Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

До обслуговування електричних установок і мереж допускаються особи не молодше 18 років що пройшли медичн

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 5

Вивчення правил техніки безпеки при обслуговуванні електроустаткування

Ціль роботи: вивчити безпечні умови ведення робіт при обслуговуванні електроустановок на геологорозвідувальних роботах

Загальні положення:

При веденні геологорозвідувальних робіт основними причинами нещасних випадків, як правило, є слабкий контроль за станом заземлення, порушення ізоляції струмопровідників, обслуговування електроустаткування малокваліфікованим персоналом, несправність вимикачів, розеток, переносних ламп.

До обслуговування електричних установок і мереж допускаються  особи не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд, навчені безпечним методам роботи і які отримали посвідчення з присвоєнням кваліфікаційної групи по техніці безпеки.

Заходи безпеки при проведенні робіт поблизу ліній електропередач

Уздовж ліній електропередач, що проходять по ненаселеній місцевості, встановлюються охоронні зони, які обумовлені рівнобіжними прямими, що відстоять від крайніх проводів лінії на відстані:

2м для ліній напругою до 1 кВ

10м - " - 20 кВ

15м - " - 35 кВ

20м - " - 110 кВ

25м - " - 150-220 кВ

Проведення будівельних і земляних робіт, складування устаткування, матеріалів і устрій яких-небудь тимчасових споруджень, а також встановлення самохідних і пересувних бурових установок і інших машин у межах охоронних зон діючих ліній електропередачі забороняється.

При проведенні робіт в охоронній або зоні при застосуванні високогабаритних машин (самохідних бурових установок) і металоконструкцій (бурові щогли, вишки і т.п.) під проводами ВЛ необхідне узгодження з організацією-власни-ком даної ВЛ. Роботи можна робити тільки в тому випадку, якщо організація-власник ВЛ дала згоду на їхнє проведення і зробила відключення даної лінії електропередачі. Якщо зняття напруги не викликається необхідністю, то в призначений час організація-власник ВЛ викликає свого представника. Роботи можуть виконується тільки під його безпосереднім спостереженням.

Обслуговування електростанцій і підстанцій

Пересувні і стаціонарні електростанції є складними агрегатами, до експлуатації яких допускаються особи, що мають спеціальне кваліфікаційне посвідчення і кваліфікаційну групу по техніці безпеки не нижче III.

Стаціонарні електростанції споруджуються в неспалених стаціонарних приміщеннях на відстані не менш полуторної висоти вишки від об'єктів бурових робіт.

Електростанції з двигунами внутрішнього згоряння потужністю до 125 ква дозволяється встановлювати в прибаштових спорудах. При обслуговуванні декількох бурових установок електростанція повинна розміщатися у відособлених приміщеннях на відстані від свердловини, що перевищує висоту веж не менш чим на 50 м.

Експлуатація і ремонт електроустаткування

При експлуатації електроустаткування забороняється:

- доторкатися до струмоведучих частин при одноособовому відкриванні дверей для огляду щитів пускових пристроїв і пультів керування;

- знімати попереджувальні плакати й огородження, а також проникати за ці огородження при огляді розподільних щитів, шинопроводів, троллеїв, і ін.;

- застосовувати некалібровані плавкі вставки;

- робити ремонт електроустаткування під напругою й у момент обертання (руху) його частин;

- застосовувати несправний інструмент і пристосування;

- користатися несправними або з простроченими клеймами засобами індивідуального захисту;

- робити оперативні переключення без застосування засобів індивідуального захисту.

На кожнім пусковому апараті повинні бути нанесені чіткі написи, що вказують установку, що включається ним. Перед пусковими пристроями, реостатами, пультами керування й інших електричних установок, розташованими в вологих приміщеннях і поза приміщеннями, а також перед панелями магнітних станцій і масляних вимикачів, необхідно установити ізолюючі підставки.

Пожежна профілактика електроустановок

Причиною пожежі при використанні електроустаткування може бути коротке замикання, неправильне застосування електронагрівальних приладів, перевантаження електродвигунів і мереж, утворення великих місцевих перехідних опорів. Коротке замикання виникає при неправильному підборі і монтажі електромереж, при зносі, застарінні й ушкодженні ізоляції і перевантаженнях.

До числа основних протипожежних заходів у електросистемах відноситься правильний підбор захисту. Найбільш поширені плавкі запобіжники, повітряні автоматичні вимикачі і реле. Сутність роботи плавкого запобіжника полягає в тім, що при перевищенні припустимої сили току розплавляється плавка вставка і споживач відключається від мережі.

Загальними засобами, що забезпечують пожежну безпеку при експлуатації електроустановок, є підтримка всього електрогосподарства в справному стані і здійснення систематичного нагляду за ним. Опір ізоляції електромереж необхідно вимірювати в приміщеннях з нормальним середовищем один раз у рік, а в вологих приміщеннях і в приміщеннях з їдкими парами і газами - не рідше двох разів у рік.

Експлуатація саморобних електронагрівальних приладів категорично заборонена. Експлуатація електромереж-времянок за винятком святкових ілюмінаційних і тимчасових мереж, використовуваних для ремонтних робіт, не допускається. Забороняється користатися роликами, вимикачами, штепсельними розетками й іншою апаратурою для підвішування одягу, плакатів і ін., а також закривати частини електромережі.

Електроапаратуру і підступи до неї не можна завалювати стружками, обпилюваннями й ін. Забороняється застосовувати саморобні плавкі й інші некалібровані запобіжники. У приміщеннях, що після роботи защіпаються, електромережа цілком відключається. В інших приміщеннях після роботи залишають тільки чергове освітлення.




1. Социальная реклама государственного сектора
2. Международные валютные и кредитные организации
3. Морфофункциональная характеристика системы органов лимфообращения
4.  КАТЕГОРИЯ ИНВЕСТИЦИОННЫЙ СПОР И ИСТОЧНИКИ ЕГО РЕГУЛИРОВАНИЯ
5. Курсовая работа- Федеральные налоги Российской Федерации
6. Я думаю этот дезорганизатор этот вор этот лентяй а в большинстве случаев это просто дети с потрепанны
7. Состояние и основные проблемы функционирования и развития инвестиционно-строительного сектора экономики города Мирный
8. Анализ дифференциальных уравнений
9. Налог на доходы физических лиц
10. Воронежская государственная медицинская академия им.html
11. Зельман Абрахам Ваксман
12. санитарные последствия чрезвычайной ситуации Санитарные потери среди населения Нарушение психики.html
13. тематика Учение о смысле добродетелей
14. После свержения татарского ига и до Петра Великого не было в судьбе России ничего более огромного и важного
15. Реклама двигатель торговли
16. Учет и контроль расчетов по социальному страхованию и обеспечению
17. Машенька г. Старый Оскол Раннее детство ~ начало жизни
18. ТЕМА- Зимние напевы Цели- Помочь почувствовать красоту зимней природы посредством музыки живописи
19. Вооруженный конфликт с Японией в районе оз Хасан в 1938 г
20. 19144