бюджетів до та після прийняття Бюджетного кодексу України встановлено, що прийняття головного законодавчого документа не вирішило проблем фінансового забезпечення самостійного розвитку територій, про що свідчать високий ступінь централізації фінансових ресурсів та неефективність системи фінансового вирівнювання розвитку територій, які спрямовані на розв’язання, як правило, лише поточних бюджетних проблем і не зорієнтовані на перспективу соціального та економічного розвитку країни, а отже потребують подальшого вдосконалення.

5. Розраховані інтегральні показники фінансової стійкості місцевих бюджетів Запорізької області знаходяться в межах, які характеризують середній та низький ступінь фінансової стійкості, що свідчить про незадовільний стан та нестабільність умов фінансового забезпечення розвитку територій незалежно від соціально-економічного рівня, і при виникненні певних або усуненні відповідних загроз можуть переміститися як в бік плюс, так і в бік мінус за показниками фінансової стійкості.

6. Аналізуючи рівень пріоритетності дії чинників зовнішнього середовища на фінансову стійкість місцевих бюджетів, можна зазначити, що найбільший негативний вплив здійснюють: низький рівень децентралізації податкових повноважень (21,26%); рівень економічного розвитку держави (18,60%); тіньова економіка (17,54%); інфляційні процеси (13,58%). Серед внутрішніх чинників, які негативно впливають на фінансову стійкість місцевих бюджетів, можна виділити: високий рівень дотаційності місцевих бюджетів (21,63%); відсутність зацікавленості місцевих органів влади у нарощуванні власної доходної бази (15,29%); стан розвитку галузей економіки регіону (14,07%); низький рівень використання податкового потенціалу (10,20%).

7. Для розробки практичних рекомендацій щодо забезпечення фінансової стійкості місцевих бюджетів була розроблена когнітивна модель на основі сценарного підходу в залежності від активізації комбінації важелів на основі аналізу чутливості факторів зовнішнього і внутрішнього середовища, яка дозволяє виявити параметри, що потребують заходів по їх удосконаленню. Встановлено, що найбільший ефект в рамках забезпечення функціонування системи - фінансова стійкість місцевих бюджетів досягається шляхом децентралізації податкових повноважень, що підвищить зацікавленість органів місцевого самоврядування у нарощуванні власної фінансової бази за умов наявності ефективної системи формування та контролю прогнозних показників.

8. Розроблено оптимальну структуру доходів місцевих бюджетів з позицій складності управління та фіскальної значимості джерел доходів місцевих бюджетів. За результатами проведених розрахунків та аналізу пропозицій у сфері реформування місцевого оподаткування пропонуємо підвищити нормативи відрахувань від податку з доходів фізичних осіб та надати статус місцевих: платі за землю; податку з власників транспортних засобів; єдиному податку; збору за забруднення навколишнього природного середовища, податку на нерухомість, що підвищить самостійність органів місцевого самоврядування найбільш наближених до споживачів соціально-економічних благ та послуг (бюджети міст, селищ, сіл), власні доходи яких, відповідно, зростуть до 50% загальної суми надходжень.

9. Критичний аналіз існуючих методик визначення податкового потенціалу територій дав змогу виділити найбільш об’єктивний метод оцінки - адитивний, який дозволяє враховувати систему показників, що впливають на величину податкових доходів бюджету, і може дозволити ефективно організовувати систему управління податковими ресурсами регіону в об’єктивній залежності від показників діяльності реального сектора економіки.

Додаток В

Приклад аналітичного матеріалу, що повинен бути проаналізованим, у випадку, коли об’єктом дослідження є місцевий бюджет 

Таблиця 2.1

Основні економічні та бюджетні показники відповідного району

Показники

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

4

5

6

7

8

Населення, тис.люд.

Рівень безробіття,%

Середньомісячна заробітна плата,грн

Обсяг реалізованої продукції промислових підприємств, млн.грн

Валова продукція сільського господарства у порівняльних цінах 2006 року, млн..грн.

Обсяг реалізованих послуг (у ринкових цінах), млн..грн.

Доходи(без трансфертів) місцевого бюджету, тис.грн

Трансферти місцевого бюджету, тис.грн

Видатки місцевого бюджету, тис.грн

         Рис. 2.1. Рівень забезпеченості доходами місцевого бюджету населення

        Рис. 2.2. Співвідношення обсягів дохідної частини загального і спеціального фондів місцевого бюджетів

Таблиця 2.2

Доходи загального фонду місцевого бюджету

Доходи, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

4

5

6

7

8

Доходи, що враховуються при визначені міжбюджетних трансфертів

у % до загальної суми

Доходи, що не враховуються при визначені міжбюджетних трансфертів

у % до загальної суми

Трансферти

у % до загальної суми

Всього

у % до загальної суми

Таблиця 2.3

Склад і структура доходів місцевого бюджету

Доходи, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

4

5

6

7

8

Податкові 

у % до загальної суми

Неподаткові 

у % до загальної суми

Доходи від участі в капіталі

у % до загальної суми

Трансферти

у % до загальної суми

Цільові фонди

у % до загальної суми

Всього

у % до загальної суми

Таблиця 2.4

Аналіз податкових надходжень місцевого бюджету

Доходи, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

4

5

6

7

8

Податок з доходів фізичних осіб 

у % до загальної суми

Податок на прибуток підприємств 

у % до загальної суми

Податок з власників транспортних засобів

у % до загальної суми

Платежі за користування надрами 

у % до загальної суми

Плата за ліцензії на певні види господарської  діяльності 

у % до загальної суми

Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності 

у % до загальної суми

Місцеві податки і збори 

у % до загальної суми

ФСП

у % до загальної суми

Єдиний податок

у % до загальної суми

Всього податкових надходжень

у % до загальної суми

Таблиця 2.5

Склад і структура місцевих податків і зборів місцевого бюджету

Доходи, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

4

5

6

7

8

Комунальний податок 

у % до загальної суми

Ринковий збір 

у % до загальної суми

Збір за видачу дозволу на розміщення об`єктів торгівлі та сфери послуг 

у % до загальної суми

Податок з реклами

у % до загальної суми

Всього

у % до загальної суми


Таблиця 2.6

Аналіз виконання плану місцевого бюджету по податковим надходженням

Податкові надходжен-ня

2005 рік, тис.грн

2006 рік, тис.грн

2007 рік, тис.грн

2008 рік, тис.грн

2009 рік, тис.грн

План

Факт

% вико-нання

План

Факт

% вико-нання

План

Факт

% вико-нання

План

Факт

% вико-нання

План

Факт

% виконання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

ПДФО

Податок на прибуток підприємств

Податок з власників транспортних засобів

Платежі за користування надрами

Плата за землю

Плата за торговий патент

Місцеві податки і збори

ФСП

Єдиний податок для суб`єктів малого підприємництва

Таблиця 2.7

Склад та структура видатків місцевого бюджету за функціональною класифікацією

Найменування видатків бюджету за функціональною структурою

2005 р.

