Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА- Визначення типологічних характеристик вищої нервової діяльності ВНД і профілю міжпівкульної організ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

9

ВІКОВА ФІЗІОЛОГІЯ ТА ШКІЛЬНА ГІГІЄНА

(напрям підготовки: 6.040102  біологія)

Лабораторне заняття № 4

ТЕМА: Визначення типологічних характеристик вищої нервової діяльності (ВНД) і профілю міжпівкульної організації мозку дітей та підлітків.

МЕТА: Оволодіти методиками визначення сили і рухливості нервових процесів, темпераменту, емоційного стану, сенсорної і моторної асиметрії-симетрії.

Питання до самопідготовки

  1.  Дайте визначення рефлексу.
  2.  Безумовні рефлекси, їх значення.
  3.  Умовні рефлекси, механізм їх утворення. Рефлекторна дуга: визначення, будова та функціонування.
  4.  Вчення І.П. Павлова про вищу нервову діяльність (ВНД).
  5.  Поняття про типи ВНД.
  6.  Вікові особливості ВНД. Пластичність типів ВНД у дітей.
  7.  Які анатомо-фізіологічні характеристики обумовлюють ВНД людини?
  8.  Дайте характеристику кожному типу ВНД (за Павловим). Назвіть «+» та
    «–» кожного темпераменту. Які професії треба обирати людям з певним типом ВНД? (наведіть приклади).
  9.  Наведіть класифікацію типів ВНД у дітей за М.І. Красногорським та А.Г. Івановим-Смоленським.
  10.  Яке значення для педагогів та батьків має знання типів ВНД власних учнів та дітей? Яким чином можна корегувати темперамент?
  11.  Поняття про дві сигнальні системи.
  12.  Поняття про мануальну та сенсорну асиметрію мозку.

Термін Вища нервова діяльність запропонував І.П. Павлов для позначення сукупності складних форм діяльності кори великих півкуль і найближчих до неї підкіркових утворень, які забезпечують взаємодію цілісного організму із зовнішнім середовищем на відміну від нижчої нервової діяльності, яка забезпечує протікання важливих функцій на основі процесів саморегуляції.

Тип вищої нервової діяльності (ВНД) – сукупність вроджених та набутих властивостей нервової системи, що визначають характер взаємодії організму з навколишнім середовищем та знаходять своє відображення у всіх функціях організму. Питоме значення вродженого та набутого – продукт взаємодії генотипу та середовища – може змінюватися залежно від умов. У незвичних, екстремальних умовах на перший план виступають переважно вроджені механізми ВНД. Різні комбінації трьох основних властивостей нервової системи – сили процесів збудження та гальмування, їх врівноваженості та рухливості – дозволили І.П. Павлову виділити 4 різних типи ВНД, які відрізняються за адаптивними можливостями та стійкістю до невротизуючих агентів.

Формування індивідуально-типологічних характеристик ВНД в процесі онтогенезу визначається поступовістю дозрівання вищих нервових центрів, зміною взаємовідношень кори головного мозку і підкіркових структур, що проявляється в специфіці поведінкових реакцій дітей та підлітків, їх успішності в навчанні. Функціональні можливості організму, його пристосування до навколишнього середовища в значній мірі залежить і від профілю міжпівкульної організації мозку, як складової частини «психофізіологічного портрету». Урахування типологічних характеристик ВНД в конкретний віковий період в педагогічній практиці забезпечує високу ефективність навчання і виховання дітей та підлітків (на основі індивідуально-диференційованого підходу), сприяє їх нормальному психічному і фізичному розвитку, збереженню і зміцненню їх здоров'я.

Класифікація типів вищої нервової діяльності.

Класифікація типів ВНД за І.П. Павловим.

В основу класифікації покладено наступні типологічні відмінності: силу збуджуючого процесу, що визначається швидкістю утворення умовних рефлексів, та силу гальмівного процесу, яка визначається швидкістю вироблення внутрішнього гальмування; співвідношення (врівноваженість) процесів гальмування та збудження; рухливість нервових процесів – визначається швидкістю зміни гальмування збудженням та навпаки.

