Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА- Створення та редагування електроних таблиць МЕТА- познайомитися з основними поняттями електронної та

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Практическая работа № 7

ТЕМА: Створення та редагування електроних таблиць

МЕТА: познайомитися з основними поняттями електронної таблиці, освоїти основні прийоми заповнення і редагування електронних таблиць.

Розглянемо основні етапи виконання лабораторної роботи на прикладі.

Знайти:

  1.  Середня кількість проданого товару кожного найменування за поточний рік.
  2.  Виручку від продажу товару кожного найменування за поточний рік і від продажу усіх товарів за кожен місяць поточного року.
  3.  Загальна кількість проданих товарів за кожен місяць.
  4.  Мінімальна і максимальна кількість товарів за півріччя, кількість максимальних продажів.
  5.  Вклад (у % ) продажу цукру в загальну кількість проданого товару за

попереднє півріччя і кожен місяць поточного року.

Введемо початкові дані в робочий лист MS Excel (мал. 1), оформимо таблицю за допомогою обрамлення, додамо заголовок, розташувавши його по центру таблиці, шапку таблиці виконаємо в кольорі (шрифт і фон), напівжирним шрифтом (мал. 2).

Мал. 1 Екранна форма введення початкових даних в робочий лист

Мал. 2. Екранна форма оформлення таблиці

Розглянемо деякі особливості введення тексту в осередки робочого листа.

Текст "Найменування", який вводиться в осередок А1, цілком в цьому осередку не поміщається і займає ще і осередок В1. Оскільки в осередок В1 не було введене ніякій інформації, текст видно повністю. При введенні в осередок В1 тексту "Вартість", текст в А1 буде видний частково, в межах меж стовпця А. Якщо при введенні інформації ширина стовпця виявилася недостатньою для повного виведення вмісту осередку, необхідно або змінити ширину усього стовпця, або відформатувати один осередок. Змінити ширину стовпця можна декількома способами :

  1.  Помітити стовпець (стовпці). Вибрати в меню Формат Стовпець

Ширина. У вікні, що з'явилося, вказати потрібну ширину стовпця.

  1.  Встановити ширину стовпця по щонайдовшому в нім значенню: двічі клацнути по лінії, що відділяє його заголовок від заголовка стовпця справа.
  2.  Змінити ширину стовпця за допомогою миші: встановити покажчик миші в області заголовків стовпців на лінії, що відділяє цей стовпець від сусіднього справа стовпця. Покажчик миші набуде форми обоюдонаправленной стрілки. Утримуючи ліву кнопку миші, необхідно перетягнути лінію розділу стовпців управо або вліво. Ширина стовпця виводиться в полі імені в рядку формул. Кнопку миші можна відпустити, коли ширина стовпця досягне потрібного розміру.

Крім того, для форматування тексту в осередку можна скористатися командою головного меню Формат Осередку. і вибрати вкладку "Вирівнювання". Опція "Перенос по словах" дозволяє побачити увесь введений в осередок текст, при цьому змінюється не ширина стовпця, а ширина рядка. Для автоматизації введення послідовностей даних (дні тижня, назви місяців, прізвища і так далі), що часто повторюються, в MS Excel існує спеціальна вкладка Списки меню Сервіс Параметри. Якщо необхідної послідовності даних в списках немає, її можна додати (мал. 3). Елементи вводити обов'язково в тому порядку, в якому вони повинні будуть з'являтися на робочому листі

Мал. 3. Вкладка "Списки" вікна "Параметри"

Дані з існуючого списку можна ввести в діапазон осередків таким чином:

  1.  Ввести назву першого елементу (не обов'язково першого елементу списку), наприклад, Січень, і натиснути клавішу Enter.
  2.  Перетягнути маркер заповнення в потрібному напрямі на число осередків, рівне кількості елементів, які необхідно включити в список. Для того, щоб можна було додати до отриманої таблиці заголовок, необхідно спочатку додати порожній рядок. Встановимо курсор в осередок А1 і виконаємо команду Вставка Рядки або команду контекстного меню Додати осередку., виконання якої спричиняє за собою появу вікна, зображеного на мал. 4

Мал. 4. Додавання осередків

Відмітимо, що для того, щоб додати порожній стовпець можна скористатися командами Вставка Рядки або Додати осередку. Введемо фразу "Звіт про реалізацію продукції" в осередок А1, який тепер вільний, оскільки уся таблиця змістилася вниз на один рядок. Для оформлення заголовка виділимо осередки А1 : I1 (см. рис. 2). Потім виконаємо команду Формат Осередки Вирівнювання і встановимо опції "Об'єднання осередків" і "По центру", або скористаємося відповідною кнопкою "Об'єднати і помістити в центрі" на панелі інструментів  

Для обрамлення таблиці необхідно виділити усю таблицю і в контекстному меню вибрати пункт Формат осередків., а в діалоговому вікні, що відкрилося, вкладку Межа, або скористатися кнопкою "Межі" на панели инструментов.

