Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Історія становлення системи управління освітою

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

1. Історія становлення системи управління освітою.

        3 появою християнства осередками навчання   стають церковні храми, які давали первісну освіту і займалися підготовкою службовців для церкви та держави. Поступово розвивались освітні школи, які утримувалися за рахунок братства, громади і передбачали навчання дітей усіх православних. Відтак у XIV—XV ст. у кожному селі і місті, де була церква, була і школа.

         З XVI ст. з появою цехових організацій постає потреба в організації професійної підготовки. Це зумовлює розширення мережі шкіл. Так, у XVII—XVIII ст. з'являються приходські, початкові училища, гімназії, ліцеї, пансіони, школи ремісників та інші навчальні заклади.

         У 1802 році для управління шкільною освітою створюється перший державний орган — Міністерство народної освіти. Таким чином, державою була створена перша лінійна система управління народною освітою, яка характеризується ієрархічністю і жорсткими субординаційними зв'язками.

        У 60—70-х рр. XIX ст. створюються відділи народної освіти губернських земських управ на селі і шкільних відділень міських управ.  Основним завданням цих структур було створення і підтримування умов для розвитку шкільної освіти .

          Серйозним періодом реформування загальної сучасної освіти й органів управління нею були роки після революції 1917 року.  

       У 20-ті роки удосконалювався державний апарат управління. Цей процес  відбився і на Статуті єдиної трудової школи (1923 р.) щодо прав та обов'язків керівників. Завідуючий керував педагогічною, адміністративною та господарською частиною, стежив за навч-вих процесом, організовував працю школярів і створював систему ідейно-політичного виховання.

        Ряд документів та постанов Міністерства народної освіти 30-х років сприяв становленню та закріпленню за керівниками шкіл таких функцій, як адміністративна, організація навчально-виховного процесу, фінансово-господарська, керівництво шкільним колективом, регулювання роботи школи, контроль за роботою вчителів та учнів. 1934 р. завідуючих школами перейменували на директорів.

       У 30-ті роки в державному управлінні країною починають домінувати контролюючі функції. Головною функцією управління став контроль.

        У повоєнні роки були зроблені перші спроби розглядати діяльність директора школи з позицій системного підходу. В. С. Сухомлинський послідовно розкриває сутність шкільного керівництва, форми, методи та зміст роботи директора школи з організації навчально-виховного процесу. Він наголошує, що результативність діяльності керівника залежить від рівня його ділової кваліфікації.

В період хрущовської відлиги (50-60ті рр..) свідчать про демократичні тенденції в розвитку суспільного управління.  Було висунуто завдання восьмирічної освіти, політехнізації, залучення дітей до суспільно-корисної праці (1958 р.)

      У 60—70-ті роки школа стала центром роботи з молоддю, відбувся перехід до управління загальної середньої освіти та були визначені нові завдання щодо виховання дітей та підлітків. В цей час керівник виконував такі функції:

  •  керівництво реалізацією комплексного підходу до виховання учнів,
    •  наукове управління навчальним процесом, робота з громадськістю та батьками учнів, активний вплив на виховні процеси в селі (місті, мікрорайоні),
      •  суспільно-політична, адміністративно-педагогічна, господарська діяльність та викладацька робота.

      Керівник 80-х років разом із Радою школи повинен був вирішувати всі питання, які стосуються життєдіяльності закладу:

  •  вироблення режиму роботи,
  •  добір кадрів, оцінка діяльності вчителів, планування та організація навчально-виховного процесу,
  •  контроль за його перебігом, аналіз результатів педагогічного процесу тощо.

     Директора обирав колектив школи.

     У 90-ті роки децентралізація державної влади, подальша демократизація суспільства вимагали змін в управлінні освітою.

        Державна національна програма «Освіта» (Україна  XXI ст.)У Державній національній програмі «Освіта» (Україна XXI ст.) було визначено стратегічні завдання реформування управління освітою:

  •  «перехід від державного до державно-громадського управління, чітке розмежування функцій між центральними, регіональними і місцевими органами управління;
  •  забезпечення самоврядування навчально-виховних закладів і наукових установ;
  •  утвердження в сфері освіти гармонійного поєднання прав особи, суспільства і держави» та пріоритетні завдання шкільної освіти:

        Саме в середині 90-х років поряд із поняттям «керівник» почав широко вживатися термін «менеджер». Розвивається менеджмент освіти.

     Менеджмент освіти — це вид управлінської діяльності, який складається із сукупності засобів, методів та форм впливу на індивідумів та колективи з метою ефективного функціонування даної галузі».

2. Сутність, специфіка, основні поняття освітнього менеджменту. Напрями підготовки менеджерів в освіті.

   В ХХ ст.. відбулась управлінська революція і сформувалась наука управління, яка інтенсивно розвивається і проникає майже в усі галузі людської діяльності.

         Дещо із запізненням менеджмент прийшов у сферу освіти. Потреба у професіоналізації шкільних управлінців почала усвідомлюватись на Заході у 60-ті роки, а у нашій країні — лише в 90-ті роки.

        Менеджмент освітньої діяльності – це наука про організацію оптимальної, ефективної системи управління педагогічним процесом та всім навчальним закладом.

 Педагогічний менеджмент – організація внутрішкільного управління.

 Педагогічний маркетинг – це управлінська наука, яка дозволяє побудувати ефективну взаємовигідну систему купівлі та продажу товарів на ринку освітніх послуг.                       

       Як наслідок — перші спроби вищих освітніх закладів готувати нове покоління керівників — менеджерів освіти.

Передумовами формування менеджменту освіти слугували такі фактори:

  •  екзогенні (зовнішні) – розвиток науки й техніки, зростання попиту населення на освітні послуги, збільшення освітніх закладів.
    •  Внутрішні – незадоволення учасників навчально-виховного процесу.

         У світі існує три основних напрямки підготовки менеджерів:

          1. Американський тип школи менеджменту: менеджера готують заздалегідь —  протягом 3—6 років.

        2. Європейський тип школи менеджменту: менеджера формують, поєднуючи теорію освіти,   теоретичну і практичну підготовки.

         3. Японський тип школи менеджменту: теоретична підготовка + практична робота + шефська (наставницька допомога) + самонавчання.

        В Україні сьогодні діють різні підходи до підготовки нової генерації керівників; ми ще не визначились із провідним. Але слід відмітити, що дуже важливим є особистісний фактор, ступінь зацікавленості самого управлінця у професійному зростанні.

           Нині школі та суспільству вкрай необхідні керівники, які вміють висловлювати ідеї, брати на себе відповідальність, викликати інтерес до себе та пропагованих ідей, йти на ризик, вести за собою.

3. Закономірності, принципи і фактори управління.

Закономірності встановлюють загальні явища, суттєві та необхідні зв'язки між ними. Пізнання закономірностей дозволяє здійснювати глибокий аналіз системи управління та об'єктивно оцінювати її стан. Закономірності надають можливість удосконалювати управління.

До об’єктивних закономірностей належать:

  1.  Взаємозумовленість змісту управлінської діяльності та типу закладу освіти
  2.  Відповідність особи педагогічного менеджера вимогам суспільства та потребам часу
  3.  Професіоналізм педагогів закладів освіти прямо пропорційним якості освіти в навчальному закладі.

До суб’єктивних закономірностей належать:

  1.  Результат діяльності керівника суттєво позначається на результаті діяльності освітнього закладу.
  2.  Стиль управління директора школи визначатиме характер взаємостосунків його з підлеглими.

Принципи управління – це керівні положення, якими послуговується педагогічний менеджер в організації системи управління в закладі освіти.

Загальні принципи:

  •  Гуманізації
    •  Гуманітаризації
    •  Послідовності
    •  Систематичності
    •  науковості
    •  доступності
    •  консолідації зусиль колективу
    •  соціальної детермінації
    •  інформаційного забезпечення
    •  субординації.

4. Сутність поняття  “методи управління”. Система методів освітнього менеджменту за В.М.Колпаковим.

Метод — це спосіб теоретичного дослідження або практичного досягнення поставленої мети.

        Методи управління — це система прийомів для реалізації цілей, принципів, змісту управління в процесі взаємодії з керованим об'єктом. 

        Методи управління можна також визначити як засоби реалізації функцій управління.

           «Методи управління» є базовим поняттям у теорії управління й означають спосіб реалізації функцій для досягнення мети.

          Оскільки методи управління здійснюють вплив на людей, вони зв'язані з мотивацією. Гарантом успіху впливу є передбачення керівником способів «вирівнювання» протидії з боку підлеглих.

 СИСТЕМА МЕТОДІВ УПРАВЛІННЯ (за В. М. Колпаковим)

Методи управління організацією.

Методи управління діяльністю.