1. Живий тип (відповідає сангвініку за Гіппократом), характеризується великою силою збудження і гальмування, їх врівноваженістю та високою рухливістю (тип сильний, врівноважений, рухливий);

  1.  Спокійний тип (відповідає флегматику за Гіппократом), володіє високою силою та достатньою врівноваженістю збудження та гальмування, але малою їх рухливістю (тип сильний, врівноважений, інертний);
  2.  Нестримний тип (відповідає холерику за Гіппократом), має сильний збуджуючий процес при слабкому гальмівному (тип сильний, але неврівноважений);
  3.  Слабкий тип (відповідає меланхоліку за Гіппократом), відрізняється малою силою збуджуючого та активного гальмівного процесів.

Класифікація типів ВНД за А.І. Івановим-Смоленським

Дана класифікація заснована на співвідношенні симпатичної та парасимпатичної нервової систем.

Згідно досліджень Іванова-Смоленського, до одного року в дітей переважають збуджуючі процеси над гальмівними через незрілість кори, тобто переважає дія симпатичної НС над парасимпатичною нервовою системою, звідки підвищена моторика. Дозрівання кори, встановлення таламо-кортикальних зв’язків та асоціативних міжпівкульних зв’язків відбувається до 7 років.

Дослідження Іванова-Смоленського дітей 8-11 років дозволили встановить тип нервової системи за нейро-вегетативними показниками: частотою дихання, пульсом, артеріальним тиском, реакцією фагоцитозу (імунної відповіді на введення антигенів). Введення гамма-глобуліну збільшує кількість фагоцитів у крові. За часом реакції (від введення гамма-глобуліну до реакції фагоцитозу) діти були розділені на 4 групи: у сильних нестримних реакція наступала через 30 хвилин, у сильних врівноважених через 4 години, у сильних інертних через 12 годин, у слабких через 24 години реакція була виражена слабко. Подальші дослідження дозволили скласти типологію за співвідношенням процесів гальмування та збудження:

  1.  рухливий тип – збуджуючі та гальмівні тимчасові зв’язки утворюються легко;
  2.  інертний тип – як збуджуючі, так і гальмівні зв’язки утворюються повільно;
  3.  збудливий тип – збуджуючі зв’язки утворюються легко, а гальмівні – повільно;
  4.  гальмівний тип – збуджуючі зв’язки утворюються повільно, а гальмівні легко.

Іванов-Смоленський розглядав «слабкий» тип нервової системи (за Павловим) як відхилення та пропонував методи лікування даного відхилення.

Класифікація типів ВНД за М.І. Красногорським була побудована з урахуванням співвідношення кіркових та підкіркових впливів, що пов’язані з першою та другою сигнальною системами, та маючи на увазі, що збудження та гальмування – єдиний процес, що характеризує ступінь збудження (інтенсивність збудження):

1) сильний, оптимально збудливий, врівноважений, швидкий (сангвінічний або центральний тип);

2) сильний, оптимально збудливий, врівноважений, повільний (флегматичний або кірковий тип);

3) сильний, підвищено збудливий, нестримний, неврівноважений (холеричний або підкірковий тип);

4) слабкий, знижено-збудливий, неврівноважений (меланхолічний або енергетичний тип).

Робота 1. Визначення типологічних особливостей нервової системи.

а) Визначення темпераменту за методикою Айзенка (в модифікації).

Обстежуваному пропонується відповісти на 80 запитань анкети (Додаток 1). Відповідати необхідно швидко, не вагаючись, правдиво, що дозволить отримати достовірні результати. Роботу слід виконувати самостійно. На тестовій картці номери запитань з відповіддю «так» необхідно обвести колом, а з відповіддю «ні» – залишити без відмітки.

Після відповіді на всі 80 запитань слід підрахувати кількість чисел, обведених колом, окремо в кожному з 4-х стовпчиків (позитивні відповіді). Результати занести в таблицю.