2006р.

2007р.

2008р.

2009р.

тис.грн

%

тис. грн

%

тис.грн

%

тис.грн

%

тис.грн

%

Органи місцевого самоврядування

Освіта

Охорона здоровя

Соціальний захист населення

Житлово - комунальне господарство

Культура

Фізична культура і спорт

Капітальне будівництво

Сільське і лісове гоподарство

Транспорт, дорожне господарство

Запобігання та ліквідація НС

Цільові фонди

Видатки, не віднесені

ЗМІ

Інші послуги, повязані з економічно

Охорона навколишнього середо

РАЗОМ

Таблиця 5

Склад та структура видатків місцевого бюджету на освіту за 2005 – 2009 роки

Видатки

2005 р.

2006р.

2007р.

2008р.

2009р.

тис.грн

%

тис. грн

%

тис.грн

%

тис.грн

%

тис.грн

%

Дошкільні заклади освіти

Загальноосвітні школи

Загальноосвітні школи (Учбово-виховний комплекс № 16)

Вечірні( змінні) школи

Дитячі будинки сімейного типу, прийомні сімї

Позашкільні заклади

Позашкільні заклади(Центр дитячої та юнацької творчості)

Методична робота

Централізована бухгалтерія

Група по ценралізованому господарському обслуговуванню

Інші заклади освіти

Інші видатки

Всього

Таблиця 6

Склад та структура видатків бюджету місцевого бюджету на соціальний захист населення за 2005 – 2009 роки

Видатки

2005 р.

2006р.

2007р.

2008р.

2009р.

тис.грн

%

тис. грн

%

тис.грн

%

тис.грн

%

тис.грн

%

Пільги ветеранам війни та праці:

Пільги ветеранам військової служби та ветеранам органів внутрішніх справ на житлово-комунальні послуги

Пільги громадянам ,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на житлово-комунальні послуги

Пільги за професійною ознакою

Пільги ЗУ "Про освіту". ЗУ"Про культуру" на ЖКП(вагітн та пологи)

Допомога сім"ям з дітьми

Державна соціальна допомога малозабеспеченим сім"ям

Додаткові виплати населенню на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг

Територіальний центр

Реабілітаційний центр

Інші видатки

Центр соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям інвалідам

Всього


Таблиця 2.8

Склад і структура неподаткових надходжень місцевого бюджету

Доходи, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

3

4

5

6

7

Доходи від власності та підприємницької діяльності

у % до загальної суми

Плата за оренду цілісних майнових комплексів та іншого державного майна

у % до загальної суми

Державне мито

у % до загальної суми

Надходження від штрафів та фінансових санкцій

у % до загальної суми

Інші неподаткові надходження

у % до загальної суми

Всього

у % до загальної суми

Таблиця 2.8

Доходи від операцій з капіталом місцевого бюджету

Доходи, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

3

4

5

6

7

Надходження від продажу основного капіталу

у % до загальної суми

Надходження від продажу землі і нематеріальних активів

у % до загальної суми

Всього

у % до загальної суми

Таблиця 2.10

Склад і структура цільових фондів місцевого бюджету

Доходи, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

3

4

5

6

7

Збір за забруднення навколишнього природного середовища

(тис.грн.),

у % до загальної суми

Цільові фонди, утворені органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади

(тис.грн.),

у % до загальної суми

Цільові фонди

(тис.грн.),

у % до загальної суми

         Рис. 2.9. Виконання плану по неподатковим надходженням, доходам від операцій з капіталом і цільовим фондам

Таблиця 2.11

Склад та структура міжбюджетних трансфертів місцевого бюджету

Показники, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

4

5

6

7

8

Кошти, що надходять з інших бюджетів

у % до загальної суми

Дотації

у % до загальної суми

Субвенції

у % до загальної суми

Кошти, одержані із загального фонду бюджету до бюджету розвитку (спеціально-го фонду)

         Рис. 2.10. Склад дотацій, що надходять до місцевого бюджету

       Рис. 2.11. Склад субвенцій, що надходять до місцевого бюджету

Рис. 2.12. Співвідношення обсягів видаткової частини загального та спеціального фондів

Таблиця 2.12

Склад і структура видатків місцевого бюджету

Видатки, тис.грн

2005 рік

2006 рік

2007 рік

2008 рік

2009 рік

Відхилення

+,-

%

1

2

3

3

4

5

6

7

Державне управлiння 

у % до загальної суми

Освiта

у % до загальної суми

Охорона здоров`я 

у % до загальної суми

Соцiальний захист та соцiальне забезпечення 

у % до загальної суми

Житлово-комунальне господарство 

у % до загальної суми

Культура i мистецтво 

у % до загальної суми

Засоби масової iнформацiї 

у % до загальної суми

Фiзична культура i спорт (тис.грн.)

у % до загальної суми

Сiльське і лiсове господарство, рибне господарство та мисливство 

у % до загальної суми

Транспорт, дорожнє господарство, зв`язок, телекомунiкацiї та iнформатика 

у % до загальної суми

Iншi послуги, пов`язанi з економiчною діяльністю

у % до загальної суми

Запобігання та лiквiдацiя надзвичайних ситуацiй та наслiдкiв стихiйного лиха

у % до загальної суми

Видатки, не вiднесенi до основних груп 

у % до загальної суми

Всього

        Рис. 2.13. Структура забезпеченості власними і закріпленими доходами місцевого бюджету

Рис.4 Динаміка видатків та доходів, що враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів

Рис.5 Динаміка видатків та доходів, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів

Додаток Д

Приклад аналітичного матеріалу, що повинен бути проаналізованим, у випадку коли об’єктом дослідження є державний бюджет України

Аналіз доходів державного бюджету України у 2010 році у розрізі бюджетної класифікації

Код

Найменування показників згідно з бюджетною класифікацією

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього

Структура, %

10000000

Податкові надходження      

175 814 696,8

12 408 801,2

20000000

Неподаткові надходження

26 993 652,2

28 440 646,6

30000000

Доходи від операцій з капіталом

53 256,9

732 660,1

40000000

Офіційні трансферти

136 982,5+7 089  889,0

543 481,8

50000000

Цільові фонди

537 147,1

Разом доходів

Таблиця 2

Аналіз складу та структури  податкових надходжень державного бюджету України у 2010 році