Зміна шрифту здійснюється за допомогою пункту меню Формат Осередку. Шрифт, або за допомогою кнопок "Напівжирний", "Курсив", "Підкреслення" на панелі інструментів

Зміна кольору шрифту і фону виконується за допомогою пункту меню Формат Осередку. Шрифт, Формат Осередку. Вид, або за допомогою кнопок "Колір заливки", "Колір шрифту" на панелі інструментів

Зміна типу, фону і кольору шрифту відбувається в поточному осередку або у виділеній області. Наприклад, в нашому випадку, для зміни типу шрифту необхідно виділити діапазон A1 : I4 і скористатися кнопкою "Напівжирний", для зняття напівжирного зображення виділити діапазон D4 : I4 і натиснути кнопку "Напівжирний". Потім виділити діапазон А5:А8 і натиснути кнопку "Курсив".

Перейменувати лист можна декількома способами :

  1.  за допомогою пункту меню Формат Лист Перейменувати;
  2.  клацнути правою клавішею миші на ярлику листа, в контекстном меню, що з'явилося, вибрати пункт Перейменувати
  3.  клацнути двічі лівою клавішею миші на ярлику листа.

Нижче приведені основні функції, використовувані при виконанні цієї роботи, :

1. Математичні:

  1.  СУМ - сума аргументів;
  2.  ПРОИЗВЕД - множення аргументов;
  3.  СУММПРОИЗВ - сума множників відповідних масивів.

2. Статистичні:

  1.  СРЗНАЧ - середнє арифметичне аргументів;
  2.  МАКС - максимальне значення із списку аргументів;
  3.  МІН - мінімальне значення із списку аргументів;
  4.  СЧЕТЕСЛИ - підраховує кількість непорожніх осередків в діапазоні, що задовольняють заданій умові (у MS EXCEL.5 ця функція - математична).

На мал. 5 приведений фрагмент робочого листа MS EXCEL з використовуваними формулами. У осередках J5 : J8 проводиться розрахунок середньої кількості проданого товару по кожному найменуванню за поточний рік. Осередки K5 : K8 містять обчислення виручки від продажу товару кожного найменування за поточний рік. У діапазоні D10 : I10 підраховується кількість товарів проданих за кожен місяць поточного року. У осередки D9 : I9 введена формула для розрахунку щомісячної виручки : D9=СУММПРОИЗВ($B5:$B8;D5: D8), яка означає, що стовпець B5 : B8 послідовно множиться на стовпці D5 : D8, Е5:Е8 і т.д

Мал. 5. Фрагмент робочого листа з використовуваними формулами

На мал. 6. показано як виконується визначення мінімальної (В11) і максимальної (В12) кількості товарів за півріччя, кількість максимальних продажів (В13) і вклад від продажу цукру в загальну кількість проданого товару (D14: I14). Результати обчислень приведені на мал. 7.

Мал. 6. Фрагмент робочого листа з введеними формулами

Мал. 7. Результати обчислень

Для виконання завдання складання усіх чисел, що стоять підряд в рядку або стовпці використовується функція Автосума 

  1.  Виділите осередок знизу від стовпця або праворуч від рядка чисел, які вимагається скласти.
  2.  Натисніть на панелі інструментів Стандартні кнопку Автосума, а потім натисніть клавішу ENTER 


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 8

ТЕМА: Створення, редагування та форматування діаграм MS Excel

МЕТА:

Вивчення інформаційної технології представлення даних у вигляді діаграм в MS Excel. 

Побудувати діаграму в MS EXCEL дуже просто: ви вводите дані в таблицю, виділяєте їх і виконуєте команду Вставка Діаграма або клацаєте по значку Діаграма на панелі інструментів.

Дані, по яких ви будуватимете діаграму, повинні задовольняти наступним вимогам:

  1.  дані мають бути введені в осередки, які складають прямокутні блоки;
  2.  якщо у виділеній для побудови діаграми області стовпців більше ніж рядків, то рядами (серіями) даних будуть рядки, інакше рядами даних будуть стовпці, але в процесі побудови діаграми ви зможете це перевизначити;
  3.  якщо перший стовпець (рядок) виділеного діапазону містить текст (скажімо, заголовки стовпців) або значення дати, то ці дані наносяться на вісь X, або, як вона ще називається, вісь категорій.

Елементи двовимірної діаграми

Будь-яка діаграма складається з декількох стандартних елементів. Велику частину цих елементів можна змінювати і створювати окремо. На мал. 8 наведений приклад діаграми.