1. – використовуються для створення умов для сусп.. діяльності людей:

1. Методи організаційно-стабілізуючого впливу (регламентування, нормування,  інструктування, організаційне проектування);

2.  Методи організаційно-технологічного впливу (для встановлення взаємодії, узгодження діяльності, зусиль): (планові, програмні, сітьові, алгоритмічні);

3.  Методи організаційно-розпорядницького впливу: (розпорядження, вказівка, наказ, директива);

4. Соціально-психологічні методи управління: (заохочення, критика, пропаганда й агітація, особисті приклади, бесіди, переконання, навіювання, метод «мовних трюків»)

2. – упр. Діяльністю:

1. Методи виконання функціональних завдань: (теорія рішень, експертні оцінки, теорія алгоритмів, аналіз, теорія ігор, планування, математична статистика, контроль, регулювання та корекції);

2. Методи творчої праці: (мозкова атака, дискусія, метод сценаріїв, метод ділових ігор);

3.  Методи самоуправління: (планування кар’єри, майбутнього; вибір стратегії; прийняття рішення; самоорганізація; саморегуляція; методи психічного захисту (самозаспокоєння));

5. Основні підходи до управління закладами освіти

Основними підходами до управління закладами освіти є: інтуїтивний, емпіричний, науковий.

      а) Інтуїтивний підхід — це управління на основі відчуття.

Управлінські рішення, які приймаються на основі інтуїції, вважаються неповноцінними. Але в критичних, екстремальних умовах інтуїція допоможе відчути неблагополуччя, знайти вихід керівникові.

        Інтуїтивний підхід не може бути основним в системі управління, оскільки в потрібний момент може й не виникнути інтуїтивного вирішення питання.

         б) Емпіричний підхід — це процес на основі спроб та помилок.

Емпіричного підхід дозволяє швидко реагувати на події, аналізувати ситуацію і приймати виконання, знаходити плідні ідеї, оптимальні шляхи; дозволяє впевнено себе почувати.

        в) Науковий підхід — це підхід із точки зору наукових засад. Наукових підходів досить багато, проте їх об'єднує те, що вони: викладені у вигляді теорій, мають вихідні положення, принципи, доведені дослідним шляхом, й випробувані за допомогою експериментів, або підтверджені досвідом.

          Науковий підхід можна вважати основним у професійній діяльності менеджера освіти.

         Наукові підходи створюють певні моделі управлінської діяльності: цільова модель, програмна, програмно-цільова, матрична, алгоритмічна, сітьова та ін..

 

6. Програмно-цільовий підхід до управління.

Підхід до управління за цілями відомий ще з часів Аристотеля. Цей підхід відпрацьований та перевірений на ефективність в управлінні виробничою сферою. Проте в управлінні педагогічними системами він почав впроваджуватися лише у 90-ті роки.

Для цільового підходу головне, щоб досягалась мета, сформульована в колективі, яка спрямована на розв'язування актуальних проблем закладу освіти, виражає спільне прагнення, передбачає досягнення прогнозованих результатів.

         У 60-ті роки на заході виникло програмне управління, як реакція на недосконалість розробки перспективних планів. Сутність цього підходу полягала у тому щоб підходити до планування стратегій розвитку як цілісної системи дій.                       

        Поєднання двох підходів (цільового та програмного) дає новий ефективний результат програмно-цільового управління, сутність якого полягає у досягненні стратегічних завдань через відповідні цільові програми розвитку. Програмно-цільове управління забезпечує пріоритет першочергових цілей і завдань, орієнтує на комплексний підхід у використанні ресурсів (кадри, час, фінанси і т. д.) та досягнення максимально значущих кінцевих результатів.           

7. Типи управлінської діяльності за В.А.Безпальком.

1. Розімкнуте управління (управління невтручання, характерний для ліберального керівника) – передбачає здійснення контролю за кінцевим результатом:

  -  локомотив (сам тягне свої справи);

  -  жебрак (годує обіцянками і не виконує їх).

2. Замкнуте управління  - керівник втручається в хід навчального процесу. Рольові позиції:

  - командир (повага до підлеглих)

  - пастух (зневага до колег)

3. Мішаний тип – передбачає турботливе ставлення до підлеглих і водночас високу вимогливість до них.

  - рівний серед рівних (партнерські стосунки)

  - лідер (керівник з досвідом, якого поважають за його авторитет).

8. Організація як функція управління. Зміст та структура.

Організація як функція управління забезпечує упорядкування технічної, економічної, соціально-психологічної та правової сторін діяльності й націлена на упорядкування діяльності керівника та виконавців. Оскільки всю роботу виконують люди, така функція управління, як організація, дає можливість визначити, хто саме буде виконувати кожне конкретне завдання з великі кількості завдань та які для цього необхідні засоби.

          Через організаційну діяльність, через розподіл, об'єднання завдань та компетенцій має цілеспрямовано проводитись управління відносинами в кожній організації. Організація — це засіб досягнення цілей організації.

         Організація — це функція управління, сутність якої полягає у визначенні місця і ролі кожного члена колективу в досягненні мети.                   

Організація може розглядатися у двох аспектах:

1.  Функціональний — розподіл обсягу роботи між конкретними підрозділами.

2.  Соціально-психологічний — організація взаємозв'язку окремих підрозділів

між рівнями повноважень та відповідальності.                                                            

           В основу другого аспекту організації покладено один із фундаментальних термінів теорії управління — делегування – передачу знань і повноважень особі, яка бере на себе відповідальність за їх виконання.

          Відповідальність — це зобов'язаність вирішувати поставлені завдання та відповідати за якість їх виконання. З керівника не знімається відповідальність за невиконане завдання, якщо з цим завданням не впорався підлеглий.

           Відповідальність особи за виконання завдань не може здійснюватися без повноважень щодо використання необхідних ресурсів.

            Повноваження — обмежене право використовувати ресурси організації та спрямовувати зусилля деяких її співробітників на виконання нових завдань.

СКЛАДОВІ ФУНКЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

1.  Розподіл праці.

2. Групування робіт.

3. Розподіл влади. Влада — узаконена сила організації. Делегування влади —

це процес передачі влади і завдань підлеглим, які відповідають за це.

4. Координація. Це об'єднання організаційних зусиль для досягнення спільної мети. Таким чином, в основі координації лежать спільна мета, групове зусилля, єдність дій.

9. Організаційні структури управління. Лінійна структура управління.

Організаційна структура управління — це складна підпорядкованість взаємопов'язаних організаційних одиниць або ланок системи, які забезпечують оптимальну реалізацію управлінських функцій та їх ефективність.

Організаційні структури повинні відповідати таким вимогам:

•  оптимальність — мінімально необхідна кількість зв'язків між органами управління;

•  оперативність, гнучкість — здатність швидко реагувати на зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищах;

•  надійність — гарантія достовірності передачі інформації, безперебійного функціонування;

•  простота, економічність — мінімальні витрати на управління, відсутність дублювання та паралелізму в роботі;

•  спеціалізація — зосередженість окремих працівників на виконанні заданих функцій управління;

•  незалежність від конкретних осіб — вимога пристосувати організацію до особливостей працівників, які є в наявності, будувати її як інструмент для досягнення цілей організації, підбирати людей, здатних забезпечити досягнення місії організації.

          Компонентами організаційної структури є ланки та рівні управління. Ланка в організації — це структурно відокремлений елемент, наділений конкретними функціями керівництва, повноваженнями та відповідальністю.

          Рівень управління — це сукупність визначених ланок, які вказують на послідовність вертикальної підпорядкованості одних ланцюгів іншим.

У лінійній структурі управління кожний підлеглий має лише одного керівника, від якого він отримує команди за всіма питаннями виробничої або іншої діяльності.

Для загальноосвітньої школи властива лінійна структура управління (рис. 2)

Директор школи

1

1

Заступник директора з поч..навч.

Заступник директора з навч-вих. роботи

Учителі

Учителі

Переваги лінійної структури:

•  чіткість і простота взаємовідносин;

•  оперативність підготовки та реалізації управлінських рішень;

•  відсутність паралелізму в роботі;

•  надійний контроль.

Недоліки:

•  обмеження ініціативи виконавців;

•  значний обсяг інформації, яка передається від одного рівня до іншого;

•  керівник повинен бути універсальним спеціалістом, здатним виконувати багато функцій, які вимагають спеціальних знань.

10. Організаційні структури управління. Функціональна структура управління

Організаційна структура управління — це складна підпорядкованість взаємопов'язаних організаційних одиниць або ланок системи, які забезпечують оптимальну реалізацію управлінських функцій та їх ефективність.

Організаційні структури повинні відповідати таким вимогам:

•  оптимальність — мінімально необхідна кількість зв'язків між органами управління;

•  оперативність, гнучкість — здатність швидко реагувати на зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищах;

•  надійність — гарантія достовірності передачі інформації, безперебійного функціонування;

•  простота, економічність — мінімальні витрати на управління, відсутність дублювання та паралелізму в роботі;

•  спеціалізація — зосередженість окремих працівників на виконанні заданих функцій управління;

•  незалежність від конкретних осіб — вимога пристосувати організацію до особливостей працівників, які є в наявності, будувати її як інструмент для досягнення цілей організації, підбирати людей, здатних забезпечити досягнення місії організації.

