Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Спеціаліст і Магістр

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 13.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

Кафедра фінансів і банківської справи

ПРОГРАМА І МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

проходження переддипломної практики студентів

освітньо-кваліфікаційного рівня "Спеціаліст" і "Магістр"

зі спеціальностей: 

7.03050801, 8.03050801 "Фінанси і кредит", 

.03050802, 8.03050802 "Банківська справа"

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри фінансів і банківської справи

Протокол6 від 06 березня 2013 р.

Київ  2013


Програма і методичні вказівки проходження переддипломної практики студентів освітньо-кваліфікаційного рівня "Спеціаліст" і "Магістр" зі спеціальностей 7. 03050801, 8.03050801 «Фінанси і кредит», 7.03050802, 8.03050802 «Банківська справа» розроблена на кафедрі фінансів і банківської справи.

Програма  практики розглянута і затверджена на засіданні кафедри фінансів і банківської справи. Протокол6 від 06 березня 2013 р.
ЗМІСТ

  1.  Мета і завдання переддипломної практики..............................................4
  2.  Місце проходження практики....................................................................4
  3.  Керівництво і контроль проходження практики......................................5
  4.  Оформлення і захист звіту про практику...................................................5
  5.  Підведення підсумків практики.................................................................6
  6.  Питання програми практики......................................................................7
  7.  Особливості проходження студентами практики в установі банку.............................................................................................................8
  8.  Додатки (1-2)..............................................................................................10
  9.  
    МЕТА І ЗАВДАННЯ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ

Переддипломна практика проводиться з метою закріплення знань студентів, отриманих під час їх навчання по магістерській програмі, а також отримання навичок самостійної практичної діяльності за професією, підготування і збір матеріалу для написання дипломної роботи магістра.

Завдання: При проходженні практики на підприємстві (установі) студент повинен:

  •  ознайомитись з структурою управління і організацією його виробничо-господарської діяльності;
  •  ознайомитись із змістом роботи всіх економічних підрозділів підприємства (установи);
  •  вивчити взаємовідносини підприємства (установи) з державою; державними централізованими фондами; банківськими установами; іншими суб'єктами господарювання;
  •  провести аналіз фінансового стану підприємства;
  •  визначити резерви підвищення доходності і шляхи покращення фінансового стану;
  •  ознайомитись зі станом фінансового планування;
  •  зібрати і обробити звітний матеріал для написання дипломної роботи спеціаліста, магістра.

  1.  МІСЦЕ ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ

Практика розрахована на 10 тижнів і проходить на підприємствах (установах, організаціях) різних галузей і сфер діяльності, різних форм власності. Для проходження практики можуть бути обрані:

  •  підприємства виробничої сфери (промисловості, будівництва, транспорту та інші);
  •  підприємства, що працюють в сфері надання фінансово-кредитних послуг (банківські установи, страхові компанії, інвестиційні фонди та компанії, біржі);
  •  підприємства торгівлі;
  •  підприємства комунального і житлового господарства і інших галузей.

Підприємства можуть бути державні, акціонерні, спільні, кооперативні і приватні, які здійснюють підприємницьку діяльність. Базу для проходження практики студентам визначає університет за згодою керівництва підприємства (установи, організації).

Під час проходження практики студент може бути тимчасово зарахований на вакантну посаду і виконувати роботу, що відповідає фаху "Фінансовий менеджмент" та "Банківський менеджмент".

  1.  
    КЕРІВНИЦТВО І КОНТРОЛЬ ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ

Керівництво і контроль проходження практики здійснюють як провідні викладачі кафедри – наукові керівники дипломних магістерських робіт, так і провідні працівники підприємств (установ, організацій), які призначаються наказом керуючого підприємством.

Відповідальність за організацію проходження практики покладається на керівника підприємства, який повинен:

  •  забезпечити студенту-практиканту робоче місце;
  •  організувати практику у відповідності з програмою практики, розробленого інститутом;
  •  призначити керівника практики для надання практичної допомоги студенту-практиканту;
  •  затвердити календарний план проходження практики, розроблений студентом разом з керівником практики від підприємства і викладачем-керівником дипломної (магістерської) роботи:
  •  здійснювати контроль за виконанням узгоджених планів проходження практики і надавати їм і необхідні консультації.

Студент-практикант повинен своєчасно у визначений наказом по інституту строк приступити до проходження практики.

Студенти зобов'язані дотримуватись правил внутрішнього розпорядку, що діють на підприємстві. У разі їх порушення керівник практики від підприємства інформує про це інститут (кафедру) для прийняття необхідних заходів.