Мал. 8. Двовимірна діаграма

Розглянемо основні елементи двовимірної діаграми :

  1.  вісь Y, або вісь значень, по якій відкладаються точки даних;
  2.  вісь X або вісь категорій, на якій вказуються категорії, до яких відносяться точки даних;
  3.  назва діаграми;
  4.  ім'я категорії, яке вказує, які дані наносяться на вісь Y;
  5.  легенда, що містить позначення і назви рядів даних, умовне позначення зліва від назв рядів даних складається зі знаку і кольору, присвоєних ряду даних; легенда розташовується на діаграмі (зазвичай справа, але ви можете перемістити);
  6.  маркери даних, що використовуються для того, щоб легко було відрізнити одну серію даних від іншої;
  7.  зарубки, є маленькі відрізки, які розташовуються на осях;
  8.  лінії сітки, які можуть бути нанесені паралельно обом осям;
  9.  мітки значень або мітки даних, які іноді з'являються для того, щоб показати значення однієї точки даних.

Елементи об'ємної діаграми

Об'ємна діаграма має в розпорядженні ряд додаткових елементів, які можна побачити на мал. 9.

  1.  вісь Z, або вісь значень, по якій відкладаються точки даних;
  2.  вісь X, або вісь категорій, яка нічим не відрізняється від осі X двовимірної діаграми;
  3.  вісь Y, або вісь рядів, на якій вказуються окремі виряджай. Ця вісь створює об' ємне представлення діаграми;
  4.  стіна, яка розглядається як фон для діаграми;
  5.  гуляй, за допомогою яких можна змінити розташування діаграми;
  6.  основа - прямокутна область, на якій побудована об' ємна діаграми.

Мал. 9. Об'ємна діаграма

Інструменти і меню для роботи з діаграмою

MS Excel має в розпорядженні ряд інструментів і меню, які допоможуть в створенні і редагуванні діаграм. Давайте розглянемо процес побудови діаграми. Для цього введемо в таблицю наступні дані:

Виділимо область з цими даними в електронній таблиці, виберемо пункт Діаграма з меню Вставка. На екрані послідовно з'являтимуться діалогові вікна, в яких ви повинні вказувати параметри для створення діаграми. Розглянемо панель інструментів Діаграма (см. рис. 10), на якій розташовані інструменти форматування.

Мал. 10. Панель інструментів Діаграма

  1.  Формат - інструмент для форматування діаграми або окремих елементів;
  2.  Тип діаграми - інструмент призначений для зміни типу діаграми;
  3.  Легенда - використовується для вставки (видалення) легенди;
  4.  Таблиця даних - вставляє (видаляє) таблицю даних під діаграмою;
  5.  По рядках - рядами даних діаграми будуть рядки;
  6.  По стовпцях - рядами даних діаграми будуть стовпці.

Побудова діаграм і графіків

Розглянемо процес побудови графіка (діаграми). Пункт Діаграма з меню Вставка і Майстер діаграм дозволять вам пройти по усіх кроках цього процесу. Спочатку необхідно виділити область даних. Пам'ятаєте, що якщо стовпців більше, ніж рядків, то ряди даних розташовуються по рядках.

В цьому випадку: перший рядок - X -серия, друга, - Y -серия, третя - друга Y серія і т. д., перший стовпець - легенди. Якщо рядків більше, ніж стовпців, то ряди даних розташовуються по стовпцях і в цьому випадку: перший стовпець - Х - серія, другий - Y -серия, третій, - друга Y -серия і т. д., перший рядок - легенди. Давайте розглянемо процес побудови діаграми, виділивши дані з таблиці 1.1. Необхідно клацнути по майстрові діаграм і виділити область для побудови графіка. Після цього на екрані з'явиться діалогове вікно першого кроку майстра діаграм (см. рис. 11).

На наступному кроці майстра діаграм (см. рис. 12) можна за допомогою мишки виділити іншу область для побудови графіка або для конкретного ряду даних (вкладка Ряд). Тут же можна визначити ім'я легенди (поле Ім'я). На третьому кроці майстра діаграм необхідно визначити параметри діаграми : заголовки, підписи осей, легенду (см. рис. 13) і т. д.

На останньому кроці майстра діаграм залишається визначити місцерозташування діаграми : на окремому листі діаграм або на наявному листі (см. рис. 14).

Мал. 11. Діалогове вікно першого кроку майстра діаграм

Мал. 12. Крок другий. Вибір джерела даних для діаграми

Мал. 13. Крок третій. Визначення параметрів діаграми

Мал. 14. Крок четвертий. Вибір розміщення діаграми

Копіювання (перенесення) таблиці на активний, або будь-який інший лист цієї робочої книги, можна виконати декількома способами, заздалегідь виділивши необхідний діапазон осередків (у нашому випадку це А1: I8) :

  1.  за допомогою пункту головного меню Правка Копіювати (Правка Вирізувати); 

за допомогою пункту контекстного меню Копіювати /(Вирізувати);скориставшись кнопкою "Копіювати" ("Вирізувати" ) на панелі інструментів.

Потім необхідно встановити курсор в осередок, в якому буде знаходитися лівий верхній кут копійованої (переміщуваною) області і виконати одну з команд:

  1.  пункт головного меню Правка Вставити;
  2.  пункт контекстного меню Вставити; 
  3.  скористатися кнопкою "Вставити"  на панелі інструментів.