          Компонентами організаційної структури є ланки та рівні управління. Ланка в організації — це структурно відокремлений елемент, наділений конкретними функціями керівництва, повноваженнями та відповідальністю.

          Рівень управління — це сукупність визначених ланок, які вказують на послідовність вертикальної підпорядкованості одних ланцюгів іншим.

Функціональну структуру називають традиційною, або класичною, тому що це перша структура, яка була вивчена і розроблена. Створення функціональної структури вимагає групування персоналу за завданнями, які вони виконують (рис. 3).

Заступник директора з науково-методичної роботи

Кафедра

Кафедра

Методичне об'єднання

Учителі

Рис. 3. Функціональна структура управління

Переваги функціональної структури:

•  стимулює ділову та професійну спеціалізацію;

•  чіткість диференціації функцій окремих підрозділів, яка б виключала дублювання, паралелізм, збіг видів управлінської діяльності;

•  відповідність професійно-кваліфікаційних характеристик працівників завданням управління;

•  чутливість до нових явищ та здатність до оперативної перебудови. Недоліки:

•  підрозділи можуть бути більш зацікавленими в реалізації цілей та завдань своїх підрозділів, ніж спільних цілей усієї організації;

•  ланцюг команд від керівника до безпосереднього виконавця стає досить довгим;

•  ускладнюється координація управлінського впливу в результаті отримання виконавцями вказівок від кількох функціональних органів;

•  зменшується оперативність роботи органів управління.

11. Організаційні структури управління. Лінійно-функціональна структура управління.

Організаційна структура управління — це складна підпорядкованість взаємопов'язаних організаційних одиниць або ланок системи, які забезпечують оптимальну реалізацію управлінських функцій та їх ефективність.

Організаційні структури повинні відповідати таким вимогам:

•  оптимальність — мінімально необхідна кількість зв'язків між органами управління;

•  оперативність, гнучкість — здатність швидко реагувати на зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищах;

•  надійність — гарантія достовірності передачі інформації, безперебійного функціонування;

•  простота, економічність — мінімальні витрати на управління, відсутність дублювання та паралелізму в роботі;

•  спеціалізація — зосередженість окремих працівників на виконанні заданих функцій управління;

•  незалежність від конкретних осіб — вимога пристосувати організацію до особливостей працівників, які є в наявності, будувати її як інструмент для досягнення цілей організації, підбирати людей, здатних забезпечити досягнення місії організації.

          Компонентами організаційної структури є ланки та рівні управління. Ланка в організації — це структурно відокремлений елемент, наділений конкретними функціями керівництва, повноваженнями та відповідальністю.

          Рівень управління — це сукупність визначених ланок, які вказують на послідовність вертикальної підпорядкованості одних ланцюгів іншим.

Щоб усунути недоліки лінійного та функціонального управління було розроблено лінійно-функціональну структуру управління

Переваги лінійно-функціональної структури:

•  дозволяє організувати управління за лінійною схемою (керівник вищого ріі ня — керівник нижчого рівня — виконавець);

•  функціональні підрозділи надають методичну допомогу, готують інформація виконують різні управлінські завдання для відповідних лінійних керівників.

Недоліки:

•  синтез лінійного та функціонального управління може затягувати строки пі; готовки управлінських рішень;

•  інформаційне перевантаження керівників вищих рівнів управління;

•  захоплення функціональних ланок прямими вказівками та розпорядженнями збільшення їх кількості, що призводить до переобтяження виконавців.

12. Організаційні структури управління. Адаптивна структура управління.

Організаційна структура управління — це складна підпорядкованість взаємопов'язаних організаційних одиниць або ланок системи, які забезпечують оптимальну реалізацію управлінських функцій та їх ефективність.

Організаційні структури повинні відповідати таким вимогам:

•  оптимальність — мінімально необхідна кількість зв'язків між органами управління;

•  оперативність, гнучкість — здатність швидко реагувати на зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищах;

•  надійність — гарантія достовірності передачі інформації, безперебійного функціонування;

•  простота, економічність — мінімальні витрати на управління, відсутність дублювання та паралелізму в роботі;

•  спеціалізація — зосередженість окремих працівників на виконанні заданих функцій управління;

•  незалежність від конкретних осіб — вимога пристосувати організацію до особливостей працівників, які є в наявності, будувати її як інструмент для досягнення цілей організації, підбирати людей, здатних забезпечити досягнення місії організації.

          Компонентами організаційної структури є ланки та рівні управління. Ланка в організації — це структурно відокремлений елемент, наділений конкретними функціями керівництва, повноваженнями та відповідальністю.

          Рівень управління — це сукупність визначених ланок, які вказують на послідовність вертикальної підпорядкованості одних ланцюгів іншим.

Рис. 6. Адаптивна структура управління           

Недоліками цієї структури є:

•  виникнення проблем через накладання вертикальних та горизонтальних повноважень, що руйнує принцип єдиноначальності;

•  зростання інформаційних зв'язків між працівниками підрозділів.

13. Організаційно-педагогічні методи управління.

          Реалізація функцій управління здійснюється за допомогою різноманітних методів.

          Метод — це система дій з організації відносин у колективі, взаємопов'язана система прийомів впливу на виробничий процес, учасників процесу управління.

У теорії управління склалася система з чотирьох основних груп методів, властивих будь-якому виду управління, а саме:

1) організаційно-педагогічні;

2) організаційно-розпорядчі;

3) соціально-психологічні;

4) економічні, фінансово-господарські методи.

Класифікацію організаційно-педагогічних методів управління показано на рис. 9.

Ці методи використовуються при розробці єдиного режиму роботи навчального закладу, поєднанні управління та самоврядування, організації суспільно корисної діяльності учасників освітнього процесу, створенні традицій, організації науково-методичної роботи.

14. Концептуальна основа управління.

Г. В. Єльнікова здійснює аналіз факторів, що дають можливість визначитись із точкою зору:

а) випереджальний характер розвитку суспільства щодо освіти;

б) випереджальний характер розвитку освіти щодо суспільства.

          Перша теза стверджує, що розвиток освіти за умов загальної кризи в Україні неможливий. Цей підхід заводить у безвихідь. Дійсно, зміни у суспільстві зумовлюють зміни в усіх сферах людської діяльності, у тому числі — в загальній сфері освіти, що в свою чергу впливає на діяльність конкретних людей (наприклад, директора, педагога). Схематично це має такий вигляд:

Суспільство, держава

Освіта, заклад освіти

Діяльність, управління

        Друга теза більш дієва. Вона стверджує, що свідома діяльність людини, самоорганізація, яка базується на високій організованості, можуть забезпечити випереджальний характер щодо розвитку освіти та суспільства:

Суспільство, держава

Освіта, заклад освіти

Діяльність, управління

Зрозуміло, що обидві тези є крайніми, полюсними. Оптимальним буде рух назустріч — держави і людини:

Суспільство, держава

Освіта, заклад освіти

Діяльність, управління

З боку держави: визнання пріоритету освіти щодо розвитку суспільства. З боку керівника: усвідомлення власної ролі, відповідальності за стан справ у закладі освіти.

15. Процес декомпозиції мети.

Процесом декомпозиції мети називається визначення місії навчального закладу, генеральної мети цілей та завдань.

Процес декомпозування мети дозволяє прослідкувати реалізацію стратегії. Він пов'язує всі компоненти стратегічного планування між собою.

Рис. 7. Процес декомпозиції мети

Місія організації – чітко виражена причина існування.

Генеральна мета: мета, задля якої існує організація.

У теорії сучасного менеджменту виокремлюються певні вимоги до цілеутворення:

1.  Цілі повинні бути реалістичними, гнучкими, мати реальні строки виконання, передбачати вимірювання результатів діяльності.

2.  Кожну мету слід розробляти з точки зору результату, а не процесу діяльності.

3.  Необхідно чітко визначати умови та фактори, від яких залежать цілі.

4.  Перевіряти, регулювати процес реалізації загальної мети необхідно і в цілому, і через досягнення конкретних цілей.

16. Закони і принципи розвитку навчального закладу.

Технологія управління розвитком освітньої організації запозичена із виробничого та соціального менеджменту. Провідна роль у розвитку організації належить керівникові.

Закон переходу кількісних змін у якісні. Процеси перетворень в освітній установі починаються, як правило, як поодинокі, локальні, окремі, не пов'язані між собою. Це ж стосується і педагогічної творчості окремих педагогів. Згодом перетворення охоплюють певні навчальні блоки, ланки діяльності, групи педагогів, або в цілому всю навчально-виховну систему. Таким чином, дія закону переходу кількісних змін у якісні чітко прослідковується в закладах освіти, які розвиваються.

           Яскравим проявом закону боротьби та єдності протилежного є процес впровадження нововведень, які руйнують старі норми, традиції та створюють нові, що викликає суперечливі почуття та дії майже в усіх учасників навчально-виховного процесу. З одного боку, наявне усвідомлення необхідності, доцільності змін, оновлення, а з іншого — не бажання щось змінювати у звичному режимі роботи, змісті навчального матеріалу, стосунках із колегами та студентами тощо.

