Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

І Загальні положення Ефективне управління міжнародною організацією неможливе без оволодіння необхідним

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 4.5.2024

PAGE  3

І. Загальні положення

Ефективне управління міжнародною організацією неможливе без оволодіння необхідним обсягом знань в сфері іноземної підприємницької діяльності, організації представництв, розробки організаційних структур підприємств в міжнародних умовах, уміння використати позитивні ділові і застосовувати культурні фактори для забезпечення успіху міжнародної організації.

Для міжнародних (глобальних) менеджерів сучасних підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність в національних і транснаціональних корпораціях все більш необхідним стає вивчення особливостей ведення бізнесу в міжнародних умовах, налагодження і розвиток стосунків із зарубіжними партнерами. Сучасна робота міжнародних менеджерів потребує оволодіння певним обсягом знань у цій галузі економічної науки.

Завдання оволодіння студентами певними знаннями і навичками у сфері міжнародного менеджменту вирішуються шляхом читання студентам лекцій, проведення дискусій на практичних заняттях, тестування, виконання індивідуальних завдань, розбиранням економічних ситуацій, а також виконання студентами заочного відділення контрольної роботи.

Контрольна робота відображає глибину опанування студентом дисципліни. Вона є самостійною роботою студента, що виконується після ретельного вивчення літератури щодо запропонованого запитання. Викладачі кафедри надають студентові методичну і організаційну допомогу щодо її підготовки.

Контрольна робота з дисципліни "Міжнародний менеджмент"  оформлюється у виді індивідуальної письмової роботи на аркушах формату А-4. Обсяг контрольної роботи складає: 15-18 аркушів  машинописного тексту, 10-15 аркушів рукописного тексту. Поля аркушів реферату: Л, П, У, Н – 2 см. Шрифт Times New Roman 14, інтервал  полуторний, нумерація сторінок у правому верхньому куті аркуша.

Контрольна робота містить 1 теоретичне запитання, номер якого визначається за номером студента в журналі, та ситуаційне індивідуальне завдання. В кінці контрольної роботи наводиться список використаних джерел в алфавітному порядку.

ІІ.  Варіанти теоретичних ЗАпитань

Міжнародний менеджмент (поняття та сутність міжнародного менеджменту; відмінні ознаки національного і міжнародного менеджменту; цілі та завдання міжнародного менеджменту).

Характеристика базових принципів теорії міжнародного менеджменту (концепції абсолютних та відносних переваг, міжнародного життєвого циклу продукту, прямих іноземних інвестицій).

Концепція міжнародного життєвого циклу продукту (економічний зміст концепції; технологія виходу на світовий ринок з новим товаром або послугами згідно бостонської матриці).

Характеристика факторів, що впливають на діяльність підприємства за кордоном (характеристика груп факторів: соціокультурні, економічні, технологічні, політико-правові).

Конфліктні ситуації, що виникають між закордонними постачальниками устаткування (технологій) і покупцями (причини і характеристика конфліктних ситуацій, проблеми адаптації імпортного устаткування і технологій; основні вимоги до постачальників: технологічні характеристики устаткування, ціна та строки поставки, умови фінансування).

Довгостроковий контракт (характеристика довгострокового контракту; переваги і недоліки довгострокових контрактів для експортерів і імпортерів).

Роль ТНК у світовій економіці (ТНК як ефективна форма міжнародного підприємництва, переваги ТНК, приклад успішних ТНК).

Характеристика форм закордонних філій міжнародних компаній (основні структурні елементи МНК, характеристика та еволюція розвитку форм закордонних філій МНК).

Характеристика принципів управління міжнародної компанії своїми закордонними філіями (рівні управління в МНК, принципи управління міжнародної компанії своїми закордонними філіями).

Сучасна стратегія ТНК (характеристика процесу стратегічного управління міжнародною компанією, характерні риси сучасної стратегії ТНК).

Конкурентоспроможність товарів й послуг міжнародної компанії (сутність конкурентоспроможності товарів й послуг на міжнародному рівні, фактори забезпечення належного рівня конкурентоспроможності товарів і послуг МНК в приймаючій країні).

Засоби державного регулювання інвестиційної діяльності міжнародних компаній (вплив інвестицій МНК на платіжний баланс країни, основні засоби державного регулювання інвестиційної діяльності МНК, особливості діяльності інвестиційних фондів).

Регулювання діяльності міжнародних компаній (національність ТНК, характеристика та співвідношення національно-правового і міжнародно-правового регулювання діяльності МНК).