Для нашого прикладу послідовність дій виглядатиме таким чином:

  1.  виділимо область А1 : I8;
  2.  виконаємо команду Правка Копіювати;
  3.  перейдемо на Лист 2, клацнувши по ярлику листа лівою кнопкою миші;
  4.  встановимо курсор в осередок А1 на Листі 2;
  5.  виконаємо команду Правка Вставити.

Зберегти створений файл можна декільком способами:

  1.  за допомогою команди головного меню Файл Зберегти;
  2.  за допомогою команди контекстного меню Зберегти;
  3.  за допомогою відповідної кнопки на панелі інструментів  

Якщо файл зберігається уперше, то на екрані з'явиться діалогове вікно, в якому користувачеві буде запропоновано вказати ім'я, під яким зберігатиметься файл. При усіх наступних збереженнях, до файлу вносяться відповідні зміни, і він зберігається під тим же ім'ям.

Для того, щоб відкрити вже створений файл, можна використовувати один з наступних способів :

  1.  виконати команду головного меню Файл Відкрити;
  2.  виконати команду контекстного меню Відкрити;
  3.  використовувати відповідну кнопку на панелі інструментів .

Виконання однієї з цих команд приведе до появи діалогового вікна, в якій можна буде вказати або вибрати із списку ім'я необхідного файлу.


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 9

ТЕМА: Побудова графіків функцій та поверхонь засобами MS Excel

МЕТА:

  1.  Придбання навиків побудови графіків функцій на площині  і в тривимірному просторі . Вивчення графічних можливостей пакету MS Excel.

Порядок выполнения задания 1

Побудувати графік функції

Визначимо функцію f(x). Для цього в осередки А2:А22 необхідно ввести значення аргументу за допомогою автозаповнення.

Мал. 15. Маркер автозаповнення

У осередок В2 вводиться значення функції, що обчислюється за формулою . Осередки В3:В22 заповнюються також за допомогою автозаповнення (см. рис. 15).

Далі виділимо діапазон А2:В22 і скористаємося "Майстром діаграм". Для побудови графіка функції краще вибрати точкову діаграму, зі значеннями, сполученими згладжуючими лініями без маркера (см.рис. 16).

Мал. 16. Побудова графіка функції за допомогою майстра діаграм

Щоб графік вийшов виразним, необхідно визначити проміжок зміни аргументу, збільшити товщину ліній, виділити осі координат, нанести на них відповідні поділки, зробити підписи на осях і вивести заголовок (мал. 17).

Рис. 17. График функции f(x)

При побудові графіка функції  слід звернути увагу на область визначення функції. В даному випадку функція не існує при зверненні знаменника в нуль.

Вирішимо рівняння 

Отже, при визначенні значень аргументу слід пам'ятати, що при (- 2) функція не визначена. На мал. 3.4 видно, що значення аргументу задане в два етапи, не включаючи (- 2) з кроком 0,2.

Мал. 18. Графік функції g(x)


Порядок виконання завдання 2

Побудувати графік функції 

При побудові цього графіка використовується вбудована функція ЕСЛИ.

Наприклад, в осередку А2 (см. рис. 19) знаходиться початкове значення аргументу, тоді в осередок В2 необхідно ввести формулу:

Мал. 20  Графік функції q(x)

У тому разі якщо при завданні формули не вимагається використовувати функцію ЕСЛИ двічі, зручніше вводити формулу в діалоговому вікні "Майстра функцій". Ця функція знаходиться в категорії ЛОГІЧНІ. Для виклику майстра скористаємося пунктом меню Вставка (см. рис. 20).

Мал. 20. Пункт меню "Вставка"

Мал. 21. Діалогове вікно Майстра функцій

 

Порядок виконання завдання 3

Побудувати поверхню 

Приступимо до побудови поверхні. У діапазон C2:W2 введемо послідовність значень змінної x : - 1, - 0,9 … 1, а в діапазон осередків B3 : B23 послідовність значень зміною y : - 1, - 0,9 … 1.

У осередок C3 введемо формулу 

При введенні формули звернете увагу на те, що необхідно послатися на рядок з номером 2 і стовпець з ім'ям В. Для цього при написанні формули слід використовувати абсолютні посилання. Знак $, що стоїть перед буквою в імені осередку, дає абсолютне посилання на стовпець з цим ім'ям, а знак $, що стоїть перед цифрою, - абсолютне посилання на рядок з цим ім'ям. Тому при копіюванні формули з осередку С3 в осередки діапазону С3 : W23 в них буде знайдено значення z при відповідних значеннях x, y. Т. о. створюється таблиця значень z(см. рис. 22).

Мал. 22. Фрагмент таблиці значень Z

Перейдемо до побудови поверхні. Виділимо діапазон осередків С3 : W23, що містить таблицю значень функції і її аргументів, викличемо Майстер діаграм і виберемо тип діаграми Поверхня, далі заповнимо діалогові вікна (см. рис. 23).

