Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

технічних навчальних закладів проходження виробничої практики 26 Листопад 2012 р

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Роз’яснення щодо врегулювання питання оплати учням професійно-технічних навчальних закладів проходження виробничої практики

26 Листопад 2012 р.

На адресу МОНмолодьспорту з приводу врегулювання питань оплати учням професійно-технічних навчальних закладів під час проходження виробничої практики в останні роки надходили численні звернення від обласних державних адміністрацій та регіональних управлінь освіти і науки, громадських організацій, навчальних закладів та  окремих громадян. Відповідно було направлено ряд доручень від Кабінету Міністрів України до МОНмолодьспорту.

Положення про обов’язкову оплату виробничої практики були внесені до Закону України «Про професійно-технічну освіту» зі змінами у 2003 році та закладені у статтю 29. У вказаній  статті, зазначено, що підприємства,   установи, організації  незалежно  від  форми власності  зобов'язані надавати      учням,      слухачам професійно-технічних  навчальних  закладів оплачувані робочі місця або   навчально-виробничі   ділянки  для  проходження  виробничого навчання  чи  виробничої  практики, а також, що     керівники підприємств,    установ,     організацій     несуть відповідальність  за  забезпечення  належних  умов праці та оплату праці  учнів,  слухачів  на  виробництві, дотримання правил і норм охорони  праці, техніки безпеки та виробничої санітарії.  Крім того,     підприємства, установи,  організації  -  замовники підготовки  кваліфікованих робітників зобов'язані відповідно до укладених угод  перераховувати   кошти  на  зміцнення  навчально-виробничої  бази, безоплатно передавати для  навчальних  цілей  професійно-технічним навчальним  закладам  приміщення,  споруди,  обладнання,  техніку, інструменти,  матеріали, енергоносії, науково-технічну інформацію, нові технології виробництва тощо, подавати консультаційну технічну і технологічну допомогу та можливість  стажування  на  виробництві викладачам,    майстрам    виробничого    навчання,   інструкторам виробничого навчання,  проводити роботу з  професійної  орієнтації молоді.

Положення вказаної статті Закону, що діяла до 05.08.2012 р., на сучасному етапі, не враховували увесь спектр обставин в економіці  і суспільстві, не давали гарантій проходження оплачуваної виробничої практики на переважній більшості підприємств недержавної форми власності.

Ці положення мали на меті стимулювати роботодавців до партнерської співпраці з навчальними закладами на відкритих засадах, дотримання законності при  оформленні учнів на робочих місцях під час виробничої практики, уникнення експлуатації дитячої праці. Проте, з розвитком ринкової економіки, появи безробіття, а також економічної кризи, законодавчі вимоги щодо оплати праці учнів професійно-технічних навчальних закладів на виробничій практиці обернулися проти керівників професійно-технічних навчальних закладів та й самих учнів.

Оплата виробничої практики учнів на підприємствах у багатьох випадках неможлива з об’єктивних  причин.

Так, при відсутності вакансій, що є у переважних випадках, підприємства, організації, установи не мають правового підґрунтя здійснювати грошові виплати. Виконання робіт за трудовою угодою можливе не у всіх сферах трудової діяльності. З ряду професій обов’язковою умовою для виконання виробничих завдань є досягнення особою 18 років. Це стосується робіт, що пов’язані з керуванням транспортними засобами (водії, трактористи),  з матеріальною відповідальністю (касир у банку, продавець), життям і  здоров’ям  людей (кухар, кондитер, молодша медична сестра),  зі шкідливими умовами праці та інші. Середній вік учнів професійно-технічних навчальних закладів 15-18 років, тому вони не можуть бути прийняті за усіма професіями  на оплачувані робочі місця у період виробничої практики ще й за віковим цензом. Учні, як правило, під час виробничої практики виконують завдання під керівництвом працівника-наставника, який без додаткової оплати за рахунок свого робочого часу керує навчанням практиканта.

Таким чином, оплачувана виробнича практика учнів на підприємствах може здійснюватися не в усіх випадках, як того вимагала 29 стаття Закону України «Про професійно-технічну освіту».

Разом з тим, керівник навчального закладу, який несе відповідальність  за якість підготовки кваліфікованих робітників, за збереженням життя і здоров’я учнів і педагогічного колективу, за дотриманням законодавчих норм, може самостійно при укладанні угод з підприємствами, організаціями, установами в умовах реальної ситуації регулювати питання можливості оплати виробничої практики у кожному конкретному випадку.

На сьогодні, для економічного зростання  країни вкрай необхідне поглиблення соціального партнерства між навчальними закладами і роботодавцями шляхом їх участі у підготовці, перепідготовці,  підвищенні кваліфікації  робітників та посилення ролі регіональних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, роботодавців щодо визначення напрямів та обсягів підготовки кваліфікованих робітників.

Проте, за умови обов’язкової оплати виробничої практики учням професійно-технічних навчальних закладів, численні підприємства відмовлялися укладати угоди про проходження практики учнями ПТНЗ та розривали уже підписані угоди після санкцій контролюючих органів

Останнім часом, ситуація досягла критичної межі та викликала соціальну напруженість.

Разом з тим, у Законі України «Про вищу освіту» вказано про  безоплатне проходження   практики студентами без зарахування їх на штатні місця. Процес проходження практики студентами не викликає відторгнення у роботодавців та не погрожує навчальним закладам відкриттям кримінальних справ проти керівників та відповідних штрафних санкцій. У таких умовах навчальні заклади мають можливість працювати над удосконаленням шляхів практичного закріплення знань, новими формами проведення практичної підготовки для забезпечення кінцевої мети – підвищення якості професійної освіти.  Вищі і професійно-технічні навчальні заклади мають спільну мету, вони надають громадянам країни професійну освіту різних рівнів кваліфікації для забезпечення потреб економіки країни. Таким чином, виникала необхідність приведення у відповідність вимог до проходження практики  на усіх освітньо-кваліфікаційних рівнях. Тобто, із Закону України «Про професійно-технічну освіту» було вилучено положення про обов’язковість оплати виробничої практики учням професійно-технічних навчальних закладів.