Тестова картка для визначення темпераменту за методикою Айзенка

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

Кіл-ть позитивних відповідей

=

=

=

=

Тип ВНД

Позитивні відповіді першої колонки характеризують ознаки холеричного темпераменту, другої – сангвінічного темпераменту, третьої – флегматичного темпераменту, четвертої – меланхолічного темпераменту.

Оцінка результатів: щоб визначити, який з 4-х темпераментів найбільш відповідає темпераменту обстежуваного, необхідно обрати результати підрахунку позитивних відповідей (номери запитань, обведені колом) тієї колонки, де їх кількість максимальна. При наявності двох однакових результатів (найбільші значення) вважається, що для обстежуваного характерні риси кількох відповідних темпераментів.

Якщо кількість позитивних відповідей дорівнює:

14 і більше – темперамент домінуючий;

10-13 – темперамент яскраво виражений;

6-9 – темперамент виражений середньо;

2-5 – темперамент виражений слабо.

До уваги беруться  результати, які свідчать про домінуючий або яскраво виражений темперамент; інші результати визнаються несуттєвими.

Висновки: за результатами анкетування у мене домінуючим (або яскраво вираженим) слід вважати __________________________ тип ВНД.

б) Визначення емоційного стану методом цвітопису.

Для визначення емоційного стану за допомогою кольорів обстежуваним демонструється шкала колірного діапазону настроїв та пояснюється принцип її використання.

До шкали колірного діапазону входить набір із 7 кольорів (за О.І. Менделєєвою), до якого входять червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, фіолетовий та чорний. Комплект кольорів складають із кольорового паперу у вигляді квадратів розміром 3х3 см.

Обстежуваному пропонують вибрати з цих кольорів той, що відповідає його емоційному стану в даний момент, тобто краще сприймається, відображує настрій.

Кольори тестової палітри оцінюють в балах:

колір

Емоційний стан

бали

червоний

надзвичайно піднесений

+3 бали

помаранчевий

радісний

+2 бали

жовтий

приємний

+1 бал

зелений

спокійний, врівноважений

0

блакитний

сумний

- 1 бал

фіолетовий

тривожний

- 2 бали

чорний

різко незадовільний

- 3 бали

Кольори, позначені знаком «+», відповідають позитивному емоційному стану (радісному, світлому, активному); кольори, позначені знаком « – » – негативному емоційному стану (сумному, тривожному); зелений колір («0») символізує спокійний, врівноважений стан.

Висновки: відповідно вибраному кольору при тестуванні (    колір) мій емоційний стан можна оцінити як _______________________________________.

Робота №2 Визначення профілю функціональної асиметрії мозку у дітей за сенсорною та моторною функцією.

Функціональна асиметрія мозку – це характеристика нерівнозначності функцій лівої та правої півкуль кори головного мозку, а також відмінностей які проявляються в роботі різних частин та органів організму людини, пов’язаних в функціонуванням півкуль.

Сучасні наукові експериментальні роботи дають можливість вважати що обидві півкулі головного мозку є рівноцінними та високоорганізованими. Вони взаємодіють, виконуючи специфічні функції, мають свій внесок в рішення різних задач.

І. Мануальна асиметрія-симетрія.

а) Визначення ведучої руки (моторного органу).

  1.  Тест «Сила кисті». Виміряти силу кисті лівої та правої руки. Для чого обстежуваний в положенні стоячи із максимальною силою, витягнувши руку в бік, стискає динамометр. Дослідження провести 2-3 рази. Записати кращий результат.

  1.  Тест «Переплітання пальців рук». Швидко, не замислюючись, переплести пальці обох рук. Скільки б разів не повторювалась проба, вгорі завжди опиняється палець провідної руки (правий у правшів, лівий – у лівшів).

  1.  Тест «поза Наполеона». Не замислюючись, схрестіть руки на грудях. Звичайно у правшів права кисть лягає на ліве передпліччя раніше та зверху, тоді як ліва кисть лягає пізніше та опиняється під лівим передпліччям.