Код

Найменування показників згідно з бюджетною класифікацією

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього

Структура, %

10000000

Податкові надходження      

11000000

Податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості

36 704 746,7

3 330 265

11020000

Податок на прибуток підприємств

36 704 746,7

3 330 265,2

13000000

Збори за спеціальне використання природних ресурсів

147 852,3

13010000

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду

147 852,3

13010100

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів державного значення

147 852,3

13020000

Збір за спеціальне водокористування

770 609,4

13030000

Платежі за користування надрами

1 626 500,1

13030100

Платежі за користування надрами загальнодержавного значення

1 626 500,1

13040000

Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету

302 374,0

1 055 736,0

13070000

Плата за використання інших природних ресурсів

1 330,0

14000000

Внутрішні податки на товари та послуги

128 052 311,3

6 794 000,0

14010000

Податок на додану вартість

104 685 191,3

50 000,0

14010100

Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів, (робіт, послуг)

53 453 355,5

50 000,0

14010200

Бюджетне відшкодування податку на додану вартість грошовими коштами

-27 470 600,0

14010300

Податок на додану вартість із ввезених на територію України товарів

78 702 435,8

140020000

Акцизний збір із вироблених в Україні товарів

21 270 000,0

4 072 000,0

14030000

Акцизний збір із ввезених на територію України  товарів

1 702 000,0

2 672 000,0

14060000

Плата за ліцензії

395 120,0

14060200

Плата за видачу ліцензій та сертифікатів

87 760,0

14060400

Кошти в іноземній валюті за реєстрацію представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності

2 849,0

14060500

Плата за ліцензії на виробництво спирту етилового, кон’ячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів

271,0

14060600

Плата за ліцензії на право експорту, імпорту та оптової торгівлі спирту етилового, кон’ячного та плодового

1 530,0

14060700

Плата за ліцензії на право експорту, імпорту алкогольними напоями та тютюновими виробами

234,0

14060900

Плата за державну реєстрацію, крім плати за державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності

4 354,0

14061000

Плата за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами

210 000,0

14061200

Плата за  видачу, продовження, переоформлення ліцензій і за видачу дубліката ліцензій на мовлення та ліцензій провайдера програмної продукції

9 830,0

14061400

Плата за  видачу, переоформлення, продовження терміну дії ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України та  видачу дублікатів таких ліцензій

28 800,0

14061500

Плата за ліцензії, видані Національною комісією регулювання еоектроенергетики

24 492,0

14061700

Плата за видачу, переоформлення, продовження терміну дії ліцензій на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій та видачу копій і дублікатів таких ліцензій

25 000,0

15000000

Податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції

8 207 140,0

668 800,0

15010000

Ввізне мито

7 642 000,0

648 000,0

15020000

Вивізне мито

376 940,0

15030000

Кошти, отримані за вчинення консульських дій

188 200,0

20 800,0

16000000

Інші податки

1 833,0

560 000,0

16030000

Податки не віднесені до інших категорій

1 833,0

16060000

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

560 000,0

Таблиця 6

Аналіз складу та структури цільових фондів державного бюджету України у 2010 році

Код

Найменування показників згідно з бюджетною класифікацією

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього

Структура, %

50000000

Цільові фонди

50070000

Надходження до Фонду соціального захисту інвалідів

167 800,0

50080000

Збір за забруднення навколишнього природного середовища

369 347,1

Таблиця 3

Аналіз складу та структури неподаткових надходжень державного бюджету України у 2010 році

Код

Найменування показників згідно з бюджетною класифікацією

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього

Структура,

%

20000000

Неподаткові надходження      

21000000

Доходи від власності та підприємницької діяльності

21 668 090,2

3 889 169,1

21010000

Частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до бюджет, та дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність, а також заборгованість за минулі періоди із сплати частини чистого прибутку (доходу) Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та її підприємств

3 514 287,3

13000000

Надходження від перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами Національного банку України

10 000 000,0

21030000

Відрахування коштів, отриманих від проведення грошово-речових лотерей

71 593,5

21040000

Плата за розміщення тимчасово вільних коштів державного бюджету

113 538,0

21060000

Рентна плата

6 766 373,4

3 044 020,5

21080000

Інші надходження

1 202 298,0

845 148,6

22000000

Адміністративні збори та платежі, доходи від неклмерційного та побічного продажу

1 532 925,4

152 000,0

24000000

Інші неподаткові надходження

3 792 636,6

10 865 925,8

25000000

Власні надходження бюджетних установ

13 533 551,7

Таблиця 4

Аналіз складу та структури доходів від операцій з капіталом державного бюджету України у 2010 році

Код

Найменування показників згідно з бюджетною класифікацією

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього

Структура, %

30000000

Доходи від операцій з капіталом

31000000

Надходження від продажу основного капіталу

10 642,0

32000000

Надходження від реалізації державних запасів товарів

470 000,0

33000000

Надходження від продажу землі і нематеріальних активів

42 614,9

262 660,1

Таблиця 5

Аналіз складу та структури офіційних трансфертів державного бюджету України у 2010 році

Код

Найменування показників згідно з бюджетною класифікацією

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього

Структура, %

40000000

Офіційні трансферти

41010100

Кошти, що надходять до державного бюджету з інших бюджетів

7 089 889,0

42000000

Від урядів зарубіжних країн та міжнародних організацій

136 982,5

543 481,8

42010000

Кошти, отримані від секретаріату ООН, ОБСЄ або іншої регіональної організації за участь українського контингенту та персоналу у миротворчих операціях