Закон заперечення заперечуваного реалізується передусім через удосконалення навчально-виховного процесу, під час якого нове формується, засвоюється, але на ґрунті старого.

Засвідчує проблеми розвитку освітньої установи дарвінівська тріада принципів: мінливості, спадковості та відбору.

           Мінливість — це основа, джерело різних підходів до розвитку навчального закладу. Цей принцип стимулює руйнування попереднього одноманітного змісту форм, методів організації навчально-виховного процесу, низьковартісного управління закладом освіти.

           Принцип спадковості знаходить прояв у «просіюванні» минулого, відборі цінного, ефективного, що може працювати за нових умов. Збереження окремих прогресивних традицій, передового досвіду сприяє ефективному розвитку нового.

Фактор відбору змушує заклад освіти відмовлятися від неефективного, дозволяє адаптуватись до нового середовища чи замовлення на освіту, вимагає постійно тримати в полі зору свій імідж та систему цінностей.

             Управління навчальним закладом — це цілеспрямована, активна взаємодія керівника з іншими учасниками освітнього процесу з метою забезпечення координації зусиль щодо оптимального функціонування установи та переведення її на більш високий якісний рівень.

             Управління розвитком освітнього закладу — це вид управлінської діяльності, який спрямований на переведення установи в режим розвитку та забезпечення якісно нових освітніх результатів.

17. Стратегічне управління навчальним закладом. Види і шляхи досягнення стратегій.

    Стратегія менеджменту забезпечує основу для управління в цілому та для здійснення основних функцій: аналізу, планування, організації, контролю, регулювання.

    Стратегія менеджменту — це масштабні прогнози щодо реалізації місії (призначення) організації та досягнення цілей. Серцевиною стратегічного управління є стратегічне планування, основне завдання якого полягає у забезпеченні розвитку організації. Розвиток організації досягається через інноваційні процеси та якісні зміни.

          До основних компонентів стратегічного управління слід віднести:

  •  усвідомлення організаційних стратегій,
  •  адаптацію до зовнішнього середовища,
  •  внутрішню координацію діяльності та зусиль.

        Сутність стратегічного управління полягає у визначенні перспектив, цілей та шляхів їх досягнення. Стратегічне управління в освіті — це сукупність рішень і дій щодо визначення пріоритетних напрямків розвитку закладу освіти. Стратегія управління реалізується через програму розвитку, яка і забезпечує досягнення місії та цілей школи.

        Місія — це загальна мета організації, у якій чітко визначена причина її існування та призначення. Місія зумовлює статус та пріоритетні напрями діяльності.

З визначення місії організації розпочинається процес стратегічного управління .

На основі місії організації формуються її цілі. Цей процес має назву цілеутворення, або цілепокладання, декомпозиції мети.

У теорії сучасного менеджменту виокремлюються певні вимоги до цілеутворення:

1.  Цілі повинні бути реалістичними, гнучкими, мати реальні строки виконання, передбачати вимірювання результатів діяльності.

2.  Кожну мету слід розробляти з точки зору результату, а не процесу діяльності.

3.  Необхідно чітко визначати умови та фактори, від яких залежать цілі.

4.  Перевіряти, регулювати процес реалізації загальної мети необхідно і в цілому, і через досягнення конкретних цілей.

Види та шляхи досягнення стратегій

1.  Цілеспрямована. Встановлюються цілі, завдання розвитку організації та розробляються програми і плани їх досягнення. Викликана необхідністю внутрішніх потреб організації.

2.  Опосередкована. Стратегія реагування на зовнішні зміни. Розробляються адаптивні плани пристосування організації до зовнішнього середовища та його змін.

Відповідно до виду стратегії обираються і можливі шляхи її досягнення:

    1.Концентрація виробництва - зберегти свій контингент учнів, перелік освітніх послуг та якість показників.

2. Розвиток ринку — залучити контингент інших закладів освіти, збільшити кількість учнів.

3. Розвиток товару - Введення профільного навчання, збільшення кількості годин на викладання основних предметів, укрупнення навчальних блоків за рахунок курсів за вибором, платної форми навчання — це один із шляхів розвитку освітнього ринку.

4. Диверсифікація передбачає розширення видів діяльності. Пріоритетним шляхом розвитку закладу освіти може бути введення нетрадиційних навчальних предметів, форм проведення занять.

18. Структурно-функціональні компоненти управлінської діяльності.

Структурно-функціональними компонентами системи управління є:

1.Субєкти управління (ті, хто здійснює процес управління (директор, заучі, педагоги))

2.Обєкти управління (ті, ким керують а також навчальна діяльність , виховна, методична, наукова, дослідницько-пошукова робота + конфліктні ситуації, процеси укладення договорів, процеси створення  закладів нового типу)

3.Ланки процесу управління, горизонтальні та вертикальні взаємозв’язки.

4.Місія навчального закладу, генеральна мета, проміжні цілі, проміжні завдання та прогнозований результат.

19. Модель професійної компетентності сучасного керівника навчального закладу.

Модель керівника школи — це його узагальнений професійний образ. Вона повинна відбивати завдання, які виконує директор у своїй діяльності, зміст основних функцій управління та посадові вимоги до керівника.

 

Модель компетентності керівника обумовлюється функціонально-посадовими обов'язками, які виконують роль дозиметра функцій управління. На них позначаються розбіжності в основних видах діяльності, зокрема — в типологічних функціях управління. Так, орієнтовно зміст функціональних обов'язків директора середньої загальноосвітньої школи може мати такий перелік: 
1. Директор забезпечує реалізацію державної освітньої політики і діє від імені і навчально-виховного закладу.
2.Здійснює загальне управління школою.
3. Організовує виконання законодавчих, нормативних актів, рішень, розпоряджень, інструкцій Міністерства освіти України та його органів на місцях.
5. Підбирає і розставляє педагогічні кадри та обслуговуючий персонал.
6. Створює умови для підвищення кваліфікації вчителів та для наукової організації їх праці.
7. Організовує атестацію педагогічних працівників.
8. Здійснює координаційні зв'язки з громадськістю, батьками, позашкільними закладами освіти.
14. Керує роботою педагогічної ради школи, діяльністю своїх заступників, вчителями та технічними працівниками.
15. Організовує навчально-виховний процес, здійснює контроль за його перебігом та результатами.
19. Відповідає за стан навчально-виховної роботи та звітує перед районним (міським) відділом освіти.
      Функціональна компетентність — це система знань та умінь керівника, адекватних структурі та змісту управлінської діяльності, яка повною мірою забезпечує виконання функціонально-посадових обов'язків

20. Вимоги до керівника закладу освіти.

Вимоги до директора школи підібрані на підставі державних законів, програм, документів про освіту в Україні; нормативних актів вищих органів управління освітою; результатів наукових досліджень, вивчення тенденцій розвитку теорії та практики управління; вивчення та узагальнення кращого досвіду роботи керівників шкіл.

          Посадові вимоги до керівника навчально-виховного закладу в широкому плані можна поділити на три групи:

  •  Кваліфікаційні (вища освіта, позитивний досвід та певний стаж педагогічної роботи, досвід організаційної роботи, закінчені курси підготовки резерву керівних кадрів чи факультет менеджменту)
  •  соціально-психологічні (соціальні: почуття суспільного обов’язку, відповідальності, національна самосвідомість, патріотизм; моральні: чесність, справедливість, тактовність, доброзичливість, повага до людей; комунікативні: вміння слухати співрозмовника, з повагою ставитися до думки інших; ділові: ініціативність, високі показники інтелекту, рішучість, установка на безперервну освіту та самоосвіту)
  •  професійні (система знань та умінь, яка є фундаментом моделі компетентності; ступінь оволодіння професією, спеціальністю)

Рис.  Умовна структура кваліфікації

21. Система знань та вмінь керівника навчального закладу.

Існує дві підсистеми знань керівника. Першу складають такі групи: соціально-правові, фінансово-економічні, педагогічні, управлінські, психологічні знання. Друга підсистема — це гносеологічний ряд: методологічні, нормативні, змістовні знання, знання способу діяльності та уміння.

Рис. 16. Модель функціональної компетентності керівника

         Такі групи знань виокремлено, зважаючи на те, що:

1)  основний вид діяльності керівника школи — управлінський, що обумовлює необхідність досконалого знання теорії та практики управління;

2) керівник управляє соціальною системою, тобто системою, яка об'єднує людей; а відтак він повинен знати основи психології менеджменту;

3) об'єкт управлінської діяльності керівника — школа — обумовлює необхідність  оволодіння психолого-педагогічними знаннями та уміннями;

4)  керівник школи може здійснювати управління тільки на основі глибокої обізнаності в соціально-правовій сфері;

5)  директор навчального закладу забезпечує його функціонування та розвиток, виходячи зі знання основних механізмів господарювання та фінансово-економічних знань.

