Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

стандарткост перед іншими методами обліку витрат на виробництво полягають в наступному- 1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


31. Переваги системи стандарт-кост

Переваги системи "стандарт-кост" перед іншими методами обліку витрат на виробництво полягають в наступному:

1. На підставі встановлених стандартів можна заздалегідь визначити суму очікуваних витрат на виробництво і реалізацію виробів, обчислити собівартість одиниці виробу для визначення цін, а також скласти звіт про доходи. При цій системі керівництво фірм забезпечується інформацією про величину відхилень від нормативів і про причини їх виникнення, яка використовується для оперативного прийняття управлінських рішень.

2. Менш складна техніка ведення обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції, оскільки картки стандартної собівартості друкуються заздалегідь із зазначенням нормативне" кількості виробничих витрат. Картка нормативної собівартості виробу показує всі повні витрати на його, виготовлення, що виключає повторне обчислення виробничих витрат по операціях або замовленнях. Втрати можуть бути знижені або повністю виключені в системі, яка забезпечує моментальну реакцію на будь-яку тенденцію відхилення від встановленого стандарту. Коли операції автоматизовані, стандартні умови вводяться в програму ЕОМ. яка управляє виробничим процесом, будь-яке відхилення від стандартів виявляється моментально, поправки вносяться в процесі роботи.

3. При системі "стандарт-кост" більш простими є канцелярські роботи, оскільки кожна господарська операція не документується, вартість операцій не обчислюється. В кінці звітного місяця кількість, наприклад, витрачених матеріалів множиться на собівартість одиниці і тим самим визначається собівартість всіх витрачених матеріалів.

4. Система "стандарт-кост" може використовуватися для оцінки виконання встановленого замовлення. Система "стандарт-кост" корисна при прийнятті рішень, особливо якщо стандарти розроблені окремо по змінних і постійних елементах витрат, а також при правильному встановленні ціни на матеріали та норми витрат робочої сили. Коли стандарти реальні і детальні, вони можуть стимулювати роботу окремих осіб або більш ефективне виконання завдання.

4. Одна з основних переваг системи "стандарт-кост" полягає в тому, що при правильній її постановці потрібен менший бухгалтерський штат, ніж при обліку минулих витрат, бо в межах цієї системи облік ведеться за принципом вилучення, тобто враховуються лише відхилення від стандартів. Чим стабільніше працює підприємство і чим більш стандартизовані виробничі процеси, тим менш трудомістким стає облік і калькулювання.

5. Важливою перевагою системи "стандарт-кост" є те, що вона використовується для прийняття рішень, особливо якщо стандарти розроблені окремо за змінними елементами затрат, а також при правильно встановлених цінах на матеріали і нормах затрат на робочу силу. Це дозволяє використовувати вказаний метод у поєднанні з методом "директ-косту", що має особливу цінність для прийняття управлінських рішень.

32. Сутність поняття собівартість продукції і її види

Собівартість продукції — це комплексний економічний показник, який поєднує в собі витрати узагальненої праці, тобто витрати на спожиті засоби виробництва, та витрати живої праці, тобто витрати на заробітну плату робітників підприємств, а також частину чистого доходу громадян, що призначена на соціальне страхування, підтримку потерпілих від Чорнобильської аварії, утримання пенсіонерів, безробітних та медичне страхування.

Чим краще працює підприємство, економічніше і раціональніше воно використовує власні ресурси, успішніше вдосконалює свою техніку, тим нижчою буде собівартість виготовленої продукції. Крім того, цей показник тісно пов'язаний з ціною продукції. Це виявляється в тому, що собівартість слугує базою ціни товару і її нижньою межею для виробника, щоб забезпечити процес відтворення виробництва. Відпускати ціну нижче за собівартість підприємству невигідно, оскільки в такому випадку воно ризикує зазнати збитків.

У процесі економічного аналізу розрізняють:

  1.  планову;
  2.  фактичну собівартість;

Планова собівартість відображає індивідуальні витрати конкретного підприємства, котрі плануються виходячи з норм, тарифів, цін, ставок поточного періоду.
Фактична собівартість — це виражені в грошовій формі індивідуальні витрати конкретного підприємства в даних умовах.

Залежно від того, які витрати включаються до собівартості продукції, традиційно виділяються такі її види:

технологічна—включає лише прямі витрати, пов'язані з підготовкою та виготовленням продукції;

виробнича — включає прямі витрати і загальновиробничі витрати; вона характеризує витрати самостійного виробничого підрозділу (цеху) на виготовлення продукції;

маргинальна (обмежена) — це виробнича собівартість, яка характеризує рівень прямих змінних витрат, які припадають на одиницю продукції;

фабрично-заводська — собівартість, до складу якої включаються, крім безпосередніх затрат на її виготовлення, ще й адміністративні та інші операційні витрати;

повна — виробнича собівартість, яка збільшена на суму адміністративних, комерційних і збутових витрат. Цей показник інтегрує загальні витрати підприємства, які пов'язані як з виробництвом, так і з реалізацією продукції;

індивідуальна — характеризує витрати конкретного підприємства, які пов'язані з випуском продукції;

— середньогалузева — характеризує середні по галузі витрати на виробництво даного виробу і розраховується за формулою середньозваженої із індивідуальних собівартостей підприємств галузі.




1. В этот дальний уголок вселенной обитатели межгалактической станции Грейсы давно не посылали своих зонд
2. административной политики в Башкортостане было участие в волнениях 30х гг
3. Специфика познавательного отношения человека к миру и многообразие форм познания Важнейшая особенность
4.  Основные приёмы оказания первой помощи при несчастном случае связанным с ранением ушибом растяжение
5. Исключение составляют случаи когда ребенок даже при слабой степени астигматизма жалуется на головную боль
6. Учет труда и заработной платы
7. Статья длинная но читается легко и быстро
8. В2 Футболка стоила 800 рублей
9. постоянный непрерывно продолжающийся от латинского permneo остаюсь продолжаюсь
10. . Уголовное право это- наука о преступлении и наказании их истории современном состоянии и перспектива
11. Происхождение театра.html
12. Стилеобразующие средства на уровне слова в документах XVII века на примере жанра Память
13. тема достовірних найбільш суттєвих знань про об~єктивні закони розвитку природи суспільства та мислення
14. Окна операционной системы Windows; второй делится на 4 строки- Ф И О Группа Балл Дата отчета Преподаватель
15. Меры профилактики ИППП
16. Челябинская государственная академия культуры и искусств Факультет информационных ресурсов и техноло.
17. Автор- Робин Шарма Посвящаю эту книгу тебе читатель
18. Общая характеристика предприятия ОАО РИАТ
19. а функции Составим вторые разности фии- Аналогично разности порядка Конечные разности можно выра
20. Словообразование