Мал. 23. Побудова поверхні за допомогою майстра діаграм

Після натиснення кнопки Готово отримаємо зображення заданої поверхні (см. рис. 24).


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 10

ТЕМА: Вирішення систем  лінійних рівнянь алгебри

МЕТА:

  1.  Вивчення можливостей пакету Ms Excel при вирішенні завдань лінійної алгебри. Придбання навиків вирішення систем лінійних рівнянь алгебри.

Порядок виконання завдання

При виконанні лабораторної роботи систему лінійних рівнянь алгебри необхідно вирішувати методом зворотної матриці і методом Крамера. Згадаємо основні формули, використовувані в цих методах.

Метод зворотної матриці.

Систему лінійних рівнянь алгебри AX = b помножимо ліворуч на матрицю, зворотну до А. Система рівнянь набере вигляду, :

(E - одинична матриця).

Таким чином, вектор невідомих обчислюється за формулою 

Метод Крамера.

В цьому випадку невідомі x1, x2,., xn обчислюються за формулою:

Зверніть увагу на особливість роботи з матричними формулами: необхідно заздалегідь виділяти область, в якій зберігатиметься результат, а після отримання результату перетворювати його до матричного виду, натиснувши клавіші F2 і Ctrl+Shift+Enter.

Тепер розглянемо рішення системи лінійних рівнянь методом зворотної матриці і методом Крамера на конкретних прикладах. Вирішимо наступну систему лінійних рівнянь алгебри методом зворотної матриці :

В цьому випадку матриця коефіцієнтів А і вектор вільних коефіцієнтів b мають вид:

Введемо матрицю A і вектор b в робочий лист MS Excel

Рис. 25. Ввод матрицы A и вектора b

У нашому випадку матриця А знаходиться в осередках B1 :Е4, а вектор b в діапазоні G1 : G4. Для вирішення системи методом зворотної матриці необхідно вичислити матрицю, зворотну до A. Для цього виділимо комірки для зберігання зворотної матриці (це треба зробити обов'язково!!!); нехай в нашому випадку це будуть осередки B6 : E9. Тепер звернемося до майстра функцій, і в категорії "Математичні" виберемо функцію МОБР, призначену для обчислення зворотної матриці (мал. 4.2), клацнувши по кнопці OK, перейдемо до другого кроку майстра функцій. У діалоговому вікні, що з'являється на другому кроці майстра функцій, необхідно заповнити поле введення "Масив"

Це поле повинне містити діапазон осередків, в якому зберігається початкова матриця, - в нашому випадку B1 : E4. Дані в полі введення "Масив" можна ввести, використовуючи клавіатуру або виділивши їх на робочому листі, утримуючи ліву кнопку миші

Мал. 26. Майстер функцій

Якщо поле "Масив" заповнено, можна натиснути кнопку OK. У першому осередку, виділеного під зворотну матрицю діапазону, з'явиться деяке число.

Для того, щоб отримати усю зворотну матрицю, необхідно натиснути клавішу F2 для переходу в режим редагування, а потім одночасно клавіші Ctrl+Shift+Enter. У нашому випадку робоча книга MS Excel набере вигляду, зображеного на рис

Тепер необхідно помножити отриману зворотну матрицю на вектор b. Виділимо комірки для зберігання результуючого вектора, наприклад H6: H9. Звернемося до майстра функцій, і в категорії Математичні виберемо функцію МУМНОЖ, яка призначена для множення матриць. Нагадаємо, що множення матриць відбувається за правилом рядок на стовпець і матрицю А можна помножити на матрицю В тільки у тому випадку, якщо кількість стовпців матриці А дорівнює кількості рядків матриці В. Крім того, при множенні матриць важливий порядок співмножників, тобто АВ≠ВА

Перейдемо до другого кроку майстра функцій. Діалогове вікно (мал. 27), що з'явилося, містить два поля введення Массив1 і Массив2. У полі Массив1 необхідно ввести діапазон осередків, в якому знаходиться перша з перемножуваних матриць, в нашому випадку B6 : E9 (зворотна матриця), а в полі Массив2 осередки, що містять другу матрицю, в нашому випадку G1 : G4 (вектор b)

Мал. 27. Перемножування зворотної матриці Aобр і вектора В

Якщо поля введення заповнені, можна натиснути кнопку OK. У першому осередку виділеного діапазону з'явиться відповідне число результуючого вектора. Для того, щоб отримати обвішай вектор, необхідно натиснути клавішу F2, а потім одночасно клавіші Ctrl+Shift+Enter. У нашому випадку резуль таты обчислень (вектор X), знаходиться в осередках G6 : G9 (мал. 28).

Мал. 28. Фрагмент робочого листа зі знайденим вектором X

Таким чином, ми вирішили систему лінійних рівнянь алгебри методом зворотної матриці. Коріння: X1, X2, X3, X4 будуть, в нашому випадку, відповідати осередкам G6, G7, G8 і G9.