         Окреслені групи знань відбивають специфіку керівної діяльності директора школи, її серцевиною та конкретним змістом є управління та відповідно — знання з основ менеджменту.

           Гносеологічний ряд знань  Управлінські уміння

         З точки зору діяльнісного підходу знання можна поділити на чотири групи, які утворюють гносеологічний ряд:

1) теоретико-методологічні: закони, закономірності ідеї, теорії;

2) теоретико-нормативні: принципи, правила, нормативи, інструкції, положення;

3) теоретико-предметні (змістовні): категорії, основні поняття, факти, явища, процеси;

4) теоретико-процесуальні (способу діяльності): методи, способи, прийоми, операції.

22. Типи лідерів-керівників.

 Керівників поділяють на такі типи:

  1.  Трансакційний – ставить перед собою і колективом завдання, які легко вирішує, втручається в навчальний процес. Ідеальний тип.
  2.  Харизматичний – той, що веде до успіху інших.
  3.  Сервісний – гарно оформлене приміщення хвилює його більше, ніж навчально-виховний процес.
  4.  Інтерактивний – все виконують інші.
  5.  Адміністративно-орієнтований – той, пріоритетом діяльності якого є сам процес.
  6.  Освітньо-орієнтований – той, який більше націлений на виконання своїх обов’язків щодо організації навчально-виховного процесу.

23. Характеристика основних стилів керівництва.

Стиль керівництва — це система методів, прийомів і засобів, які домінують в управлінській діяльності менеджера освіти, а також індивідуальні особливості їх вибору та застосування.

           Індивідуальні стилі лідерства (типологія Р.Блейка ІДж.Моутона)

Вибір індивідуального стилю управління колективом є одним із найважливіших завдань для керівника, менеджера. Типологія Р.Блейка і Дж.Моутона включає п'ять основних стилів управління.

       Це одна із найбільш відомих типологій, що має назву «координатна сітка управління». 

     В основу покладено два орієнтири керівника: орієнтація на людей, орієнтація на процес.

  1.  Стиль «пасивного управління» (1/1) означає відсутність філософії управління та керівництво за умови докладання мінімальних зусиль, спрямоване на підтримання міжособистісних стосунків, що склалися, та виконання виробничих завдань.
  2.  Стиль «управління командою», або мотиваційний (9/9) вважається найбільш ефективним, оскільки виконання робочих завдань будується на спільних зусиллях членів організації.
  3.  Стиль «управління заміським клубом», або «турботливий» (1/9) передбачає, що основний акцент робиться на потребах співробітників, а не на результаті праці.
  4.  Стиль «адміністративний» або «той, що заснований на повноваженнях» (9/1) характеризується орієнтацією менеджменту тільки на ефективність операцій.
  5.  Стиль «серединного управління» (5/5) передбачає однакову увагу як до співробітників, так і до виробничих проблем.

          Кожний із цих стилів пов'язаний із такими характеристиками, як управління та контроль, завдання організації, стосунки керівник — підлеглі, вплив стилю управління на творчість і зміни, врегулювання конфліктів, відданість справі та організації, розвиток персоналу.

Теорія ситуативного лідерства Ф. Фідлера

            Теорія Фідлера — одна з перших досить продуктивних спроб побудувати систему, за допомогою якої можна поєднати стилі управління та організаційні ситуації.

             Згідно із цією теорією стиль управління визначається за допомогою шкали «СНП» (співробітник, якому надається найменше переваг).

           Шкала «СНП» являє собою сітку поведінкових переваг керівника і складається з 16 прикметників (8 антонімічних пар), що розташовані по протилежні боки від 8-бальної шкали.

        Якщо керівник, описуючи співробітника, якому надається найменше переваг, використовує прикметники з позитивним значенням, вважається, що він орієнтований на стосунки (турботливий керівник, що поважає почуття інших людей).

         І навпаки, якщо керівник використовує переважно прикметники з негативним значенням, прийнято вважати, що він надає перевагу виконанню виробничих завдань.

24. Оцінювання рівня професійної компетентності керівника.

У процесі дослідження проблеми функціональної компетентності керівника закладу освіти постало питання про те, що можна вважати основними критеріями ефективності управлінської діяльності.

         Ефективність — це філософська категорія. Вона означає досягнення певного ефекту, потрібного результату.

        У вузькому значенні поняття ефективність означає результативність.

        До змісту оцінки рівня функціональної компетентності керівника входять такі компоненти, як оцінка знань керівника, оцінка самої діяльності, оцінка результатів діяльності.

          Для визначення рівня професійної компетентності керівника навчального закладу часто використовується кваліметричний підхід, який дає можливість у кількісній оцінці відобразити якісні показники.

           Оцінювання знань керівника (педагогічні, психологічні, управлінські, соціально-правові, фінансово-господарські), його управлінських умінь (діагностико-прогностичні, організаційно-регулятивні, контрольно-коригуючі) та результативності (діяльності керівника, діяльності школи) відбувається за коефіцієнтами: професійні знання — 1, управлінські вміння — 2, результативність діяльності — 3.

          Спочатку в балах від 1 до 4 оцінюється кожний показник, оцінка в балах множиться на коефіцієнт відповідної групи показників, результати сумуються. Потім за шкалою визначається рівень кваліфікації керівника школи.

•   Критичний рівень — 34—44 бали;

•   Пересічний рівень — 45—55 балів;

•   Високий — 56—62 балів;

•   Еталонний — 63—68 балів.

25.  Річний план роботи директора школи. Алгоритм його аналізу і оцінки.

Річний план роботи школи – це документ, який визначає роботу всього закладу освіти на рік. Він може бути традиційним або інноваційним.

        Традиційний підхід — відбір розділів за напрямами діяльності школи:

  •  Робота із забезпечення обов'язкової освітньої підготовки учнів.
  •  Соціальний захист школярів.
  •  Система роботи з педагогічними кадрами. Підвищення їх кваліфікації.
  •  Система позакласної виховної роботи з учнями.
  •  Спільна робота школи з батьками і громадськістю.
  •  Система внутрішньошкільних заходів.

           Планування роботи шкіл, що працюють в інноваційному режимі, в режимі дослідно-експериментальних майданчиків, має свою специфіку. Врахування її передбачає введення до структури річного плану особливого розділу — Управління інноваційними процесами в школі. Дослідно-експериментальна робота школи.

Розділи річного плану (структурування):

  1.  Робота з вчителями, учнями, батьками, громадськістю (робота за учасниками, колективами)
  2.  За процесами (навч., позаурочна, виховна)
  3.  За видами діяльності (педагогічна, корекційна, розвиваюча, наукова, методична, управлінська, громадська)
  4.  Комбінований підхід (поєднання різних підходів).

        Таким чином, процес структурування річного плану роботи школи є варіативним, орієнтованим на врахування специфіки закладу освіти й індивідуальних особливостей її альтернативного розвитку.

Важливим етапом щодо визначення структури планування є педагогічний аналіз діяльності педколективу за навчальний рік.           Постановка цілей і завдань, і особливо — прогнозування кінцевого результату в плануванні передбачає проведення керівником школи і вчителями глибокого педагогічного аналізу на початок періоду планування. Без такого аналізу не можна скласти об'єктивний план роботи на майбутнє, отже, не може бути і наукового управління школою.

          Планування покликане на основі аналізу і прогнозу зовнішніх і внутрішніх обставин змоделювати образи бажаного майбутнього стану школи та її результатів.

Розділи плану та критеріальний опис показників

Експертна оцінка (бали)

1

Вступ. Законодавство України про загальну середню освіту. Актуальність і вичерпність нормативної бази

2

Характеристика навчального закладу. Статистичні дані та визначення місії школи

3

Педагогічний аналіз за минулий навчальний рік. Характер педаналізу (аналітичний чи констатуючий). Пріоритетні цілі і завдання, що забезпечують реалізацію права на освіту на новий навчальний рік (максимальне використання діагностичної моделі, табл. 2)

4

Суспільна значимість плану

5

Аналітичність побудови

6

Єдність цілей роботи, яка планується, і засобів їх досягнення

7

Відповідність структури плану поставленим завданням

8

Конкретність завдань і їх кількість

9

Бачення перспектив розвитку школи

10

Чи мають місце знеособлені завдання в розділах плану? Підрахуйте кількість заходів, виконавці і строки яких не визначені. Підрахуйте відсоток таких у відношенні до всіх заходів плану

11

Наявність форм і методів оперативного контролю за виконанням плану

12

Реальність виконуваності плану

Технологія оцінювання річного плану на основі експертної таблиці

Експертна оцінка (бали) річного плану навчального закладу за кожним питанням виставляється залежно від ступеня реалізації показника:

0 балів  — показник відсутній;

1  бал      — проявляється рідко і недостатньо виражений;

2 бали   — проявляється часто і достатньо виражений;

3 бали   — проявляється і виражений оптимально.

