Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

I. Загальні постанови

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

6.Конститу́ція Украї́нської Наро́дної Респу́бліки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР) — основний закон УНР прийнятий Центральною Радою 29 квітня 1918 року, в останній день існування Центральної Ради.

Конституція УНР складається з 83 статей, які об'єднані у 8 розділів:

  1.  Розділ I. Загальні постанови.
  2.  Розділ II. Права громадян України.
  3.  Розділ III. Органи влади Української Народної Республіки.
  4.  Розділ IV. Всенародні Збори Української Народної Республіки.
  5.  Розділ V. Про Раду Народних Міністрів Української Народної Республіки.
  6.  Розділ VI. Суд Української Народної Республіки.
  7.  Розділ VII. Національні союзи.
  8.  Розділ VIII. Про часове припинення громадянських свобід.

Конституційний процес ЦР розпочала відразу ж після проголошення Першого універсалу створенням конституційної комісії у складі 100 осіб на чолі з М. Грушевським. Конституцію передбачалося ухвалити Всеукраїнськими Установчими Зборами. Але революційні події, російська та німецька окупації завадили цьому і в останній день свого існування, 29 квітня 1918 р., ЦР затвердила її положення, але в життя не впровадила, бо сама припинила діяльність.Конституція УНР мала підзаголовок - "Статут про державний устрій, права і вольності УНР" і складалася з 83 статей, об'єднаних у 8 розділів: I. Загальні постанови (статті 1-6); II. Права громадян України (статті 7-21); III. Органи власти УНР (статті 22-26); W. Всенародні Збори УНР (статті 27-49); V. Про Раду Народних Міністрів УНР (статті 50-59); VI. Суд УНР (статті 60-68); VII. Національні союзи (статті 69-78); VIII. Про часове припинення громадянських свобод (статті 79-83).УНР проголошувалася "державою суверенною, самостійною і ні від кого незалежною", суверенне право в якій належить народові (всім разом громадянам республіки). Територія її неподільна і без згоди 2/3 парламенту не може змінюватися кордон.Громадянином вважалася особа, яка набула це право законним шляхом, подвійне громадянство не передбачалося. Актова, громадянська і політична дієздатність наставала з 20 років. Всі громадяни, незалежно від віку, віри, раси, статі проголошувалися рівними у своїх правах. їм гарантувалися всі права і свободи, як то: свобода слова, друку, совісті, обирати і бути обраним (активне і пасивне виборче право), вільне місце проживання, пересування, недоторканність особистого життя, таємниця листування тощо. Встановлювалися порядок виборів та законотворча процедура. Влада розподілялася на гілки: законодавчу, виконавчу та судову. Законодавча належала Всенародним Зборам УНР, виконавча - Раді Народних Міністрів, судова - Генеральному Суду УНР.Національним меншинам надавалося право об'єднуватися у національні союзи, які формували органи самоуправління, видавали корпоративні закони, що не суперечили б Конституції держави, встановлювали бюджет тощо.На випадок війни чи повстання громадянські свободи обмежувалися спеціальним законам не більше як на 3 місяці, який ухвалювали Всенародні Збори або Рада Народних Міністрів.Отже, ЦР бачила УНР класичною парламентською республікою, без президента. На підставі Конституції передбачалася розробка цілої низки законодавчих актів.

7. Брест-Лито́вський ми́рний договір — мирна угода між Українською Народною Республікою з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією з другого, підписаний 27 січня (9 лютого) 1918 у Бересті (Бресті, Брест-Литовську); перший мирний договір у Першій світовій війні 1914-18. Став наслідком одного з етапів переговорів у Брест-Литовську, загальним підсумком яких був вихід Росії з Першої світової війни.На нараді керівників провідних партій — есерів і соціал-демократів — було визначено делегацію УНР у складі прем'єр-міністра В.Голубовича (голова), М.Левитського, М.Любинського, М.Полоза і О.Севрюка. 1 січня 1918 делегація прибула у Брест-Литовськ і поставила питання про свою участь у переговорах, наполягаючи на самостійному статусі. Нарком закордонних справ Росії Л.Троцький мусив заявити, що російська делегація визнає право націй на самовизначення і не вбачає перешкод для участі делегації УНР у переговорах як самостійної. Від імені Четверного союзу міністр закордонних справ Австро-Угорщини О.Чернін заявив про визнання делегації УНР повноправним учасником переговорів. Формальне визнання УНР як самостійної держави союзники відкладали до моменту укладення мирного договору. Л.Троцький наполіг на перерві у переговорах до кінця січня 1918. Російська сторона повинна була визначити, як поставитися до тяжких умов миру, включаючи великі територіальні втрати, які висунули союзники. Крім того, затягуючи переговори, Раднарком бажав виграти час, щоб завершити захоплення більшої частини території України, включаючи її столицю Київ, що давало можливість замінити делегацію УЦР делегацією проголошеної наприкінці грудня 1917 більшовицької України.Договір від 9 лютого 1918 р. врятував Україну від поглинення більшовицькою Росією. Неспроможність УЦР виконувати в повному обсязі господарські статті договору призвели до наростання суперечностей між УЦР і австро-німецьким командуванням в Україні, відтак до падіння демократичної УНР і появи гетьманського уряду П.Скоропадського.