Для того, щоб перевірити, чи правильно вирішена система рівнянь, необхідно помножити матрицю A на вектор Х і отримати в результаті вектор b. Множення матриці A на вектор Х здійснюється за допомогою функції МУМНОЖ(В1:Е4;G6: G9) так, як було описано вище.

В результаті проведених обчислень робочий лист набере вигляду, зображеного на мал. 29.

Мал. 29. Фрагмент робочого листа з результатом перевірки рішення

Тепер розглянемо приклад рішення цієї ж системи лінійних рівнянь алгебри методом Крамера. Введемо матрицю А і вектор b на робочий лист. Крім того, сформуємо чотири допоміжні матриці, замінюючи послідовно стовпці матриці A на стовпець вектора b (мал. 30)

Мал. 30. Фрагмент робочого листа з результатом рішення системи

методом Крамера

Для подальшого вирішення необхідно вичислити визначника матриці A. Встановимо курсор в осередок H6 і звернемося до майстра функцій. У категорії Математичні виберемо функцію МОПРЕД, призначену для обчислення визначника матриці, і перейдемо до другого кроку майстра функцій. Діалогове вікно, що з'являється на другому кроці, містить поле введення Масив. У цьому полі вказують діапазон матриці, визначника якої обчислюють. У нашому випадку це осередки B1 : E4.

Для обчислення допоміжних визначників введемо формули:

H7=МОПРЕД(B6: E9)

H8=МОПРЕД(B11: E14)

H9=МОПРЕД(B16: E19)

H10=МОПРЕД(B21: E24).

В результаті в осередку H6 зберігається головний визначник, а в осередках H7 : H10 - допоміжні.

Скористаємося формулами Крамера і розділимо послідовно допоміжних визначників на головний. У осередок H12 введемо формулу =H7/$H$6. Потім скопіюємо її вміст в осередки H13, H14 і H15. Система вирішена.


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 11

ТЕМА: Відбір даних в електронних таблицях

МЕТА:

Вивчення можливостей пакету Ms Excel сортуванні та фільтрації даних .

Порядок виконання завдання

Створення бази даних і звідної таблиці

Розглянемо основні етапи виконання лабораторної роботи на прикладі.

Створити базу даних з полями: Товар, Клієнт, Дата, Сума. Відпрацювати процедури додавання і видалення записів, пошуку за критерієм, сортування і фільтрації записів.

Покроковий запис виконання завдання :

Визначаємо імена полів (створюємо заголовок бази даних) : А1 - Товар, В1 - Клієнт, С1 - Дата, D1 - Сума. Для застосування до шрифту напівжирного зображення виділяємо осередки з А1 по D1 і вибираємо пункт меню "Формат" "Осередку". На вкладці "Шрифт" встановлюємо зображення напівжирне.

Потім що вводиться перший запис: А2 - слива, В2 - ЧП "Бендер", С2 - 01.06.2004, D2 - 1500. Потім клацаємо в осередку D2, натискаємо пункти меню Формат Осередку і на вкладці Число встановлюємо формат поля Грошовий, позначення - російський. Потім виділяємо осередки з А1 до D2 і натискаємо послідовно пункти меню Дані Форма. Після цього за допомогою форми вводимо ті, що залишилися 9 записів. В результаті виходить таблиця:

Мал. 31. Результат заповнення бази даних

Пошук, сортування і фільтрація даних

Пошук за допомогою форми даних

Найпростішим способом пошуку інформації в списках Excel є використання форми даних. Найчастіше вимагається знайти певні записи в списках.

Для здійснення пошуку необхідно клацнути по будь-якому осередку списку і викликати команду меню Дані Форма. У вікні форми (мал. 32), що з'явилося, натисніть кнопку "Критерії", а в наступному діалозі введіть в потрібні поля ознаки, по яких повинен здійснюватися пошук (мал. 33). Наприклад, якщо пошук ведеться по значеннях в текстовому полі, наберіть перші символи, які однозначно визначають шукані дані. Якщо ви вводите дані в декілька полів, то пошук ведеться по декількох критеріях. Часто досить ввести в поле декілька перших букв. Не має значення, якими буквами - рядковими або прописними - введена інформація в полі.

Мал. 32. Форма для створення і редагування записів

Мал. 33. Завдання критеріїв пошуку

У діалозі на мал. 2.3 введені умови пошуку потрібних даних : товар яблука і клієнт Магазин №1. Для перегляду знайдених записів натисніть кнопку "Далі" - відкриється попереднє вікно форми, і в нім будуть відображені значення полий записи. Для перегляду усіх відібраних записів користуйтеся кнопками "Далі" і "Назад".