Якщо ступінь реалізації показника залежить тільки від його наявності, то твердженню «так» відповідає оцінка 3 бали, твердженню «ні» — 0 балів. Загальна експертна оцінка визначається за формулою:

фактична кількість балів максимальна кількість балів

Відповідно до отриманих результатів експертом визначається рівень ефективності плану роботи керівником навчального закладу на рік:

рівень незадовільний; рівень критичний; рівень допустимий; рівень достатній; рівень оптимальний.

26. Структурування річного плану роботи школи.

Структура річного плану повинна відображати систему навчально-виховної роботи в школі, а також організаційну і контролюючу діяльність її керівників. Система навчально-виховної роботи визначається керівником школи разом із радою та колективом учителів, учнів та батьків.

Розділи річного плану (структурування):

  1.  Робота з вчителями, учнями, батьками, громадськістю (робота за учасниками, колективами)
  2.  За процесами (навч., позаурочна, виховна)
  3.  За видами діяльності (педагогічна, корекційна, розвиваюча, наукова, методична, управлінська, громадська)
  4.  Комбінований підхід (поєднання різних підходів).

          Можливий вибір компонентів річного плану й за іншими основами.          

      Головне, щоб вони були взаємопов'язані, взаємно доповнювали і не дублювали один одного, щоб вони являли собою цілісність.

27. Мета, завдання, принципи та способи планування в освітньому закладі.

Види планування в школі:

- календарне

- поурочне

- тематичне

- виховної роботи класу, школи

- роботи кафедри

- роботи методоб’єднань

- внутрішкільного контролю

- річний план роботи школи.

28.  Організація роботи педагогічної ради школи.

Планування педрад можна здійснювати двома шляхами:

1)    Запланувати всі теми на рік. Остання у році педрада — це підсумки аналітичної роботи за результатами проведення педрад.

2)    Тематику педрад не треба розписувати на рік. Достатньо визначити тему першої як етапу вирішення порушеної науково-практичної проблеми. Рішення цієї педради буде темою наступної.

Обираючи тематику педрад, варто керуватися такими критеріями:

1.   Тема педради має бути:

актуальною, тобто сучасною і своєчасною; нестандартною, тобто цікавою;

перспективною, тобто працювати на майбутнє і відповідати вимогам наступництва, щоб не втратити зв'язку з минулим.

2.   Формулювання мети містить у собі або передбачає проблему, яка: практично вагома;

важко вирішується, але реально розв'язується.

Багато уваги приділяється підготовці засідань педагогічних рад.

           Під час підготовки педрад, крім загальних, визначаються методичні завдання: навчання членів педколективу певним формам дослідно-аналітичної роботи, контроль та коригування прийнятих рішень.

          Оскільки планування роботи на наступний рік проводиться наприкінці навчального року, то відповідальним за підготовку педради з початку навчального року формується робоча творча група, яка розробляє план та організовує роботу з даної проблеми, аналізує її, вивчає існуючий досвід роботи в інших школах, вивчає обґрунтування його в науковій та методичній літературі, залучає наукові кадри.

         Робочою творчою групою визначається зміст засідання педради, обсяг матеріалу, форма проведення, яка повинна бути відповідною змісту, цілям та завданням педагогічної ради. Педагогічна рада школи повинна вирішувати найбільш важливі питання професійного зростання усього педагогічного колективу.

          Згідно із затвердженим планом, визначається відповідальний за доповідь, учителі, які виступатимуть зі співдоповідями, подаватимуть цікаві матеріали та пропозиції. Готуються виставка методичних матеріалів, інформаційні бюлетені, список літератури.

             Контроль за підготовкою педради здійснюється поетапно: за місяць, півмісяця, тиждень.

           На першому етапі надається практична допомога членам творчих груп. На другому етапі звертається увага на рівень змістовної якості доповіді, на третьому — колегіально готується проект рішення.

               Реалізація рішення педради контролюється дирекцією, приймається адміністративне рішення, яке складається з видання наказу, проведення нарад, засідань предметних консиліумів, творчих груп.

       Форми проведення педради, крім традиційних (доповідь та її обговорення) можуть бути різними. Це подання розробок окремих під проблем педради групами вчителів, інколи із внесенням елементів змагання цих груп (оцінку кожній з них дає експертна комісія)  це форма «круглого столу» з включенням елементів ділових ігор, психологічного або педагогічного тестування.

29. Зміст та етапи прийняття управлінських рішень.

            Прийняття рішень можна розглядати як одну з управлінських функцій, актуальність якої пов'язана з важливістю наслідків для підлеглих у разі вибору помилкового рішення (зміна роботи, зниження мотивації праці тощо).

          У менеджменті під рішенням розуміють вибір альтернативи.

           Виділяють чотири ролі керівника у галузі прийняття рішень:

  1.  підприємець,
  2.  фахівець із виправлення порушень у роботі,
  3.  розпорядник ресурсів,
  4.  спеціаліст із досягнення угод.

         Усі рішення поділяють на

  •  запрограмовані - високоструктуровані рішення, оформлені у вигляді чіткої послідовності кроків (формування бюджету, наказ про відпустку, графік чергування)
  •  незапрограмовані - рішення в новій ситуації відповідно до процедури та технології прийняття раціонального рішення (про методичну роботу, розвиток школи, кадри)

         За характером рішення поділяються

  •  на інтуїтивні (ступінь впливу на почуття людини)
  •  адаптаційні (вибір, обумовленний знаннями та досвідом керівника)                                                                                                   
  •  раціональні (рішення, в основі яких є об'єктивний аналіз умов, а не емпіричний досвід керівника)

       У менеджменті розроблені основні етапи прийняття раціональних рішень.

  1.  Діагностика проблеми: проблема виявляється, якщо не досягнутий результат або якщо керівник виявив додаткові можливості щодо розвитку організації; за фазами етап діагностики проблеми поділяється на визначення симптомів проблеми, причин та факторів впливу на проблему.
  2.  Визначення цілей та завдань прийняття управлінського рішення:
  3.  Формулювання обмежень: чи достатньо кадрових, організаційних, матеріально-технічних можливостей, чи немає заборони з боку керівних органів освіти, чи існують рішення з аналогічних проблем та які вони.
  4.  Розробка критеріїв прийняття рішення: визначення критеріїв, за якими рішення будуть добрими або поганими.

    5. Технологія визначення альтернатив: керівнику слід пам'ятати, що навіть за наявності    складання лише одного проекту рішення альтернативами можуть бути власне рішення,    наказу заборона, організація, дозвіл, рекомендація, система контролю тощо.

6. Оцінка альтернатив: із визначених альтернатив обирається той проект, який є найкращим відповідно до вироблених критеріїв.

7. Реалізація рішення: формулювання рішення у вигляді інформації, наказу, розпорядження, рекомендації тощо..

30. Контроль як функції управління.

Контроль – це функція директора школи, мета якої полягає у перевірці якості навчально-виховного процесу, а також дотримання вимог, норм, правил учасниками навчально-виховного процесу.         

 Основні вимоги до контролю:

  •  Об’єктивність
  •  Системність
  •  Нейтральність
  •  Нормативність
  •  Гуманність
  •  Комплексність
  •  Перспективність.

Структура контролю:

                                                                               +

       Перевірка — система заходів, які спрямовані на одержання інформації про стан та якості об’єкта перевірки.

        Перевірка вміщує оцінювання та облік. Оцінка буває якісною та кількісною.

 Оцінювання – це процес співставлення, порівняння властивостей та якостей об’єкта із прийнятними нормами.

 Облік – це фіксація одержаних даних.

        Контроль значно ширший, ніж перевірка. Він містить якісну оцінку, яка виробляється на підставі кількісної.

 Якісна оцінка – це оціночні судження.

 Кількісна оцінка – це бали.

          На відміну від перевірки, контроль має особливістьперспективність, спрямованість на удосконалення.

          Таким чином, контроль передбачає порівняння реального стану із нормою та вироблення на цій основі рекомендацій щодо переведення об'єкта на вищий якісний рівень.

31. Планування контролю. Типи та форми контролю.

Контроль – це функція директора школи, мета якої полягає у перевірці якості навчально-виховного процесу, а також дотримання вимог, норм, правил учасниками навчально-виховного процесу.         

Планування контролю передбачає низку етапів:

1. Сформулювати мету та завдання контролю.

2. Визначити об'єкти та суб'єкти контролю.

3. З'ясування умов контролю, ресурсів часу, кадрів (визначення їх обсягу, спрямованості, якості).

4. Визначити методики, методи та форми здійснення контролю.

5. З'ясувати технологію кількісного та критерії якісного оцінювання результатів контролю.

6. Встановити форми узагальнення наслідків контролю.

7. Передбачити можливості корекції та оперативного регулювання за результатами контролю.

8. Узгодити системи контролю та стимулювання.

9. Підготувати наказ про організацію контролю.

Типи та форми контролю:

Контроль – це функція директора школи, мета якої полягає у перевірці якості навчально-виховного процесу, а також дотримання вимог, норм, правил учасниками навчально-виховного процесу.         