Студент-практикант веде щоденник проходження практики, в якому за кожний робочий день повинен записувати короткий зміст виконаної роботи. Керівники від кафедри і підприємства періодично перевіряють хід виконання програми практики, про що роблять відповідні помітки, зауваження і рекомендації в щоденниках студентів.

По заврешенню строку проходження практики студент-практикант повинен отримати характеристику від керівника практики з підприємства. В характеристиці визначається оцінка роботи студента-практиканта за чотирьох-бальною системою ("відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно") та за шкалою ECTS.

  1.  ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ ПРО ПРАКТИКУ

Після виконання програми практики і закінчення терміну проходження практики. Він складається з текстової частини та додатків. Текстова частина звіту повинна відповідати програмі і включати зміст виконаної роботи у відповідності з календарним планом і використаною інформацією. Текстова частина звіту повинна бути написана українською мовою (власноручно або оформлена на комп'ютері) на аркушах паперу формату А4. Обсяг звіту - 30-40 сторінок. Всі сторінки звіту нумерують, починаючи з титульної сторінки (але номер на титульній сторінці не помічається). Після титульної сторінки визначається перелік розділів та питань, вивчених в період проходження практики.

Текст роботи необхідно друкувати через півтора інтервали; з розрахунку не більше 40 рядків на сторінці, за умови рівномірного її заповнення, розмір шрифту 14мм, шрифтTimes New Roman. Абзац1 см, Вирівнюванняпо ширині. Відступ першого рядка справа, зліва0 см; інтервал міжрядковий,5 пт, перед, після рядкапт.

Текст роботи необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівийне менш 30 мм, правийне менш 10 мм, верхнійне менш 20 мм, нижнійне менш 20 мм.

В текстовій частині студент повинен давати відповіді на питання, поставлені програмою практики, використовуючи цифрові дані.

У звіті обов'язкові розділи:

  •  загальна характеристика підприємства, виробнича структура, дані про діяльність підприємства за 3-5 років, інформація про економічний, фінансовий стан підприємства, про зовнішньоекономічні зв'язки (обсяг 13-16 сторінок);
  •  аналіз управління науково-технічним, економічним розвитком підприємства (обсяг 12-14 сторінки);
  •  рекомендації і пропозиції щодо поліпшення організаційно-економічних аспектів діяльності підприємства (обсяг не менше 2-3 сторінок).

Інші розділи визначаються змістом конкретної програми практики, включаючи індивідуальні завдання. Додатки до звіту слід оформити належним чином, тобто форми, розрахункові таблиці повинні бути заповнені цифрами. При написанні текстової частини студент повинен посилатися на додатки до звіту.

  1.  ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ

Завершений звіт про практику перевіряє і підписує керівник практики від підприємства. До звіту підшивається щоденник, характеристика керівника від підприємства на студента-практиканта із зазначенням оцінки. Звіт у повному обсязі подається на кафедру на протязі трьох днів по закінченню практики. Формою підсумкового контролю практики є захист звіту. Після перевірки і рецензування керівником практики від інституту звіт приймається до захисту. Захист звітів проводиться на кафедрі перед комісією, призначеною завідувачем кафедри. За результатами захисту й узагальненням необхідних документів (щоденника студента-практиканта, висновків керівника) виставляється диференційована оцінка, що проставляється в залікову книжку, екзаменаційну відомість і журнал обліку успішності.

Вивчити документи: 

  •  Статут. 
  •  Колективний договір. 
  •  Технічний паспорт. 

Звітність: 

  •  Баланс Ф1. 
  •  Звіт про фінансові результати Ф2. 
  •  Звіт про виробництво продукції. 
  •  Звіт про рух грошових коштів Ф3. 
  •  Звіт про власний капітал Ф4
  •  Примітки до фінансової звітності.

Повторний захист звіту у випадку незадовільної оцінки не припускається.

Студенти, що не виконали програму практики і отримали незадовільну оцінку, повторно направляються на практику в період студентських канікул або відраховуються з Університету. Витрати, пов'язані з проходженням повторної практики несе студент. Тільки після повторного проходження практики здійснюється захист звіту.