Пошук значень і формул

У процедурі пошуку за допомогою форми даних пошук ведеться після заданих полів (стовпцям). Проте якщо нас цікавить пошук по усьому робочому листу якого-небудь конкретного значення або формули, то краще скористатися процедурою пошуку з меню "Правка". Виберіть команду Правка Знайти (чи натисніть клавіші Ctrl+F). У діалозі, що відкрився, "Знайти" (малий. 34) в полі "Что" наберіть фрагмент вмісту осередку. Потім клацніть по кнопці "Знайти далі". Якщо пошук виявився успішним, буде активізований осередок, що містить вказаний вами фрагмент. Закрийте діалог пошуку клацанням по кнопці "Закрити".

За умовчанням пошук ведеться по рядках. Ви можете змінити схему пошуку, задавши в діалозі "Знайти" пошук по стовпцях. Можете також уточнити, якого роду дані ви шукаєте: значення або формули 

Сортування

Дані можуть вводитися в список в довільному порядку, проте наступну роботу із списком зручніше виконувати, коли записи в нім впорядковані. Впорядкування даних в електронних таблицях проводиться шляхом операцій сортування.

Сортування - це зміна відносного положення даних в списку відповідно до значення або з типом даних.

Дані зазвичай сортуються за абеткою, по чисельному значенню або по даті. У Excel числа сортуються в порядку зростання: від найменшого негативного до найбільшого позитивного числа. При сортуванні тексту проводиться порівняння вмісту осередків по символах зліва направо.

Наприклад, слово "зоологія" буде поміщено після слова "золото". Регістр символів при сортуванні не враховується.

Сортування по одному параметру

Для сортування таблиці клацніть по будь-якому її непорожньому осередку і натисніть одну з кнопок на панелі інструментів:

  1.  кнопку - сортування за збільшенням або;
  2.  кнопку - сортування по убуванню.

При цьому буде проведено сортування суцільної частини таблиці, що не має порожніх рядків або стовпців. Рядки переставлятимуться цілком.

Заголовки (підписи) стовпців в процес сортування за умовчанням не потрапляють. Сортування здійснюється по крайньому лівому полю (в даному випадку - по стовпцю А).

Можливе сортування не усього списку, а тільки його частини. Для цього треба виділити діапазон даних і застосувати команду Дані Сортування.

Майте на увазі, що у разі виділення неповних рядків сортування може привести до абсолютно неправильних результатів, оскільки при сортуванні будуть переставлені фрагменти рядків. Якщо такого результату заздалегідь не передбачати, то ваші таблиці перетворяться на даремний набір даних.

Якщо сортування виявилося невдалим, можете її відразу відмінити, клацнувши по кнопці "Відмінити" на панелі інструментів, або натиснувши клавіші Ctrl+Z.

Сортування по декількох параметрах

Якщо в списку є декілька стовпців, ви можете провести послідовне сортування. Сортування найзручніше задавати в такій послідовності, яка відповідає кращому сприйняттю інформації, представленої в таблиці.

Розглянемо як приклад сортування списку на малий. 37. Виконаємо спочатку сортування по найменуванню товару, а потім по найменуванню клієнта.

Виділите потрібний діапазон і увійдіть до меню Дані Сортування. У діалозі, що відкрився, Сортування діапазону (мал. 35) задайте стовпці для сортування:

Стовпець А - в полі "Сортувати по";

Стовпець В - в полі "Потім по".

Натисніть кнопку "ОК", і в результаті ви отримаєте список, впорядкований по товарах і по клієнтах (мал. 36).

Мал. 35. Діалог "Сортування діапазону"

Мал. 36. Список замовлень після сортування по товару і клієнтові

Фільтрація даних. Автофільтр

Однією з найбільш поширених операцій над списками є відбір записів, або, іншими словами, фільтрація.

Фільтрація є виділенням певних записів, які задовольняють заданим критеріям.

Результатом фільтрації є створення списку з відфільтрованих записів. У Excel передбачено два режими фільтрації : Автофільтр і Розширений фільтр.

Розглянемо найбільш простий режим фільтрації - Автофільтр на прикладі таблиці, показаної на мал. 31. Клацніть по довільному осередку списку, який підлягає фільтрації, і виконаєте команду меню Дані Фільтр Автофільтр. Праворуч від назви кожного стовпця з'явиться кнопка із списком (мал. 37), що розкривається.

Список кнопки відкривають позиції (Усе), (Перші 10..), (Умова..), потім слідують елементи стовпця, розташовані в алфавітному порядку. Прокрутивши список, ви можете вибрати необхідний вам критерій. Відразу після цього на екрані залишаться лише записи, що пройшли фільтрацію, а інші записи будуть приховані. Заголовки відфільтрованих рядків забарвлені в синій колір. Ви можете продовжити фільтрацію, вказуючи в списках інших стовпців необхідні елементи, а можете повернутися до початкового виду таблиці, відмітивши в списку пункт (Усе). (Перші 10.) - для формування запитів тільки по числових полях. Після клацання мишею по цьому рядку з'являється діалогове вікно "Накладення умови за списком". У цьому вікні встановлюються умови вибірки : кількість записів, найбільших або найменших, елементів списку або % від кількості елементів. Для повної відміни процедури фільтрації треба увійти до меню Дані Фільтр і прибрати галочку з команди Автофільтр.