  1.  Тип контролю за часом здійснення має такі форми контролю:
  •  Попередній
  •  Поточний
  •  Підсумковий
  1.  Тип – за широтою охоплення має такі форми:
  •  Тематичний (вивчення певного питання або проблеми)
  •  Фронтальний
  •  Оглядовий (вибірковий) (контроль, який на відміну від тематичного перевіряється на вибір)
  1.  Тип – за об’єктами – суб’єктами має такі форми:
  •  Індивідуальний (персональний) – (контроль за роботою однієї особи)
  •  Тематичноузагальнюючий – (всебічне вивчення якогось питання, проблеми)
  •  Класноузагальнюючий – (отримати інформацію про стан навчально-виховного процесу або якогось питання в певному класі)
  •  Предметноузагальнюючий (викладання певного предмету у всіх класах)
  •  Комплексний
  1.  Тип – за системою стосунків між учасниками навчального процесу має такі форми контролю:
  •  Адміністративний (організатором виступає адміністрація школи)
  •  Взаємоконтроль (взаємовідвідування уроків)
  •  Самоконтроль

32. Об'єкти та предмети внутрішньошкільного контролю.

Контроль – це функція директора школи, мета якої полягає у перевірці якості навчально-виховного процесу, а також дотримання вимог, норм, правил учасниками навчально-виховного процесу.         

Внутрішньошкільний контроль є важливою управлінською ланкою в роботі керівників школи.

           Основними об'єктами контролю є дотримання правил поведінки, режиму, розпорядку робочого дня, дотримання і виконання своїх прямих посадових обов’язків.

Об’єктами також виступає навчальна, виховна, пізнавальна, методична, наукова, дослідно-пошукова робота.

Суб’єктами контролю є адміністрація школи, вчителі, класні керівники, батьки, учні, педагоги-організатори тощо.

Основними предметами внутрішньошкільного контролю можуть бути:

•  контроль за здійсненням обов'язкового рівня освіти;

•  контроль за станом викладання та рівнем знань, умінь і навичок учнів;

•  контроль за станом виховної роботи та рівнем вихованості учнів;

•  контроль за підвищенням науково-теоретичного та методичного рівня вчителів;

•  контроль за веденням шкільної документації;

•  контроль за виконанням державних законодавчих актів, програм та навчальних планів, рішень педагогічної ради та наказів по школі;

•  контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних норм, техніки безпеки і охорони праці, пожежної безпеки, за роботою щодо попередження травматизму;

•  контроль за станом навчально-матеріальної та фінансово-господарської діяльності.

33. Етапи   контролю як циклічного процесу.

 Контроль – це функція директора школи, мета якої полягає у перевірці якості навчально-виховного процесу, а також дотримання вимог, норм, правил учасниками навчально-виховного процесу.         

Етапи контролю як циклічного процесу:

  1.  Інформаційно-аналітичний – збір та аналіз певної інформації
  2.  Прогностичний – передбачення можливих заходів контролю.
  3.  Організаційно-регулятивний – на цьому етапі директор складає план внутрішкільного контролю.
  4.  Власне контроль – реалізовуються заходи
  5.  Регулювання – за наслідками контролю робляться відповідні висновки.

34. Моделювання та планування системи контролю.

Контроль – це функція директора школи, мета якої полягає у перевірці якості навчально-виховного процесу, а також дотримання вимог, норм, правил учасниками навчально-виховного процесу.         

Модель – це своєрідна форма відображення, яка містить інформацію про об’єкт.

Моделювання – це специфічний спосіб пізнання результатом.

Вимоги до моделювання:

  •  Цілеспрямованість
  •  Відповідність
  •  Нейтральність
  •  Цілісність.

Моделювання системи внутрішньошкільного контролю не повинне порушуватися.

Моделювання мети загальних підходів до контролюючої діяльності: системи                  а) цілі школи — цілі внутрішньошкільного контролю;       

б) стиль діяльності — методи контролю;

в) принципи діяльності — принципи контролю;

г) засоби контролю — результати контролю

Планування внутрішньошкільного контролю передбачає такі кроки.

1. Сформулювати мету та завдання контролю.

2.   Визначити об'єкти та суб'єкти контролю:

3.  З'ясування умов контролю: ресурси часу, кадрів, матеріально-технічні, фінансові (визначити їхній обсяг, спрямованість, якість).

4.  Визначити методики, методи та форми здійснення контролю.

5.  З'ясувати технологію кількісного та критерії якісного оцінювання результатів контролю.

6.   Встановити форми узагальнення наслідків контролю.

7.  Передбачити можливості корекції та оперативного регулювання за результатами контролю.

8.  Узгодити системи контролю та стимулювання.

9.  Підготувати наказ про організацію внутрішньошкільного контролю.

35. Основні способи перевірки діяльності вчителів

Основні способи перевірки (контролю) вчителів:

  1.  Відвідування вчителя за запрошенням (відкриті уроки)
  2.  Тематичне відвідування уроку (Керівник відвідує цикл уроків з певної теми)
  3.  Паралельне відвідування уроку (Керівник відвідує уроки вчителів у паралельних класах з однієї теми)
  4.  Комплексне відвідування уроків (контроль за діяльністю класу впродовж робочого дня)
  5.  Відвідування уроку із спеціалістом. (Керівник у разі сумнівів або з метою більш глибокого вивчення роботи вчителя запрошує спеціаліста вузького профілю)
  6.  Відвідування уроку з опитуванням. (Керівник заздалегідь повідомляє вчителя про свої наміри, просить його підготувати контрольні питання для перевірки засвоєного учнями на уроці (або готує завдання сам),)
  7.  Аналіз шкільної документації.
  8.  Аналіз продуктів їхньої діяльності

36. Основи управління інноваційними процесами в навчально-виховному закладі.

Під освітніми інноваціями ми розуміємо новизну, що істотно змінює результати освітнього процесу, створюючи при цьому удосконалені чи нові освітні, дидактичні, виховні системи; освітні, педагогічні технології; методи, форми, засоби розвитку особистості, організації навчання і виховання; технології управління навчальним закладом, системою освіти.

        Освітні інновації поділяються на

  •  психолого-педагогічні (нововведення, що стосуються навчального, виховного та управлінського процесів)
  •  науково-виробничі (комп'ютерні та мультимедійні технології, сучасне матеріально-технічне обладнання)та
  •  соціально-економічні (юридичні, правові та економічні нововведення.)

        Навчальні інноваційні технології — такий добір операційних дій педагога з учнем, у результаті якого суттєво покращується мотивація учнів до навчального процесу.

           Виховні інноваційні технології — мистецькі засоби й прийоми впливу педагога на свідомість особистості учня з метою формування в нього особистісних цінностей у контексті із загальнолюдськими.

             Важливими для сучасних педагогічних працівників системи загальної середньої освіти є знання і застосування законів перебігу інноваційних процесів, основ інноваційного менеджменту, модернізованих функцій керівника школи, діагностики педагогічних проектів, організаційно-педагогічних умов діяльності шкіл-лабораторій наукових установ, основ діяльності авторських шкіл, науково-організаційних засад діяльності гімназій та конкурентоспроможності.

          Управління процесом інноваційного пошуку,

  1.  по-перше, висувається методом «тиску знизу», об'єктивними процесами діяльності вчителів;
  2.  по-друге, викликане необхідністю впорядкувати інноваційну діяльність у закладах освіти;
  3.  по-третє, зумовлене метою діяльності керівника взагалі, його функціональними обов'язками.

         Коли мова йде про управління, то на перше місце, безумовно, виходять прогнозовані, планові зміни. Чим вищий рівень системності, систематичності та плановості, тим кращі освітні результати та менші нервові витрати усіх учасників навчально-виховного процесу.

Основні тенденції в управлінні інноваційним загальноосвітнім навчальним закладом:

  •  відхід від принципів авторитарної, заідеологізованої педагогіки,

схвалення принципів інноваційної педагогіки (в т.ч. принципу інноваційності); орієнтація загальноосвітніх навчальних закладів на самофінансування, підприємницьку діяльність, одержання інвестицій;

Основні закони, що діють в Інноваційній системі загальної середньої освіти: 

  закон обов'язкового впливу інновації на кінцевий результат освітньої діяльності (здійснення будь-якої освітньої інновації обов'язково приносить якісну зміну кінцевого результату освітнього процесу);

закон обов'язкового впливу інновації на інтелектуальні, матеріальні і часові витрати учасників освітнього процесу (здійснення будь-якої інновації обов'язково передбачає застосування додаткових інтелектуальних, матеріальних та часових витрат учасників освітнього процесу).

         Слід зазначити, що від здійснення освітніх інновацій суттєво змінюється кінцевий результат освітнього процесу, але ця зміна не завжди буває позитивною.

37. Види та напрями комунікацій в шкільній системі.

           У процесі прийняття управлінських рішень важливу роль відіграють комунікації, під якими розуміється обмін інформацією між учасниками управлінської взаємодії.

           На думку окремих дослідників, керівник витрачає на комунікації від 50 до 90 відсотків робочого часу. А тому ефективним вважають такого керівника, який є ефективним у комунікаціях.