  1.  Тест «Аплодування». Під час проведення цієї проби більш активною є провідна рука, друга рука залишається в одному й тому ж положенні або є менш активною.
  2.  Тест «Одночасні рухи». Взявши в кожну руку по олівцю та, діючи одночасно обома руками, намалювати (не дивлячись) коло, квадрат та трикутник. Порівняти якість ліній та повноту зображення даної геометричної фігури. Зображення, що були зроблені провідною рукою, звичайно виглядають повнішими та точними.

  1.  Тест «Малювання вертикальних ліній». Намалюйте два квадрати 3х3 см та швидко заштрихуйте їх вертикальними лініями спочатку однією, а потім іншою рукою. Число ліній, намальованих ведучою рукою, звичайно більше (приблизно на одну третину) та вони виходять більш охайними.

ІІ. Сенсорна асиметрія-симетрія.

а) Визначення ведучого ока та вуха (сенсорних органів).

Визначення ведучого вуха

  1.  Визначати до якого вуха обстежуваний прикладає трубку телефону.
  2.  Визначати яким боком (вухом) обстежуваний прислухається до віддаленого звуку (до ходи годинника).

Визначення ведучого ока

  1.  Тест «Мішень». Обстежуваний у витягнутій руці тримає олівець, та коли дивиться вдалечінь, сполучає його з яким-небудь вертикальними предметом. Потім закриває то ліве то праве око з метою визначити, чи відбувається зміщення олівця відносно зафіксованого предмета. Зміщення відбувається у тому випадку, коли закрите ведуче око.
  2.  Обстежуваному пропонують підморгнути – ведуче око залишається відкритим.

Оформлення результатів роботи: запишіть результати тестів в таблицю та, виходячи із показань динамометра та в сукупності тестових даних, зробити висновки щодо ведучих руки, ока та вуха.

№ п/п

Назва тесту

Результати

(П – ведучим є правий орган, Л - лівий)

Визначення ведучої руки

  1.  

Динамометрія

  1.  

Переплітання пальців рук

  1.  

Поза Наполеона

  1.  

Аплодування

  1.  

Одночасні дії обома руками

  1.  

Малювання вертикальних ліній

Визначення ведучого вуха

  1.  

Слухавка телефонної рубки

  1.  

Прислуховування

Визначення ведучого ока

  1.  

Тест «Мішень»

  1.  

Підморгування

Висновок:

Ведуча рука __________________

Ведуче вухо __________________

Ведуче око ___________________

Самостійна робота

  1.  Запропонуйте кілька методів корекції типу ВНД дитини та вкажіть доцільність цього.
  2.  Визначте тип ВНД та профіль функціональної асиметрії мозку за моторною та сенсорною функціями всіх членів своєї родини.


Додаток 1

АНКЕТА

для визначення темпераменту

1. Вы неусидчивы, суетливы.

2. Веселы, жизнерадостны.

3. Спокойны и хладнокровны.

4. Стеснительны и застенчивы.

5. Невыдержаны, вспыльчивы.

6. Энергичны и деловиты.

7. Последовательны и обстоятельны в делах.

8. Теряетесь в новой обстановке.

9. Нетерпеливы.

10. Часто не доводите дело до конца.

11. Осторожны и рассудительны.

12. Трудно устанавливаете контакт с незнакомыми людьми.

13. Резки и прямолинейны в отношениях с людьми.

14. Склонны переоценивать себя.

15. Умеете ждать.

16. Не верите в свои силы.

17. Решительны и инициативны.

18. Способны быстро схватывать новое.

19. Молчаливы и не любите попусту болтать.

20. Легко переносите одиночество.

21. Упрямы.

22. Неустойчивы в интересах и склонностях.

23. Обладаете равномерной, монотонной речью и жестикуляцией.

24. Чувствуете подавленность при неудачах.

25. Находчивы в споре.

26. Легко переживаете неприятности, неудачи.

27. Сдержаны и терпеливы.

28. Склонны уходить в себя.

29. Работаете рывками.

30. Легко приспосабливаетесь к разным обстоятельствам.

