Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 10- Система контролю в установі сфери культури

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 10: Система контролю в установі сфери культури.

  1.  Сутнісні характеристики контрольної діяльності.
  2.  . Структура контрольної діяльності.
  3.  Облік роботи закладів культури клубного типу.

Цілі й пріоритетні завдання, що викладені у Законі України « Про культуру», передбачають формування цілісного інформаційно-культурного простору України, розробку регіональних програм культурного розвитку.

Це неможливо без ретельного аналізу соціокультурної ситуації, стану матеріально-технічних, фінансових, кадрових та творчих ресурсів регіону, який повинен бути у кожному районному відділі культури.

Саме такий аналіз повинен стати базою для створення конкретних програм розвитку культури в тому чи іншому регіоні. Це, в свою чергу, викликало необхідність розробки певного інструментарію для планування, обліку, збору необхідної інформації, на основі якого можна здійснювати моніторинг.

Важливою і дуже відповідальною справою є ведення обліку роботи клубного закладу. Данні обліку дають можливість проаналізувати роботу цього закладу за всіма параметрами: напрямки діяльності, різноманітність форм і кількість заходів в цілому і для окремих груп населення, відвідуваність та інші.

Облік – система орієнтованого спостереження, кількістного виміру та відображення процесів, які відбуваються у сферах усіх видів діяльності, в тому числі і в КДД.

  Мета обліку – своєчасне забезпечення органів керівництва на всіх рівнях науково обгрунтованими та достовірними даними, які об’єктивно характеризують стан виконання планів роботи.

Система обліку передбачає:

- оперативний облік;

- фінанасовий облік;

- статистичний облік.

  Звітність – це система показників, що відбивають результати діяльноств за звітний період.

Облік та звітність в сфері КДД допомогають:

- організації контролю за діяльністю;

- аналітичному огляду зробленого;

- узагальненню, вивченню та розповсюдженню передового досвіду;

- вивчення якості та об’єктів діяльності відповідно категорії закладу та кваліфікації працівників;

- планування роботи та звітності перед керуючими організаціями об’єктивній оцінці діяльності КДД

Форми обліку

Кількісний:

- журнал обліку роботи;

- журнал роботи творчого колективу самодіяльної творчості;

- журнали роботи аматорських об’єднань, клубів за інтересами;

- журнал обліку роботи довідково- консультаційного пункту.

Якісний:

- фотоальбоми;

- відеозаписи;

- папки з рецензіями та газетними публікаціями;

- книги пропозицій та відгуків;

- папки з матеріалами клубно-масових заходів;

- підшивки запрошень та оголошень;

- папки з матеріалами соціологічноих досліджень;

- підшивки матеріалів перевірок, зауважень;

- аналітична картка організаційних заходів щодо усунення недоліків в роботі.

Облік роботи клубної установи ведеться у спеціальному журналі («Журнал обліку роботи клубного закладу») за наступною схемою:

 

Зміст роботи

Місце проведення

Дата і час

Склад аудиторії

Кількість присутніх

 

Журнал обліку роботи заповнюється щоденно, сюди вносяться всі заходи, що проводяться клубним закладом, підготовча, організаційна робота, щоденна робота клубних віталень, кафе, ігротек, комп'ютерних залів тощо.

Журнал обліку роботи — документ, який є основою первинної звітності.

Звітність закладу клубного типу складається:

Державний статистичний звіт (форма 7 — НК), що надається кожним клубним закладом до відділу культури, якому він підпорядкований, а зведений звіт — до управління культури і туризму облдержадміністрації.

Форма 7НК (дивитись додаток.)

Основні розділи:

1. Зміст журналу обліку роботи клубу (передбачає фіксацію дати, часу проведення заходу, назва форми та виду чи жанру КМЗ, опис змісту заходу з фіксацією учасників та змісту їх виступів, визначення кількості присутніх, первісна оцінка якості на основі спостереження

2. Зміст форм звіту

3. Зміст аналітичної карти заходу: передбачає наявність назви заходи, вид; дата проведення; соціальне  замовлення чи плановий благодійний захід; склад і кількість присутніх; дійово-епізодійний ряд заходу; назва колективів та репертуар, який було використано; аналіз якості проведеного заходу; аналітичні рекомендації по вдосконаленню програми;  відгуки та враження від заходу з боку відвідувачів.