Це було здійснено у результаті введення в дію Закону України «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності» від 22 червня 2012 року (дата опублікування 5.08.2012 р.), де його прикінцевими положеннями внесені зміни до Закону України «Про професійно-технічну освіту» у статтю 29.

Стара редакція Закону України «Про професійно-технічну освіту»

Редакція Закону України «Про професійно-технічну освіту» зі змінами 22.06.2012р.

Стаття 29. Участь підприємств, установ, організацій у                здійсненні професійно-технічної освіти

    

 

Підприємства,   установи,   організації  незалежно  від  форм власності      зобов'язані      надавати      учням,слухачам

професійно-технічних  навчальних  закладів оплачувані робочі місця

або   навчально-виробничі   ділянки  для  проходження  виробничого навчання  чи  виробничої  практики.  Порядок надання робочих місць визначається  Кабінетом  Міністрів України. ( Частина перша статті 29  із  змінами, внесеними згідно із Законом     N 1158-IV ( 1158-15 )

від 11.09.2003 )

 

    

 

 

 

 

 

 

 

Керівники підприємств,    установ, організацій     несуть

відповідальність  за  забезпечення  належних  умов праці та оплату праці  учнів,  слухачів  на  виробництві, дотримання правил і норм

охорони  праці, техніки безпеки та виробничої санітарії.        ( Частина друга  статті 29 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1158-IV

( 1158-15 ) від 11.09.2003 )

 

     Стаття 29. Участь підприємств, установ, організацій у                 здійсненні професійно-технічної освіти

    1Підприємства,  установи,  організації  незалежно від форм
власності 
надають учням, слухачам професійно-технічних навчальних закладів   робочі   місця   або  навчально-виробничі  ділянки  для проходження виробничого навчання чи виробничої практики відповідно
до   укладених   із  професійно-технічними  навчальними  закладами договорів  про  навчально-виробничу  практику
. Типовий договір про
навчально-виробничу  практику  та  порядок  надання  робочих місць визначаються Кабінетом Міністрів України.

{  Частина перша статті 29 із змінами, внесеними згідно із Законом
N  1158-IV (
1158-15 ) від 11.09.2003; в редакції Закону N 5026-VI
(
5026-17 ) від 22.06.2012 }

   2.   Керівники   підприємств,   установ,  організацій  несуть
відповідальність  за забезпечення  належних  умов праці та оплату праці  учнів,  слухачів  на  виробництві, дотримання правил і норм охорони  праці, техніки безпеки та виробничої санітарії
відповідно
до   укладених   із  професійно-технічними  навчальними закладами договорів про навчально-виробничу практику.

{  Частина друга статті 29 із змінами, внесеними згідно із Законом N  1158-IV ( 1158-15 ) від 11.09.2003; в редакції Закону N 5026-VI
(
5026-17 ) від 22.06.2012 }

Ця редакція статті знімає положення про обов’язковість оплати виробничої практики. Вона (оплата) здійснюється тоді, коли у договорі про це зазначено.

Звичайно з директора не знімається контроль за діяльністю учнів (слухачів) під час виробничої практики для уникнення випадків експлуатації дитячої праці.

На сторожі цього стоїть Закон України «Про зайнятість населення» прийнятий Верховною Радою України 5 липня 2012 р., де у статті 50 «Участь роботодавців у забезпеченні зайнятості населення» пункті 5 підпункті 2) вказано, що роботодавцям забороняється застосовувати  працю  громадян  без  належного  оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Тобто, якщо передбачається, що у процесі проходження виробничої практики учень буде самостійно виконувати конкретний обсяг робіт, виготовляти продукцію, то  це повинно бути передбачено договором про виробничу практику та відповідно оплачено.

На реалізацію прикінцевих положень Закону України «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності» Кабінету Міністрів України доручено протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону; забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.

Тому МОНмолодьспорт  зараз опрацьовує внесення  змін до постанови Кабінету Міністрів від 07.06.1999 № 992 «Про порядок надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики» у частині узгодження їх із законами України.

 

Корисні посилання.

Конституція України.

Стаття 58.

… Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.




1. на тему Безработица и гибкость зарплаты
2. Создает человека природа но развивает и образует его общество В
3. і. До них належать- Принцип уваги до матерії мови до розвитку мовних органів.html
4. Петербургской государственной художественнопромышленной академии проректор по НИР профессор С
5. і В авангардизмі переломились гострі соціальні проблеми епохи відбились розгубленість і відчай перед обл
6. Заболевания поджелудочной железы панкреатиты
7. Скот 5 Рассмотрение пяти понятий приведённых в хадисе Убады
8. Политология
9. 1996 N 2ФЗ от 17121999 N 212ФЗ от 30
10. ТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ І ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СТРУКТУР АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІ
11. Реферат- Речевой этикет
12. Реферат- Подземный мир Крыма
13. способность проявить участие доброта протест против несправедливости
14. Костромской государственный университет имени Н
15. Готовность к риску как профессионально важная личностная предпосылка предпринимательской деятельности
16. варианта Стандартный язык интеграции
17. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Київ ~ Д
18. воздействие одного лица или группы лиц менеджеров на другие лица для побуждения действий соответствующих
19. . Исполнительное резюме2 1.
20. Отчет по практике Отчёт по практике в БТА