  1.  Ознайомлення з підприємством, установою. Складання і погодження з керівником календарного плану практики.
  2.  Вивчення організації фінансової роботи, планової, аналітичної і контрольної роботи.
  3.  Управління вхідними грошовими потоками на підприємстві.
  4.  Вивчення їх складу, структури і особливостей формування. 
  5.  Пропозиції по збільшенню абсолютної суми потоку і прискоренню надходження.
  6.  Управління вихідними грошовими потоками.
  7.  Вивчення складу, структури і особливостей формування. 
  8.  Пропозиції по їх ефективному управлінню.
  9.  Аналіз стану та динаміки чистого грошового потоку підприємства.
  10.  Формування та використання прибутку від всіх видів діяльності визначених національними стандартами бухгалтерського обліку.
  11.  Управління формуванням прибутку
  12.  Вплив системи оподаткування на формування чистого прибутку.
  13.  Використання чистого прибутку.
  14.  Дивідендна політика підприємства
  15.  Управління розподілом і використанням прибутку.
  16.  Капітал підприємства.
  17.  Власні джерела формування капіталу.
  18.  Позичкові кошти.
  19.  Залучені кошти.
  20.  Визначення вартості капіталу.
  21.  Управління структурою капіталу підприємства.
  22.  Оптимізація структури джерел формування капіталу підприємства.
  23.  Інвестиційна діяльність на підприємстві.
  24.  Реальні інвестиції, їх склад і джерела фінансування.
  25.  Фінансові інвестиції і їх склад.
  26.  Формування інвестиційного портфеля.
  27.  Управління інвестиційною діяльністю.
  28.  Фінансовий аналіз діяльності підприємства.
  29.  Показники оцінки фінансового стану, їх характеристика і аналіз.
  30.   Показники майнового стану підприємства і основного капіталу підприємства, їх аналіз.
  31.  Оборотний капітал підприємства, його склад.
  32.  Управління дебіторською і кредиторською заборгованістю.
  33.  Показники ліквідності (платоспроможності).
  34.  Показники фінансової стійкості (стабільності) підприємства, і їх оцінка.
  35.  Комплексний аналіз оцінки фінансового стану підприємства. 
  36.  Внутрішньо - фірмове фінансове прогнозування та планування. Розрахунок основних фінансових показників бюджетів.
  37.  Підсумковим результатом проходження практики має бути обґрунтування студентом шляхів, пропозицій по вдосконаленню управління фінансами конкретного підприємства з метою підвищення ефективності його діяльності, покращення його фінансового становища.
  38.  Кожен студент повинен розробити фінансово-економічну ситуацію і запропонувати можливі варіанти її вирішення по одному з перерахованих нижче питань:
  39.  Обґрунтування беззбиткової роботи підприємства.
  40.  Прогнозування можливості банкрутства підприємства.
  41.  Прогнозування доцільності санації чи ліквідації підприємства, що опинилося у фінансовій кризі.

  1.  ОСОБЛИВОСТІ ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ 

СТУДЕНТАМИ В УСТАНОВІ БАНКУ

Практика проходить на робочому місці відповідного спеціаліста банку. Мета практики полягає у тому, щоб студенти закріпили свої теоретичні знання на практичному досвіді та здобули навички самостійної практичної роботи в сфері банківської діяльності. Практиканти повинні безпосередньо ознайомитися з організацією і методами роботи спеціаліста банку на різних дільницях з основних напрямків його діяльності, зміст яких визначається переліком і тематикою навчальних дисциплін, які вивчаються на освітньо-кваліфікаційному рівні "спеціаліст" та "магістр".

Кількість часу, відведеного на опрацювання питань з банківської діяльності, встановлюється керівником практики від банку разом із практикантом відповідно до наявного на базі практики матеріального і нормативного забезпечення, напрямів діяльності банківської установи та кількості банківських продуктів тощо. Складений план проходження практики студенти подають до університету, де він перевіряється та узгоджується з керівником практики від університету.

Конкретний перелік питань, за якими студент повинен пройти практику визначається університетом і може корегуватися з урахуванням змін, що відбуваються у діючій банківській практиці.

Перелік питань при проходженні практики студентами повинен включати:

  1.  Ознайомлення із організаційною структурою банківської установи, органами її управління, основними напрямками банківської діяльності, системою планування банківської діяльності.
  2.  Характеристика ресурсної бази установи банку в розрізі її складових: власного капіталу, залучених та запозичених коштів. Види вкладів, які приймає банк від клієнтів.
  3.  Ознайомитись і взяти участь у роботі, пов'язаній з прийняттям рішенням про надання банком кредиту, визначення кредитоспроможності позичальника і ступеня кредитного ризику, способам його зниження. Розглянути стадії процесу банківського кредитування (попередня бесіда з позичальником, структурування позички, укладання кредитної угоди, контроль за додержанням умов кредитної угоди).
  4.  Вивчити механізм розрахунково-касового обслуговування банком своїх клієнтів. Порядок видачі клієнтам готівки з кас банку. Регулювання банком залишку готівки у своїй касі.
  5.  Порядок формування і використання резервів під банківські активи (кредити, цінні папери, дебіторську заборгованість, нараховані але не отримані банком, відсотки за кредитами).
  6.  Операції банків з цінними паперами власної емісії (сертифікатами, банківськими векселями і облігаціями). Посередницькі операції банків з цінними паперами.
  7.  Операції банків з іноземною валютою.
  8.  Нетрадиційні банківські операції та послуги (лізинг; гарантії та поручительства; посередницькі, консультаційні та інформаційні послуги; трастові послуги; факторинг тощо).
  9.  Ознайомитись зі здійсненням банківського нагляду НБУ за діяльністю банку (банківської установи).
  10.  Ознайомитись з порядком обліку, документообігу і внутрішнього контролю в установі банку, зокрема основних операцій і послуг.
  11.  Вивчення стану аналітичної роботи у банку, проведення аналізу за даними річного звіту з найважливіших напрямків: аналіз активних операцій, аналіз прибутковості банку тощо.