136 982,5

20 959,8

42030000

Надходження в рамках програм допомоги Європейського Союзу

522 522,0


Видатки державного бюджету України на 2010 рік

Код програмної класифікації видатків

Найменування

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього видатків

Структура, %

Видатки споживання

Видатки розвитку

Всього

Видатки споживання

Видатки розвитку

Всього

0110000

Апарат Верховної Ради   України

757 209,8

 50,0

62 874,3|

2 018,4

0300000

Державне управління справами

821 091,7

31 980,0

88 227,7

 5 424,7

0410000

Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабінету Міністрів України

300 382,1

2 190,0

9 241,2

32,2|

0500000

Державна судова адміністрація України

2 373 645,6

700,0

85 587,0

9 513,0

0600000

Верховний Суд України    

126 441,5

500,0

0700000

Вищий господарський суд  України

72 781,3

0800000

Конституційний Суд   України    

58 852,9

0900000

Генеральна прокуратура України

1 216 361,7

1 194,6

100,0|

1000000

Міністерство внутрішніх справ України

9 642 737,1

36 222,2

2 003 695,4

123 929,6

1100000

Міністерство палива та енергетики України

66 731,1

32 144,9

59 281,3

4 870 922,4

1200000

Міністерство економіки України

247 451,5

47 440,7

2 478,5

3 296,0

1300000

Міністерство вугільної промисловості України

19 869,0

42 385,9

275 674,8

911 288,5

1400000

Міністерство закордонних справ України

1 019 595,8

20 442,1

7 732,0|

1700000

Державний комітет телебачення та радіомовлення України

557 868,9

5 190,0

81 862,1

8 422,4

1800000

Міністерство культури і туризму України

1 502 188,1

12 587,0

110 715,4

11 896,5

1900000

Державний комітет лісового господарства України

485 457,2

104 921,8

17 756,4

5 461,7

2100000

Міністерство оборони України

8 316 759,6

354 333,4

1 191 758,2

1 472 287,7

2200000

Міністерство освіти і науки України

14 638 340,1

462 918,9

3 894 749,8

1 001 769,3

2300000

Міністерство охорони здоров’я України

4 813 380,4

76 358,9

1 124 756,5

120 616,0

2400000

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України

610 402,5

45 953,6

89 202,6

1 227 562,6

2500000

Міністерство праці та соціальної політики України

3 852 890,3

16 268,5

249 922,4

339 291,0

2600000

Міністерство промислової політики України

57 669,7

41 951,7

13 202,6

30 000,0

2700000

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України

36 629,6

6 528,8

2 563,1

8,0

2800000

Міністерство аграрної політики України

3 230 374,5

297 998,2

1 452 072,4

774 041,3

3000000

Державний комітет статистики України

437 089,2

6 080,2

35 501,5

46 408,5

3100000

Міністерство транспорту та зв’язку України

1 124 186,0

39 545,0

437 934,2

76 498,6

3200000

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій

3 235 178,2

212 487,2

391 270,0

79 340,1

3400000

Міністерство України з питань сім’ї, молоді та спорту

1 369 308,1

5 453,2

65 177,5

5 418,5

3500000

Міністерство фінансів України

22 042 355,4

54 691,7

642 753,3

123 068,3

3600000

Міністерство юстиції України

987 991,6

13 087,1

199 173,3

24 867,2

5000000|

Державний комітет України по водному господарству

963 936,3

1 128,9

212 630,0

270 403,4

6010000

Антимонопольний комітет України

53 016,1

1 503,8

1 976,0

6110000

Державний комітет архівів України

42 552,5

2 037,2

673,4

8,5

6600000

Управління державної охорони України

224 985,8

4 683,0

6730000

Центральна виборча комісія

974 059,1

2 454,0

6800000

Національна акціонерна компанія "Украгролізинг"

98 000,0|

7710000

Рада міністрів АРК

51 754,9

271,4

7800000

Київська обласна державна адміністрація

109 193,8

3 151,5

280,0

Всього видатків

Таблиця 2

Видатки Міністерства праці та соціальної політики України на 2010 рік

Код програмної класифікації видатків

Код функціональної класифікації видатків

Найменування

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього видатків

Структура, %

Видатки споживання

Видатки розвитку

Всього

Видатки споживання

Видатки розвитку

Всього

2500000

Міністерство праці та соціальної політики України

2501000

Апарат Міністерства праці та соціальної політики

3 455 951,1

16 268,5|

172 879,8

244 933,6

2501010

0412

Керівництво та управління у сфері праці та соціальної політики

109 603,4

2 432,1

2501040

1080

Прикладні наукові та науково-технічні розхробки

 71,3

16 208,7

409,6

2501050

0941

Підготовка кадрів для галузі соціального забезпечення та соціального захисту вищими навчальними закладами І, ІІ рівнів акредетації

14 844,0

116,3

2501060

0950

Підвищення кваліфікації працівників органів соціального захисту та забезпечення

628,1

73,1|

2501070

0732

Спеціалізована протезно ортопедична та медично-реабілітаційна допомога інвалідам у клініці науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності

9 252,6

43,0

2501080

0734

Санаторне лікування ветеранів війни

73 285,4

3 665,6

131,2

2501090

1090

Виготовлення бланків посвідчень та нагрудних знаків для системи соціального захисту

837,8

2501120

1010

Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів

55 952,6

2501130

1050

Одноразова матеріальна допомога інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам

8 080,2

2501140

1090

Створення і програмно-технічне забезпечення системи інформаціно-аналітичної підтримки та інформаційно-методичне забезпечення установ системи Міністерства праці та соціальної політики України

2 358,5

2501150

1030

Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань

601 097,2

2501160

1030

Довічні державні стипендії

33 755,1

2501170

1010

Розробка нових видів протезно-ортопедичних виробів та обслуговування інвалідів у стаціонарах

11 744,6

2501180

1070

Соціальний захист працівників, що вивільняються у зв’язку із виведенням з експлуатації Чорнобильської АЕС

2 437,8

2501200

1070

Доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу

595 962,6

2501210

1070

Компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безоплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи

575 400,0

2501230

1070

Щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

814 470,9

2501240

1070

Компенсації за втрачене майно та оплата витрат у зв’язку з переїздом на нове місце громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

10 000,0

2501250

1070

Компенсації за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення, у разі звільнення з роботи громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

46 620,5

2501270

1010

Допомога по тимчасовій непрацездатності громадянам, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

37 244,1

2501300

1070

Обслуговування банківських позик наданих на пільгових умовах  до 1999 року громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

383,3

2501360

1070

Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

382 990,0

2501380

0734

Санаторне лікування ветеранів війни, хворих на туберкульоз

9 583,7

1 819,0

120,4

2501400

1050

Часткове покриття видатків Фонду ЗДСС на випадок безробіття та створення нових робочих місць для забезпечення зайнятості мешканців вугледобувних регіонів

20 000,0

2501410

1010

Реєстрація державною службою зайнятості трудових договорів, укладених між працівниками та фізичними особами

2 789,4

2501420

1050

Надання роботодавцям дотацій для забезпечення молоді першим робочим місцем

10 000,0

2501550

0942

Підготовка кадрів для галузі соціального забезпечення та соціального захисту вищими навчальними закладами ІІІ- VІ рівнів акредетації

12 806,7

2501580

1062

Придбання житла для інвалідів сліпих та інвалідів глухих

-

-

2501590

1070

Державна установа „Державний контактних центр”