Характеристика західного стилю менеджменту (умови формування, характерні риси та особливості західного стилю менеджменту).

Характеристика азіатського стилю менеджменту (умови формування, характерні риси та особливості азіатського стилю менеджменту).

Типові приклади японського стилю менеджменту (характерні риси та особливості японської культури та стилю менеджменту, система прийняття рішень в японських корпораціях, приклади відомих японських компаній).

Основи ділового етикету (необхідність та цілі ділового етикету на міжнародному рівні, вимоги дипломатичного протоколу).

Міжнародний менеджер (поняття, відмінні особливості, професійні якості і здібності міжнародного менеджера).

Організаційна структура управління міжнародною діяльністю фірм (функції департаменту зовнішньоекономічних зв'язків, принципи організаційної структури управління міжнародною діяльністю фірми: регіональний, товарний та матричний підходи, бізнес-одиниці, глобальні форми управління).

Характеристика міжнародної системи управління якістю (система тотального управління якістю в МНК, основні види діяльності, від яких залежить якість, міжнародна система стандартів ISO -9000).

Досвід промислово-розвинутих країн у керуванні якістю продукції (порівняльний аналіз методів прийняття рішень у системі управління якістю продукції в промислово-розвинутих країнах, контроль за якістю в американських, європейських та японських підприємствах).

Особливості управління і фінансування науково-технічної діяльності в закордонних країнах (потенціал науково-технічних розробок та способи його реалізації в міжнародному бізнесі, особливості фінансування науково-технічної діяльності закордоном).

Характеристика закордонного досвіду управління персоналом (кадрові стратегії МНК, мотиваційні принципи управління персоналом в МНК).

Міжнародний стратегічний альянс (поняття, характерні особливості та цілі  міжнародних стратегічних альянсів, основні види міжнародних стратегічних альянсів).

Багатонаціональна компанія (поняття, відмінні ознаки й сутність діяльності багатонаціональної компанії).

Міжнародна інтеграція (сутність, характеристика видів та цілей міжнародної інтеграції).

Міжнародні стратегічні альянси і механізми їхньої організації (приклади міжнародних стратегічних альянсів, критерії вибору партнерів по альянсу, проблеми створення й функціонування міжнародних стратегічних альянсів).

Міжнародні інтегровані банківські структури (елементи міжнародних банківських структур, міжнародні банківські мережі, міжнародні банківські ризики, приклад відомих міжнародних банківських структур).

Формування маркетингової стратегії ТНК (сутність міжнародного маркетингу, структурні елементи та етапи маркетингової стратегії ТНК).

Фінансовий менеджмент міжнародної фірми (суть міжнародного фінансового менеджменту, основні типи фінансових рішень у міжнародному менеджменті, міжнародні фінансові організації.

ІІІ. СИТУАЦІЙНЕ ЗАВДАННЯ

Ситуаційне завдання полягає у плануванні виходу українського підприємства на міжнародний ринок та формуванні відповідної системи менеджменту. Вибір студентом іноземної країни (регіону) здійснення підприємницької діяльності визначається за номером студента в журналі. Галузь діяльності підприємства та маркетингові особливості (товарна й цінова політики, політики розподілу й просування) визначаються студентом самостійно в залежності від іноземної країни за умови ефективності такої зовнішньоекономічної діяльності.

Структура індивідуального завдання має наступний вигляд:

  1.  Загальна характеристика підприємства та умови переходу його в статус міжнародної компанії.

В цьому підрозділі необхідно дати стислу загальну характеристику діяльності підприємства, цілі та задачі щодо виходу на зовнішній ринок. Описати мотиви іноземного підприємництва. Визначити поняття міжнародної компанії та умови переходу підприємства в цій статус. Охарактеризувати можливі варіанти організації виробництва продукції чи виконання робіт та надання послуг в межах діяльності філій такої компанії за кордоном.

  1.  Аналіз чинників адаптації підприємства к умовам діяльності в іноземній державі.

У цьому підрозділі треба розкрити суб’єктивні та об’єктивні фактори адаптації підприємства к умовам діяльності в конкретній іноземній державі, де планується створення філії, та визначити серед них найбільш суттєві. Для цього потрібно дати загальну характеристику цієї зарубіжної країни, включаючи особливості її соціально-економічного розвитку в сучасний період.

  1.  Вибір стилю менеджменту в залежності від країни діяльності компанії.