У період практики в банку студент працює над темою диплмоної роботи, збираючи для неї відповідний фактичний та статистичний матеріал.

Практикант, складаючи звіт про практику, висвітлює у ньому виконану роботу. Цей звіт повинен являти якомога повну, але лаконічну характеристику самостійної роботи практиканта банку. Переказ у звіті матеріалів, що викладені в інструкціях, підручниках, посібниках і лекціях не допускається.

Якщо за час практики студент не зміг ознайомитися з тим чи іншим питанням програми практики, слід зазначити причину (наприклад, відсутність матеріалу в банку, де проходить практику студент) та зробити посилання у звіті на опрацювання цього питання за відповідними нормативними актами. Переписувати до звіту матеріали з цих нормативних інструкцій (положень) не слід.

Інші вимоги та рекомендації щодо проходження практики студентами викладені у відповідних розділах "Програми і методичних вказівок проходження переддипломної практики студентів освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст" та "магістр" зі спеціальностей "Фінанси  і кредит" та "Банківська справа".


Додаток 1

Зразок титульного аркуша

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

Кафедра фінансів і банківської справи

ЗВІТ

про проходження практики

за програмою "Фінансовий менеджмент"

з__________________по_________________

база практики __________________________________

студента факультету економіки і менеджменту

_________________________________________ 

(Прізвище, ім’я, по батькові, підпис)

Керівники практики:

від кафедри фінансів і банківської справи ___________________________________

(підпис, прізвище, посада)

від підприємства ________________________________________________________

(підпис, прізвище, посада)

Київ  2013


Додаток 2

Зразок титульного аркуша

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

Кафедра фінансів і банківської справи

ЗВІТ

про проходження практики

за програмою "Банківський менеджмент"

з__________________по_________________

база практики __________________________________

студента факультету економіки і менеджменту

_________________________________________ 

(Прізвище, ім’я, по батькові, підпис)

Керівники практики:

від кафедри фінансів і банківської справи ___________________________________

(підпис, прізвище, посада)

від підприємства ________________________________________________________

(підпис, прізвище, посада)

Київ  2013




1. Верстка детского книжного издания
2. Автоматизация процесса приготовления сырьевого шлама цемента в бесшаровой мельнице гидрофол
3. Лекции по химии
4. Контрольная работа Маточные средства
5. 1 Понятие и формы декларирования Таможенное оформление ~ это совокупность действий и процедур соверш
6. Білімділік- о~ушыларды~ білім білік да~дысын ~алыптастыру ж~не
7. ТЕМАТИКИ ВОЛКОВА Оксана Юріївна УДК 517
8. Добір спиць та матеріалів для виробу технологія вязання пінеток
9. Индивидуализация поведения животных1
10. тема маркетинговой информации постоянно действующая система взаимосвязи людей оборудования и методически
11. квазиденьги Денежный мультипликатор 7
12. Оштукатуривание кирпичной поверхности по маякам цементным раствором с последующей оклейкой флизилиновыми обоями
13.  Разработаны- НИИ медицины труда РАМН Н
14. электрический Пекарь 1912 и это получает его власть{мощь} от экрана кремниевых солнечных ячеек на его крыше
15. Тема 5. СУДОВІ ТА ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ УКРАЇНИ План Загальна характеристика судової системи України.html
16.  Название поместья 2
17. Курсовая работа по теме- ЯКОНЦЕПЦИЯ КАК СОЦИАЛЬНОПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ ФЕНОМЕН Белгород 2009 Содержание.
18. This gol hs three implictions Students need overt instruction tht connects grmmr points with lrger communiction contexts
19. Основные путешествия П.К. Козлов
20. Доклад- «Одиссея»