12 000,0

2501610

1090

Підвищення ефективності управління реформою системи соціального захисту

982,9

121 972,2

204 644,0

2501630

1090

Вдосконалення системи соціальної допомоги

768,4

38 060,7

39 078,4

2505000

Державний комітет України у справах ветеранів

19 732,9

2505010

1030

Керівництво та управління у сфері соціального захисту ветеранів

5 976,5

2505030

1030

Фінансова підтримка громадських організацій ветеранів та відвідування військових поховань та військових пам’ятників

11 256,4

2505040

1030

Заходи пов’язані з проведенням святкування 65- річниці Перемоги у ВВВ

2 500,0

2507000

Фонд соціального захисту інвалідів

377 206,3

77 042,6

94 357,4

2507030

1010

Забезпечення інвалідів та інвалідів чорнобильцівавтомобілями

250,0

3 350,0

2507050

0734

Санаторно-курортне оздоровлення інвалідів

80 015,9

2507080

1010

Соціальна, трудова та професійна реабілітація інвалідів видатки на створення Національного центру параолімпійської підготовки

76 792,6

91 007,4

2507090

1010

Забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації

297 190,4

2510000

Міністерство праці та соціальної політики України (загальнодержавні видатки)

32 542,9

14 880,1

Видатки Міністерства праці та соціальної політики України на 2010 рік

Код програмної класифікації видатків

Код функціональної класифікації видатків

Найменування

Загальний фонд

Спеціальний фонд

Всього видатків

Структура, %

Видатки споживання

Видатки розвитку

Всього

Видатки споживання

Видатки розвитку

Всього

2500000

Міністерство праці та соціальної політики України

2501000

Апарат Міністерства праці та соціальної політики

3 455 951,1

16 268,5|

172 879,8

244 933,6

2501010

0412

Керівництво та управління у сфері праці та соціальної політики

109 603,4

2 432,1

2501040

1080

Прикладні наукові та науково-технічні розхробки

 71,3

16 208,7

409,6

2501050

0941

Підготовка кадрів для галузі соціального забезпечення та соціального захисту вищими навчальними закладами І, ІІ рівнів акредетації

14 844,0

116,3

2501060

0950

Підвищення кваліфікації працівників органів соціального захисту та забезпечення

628,1

73,1|

2501070

0732

Спеціалізована протезно ортопедична та медично-реабілітаційна допомога інвалідам у клініці науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності

9 252,6

43,0

2501080

0734

Санаторне лікування ветеранів війни

73 285,4

3 665,6

131,2

2501090

1090

Виготовлення бланків посвідчень та нагрудних знаків для системи соціального захисту

837,8

2501120

1010

Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів

55 952,6

2501130

1050

Одноразова матеріальна допомога інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам

8 080,2

2501140

1090

Створення і програмно-технічне забезпечення системи інформаціно-аналітичної підтримки та інформаційно-методичне забезпечення установ системи Міністерства праці та соціальної політики України

2 358,5

2501150

1030

Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань

601 097,2

2501160

1030

Довічні державні стипендії

33 755,1

2501170

1010

Розробка нових видів протезно-ортопедичних виробів та обслуговування інвалідів у стаціонарах

11 744,6

2501180

1070

Соціальний захист працівників, що вивільняються у зв’язку із виведенням з експлуатації Чорнобильської АЕС

2 437,8

2501200

1070

Доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу

595 962,6

2501210

1070

Компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безоплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи

575 400,0

2501230

1070

Щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

814 470,9

2501240

1070

Компенсації за втрачене майно та оплата витрат у зв’язку з переїздом на нове місце громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

10 000,0

2501250

1070

Компенсації за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення, у разі звільнення з роботи громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

46 620,5

2501270

1010

Допомога по тимчасовій непрацездатності громадянам, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

37 244,1

2501300

1070

Обслуговування банківських позик наданих на пільгових умовах  до 1999 року громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

383,3

2501360

1070

Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС

382 990,0

2501380

0734

Санаторне лікування ветеранів війни, хворих на туберкульоз

9 583,7

1 819,0

120,4

2501400

1050

Часткове покриття видатків Фонду ЗДСС на випадок безробіття та створення нових робочих місць для забезпечення зайнятості мешканців вугледобувних регіонів

20 000,0

2501410

1010

Реєстрація державною службою зайнятості трудових договорів, укладених між працівниками та фізичними особами

2 789,4

2501420

1050

Надання роботодавцям дотацій для забезпечення молоді першим робочим місцем

10 000,0

2501550

0942

Підготовка кадрів для галузі соціального забезпечення та соціального захисту вищими навчальними закладами ІІІ- VІ рівнів акредетації

12 806,7

2501580

1062

Придбання житла для інвалідів сліпих та інвалідів глухих

-

-

2501590

1070

Державна установа „Державний контактних центр”

12 000,0

2501610

1090

Підвищення ефективності управління реформою системи соціального захисту

982,9

121 972,2

204 644,0

2501630

1090

Вдосконалення системи соціальної допомоги

768,4

38 060,7

39 078,4

2505000

Державний комітет України у справах ветеранів

19 732,9

2505010

1030

Керівництво та управління у сфері соціального захисту ветеранів

5 976,5

2505030

1030

Фінансова підтримка громадських організацій ветеранів та відвідування військових поховань та військових пам’ятників

11 256,4

2505040

1030

Заходи пов’язані з проведенням святкування 65- річниці Перемоги у ВВВ

2 500,0

2507000

Фонд соціального захисту інвалідів

377 206,3

77 042,6

94 357,4

2507030

1010

Забезпечення інвалідів та інвалідів чорнобильцівавтомобілями

250,0

3 350,0

2507050

0734

Санаторно-курортне оздоровлення інвалідів

80 015,9

2507080

1010

Соціальна, трудова та професійна реабілітація інвалідів видатки на створення Національного центру параолімпійської підготовки

76 792,6

91 007,4

2507090

1010

Забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації

297 190,4

2510000

Міністерство праці та соціальної політики України (загальнодержавні видатки)

32 542,9

14 880,1


Додаток Ж

Приклад аналітичного матеріалу, що повинен бути проаналізованим, у випадку, коли об’єктом дослідження є склад та структура виплат соціальних допомог населенню

Таблиця 2.2

Структура грошових виплат державних соціальних допомог протягом 2005-2009 років

      Вид допомоги

2005

2006

2007

2008

2009

відхилення

тис.грн.

%

тис.грн.

%

тис.грн.

%

тис.грн.