4. Зміст папки заходу: наявність сценарію (програми, сценарного плану);

плану підготовки; плану проведення; наявність фотоматеріалів; анкети або результати експрес-опитування; записи фонограм; ескізи художньо-декораційного оформлення; макет оголошення, запрошення, рекламного звернення

Обов'язкові звіти за напрямками діяльності, що надають поширену додаткову інформацію, також надаються кожним клубним закладом до відділу культури, а зведені — звіт району до обласного організаційно – методичного центру культури і мистецтва.

Ведення облікової документації в клубному закладі

Одним із інструментів керівництва діяльністю клубного закладу є добре організований облік роботи, який дає змогу зробити аналіз стану справ, усього обсягу роботи, хід виконання основних показників роботи клубу.
Одним з таких показників є облікова документація щодо координації роботи аматорських колективів.

Установчі документи є документами юридичного характеру і мають нормативно – правову функцію.

Кожен клубний заклад має свою внутрішню структуру, яка складається з окремих підрозділів, клубних формувань. Ця структура розробляється керівником закладу виходячи з потреб та напрямків роботи.

ЖУРНАЛ ОБЛІКУ – документ, що ведеться керівником клубного формування і заповнюється після проведення заняття, репетиції, концерту, групової та індивідуальної роботи. Зберігається на робочому місці. Після закінчення року задається керівнику закладу для подальшого архівування. Зберігається протягом 5 років.

Журнал складається з таких розділів:
1. Річний план роботи колективу та розклад роботи, затверджений керівником закладу.
2. Розгорнутий список учасників,
3. Облік відвідування занять,
4. Зміст проведених занять та іншої роботи,
5. Облік участі в культурно – масових та мистецьких заходах.

Порядок ведення журналу обліку роботи колективу (гуртка)
1.Журнал обліку роботи колективу є основним документом обліку обсягу та змісту роботи, який заповнюється особисто керівником клубного формування і підтверджується підписом старости.
2. Облік занять заповнюється по закінченню кожного заняття, а участь в концертах та інших культурно – мистецьких заходах – на наступний день.
3. Правильність та своєчасність ведення журналу перевіряється керівником закладу (художнім керівником, зав.відділом) 2 рази на місяць (14 і 29 числа) з відміткою у журналі.
4. На основі записів у журналі складається табель обліку фактично відпрацьованого часу згідно учбового розкладу і здається в бухгалтерію.
5. Репертуарні плани і звіти складаються щоквартально.

Журнал обліку роботи
клубу за інтересами або об'єднання

ведеться керівником клубу або об'єднання і заповнюється після проведення засідання клубу, ради чи після проведення заходу. Зберігається постійно у керівника клубу. У журналі повинні бути такі розділи:
— план роботи клубу,
— протоколи засідання ради клубу,
— облік проведених заходів,
— список (розгорнутий) членів клубу.

ОБЛІКОВА ДОКУМЕНТАЦІЯ

  1.  Журнал обліку роботи ЗККТ

Зберігаються постійно

  1.  Журнал планування і обліку роботи колективу самодіяльної художньої творчості

Зберігаються постійно

  1.  Журнал обліку роботи клубів за інтересами та аматорських об’єднань (якщо такі є)

Зберігаються постійно

  1.  Облік платної діяльності (за узгодженням з бухгалтерією)

Зберігаються протягом 10 років

  1.  Облік матеріальних та технічних засобів

Зберігаються протягом 10 років

Ведення облікової документації

Одним із інструментів керівництва діяльністю клубного закладу є добре організований облік роботи, який дає змогу зробити аналіз стану справ, усього обсягу роботи, хід виконання основних показників роботи клубу.

В сучасному клубному закладі є три види обліку з основних напрямків його діяльності.

Журнал обліку роботи ЗККТ  фіксує весь обсяг роботи як на основній базі, так і на дозвіллєвих об’єктах  які знаходяться за межами закладу.

Журнал заповнюється директором або завідуючим закладом щоденно і зберігаються протягом п’яти років. В журналі фіксується кожний захід окремо. Такі комплексні заходи як свято села, народне гуляння, День міста, окремо з вказівкою часу його проведення, місця і кількості відвідувачів. При реєстрації районних семінарів фіксується окремо кожна лекція, практичне заняття чи показовий захід у тому порядку, як вони закладені в учбовому плані. Виставки фіксуються щоденно на протязі усього терміну їх демонстрації.