31. Доводите начатое дело до конца.

32. Быстро утомляетесь.

33. Склонны к риску.

34.  С увлечением беретесь за новое дело.

35. Не растрачиваете попусту силы.

36. Обладаете слабой, тихой речью.

37. Незлопамятны и необидчивы.

38. Быстро остываете, если дело перестает Вас интересовать.

39. Строго придерживаетесь режима жизнедеятельности.

40. Невольно приспосабливаетесь к характеру собеседника.

41. Обладаете быстрой, страстной речью.

42. Быстро включаетесь в работу и быстро переключаетесь на другую.

43. Легко сдерживаете порывы.

44. Впечатлительны до слезливости.

45. Неуравновешенны и склонны к горячности.

46. Тяготитесь однообразной, кропотливой работой.

47.  Незлобливы и снисходительны к колкостям в свой адрес.

48. Предъявляете высокие требования к себе и окружающим.

49. Агрессивный забияка.

50. Общительны, не чувствуете скованности с новыми людьми.

51. Мало восприимчивы к одобрению и порицанию.

52. Очень восприимчивы к порицанию и поощрению.

53. Нетерпимы к недостаткам.

54.  Выносливы и работоспособны.

55. Постоянны в своих увлечениях и интересах.

56. Склонны к подозрительности и мнительности.

57. Обладаете выразительной мимикой.

58. Обладаете громкой, отчетливой речью, выразительной жестикуляцией и мимикой.

59. Медленно включаетесь в работу.

60. Болезненно чувствительны и легкоранимы.

61. Способны быстро действовать и решать.

62. Сохраняете самообладание в критической ситуации.

63. Ровны в отношениях со всеми.

64. Чрезмерно обидчивы.

65. Неустанно стремитесь к новому.

66. Обладаете всегда бодрым настроением.

67. Любите аккуратность и порядок во всем.

68. Скромны, необщительны, замкнуты.

69. Обладаете резкими, порывистыми движениями.

70. Быстро засыпаете и пробуждаетесь.

71. С трудом приспосабливаетесь к новой обстановке.

72. Малоактивны, робки.

73. Настойчивы в достижении поставленной цели.

74. Часто несобраны, проявляете поспешность в решениях.

75. Малоподвижны, вялы.

76. Безропотно покорны.

77. Склонны к резким сменам настроения.

78.  Склонны скользить по поверхности, отвлекаться.

79. Обладаете выдержкой.

80. Стремитесь вызвать сочувствие у окружающих.




1. ТЕМА 12. СТАТИСТИЧНІ ТАБЛИЦІ І ГРАФІКИ План 12
2. Тема- Расчёт бруса при растяжении и сжатии
3. Варианты ответа- расширяет расширяет только в области верхних частот не влияет сужает В
4. БОМЖ ~ БЫВШИХ ЗАКЛЮЧЕННЫХ [6] БЕЖЕНЦЫ КАК СОЦИАЛЬНАЯ ПРОБЛЕМА [7] ПУТИ И МЕТОДЫ РЕШЕНИЯ ПРОБЛЕМ
5. Анализ бизнесплана фирмы АВС
6. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 1 Тема Операционная система Windows Цель работы Целью работы является изучение ос
7. скуадрі стали в 1923 р
8. Созвездия звёздного неба
9. структура научных революций-Т
10. Логопедия Со специализацией
11. Дядя Гиляй - поэт московского быта
12. Об утверждении СанПиН 2
13. задание на месяц изменения в технологии план вывода оборудования на ремонт и др
14. Особенности государства в странах Древнего Востока
15. Современная школа как социальная система и как объект управления
16. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА по дисциплине Менеджмент Вариант 10 Выполнила- Ф
17. Философия неравенства в 13м письме О культуре
18. Авангард 31 декабря 2013г
19. ке~естік ~аза~станда~ы т~ркі халы~тарыны~ тілі мен м~дениетіні~ ара~атынасын ~леуметтікм~дени зерттеу
20. задание 1Исторические события 1 мировой войны Задание- заполнить таблицу