%

тис.грн.

%

+,-

%

Допомога у звязку  з вагітністю та пологами

107,33

2,2

107,32

1,8

185,23

2,0

184,21

1,6

214,18

1,4

106,85

199,5

Одноразова допомога при народженні дитини

597,36

12,2

1508,90

25,6

3384,29

36,2

4459,30

39,8

7202,53

48,1

6605,17

1205,7

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

785,03

16,0

734,48

12,4

1285,10

13,7

1574,45

14,0

1950,88

13,0

1165,85

248,5

Допомога на дітей одиноким матерям

336,81

6,9

432,14

7,3

1352,17

14,5

1616,70

14,4

1846,12

12,3

1509,31

548,1

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням

123,26

2,5

196,75

3,3

328,24

3,5

433,43

3,9

1155,07

7,7

1031,81

937,1

Державна соціальна допомога малозабезпе-ченим сімям

2799,32

57,2

2565,14

43,5

1850,59

19,8

1547,77

13,8

892,86

6,0

-1906,46

31,9

Допомога при усиновлені дитини

-

-

-

-

-

-

-

-

40,44

0,3

-

-

Тимчасова  державна допомога дітям (аліменти)

-

-

4,57

0,1

160,55

1,7

231,72

2,1

333,02

2,2

-

-

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам

145,23

3,0

352,66

6,0

801,88

8,6

1165,81

10,4

1329,12

8,9

1183,89

915,2

Всього:

4894,34

100

5901,96

100

9348,05

100

11213,39

100

14964,20

100


Рис.2.2. Виплата допомога по вагітності та пологам у 2005-2009 рр. управлінням праці та соціального захисту населення Новотроїцької районної державної адміністрації

Таблиця 2.3

Розміри та строки надання допомоги при народженні дитини

Разова

виплата

(грн.)

Щомісячна виплата

(грн.)

Термін виплати (місяців)

Загальна сума виплати (грн.)

Допомога на першу дитину

4800,0

620,0

12

12240,0

Допомога на другу дитину

4840,0

840,0

24

25000,0

Допомога на третю та кожну наступну

5000,0

1250,0

36

50000,0

Рис.2.3. Чисельність дітей, народжених у 2008-2009 рр., на яких виплачується допомога при народженні в нових розмірах управлінням праці та соціального захисту населення Новотроїцької районної державної адміністрації

Рис.2.4. Виплата одноразової допомоги при народжені дитини у 2005- 2009 рр. управлінням праці та соціального захисту населення Новотроїцької районної державної адміністрації

Рис. 2.5. Розміри мінімального та максимального розміру по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

     

           Рис.2.6. Виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у 2005-2009 рр. управлінням праці та соціального захисту населення Новотроїцької районної державної адміністрації

         

          Рис.2.7. Виплата допомоги на дітей одиноким матерям управлінням праці та соціального захисту населення у період з 2005-2009 рр. Новотроїцької районної державної адміністрації

            

           Рис.2.8. Виплата допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням у 2005-2009 рр. управлінням праці та соціального захисту населення Новотроїцької районної державної адміністрації

Рис. 2.9. Кількість малозабезпечених сімей, які отримували державну соціальну допомогу у 2005-2009 рр. Управлінням праці та соціального захисту населення Новотроїцької районної державної адміністрації  

Рис.2.10. Виплата державної соціальної допомоги малозабезпеченим сімям на протязі 2005-2009 рр. Новотроїцької районної державної адміністрації

Рис.2.11. Виплата допомоги при усиновлені дитини на протязі 2005-2009 рр. Новотроїцької районної державної адміністрації

               

Рис.2.12. Виплата тимчасової державної допомоги дітям (аліменти) у 2005-2009 рр. Управлінням праці та соціального захисту населення Новотроїцької районної державної адміністрації

Таблиця 2.4.

Розміри державної соціальної допомоги та надбавки на догляд інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам встановлені законодавством

Категорія

Розмір виплати допомоги

1

2

Інвалід I- групи

100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Інвалід II - групи

80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Інвалід III - групи

60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Дитина – інвалід до 18 років

70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Надбавка інваліду I-групи

50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Надбавка інваліду II- групи

15% прожиткового мінімуму для осіб, які

втратили працездатність

Надбавка інваліду III- групи

15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

Надбавка дитині-інваліду до 6 років

50% прожиткового мінімуму для дітей до 6 років

Надбавка дитині-інваліду від 6 до 18 років

50% прожиткового мінімуму для дітей від 6 до 18 років

Таблиця 2.5.

Розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам з 2005 року по 2009 рік на одну особу

Категорія

Роки

2005

2006

2007

2008

2009

інвалід 1 гр., грн.

332,0

366,0

411,0

498,0

573,0

інв.2 гр., грн..

265,6

292,8

328,8

398,4

458,4

інв.3 гр., грн.

199,2

219,6

246,6

298,8

343,8

Дитина-інв.

232,4

256,2

287,7

348,6

401,1

Надбавка інвалідам

надбавка інв. 1 гр., грн.

166,0

183,0

205,5

249,0

286,5

надбавка інв. 2 гр. та 3 гр., грн.

49,8

54,9

61,65

74,7

85,95

Надбавка на дитина-інв. до 6 років, грн.

188,0

209,0

235,0

278,5

316,0

Надбавка на дитина-інв. до 18 років, грн.

234,0

268,0

302,0

350,5

388,0

Таблиця 2.6.

Структура виплати допомог для осіб з обмеженими можливостями                    протягом 2005-2009 років  

Вид допомоги

2005р.

%

2006р.

%

2007р.

%

2008р.

%

2009р.

%

відхилення

+,-

%

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям інвалідам , тис.грн.

145,23

100

352,66

100

801,88

100

1165,81

100

1329,12

100

1183,89

915,2

Всього

145,23

100

352,66

100

801,88

100

1165,81

100

1329,12

100

Рис.2.13. Виплата державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам управлінням праці та соціального захисту населення Новотроїцької районної державної адміністрації

Додаток К

Приклад аналітичного матеріалу, що повинен бути наведений, у випадку, коли об’єктом дослідження є бюджетна установа

Таблиця 2.1

Склад і структура доходів бюджету Новотроїцької протитуберкульозної лікарні за 2007-2011 рр. (тис.грн.)