Також фіксується проведення занять художніх колективів, засідань та заходів клубів за інтересами (без розшифровки теми занять).

Журнал обліку роботи колективу самодіяльної художньо творчості ведеться керівником і заповнюється після проведення репетиції, заняття чи виставки, концерту. Зберігаються постійно. У журналі вміщується такі розділи: «Річний план роботи колективу», розгорнутий «Список  учасників», Облік відвідувань «занять», «Облік концертних виступів».

Порядок ведення журналу

  1.  Журнал обліку роботи колективу являється основним документом обліку обсягу та змісту роботи, зберігається в художньому відділі Палацу культури або у директора БК, заповнюється особисто керівником колективу самодіяльності і підтверджується підписом старости
  2.  Облік занять та концертів заповнюється не пізніше як на наступний день після їх проведення.
  3.  Правильність ведення журналу обліку роботи колективу два рази на місяць 14 і 29 числа, перевіряється керівником закладу культури (художнім керівником, зав. відділом).
  4.  На основі журналу складається табель обліку фактично відпрацьованого часу, згідно учбового розкладу і здається в бухгалтерію першого числа кожного місяця
  5.  Репертуарні плани і звіти про проведену роботу складаються  щоквартально.

Журнал обліку роботи клубу за інтересами або аматорського об’єднання ведеться керівником об’єднання і заповнюється після проведення засідання Ради чи заходу. Зберігається постійно. У журналі  вміщується такі розділи: «План роботи клубу», «Протоколи засідання Ради клубу», «Облік проведених заходів», «Список членів клубу» (розгорнутий). Форма журналу складається самостійно.

Якщо клубний заклад не має власної бухгалтерії, то керівник закладу повинен мати журнал обліку платних послуг(товарно-касову книгу), матеріальних цінностей та технічних засобів. Цей облік ведеться за погодженням з централізованою бухгалтерією, яка обслуговує заклад  або з бухгалтерією сільської Ради.

Звітна документація

  1.  Щорічні статистичні звіти роботи ЗККТ форми 7НК

Зберігаються постійно

  1.  Для інноваційних ЗККТ додатково встановлені форми 1ЦД

Зберігаються постійно

  1.  Текстові щорічні звіти про роботу ЗККТ (та методичну роботу окремо)

Зберігаються постійно

  1.  Звіти про фінансово-господарську діяльність та платні послуги

Зберігаються постійно

  1.  Додаткові звітні документи

Зберігаються постійно

  1.  Інформаціно-аналітичні матеріали

Зберігається 2 роки

Форма 7НК  та 1ЦД мають 2 примірника. Один зберігається у клубному закладі, другий надається відділу культури.

Текстові щорічні звіти про роботу клубного закладу складається за структурою річного плану роботи і висвітлюють всі напрямки роботи, стан мережі самодіяльних художніх колективів, інших клубних формувань, співпрацю зі спонсорами, виконання соціально-творчих замовлень підприємств та господарств, залучення до спільної діяльності громадських організацій та соціальних партнерів.

Окремо до текстового звіту додаються матеріали про фінансово-господарську діяльність та здійснені платні послуги (їх види, кількість, доходи і таке інше).




1. Как всё было- ГУЛАГ
2. тема Основные подходы к определению культуры- деятельностный аксиологический семиотический коммуника
3. лекциялы~ жетістіктерді ~ор~ау туралы 1999 ж
4. Изучение приспособленности организма осьминога к среде обитания
5. Социально-экологическое взаимодействие
6. Исследование вынужденных колебаний в последовательном контуре
7. Агроном - Иван Александрович Стебут1
8. темах человек и социум как правило не выделяют себя из окружающего мира
9. Стили педагогического общения и взаимодействия
10. Нейротоксины
11. Это одновременно и совокупность многообразных форм правовой активности участников регулируемых правом отн
12. докладов 1го Съезда по Скаутизму Семья школа и Организация Скаутов преследуют одну и ту же з
13. Предупреждение органами внутренних дел организованной преступност
14. Задание 1 Архитектурный разрез здания это- Верный сечение верт
15. ЛОТОС 331100 г. Краснодар ул
16. Успешной немного поменялся состав детишек
17. Биография Льва Николаевича Толстого
18. Месторождения полезных ископаемых
19. по теме Строение вещества Задание 1
20. Рассмотрение дел с участием коллегии присяжных заседателей в судах