            Для результативної діяльності працівники повинні мати інформацію про свою роботу (мета, нормативи, критерії оцінки, умови праці, взаємовідносини з іншими працівниками), про свою кафедру (мета, плани, успіхи та недоліки), про школу (мета, структура, плани, режим, місце школи в регіоні, очікувані зміни). Для цього потрібно створити комунікативну систему в школі.

                  Структурно комунікація складається з 

  •  відправника комунікації,
  •  повідомлення,
  •  каналу передавання,
  •  утримувача інформації.

            До основних етапів комунікації відносять

  1.  генерування ідеї, інформації;
    1.  підготовку (кодування) інформації;
    2.  вибір каналу комунікації;
    3.  передавання інформації;
    4.  декодування та зворотний зв'язок.

             Для ефективної організації комунікації керівнику слід дотримуватись деяких правил:

•  добре подумати, чи слід взагалі передавати інформацію

•  дуже важливо правильно вибрати канал передавання інформації: одні люди схильні краще сприймати письмову інформацію, інші — усну, одні адекватно сприймають ділову мову, інші — емоційно забарвлену;

  •  велике значення має й особисте спілкування в процесі комунікації за рахунок можливостей відразу налагодити зворотний зв'язок, використовувати в процесі передавання жести, міміку тощо. Отже, щоб не помилитись, для передавання важливої інформації слід використовувати різні канали;

•  при передаванні інформації треба використовувати як теоретичні, так і емпіричні матеріали; як раціональні, так і емоційні звернення до аудиторії; враховувати порядок подання інформації (найбільш важливе — спочатку або наприкінці розмови); використовувати різноманітні способи дублювання важливої інформації;

•  треба враховувати, що отримувач інформації сприймає її залежно від актуальності для себе, важливості, особистої оцінки, а тому використання посередників при комунікації часто приводить до суттєвих змін змісту або спрямованості інформації.

38. Здійснення інвестицій в освітню діяльність.

           У процесі фінансово-господарської діяльності адміністрації навчального закладу доводиться здійснювати інвестиції в програми, результати яких можуть бути отримані лише після завершення тривалого періоду.          

             Прикладами таких довгострокових інвестицій є придбання цінного обладнання (наприклад, комп'ютерної техніки), науково-дослідницькі розробки, направлення співробітників на курси підвищення кваліфікації, організація семінарів, конференцій, виставок. Результати інвестування виявляться у віддаленому майбутньому.

            Ухвалення інвестиційної програми здійснюється відповідно до цілей навчального закладу. Оптимальність такої програми визначається показниками досягнення мети.

              Інвестори – вкладають гроші і хочуть отримати прибуток

Спонсори – вкладають свої гроші на благо установи, для її розвитку. В відповідь можуть отримати рекламу себе чи свого бізнесу .

39. Зміст, основні функції ділового спілкування.

Всього існує три види спілкування:

  •  Міжособистісне
  •  Функціонально-рольове (соціальна роль співбесідників)
  •  Ділове.

Види ділового спілкування:

  1.  Усне, письмове, з використанням технічних засобів.
  2.  Вертикальне, горизонтальне, низхідне, висхідне.

Ділове спілкування – це спілкування з урахуванням соціальної ролі, яке має мету, обмежене в часі та має визначених учасників.

У спілкуванні проявляються такі основні його функції:
Інформативно-комунікативна. З нею пов'язані усі процеси, які охоплюють сутність таких складників спілкування, як передача-прийом інформації, відповідна реакція.
Регулятивно-комунікативна. Відбувається процес коригування поведінки, коли людина може вплинути на мотиви, мету, програму, прийняття рішень.
Афективно-комунікативна. Відбувається взаєморегуляція та взаємокорекція поведінки, здійснюється своєрідний контроль над усією сферою діяльності партнера. Тут можуть реалізуватися можливості навіювання, наслідування, вживаються усі можливості переконання.
        Зрозуміло, що залежно від тієї чи іншої форми проходить і саме спілкування, від неї залежить його зміст та відповідна поведінка людей. Справжньою культурою ділового спілкування є уникнення приниження та образи партнера.

40. Стилі та структура ділового спілкування.

Ділове спілкування – це спілкування з урахуванням соціальної ролі, яке має мету, обмежене в часі та має визначених учасників.

Стилі ділового спілкування:

  1.  Партнерський
  2.  Маніпулятивний
  3.  Адміністративний
  4.  Духовний

Структура спілкування:

  1.  Сприйняття партнера
  2.  Обмін інформацією
  3.  Вплив на партнера.

41. Риторичний інструментарій впливу.

Риторичний інструментарій впливу:

  1.  Використання пауз
  2.  Гумор, цікаві історії
  3.  Ефект перших фраз
  4.  Ефект останніх фраз.

42. Невербальні засоби спілкування.

Невербальні засоби спілкування - це система немовних знаків, що слугують засобами для обміну інформацією між людьми. 

За Лабунською виділяють такі невербальні засоби спілкування:

  1.  Кінесика (жести, міміка тощо)
  2.  Просодика та екстра лінгвістика (ритм, темп, сила голосу, релаксація, гумор)
  3.  Такесика (поцілунок, обійми, поглажування)
  4.  Проксеміка (організація робочих місць, зон спілкування, дистанція спілкування)

43. Бар’єри спілкування. Правила використання проксеміки.

 Бар'єр спілкування - це внутрішня перешкода психологічного характеру, що заважає людині успішно спілкуватися

Бар’єри спілкування:

  1.  Фізичний (викладач ховаються за кафедру, закривається таким чином від аудиторії; вихід на центр – демонстрація довіри, робота в відкритій позиції)
  2.  Гностичний (не адаптована мова до розуміння аудиторії)
  3.  Соціальний (постійне підкреслення своєї позиції «зверху»)
  4.  Психологічний
  5.  Емоційний

44. Організація робочих місць і зон спілкування.

Дистанція спілкування:

  1.  Інтимна (0-50 см) – кохані люди
  2.  Міжособистісна (50-120 см) -  друзі, знайомі
  3.  Зона ділових відносин (120-400 см) (соціальна зона)
  4.  Публічна (формальна) зона (400-750 см)

Позиції спілкування:

- кутова форма спілкування

- співробітництва

- змагальнооборонна (./:)

- діагональна (незалежна) – обмін інформацією

- круглий стіл.

45. Способи переконання.

Прийоми переконання:

  1.  Рефлексивного слухання (слухання втручання) – використовуються тоді, коли необхідно стимулювати співрозмовника до обміну інформацією.

-  прийом перших фраз (небезпечний, бо використовуються фрази співрозмовника для його переконання)

-  прийом емпатія (співчуття, співпереживання)

-  відображення почуттів

-  резюмування (підведення підсумків)

2. Нерефлексивного слухання (слухання невтручання)

- прийом «мінімум запитань»

- «мінімум відповідей»

46.  Правила переконання співрозмовника.

Правила переконання співрозмовника:

  1.  «Правило Сократа» або «правило трьох так»
  2.  «Правило Гомера» або «правило послідовності аргументів». Для переконання співрозмовника використовується така послідовність аргументів:
  •  Сильний: - Роботу, яку заплановано на сьогодні я виконала.
  •  Слабкий: - Якщо виникнуть додаткові доручення – я їх виконаю.
  1.  «Правило Паскаля» або «правило глухого кута». Для переконання співрозмовника не заганяйте його в глухий кут. Дайте йому можливість зберегти обличчя.
  2.  «Правило приємного співрозмовника»
  3.  «Правило авторитету»
  4.  «Уникайте конфліктогенів».


Посадові вимоги

Вища освіта

Соц..-псих.

Досвід роботи

Спец. курси

ділові

соціальні

моральні

професійні

Власне професійні

нання

уміння

кваліфікація

контроль

спостереження

перевірка

оцінювання

кількісна

якісна

оцінка

облік

  1.  



1. Законодавство України
2. Основные опыты Основные положения и постулаты квантовой механики
3. а и пассивное отдых
4. I would much prefer it if you were live nd well
5. Варианты ответа ответ 1
6. Реферат- Идеология активности
7. Арзамас
8. Тема 5. Правове становище інших господарських товариств
9. Инструкция или инструкции по делопроизводству раскрывает вопросы документирования делопроизводства либ
10. тема экономических законов
11. За возрождение славянской культуры
12. Формирование имиджа муниципальных служащи
13. Акционерное общество, понятие, виды, сущность, функции
14. Стратегическое планирование на примере ТОР-импекс
15. Ведь в каждом взрослом живет ребенок а каждый ребенок будущий взрослый
16. тематика відкриття впродовж століть Математика сукупна назва багатьох математичних наук
17. Участие прокурора в досудебном разбирательстве уголовных дел
18. Организация работы испытательной лаборатории на примере Товарищества с ограниченной ответственностью «Научно-Технический Инженерный центр»»
19. Зарубежная философия иррационализма XX в
20. Контрольная работа- Действие административно-правовых актов