Доходи,

тис.грн

2007 рік

2008 рік

2009 рік

2010 рік

2011 рік

Відхилення 2011 року від 2007

+,-

%

1

2

3

4

5

6

7

8

НАДХОДЖЕННЯ-усього

1408,6

2374,6

3380,6

3918,4

3722,2

+2313,6

в 2,6 рази

Загальний фонд

1406,6

2372,6

3378,5

3915,1

3720,6

+2314,0

в 2,6 рази

у % до загальної суми

99,8

99,9

99.9

99,9

99,9

-

-

Спеціальний фонд

2,0

2,0

2,2

3,4

1,6

- 0,4

-

у % до загальної суми

0,2

0.1

0,1

0,1

0.1

-

-


                                                                                                     Таблиця 2.2                                                                                                                                                                                                                  

Поточні видатки загального фонду кошторису  Новотроїцької протитуберкульозної лікарні за 2007 -2011рр., тис.грн

Показники

Код

2007 рік

2008 рік

2009 рік

2010 рік

2011 рік

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

Видатки – усього

в тому числі:

Х

1406,6

3889,8

2372,6

3966,1

3378,4

6770,3

3915,1

6598,9

3720,6

8045,6

Поточні видатки

1000

1396,1

2037,7

2372,6

3459,5

3178,5

4977,1

3915,1

5594,5

3720,6

6363,0

у % до зага-льної суми

Х

99,2

52,4

100

87,2

94,1

73,5

100

84,8

100

79,1

Оплата праці

1100

540,9

598,2

1112,1

1345,5

1470,7

1931,9

1930,5

1977,6

2071,1

2212,4

у % до зага-льної суми

  Х

38,5

15,4

46,9

33,9

43,5

28,5

49,3

30,0

55,7

27,5

Нарахуван

ня на зарплату

1120

195,8

212,4

405,4

487,1

536,6

699,3

702,7

719,9

743,5

796,5

у % до зага-льної суми

Х

13,9

5,5

17,1

12,3

15,9

10,3

17,9

10,9

20.0

9,9

Придбання предметів і матеріалів, оплата послуг  

1130

496,9

1046,9

624,3

1397,8

811,9

1853,1

896,8

2501,8

495,5

2900,3

у % до зага-льної суми

Х

35,3

26,9

26,3

35,2

24,0

27,4

22,9

37,9

13,3

36,0

Видатки на відрядженя

1140

14,3

18,1

10,0

10,9

4,0

21,0

9,7

25,7

-

28,1

у % до зага-льної суми

Х

1,0

0,5

0,4

0,3

0,1

0,3

0,2

0,4

-

0,3

Оплата комунальних послуг та енергоносії

1160

141,6

152,1

195,8

199,4

300,0

406,0

319,7

299,9

350,6

371,1

у % до зага-льної суми

Х

10,1

3,9

8,2

5,0

8,9

6,0

8,2

4,5

9,4

4,6

Окремі заходи по реалізації державних програм

1172

-

3,8

-

6,1

-

2,8

0,9

9,5

-

0,5

у % до зага-льної суми

Х

-

0,1

-

0,2

-

0,04

0,02

0,1

-

-

Виплата пенсій і Допомоги

1341

6,6

6,1

15,0

12,8

55,3

63,0

54,8

60,2

59,9

54,3

у % до зага-льної суми

Х

0,47

0,2

0,6

0,3

1,6

0,9

1,4

0,9

1,6

0,7


                                                                                                       Таблиця 2.7

Формування посадового окладу головного лікаря Новотроїцької протитуберкульозної лікарні на 1.10.2011 року.

Посадовий оклад

(грн.)

Надбавки (грн.)

Загальний оклад

(грн.)

Керівництво 44,9%

Шкідливі умови праці 30%

Почесне звання

20%

Вислуга років

30%

Активна форма туберкульозу 40%

1

2

3

4

5

6

7

1703,00

296,34

599,80

519,83

779,74

799,74

4698,45

Таблиця 2.7

Формування посадового окладу медичної сестри Новотроїцької протитуберкульозної лікарні на 1.10.2011 року.

Ставка

Посадовй

оклад

(грн.)

Надбавки (грн.)

Загальний оклад

(грн.)

Шкідливі умови праці ,%

Іонізуюче випромінювання

15%

Вислуга років

20%

Заразна форма туберкульозу 60%

1,0

1040,00

624

156

364

624

2808,00

0,25

257,50

77,25

-

66,95

-

401,00

Всього

1297,50

701,25

156

430,95

624

3209,00

Таблиця 2.8

Формування посадового окладу молодшої медичної сестри Новотроїцької протитуберкульозної лікарні на 1.10.2011 року.

Ставка

Посадовй

оклад

(грн.)

Надбавки (грн.)

Загальний оклад

(грн.)

Шкідливі умови праці 30%

Дезінфікуючі засоби

10%

1,0

1010,00

303,00

131,30

1444,30

Таблиця 2.9

Формування посадового окладу машиніста з прання та ремонту одягу Новотроїцької протитуберкульозної лікарні на 1.10.2011 року.

Ставка

Посадовй

оклад

(грн.)

Надбавки (грн.)

Загальний оклад

(грн.)

Шкідливі

умови праці 30%

Робота з СМЗ

20%

Дезінфікуючі засоби

10%

1,0

990,00

297,00

198,00

148,50

1633,50


Таблиця 2.10

Поточні видатки КЕКВ 1130 загального фонду кошторису по Новотроїцькій протитуберкульозній лікарні за 2007 -2011рр., тис.грн