Національні особливості країни значною мірою впливають та визначають стиль менеджменту як способу  успішного вирішення соціально-економічних задач та створення сприятливих організаційних умов функціонування підприємств. В цьому підрозділі слід розглянути стиль менеджменту, що склався в даній країні та показати які характерні ознаки необхідно враховувати при ведені переговорів, виробничих відносин, манери спілкування та ін. Спираючись на це треба сформулювати загальні чи основні підходи щодо ефективного стилю менеджменту в діяльності компанії відносно тій країни, де планується створення та робота її філії.

Варіативна частина ситуаційного завдання

  1.  Росія
  2.  Великобританія
  3.  Італія
  4.  Ізраїль
  5.  США
  6.  Білорусь
  7.  Швейцарія
  8.  Турція
  9.  Єгипет
  10.   Японія
  11.   Китай
  12.   Франція
  13.   Німеччина
  14.   Іспанія
  15.   Польша
  16.   Голландія
  17.   Швеція
  18.   Норвегія
  19.   Шотландія
  20.   Корея
  21.   Літва
  22.   Канада
  23.   Бельгія
  24.   Угорщина
  25.   Австрія
  26.   Бразилія
  27.   Латвія
  28.   Чехія
  29.  Казахстан
  30.  Куба

 ІV. Рекомендована  Література

  1.  Белорусов А.С. Международный менеджмент: Учебник. – М.: Юристъ, 2000. – 224 с.
  2.  Виханский О.С., Наумов А.И. Менеджмент. – М.: Гардарики, 2002. – 528 с.
  3.  Гарретт Б., Дюссож П. Стратегические альянсы. – М.: ИНФРА-М, 2002. – 332 с.
  4.  Дэниелс Джон Д., Радеба Ли Х. Международный бизнес: внешняя среда и деловые операции.- М.: Дело, 1998.- 784с.
  5.  Кузьмина Т.И. Международный менеджмент. Управление в международных компаниях: Учебник. – М.: ИД ФБК-ПРЕСС, 2004. – 240 с.
  6.  Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента / Пер. с англ. – М.: Дело, 1992. – 602 с.
  7.  Пивоваров С.Э., Майзель А.И., Пивоваров И.С., Тумарова Т.Г., Эпштейн М.З. Международный менеджмент. – СПб.: Питер, 2002. – 256 с.
  8.  Портер М. Международная конкуренция: конкурентные преимущества предприятий. / Пер с англ. – М.: Прогресс, 1996. – 241 с.
  9.  Родченко В.В. Международный менеджмент. Учеб. пособие. - К: МАУП, 2000. - 240с.
  10.  Уваров В.В. Стратегический менеджмент и глобализация мировой экономики.- М.: МУБ и У, 2001.- 283 с.


Зразок оформлення титульного листа контрол
ьної роботи

Міністерство освіти і науки України

Східноукраїнський національний університет
ім
ені Володимира Даля

Факультет менеджменту

Кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Контрольна робота

з дисципліни
"Міжнародний менеджмент"

Варіант № _______

Виконав студент гр.       ____________________
        
(прізвище, ім’я, по батькові )

Перевірив  ( викладач )         _________________________

             (прізвище, ім’я, по батькові )

Луганськ 200_ р.

PAGE  

PAGE  3




1. до 1935 года официальное название Персия
2. Задание 1 вариант - составьте статусный портрет героев данного отрывка
3. Розрахунок матеріальних збитків від наслідків НС природного і техногенного походження
4. тематической формализации
5. Страхование жизни
6. на тему Анализ интенсивности и эффективности использования капитала организации Выполн
7. шістдесятникам
8. варианты количественного анализа лекарственной формы
9. тематизированная с пересмотренным и обогащенным концептуальным и терминологическим аппаратом вскоре и в
10. Влияние техники и технологии на экономику ЧА
11. на тему- Обучение морфемному анализу слов учащихся начальных классов.
12. I Алайда олар ґздерiнiѕ саяси ќоєамдыќ єылыми жґне јдеби еѕбектерiнде ќазаќ халќыныѕ эстетикалыќ мјдениетiн
13. Щолкіно капітан І
14. РЕФЕРАТ Решение глобальных проблем современности Выполнила- Карнаухова Е
15. Детский сад 15 комбинированного вида Автор- Хус
16. Специальные парламентские процедуры
17. Легче всего проследить это взаимодействие графически
18. Тема. Характеристика сфер та ланок фінансової системи
19. Лекція 5. Будівельна організація основа економіки План Будівельна організація як суб'єкт господар.
20. Варіанти 110 п-п Показники