Мал. 37. Застосування автофільтру

Призначений для користувача автофільтр

Помітимо, що в списку автофільтру (мал. 37), що розкривається, є позиція "Умова". Вона дозволяє задати точні критерії для фільтрації.

Допустимо, ви хочете з приведеного списку відібрати ті товари, сума яких не перевищує 10 000 крб. Для цього в списку, що розкривається, "Сума" відмітьте пункт "Умова", потім в діалозі "Призначений для користувача автофільтр" задайте необхідна умова, як показано на мал. 38. Взагалі в цьому діалозі можливе завдання двох умов, записаних через операторів порівняння рівно, не рівно, більше.. і об'єднаних логічним І або АБО.

Для текстових полів, окрім умов типу рівно, більше та ін., можливі критерії вибору : Починається (не починається) із заданого тексту. Закінчується (не закінчується) заданим текстом і Містить (не містить) заданий текст.

Мал. 38. Завдання призначеного для користувача автофільтру

Розширений фільтр

У меню Дані Фільтр є корисна опція Розширений фільтр, яка дозволяє оформити критерій для фільтрації у вигляді таблиці і вивести відфільтровані записи в будь-який діапазон робочого листа. Порядок роботи з розширеним фільтром наступний:

Спочатку треба створити таблицю-критерій. Для цього в рядок під початковою таблицею, пропустивши декілька рядків, скопіюйте назви усіх стовпців. Рядком нижче під назвами введіть з клавіатури критерії відбору (мал. 39). Критеріями можуть виступати текстові записи, співпадаючі зі значеннями осередків (для стовпців з текстом), або числа або умови, що містять операторів порівняння (для стовпців з числами). Таблиця критерій може розміщуватися, взагалі кажучи, в будь-якому місці листа, але зручніше за неї поміщати під початковою таблицею.

Мал. 39. Застосування розширеного фільтру

  1.  Активізуйте будь-який елемент початкової таблиці і виконаєте команду Дані Фільтр Розширений фільтр.
  2.  В діалозі, що з'явився, "Розширений фільтр" (мал. 40) задайте наступні параметри. У полі "Початковий діапазон" введіть діапазон фільтрованої таблиці (програма зазвичай сама його правильно встановлює). У полі "Діапазон умов" задайте діапазон таблиці-критерію (в даному випадку $А$14:$D$15). Процедура завдання діапазонів проста. Клацніть по кнопці праворуч від поля введення і потім на робочому листі виділите мишею необхідний діапазон. Після цього повторно клацніть по кнопці праворуч від поля введення, і ви повернетеся в діалог "Розширений фільтр".
  3.  Результат фільтрації за умовчанням буде розміщений на місці початкової таблиці. Щоб результат був поміщений у іншому місці листа або робочої книги, клацніть по перемикачу скопіювати результат в інше місце. Потім в полі "Помістити результат в діапазон" задайте осередки для вставки відфільтрованої таблиці (аналогічно тому, як задавався Діапазон умов).
  4.  Закрийте діалог "Розширений фільтр" клацанням по кнопці "ОК". Якщо ви правильно вказали діапазон і критерії фільтрації, то на листі з'явиться результуюча таблиця (рядки 17-19 на мал. 39).

Мал. 40. Завдання параметрів розширеного фільтру

Відмінити дію розширеного фільтру можна командою Дані Фільтр Показати усе. При цьому ви повернетеся до стану таблиці до фільтрації, але таблиця-критерій буде присутній.




1. нибудь новым или сенсационным.
2. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук5
3. 1853 Москва 310713
4. на тему- Трудовые ресурсы предприятия и эффективность их использования в условиях рынка Казан
5. Крепостное строительство в Русских землях IXXV веков
6. Тот кто не привязан к плодам своего труда кто выполняет работу из чувства долга тот живет в отречении и явл
7. Снежный десант Дополнительная информация о наградах поощрениях бойца 1
8. тема исторически сложилась в результате влияния континентальной романогерманской правовой системы где
9. Odd one out EDUCTION There my be more thn one nswer
10. Анализ и оценка метеообстановки на аэродроме Курган
11. Место стратегического управления в управлении социальными системами различного уровня
12. курсовой проект работу.html
13. вариант 1
14. Учет операций по расчетному счету
15. Проектирование полезащитных полос.html
16. Оценка механизма формирования и распределения прибыли предприятия на примере ОАО
17. 80 73 CD4 лимфоциты в 3350 40 CD8лимфоциты в
18. Теория менеджмента
19. речовина що одержується з каучуконосних рослин що ростуть у тропіках і утримуючих молочну рідину латекс у
20. на тему Психология общения