5. Судова система і законодавство УНР за часи Центральної Ради 

 Програмні  цілі Центральної Ради на ниві реформи судової системи пролунали в її ІІІ Універсалі, в якому Генеральному секретарству судових справ приписувалось вжити всіх заходів щодо побудови демократичної системи судів. Незабаром, 2 грудня 1917 р., був прийнятий закон «Про утворення Генерального суду», а 17 грудня 1917 р. Центральна Рада прийняла закон «Про заведення апеляційних судів».  Закон «Про умови обсадження і порядок обрання суддів Генерального і апеляційних судів» від 22 грудня 1917 р. регулював порядок обрання суддів Генерального і апеляційних судів. Нами розкрито основні положення зазначених вище нормативно-правових актів та надано їм характеристику.Новий етап у створенні власної незалежної судової системи в Україні пов'язується з діяльністю Центральної Ради та Української Народної Республіки. З їхньою діяльністю пов'язується і становлення принципу незалежності суддів, спроба створити суд як незалежну гілку влади.
       Вже при формуванні першого уряду Центральної Ради наприкінці червня 1917 р. на чолі з В. Винниченком створюється секретарство судових справ або юстиції, щоправда, як складової частини Генерального секретаріату, тобто уряду. Секретаріат очолив випускник юридичного факультету Київського університету В. Садовський. Однак, ця спроба автономізації судочинства зустріла рішучий опір з боку Тимчасового уряду Росії, у складі якої на той час все ще перебувала Україна. Отже необхідно було одержати згоду Петрограда на затвердження. Свої заперечення уряд Керенського аргументував тим, що суд має бути єдиним на території всієї Росії. І хоча у серпні того ж року Тимчасовий уряд погоджується на існування Генерального секретаріату як автономного по суті уряду Центральної Ради, проте без автономного судочинства.Наступну спробу створення власної судової інстанції в Україні було здійснено вже після жовтневого перевороту в Петрограді. 30 жовтня 1917 р. Генеральний секретаріат поповнився тимчасовим генеральним комісаром із справ судівництва М. Ткаченком - випускником Київського університету. Рішенням Центральної Ради комісара із судових справ було перейменовано на генерального секретаря.Важливим етапом на шляху автономізації судочинства став 3-й Універсал Центральної Ради, проголошений 20 листопада 1917 р. У ньому зазначалося, що «суд на Україні повинен бути справедливим, відповідний духові народу. З тою метою приписуємо Генеральному секретарству судових справ зробити всі заходи упорядкувати судівництво й привести його до згоди з правними поняттями народу».Проблем чинності законодавства колишньої Російськоі  імперіі  торкалися ще дві статті зазначеного акта. Так, у  ст.8  вказувалося,  що  «Генеральний Суд в своій чинності пристосовується до законів, нормуючих чинність  Правил Сенату, і порядкує їх з нинішнім законом про утворення Генерального  Суду  і ухвалами  законодавчого  органу  Украіни»,  а  в  ст.9  пітверджувалося,  що «декрети Правит. Сенату в справах повсталих на території  України  і  подані йому до проголошення Генеральним Судом своєї діяльності визначаються УНР  за правосильні і обов’язкові для судових установ України".




1. домашнее хозяйство
2. Учебное пособие- Понятие аудита
3. Тема 3 Социальная философия 8 часов Конец социального в современной философии
4. на тему- Разработка технологической карты на кладку стен из кирпича
5. Роль финансов в распределении и перераспределении ВВП НД и др
6. Апельсиновая девушка Юстейн Гордер Апельсиновая девушка OCR Mobb Deep http---www
7. 1 Історикотеоретичні аспекти проблеми моральноестетичного розвитку особистості
8. Становление самосознания в ранней юности
9. Хіміяrdquo; для студентів І курсу всіх спеціальностей ІІ семестр Одеса 2011 Виконавець- Д
10. Тематика курсової роботи
11. Управлінське відтворення економічних ресурсів на підприємстві житлово-комунального господарства
12. тематичних наук Київ ~ Дисертацією є рукопис Робота виконана у відділі фізикотехно.html
13. темами. В качестве таких подсистем в обществе выступают сферы общественной жизни
14. тематическим образом изложена в 4 томах под общим названием Философия духа
15. тема принципов правосудия
16. Погрешности при измерениях
17. 10 років країна буде дуже обмежена у коштах необхідних для поліпшення стану навколишнього природного середо
18. Номенклатура по географи
19. ВВЕДЕНИЕ В данном разделе мы должны провести анализ условий труда в офисе и выявить ОВПФ под влияние кото
20. вариант Our bby Jck now