Показники

Код

2007 рік

2008 рік

2009 рік

2010 рік

2011 рік

Згідно кошторису

Згідно бюджетного запиту

Згідно кошторису

Згідно бюджетного запиту

Згідно кошторису

Згідно бюджетного запиту

Згідно кошторису

Згідно бюджетного запиту

Згідно кошторису

Згідно бюджетного запиту

Придбання  матеріалів, оплата послуг  

1130

496,9

1046,9

624,3

1397,8

811,9

1853,1

896,8

2501,8

495,5

2900,3

Предмети,

матеріали, обладнання, інвентар

у т.ч. м’який інвентар

1131

65,0

110,7

70,4

147,2

28,9

155,4

126,2

266,2

66,1

434,8

у % до зага-льної суми

13,1

10,6

11,3

10,5

3,6

8,4

14,1

10,6

13,3

15

Медикаменти

1132

72,1

220,4

115,0

216,4

137,3

350,0

140,0

1045,3

72,1

1105,0

у % до зага-льної суми

14,5

14,3

18,4

15,5

16,9

18,9

15,6

41,8

14,6

38,1

Продукти харчування

1133

274,2

446,2

351,4

910,7

602,9

1161,9

602,6

1153,6

333,5

1326,0

у % до зага-льної суми

55,2

28,9

56,3

43,1

74,2

62,7

67,2

46,1

67,3

45,7

Мякий інвентар

Оплата послуг

1134

8,0

17,7

8,0

21,0

-

43,2

26,9

33,0

23,4

34,3

Продовження табл. 2.10

у % до зага-льної суми

Х

1,6

1,1

1,3

1,5

-

2,3

3,0

1,3

4,7

1,2

Оплата транспорт них послуг  

Інші видатки

1135

33,0

41,6

22,0

36,5

20,0

56,1

1,0

3,6

0,4

0,2

у % до зага-льної суми

Х

6,6

2,7

3,5

2,6

2,5

3,0

0,1

0,1

-

-

Поточний ремонт обладнання

1137

29,9

183,4

46,4

53,3

8,9

70,7

-

-

-

-

у % до зага-льної суми

Х

6,0

11,9

7,4

3,8

1,1

3,8

-

-

-

-

Послуги звязку

1138

1,5

5,5

4,2

5,7

5,9

7,7

-

-

-

-

у % до зага-льної суми

Х

0,3

0,4

0,7

0,4

0,7

0,4

-

-

-

-

Оплата інших послуг

1139

13,2

21,5

6,9

7,1

7,9

8,1

-

-

-

-

у % до зага-льної суми

Х

2,7

1,4

1,1

0,5

1,0

0,4

-

-

-

-


Таблиця 2.11

Поточні видатки КЕКВ 1160 загального фонду кошторису

Новотроїцької протитуберкульозної лікарні за 2007 -2011рр., тис.грн

Показники

Код

2007 рік

2008 рік

2009 рік

2010 рік

2011 рік

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

Оплата комунальних послуг та енергоносіїв

1160

141,6

152,1

195,8

199,4

300,0

406,0

319,7

299,9

350,6

371,1

Оплата водопостачання та водовідведення

1162

3,6

4,5

8,0

6,6

11,5

21,8

-

-

-

-

у % до загальної суми

Х

2,5

3,0

4,1

3,3

3,8

5,4

-

-

-

-

Оплата електроенергії

1163

38,0

49,8

69,0

55,2

86,6

106,0

103,3

99,1

110,7

121,8

у % до загальної суми

Х

26,8

32,7

35,2

27,7

28,9

26,1

32,3

33,0

31,5

32,8

Оплата природного газу

1164

10,0

16,6

8,8

10,0

10,4

20,9

14,9

12,8

16,5

17,8

у % до загальної суми

Х

7,1

10,9

4,5

5,0

3,5

5,1

4,7

4,3

4,7

5,0

Оплата інших комунальних послуг

1165

21,2

12,0

10,0

37,8

26,6

77,7

41,6

44,9

40,5

41,2

у % до зага-льної суми

Х

15,0

7,9

5,1

19,0

8,9

19,1

13,0

15,0

11,6

11,1

Оплата інших енергоносії

1166

68,8

69,2

100,0

89,8

164,9

179,7

159,9

136,8

182,9

184,3

у % до зага-льної суми

Х

48,6

45,5

51,1

45,0

55,0

44,3

50,0

45,6

52,2

49,7

                                                                                                              Таблиця 2.12

Учасники тендерної процедури та їх цінові пропозиції

№ з/п

Учасники

Цінові пропозиції

(грн.)

1

ПП Мельник Н.В. с. Новотроїцьке

175800

2

ТОВ «ММ-Консалтинг» м. Донецьк

177500

3

ПП «Коал Комплекс» м. Кривий Ріг

192300

4

ТОВ «Поліпромінвест» м. Херсон

182500

                                                                                                    

         Таблиця 2.13

Капітальні видатки загального фонду кошторису по Новотроїцькій протитуберкульозній лікарні за 2007-2011 років. (тис.грн.)

Показники

Код

2007 рік

2008 рік

2009 рік

2010 рік

2011 рік

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

кошторис

бюджетний запит

Капітальні  видатки

2000

10,5

1852,1

10,0

506,6

200,0

1793,2

-

1004,3

-

1682,6

Придбання обладнання 

2110

10,5

552,1

100,0

500,6

-

1193,2

-

739,7

-

1388,9

Капітальне будівництво  

2120

-

1300,0

-

-

200,0

200,0

-

-

-

Капітальний ремонт та реконструкція

2130

-

-

-

6,0

-

400,0

-

264,6

-

293,7

Таблиця 2.14

Видатки спеціального фонду кошторису  Новотроїцької протитуберкульозної лікарні за 2007 -2011рр. (тис.грн.)

Показники

Код

Згідно кошторису

Відхилення 2011 від 2007 року

2007

рік

2008 рік

2009

рік

2010

Рік

2011

рік

(+,-)

(%)

Видатки – усього  

в тому числі:

Х

2,0

2,0

2,2

3,4

1,6

- 0,4

20

Матеріали та інвентар

1131

-

-

-

1,1

-

-

-

у % до загальної суми

Х

-

-

-

32,4

-

-

-

Продукти харчування

 

1133

-

-

-

0,3

0,5

-

-

у % до загальної суми

Х

-

-

-

8,8

31,3

-

-

Оплата інших послуг та

інші видатки

1134

-

-

0,2

0,2

0,1

-

-

у % до загальної суми

Х

-

-

9,1

5,9

6,3

-

-

Придбання обладнання і предметів довгострокового використання  

2110

2,0

2,0

2,0

1,8

1,0

-1,0

50

у % до загальної суми

Х

1100

100

90,9

52,9

62,4

-

-




1. ЧТО ТАКОЕ ФИЛОСОФИЯ И ЗАЧЕМ ОНА Материалы к теме 1- отрывки из первоисточнико
2. Лабораторная работа1
3. Таможня
4. Имеется статься в VK
5. Наукове обгрунтування ролі гри в житті дитини
6. на тему- Методика работы по развитию мелкой моторики у детей Выполни
7. ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения Симон Львович Соловейчик.html
8. Поняття про етикет
9. истец труддог МУП А
10. юридическо
11. Феномена человека 2
12. ТЕМА- МОЯ ГОЛОВА Подготовила
13. Реферат- Детская психика
14. Общая характеристика хозяйственного учета, его виды, измерители, применяемые в учете
15. НА ТЕМУ- Управління якістю в корпорації Дженерал Електрик Виконала- студентка 5го курсу заоч
16. Тема. Засоби навчання природознавства П л а н Організація куточка живої природи в школі
17. Введение Понятие и сущность федерализма как формы государственного устройства Общие проблемы феде
18. Розрахункові витрати насиченої та перегрітої пари
19. 24115
20. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук5