Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Лекція 5. Основи адміністративного права України

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Лекція 5. Основи адміністративного права України.

План

  1.  Адміністративне правопорушення та адміністративна відповідальність.
  2.  Управління в галузі агропромислового комплексу.

1. Адміністративне правопорушення та адміністративна відповідальність.

Адміністративна відповідальність - це специфічне реагування держави на адміністративне правопорушення, що полягає в застосуванні уповноваженим органом або посадовою особою передбаченого законом стягнення до суб'єкта правопорушення.

Основні ознаки адміністративної відповідальності:

  1.  Засіб охорони встановленого державою правопорядку.
  2.  Нормативно визначена і полягає в застосуванні санкцій правових норм.
  3.  Є наслідком винного антигромадського діяння.
  4.  Супроводжуються державним і громадським осудом правопорушника і вчиненого ним діяння.
  5.  Пов'язана з примусом, з негативними для правопорушника наслідками.
  6.  Реалізується у відповідних процесуальних формах.

Підстава адміністративної відповідальності - протиправна, винна дія, або бездіяльність, що порушує встановлене адміністративно-правовою нормою правило, але за своїм характером і наслідками не тягне кримінальної відповідальності.

За скоєння адміністративного правопорушення можливе застосування адміністративного стягнення

Ст. 24 КпАП установлює такі види адміністративних стягнень:

  1.  Попередження.
    1.  Штраф.
    2.  Оплатне вилучення предмета.
    3.  Конфіскація предмета.
    4.  Позбавлення спец. права.
    5.  Виправні роботи.
    6.  Адміністративний арешт.

Оплатне вилучення та конфіскація - це основні і додаткові адміністративні стягнення, решта - тільки основні. За одне порушення може бути накладено основне або основне і додаткове стягнення.

Для неповнолітніх (16-18 років), які скоїли адміністративне правопорушення, можуть застосовуватися такі заходи впливу:

  •  зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;
  •  застереження;
  •  догана або сувора догана;
  •  передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

До осіб, які не є громадянами України, може бути застосоване адміністративне видворення за межі України (ст. 24 КпАП і ст. 32 Закону "Про правовий статус іноземців").

Адміністративні стягнення накладаються компетентними органами і посадовими особами шляхом видання спеціальних індивідуальних актів управління, що мають примусовий характер. Примусовий вплив повинен бути справедливим, відповідати характеру проступку й особи правопорушника. Його тяжкість залежить від тяжкості проступку.

3а чинним законодавством адміністративний арешт передбачається за вчинення таких видів правопорушень:

  •  незаконні вироблення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах (ст. 44);
  •  дрібне хуліганство (ст. 173);
  •  розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява у громадських місцях у п'яному вигляді (ч. З ст. 178);
  •  злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку, військовослужбовця (ст. 185);
  •  порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій (ст. 185);
  •  прояв неповаги до суду (ст. 185-3).

Крім цього, адміністративний арешт передбачений як наслідок ухилення особи від відбування виправних робіт, застосованих за вчинення дрібного хуліганства.

 Адміністративним правопорушення (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність права і свободи громадян на встановлений порядок управління, і за яку законом передбачено адміністративна відповідальність.

Структуру складу адміністративного правопорушення складають - об‘єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона.

  1.  Об‘єкт-це те на що спрямоване посягання (суспільні відносини).
  2.  Об’єктивна сторона - це зовнішній прояв суспільно-небезпечного посягання на об’єкт, що перебуває під охороною адміністративно-правових санкцій.
  3.  Суб‘єкт - осудна особа, що досягла певного віку і виконала описаний у законі склад адміністративного проступку. Суб’єктом адміністративного правопорушення-є той, хто його вчинив.
  4.  Суб‘єктивна сторона адміністративного правопорушення полягає в психічному ставленні суб’єкта до вчиненого антигромадського діяння.

Адміністративне стягнення може бути накладено на пізніш як через 2 місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - 2 міс. з дня його виявлення.

При відмові від порушення кримінальної справи або закриття кримінальної справи (при наявності в діях порушника ознак адміністративного правопорушення) адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через 1 міс. з дня прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або про її закриття.

Якщо особа, яка вчинила адміністративне правопорушення і притягнута до відповідальності, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового порушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.

2. Управління в галузі агропромислового комплексу.

Державно-правове регулювання агропромислового комплексу становить собою сукупність заходів щодо визначення системи органів державного управління, прийняття і належного виконання аграрних законів і нормативно-правових актів про сільське господарство, закріплення кола повноважень (компе-тенції) цих органів.

Верховна Рада України визначає державну політику в сфері агропромислового комплексу, встановлює правові основи його функціонування, затверджує національні та інші програми економічного, науково-технічного, соціального та культурного розвитку села, визначає об’єми бюджетного фінансування, направлення інвестиційної політики.

Президент України здійснює політику підтримки вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції, захист внутрішнього ринку та ін. Він в межах своєї компетенції та бюджетного фінансування створює, реорганізує та ліквідує центральні та місцеві органи державного управління агропромисловим комплексом.

Загальне управління агропромисловим комплексом здійснює Кабінет Міністрів України через створену систему центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Систему органів управління агропромисловим комплексом очолює Міністерство аграрної політики України.

Міністерство аграрної політики України (Мінагрополітики) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Мінагрополітики є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної аграрної політики, продовольчої безпеки держави, державного управління у сфері сільського господарства, садівництва, виноградарства, харчової і переробної промисловості, рибного господарства та комплексного розвитку сільських територій.

Мінагрополітики у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, а також указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, « Положення про Міністерство аграрної політики України» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 листопада 2006 р. N 1541.

Мінагрополітики організовує і здійснює у межах своїх повноважень систематичний контроль за виконанням актів законодавства.

Мінагрополітики узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавства та в установленому порядку вносить їх на розгляд Кабінету Міністрів України.

Основними завданнями Мінагрополітики є:

  •  формування та реалізація державної аграрної політики, організація розроблення та здійснення заходів із забезпечення продовольчої безпеки держави;
  •  здійснення державного управління у сфері сільського господарства, садівництва, виноградарства, харчової і переробної промисловості, рибного господарства;
  •  розроблення і здійснення заходів, спрямованих на комплексний розвиток галузей агропромислового виробництва і сільських територій;
  •  участь у формуванні та реалізації інноваційної, інвестиційної і соціальної політики у сільській місцевості;
  •  координація діяльності органів виконавчої влади з питань реалізації державної аграрної політики, забезпечення продовольчої безпеки держави та удосконалення структури галузей агропромислового виробництва.

Місцевими органами управління агропромисловим комплексом є Головні управління обласної, управління агропромислового розвитку Севастопольської міської державних адміністрацій, які діють на підставі Типового положення про Головне управління агропромислового розвитку обласної, управління агропромислового розвитку Севастопольської міської, районної державних адміністрацій затверджене Постановою Кабінету Міністрів України за № 967 від 25 липня 2007 року.

Головне управління агропромислового розвитку обласної, управління агропромислового розвитку Севастопольської міської державних адміністрацій є структурним підрозділом обласної, Севастопольської міської держадміністрацій, підзвітним та підконтрольним голові відповідної держадміністрації та Мінагрополітики.

 Основними завданнями управління є:

  •  забезпечення реалізації державної аграрної політики, розроблення та виконання регіональних інноваційно-інвестиційних та інших програм і прогнозів розвитку галузей агропромислового виробництва;
  •  участь у формуванні та реалізації соціальної політики на селі, сталого розвитку регіонального агропродовольчого ринку і сільських територій регіону;
  •  організація роботи з питань насінництва і розсадництва, сортовипробування і захисту рослин, племінної справи, наукового і кадрового забезпечення, стандартизації, карантинного режиму, охорони праці та техніки безпеки.

В районах такі функції виконують Управління агропромислового розвитку районної держадміністрації які є її структурним підрозділом, підзвіт-ним та підконтрольним голові районної держадміністрації, Головному управлінню агропромислового розвитку обласної держадміністрації і Мінагрополітики.

Важливі функції в управлінні аграрним комплексом здійснюють Державний департамент ветеринарної медицини, Головна державна інспекція по карантину рослин та Державний комітет України з земельних ресурсів

Літературні джерела.

1. Нормативно-правові акти:

  1.  КпАП України (із змін, і доп.). – К., 2000.
    1.  Про Президента України: Закон України від 5 липня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 33. – Ст. 446.
    2.  Про об'єднання громадян: Закон України від 16 червня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 34. – Ст. 504.
    3.  Про статус народного депутата України: Закон України від 17 листопада 1992 р. (зі змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 3. – Ст. 17.
    4.  Про державну службу: Закон України від 26 грудня 1993 р. (із змін, і доп.) // Відомості Верховної Ради України. – 1993.№ 52. - Ст. 490.
    5.  Про Автономну Республіку Крим: Закон України від 17 березня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 11. - Ст. 69.
    6.  Про боротьбу з корупцією: Закон України від 5 жовтня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 34. – Ст. 266.
    7.  Про звернення громадян: Закон України від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 47. – Ст. 256.
    8.  Про громадянство України: Закон України в редакції від 16 квітня 1997 р. // Юридический вестник. – 1997. – № 3.
    9.  Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 20 травня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. -1997. - № 24. - Ст. 170.
    10.  Про місцеві державні адміністрації: Закон України від 9 квітня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. -№ 20-21. – Ст. 190.
    11.  Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів і вступу їх в силу: Указ Президента від 10 червня 1997 р. // Офіційний вісник України. – 1997. – № 24.
    12.  Про систему центральних органів виконавчої влади: Указ Президента від 15 грудня 1999 р. // Офіційний вісник України. - 1999. - № 50. - Ст. 2434.

2. Основна література:

  1.  Адміністративна відповідальність в Україні: Навч. посіб. / За ред. А. Т. Комзюка. — X., 1998.
    1.  Адміністративне право України. Підручник. / За ред. проф. Ю. П. Битяка. — Харків, 2006.
      1.  Колпаков В.К., Кузьменко О.В Адміністративне право України Підручник. -К.-Юрінком Інтер, 2003.- 554с.




1. яких розрізів економічної діяльності підприємства в тому числі й різних ділянок бухгалтерського обліку
2. Управление поведением персонала в организации
3. тематическое планирование 6 класс 1 четверть ~ 27 ч
4. Музыкальная культура древней Индии
5. Анализ производственной и организационной структуры предприятия ЗАО Холодон
6. .3.011.107.07621.372.06107.
7. і. У вільний від введення інформації час співробітнику вдалося розробити і впровадити більш досконалий алгор
8. 30 целлюлоза микрокристаллическая натрия кроскармеллоза натрия метилпарабен натрия пропилпарабен магния.html
9. тема; Противосвертывающая cистема; И та и другая
10. тема состоящая из взаимосвязанных и соподчиненных органов и систем взаимоотношения которых предопределены
11. значит иметь способность лично через представителя совершать различные юридические действия- заключать д
12. Учетная политика организации.html
13. Лекция 14 Охрана окружающей среды
14. дайджест сообщения.
15. связь бедствие
16. Реферат- Социально-политическая реклама как фактор лоббизма
17. ДЕОНТОЛОГИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ При постановке клизм и газоотводной трубки пациент должен обнажить ин
18. варианты количественного анализа лекарственной формы
19. Государственный бюджет Республики Беларусь
20. История развития твердотельной электроники